Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλεξιπτωτιστές και ρωσικά άρματα Τ80-U στην άσκηση
  • [02] Ο Δήμος Πάφου στο σχέδιο "Τα Ψηφιδωτά της Μεσογείου"
  • [03] Κληρίδης: Η ΕΦ θα συνεχίσει να ενισχύεται
  • [04] Δηλώσεις Αρχηγού ΕΦ για την άσκηση
  • [05] Δηλώσεις πολιτικών ηγετών για την άσκηση "Νικηφόρος"
  • [06] Πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κύπρο
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Υπ. Αμυνας: η παρουσία της Ελλάδας δεν είναι συμβολική
  • [09] Ομιλία Μουσιούττα για άτομα με νοητική υστέρηση
  • [10] Διάλεξη Ιακωβίδη για την αμερικανική εξωτερική πολιτική
  • [11] Εκδήλωση για την Κύπρο στο Μεξικό

  • [01] Αλεξιπτωτιστές και ρωσικά άρματα Τ80-U στην άσκηση

    Λευκωσία, 8/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η σημερινή κύρια φάση της άσκησης "Νικηφόρος '96", λόγω της συμμετοχής για πρώτη φορά Ελλαδιτών αλεξιπτωτιστών, ρωσικών αρμάτων μάχης Τ80-U, τα οποία αγοράστηκαν πρόσφατα για ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, και τη χρήσης πραγματικών πυρών και πυραύλων.

    Την άσκηση, που διεξάγεται κάτω από συνθήκες μέγιστου δυνατού ρεαλισμού, στήριξαν δύο F16 και δύο Α7 Corsair της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία πέταξαν στον ουρανό της Κύπρου για δεύτερη συνεχή μέρα, στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αυτή τη φορά κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών.

    Τα τέσσερα αεροσκάφη, αφού εκτέλεσαν με επιτυχία την αποστολή τους, πέρασαν πάνω από το παρατηρητήριο των επισήμων για τον καθιερωμένο χαιρετισμό και αποχώρησαν για να επιστρέψουν στις βάσεις τους, εν μέσω χειροκροτημάτων.

    Εξάλλου, στη θαλάσσια περιοχή βρίσκονται πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Το σενάριο προβλέπει αντεπίθεση για ανακατάληψη υψωμάτων που κατέχει ο εχθρός, μετά την αναγνώριση και την πλήξη των στόχων από την αεροπορία. Προηγήθηκε η ρίψη αλεξιπτωτιστών από μεταγωγικά C-130.

    Την άσκηση παρακολουθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλιδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος, οι αρχηγοί των κομμάτων, βουλευτές κι άλλοι επίσημοι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες την άσκηση παρακολουθεί επίσης κλιμάκιο του ΓΕΕΘΑ Ελλάδας, καθώς και αρκετοί πολίτες που πήγαν στην περιοχή Καλού Χωριού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Ο Δήμος Πάφου στο σχέδιο "Τα Ψηφιδωτά της Μεσογείου"

    Πάφος, 8/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δήμος Πάφου θα συμμετάσχει στο σχέδιο "Τα Ψηφιδωτά της Μεσογείου", που αποσκοπεί στην ίδρυση ενός δικτύου μεσογειακών πόλεων που έχουν σημαντική ιστορική κληρονομιά, με στόχο την ανάδειξη των ψηφιδωτών τους ως τμήματος της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου.

    Το σχέδιο εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Ecos-Ouverture" της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το πρόγραμμα υλοποίησης του σχεδίου προβλέπει την επιστημονική καταγραφή και αξιολόγηση των ψηφιδωτών των εμπλεκομένων φορέων και την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτές και νέους τεχνίτες στους τομείς της συντήρησης και της παραγωγής αντιγράφων.

    Προβλέπει, επίσης, την ίδρυση ενός πρότυπου πειραματικού εργαστηρίου για την κατασκευή υψηλής ποιότητας αντιγράφων και την εφαρμογή μεθόδου για την εκτύπωση σε ύφασμα.

    Ο προϋπολογισμός του σχεδίου, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέρχεται στις 500.000 ECU, από τα οποία οι 300.000 θα καλυφθούν με επιχορήγηση της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Κληρίδης: Η ΕΦ θα συνεχίσει να ενισχύεται

    Λευκωσία, 8/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Εθνική Φρουρά είναι μια αξιόμαχη δύναμη και θα συνεχίσει να ενισχύεται μέχρι να φύγει ο Αττίλας από την Κύπρο, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Μιλώντας μετά τη δεύτερη φάση της στρατιωτικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος", ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια προς τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Νικόλαο Βορβολάκο, το επιτελείο του και σε όσους έλαβαν μέρος στην άσκηση.

    Η άσκηση αυτή, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, απέδειξε ότι η Εθνική Φρουρά είναι μια αξιόμαχη δύναμη, θα παραμείνει αξιόμαχη και θα συνεχίσει να ενισχύεται μέχρι ο Αττίλας φύγει από την Κύπρο.

    Κληθείς να αναφέρει ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του και το δόγμα θα υφίσταται, εκτός εάν αποφασίσει ο Αττίλας να αποχωρήσει ειρηνικά από την Κύπρο.

    Σε ερώτηση εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί θέλουν να αρχίσει ο στρατιωτικός διάλογος σαν πρώτο βήμα για προοπτική λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι οι πληροφορίες αυτές επαναλαμβάνουν κάτι που είχε λεχθεί όταν βρισκόταν στην Κύπρο η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλέν Ολμπράιτ.

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι έκτοτε δεν έχει επανέλθει αυτή η θέση.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πτώση των αλεξιπτωτιστών από μεταγωγικά της Ελληνικής Αεροπορίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε χαρακτηριστικά: "Παρά την ηλικία μου, τους ζήλεψα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Δηλώσεις Αρχηγού ΕΦ για την άσκηση

    Λευκωσία, 8/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η φετινή άσκηση "Νικηφόρος '96" απέδειξε ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) είναι μια πραγματικότητα και ότι υπάρχει συνέπεια για ολοκλήρωσή του. Ταυτόχρονα, εμπέδωσε πεποίθηση στους εφέδρους.

    Αυτό δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της άσκησης της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '96" το μεσημέρι, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της αεροπορίας και του ναυτικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αύριο θα διεξαχθεί η παρέλαση όλων των ασκηθέντων, στη Λάρνακα, το χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Αντιστράτηγος Βορβολάκος τόνισε ότι για την ΕΦ και τους εφέδρους η άσκηση δε λήγει αύριο. Οπως είπε, θα συνεχιστεί με πλήρη αξιοποίηση των εμπειριών για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, των σχεδίων, των μεθόδων και των διαδικασιών, όπως απαιτεί το δόγμα του ΕΑΧ, για μεγιστοποίηση της μαχητικής ισχύος της δύναμης, μέχρι η Κύπρος να γίνει ελεύθερη, ενιαία και με πλήρη κυριαρχία, ασφαλή και ευημερούσα για όλους τους κατοίκους.

    Αφού σημείωσε ότι τα συμπεράσματα θα εξαχθούν αργότερα, ο Αντιστράτηγος Βορβολάκος τόνισε ότι "ο Νικηφόρος '96 απέδειξε κατά τον πλέον πειστικό τρόπο τη συνέχεια και συνέπεια της πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για την ολοκλήρωση του δόγματος του ΕΑΧ". Πρόσθεσε ότι το δόγμα "είναι πράξη, όχι λόγια".

    Ο Αρχηγός της ΕΦ τόνισε επίσης ότι η άσκηση απέδειξε ότι ο ΕΑΧ "είναι πλέον μια πραγματικότητα" και ότι έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται κοινές ασκήσεις, με ευρεία εκατέρωθεν συνεργασία. Σημείωσε τη συμμετοχή πλοίων και αεροπλάνων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία θα ξανάρθουν "όταν και όσο χρειάζεται".

    "Ο Νικηφόρος '96", είπε ο Αντιστράτηγος Βορβολάκος, "και οι παράλληλες και εν συζεύξει με Αθήνα ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εμπέδωσαν σε στελέχη και στρατιώτες της ΕΦ την πεποίθηση ότι εάν χρειαστεί να πολεμήσουν σ' αυτόν και γι' αυτόν τον τόπο, δε θα είναι μόνη".

    "Η Ελλάδα θα είναι μαζί τους. Η Κύπρος είναι κοντά", είπε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός της ΕΦ.

    Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κληρίδη για την παρουσία του σε όλες σχεδόν τις κύριες φάσεις της άσκησης και διαβεβαίωσε εκ μέρους όλων ότι η ΕΦ "θα εκπληρώνει με συνέχεια και συνέπεια" το χρέος της.

    Πριν από την αναχώρηση του Προέδρου Κληρίδη από το χώρο της άσκησης, ο Αρχηγός της ΕΦ του δώρησε φόρμα αρματιστού, διότι, όπως είπε, "τόσες φορές που έχετε παρακολουθήσει (την άσκηση) σας θεωρούμε ως τον πρώτο επίλεκτο αρματιστή".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Δηλώσεις πολιτικών ηγετών για την άσκηση "Νικηφόρος"

    Λευκωσία, 8/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ελληνική κυβέρνηση για την συμβολή της στη στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος", ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή ημέρα των ασκήσεων.

    Ο κ. Κυπριανού εξήρε επίσης την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς "για το πραγματικά μεγάλο έργο το οποίο επιτελεί".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμπλήρωση της αμυντικής μας προσπάθειας με υπερσύγχρονα όπλα και ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση για τη συνδυασμένη παρουσία των τριών ελληνικών όπλων και συμμετοχή τους στην άσκηση.

    Η παρουσία αυτή στην άσκηση, πρόσθεσε ο κ. Μάτσης, "υπογραμμίζει την πραγματικότητα της πίστης ολόκληρου του Ελληνισμού ότι δεν μπορούν να υπάρξουν χαμένα εδάφη, ότι η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί μέσα στο σύνολο της ενωμένης Ευρώπης".

    Ο κ. Μάτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο Υπουργό Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο του οποίου, όπως είπε, η αφοσίωση και αγάπη προς την Κύπρο είναι δεδομένη.

    Το μεγαλύτερο όπλο του Κυπριακού Ελληνισμού, τόνισε ο κ. Μάτσης, είναι η ψυχική δύναμη και αποφασιστικότητα που πρέπει να συμπορεύονται με τα νέα αποκτήματα της Εθνικής Φρουράς.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση από πλευράς τεχνικού εξοπλισμού και εξάσκησης των εφέδρων και των κληρωτών.

    "Το γεγονός ότι παρά τις πιέσεις που λέγεται πως δεν ασκήθηκαν, δεν υπέκυψε η Ελλάδα, για να δώσει το παρών της σ'αυτή την άσκηση αλλά και τα μηνύματα ότι ούτε πιέσεις ούτε οποιασδήποτε άλλης μορφής εκβιασμοί θα αποτρέψουν τη συμπόρευση Ελλάδας και Κύπρου για την προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού", σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Το επόμενο βήμα, δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης, είναι η επίτευξη της εναρμόνισης των πολιτικών προοπτικών με το λαϊκό φρόνημα και με το φρόνημα της άσκησης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κύπρο

    Λευκωσία, 8/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μέσα στα πλαίσια της άσκησης "Νικηφόρος-96" έχουν καταπλεύσει στα Λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας τα πιο κάτω πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού:

    Στη Λεμεσό το ΤΠΚ (Τορπιλλοπυραυλάκατοι)

    "Λάσκος" "Σημιτζόπουλος"

    Στη Λάρνακα, το υποβρύχιο "Ποσειδών", το αντιτορπιλλικό "Θεμιστοκλής" και η φρεγάτα "Αιγαίο".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τα πλοία αυτά σήμερα Τρίτη και αύριο, 9 Οκτωβρίου, από τις 5.00μ.μ.-7.00μ.μ.

    Εξάλλου, το Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη η στρατιωτική παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς που συμμετείχαν στην άσκηση "Νικηφόρος".

    Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί στις 11 π.μ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης από ειδική εξέδρα που θα στηθεί στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λάρνακα. Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πλαισιώνεται από τον Υπουργό Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη, και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 8/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          83.73 (+1.47)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.30 (+1.58)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.03 (+3.01)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                62.28 (+1.19)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.05 (+2.08)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               76.98 (+0.38)
         Εμπορικές Εταιρείες                    68.12 (+2.19)
         Αλλες Εταιρείες                        79.63 (-0.93)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 682807.443
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [08] Υπ. Αμυνας: η παρουσία της Ελλάδας δεν είναι συμβολική

    Λευκωσία, 8/10/1996 (KYΠE) -- Η άσκηση "Νικηφόρος '96" έδωσε μια καινούργια σφραγίδα με την έμπρακτη συμμετοχή και τη λειτουργική εμφάνιση της συνεργασίας των αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι με την έμπρακτη εμφάνιση, έγινε εμφανές ότι η παρουσία των ελληνικών δυνάμεων δεν ήταν συμβολική.

    Υπήρξε, πρόσθεσε συντονισμός, καλός σχεδιασμός και καλή συνεργασία στην πρακτική της άσκησης και αυτό ήταν μεγάλη ικανοποίηση για μας.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Εθνική Φρουρά αποτελεί σήμερα αποτρεπτική δύναμη και η αναβάθμισή της θα συνεχίζεται μέχρι την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό.

    Με την ευκαιρία, ο κ. Ηλιάδης εξήρε την συμβολή των αλεξιπτωτιστών από την Ελλάδα, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην άσκηση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [09] Ομιλία Μουσιούττα για άτομα με νοητική υστέρηση

    Λευκωσία, 8/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση, μέσω του του Υπουργείου Εργασίας, θα συνεχίσει να προσφέρει όλη την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση προς την Επιτροπή Προστασίας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση.

    Αυτό διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, σε χαιρετισμό του σε σεμινάριο με θέμα "Το Νοητικά καθυστερημένο άτομο και η οικογένεια".

    Ο κ. Μουσιούττας αναφέρθηκε σε δείγματα ανταπόκρισης της κυβέρνησης προς την Eπιτροπή. Oπως ανέφερε, όλος ο προϋπολογισμός της Επιτροπής, ο οποίος το 1996 ανήλθε στις 90.000 λίρες, καλύπτεται από το κράτος, η επιχορήγηση 24 προγραμμάτων εθελοντικής πρωτοβουλίας, καθώς και ολόκληρος ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου ύψους 80.000 λιρών και άλλα.

    Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι είναι καιρός να στραφούμε προς την οικογένεια και να της προσφέρουμε πολυθεματική στήριξη όσο γίνεται σε πρώϊμα στάδια, ώστε να βγεί υγιής και δυνατή απ' αυτή την τραυματική εμπειρία, αλλά και έτοιμη να διασφαλίσει μια ποιοτική ζωή στο μέλος που υστερεί νοητικά.

    (ΚΥΠΕ/AXΡ/ΑΠ)

    [10] Διάλεξη Ιακωβίδη για την αμερικανική εξωτερική πολιτική

    Λευκωσία, 8/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) βρίσκονται σε μια μοναδική θέση για να βοηθήσουν στο θέμα της Κύπρου, αφού είναι η μόνη εναπομείνασα υπερδύναμη με ζωτικά συμφέρονται και επιρροή στην περιοχή, ανέφερε ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Ανδρέας Ιακωβίδης.

    Ο Πρέσβης μιλούσε την Κυριακή σε διάλεξη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Κύπρο στην Ελληνική Πανεπιστημιακή Λέσχη του Ουίλμινκτον Ντέλαουερ, με θέμα "Το κυπριακό πρόβλημα και οι επιπτώσεις του σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο".

    Αφού εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης για τις επανειλημμένες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος του Προέδρου Μπιλ Κλίντον για το Κυπριακό, ο κ. Ιακωβίδης σημείωσε ότι απαιτούνται επιπρόσθετες εκδηλώσεις του ενδιαφέροντος και της υποστήριξης των ΗΠΑ, με την άσκηση της επιρροής τους επί της Τουρκίας.

    Εξάλλου, ο Δήμαρχος του Ουίλμινκτον, επέδωσε στον κ. Ιακωβίδη το κλειδί της πόλης. Νωρίτερα, ο Κύπριος πρέσβης παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση για τους δολοφονηθέντες από τους Τούρκους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Ουίλμινκτον.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [11] Εκδήλωση για την Κύπρο στο Μεξικό

    Λευκωσία, 8/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εκδήλωση για την Κύπρο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Εθνικό Μουσείο Λαϊκών Πολιτισμών του Μεξικού, με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κύπρου και της κυκλοφορίας τεύχους του περιοδικού "Μεμόρια", το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κύπρο.

    Σε ομιλία του, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Μεξικό Αλέξανδρος Βίκης, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της Δερύνειας, τις διεθνείς πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού καθώς και τις προοπτικές ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Στόχος μας", είπε, "είναι να διασφαλίσουμε την αρμονική συμβίωση όλων των Κυπρίων σε συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και ανάπτυξης, σ'ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό σύστημα που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή εθνικής καταγωγής".

    Εξάλλου, ο αρχισυντάκτης του μηνιαίου ιστορικοπολιτικού περιοδικού "Μεμόρια", Χοσέ Ανγκέλ Λέιβα, ανέφερε ότι με την αφιέρωση για την Κύπρο, ανταποκρίνεται σε μια από τις κεντρικές του ανησυχίες, να πληροφορεί τους αναγνώστες για τη διακίνηση ιδέων, τη σύγχρονη σκέψη και τη σημερινή διεθνή πολιτική.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Tuesday, 8 October 1996 - 17:33:47