Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κυβέρνηση δε γνωρίζει με ακρίβεια το περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας
  • [02] Δεν υπάρχει θέμα άρσης του εμπάργκο
  • [03] Τροποποιήσεις θα επιδιώξει η Ε/κ στην έκθεση Φίνσμπεργκ
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Η κυβέρνηση δε γνωρίζει με ακρίβεια το περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας

    Λευκωσία, 4/10/1996 (KYΠE) -- Η Ε/κ πλευρά δε γνωρίζει με ακρίβεια το περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας αλλά ορισμένες θέσεις διαφαίνονται από τις διάφορες επαφές μελών της κυβέρνησης, πολιτικών αρχηγών ή άλλων προσωπικοτήτων, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    "Δεν μπορούμε όμως επ' αυτού να μιλούμε μετά βεβαιότητας και να θεωρούμε ότι αυτές θα είναι οι απόψεις οι οποίες θα προκύψουν αλλά για κάθε ενδεχόμενο ετοιμαζόμαστε για όλες τις πιθανότητες", πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ελληνα ομολόγου του Δημήτρη Ρέππα, ότι οι πρωτοβουλίες ενθαρρύνονται από τη Λευκωσία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οποιαδήποτε άλλη σκέψη επισκιάζεται από το γεγονός ότι οι μόνοι που μπορούν να επηρεάσουν την Αγκυρα για να μεταβάλει τις θέσεις της είναι κατά σειρά προτεραιότητας οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Επομένως", πρόσθεσε, "αν θέλουμε να δούμε το πολιτικό μας πρόβλημα να επιλύεται είναι αναπόφευκτη η εμπλοκή μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσα στο πλάισιο πάντοτε των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ".

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ δηλώνει στην έκθεσή του ότι "δεν μπορεί από μόνος του να δει την πρωτοβουλία του να προχωρά χωρίς την υποστήριξη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    "Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις που μπορεί να προβληθούν από πλευράς των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας δε θα είναι κομμένες και ραμμένες πλήρως στα μέτρα της δικής μας πλευράς", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "η ανάμειξή τους είναι αναγκαία για να υπάρξει διέξοδος στο αδιέξοδο του Κυπριακού" και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία πρέπει να είναι στο πλαίσιο της εντολής του ΓΓ.

    "Το Κυπριακό βρίσκεται ενώπιον του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και από εκεί θα βρούμε τη λύση του", τόνισε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι γνωστές οι αδυναμίες και οι περιπλοκές που υπάρχουν στον τρόπο που τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να ενεργήσουν.

    Τελικά η λύση του Κυπριακού θα προκύψει στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με βάση τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Δεν υπάρχει θέμα άρσης του εμπάργκο

    Λευκωσία, 4/10/1996 (KYΠE) -- Δεν υπάρχει θέμα άρσης του εμπάργκο εναντίον του ψευδοκράτους από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ", το οποίο αναδημοσιεύεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόϊτερ".

    "Η ΕΕ έχει νόμους με τους οποίους συμμορφώνεται και τηρεί και όργανα τα οποία είναι εντεταλμένα για την εφαρμογή των νόμων που διέπουν τη λειτουργία της", σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι η ανάγκη για άρση του εμπάργκο σημειώνεται και στην προκαταρκτική έκθεση του Λόρδου Φίνσμπεργκ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Βρετανός αξιωματούχος αναγνωρίζει ότι νομικά αυτό δεν μπορεί να γίνει και ζητεί από τη δική μας πλευρά να προβεί στην ενέργεια αυτή.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την είδηση για επίσκεψη του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Γερμανία, που δημοσιεύεται στην ίδια εφημερίδα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το μόνο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι σκοπός του ταξιδιού του Ντενκτάς είναι να δώσει μια διάλεξη.

    Διερευνούμε, είπε ο κ. Κασουλίδης, το περιεχόμενο του δημοσιεύματος που αναφέρεται σε πρόθεση του κ. Ντενκτάς να ζητήσει συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ.

    "Οι διπλωματικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας έχουν αναλάβει να το διερευνήσουν και να το αντιμετωπίσουν ανάλογα", πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Τροποποιήσεις θα επιδιώξει η Ε/κ στην έκθεση Φίνσμπεργκ

    Λευκωσία, 4/10/1996 (KYΠE) -- Η έκθεση του Λόρδου Φίνσμπεργκ είναι προκαταρκτική και η πλευρά μας προτίθεται να εκθέσει τα σχόλια της στο Βρετανό διπλωμάτη όταν αυτός θα επισκεφθεί την Κύπρο τέλος Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Η πλευρά μας θα εκθέσει τα σχόλια της με την ελπίδα ότι ο Λόρδος Φίνσμπεργκ να αντιληφθεί ότι ορισμένες από τις θέσεις του θα πρέπει να τροποποιηθούν για να ευθυγραμμίζεται η έκθεσή του με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει εντατική προετοιμασία για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων μιας επιτυχούς απευθείας διαπραγμάτευσης, και ανέφερε ότι στην άτυπη συνάντηση που είχαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Ανοιξη αποφάσισαν ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ουσία του Κυπριακού. Επεσήμανε επίσης ότι οι αναφορές του Λόρδου Φίνσμπεργκ στα ΜΟΕ δεν συνάδουν με τις νεότερες αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι ο Εισηγητής για το Κυπριακό καταλήγει σε συμπεράσματα αντίθετα με την απόφαση της διεθνούς κοινότητας για το θέμα των αγνοουμένων. Η διεθνής κοινότητα, εξήγησε, ζητά να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις για να καταλήξουν σε πειστικά συμπεράσματα για την τύχη του καθενός από τους αγνοούμενους.

    Η αναφορά στη στάση της Ε/κ πλευράς σε σχέση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, είπε ο Εκπρόσωπος, δημιουργεί πρόβλημα στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για εφαρμογή του ψηφίσματος 1032 και 1000 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών, το οποίο ο Λόρδος Φίνσμπεργκ ισχυρίζεται ότι και οι δύο πλευρές αγνοούν, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι η δική μας πλευρά δήλωσε έτοιμη να δεχθεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων και μείωσης των εξοπλισμών νοουμένου ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό θα καταλήγει στον τελικό στόχο, που είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι ο Λόρδος Φίνσμπεργκ σημειώνει τη στάση της πλευράς μας αναφορικά με το θέμα της αποστρατικοποίησης, και υπογράμμισε ότι ενώ η τουρκική πλευρά μπορεί να επαναφέρει στρατεύματα σε 24 ώρες, οι εξοπλισμοί της Εθνικής Φρουράς δεν μπορούν να αναπληρωθούν τόσο εύκολα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης σε πρόσκληση του Λόρδου Φίνσμπεργκ με επιστολή του στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση στην παρουσία του είτε εντός είτε εκτός Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Κασουλίδης, απάντησε ότι αν σκοπός της συνάντησης είναι η εκτόνωση της κατάστασης, αυτή δεν θα βοηθούσε. Αν όμως, η συνάντηση σκοπό έχει να ασχοληθεί με την ουσία του Κυπριακού, τότε χρειάζεται σωστή και ενδελεχής προετοιμασία, είπε.

    Η θέση αυτή, εξήγησε ο κ. Κασουλίδης, δεν είναι μόνο δική μας αλλά υποστηρίζεται και από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ και την αμερικανική κυβέρνηση και έχει υιοθετηθεί ως πορεία πλεύσης αυτή τη στιγμή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 4/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.87 (+0.38)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  88.60 (+0.23)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    73.45 (-0.53)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.50 (+0.61)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 80.14 (+0.51)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               75.32 (+1.24)
         Εμπορικές Εταιρείες                    67.41 (+1.29)
         Αλλες Εταιρείες                        79.67 (-0.21)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 500089.483
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜM)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Friday, 4 October 1996 - 18:35:10