Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την κατάσταση στην Κύπρο
  • [02] Γεννήθηκε το παιδί του Ισαάκ
  • [03] Κασουλίδης: Ελλειπής η δήλωση Μπερνς
  • [04] Απροθυμία Ντενκτάς για εκτόνωση της κρίσης
  • [05] Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει για αμερικανικά διαβήματα.
  • [06] Η ελληνική κυβέρνηση ανάδοχος της Αναστασίας Ισαάκ
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Ψήφισμα καταπέλτης αναμένεται να υιοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο εναντίον της Τουρκίας

  • [01] Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την κατάσταση στην Κύπρο

    Ουάσιγκτον, 17/9/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την κατάσταση στην Κύπρο, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει πληροφορίες για πιθανότητα θερμού επεισοδίου στην Κύπρο από τους Τούρκους, ο κ. Μπερνς είπε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την κατάσταση στην Κύπρο, και αναφέρθηκε στα γεγονότα του περασμένου μήνα, κάνοντας αναφορά στη δολοφονία μόνο ενός Ελληνοκύπριου νέου και ενός Τούρκου στρατιώτη.

    Είπε επίσης ότι "οι δράστες για τα δύο αυτά εγκλήματα θα πρέπει να βρεθούν και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης".

    "Ανησυχούμε για το γενικότερο κλίμα το οποίο επικρατεί αυτή τη στιγμή", είπε ο κ. Μπερνς, και σημείωσε ότι ο Αμερικανός Πρέσβης Κέννεθ Μπριλ και άλλοι που εργάζονται για το Κυπριακό, "προσπαθούν πολύ σκληρά να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε οι ΗΠΑ να αποτελέσουν θετική επιρροή".

    Επεσήμανε ότι διάφορα μηνύματα έχουν σταλεί στην κυπριακή κυβέρνηση καθώς και στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Διπλωματικά μηνύματα, πρόσθεσε, έχουν αποσταλεί στην κυπριακή κυβέρνηση, στις κοινότητες στην Κύπρο, καθώς και στην Ελλάδα και την Τουρκία για το θέμα αυτό και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να παραμείνει "πολύ δραστήρια", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επιπλέον, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε ότι ήταν απίθανο ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ουϊλλιαμ Πέρι να μετέφερε μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Αγκυρα σχετικά με το Κυπριακό.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν η αμερικανική κυβέρνηση φοβάται ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο στην Κύπρο, ο κ. Μπερνς απάντησε: "Ελπίζουμε, βεβαίως, ότι αυτά τα επεισόδια δεν θα επαναληφθούν. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία στο να αφαιρείς ζωές γιατί έχεις πολιτικές διαφορές με κάποιον", παρατήρησε.

    "Εχουμε δει έναν Τούρκο να σκοτώνεται και έχουμε δει έναν Ελληνοκύπριο να σκοτώνεται, και τα δύο εγκλήματα είναι αδικαιολόγητα," είπε ο Αμερικανός αξιωματούχους, παραγνωρίζοντας τη δολοφονία του δεύτερου Ελληνοκύπριου νέου.

    Ο κ. Μπερνς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα εργαστούν μαζί για το πρόβλημα στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες δεκαετίες δεν το έχουν πράξει αυτό, και ότι οι ΗΠΑ εργάζονται πολύ σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για πιθανή επίθεση κατά του πλοίου το οποίο θα μεταφέρει στην Κύπρο τα ρωσικά άρματα μάχης τύπου Τ-80U, ο κ. Μπερνς είπε ότι δεν είχε τίποτα να αναφέρει.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Γεννήθηκε το παιδί του Ισαάκ

    Λευκωσία, 17/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Γεννήθηκε σήμερα το πρωϊ, χωρίς ωστόσο την παρουσία του πατέρα της, Τάσου Ισαάκ, η Αναστασία, 37 ημέρες μετά την άναδρη δολοφονία του από Τούρκους εξτρεμιστές και λεγόμενους αστυνομικούς του κατοχικού καθεστώτος ενώ διαδήλωνε για την ελευθερία της Κύπρου.

    Η Μαρία, η νεαρή σύζυγος του Ισαάκ, έφερε στον κόσμο την Αναστασία πέντε λεπτά πριν από τις 8 το πρωϊ, με καισαρική τομή στην πολυκλινική "Λητώ" στο Παραλίμνι.

    Μητέρα και κόρη χαίρουν άκρας υγείας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Κασουλίδης: Ελλειπής η δήλωση Μπερνς

    Λευκωσία, 17/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ελλειπή, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, τη δήλωση του Εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ο οποίος έκανε αναφορά στη δολοφονία μόνο ενός Ελληνοκύπριου νέου στη Δερύνεια και όχι σε δύο. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι δεν υπήρξε σκοπιμότητα αλλά άγνοια.

    "Ασφαλώς είναι ελλειπής", είπε ο κ. Κασουλίδης, εξηγώντας ότι κατ'αρχήν, πέρα από τα δύο θύματα στη Δερύνεια κάτω από τις βάρβαρες συνθήκες υπάρχει και η δολοφονία του εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή στη γραμμή αντιπαράταξης, "ενός άοπλου εθνοφρουρού, εντελώς αναίτια, μέσα στη νεκρή ζώνη", είπε.

    Ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε ότι "το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν πρέπει να ξεχνά αυτά τα γεγονότα."

    Από την άλλη, είπε, υπάρχει η δολοφονία ενός στρατιώτη των κατοχικών στρατευμάτων κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, και με ευρήματα διόλου πειστικά, για να θεωρηθεί η δική μας η πλευρά υπεύθυνη γι' αυτή την πράξη, που, εξάλλου, η δική μας δεν έχει καμιά απολύτως ένδειξη ότι προέρχεται από την πλευρά μας.

    "Θα ήταν πιο σωστός (ο κ. Μπερνς) αν έβαζε τα γεγονότα στη σωστή τους διάσταση", παρατήρησε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν διαπιστώνει μια τάση εξίσωσης των διαφορετικών αυτών καταστάσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν θα ήθελε να φθάσει μέχρι αυτό σημείο γιατί "είναι ολοφάνερο πρώτα-πρώτα ότι υπήρχε άγνοια γεγονότων".

    Στην επιμονή των δημοσιογράφων αν το θεωρεί σκοπιμότητα, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: "Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπήρχε τέτοια σκοπιμότητα, αγνοώντας σημαντικά γεγονότα".

    Σε ερώτηση αν θα γίνει διάβημα ώστε να γίνει επανόρθωση, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "πιστεύω ότι θα υποδειχθεί ότι η αναφορά ήταν ελλειπής".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Απροθυμία Ντενκτάς για εκτόνωση της κρίσης

    Λευκωσία, 17/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- H καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανταπόκριση του κατοχικού ηγέτη, οφείλεται στην απροθυμία της Τ/κ πλευράς για εκτόνωση της κρίσης.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, σχετικά με το θέμα αυτό.

    Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση που παρατηρείται από μέρους του Ντενκτάς, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "ασφαλώς η καθυστέρηση δείχνει κάποια απροθυμία του κ. Ντενκτάς να συνεργαστεί για εκτόνωση της κρίσης. Αυτό είναι φανερό".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει για αμερικανικά διαβήματα

    Λευκωσία, 17/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει για διαβήματα της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Αγκυρα ή άλλες χώρες για μείωση της έντασης στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για διάβημα του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον προς την Αγκυρα καθώς και πληροφορίες για διαβήματα της Ουάσιγκτον προς όλες τις πλευρές για μείωση της έντασης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι για την πλευρά μας, "υπήρξε επαφή από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία συνέστηνε αποκλιμάκωση της έντασης, θέμα για το οποίο εμείς δεν διαφωνήσαμε".

    Η επαφή, διευκρίνισε, έγινε μέσω του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία κατά την περίοδο των επεισοδίων, όπως επίσης και μετά το επεισόδιο στην Αχερίτου.

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι "η γραμμή μας ανέκαθεν, από την πρώτη ημέρα, είχε σαν στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης".

    Πρόσθεσε ότι δεν είναι ο αρμόδιος να μιλήσει για το τί κάνει η αμερικανική κυβέρνηση με τις άλλες κυβερνήσεις.

    Σε ερώτηση αν η παρότρυνση προς αποκλιμάκωση περιελάμβανε και συμβουλές, όπως αυτές που περιέχονται στην έκθεση του Γ.Γ. για μείωση των εξοπλισμών από τις δύο πλευρές για να μειωθεί η ένταση, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

    "Οχι σ'αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση", είπε, και αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στην Κύπρο, Μαντλέν Ολμπράιτ, η οποία για γενικότερα θέματα της φύσεως που αφορούν την ένταση στη γραμμή αντιπαράταξης, εισηγήθηκε την έναρξη στρατιωτικού διαλόγου. Αφού επανέλαβε τη θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη στο θέμα αυτό.

    Αναφορικά με την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση, στην οποία έκανε αναφορά στο Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι δεν έχει να κάνει ειδικό σχόλιο για την έκθεση.

    Σε ερώτηση για τις επαφές που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της μετάβασης του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρόεδρο ή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά τόνισε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης θα διεξάγει πολλές επαφές με ομολόγους του. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ/)

    [06] Η ελληνική κυβέρνηση ανάδοχος της Αναστασίας Ισαάκ

    Λευκωσία, 17/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- H ελληνική κυβέρνηση θα είναι η ανάδοχος της γεννηθείσας σήμερα το πρωί στο Παραλίμνι Αναστασίας Ισαάκ, θυγατέρας του ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ, ο οποίος δολοφονήθηκε άγρια στις 11 Αυγούστου από Τούρκους εξτρεμιστές στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας, ενώ διαδήλωνε για την ελευθερία του νησιού.

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης ήταν από τους πρώτους που ευχήθηκαν για το κοριτσάκι, το οποίο γεννήθηκε γύρω στις 8 το πρωί στην Πολυκλινική "Λητώ", στο Παραλίμνι, με καισαρική τομή από το γιατρό Μιχάλη Πετραλλή. Η 19χρονη μητέρα του Μαρία και το βρέφος, βάρους 2.720 γραμμαρίων, χαίρουν άκρας υγείας, δήλωσε ο Δρ. Πετραλλής.

    Ο Ελληνας πρέσβης τηλεφώνησε το πρωί στο Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τις ευχές του προς τη μητέρα της μικρής Αναστασίας, η οποία παίρνει το όνομα του πατέρα της και γεννήθηκε ανήμερα της γιορτής της Αγίας Αναστασίας.

    Σε τηλεγραφημά του, εξάλλου, προς τη σύζυγο του Τάσου Ισαάκ, ο Πρέσβης της Ελλάδας σημειώνει: "Πολλές εγκάρδιες ευχές εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κι από εμένα προσωπικά για τη γέννηση της κόρης σας. Μια γέννηση που γλυκακαίνει τον πόνο όλων μας από την άνανδρη δολοφονία του ήρωα πατέρα της".

    Ο κ. Σάνδης επαναβεβαίωσε ότι η βάφτιση της Αναστασίας θα γίνει από την ελληνική κυβέρνηση.

    Οπως σημειώνει στο τηλεγράφημα "θεωρεί ηθική υποχρέωση αλλά και εθνικό καθήκον την έμπρακτη συμπαράστασή της σ' αυτό το παιδί που συμβολίζει τη νίκη της ανθρωπιάς και της ελπίδας".

    Τα έξοδα του τοκετού όσο και της νοσηλείας της Μαρίας και Αναστασίας Ισαάκ ανέλαβαν ο Δρ. Πετραλλής και η κλινική όπου το βρέφος γεννήθηκε 37 μέρες μετά την άνανδρη δολοφονία του πατέρα της.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 17/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών 84.10 (-0.63)

    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί 90.97 (-0.84)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί 76.87 (+0.64) Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 62.33 (-0.49)

    Βιομηχανικές Εταιρείες 83.73 (-0.04) Τουριστικές Επιχειρήσεις 75.93 (-1.50)

    Εμπορικές Εταιρείες 67.90 (+1.34) Αλλες Εταιρείες 83.02 (-1.41)

    Ογκος Συναλλαγών ΛΚ 517107.399

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση. (ΚΥΠΕ/MM)

    [08] Ψήφισμα καταπέλτης αναμένεται να υιοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο εναντίον της Τουρκίας

    Βρυξέλλες, 17/9/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου αναμένεται να υιοθετήσει αύριο στο Στρασβούργο ένα ψήφισμα-καταπέλτη εναντίον της Τουρκίας.

    Οπως υπογράμμισαν σήμερα κοινοτικές διπλωματικές πηγές, αν τελικά το περιεχόμενο του ψηφίσματος δεν τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της βραδινής συνεδρίασης των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, τότε θα είναι το σκληρότερο που εκδόθηκε ποτέ εναντίον τρίτης χώρας.

    Το προσχέδιο κοινού ψηφίσματος, που συμφωνήθηκε σήμερα από τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων, όχι μόνο καταγγέλλει την Τουρκία για τη στυγερή δολοφονία του Αναστάσιου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, αλλά προβλέπει και το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων προς την Αγκυρα στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ενωσης. Θεωρεί επίσης ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τώρα περισσότερο από ποτέ αναγκαία, ενώ, παράλληλα, ζητεί την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από τη νήσο.

    Το προσχέδιο ψηφίσματος καλεί την Τουρκία να δώσει εξηγήσεις και να εκθέσει τις θέσεις της αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εκδημοκρατισμό, το Κυπριακό και το Κουρδικό. Καταδικάζει έντονα τη δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων από Τούρκους στρατιώτες και παραστρατιωτικές οργανώσεις και απαιτεί τη σύλληψη και καταδίκη όλων όσοι συμμετείχαν στις δολοφονίες αυτές.

    Το υπό συζήτηση ψήφισμα καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αποδεχθεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και την αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

    Εκτιμά ότι είναι αναγκαίο, όσο ποτέ, να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη ώστε να εκτονωθεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση στο νησί.

    Αποφασίζει να αρχίσει τη διαδικασία εγγραφής στο αποθεματικό του προϋπολογισμού όλων των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, γεγονός που βασικά "παγώνει" την οικονομική βοήθεια προς την χώρα αυτή.

    Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "μπλοκάρει" αμέσως όλες τις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία που αφορούν στο πρόγραμμα ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA, εκτός από τις πιστώσεις εκείνες που προβλέπονται για την προώθηση του εκδημοκρατισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Καταγγέλλει την πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στο Βόρειο Ιράκ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Tuesday, 17 September 1996 - 20:21:02