Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλήρης κάλυψη γεγονότων από το ΚΥΠΕ
  • [02] Ο Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε γιατί θα κατέθεται στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [03] Ερχεται ο Χαν, θα αργήσει ο Μπίτι
  • [04] Χρειάζεται νομικό πλαίσιο για την πολιτική άμυνα
  • [05] Εξετάζονται όλα τα νομικά μέτρα για τα γεγονότα στη Δερύνεια

  • [01] Πλήρης κάλυψη γεγονότων από το ΚΥΠΕ

    Λευκωσία, 23/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με συνεχείς ανταποκρίσεις και αναφορές καθ'όλη τη βδομάδα 11-18 Αυγούστου, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, πρόβαλε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αντικατοχικές εκδηλώσεις και τις τουρκικές θηριωδίες κατά των άοπλων διαδηλωτών καθώς και όλες τις σχετικές εξελίξεις.

    Το ΚΥΠΕ ενημέρωνε εκτός από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις διπλωματικές αποστολές της Κύπρου στο εξωτερικό και τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

    Επίσης ενημέρωνε όλους τους συνδρομητές του στην Κύπρο και στο εξωτερικό, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται εκτός από τα Μέσα Επικοινωνίας και ξένες πρεσβείες στη Λευκωσία καθώς και η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και άλλοι οργανισμοί.

    Κατά την εβδομάδα 11-18 Αυγούστου, η καταχώρηση ειδήσεων στα ελληνικά στο διεθνές δίκτυο Internet ήταν έξι φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη εβδομάδα ενώ η καταχώρηση ειδήσεων στα αγγλικά τριπλασιάστηκε.

    Συγκεκριμένα καταχωρήθηκαν 117 σελίδες (ειδήσεις) στα ελληνικά και 100 σελίδες στα αγγλικά, σε σύγκριση με την εβδομάδα 3-10 Αυγούστου, που καταχωρήθηκαν 22 σελίδες ελληνικά και 37 σελίδες αγγλικά.

    Η σελίδα του ΚΥΠΕ στο Internet είχε πολυάριθμους επισκέπτες απ'όλο τον κόσμο κατά την εβδομάδα αυτή, παρόλο που το ΚΥΠΕ συνδέθηκε με το διεθνές δίκτυο μόλις πριν από τρεις μήνες.

    Σημειώνεται ότι η σελίδα του ΚΥΠΕ είναι στη διάθεση και άλλων οργανισμών και ατόμων που είναι συνδεδεμένα με το Internet.

    * Το όνομα της σελίδας του ΚΥΠΕ στο Internet είναι:

    http://www.cyna.org.cy/

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] Ο Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε γιατί θα κατέθεται στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Λευκωσία, 23/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε μετά που έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να καταθέσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσα στο πλαίσιο τηε τέταρτης διακρατικής προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

    Στοιχεία γύρω από τη δολοφονία του Ανταλί δημοσιεύει σήμερα η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Weekly", σε ανταπόκρισή της από το Στρασβούρο, βασιζόμενη σε μαρτυρία αυτή τη βδομάδα, της καθηγήτριας Κλερ Πάλεϊ, εμπειρογνώμονα στο συνταγματικό δίκαιο και σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης.

    Η κ. Πάλεϊ είπε ότι ο Ανταλί δολοφονήθηκε έξι μόλις ημέρες μετά που η Επιτροπή, η οποία συνεδρίαζε στο Στρασβούργο, αποδέχθηκε την αίτηση την Κύπρου εναντίον της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των διαδικασιών, αρκετές φορές έγινε επίκληση άρθρων του Ανταλί, επηρεάζοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα.

    Η Βρετανίδα εμπειρογνώμονας είπε ότι ο Ανταλί "απέδειξε τον τουρκικό εποικισμό στην Κύπρο... που ανάγκασε πολλούς Τουρκοκύπριους να μεταναστεύσουν". Πρόσθεσε ότι την ευθύνη της δολοφονίας του Τ/Κ δημοσιογράφου ανέλαβε τρομοκρατική οργάνωση με μακρά σύνδεση με τους Τούρκους στρατιωτικούς.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Κουτλού Ανταλί διατηρούσε τακτική στήλη στην καθημερινή Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν", στην οποία στιγμάτιζε την πολιτική της Αγκυρας και του Ντενκτάς στο Κυπριακό και ιδιαίτερα τη μαζική άφιξη εποίκων στα κατεχόμενα.

    Η κ. Πάλεϊ σημείωσε ότι η Τουρκία, ως η δύναμη που κατέχει τη βόρεια Κύπρο είχε υποχρέωση να προστατεύει τους ανθρώπους που ζουν στα κατεχόμενα, και δε διεξήγαγε εντατικές έρευνες για τις δολοφονίες πολλών άλλων δημοσιογράφων.

    Αφού επανέλαβε ότι ο Ανταλί δολοφονήθηκε μετά που έγινε ξακάθαρο ότι θα κατέθεται ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κ. Πάλεϊ εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια άλλων δημοσιογράφων που ασχολούνται με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Βρετανίδα εμπειρογνώμονας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία "θα εγγυηθεί την ασφάλεια όλων εκείνων που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση".

    Η αίτηση της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας προβάλλει τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα από τη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [03] Ερχεται ο Χαν, θα αργήσει ο Μπίτι

    Λευκωσία, 23/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Χαν Σουνγκ Τζου θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 10 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

    Κατά την τακτική συνάντησή του με τους πολιτικούς συντάκτες, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί σχετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπήρξε βολιδοσκόπηση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί απ' εδώ και πέρα ή εάν ο κ. Χαν μεταφέρει συγκεκριμένη πρόταση.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι δεν αναμένεται στην Κύπρο σύντομα.

    "Δεν έχουν ακόμα καθοριστεί οι ημερομηνίες άφιξης του κ. Μπίτι", είπε συγκεκριμένα ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι "τα νεότερα είναι ότι δε θα ανακοινωθεί σύντομα η επίσκεψη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Χρειάζεται νομικό πλαίσιο για την πολιτική άμυνα

    Λευκωσία, 23/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε σήμερα ότι τα σχέδια της πολιτικής άμυνας εκσυχρονίζονται και τόνισε τη σημασία της ύπαρξης νομικού πλαισίου.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, με αφορμή τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, ότι δεν υπάρχει σχέδιο της πολιτικής άμυνας, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "σχέδια υπάρχουν", τα οποία "εκσυγχρονίζονται αυτή τη στιγμή".

    "Εχουν γίνει αρκετά για θέματα ζωτικά", ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας όμως ότι "είναι επάναγκες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε η νομική πλαισίωση την οποία έχουμε ζητήσει".

    Σε παρατήρηση πώς μπορεί να υπάρχει σχεδιασμός και να μην το γνωρίζει ο πολίτης, ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας ως "πολίτης", όπως είπε, τόνισε ότι από το 1974 και μέχρι σήμερα λειτουργεί πολιτική άμυνα που στελεχώνεται από πολίτες. Αυτά τα άτομα, πρόσθεσε, έχουν υπόψη τους το σχέδιο για να καθοδηγήσουν τους πολίτες κάθε συνοικίας τί πρέπει να κάνουν.

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέφυγε και σήμερα να αναφερθεί στις πληροφορίες που κατείχε η κυβέρνηση για τις κινήσεις των Τούρκων την περασμένη εβδομάδα και περιορίστηκε να πει ότι για τα σχέδια ενημερώθηκαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Εξετάζονται όλα τα νομικά μέτρα για τα γεγονότα στη Δερύνεια

    Λευκωσία, 23/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας να εξετάσει όλα τα νομικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τα γεγονότα της περασμένης βδομάδας και ιδιαίτερα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τουρκικής πλευράς σε βάρος των άοπλων πολιτών.

    Αυτό επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι "όταν η κυβέρνηση έχει τη νομική γνωμάτευση για τα νομικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν θα εξεταστούν όλα".

    Οπως είπε "θα εξεταστούν όλα τα μέτρα και από πολιτικής απόψεως και αναλόγως θα πάρουμε αποφάσεις".

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος, τονίζοντας ότι "το σωστό είναι πρώτα να παίρνεις νομική συμβουλή και μετά να παίρνεις τις πολιτικές αποφάσεις". Πρόσθεσε ότι όταν τα μέτρα αποφασιστούν, θα ανακοινωθούν. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 23 August 1996 - 17:42:36