Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-16 (UPDATE)

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φεϊσέλ: "Πολύ κακή" η κατάσταση: Μόνη επιλογή η λύση του Κυπριακού
  • [02] Πέντε σφαίρες στο κορμί του Σολωμού
  • [03] Κηδεύεται ο νέο ηρωομάρτυρας της Κύπρου
  • [04] Δήλωση Πασχαλίδη για τις δολοφονίες των Τούρκων
  • [05] Δηλώσεις, Χριστοφίδη, Κυπριανού, Σαμαρά
  • [06] Κηδεύτηκε ο ηρωομάρτυρας Σολωμού
  • [07] Ηρεμία στη Δερύνεια

  • [01] Φεϊσέλ: "Πολύ κακή" η κατάσταση: Μόνη επιλογή η λύση του Κυπριακού

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο είναι "πολύ κακή", σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο οποίος τόνισε ότι η τραγωδία των τελευταίων ημερών τονίζει πως η μόνη βιώσιμη και λογική επιλογή είναι η λύση του Κυπριακού.

    Σε συνέντευξή του στο BBC World Service, ο κ. Φεϊσέλ επανέλαβε ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν ότι η αστυνομία στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και η λεγόμενη "αστυνομική δύναμη" στα κατεχόμενα, θα κάνουν τη δουλειά τους και θα κρατήσουν τους διαδηλωτές έξω από τη νεκρή ζώνη.

    Σε ερώτηση εάν, κατά τις επαφές του με την Ε/κ και την Τ/κ πλευρά, οι δύο πλευρές έχουν αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για μελλοντική συμπεριφορά της αστυνομίας, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τονίστηκε όπως κάνουν τη δουλειά τους, συγκρατηθούν και μη επεμβαίνουν εντός της νεκρής ζώνης.

    Κληθείς να αναφέρει εάν οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν την απαίτηση αυτή, ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι έλαβαν το μήνυμα και την ελπίδα ότι θα το πράξουν.

    Σε ερώτηση εάν ανάλαβαν οποιαδήποτε δέσμευση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι οι δύο πλευρές αντιλήφθηκαν το τί τους είπε κι εκτίμησαν τη σημασία της στιγμής και της ανάγκης να ενεργήσουν υπεύθυνα.

    Κληθείς να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Φεϊσέλ τη χαρακτήρισε "πολύ κακή" και παρατήρησε ότι είναι η πρώτη φορά από το 1974 που σκοτώνεται διαδηλωτής.

    Αυτή η κατάσταση, πρόσθεσε, ξέφυγε κάθε ελέγχου και σημειώθηκε μια τραγωδία, η οποία συγκλόνισε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ε/Κ και των Τ/Κ.

    Τόνισε, παράλληλα, ότι η ηγεσία πρέπει να διορθώσει την κατάσταση, διότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής λύσης. Η τραγωδία, είπε ο κ. Φεϊσέλ, έχει τονίσει πως η μόνη βιώσιμη και λογική επιλογή που έχουμε είναι να βρούμε λύση στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Πέντε σφαίρες στο κορμί του Σολωμού

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πέντε σφαίρες των Τούρκων έπληξαν το κορμί του Σολωμού Σπύρου Σολωμού από το Παραλίμνι, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ την περασμένη Τετάρτη στη νεκρή ζώνη στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια, μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου την Κυριακή από τους Αττίλες.

    Αυτό διαπιστώθηκε σήμερα κατά τη νεκροψία που διενήργησαν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα οι ιατροδικαστές Πανίκος Σταυριανός και Σοφοκλής Σοφοκλέους στη σορό του άτυχου νέου, παρουσία γιατρού των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι σφαίρες, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, έπληξαν το Σολωμού στην κεφαλή, την καρδιά, τους πνεύμονες και τα πόδια, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

    Η κηδεία του Σολωμού θα γίνει σήμερα το απόγευμα δημοσία δαπάνη από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Κηδεύεται ο νέο ηρωομάρτυρας της Κύπρου

    Παραλίμνι, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μέσα σε αυστηρά μέτρα ασφαλείας άρχισε η νεκρώσιμη ακολουθία για το νέο ηρωομάρτυρα της κυπριακής τραγωδίας Σολωμό Σπύρου Σολωμού, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

    Επίσημοι από την Κύπρο και την Ελλάδα και πλήθος κόσμου κατέκλυσαν το χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

    Η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον Υπουργό Υγείας Μανώλη Χριστοφίδη ενώ την παρουσία τους δίνουν και τα πολιτικά κόμματα. Στην κηδεία παρευρίσκεται επίσης ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Πετρίδης.

    Παρόντες είναι Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης, και ο εκπροσωπών την ελληνική κυβέρνηση Υφυπουργός Παιδείας Γεώργιος Πασχαλίδης.

    Εκεί βρίσκονται ο ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς και ο γιος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκος Παπανδρέου.

    Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από το πλήθος ενώ την ίδια υποδοχή έτυχαν και οι συγγενείς του επίσης δολοφονηθέντος από τους Τούρκους Τάσου Ισαάκ καθώς και ο κ. Σαμαράς.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπολος απέστειλε δάφνινο στεφάνι και εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του ηρωικού τέκνου της Κύπρου.

    Τη σορό του Σολωμού υποβαστούσαν τα αδέλφια του και οι συγγενείς του ενώ ο κόσμος τους υποδέκτηκε με χειροκροτήματα.

    Στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχει και μια ομάδα Κούρδων οι οποίοι θα καταθέσουν στεφάνι εκ μέρους του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος Αμπτουλλάχ Οτσαλάν.

    Στην είσοδο της εκκλησίας αναρτήθηκε μεγάλο πανό στο οποίο αναγράφεται "Ελευθερία ή Θάνατος", τα ιδανικά για τα οποία έδωσε τη ζωή του ο δολοφονηθείς από τους Τούρκους εισβολείς Σολωμός Σολωμού.

    Στο περίβολο της εκκλησίας έχουν μαζευτεί και 15 περίπου μοτοσικλετιστές, που υποδέκτηκαν τη σορό του Σολωμού με χειροκροτήματα.

    Οι σημαίες στο Παραλίμνι κυμματίζουν μεσίστιες ενώ βαρύ είναι το πένθος για την κοινότητα της κωμόπολης αυτής, που για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες κηδεύει έναν ηρωομάρτυρα της κυπριακής τραγωδίας.

    Στο μεταξύ οι αρχές των βρετανικών βάσεων έχουν αποκλείσει το δρόμο Αχνας-Βρυσούλων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Δήλωση Πασχαλίδη για τις δολοφονίες των Τούρκων

    Λευκωσία, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Η ψύχραιμη οργή μας 22 χρόνια μετά το 1974 πρέπει να γίνει περισσότερο συγκεκριμένη", δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας Γεώργιος Πασχαλίδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην κηδεία του δολοφονηθέντα από τους Τούρκους Σολωμού Σπύρου Σολωμού.

    Ο κ. Πασχαλίδης, στη δήλωσή του, τόνισε επίσης ότι τα τελευταία δραματικά γεγονότα αφυπνίζουν καθολικά τη συνείδηση του ελληνισμού όπου γης και ότι η αυριανή παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Κύπρο και η συμμετοχή του στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου σηματοδοτούν αυτή την αφύπνιση και το ενδιαφέρον της Ελλάδας.

    Είπε, τέλος, ότι μαζί με το ναι στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, πρέπει να κάνουμε σαφές πως διεκδικούμε όλα τα αναφαίρετα δικαιώματα του ελληνισμού, σημειώνοντας ότι υπάρχουν στην Κύπρο τέτοια καταπατημένα δικαιώματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Δηλώσεις Χριστοφίδη, Κυπριανού, Σαμαρά

    Παραλίμνι 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε δηλώσεις προέβησαν ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς κατά την άφιξή τους στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία του δολοφονηθέντος από τους Τούρκους Σολωμού Σπύρου Σολωμού.

    Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο Ισαάκ και ο Σολωμού "βρίσκονται πλέον στην πορεία των ηρώων του λαού μας" και ανέφερε ότι και οι δύο ένιωθαν ντροπή που έχουν πατρίδα σκλαβωμένη στον Τούρκο.

    Ηθελαν να ξεπλύνουν αυτή τη ντροπή, είπε, και σημειώνοντας ότι με τη θυσία τους ήθελαν να δικαιώσουν τους αγώνες του λαού μας.

    Απευθυνόμενος στους νέους της Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "είμαστε περήφανοι για τη ζωντάνια που δείχνουν αλλά οι ενθουσιασμοί δε λύουν τα εθνικά προβλήματα. Αντίθετα", τόνισε, "μπορούν να οδηγήσουν σε εθνικές περιπέτειες".

    Κάλεσε τους νέους να σφίξουν την καρδιά και τη γροθιά και να αναμένουμε τις αποφάσεις των υπεύθυνων εθνικών κυβερνήσεων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού χαρακτήρισε τους Ισαάκ και Σολωμού ως ηρωομάρτυρες, σύμβολα ελευθερίας και αποφασιστικότητας του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του ελληνισμού να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τον τερματισμό της κατοχής και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού ελληνισμού.

    Είπε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και πρόσθεσε ότι το πένθος είναι πανεθνικό αλλά πανελλήνια η απόφαση για δικαίωση.

    Εξάλλου ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι θα πρέπει να γονιμοποιήσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις του έθνους για ενότητα, ειρήνη αλλά και για λύση του Κυπριακού.

    Αυτό, πρόσθεσε, είναι η απαίτηση του κόσμου και σε αυτό θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις για να πετύχουμε και θα το πετύχουμε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Κηδεύτηκε ο ηρωομάρτυρας Σολωμός

    Παραλίμνι, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Μέσα σε βαθύ πένθος κηδεύτηκε απόψε ο 26χρονος Σολωμός Σπύρου Σολωμού, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Τετάρτη από τους Τούρκους, ενώ προσπαθούσε να αναρριχηθεί στον ιστό της τουρκικής σημαίας στη Δερύνεια.

    Η σορός του Σολωμού μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι στις 6.30 το απόγευμα και της πομπής προηγείτο η φιλαρμονική της Αστυνομίας.

    Οι χιλιάδες κόσμου έξω από την εκκλησία καταχειροκρότησαν το Σολωμό, κυμματίζοντας εκατοντάδες ελληνικές σημαίες.

    Της κηδείας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από το Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνας Βασίλειο Καραγιάννη.

    Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης, ο οποίος χαρακτήρισε το Σολωμό γενναίο παλληκάρι, που δεν υπολόγισε τη βαρβαρότητα των Τούρκων και η λεβεντιά της ψυχής του έγινε σύμβολο της νέας γενιάς της Κύπρου.

    Ο κ. Βλίττης είπε, επίσης, ότι ο Σολωμός γέμισε την ψυχή μας με δύναμη και περηφάνεια και τόνισε ότι κανένα συρματόμπλεγμα δεν μπορούσε να τον σταματήσει, αλλά οι δειλοί και άνανδροι τον φοβήθηκαν και του έριξαν από παντού, σκοτώνοντάς τον.

    Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι η ψυχή του Σολωμού δεν ήταν δυνατό να μείνει αδιάφορη μπροστά στη σκλαβωμένη γη μας και το ηρωϊκό του πνεύμα στάθηκε κι έδωσε τη μαρτυρία της ύπαρξής του.

    Η τουρκική σημαία, συνέχισε, είναι προσβολή για κάθε Ελληνα και χαρακτήρισε το Σολωμό γνήσιο Ελληνα, διότι πρόσφερε τη ζωή του για να τιμήσει τα ιδανικά του. Η θυσία του Σολωμού, είπε ο Μακαριώτατος, είναι παράδειγμα προς μίμηση.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε, εξάλλου, ότι μερικοί θα θεωρούσαν την ενέργεια του Σολωμού ανόητη κι επεσήμανε ότι ο ηρωϊσμός και η ανδρεία είναι έξω από τη νοημοσύνη. Εάν δεν υπήρχε αυτός ο ηρωϊσμός, είπε, δε θα καυχόμασταν ότι είμαστε Ελληνες.

    Απευθυνόμενος στον ηρωικό νεκρό, είπε ότι το όνομά σου θα παραμείνει ανεξίτηλα γραμμένο στις καρδιές μας.

    Στη συνέχεια, ο Μακαριότατος απηύθυνε έκκληση, εκ μέρους μητέρων, να αποφευχθούν προς το παρόν νέες εκδηλώσεις για να δοθεί η ευκαιρία στην πολιτική ηγεσία να αξιοποιήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

    Με τις εθνικές εκδηλώσεις, είπε, αποδείξατε ότι στέκει μέσα σας κατακόρυφο το ελληνικό εθνικό πνεύμα και βοηθήσατε την πολιτική ηγεσία στην προβολή του προβλήματος. Σας συγχαίρουμε, σας ευλογούμε και είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα αποδείξετε και πάλι ότι είστε Ελληνες, απόγονοι ηρώων και μαρτύρων.

    Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη από τον Υπουργό Συγκοινωνιών κι Εργων Αδάμο Αδαμίδη, εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρο Σάνδη κι εκ μέρους του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιο Πασχαλίδη.

    Μιλώντας στο πλήθος, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι τα τελευταία γεγονότα αφύπνισαν τη συνείδηση όλου του ελληνισμού της γης και αναφέρθηκε στην αυριανή άφιξη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Είπε, εξάλλου, ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια επικρατεί το δόγμα "δεν παραχωρούμε τίποτα, δεν διεκδικούμε τίποτα" και τόνισε ότι στην Κύπρο σήμερα διεκδικούμε όλα τα αναφαίρετα δικαιώματα του ελληνισμού.

    Ακολούθως, κατέθεσαν στεφάνια ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης, και εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Σταύρος Δήμας, ο οποίος τόνισε ότι η θυσία του Σολωμού δεν πάει χαμένη, αλλά διατρανώνει τη θέλησή μας να αγωνιστούμε για την πατρίδα, την ελευθερία και τον ελληνισμό.

    Καταθέτοντας στεφάνι, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ο Σολωμός πέθανε ελεύθερος και η απόφασή του αντικατοπτρίζει τη συνείδηση ενός ήρωα που έδωσε τη ζωή του για να πάρει την πατρίδα του.

    Ηξερε, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, ότι θα τον πυροβολούσαν, αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε. Οι δύο ήρωες δε δέχθηκαν να φυλακίσουν τον πόθο τους κι αιφνιδίασαν την ιστορία, έδωσαν νέα όρια στον ηρωϊσμό και προσδιόρισαν το χρέος μας. Τόνισε, επίσης, ότι οι δύο νέοι είπαν πως θέλουν μια Κύπρο χωρίς σύνορα, χωρίς στρατό κατοχής.

    Δεν μπορώ, κατέληξε, να σας αποχαιρετίσω, διότι τους ήρωες δεν τους αποχαιρετάς. Τους έχεις πάντοτε μαζί σου στον αγώνα.

    Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ο Αντώνης Σκυλλάκος, εκ μέρους του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου ο Παύλος Τριγάζης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Στάθης Κιττής, ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Επίσης, ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης και ο Πρόεδρος του κόμματος Νέοι Ορίζοντες Νίκος Κουτσού.

    Εξάλλου, κατατέθηκε στεφάνι εκ μέρους του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέλιου Παπαθεμελή κι εκ μέρους της οικογένειας του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Νίκο Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια, κατέθεσαν στεφάνια η οικογένεια του Σολωμού και η οικογένεια του Τάσου Ισαάκ.

    Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, τον Πρόεδρο της Ενωσης Δήμων Λέλλο Δημητριάδη, τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, τους Δημάρχους Λεμεσού, Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Αμμοχώστου, Δερύνειας, Λευκάρων, Πέγειας και άλλων δήμων και κοινοτήτων.

    Στεφάνια κατατέθηκαν κι εκ μέρους του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Αρχηγού Αστυνομίας, του Νομάρχη Αθηνών, της Εκκλησίας Παραλιμνίου, των Σωματείων Καταδρομέων και Αγωνιστών κι εκατοντάδες στεφάνια εκ μέρους οργανώσεων, συντεχνιών, σωματείων και από απλούς πολίτες.

    Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι υπήρχε αγίασμα από τον Απόστολο Ανδρέα και χώμα από την μαρτυρική Καρπασία και κλήθηκε ο κόσμος να κάνει εισφορές για την άμυνα του τόπου μας.

    Μετά την κηδεία, ψάληκε ο Εθνικός Υμνος και η σορός του Σολωμού μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου έγινε η ταφή. Κατά τη διάρκεια της ταφής του, ο κόσμος φώναζε συνθήματα όπως "Εξω οι Τούρκοι από την Κύπρο", "Τα σύνορά μας είναι στη Κερύνεια". Στο τέλος ψάληκε ο Εθνικός Υμνος.

    Στον τάφο του Σολωμού απότισε φόρο τιμής και ο μεγάλος φίλος της Κύπρου, δημοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος τραγούδησε τους πατριωτικούς στίχους "καρτερούμε μέρα νύκτα να φυσήσει ένα αέρας στουν τον τόπο τον καμένο..."

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Ηρεμία στη Δερύνεια

    Δερύνεια, 16/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ησυχία και ηρεμία επικρατεί στη Δερύνεια μετά την κηδεία του ηρωομάρτυρα Σολωμού Σολωμού στο Παραλίμνι.

    Η Αστυνομία έχει πάρει δρακόντεια μέτρα για να εμποδίσει τυχόν προσπάθεια διείσδυσης στη νεκρή ζώνη.

    Σε απόσταση ενάμισυ χιλιομέτρου από το οδόφραγμα, η Αστυνομία απαγορεύει τη διέλευση αυτοκινήτων κι επιτρέπονται μόνο οι δημοσιογράφοι στο χώρο, κι αυτοί πεζοί.

    Οι λιγοστοί κάτοικοι που βρίσκονται στη Δερύνεια είναι στα σπίτια τους και η ατμόσφαιρα είναι ήρεμη.

    Η Αστυνομία έχει αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή, έχει τοποθετήσει συρματομπλέγματα κι έχει ενισχύσει τη δύναμή της και με άνδρες της ΜΜΑΔ.

    Στο οδόφραγμα, στο χώρο που βρίσκεται ζωγραφισμένη στο δρόμο η Κύπρος και η επιγραφή "Δεν Ξεχνώ", έχει κατατεθεί στεφάνι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 16 August 1996 - 15:36:58