Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aρχισε η νεκρώσιμη ακολουθία
  • [02] Η θυσία του Τάσου ενδυναμώνει τη θέληση για αγώνα
  • [03] Η Κύπρος αποχαίρετισε τον ηρωομάρτυρα
  • [04] Πορεία προς το αδόφραγμα
  • [05] Διαδηλωτές έσπασαν τους κλοιούς
  • [06] Δύο τραυματίες από σφαίρες των Τούρκων
  • [07] Σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτή
  • [08] Νέκρος διαδηλωτής
  • [09] Αποχώρησαν οι διαδηλωτές
  • [10] Στο χειρουργείο η πληγωμένη γυναίκα
  • [11] Δύο Βρετανοί Ειρηνευτές τραυματίες

  • [01] Αρχισε η νεκρώσιμη ακολουθία

    Παραλίμνι, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Χιλιάδες μαυροφορημένοι Κύπριοι συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, για να αποχαιρετήσουν, μαζί με την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία του τόπου, τον βάρβαρα δολοφονηθέντα από τους Τούρκους, Τάσο Ισαάκ.

    Σήμερα η Κύπρος θρυνεί το χαμό του ηρωομάρτυρα νέου που αψήφισε το κίνδυνο και απαίτησε ελευθερία για την πατρίδα του. Πένθιμη η ατμόσφαιρα στο Παραλίμνι, πένθιμα τα εμβατήρια που παιάνιζε η φιλαρμονική της αστυνομίας η οποία συνόδευσε το φέρετρο του Τάσου από το σπίτι του μέχρι την εκκλησία.

    Το φέρετρο, που υποβάσταζαν μαυροφορημένοι συγγενείς και φίλοι του Τάσου, ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία.

    Στους δρόμους τους Παραλιμνίου άτομα κάθε ηλικίας από όλες τις γωνιές του νησιού, συγκεντρώθηκαν για να απευθύνουν το στερνό αντίο στο νέο μάρτυρα της κυπριακής τραγωδίας.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία έχει ήδη αρχίσει, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Την παρακολουθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, Υπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων, οι τοπικές αρχές, η ηγεσία της αστυνομίας κι άλλοι επίσημοι.

    Στο μεταξύ, προτού μεταβεί στην εκκλησία, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου επιθεώρησε το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου βρίσκονται άνδρες της ΜΜΑΔ και ισχυρή αστυνομική δύναμη για να αποτρέψει τυχόν προσπάθεια αγανακτησμένων πολιτών από το να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη.

    Την περιοχής υπερίπταται ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών και της αστυνομίας.

    Από την πλευρά τους τα κατοχικά στρατεύματα έχουν ενισχύσει τις σκοπιές τους, ενώ η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή έχει ενισχυθεί. (ΚΥΠΕ/ΚΝ/MA/ΓΠ)

    [02] Η θυσία του Τάσου ενδυναμώνει τη θέληση για αγώνα

    Παραλίμνι, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την υπόσχεση ότι όλοι θα θυμούνται τη θυσία του, η οποία ενδυναμώνει τη θέληση του λαού να αγωνιστεί για την ελευθερία της πατρίδας του, τόνισαν σε επικήδειους που εκφώνησαν μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία για τον ηρωομάρτυρα Τάσο Ισαάκ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης.

    Η νεκρώσιμη λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Υμνο.

    Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου σημείωσε ότι στην εκκλησία ήταν όλοι μαζί με τον Τάσο Ισαάκ αλλά τη στιγμή της αντικατοχικής εκδήλωσης ήταν μόνος και αβοήθητος απέναντι στη βαρβαρότητα του Αττίλα, την οποία συντηρούν οι ισχυροί της γης.

    Ο κ. Βλίττης τόνισε ότι "ως τώρα το οδόφραγμα της Δερύνειας ήταν ο τόπος της διαμαρτυρίας μας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τώρα έχει καθαγιαστεί με το αίμα του και έγινε τόπος θυσίας. Της δικής σου θυσίας για την ελευθερία και το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης," είπε.

    Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ανέφερε ότι "η δολοφονία του Τάσου συγκλόνισε την Κύπρο και τον Ελληνισμό", "έκανε όλους να αντιληφθούν ότι η τουρκική βαρβαρότητα είναι αδίστακτη" και "μας αφύπνισε από τον λήθαργό μας".

    Ο κ. Βλίττης τόνισε επίσης ότι το Παραλίμνι και η Κύπρος είναι περίφανοι γιατί με το αίμα και τα νιάτα του ο Τάσος "πότισε το δένδρο της αγανάκτισης και της απόφασής μας να συνεχίσουμε τον αγώνα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης".

    Είπε ότι ο Δήμος Παραλιμνίου θα τον τιμήσει και τόνισε ότι από σήμερα, όταν οι Κύπριοι πηγαίνουν στο οδόφραγμα της Δερύνειας θα τον νιώθουν να τους οδηγεί με τη θυσία του. "Χθες ήσουν ένας νέος με όνειρα, ένας αγωνιστής της δικαιοσύνης, σήμερα έγινες σύμβολο ελευθερίας. Με το θάνατό σου ζωντάνεψες μέσα μας το ξεθωριασμένο μας καθήκον που το είχαμε ξεχάσει, που το κοίμησε η καλοπέραση, που το έβαλε στο περιθώριο η ψεύτικη ηρεμία", συμπλήρωσε.

    Αποχαιρετώντας τον Τάσο Ισαάκ, ο κ. Βλίττης έδωσε την υπόσχεση ότι οι Κύπριοι θα τον θυμούνται πάντα, για να τους θυμίζει το καθήκον τους. "Μας σήκωσες λίγο ψηλότερα, μας έφερες μπροστά στις ευθύνες μας, δίνεις τη δύναμη να ατενίζουμε την Αμμόχωστο", είπε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι η Εκκλησία υποκλίνεται μπροστά στη θυσία του και την αξιοπρέπεια που έδειξε. Τόνισε ότι μέσα από τη θυσία του "αναπηδά κάθετη η συνείδηση του χρέους όλων μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι τη δικαίωση, μέχρι που αυτή η νήσος θα απαλλαγεί οριστικά σε όλη την έκτασή της από τους Τούρκους εισβολείς και τους εποίκους".

    "Ο ηρωικός θάνατός σου", είπε ο Μακαριότατος, "γίνεται ήδη πηγή εμπνεύσεως και προσκλητήριο αγώνα, αγώνα για όλους μαζί και τον καθένα μας χωριστά".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επεσήμανε ότι η αγνωιστικότητα που επέδειξε ο Τάσος Ισάακ, "επικύρωσε για μία άλλη φορά το πνεύμα της ανδρειωσύνης της φυλής".

    "Αν το να πεθαίνουμε για την Ελλάδα, θεία είναι η δάφνη, πολύ περισσότερο σήμερα που ο Ελληνισμός και μαζί και η πίστη κινδυνεύουν πάνω σ' αυτή τη γη και μας δίδαξες εσύ με την αρετή σου ότι κέρδισες αυτή τη δάφνη. Και μας δίδαξες ακόμη ότι θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία".

    "Με τον αγώνα και τη θυσία σου", είπε ο Μακαριότατος, "τίμησες την πατρίδα σου και την οικογένειά σου και έδωσες παράδειγμα και για μας αλλά και για τις μέλλουσες γενεές".

    Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων. Στεφάνι κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο επιτετραμένος της ελληνικής πρεσβείας εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Υφυπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Στεφάνια κατέθεσαν επίσης η οικογένεια του δολοφονηθέντα, δήμαρχοι, οργανώσεις και σωματεία, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών, ο Νομάρχης Αθηνών και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν.

    Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης οι Αργηχοί της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της ΕΛΔΥΚ.

    Στεφάνια κατέθεσαν χιλιάδες κόσμου, όμως σημαντικές είναι οι εισφορές για την άμυνα της Κύπρου, που βρήκε το κουράγιο να ζητήσει μέσα από το πένθος της η οικογένεια του δολοφονηθέντα. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [03] Η Κύπρος αποχαιρέτισε τον ηρωομάρτυρα

    Παραλίμνι, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συγκλονισμένος ο κυπριακός λαός αποχαιρέτισε σήμερα τον Τάσο Ισαάκ, ο οποίος πέρασε στην αιωνιότητα όπως και οι δεκάδες άλλοι νέοι Κύπριοι που σκοτώθηκαν από το βάρβαρο Αττίλα με το όνειρο της ελευθεριάς της πατρίδας τους.

    Αποχαιρετώντας τον οι φίλοι του φώναξαν "Στο καλό Τάσο", ενώ η σύζυγος, γονείς και αδελφές του ηρωομάρτυρα τον καλούσαν απεγνωσμένα.

    Εκατοντάδες στεφάνια "στόλισαν" κυριολεκτικά τον τάφο του 24χρονου νέου από το Παραλίμνι, ενώ παντού κυμάτιζε η ελληνική σημαία.

    Οι χιλιάδες κόσμου που κατέκλυσαν το χώρο του νεκροταφείου, χειροκρότησαν το νεκρό ενώ τον δεχόταν η γη της μαρτυρικής Κύπρου.

    Χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία των μαυροφορημένων μοτοσικλετιστών που κρατούσαν μια μεγάλη ελληνική σημαία, καθώς και η παρουσία μελών του Εργατικού Απελευθερωτικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

    Σημειώνεται ότι την κηδεία και την ταφή κάλυψαν ζωντανά τα κυπριακά κανάλια καθώς και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Πορεία προς το οδόφραγμα

    Παραλίμνι, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο ηρωομάρτυρας Τάσος Ισαάκ, πορεύονται μοτοσικλετιστές και πλήθος κόσμου, αμέσως μετά που η κυπριακή γη δέχθηκε στα σπλάχνα της το νέο μάρτυρα της κυπριακής τραγωδίας.

    Οι μοτοσικλετιστές έφυγαν από το νεκροταφείο και σταμάτησαν για λίγο ώστε να ανασυγκροτηθούν και όλοι μαζί να πάρουν τον ίδιο δρόμο που πήρε την Κυριακή από το Παραλίμνι ο Τάσος Ισαάκ.

    Κρατώντας στεφάνια και σημαίες αριθμός μοτοσικλετιστών κατάφερε να σπάσει τον πρώτο κλοιό της αστυνομίας.

    Ωστόσο, η αστυνομία έχει κλείσει το δρόμο που οδηγεί προς το οδόφραγμα με αυτοκίνητα και έχει παρατάξει άνδρες της ΜΜΑΔ καθώς και αστυνομικούς για να μην τους επιτρέψουν να πλησιάσουν.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρή ομάδα μοτοσικλετιστών ξέφυγε από το πλήθος και επιχείρησε να εισέλθει στη νεκρή ζώνη για να τοποθετήσει λουλούδια στο σημείο όπου οι Τούρκοι δολοφόνησαν τον Τάσο Ισαάκ. Ανδρες της αστυνομίας επενέβηκαν και τους σταμάτησαν. (ΚΥΠΕ/ΚΝ/MA/ΓΠ)

    [05] Διαδηλωτές έσπασαν τους κλοιούς

    Δερύνεια, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αριθμός μοτοσικλετιστών κι άλλων ατόμων κατάφερε να σπάσει το οδόφραγμα της αστυνομίας και τον ανθρώπινο κλοιό των ειρηνευτών και να εισέλθει στη νεκρή ζώνη, ενώ συνεχώς περισσότερα άτομα κατευθύνονται προς την ίδια κατεύθυνση.

    Η αστυνομία μάταια προσπάθησε να πείσει τους διαδηλωτές να μην εισέλθουν στη νεκρή ζώνη. Οι διαδηλωτές αισθάνονται αγανακτισμένοι από τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, τον οποίον κήδευσαν λίγο πριν με τις πρέπουσες τιμές, στη γενέτειρά του Παραλίμνι.

    Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεία φίλων, συγγενών και συναδέλφων μοτοσικλετιστών έφθασε, από το δρόμο, μέχρι το οδόφραγμα των Ηνωμένων Εθνών όπου ζήτησε να περάσει και να καταθέσει στεφάνι στον σημείο όπου δολοφονήθηκε.

    Το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό και οι συγγενείς και φίλοι του Τάσου θα άφηναν το στεφάνι εκεί όπου το άφησε και χθες άλλη ομάδα μοτοσικλετιστών και φίλων του.

    Οπλισμένοι άνδρες των κατοχικών δυνάμεων καραδοκούν πίσω από δένδρα. (ΚΥΠΕ/ΚΝ/MA/ΓΠ)

    [06] Δύο τραυματίες από σφαίρες των Τούρκων

    Δερύνεια, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ενας Ελληνοκύπριος και ένας στρατιώτης των Ηνωμένων Εθνών έχουν πληγωθεί από σφαίρες που έριξαν εναντίον τους οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

    Επαναλαμβάνοντας την ίδια τακτική που χρησιμοποίησαν και την περασμένη Κυριακή, οι Τούρκοι του στρατού κατοχής κρύβονται μέχρι να τους πλησιάσουν οι Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές και στη συνέχεια κάνουν την εμφάνισή τους και πυροβολούν αδιακρίτως.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Ειρηνευτής είναι τραυματισμένος στο πόδι. (ΚΥΠΕ/ΚΝ/MA/ΓΠ)

    [07] Σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτή

    Δερύνεια, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Eνας Ε/Κ πυροβολήθηκε από Τούρκο στρατιώτη και τραυματίστηκε σοβαρά στο λαιμό ενώ προσπαθούσε να ανεβεί σε ιστό για να κατεβάσει τη σημαία του ψευδοκράτους στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια.

    Ο Ε/Κ κατάφερε και έσπασε το κλοιό των ειρηνευτών και πέρασε προς τα κατοχικό φυλάκιο και ανέβηκε λίγο στον ιστό.

    Ωστόσο, Τούρκος στρατιώτης τον πυροβόλησε σχεδόν εξ'επαφής τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο λαιμό.

    Επίσης, αστυνομικός που βρίσκεται στη σκηνή ανέφερε στην απεσταλμένη του ΚΥΠΕ στην περιοχή ότι τραυματίστηκαν δύο Ε/Κ από πυροβολισμούς και ένας ειρηνευτής. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό γυναίκας, όχι όμως από πυροβολισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Νεκρός διαδηλωτής

    Δερύνεια, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ακόμη ένας Ε/Κ σκοτώθηκε εν ψυχρώ από Τούρκο στρατιώτη, τρεις μέρες μετά τη θυσία του Τάσου Ισαάκ. Την είδηση του θανάτου επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος Τύπου της Αστυνομίας, Γλαύκος Ξένος.

    Ο κ. Ξένος είπε επίσης ότι τραυματίστηκε σοβαρά μια γυναίκα ενώ υπάρχουν και άλλοι τραυματίες. Χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ συγχυσμένη.

    Κοντά στον ίδιο χώρο όπου σκοτώθηκε βάναυσα από Τούρκους ο Τάσος Ισαάκ, ο μαυροφορημένος Ε/Κ πυροβολήθηκε θανάσιμα στο στόμα, στο στομάχι και στο λαιμό από Τούρκο στρατιώτη ενώ προσπαθούσε να ανεβεί σε ιστό για να κατεβάσει τη σημαία του ψευδοκράτους στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Δρ. Μάριος Ματσάκης ο οποίος βρισκόταν στη σκηνή, έσπευσε αμέσως να βοηθήσει τον Ε/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Αποχώρησαν οι διαδηλωτές

    Δερύνεια, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ολοι οι διαδηλωτές έχουν φύγει από τη νεκρή ζώνη και στο οδόγφραγμα της Δερύνειας παραμένουν μόνο άνδρες της ΜΜΑΔ και της αστυνομίας.

    Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός Ελληνοκύπριου διαδηλωτή, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον τρεις ακόμη τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένας Ειρηνευτής και μία γυναίκα. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [10] Στο χειρουργείο η πληγωμένη γυναίκα

    Λάρνακα, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στο χειρουργείο στο νοσοκομείο Λάρνακας για επέμβαση εισήχθηκε η γυναίκα που πληγώθηκε από τις σφαίρες του Αττίλα στη διάρκεια της διαδήλωσης Ελληνοκυπρίων στη νεκρή ζώνη, μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, στο Παραλίμνι.

    Η γυναίκα τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα και η κατάσταση της υγείας της κρίνεται πολύ σοβαρή. Οι γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τη ζωή της.

    Στο νοσοκομείο Λάρνακας μεταφέρθηκε και ένας νεαρός, ο οποίος ωστόσο είναι ελαφρά τραυματισμένος.

    Εξάλλου, στο νοσοκομείο Παραλιμνίου έχουν μεταφερθεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα, όμως οι αρμόδιοι αρνούνται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [11] Δύο Βρετανοί Ειρηνευτές τραυματίες

    Λευκωσία, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Δύο τελικά είναι οι άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ που πληγώθηκαν από σφαίρες του Αττίλα στη διάρκεια της διαδήλωσης στη Δερύνεια.

    Οι δύο στρατιώτες ανήκουν στο βρετανικό απόσπασμα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ωστόσο, δεν έγινε ακόμη γνωστό που πληγώθηκαν οι δύο Ειρηνευτές και ποιά είναι η κατάστασή τους.

    Οι Βρετανοί είχαν μεταφερθεί στην περιοχή για να ενισχύσουν το απόσπασμα της Αυστρίας που σταθμεύει στη Δερύνεια. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 14 August 1996 - 9:32:39