Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κυπριακή Δημοκρατία συλλέγει στοιχεία για διαπίστωση της ταυτότητας των δολοφόνων του Ισαάκ
  • [02] Αύριο η κηδεία του Τάσου Ισαάκ
  • [03] Θεόδωρος Πάγκαλος: Οργή και αποτροπιασμό για τη δολοφονία Ισαάκ
  • [04] Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων-τηλεγράφημα διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή της τελικής έκθεσης των ΗΕ

  • [01] Η Κυπριακή Δημοκρατία συλλέγει στοιχεία για διαπίστωση της ταυτότητας των δολοφόνων του Ισαάκ

    Λευκωσία, 13/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την ταυτότητα των υπόπτων της στυγερής δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ, ώστε να μπορεί να εκδόσει εντάλματα σύλληψής τους.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, μετά από 30λεπτη συνάντηση γνωριμίας με τον ιατροδικαστή Πέτρο Βανέζη, στον οποίο, όπως είπε, τόνισε το ενδιαφέρον τον κράτους "για μία σε βάθος, αντικειμενική έρευνα της όλης υπόθεσης".

    Ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι "ασφαλώς δεν μπορεί να εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως εναντίον αγνώστων" γιατί αλλιώς "θα κινδύνευαν όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου".

    "Μόνο εάν και εφόσον προκύψουν στοιχεία για την ταυτότητα υπόπτων, καθ' όσον αφορά τη στυγερή δολοφονία, μόνο τότε θα υπάρχει δυνατότητα εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως" τόνισε.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε ακόμη ότι δεν τίθεται ούτε και θέμα καταχωρήσεως ποινικών διώξεων, "παρά μόνο εάν και εφόσον συλληφθούν, διότι η καταχώρηση ποινικής δίωξης προ της συλλήψεως θα έχει ως επακόλουθο, αργά ή γρήγορα, την πίεση από κάποιο δικαστήριο να αποσυρθεί ή να απορριφθεί η υπόθεση."

    "Επομένως", συμπλήρωσε, "σε περίπτωση που εκδοθούν εντάλματα συλλήψεως θα ειδοποιηθεί η "Ιντερπόλ" και η κυπριακή αστυνομία και εάν και εφόσον κάποτε καταστεί δυνατή η εκτέλεση των θα εκτελεστούν".

    Σε παρατήρηση εάν βάσει των φωτογραφιών και βιντεοταινιών των δολοφόνων θα επικηρυχθούν για αναγνώριση, απάντησε ότι "θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αναγνωρισθούν οι ύποπτοι και να εξακριβωθεί περαιτέρω και κατά το δυνατόν η διασύνδεσή τους με την Τουρκία".

    Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, θα ενεργήσει αυτόβουλα και σύμφωνα με το δικό της σύνταγμα και τους δικούς της νόμους προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη".

    Ταυτόχρονα, τόνισε ότι εάν τελικά λόγω ανυπέρβλητων κωλυμάτων τα κυπριακά δικαστήρια δεν μπορέσουν να επιληφθούν της υπόθεσης "αυτό δε θα οφείλεται πλέον σε έλλειψη βουλήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα οφείλεται στο γεγονός της κατοχής και της πραγματικής αδυναμίας που έχουν οι νόμιμες δυνάμεις του κράτους να ασκήσουν εξουσία εκεί όπου οι άλλοι ασκούν αυθαίρετη ντε φάκτο εξουσία και αποκλείουν το νόμιμο κράτος".

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι εάν εκδοθούν εντάλματα αυτά θα μπορούν να διαβιβασθούν σε χώρες με τις οποίες η Κύπρος συνεργάζεται ή με τις οποίες έχει συνθήκη έκδοσης. "Σίγουρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει με αίτηση εκδόσεως, όχι όμως από το ψευδοκράτος ή από την Τουρκία," συμπλήρωσε.

    Ο κ. Μαρκίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση τί θα μπορούσε να γίνει σε διεθνές επίπεδο, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή πτυχή του θέματος, που θα αποφασιστεί αφού εξετασθεί η υπόθεση. Ομως άφησε αυτή τη δυνατότητα ανοικτή.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι το κράτος έχει τα δικά του δικαιώματα και μπορεί να αναλάβει νομικά μέτρα ενώπιον διεθνών οργάνων. Ωστόσο τόνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει προηγούμενη συνεννοήση με την κυβέρνηση, και, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, με το Εθνικό Συμβούλιο.

    Σημείωσε επίσης ότι και η ίδια η οικογένεια του θύματος έχει δυνατότητες νομικές.

    Αφού σημείωσε τις συνέπειες που θα προκύψουν εάν δεν υπάρξουν καλοί χειρισμοί στα αρχικά στάδια μιας υπόθεσης, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στον κατάλληλο χρόνο. "Πρέπει η προσοχή όλων να στραφεί στο θέμα συμπληρώσεως των ανακρίσεων" είπε ο κ. Μαρκίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή ότι η αστυνομία θα κατορθώσει να διαπιστώσει τις ταυτότητες υπόπτων. Το θέμα θα βρίσκεται υπό καθημερινή σχεδόν εξέταση μέχρις ότου αποφασισθούν τα κατάλληλα μέτρα, τόνισε.

    Μαρκίδης - ΟΥΝΦΙΣΥΠ

    Σε ερώτηση εάν η ΟΥΝΦΙΣΥΠ προβάλλει εμπόδια σε αυτοψίες κι άλλες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μαρκίδης απάντησε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ζήτησαν να έχουν παρόντα δικό τους γιατρό κατά τη διάρκεια της νεκροψίας και σημείωσε ότι από πλευράς του κράτους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οσον αφορά τη γενικότερη συνεργασία στο θέμα, είπε ότι "χθες τα Ηνωμένα Εθνη διευθέτησαν επί τόπου επίσκεψη εντός της ούτω καλούμενης νεκρής ζώνης".

    Οσον αφορά την ΟΥΝΦΙΣΥΠ υπενθύμισε ότι λειτουργεί βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει ενσωματώσει τη σχετική συμφωνία που είχε γίνει το 1964. Πρόσθεσε ότι ανέλαβε ειδική περαιτέρω αποστολή μετά την εισβολή του 1974 και ενόψει των σχετικών διευθετήσεων που είχαν γίνει, άτυπα ως επί των πλείστων, την εποχή εκείνη για την κατάπαυση του πυρός.

    Σε ερώτηση εάν η μη επέμβαση της αστυνομίας στην περιοχή της Δερύνειας στη διάρκεια των βιαιοτήτων των Τούρκων κατά διαδηλωτών οφειλόταν σε ευρύτερες οδηγίες και πολιτική σχετικά με τη νομική πτυχή του καθεστώτος της περιοχής, ο κ. Μαρκίδης απάντησε ότι δεν έχει υπόψη του κυβερνητικές οδηγίες.

    "Δε νομίζω ότι πρέπει ή ότι μπορούμε να δεχθούμε ότι η περιοχή εκεί δεν είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του οποίου δεν ασκούμε κυριαρχία. Η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επεκτίνεται εφ' ολοκλήρου της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ελεύθερης και κατεχόμενης ταυτόχρονα" επανέλαβε για άλλη μια φορά ο Γενικός Εισαγγελέας.

    "Η διαφορά με τα κατεχόμενα," πρόσθεσε, "είναι ότι στα κατεχόμενα δεν μπορεί να ασκηθεί στην πράξη η εξουσία αυτή παρά του ότι νομικά υφίσταται και αναγνωρίζεται διεθνώς. Ο λόγος που δεν μπορεί να ασκηθεί στην πράξη είναι η ύπαρξη της δύναμης του εισβολέα και των κατοχικών στρατευμάτων".

    "Καθόσον αφορά την ούτω καλούμενη νεκρή ζώνη, απλώς σε κάποιο στάδιο, στο πλαίσιο καταπαύσεως του πυρός, η Κυπριακή Δημοκρατία επέτρεψε στη δύναμη του ΟΗΕ να ασκεί κάποια ειδικότερα καθήκοντα σε εκείνη την περιοχή", κατέληξε. (ΚΥΠΕ/MA/ΜΧ)

    [02] Αύριο η κηδεία του Τάσου Ισαάκ

    Λευκωσία, 13/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στις 11 π.μ. αύριο, θα τελεστεί η κηδεία του δολοφονηθέντος Τάσου Ισαάκ στο Παραλίμνι και όχι σήμερα το απόγευμα όπως έχει λεχθεί προηγουμένως.

    Αιτία της καθυστέρησης είναι η νεκροψία η οποία άρχισε στις 2 μ.μ. αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [03] Θεόδωρος Πάγκαλος: Οργή και αποτροπιασμό για τη δολοφονία Ισαάκ

    Λευκωσία, 13/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την οργή του για την άγρια δολοφονία του Τάσου Ισαάκ ο οποίος με το άδολο θάρρος του ανυψώθηκε σε σύμβολο αγώνα για ελευθερία, εκφράζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος σε συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε στους γονείς και τη σύζυγο του δολοφονηθέντος νέου.

    "Η κτηνώδης δολοφονία του συζύγου και γιού σας Αναστασίου από Τούρκους ή Τ/Κ στην κατεχόμενη Κύπρο, υπό συνθήκες που συγκλόνισαν εκατομμύρια θεατών της ελληνικής τηλεόρασης, μου προκάλεσε αποτροπιασμό και βαθύτατη οδύνη", αναφέρει στο τηλεγράφημά του ο Υπυργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων-τηλεγράφημα διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ

    Λευκωσία, 13/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τηλεγράφημα διαμαρτυρίας προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι αναφορικά με τα τραγικά γεγόνοτα της Κυριακής στη Δερύνεια, απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού.

    Οπως αναφέρει ανακοινωθέν της Βουλής, στο τηλεγράφημά του ο κ. Κυπριανού υπογραμμίζει τα αισθήματα συγκλονισμού και αγανάκτησης που διακατέχουν ολόκληρο τον Κυπριακό Ελληνισμό για την κτηνώδη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, η οποία διαπράχθηκε από τον Αττίλα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τονίζει στο τηλεγράφημά του την εισαγωγή στην Κύπρο εγκληματικών στοιχείων μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι με σκοπό να επιτεθούν βάναυσα εναντίον των διαδηλωτών.

    Τοζνίζει επίσης και το γεγονός ότι το στυγερό έγκλημα διεπράχθη "παρουσία ανδρών της ΟΥΝΦΙΣΥΠ μέσα στη νεκρή ζώνη, οι οποίοι δεν έπραξαν οτιδήποτε για να σταματήσουν το ξυλοκόπημα μέχρι θανάτου ενός άοπλου διαδηλωτή".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 13/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          86.68 (+0.65)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.79 (+0.66)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    79.50 (+0.89)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                66.16 (+0.55)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 88.83 (+0.43)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               80.83 (+1.81)
    Εμπορικές Εταιρείες                    73.04 (+0.90)
    Αλλες Εταιρείες                        88.55 (-0.23)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 330019.720
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ/KN)

    [06] Η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή της τελικής έκθεσης των ΗΕ

    Οι Γκρίζοι Λύκοι είχαν αποβιβαστεί στην Κερύνεια με πλοίο

    Λευκωσία, 13/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση θεωρεί ότι απουσιάζουν "ουσιώδη στοιχεία" από τη δήλωση της εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Συλβάνα Φόα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας των μοτοσικλετιστών και πιστεύει ότι η δήλωση δεν εκφράζει τα σωστά μηνύματα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Παράλληλα όμως είπε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει τόσο την επίσημη έκθεση των ΗΕ για τα επεισόδια της Κυριακής την οποία θα αξιολογήσει όσο και τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο συνέρχεται σήμερα. Σημείωσε επίσης ότι η δήλωση της κ. Φόα δεν είναι κατ'ανάγκην η επίσημη θέση των ΗΕ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η δήλωση παραλείπει την αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην είσοδο των Ε/Κ διαδηλωτών στη νεκρή ζώνη και ούτε σημειώνει ότι υπήρχαν και πρόσωπα που κρατούσαν σιδερένιους λοστούς και κτυπούσαν βάναυσα και ανελέητα τους διαδηλωτές.

    "Η παρουσίαση του πως ενήργησαν οι δύο πλευρές δεν δίνει την ορθή διάσταση," ανέφερε και πρόσθεσε ότι η δήλωση δεν καταγράφει ότι οι Τούρκοι πυροβολούσαν στη νεκρή ζώνη και ότι υπήρχαν τρομοκρατικά στοιχεία στην άλλη πλευρά.

    Αν αποτελεί σφάλμα εκ μέρους των Ε/Κ να εισέρχονται στη νεκρή ζώνη, τότε αποτελεί μεγαλύτερο σφάλμα να πυροβολεί κανείς στη νεκρή ζώνη, είπε.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, προβληματίζεται για το θέμα αυτό και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τα ΗΕ να επαναξιολογήσουν τους όρους εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης που αφορούν τον έλεγχο της νεκρής ζώνης. Επιθυμούμε, είπε, όπως η ΟΥΝΦΙΣΥΠ έχει τους ορθούς όρους εντολής.

    Ο κ. Μιχαηλίδης αποκάλυψε ακόμα ότι 3.000 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" έφθασαν με πλοίο στην Κύπρο λίγες μέρες πριν την πορεία και αποβιβάστηκαν στην Κερύνεια, όπως γράφουν οι Τ/κ εφημερίδες και όπως αναφέρουν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

    Η άφιξή τους στην Κύπρο, εξήγησε, έγινε μετά τη συναίνεση του κατοχικού ηγέτη και της Τουρκίας αλλά δεν καταγράφηκε.

    "Αυτό το στοιχείο δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε γιατί αν παρασιωπηθεί το μήνυμα που θα πάρει ο κ. Ντενκτάς είναι ότι μπορεί να επαναφέρει στην Κύπρο τρομοκράτες," τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Παράλληλα κάλεσε οποιονδήποτε που πιστεύει ότι οι πληροφορίες αυτές δεν ευσταθούν να παρουσιάσει τα στοιχεία του στην κυβέρνηση και πρόσθεσε "εμείς θα είμαστε πανευτυχείς να μας αποδείξει ότι έχουμε λάθος."

    Απευθυνόμενος στα ΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Μιχαηλίδης τους κάλεσε να τοποθετηθούν επί του θέματος αυτού ώστε να γνωρίζει η Τουρκία ότι η ενέργεια αυτή ήταν απαράδεκτη και δεν θα επαναληφθεί.

    Ο ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι η ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συνέρχεται σήμερα σε κλειστή συνεδρία, θα ενημερωθεί από το Βοηθό Γ.Γ. του ΟΗΕ για τα γεγονότα στην Κύπρο που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας των μοτοσικλετιστών την περασμένη Κυριακή,

    Ευχόμεθα, είπε ο Υπουργός, ότι η δήλωση που θα γινεί μετά την ενημέρωση να παρουσιάσει τα γεγονότα ως έχουν.

    Οσον αφορά τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τα γεγονότα της Κυριακής, ο κ. Μιχαηλίδης την χαρακτήρισε ως "κατάλληλη".

    Αναφερόμενος στα γεγονότα που συνέτειναν στη ματαίωση της πορείας, ο ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ζήτησε τη ματαίωσή της την Κυριακή το πρωί αλλά την αλλαγή πορείας των μοτοσικλετιστών.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι, έρευνα των ΗΕ δεικνύει ότι Ειρηνευτές είχαν προσπαθήσει να βοηθήσουν τον άτυχο Τάσο Ισαάκ.

    Ανέφερε επίσης ότι με το χθεσινό προφορικό διάβημα που έκανε προς τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ και τους πρέσβεις των "πέντε" του ΣΑ, δόθηκε και ταινία που απεικονίζει τα γεγονότα της Κυριακής στη Δερύνεια καθώς και τη σκηνή της δολοφονίας του Ισαάκ.

    Τώρα, συνέχισε, γίνεται πλήρης έρευνα επί τόπου από την ΟΥΝΦΙΣΥΠ και την κυπριακή αστυνομία ώστε να υπάρξει τεκμηριωμένη καταγγελία για τη δολοφονία.

    Σ' ερώτηση για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Φεϊσέλ, με τις οποίες επιρρίπτει ευθύνη στην κυβέρνηση για την είσοδο των διαδηλωτών στη νεκρή ζώνη χωρίς να πράττει το ίδιο για την Τ/κ πλευρά, ο ΥΠΕΞ είπε ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξήγησε ότι οι χθεσινές δηλώσεις του δεν αποτελούν τη συνολική εικόνα των θέσεων του ΟΗΕ.

    Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, δεν έχει εγείρει θέμα για το αν ο κ. Φεϊσέλ είναι ανεπιθύμητος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Tuesday, 13 August 1996 - 11:52:57