Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξι τραυματίες κρατήθηκαν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Λάρνακας
  • [02] Σαρανταήμερο πένθος στο Παραλίμνι
  • [03] H στυγνή δολοφονία μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο
  • [04] H αστυνομία των βάσεων δεν είδε τους δύο απαχθέντες από τους Τούρκους
  • [05] Aναβάλλεται η κηδεία του Τάσου Ισαάκ
  • [06] Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο Φεϊσέλ
  • [07] Αποτροπιασμός εκφράζει ο Αμερικανός Πρέσβης
  • [08] Δήλωση του Εκπροσώπου για την πορεία των μοτοσικλετιστών
  • [09] Διενέργεια αυτοψίας στο χώρο της δολοφονίας
  • [10] Αντιδράσεις Πολιτικών Αρχηγών
  • [11] Οι ειρηνευτές δεν επέτρεψαν στην Αστυνομία να προσφέρει βοήθεια
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] Ο ΥΠΕΞ κατηγορεί τα ΗΕ για απάθεια
  • [14] Μάντεν: Η κατάσταση παρέχει δυνατότητα για κλιμάκωση

  • [01] Εξι τραυματίες κρατήθηκαν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Λάρνακας

    Λάρνακα, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εξι από τους διαδηλωτές που τραυματίσθηκαν από Τούρκους κατά τα χθεσινά επεισόδια στη Δερύνεια και την Αχνα κρατήθηκαν στο Νοσοκομείο Λάρνακας για περίθαλψη και η κατάστασή της υγείας τους εξελίσεται ικανοποιητικά. Στο Νοσοκομείο Λάρνακας μεταφέρθηκαν χθες 23 συνολικά τραυματίες.

    Οπως δήλωσε ο πρώτος ιατρικός λειτουργός Λάρνακας και Αμμοχώστου Δρ. Κωνσταντίνος Μαλλής, ο οποίος τους επισκέφθηκε σήμερα, από τους 23 οι έξι κρατήθηκαν στο νοσοκομείο λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους. Οι άλλοι 17, είπε, απελύθηκαν εφόσον έτυχαν των πρώτων βοηθειών χθες το απόγευμα.

    Οσον αφορά το δολοφονηθέντα Τάσο Ισαάκ, ο Δρ. Μαλλής είπε ότι δύο ιατροδικαστές θα πραγματοποιήσουν νεκροψία επί της σωρού του και στη συνέχεια θα παραδοθεί στην οικογένειά του για ταφή.

    Οι έξι τραυματίες που παρέμειναν για νοσηλεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Νοσοκοεμίου Λάρνακας είναι οι ακόλουθοι:

    Πανίκος Χριστοδούλου, 23 χρονών από τη Λεμεσό, ο οποίος υπέστη εγκεφαλική διάσειση από δύο θλαστικά τραύματα τριχωτού κεφαλής από λιθοβολισμό.

    Κουντουρέττης Γεώργιος, 26 χρονών από την Κοφίνου, ο οποίος υπέστη πολλαπλά τραύματα από σφαιρίδια κυνηγετικού όπλου ολόκληρης της οπίσθιας επιφάνειας του κορμιού και των άνω και κάτων άκρων.

    Ανδρέας Δημητρίου, 21 χρονών από τη Λεμεσό, ο οποίος υπέστη τυφλό τραύμα από πυροβόλο όπλο στο δεξιό ώμο, με συντριπτικό κάταγμα του δεξιού βραχιονίου και κατάληξη του βλήματος στα μαλακά μόρια της οπίσθιας επιφάνειας του δεξιού ημιθωρακίου.

    Παναγιώτης Παναγιώτου, 21 χρονών από τη Λευκωσία, ο οποίος υπέστη διαμπερές τραύμα του δεξιού μηρού από πυροβόλο όπλο.

    Ζαχαρίας Γεωργίου, 28 χρονών από την Κοφίνου, ο οποίος υπέστη τυφλό τραύμα της αριστεράς τραχηλικής χώρας από τεμάχιο σιδήρου και πολλαπλά κτυπήματα από σιδηρολοστό, στα άνω και κάτω άκρα. Επίσης υπέστη κάταγμα τέταρτου δακτύλου δεξιάς άκρας χείρας.

    Ανδρέας Κακουρής, 33 χρονών από το Παραλίμνι, ο οποίος υπέστη εξάρθρημα μετακαρπο-φαλαγγικής άρθρωσης 5ου δακτύλου δεξιάς άκρας χείρας. Εχει επίσης πολλαπλά θλαστικά τραύματα κεφαλής από κτυπήματα με σιδερολοστό. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [02] Σαρανταήμερο πένθος στο Παραλίμνι

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σαρανταήμερο πένθος έχει κηρύξει ο Δήμος Παραλιμνίου για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από το Παραλίμνι.

    Αυτό αναφέρει ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν αγανάκτηση για το μαρτυρικό θάνατο του Τάσου Ισαάκ, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου.

    Στο ψήφισμα οι κάτοικοι του Παραλιμνιού καταδικάζουν με αγανάκτηση την οργανωμένη και βάρβαρη δολοφονία που οργάνωσε και εξετέλεσε το κατοχικό καθεστώς με οργανωμένους δολοφόνους που σκόπιμα συγκέντρωσε στην αποκλεισμένη από τον κατοχικό στρατό περιοχή δίπλα στη νεκρή ζώνη όπου διεπράχθη το έγκλημα.

    Ο Δήμος Παραλιμνίου κάλεσε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου, που διατείνονται ότι υπερασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να πάρουν θέση και να σταματήσουν τους Τούρκους δολοφόνους με την κρατική τρομοκρατία που ασκούν στην Κύπρο, όπου καταπατούν κάθε μορφή δικαιοσύνης και κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

    Αφού εξέφρασαν συμπάθεια και συλληπητήρια προς τη σύζυγο, γονείς και οικογένειά του Ισαάκ, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως παραστεί στην κηδεία ο Δήμαρχος, ο οποίος θα αποχαιρετίσει τον ηρωομάρτυρα Ισαάκ και θα καταθέσει στεφάνι εκ μέρους του Δήμου.

    Επίσης αποφασίστηκε να κηρυχθεί δημόσιο πένθος στην πόλη. Κατά τη διάρκεια του πένθους θα ακυρωθούν όλες οι πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που ήταν προγραμματισμένες στο δημοτικό αμφιθέατρο και σε άλλους δημόσιους χώρους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Η στυγνή δολοφονία μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η στυγνή δολοφονία του Ελληνοκύπριου νέου Τάσου Ισαάκ από Τούρκους κουβαλητούς κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης χθες στη Δερύνεια και οι συγκρούσεις μεταξύ Ε/Κ διαδηλωτών και Τούρκων ήταν από τα κυριότερα θέματα της διεθνούς ειδησεογραφίας.

    To BBC World Service στις ραδιοφωνικές του ειδήσεις πρόβαλε ως πρώτο θέμα το θάνατο του Τάσου Ισαάκ, 24 χρονών από το Παραλίμνι, από την ώρα που επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του μέχρι αργά το βράδυ.

    Αφού αναφέρθηκε στην πορεία των μοτοσικλετιστών και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν μετά τη ματαίωση του τελικού μέρους της πορείας, ο Βρετανός δημοσιογράφος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οποιαδήποτε προοπτική για επανένωση της Κύπρου φαίνεται τώρα απόμακρη.

    Στο ρεπορτάζ του BBC προέβησαν σε δηλώσεις ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι δε φταίει το ψευδοκράτος για τη δολοφονία του Ισαάκ, ότι οι Ε/Κ δεν πρέπει να πραγματοποιούν διαδηλώσεις και ότι θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τα επεισόδια επιδεικνύουν τη βαρβαρότητα των Τούρκων ενώ επεσήμανε ότι είναι επιτέλους καιρός να λυθεί η μακροχρόνια διαίρεση της Κύπρου.

    Ο βρετανικός Τύπος πρόβαλε με φωτορεπορτάζ τα χθεσινά επεισόδια. Η "Guardian" δημοσιεύει φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο άτυχος Ισαάκ να βρίσκεται στο έδαφος και να δέχεται ανυπεράσπιστος τα άγρια κτυπήματα των Τούρκων με σιδερένιους λοστούς.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν στο διαιρεμένο νησί στις χειρότερες συγκρούσεις για χρόνια τώρα. Γράφει ότι οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με Τ/κ πολίτες και τις κατοχικές δυνάμεις και Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι ήταν ένοπλοι.

    Στο δημοσίευμά της, η "Times" του Λονδίνου αποφεύγει να αναφέρει ποιός σκότωσε τον Ισαάκ. Απλώς κάνει αναφορά ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν όταν μοτοσικλετιστές αψήφισαν την απόφαση για ματαίωση της πορείας εναντίον της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου.

    Η "Independent" προβάλλει την ανταπόκριση του δημοσιογράφου του Associated Press Αλεξ Ευθυβούλου για τα επεισόδια, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι ήταν περισσότεροι από τους διαδηλωτές και κτύπησαν βίαια δύο Ε/Κ που παγιδεύτηκαν στο συρματόμπλεγμα.

    Tα επεισόδια πρόβαλαν επίσης η βρετανική "Daily Telegraph" καθώς και η αμερικάνικη "Times".

    Το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανέφερε ότι Τ/Κ στρατιώτες πυροβόλησαν Ε/Κ διαδηλωτές, και ένας σκοτώθηκε.

    Αφού αναφέρθηκε στα επεισόδια, το CNN μετέδωσε ότι τις τελευταίες μέρες, τουρκικά στρατεύματα τοποθέτησαν νάρκες και έστησαν συρματομπλέγματα στη νεκρή ζώνη.

    Εξάλλου, το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο, "Euronews" ανέφερε ότι Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, τραυματίζοντας 41 Ε/Κ.

    "Ενας Ε/Κ σκοτώθηκε όταν παγιδεύτηκε μέσα σε συρματομπλέγματα στη νεκρή ζώνη και κτυπήθηκε από διαδηλωτές από την άλλη πλευρά (τα κατεχόμενα). Είπε επίσης ότι σύμφωνα με τις λεγόμενες Τ/κ αρχές, 12 Τ/Κ τραυματίστηκαν και αναφέρθηκε στη δήλωση του Εκπροσώπο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν είχαν αρκετό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

    Το "Euronews" ανέφερε ότι η ιστορία της Κύπρου χαρακτηρίζεται από εισβολή και κατοχή από ξένες δυνάμεις, λόγω της στρατηγικής της σημασίας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διαίρεση της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα, δείχνοντας σκηνές από την τουρκική εισβολή. Eικόνες από τις διαδηλώσεις προβάλονται επίσης στο πρόγραμμα του Euronews, "No comment".

    Tα επεισόδια ήταν επίσης και ένα από τα κύρια θέματα των δύο τηλεοπτικών καναλιών της ισραηλινής τηλεόρασης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Η αστυνομία των βάσεων δεν είδε τους δύο απαχθέντες από τους Τούρκους

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων δεν είδε τον Ελληνοκύπριο και τον Ελλαδίτη που πέρασαν το πρωϊ κατά λάθος στα κατεχόμενα, όμως επιβεβαίωσε το γεγονός από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και από στρατιώτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων Τόνι Γουόρνερ, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι Βρετανοί δεν σταμάτησαν τον Ελληνοκύπριο Κυριάκο Χατζηδήμου και τον Ελλαδίτη Χρήστο Ζαχαρόπουλο, οι οποίοι μπήκαν κατά λάθος στα κατεχόμενα από την περιοχή του χωριού Στροβίλια, μέσα στις Βάσεις.

    Ο κ. Γουόρνερ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι "οι Βρετανοί αστυνομικοί δεν είδαν τίποτε" και σημείωσε ότι ούτε στο βιβλίο καταγραφής που έχουν δεν σημείωσαν οτιδήποτε.

    "Η Αστυνομία μας πληροφορήθηκε το γεγονός από τον τουρκικό στρατό", είπε ο Εκπρόσωπος των Βάσεων, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι τους πληροφόρησαν ότι "συνέλαβαν" τους δύο άντρες οι οποίοι πέρασαν στα κατεχόμενα γύρω στις 9.30 το πρωϊ.

    Ανέφερε επίσης ότι η απαγωγή επιβεβαιώθηκε και από στρατιώτη των Ηνωμένων Εθνών.

    "Στο οδόφραγμά μας δεν τους είδαν να περνούν, ίσως πέρασαν από έναν από τους μικρούς δρόμους δυτικά της περιοχής των Στροβιλιών" υπέθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων ανέφερε επίσης ότι οι Βρετανοί στρατιώτες "δεν έχουν την εξουσία να σταματούν άτομα", στην περιοχή που συνορεύει με τα κατεχόμενα. Ομως, συμπλήρωσε, εάν δουν κάποιους οι οποίοι φαίνονται ότι χάθηκαν μπορούν να τους ρωτήσουν τί κάνουν και να τους προειδοποιήσουν ότι πηγαίνουν προς το οδόφραγμα του κατοχικού στρατού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Αναβάλλεται η κηδεία του Tάσου Ισαάκ

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αύριο τελικά θα διενεργηθεί νεκροψία στη σορό του Τάσου Ισαάκ, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες από Αττίλες κατά τη διάρκεια της αντικατοχικής εκδήλωσης στη Δερύνεια.

    Η σορός του άτυχου νέου, που κτυπήθηκε ανελέητα μέχρι θανάτου από Τούρκους όταν παγιδεύτηκε στο συρματόμπλεγμα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, παραμένει στο νοσοκομείο Λάρνακας όπου αύριο θα διενεργηθεί η νεκροψία από ιατροδικαστή που έχει κληθεί από το εξωτερικό.

    Δεν έχει αποφασιστεί πότε θα γίνει κηδεία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 4 το απόγευμα. Η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο Φεϊσέλ

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ευθύνες στην κυπριακή κυβέρνηση επιρρίπτει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, υποστηρίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση έκανε "ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά" τη δουλειά της οι πολίτες δε θα έμπαιναν στη νεκρή ζώνη και δε θα δημιουργούνταν επεισόδια.

    "Δεν είναι ώρα να ενοχοποιούμε οποιονδήποτε αλλά θα σταθώ στο πρώτο σημείο: Αν η κυβερνητική πλευρά είχε κάνει ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά τη δουλειά της ο κόσμος δε θα βρισκόταν στη νεκρή ζώνη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Φεϊσέλ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Για αυτό, πρόσθεσε, αν υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τα γεγονότα πρέπει κατ'αρχάς να ρωτήσετε γιατί βρέθηκαν εκεί οι διαδηλωτές.

    Ο κ. Φεϊσέλ υπογράμμισε επίσης ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ συμπεριφέρθηκε συγκρατημένα προς τους διαδηλωτές που παραβίασαν τη νεκρή ζώνη και πρόσθεσε ότι παρόλο που δε δικαιολογείται ο άγριος ξυλοδαρμός των Ε/Κ διαδηλωτών, η διαδήλωση δεν ήταν ειρηνική αλλά βίαιη με πετροβολισμούς τόσο από τους Τ/Κ όσο και από τους Ε/Κ.

    Ο κ. Φεϊσέλ σημείωσε ότι για να είναι κάποιος δίκαιος θα πρέπει να δει τα γεγονότα στην ολότητά τους και να μην απομονώνει "ένα μόνο μικρό μέρος τους", όπως είπε.

    Βλέποντας ολόκληρη την εικόνα, είπε ο κ. Φεϊσέλ, τα Ηνωμένα Εθνη είχαν ρόλο να διαδραματίσουν, αλλά ρόλο είχαν και άλλοι, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι παρουσιάζοντας στο κοινό "ένα μικρό μόνο μέρος της εικόνας" τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

    Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφορικά με το τί προτίθενται να πράξουν τώρα τα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι θα πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούνν όλες οι πληροφορίες για το τί ακριβώς έγινε. Οι πληροφορίες θα μεταβιβαστούν ύστερα στη Νέα Υόρκη και θα δούμε τί θα γίνει μετά, πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τη κτηνώδη δολοφονία του 24χρονου διαδηλωτή Τάσου Ισαάκ, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση κατά πόσο ο νεκρός είναι ένα από τα τρία άτομα τα οποία διακρίνονται σε τηλεοπτικές σκηνές να λιντσάρονται από Τούρκους ντυμένους πολιτικά.

    "Στην τηλεόραση είδαμε μερικούς ανθρώπους να χτυπούνται, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσον ένας από αυτούς είναι το πρόσωπο το οποίο πέθανε", είπε χαρακτηριστικά.

    Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου, δήλωσε ο κ. Φεϊσέλ, προσθέτοντας ότι διερευνάται, και ότι θα μελετηθούν αντίγραφα της ταινίας που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Αποτροπιασμός εκφράζει ο Αμερικανός Πρέσβης

    Λευκωσία, 12/8/1996 (KYΠΕ) -- Αποτροπιασμό, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης Κένεθ Μπριλ για το θάνατο του Τάσου Ισαάκ στη νεκρή ζώνη στη Δεκέλεια.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, ο κ. Μπριλ είπε ότι συζήτησε με τον Υπουργό τα χθεσινά γεγονότα τα οποία χαρακτήρισε "ιδιαίτερα τραγικά και άτυχα".

    Ο κ. Μπριλ επεσήμανε ότι τα γεγονότα υπογραμμίζουν, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος Κληρίδης, την ανάγκη για μια δίκαιη και συνολική λύση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση ποιά μέτρα θα ληφθούν για σύλληψη των δραστών, ο κ. Μπριλ, είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί.

    Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αλλά τόνισε ότι "εκείνο που είδαμε στην τηλεόραση ήταν συγκλονιστικό και παντελώς αδικαιολόγητο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Δήλωση του Εκπροσώπου για την πορεία των μοτοσικλετιστών

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρενέβη για ματαίωση της πορείας των μοτοσικλετιστών ύστερα από πληροφορίες των αρμόδιων Αρχών της Δημοκρατίας ότι, μεταξύ άλλων, τα τουρκικά στρατεύματα θα καταλάμβαναν τη νεκρή ζώνη και μετά τη θέση της ηγεσίας των μοτοσικλετιστών ότι δε θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την πορεία, αλλά υπό τις περιστάσεις θα ήταν καλύτερα να τη ματαιώσουν.

    Αυτό αναφέρει σημερινή γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Σπύρου Αρότη σχετικά με το ιστορικό που προηγήθηκε της ματαίωσης της χθεσινής πορείας των μοτοσικλετιστών και της υπεύθυνης, όπως αναφέρει, από κυβερνητικής πλευράς αντιμετώπισης του όλου θέματος.

    Ο κ. Αρότης σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης παρενέβη γιατί πληροφορίες τόσο της ΚΥΠ όσο και της Αστυνομίας ανέφεραν ότι η πορεία των μοτοσικλετιστών θα παρασύρετο για να εισέλθει από διάφορα σημεία της νεκρής ζώνης. Ταυτόχρονα, υπήρχαν πληροφορίες ότι σε ορισμένα σημεία της γραμμής αντιπαράταξης είχαν ενισχυθεί οι τουρκικές στρατιωτκές δυνάμεις.

    Ο κ. Αρότης αναφέρει ότι αργά το Σάββατο η κυβέρνηση είχε λάβει επιπρόσθετα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι πράγματι Τούρκοι εθνικιστές είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο και είχαν εξοπλιστεί.

    "Πριν από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρωϊ της Κυριακής με την ηγεσία των μοτοσικλετιστών," προσθέτει ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος, "οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας είχαν λάβει νέες πληροφορίες ότι από ενωρίς το πρωϊ οι ομάδες των Τούρκων εθνικιστών είχαν πάρει τις θέσεις τους".

    Ο κ. Αρότης σημειώνει ότι στη συνάντηση ο Πρόεδρος ενημέρωσε την ηγεσία των μοτοσικλετιστών για τους κινδύνους και για την έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ όπως εμποδιστεί η είσοδος στη νεκρή ζώνη και επανέλαβε την προσπάθειά του για διαφοροποίηση της πορείας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε στην ηγεσία των μοτοσικλετιστών ότι τυχόν συγκρούσεις σε όλη τη γραμμή αντιπαράταξης θα προκαλούσαν πολλά θύματα.

    Από την πλευρά της, σύμφωνα με τον κ. Αρότη, η ηγεσία των μοτοσικλετιστών εξήγησε στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι "δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί η πορεία αλλά υπό τις περιστάσεις θα ήταν προτιμότερο να ματαιωθεί".

    Η ηγεσία των μοτοσικλετιστών εκτιμούσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συμμετασχόντων θα ακολουθούσε τις οδηγίες της, όμως υπολόγιζε ότι ένας περιορισμένος αριθμός δε θα πειθαρχούσε και θα εισέρχετο στη νεκρή ζώνη.

    Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος τονίζει ότι "δυστυχώς, δεν αποφεύχθηκε η τραγική κατάληξη με τη βαρβαρότητα που επέδειξαν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και πράκτορές τους, εφαρμόζοντας, τελικά τα σχέδιά τους τα οποία η κυπριακή κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να καταστήσει ανέφικτα με τις έγκαιρες εκκλήσεις, προειδοποιήσεις και συμβουλές της προς τους μοτοσικλετιστές".

    "Είναι φανερό", προσθέτει, "ότι τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα αν έπαιρναν μέρος στην πορεία όλοι οι μοτοσικλετιστές σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, χωρίς να υπολογίσουμε τις άλλες συνέπειες που θα επακολουθούσαν".

    Ο κ. Αρότης τονίζει ότι η κυβέρνηση θα καταγγείλει διεθνώς την τουρκική βαρβαρότητα και χαρακτηρίζει υπεύθυνη τη συμπεριφορά της ηγεσίας των μοτοσικλετιστών.

    Στη δήλωσή του ο κ. Αρότης υπενθυμίζει επίσης την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι η πορεία θα έπρεπε να ήταν ειρηνική, ότι δεν έπρεπε να υπάρξουν συγκρούσεις με την Αστυνομία και την ΟΥΝΦΙΣΥΠ και ότι δε θα έπρεπε να υπάρξει αντιπαράθεση με τους Τουρκοκύπριους.

    Αναφέρει επίσης ότι για να επετύγχαναν οι στόχοι αυτοί θα έπρεπε οι μοτοσικλετιστές είτε να μην εισέθλουν στη ζώνη που επιτηρείται από την ΟΥΦΝΙΣΥΠ είτε να εμποδιστούν από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που θα ήταν αδύνατο λόγω του ότι οι μοτοσικλετιστές υπολογίζονταν στις επτά χιλιάδες.

    Ο κ. Αρότης προσθέτει ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι σκοπός της πορείας ήταν να περάσει στα κατεχόμενα από διάφορα σημεία της νεκρής ζώνης και ότι η τουρκική πλευρά οργάνωνε ομάδες εξτρεμιστών, με σκοπό τη σύγκρουση και για να δικαιολογηθεί επέμβαση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και κατάληψη της νεκρής ζώνης.

    Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι "οι αιματηρές συγκρούσεις που θα επροκαλούντο θα επαρουσιάζοντο ως αντιπαράθεση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και θα έστελλαν διεθνώς το μήνυμα ότι είναι αδύνατη η συμβίωση των δύο κοινοτήτων και ότι η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο ήταν αναγκαία".

    Ο κ. Αρότης αναφέρει ότι η κυβέρνηση συνέχισε να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, μετά τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, και να ενημερώνει την ηγεσία των μοτοσικλετιστών για τους κινδύνους και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν.

    Οπως αναφέρει, στις επανειλημμένες συζητήσεις μεταξύ του κράτους και της ηγεσίας των μοτοσικλετιστών, υπήρξε προβληματισμός για διαφοροποίηση μέρους της πορείας ώστε να μην εισέρχονταν μοτοσικλετιστές στη νεκρή ζώνη, όμως, "η ηγεσία των μοτοσικλετιστών απαντούσε ότι δεν μπορεί να αναλάβει τέτοια ευθύνη διότι υπήχαν μοτοσικλετιστές τους οποίους δεν ήταν σε θέση να ελέγξει".

    Ο κ. Αρότης αναφέρεται επίσης στη συνάντηση της Αστυνομίας με τον Γενικό Εισαγγελέα, το πρωϊ του Σαββάτου και τη συνάντηση που είχε το απόγευμα ο Αλέκος Μαρκίδης με την ηγεσία των μοτοσικλετιστών, κατά την οποία τους ανέφερε τους δικούς του νομικούς προβληματισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Διενέργεια αυτοψίας στο χώρο της δολοφονίας

    Λάρνακα, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Υστερα από διαβουλεύσεις που έγιναν σήμερα το πρωί μεταξύ αξιωματούχων της Αστυνομίας και των Ηνωμένων Εθνών δόθηκε άδεια σε άντρες του ΤΑΕ να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη και να διενεργήσουν αυτοψία στο σημείο που έγινε η εν ψυχρώ δολοφονία του 24-χρονου Τάσου Ισαάκ από το Παραλίμνι.

    Οι διαβουλεύσεις άρχισαν γύρω στις 9 π.μ. και τελικά γύρω στις 10.30 π.μ. έγινε κατορθωτό να επιτραπεί η είσοδος στον ιατροδικαστή.

    Κατά τη διάρκεια της διενέργειας της αυτοψίας, πολιτικά αυτοκίνητα του κατοχικού καθεστώτος με τουρκικές σημαίες πηγαινοέρχονταν πίσω από το τουρκικό φυλάκιο στο δρόμο Δερύνειας-Αμμοχώστου.

    Κατά την έξοδό του από την νεκρή ζώνη ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Σε ερώτηση κατά πόσο είχε διενεργήσει νεκροψία όπως ήταν προγραμματισμένο σήμερα το πρωί, απάντησε αρνητικά, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες νεκροψία στη σορό του άτυχου Τάσου Ισαάκ θα διενεργηθεί αύριο από τον ιατροδικαστή Πέτρο Βανέζη, ο οποίος έχει μετακληθεί από το Λονδίνο.

    Αυτός είναι και ο λόγος που δε θα γίνει σήμερα η κηδεία. Για την αναβολή της κηδείας συμφώνησε και η οικογένεια του δολοφονηθέντος.

    Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί μεγάλες ομάδες ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης επανατοποθετούσαν τα συρματομπλέγματα μέσα στη νεκρή ζώνη.

    Σε αρκετές περιπτώσεις φάνηκε να απομακρύνουν πέτρες ξύλα και άλλα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποίησαν χθες με βάρβαρο τρόπο οι εγκάθετοι του Ντενκτάς.

    Στο σπίτι του άτυχου Τάσου Ισαάκ στην οδό Μάρκου, συγκεντρώθηκαν από το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι του Παραλιμνίου αλλά και άλλων κοινοτήτων της περιοχής, για να συμπαρασταθούν στους γονείς του Τάσου Ισαάκ.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Αντιδράσεις Πολιτικών Αρχηγών

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την απόφαση της κυβέρνησης για τη ματαίωση της πορείας των μοτοσικλετιστών, τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση, η αστυνομία και η ειρηνευτική δύναμη την κατάσταση που ακολούθησε με αποτέλεσμα την εν ψυχρώ δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και τέλος τη βαρβαρότητα του Αττίλα κλήθηκαν σήμερα να σχολιάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί του τόπου.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης δήλωσε ότι η αγανάκτηση του λαού μας εναντίον της κατοχής, όπως εκδηλώθηκε έστω και μετά την ανακοίνωση για ματαίωση της πορείας, παρουσίασε το σκηνικό της οργανωμένης εκ μέρους της Τουρκίας αντιπαράθεσης με άοπλους ανυπεράσπιστους διαδηλωτές και της εισαγωγής Τούρκων από την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν το λαό μας, ο οποίος ζητούσε απλώς την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι και όλος ο κόσμος διεθνώς, την ελεύθερη διακίνηση την επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

    "Αυτά τα στοιχεία είναι που έρχονται στο προσκήνιο και δημιουργούν και την αφετηρία της δικής μας προσπάθειας για τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης", σημείωσε ο Πρόεδρος τους ΔΗΣΥ.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για ματαίωση της πορείας ο κ. Μάτσης δήλωσε ότι δε γνωρίζει τα στοιχεία που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση αυτή και πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο δεν του αναφέρθησαν.

    "Εφόσον τα στοιχεία μεταφέρθηκαν ενώπιον του προεδρείου των μοτοσικλετιστών και αποφάσισαν ότι είναι αρκετά για να τερματίσουν την πορεία, η πορεία έπρεπε να τερματιστεί", υποστήριξε ο κ. Μάτσης.

    Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υποστήριξε ότι θα πρέπει να ζητηθούν ευθύνες τόσο από την επίσημη πλευρά όσο και από οργανωμένα σύνολα αναφορικά με το χειρισμό της κατάστασης.

    "Πρέπει να πάρουμε το νυστέρι και να εμβαθύνουμε, να συζητήσουμε τις μορφές του αντικατοχικού αγώνα ο οποίος σίγουρα πρέπει και να διεξάγεται και να εντείνεται για να υπογραμμίζεται η ύπαρξη της διαχωριστικής γραμμής της κατοχής και η μή δυνατότητα των ανθρώπων να κινηθούν ελεύθερα".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να συζητηθεί και το στάτους της νεκρής ζώνης και εάν εμείς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη νεκρή ζώνη χωρίς να έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στον αγώνα μας.

    "Δε μιλώ μόνο για το Ντενκτάς που θα φέρνει κουβαλητούς και θα χτυπά βάναυσα και αλύπητα αλλά και για τις αντιδράσεις του ΟΗΕ σε σχέση με την νεκρή ζώνη", πρόσθεσε.

    Ο Γ.Γ. του ΔΗΚΟ Στάθης Κιττής επεσήμανε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να επιρρίψουν τις ευθύνες στους βάρβαρους οι οποίοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Ε/Κ.

    Ωστόσο, εξέφρασε τη θέση ότι ο ΟΗΕ τελικά δε θα τολμήσει να παραδεχτεί και να καταγγείλει κάτι τέτοιο.

    "Οι αρχές τουλάχιστον αν έκαναν ότι έκαναν, δεν έκαναν τίποτα που να είναι εναντίον των συμφωνιών με τον ΟΗΕ και των υποχρεώσεών τους αναφορικά με τις συμφωνίες που έγιναν για την κατάπαυση του πυρός".

    "Αναμένω όπως και όλοι μας την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία λυπούμε να πω ότι αναμένω να μην προσέξει καν ότι αυτά τα λεγόμενα όργανα του ψευδοκράτους αλλά και κυρίως οι εγκάθετοι από την Τουρκία χρησιμοποίσαν όπλα κυνηγετικά μεν για να δώσουν την εντύπωση ότι δεν ήταν στρατιώτες αλλά και πολεμικά όπλα εναντίον παιδιών τα οποία τίποτα δεν έκαναν παρά να διαδηλώσουν την πρόθεσή τους διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρέχονται σε οποιονδήποτε πολίτη σ'ολόκληρο τον κόσμο", τόνισε ο κ. Κιττής.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι "εκδήλωση η οποία θα μπορούσε να έχει ένα κέντρο καθοδήγησης αφέθη να μετατραπεί σε πολλές εκδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών όχι απλά ενάντια στην κατοχή αλλά σε μια ακατανόητη απόφαση που να καταργεί μια πορεία ότι ήδη αυτή άρχισε".

    Το αποτέλεσμα ήταν, υποστήριξε ο κ. Λυσσαρίδης, η κατάσταση να αφεθεί στα χέρια κάθε ομάδας να κάνει οτιδήποτε θέλει.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΔ Γιώργος Βασιλείου μίλησε για πολιτικές ευθύνες.

    Οπως εξήγησε "πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο σταμάτησε αυτή η εκδήλωση, ενώ την άφησαν να εξελίσσεται ενώ ανακοινώνετο ότι είχαν γίνει όλα τα σχέδια για να τη σταματήσουν, μάλιστα έλεγαν ορισμένοι ότι ο Πρόεδρος επρόκειτο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις από το Αρχηγείο της Αστυνομίας".

    Τελικά, δήλωσε ο κ. Βασιλείου, "την τελευταία στιγμή και όταν είχε ήδη ξεκινήσει η όλη εκδήλωση τη σταμάτησαν".

    Οπως είπε, όταν ενημερώθηκε για την απόφαση για ματαίωση της πορείας εξέφρασε την ελπίδα ότι "δε θα είχαμε τα επεισόδια που τελικά είχαμε, γιατί ήταν φυσικό ότι από τη στιγμή που οι άλλοι περιμένουν στο δρόμο πάνω στις μοτοσικλέτες και κάποια στιγμή τους λες, τώρα σταματάτε εκεί πλέον δεν μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση".

    Ο κ. Βασιλείου μίλησε ακόμη για σοβαρότατες ευθύνες της Αστυνομίας. "Ενώ μιλούσαν ότι έχει γίνει η μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία της Κύπρου δεν είδαμε από τις τηλεοράσεις καμία ουσιαστική προσπάθεια εκ μέρους της αστυνομίας να σταματήσει τους νέους από το να μπουν στη νεκρή ζώνη", είπε τέλος ο κ. Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Οι ειρηνευτές δεν επέτρεψαν στην Αστυνομία να προσφέρει βοήθεια

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Ειρηνευτική Δύναμη στην περιοχή της Δερύνειας, όπου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο Τάσος Ισαάκ, δεν επέτρεψε στην κυπριακή Αστυνομία να προσφέρει τη βοήθειά της μέσα στη νεκρή ζώνη, όπως έγινε στην περιοχή του ΣΟΠΑΖ και αποφεύχθηκαν επεισόδια.

    Την αποκάλυψη αυτή κάνει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων της Αστυνομίας, στην οποία διευκρινίζεται ο ρόλος της Αστυνομίας στη χθεσινή αντικατοχική πορεία.

    Οπως εξηγεί η ανακοίνωση, ο ρόλος της Αστυνομίας αφορούσε την εναρμόνιση των ενεργειών της, με τις προηγουμένως ληφθείσες ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου "για ειρηνική πραγματοποίηση της πορείας, για αποφυγή συγκρούσεων των μοτοσικλετιστών με την Αστυνομία και την Ειρηνευτική Δύναμη και αποφυγή αντιπαράθεσης με Τουρκοκυπρίους".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυνάμεις της Αστυνομίας προσπάθησαν από τη μία να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να μπουν στη νεκρή ζώνη χωρίς να συγκρουστούν μαζί τους. Ωστόσο, προστίθεται ότι οι προτροπές και οι οδηγίες δεν εισακούστηκαν ενώ "οι λεπτές ισορροπίες που έπρεπε να τηρηθούν, καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολο το αστυνομικό έργο".

    Εξάλλου, σημειώνεται ότι ιδιαίτερες δυσκολίες προκαλούσαν επίσης "η μεγάλη γραμμή αντιπαράταξης και η παρεμβολή της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας, όπου η Αστυνομία δεν έχει δικαιοδοσία".

    Αναφορικά με την περιοχή ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία, όπου οι διαδηλωτές διείσδυσαν στη νεκρή ζώνη, ανακοίνωση αναφέρει ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Αστυνομίας να αφεθεί να εισέλθει στη νεκρή ζώνη, για να προστατεύσει τους διαδηλωτές και να υποβοηθήσει την έξοδό τους.

    Αντίθετα στη περιοχή της Δερύνειας, όπου σημειώθηκαν οι περισσότεροι τραυματισμοί και η εν ψυχρώ δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, "η Αστυνομία δεν αφέθηκε από την εκεί ειρηνευτική Δύναμη να προσφέρει τη βοήθειά της". (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          86.12 (+0.83)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  91.19 (+1.15)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    78.80 (+1.04)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                65.80 (-0.26)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 88.45 (0)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               79.39 (+0.54)
    Εμπορικές Εταιρείες                    72.39 (+1.43)
    Αλλες Εταιρείες                        88.75 (+0.49)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 172584.280
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση. (ΚΥΠΕ/MA)

    [13] Ο ΥΠΕΞ κατηγορεί τα ΗΕ για απάθεια

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- O Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης σημείωσε την απάθεια ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο που δεν κατέβαλαν καν προσπάθεια να εμποδίσουν τον ξυλοδαρμό του Ε/Κ Τάσου Ισαάκ, που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους χθες, κατά τη διάρκεια της πορείας των μοτοσικλετιστών.

    Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η έλευση τρομοκρατικών στοιχείων, όπως οι "Γκρίζοι Λύκοι", στην Κύπρο θα πρέπει να καταδικαστεί και προειδοποίησε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, τρομοκράτες πιθανόν να επανέλθουν στο νησί.

    Ανθρωπιστικά, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, θα έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια από μέρους των ειρηνευτών, "χωρίς να ισχυρίζομαι ότι θα μπορούσαν να σταματήσουν" τον ξυλοδαρμό, είπε ο Υπουργός.

    Ο κ. Μιχαηλίδης μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ΗΕ και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τους οποίους έγινε διάβημα στο οποίο η κυβέρνηση εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της για τα χθεσινά γεγονότα.

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι για "πρώτη φορά" οι Τούρκοι επιχείρησαν και έφεραν στην Κύπρο ομάδα τρομοκρατών.

    "Τόνισα στους συνομιλητές μου", είπε ο κ. Μιχαηλίδης, "ότι πρέπει να καταδικαστεί η έλευση στην Κύπρο τρομοκρατών, οι οποίοι για να έρθουν εδώ κάποιος τους κάλεσε και κάποιος συγκατένευσε. Αυτοί οι κάποιοι", πρόσθεσε, "είναι ο Ντενκτάς που τους κάλεσε και η Τουρκία που συγκατένευσε. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να αφεθεί απαρατήρητο γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε επαναφορά τους σε άλλο στάδιο στην Κύπρο, σε άλλες εκδηλώσεις και όχι κατ'ανάγκη σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας", είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει "ότι όλοι θα ενεργήσουν ανάλογα".

    Σε ερώτηση αν η αναφορά ήταν στους "Γκρίζους Λύκους", ο ΥΠΕΞ απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες που είχε η κυβέρνηση σε σχέση με τα επεισόδια όπως αυτά εξελίχθηκαν επιβεβαιώθηκαν. Ανέφερε επίσης ότι το πρωί της Κυριακής οι πληροφορίες αυτές έλεγαν ότι ήδη επί τόπου είχαν στηθεί οι ομάδες αυτές και ότι οι Τ/Κ θα τοποθετούνταν μπροστά ενώ κάπου μεταξύ τους θα υπήρχαν οι λεγόμενοι "Γκρίζοι Λύκοι" ή κάποια τρομοκρατικά στοιχεία για να δώσουν την εντύπωση ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι πληροφορίες που είχε η κυβέρνηση από διάφορες πηγές αναφέρονταν σε έλευση στην Κύπρο "ομάδας Γκρίζων Λύκων" και εξήγησε ότι οι κυπριακές αρχές δεν είναι σε θέση να εξετάσουν ποιοί ήρθαν και ποιοί δεν ήρθαν.

    "Αυτές είναι οι πληροφορίες μας και αν είναι βάσιμες ας τις ερευνήσουν και οι ίδιοι και αν δεν ήρθαν ας μας το πουν, " είπε ο κ. Μιχαηλίδης, αναφερόμενος προφανώς στους συνομιλητές του.

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Νέα Υόρκη όπως γίνει παρόμοιο διάβημα και προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα λοιπά μέλη του ΣΑ.

    Ιδιαίτερης σημασίας για μας, πρόσθεσε, είναι ο θάνατος του νέου γιατί δεν ήταν απλώς ένας θάνατος ύστερα από μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, αλλά μια στυγνή δολοφονία που μαρτυρείται από τις ταινίες που παρουσιάζουν ότι κάποιοι κτυπούσαν μέχρι θανάτου το νέο αυτόν.

    Αναφερόμενος στη στάση των ανδρών της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε για "απάθεια" τονίζοντας ότι η ταινία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση "παρουσιάζει μέλη της Δύναμης να παρακολουθούν τη δολοφονία του νέου αυτού χωρίς να έχει καταβληθεί καν προσπάθεια" για να βοηθήσουν. Η κυβέρνηση, εξήγησε, αναγνωρίζει και δεν αμφισβητεί ότι τα ΗΕ στο χώρο της νεκρής ζώνης δε θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα λόγω της αριθμητικής δύναμης και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.

    Η σχετική ταινία για τη δολοφονία του νέου θα σταλεί εντός της ημέρας τόσο στους εκπροσώπους των ΗΕ και των "πέντε" όσο και στον Πρόεδρο του ΣΑ ώστε να υπάρχει μαρτυρία.

    Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα για το ρόλο των ΗΕ, ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΟΥΝΦΙΣΥΠ λόγω του μειωμένου αριθμού των μελών της αλλά, παράλληλα, τόνισε ότι "η ταινία που έχουμε μπροστά μας παρουσιάζει μια απάθεια και είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τα ΗΕ."

    "Είναι η απάθεια κάποιων", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "ήταν ενοχλητικό να βλέπει κανείς να δολοφονείται κάποιος και δίπλα κάποιους άλλους να μην κάνουν καν μια προσπάθεια. Δεν ισχυρίζομαι", είπε, "ότι τα ΗΕ ήταν σε θέση να το σταματήσουν αλλά λέω ότι ανθρώπινα θα έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια.

    Χαρακτήρισε το άτομο που δολοφόνησε τον Ε/Κ "εγκληματία" και τόνισε ότι αυτός δεν ήταν Τ/Κ που αντιδρούσε στη διαμαρτυρία μας.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των συνομιλητών του, ο κ, Μιχαηλίδης είπε ότι "υπήρξε ενδιαφέρον από όλους. Ολοι εξέφρασαν τη θλίψη τους για τη δολοφονία και όλοι υπογράμμισαν ότι όλα αυτά θα πρέπει να τονίσουν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια για λύση του προβλήματος."

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα γεγονότα της δολοφονίας, ο ΥΠΕΞ είπε ότι γίνεται έρευνα και ήδη διευθετήθηκε να πάνε επί τόπου ανακριτές της αστυνομίας και άνδρες των ΗΕ για να πάρουν τα αναγκαία στοιχεία στο χώρο που δολοφονήθηκε ο νέος αυτός.

    Σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με την πορεία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η κυβέρνηση ανησυχούσε για καιρό για την έκβαση της πορείας αλλά, σημείωσε ότι την Κυριακή κλιμακώθηκαν οι πληροφορίες της κυβέρνησης για τη διάταξη των ομάδων τρομοκρατικών στοιχείων και για την ετοιμότητά τους να επιτεθούν.

    Αναφορικά με τη ματαίωση της πορείας αντί αλλαγής στο τελευταίο σκέλος της, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι αν υπήρχαν 7.000 μοτοσικλετιστές θα είχαμε λιγότερα προβλήματα.

    Είπε επίσης ότι προηγούμενες προτροπές στον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας για ματαίωση της πορείας δεν ήταν αποτελεσματικές ενώ η έκκληση την Κυριακή με τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση εισακούστηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [14] Μάντεν: Η κατάσταση παρέχει δυνατότητα για κλιμάκωση

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την εκτίμηση ότι η σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό παρέχει τις δυνατότητες για περαιτέρω κλιμάκωση, σημείωσε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέιβιντ Μάντεν και επεσήμανε την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα ενεργήσει αποτελεσματικότερα για επίλυση του προβλήματος.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, ο κ. Μάντεν είπε ότι "ξέρουμε τη δυνατότητα βίας που παρέχει η σημερινή κατάσταση. Δε θέλουμε περισσότερη βία, θέλουμε μια ειρηνική λύση, και εργαζόμαστε πολύ σκληρά. Η διεθνής κοινότητα δεν έχει ξεχάσει το κυπριακό πρόβλημα, απεναντίας, ενδιαφέρεται περισσότερο παρά ποτέ", είπε.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι στόχος της συνάντησης ήταν όπως ο ΥΠΕΞ διαβιβάσει την ανησυχία της κυπριακής κυβέρνησης για το γεγονός. "Θέλω να αναφέρω ότι συμμερίζομαι την ανησυχία για τα χθεσινά γεγονότα. Θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά το τί έγινε και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εμποδίσουμε τέτοια γεγονότα από του να επαναληφθούν στο μέλλον", είπε.

    Ο κ. Μάντεν είπε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, θα συνεχίσει τις προσπάθειες σε συντονισμό με άλλους, περιλαμβανομένων του Γ.Γ. του ΟΗΕ και του Ειδικού Αντιπροσώπου του, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος. "Θα κάνουμε ό,τι το δυνατό καλύτερο για να αρπάξουμε τις ευκαιρίες και να εργαστούμε με άλλους για να μη χάσουμε τις ευκαιρίες αυτές", είπε.

    Σε ερώτηση αν θα συλληφθούν οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ, ο κ. Μάντεν αναφέρθηκε γενικότερα. "Σίγουρα καταδικάζουμε το θάνατο οποιουδήποτε, όπως επίσης και τις ενέργειας βίας που σημειώθηκαν χθες." Ανέφερε ότι οι Βρετανοί θα θέσουν το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο στους ενδιαφερομένους και θα βοηθήσουν στη διαδικασία της δικαιοσύνης.

    Αφού καλωσόρισε την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών για ματαίωση της πορείας, ο κ. Μάντεν παραδέχθηκε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καθώς και άλλοι, τους οποίους δεν κατανομάζει, συμβούλευσαν ότι θα ήταν καλύτερο για θέματα δημόσιας τάξης να μην πραγματοποιηθεί το τελικό στάδιο της πορείας.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Μάντεν είπε ότι η Βρετανία συζήτησε το θέμα της πορείας με τον Πρόεδρο Κληρίδη παλαιότερα, γιατί γνώριζε τις πιθανότητες για περαιτέρω βία στη νεκρή ζώνη. Εξηγώντας ο κ. Μάντεν είπε ότι η Βρετανία διατηρεί στρατεύματα στην Ειρηνευτική Δύναμη και για το λόγο αυτό είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση όπως επίσης και για το λόγο ότι διατηρεί κυρίαρχες βάσεις. Είπε επίσης ότι δεν είχε συγκεκριμένες πληροφορίες για τις προθέσεις της άλλης πλευράς, αλλά μια γενικότερη ανησυχία για την πιθανότητα βίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 12 August 1996 - 12:25:20