Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-11 (UPDATE)

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενας νεκρός διαδηλωτής
  • [02] Κτυπήματα για 15 λεπτά στο κεφάλι δέχθηκε ο νεκρός διαδηλωτής
  • [03] ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΣΥΠ: Σε έλλειψη προσωπικού η μή επέμβαση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών

  • [01] Ενας νεκρός διαδηλωτής

    Δερύνεια, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ενας Ε/Κ υπέκυψε στα τραύματά του από τον άγριο ξυλοδαρμό που δέχθηκε από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη νεκρή ζώνη στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

    Πρόκειται για τον Τάσο Ισαάκ, 24 χρονών, από το Παραλίμνι. Στο νοσοκομείο Λάρνακας μεταφέρονται οι ελαφρά τραυματισμένοι, ο αριθμός των οποίων έφθασε στους 17 ενώ οι πιο βαρειά τραυματισμένοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παραλιμνιού και υπολογίζεται ότι φθάνουν τους 20.

    Στο μεταξύ, η πολιτική άμυνα συμβουλεύει όσους έχουν τραυματιστεί από σκάγια ή σπό κομμάτια σίδερο τα οποία εκτόξευαν οι Τούρκοι με σφενδόνες να εμβολιασθούν εναντίον του τετάνου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Κτυπήματα για 15 λεπτά στο κεφάλι δέχθηκε ο νεκρός διαδηλωτής

    Δερύνεια, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Aυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι εξαγριωμένοι Τούρκοι κτυπούσαν για 15 λεπτά στο κεφάλι το δολοφονηθέντα Ελληνοκύπριο νεαρό διαδηλωτή, Τάσο Ισαάκ, 24 χρονών από το Παραλίμνι.

    Οπως είπε ο Αντώνης Κρητικός, από την Ξυλοφάγου, ο οποίος οδηγούσε το Λαντρόβερ που μετέφερε τους τραυματίες έξω από τη νεκρή ζώνη, ο Ισαάκ είχε παγιδευτεί στο συρματόμπλεγμα ενώ οπισθοχωρούσε από την περιοχή.

    Για 15 λεπτά, σύμφωνα με τον Κρητικό, Τούρκοι διαδηλωτές τον κτυπούσαν με ξύλα, πέτρες και σιδερένιους λοστούς στο κεφάλι. Οταν κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν ήταν ήδη αναίσθητος.

    Οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε ο Κρητικός, έβλεπαν τη σκηνή χωρίς να κάνουν οτιδήποτε και μόνο αφού μεταφέρθηκε από την περιοχή προχώρησαν να σταματήσουν τους Τούρκους διαδηλωτές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΣΥΠ: Σε έλλειψη προσωπικού η μή επέμβαση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών

    Λευκωσία, 11/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- O Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλτεμάρ Ροκοζέσφκι με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ δικαιολόγησε την αδυναμία των ανδρών της Δύναμης να επέμβουν στα επεισόδια στη Δερύνεια, που κατέληξαν στο θάνατο ενός Ελληνοκυπρίου διαδηλωτή, σε "έλλειψη προσωπικού" και στο γεγονός ότι οι άνδρες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ δεν έχουν ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση για αντιμετώπιση διαδηλωτών.

    Σε ερώτηση γιατί οι άνδρες της Δύναμης δεν επενέβησαν να σώσουν τον Ελληνοκύπριο, που ήταν στο έδαφος αβοήθητος, ο κ. Ροκοζέσφκι είπε ότι η Δύναμη έχει "περιορισμένους πόρους".

    Είπε ότι οι άνδρες της Δύναμης δεν μπορούν να βρίσκονται σε όλα τα σημεία την ίδια στιγμή και τόνισε ότι οι όροι εντολής της Δύναμης δεν προβλέπουν εκπαίδευση των ανδρών ούτε και παροχή εξοπλισμού για έλεγχο διαδηλωτών. Αυτό, πρόσθεσε, έχει μεταβιβαστεί στις αρχές της Δημοκρατίας.

    O κ. Ροκοζέσφκι σημείωσε ότι ούτε η κυπριακή αστυνομία αλλά ούτε και ο κατοχικός στρατός δεν κατόρθωσαν να εμποδίσουν τους πολίτες του, κατά την έκφρασή του, από του να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για διαβήματα διαμαρτυρίας εκ μέρους της ΟΥΝΦΙΣΥΠ για την παραβίαση της νεκρής ζώνης.

    Παράλληλα παρέπεμψε το ΚΥΠΕ στη χθεσινή δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με την οποία ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι καλούσε την κυπριακή κυβέρνηση να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για να εμποδίσει μη εξουσιοδοτημένη είσοδο στη νεκρή ζώνη.

    Ο κ. Ροκοζέσφκι είπε ότι δεν είχε καμία πληροφόρηση για τυχόν τραυματισμούς Ειρηνευτών και ανέφερε ότι περίπου 1,000 Ειρηνευτές ήταν καθήκον σήμερα για τη σημερινή πορεία. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ/1996)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Sunday, 11 August 1996 - 11:59:48