Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-08-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυριαρχικά δικαιώματα έχει η ΟΥΝΦΙΣΥΠ στην νεκρή ζώνη
  • [02] Ολα τα μέσα θα χρησιμοποιήσει η Αστυνομία για αποτροπή επεισοδίων κατά την πορεία των μοτοσικλετιστών
  • [03] Σε ελληνικό έδαφος οι μοτοσικλετιστές την αυγή

  • [01] Κυριαρχικά δικαιώματα έχει η ΟΥΝΦΙΣΥΠ στη νεκρή ζώνη

    Λευκωσία, 6/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- H κυπριακή κυβέρνηση έχει εκχωρήσει στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ κυριαρχικά δικαιώματα στη νεκρή ζώνη για αποτρoπή της παραβίασής της.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης σε δηλώσεις του για την επικείμενη πορεία των μοτοσικλετιστών προς την κατεχόμενη Κερύνεια.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει συμφωνία με την Ειρηνευτική Δύναμη να επιτηρεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, και ιδιαίτερα τη νεκρή ζώνη. "Εφόσον οι Ειρηνευτές ζητήσουν να μη γίνει παραβίαση της νεκρής ζώνης, η Κυπριακή Δημοκρατία φέρει ευθύνη να αποτρέψει την παραβίαση της νεκρής ζώνης", είπε.

    Σε ερώτηση αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκχωρήσει στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ κυριαρχικά δικαιώματα, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: " Nαι, στη νεκρή ζώνη εκχωρήσαμε κυριαρχικά δικαιώματα".

    Απαντώντας άλλη ερώτηση που αφορά στην στάση των ΗΕ και συγκεκριμένα αν τα Ηνωμένα Εθνη στρέφονται εναντίον του δικαίωματος της ελεύθερης διακίνησης, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά. Πρόσθεσε ότι τα ΗΕ έχουν υποχρέωση να αναφέρουν στο κατοχικό καθεστώς ότι κάποιοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμούν να μεταβούν στην Κερύνεια. Αν η απάντηση είναι ότι δε θα τους επιτραπεί και θα προκληθούν επεισόδια, τότε μπορούν να πουν ότι δεν πρέπει να παραβιαστεί η νεκρή ζώνη.

    "Η θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι να αντιπαραβάλονται μεταξύ των δύο πλευρών που υπέγραψαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη νεκρή ζώνη", πρόσθεσε.

    Τόνισε ότι η πλευρά μας έχει το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης αλλά μας το στερούν τα κατοχικά στρατεύματα. "Η Ειρηνευτική Δύναμη δεν έχει πρόθεση να μην επιτρέψει σε αντιπροσωπεία των μοτοσικλετιστών να ζητήσει και να επιδιώξει να πάει στην Κερύνεια. Θα της επιτραπεί, εξ'όσων γνωρίζω."

    Αν η απάντηση του κατοχικού καθεστώτος είναι αρνητική, τότε τα ΗΕ θα απαγορεύσει στους υπόλοιπους διαδηλωτές να προχωρήσουν, πρόσθεσε.

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι αν γίνουν παραβιάσεις των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αστυνομία του κράτους θα προβεί σε συλλήψεις.

    Σε ερώτηση αν η Εθνική Φρουρά στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει προέλαση των Τούρκων στη νεκρή ζώνη, στην Αθηένου και στην Πύλα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "αν έχει ή όχι τη δυνατότητα, είναι ένα άλλο θέμα. Το αν αποφάσισε η πολιτική ηγεσία ότι ήρθε η ώρα της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Εθνικής Φρουράς και τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, είναι ένα άλλο".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι η Εθνική Φρουρά είναι "εντεταγμένη να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, και έχει ικανή αποτρεπτική δύναμη για να ελπίζει ότι δε θα επιχειρηθεί οποιαδήποτε προέλαση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τις γραμμές που κατέχει σήμερα".

    Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "ο ρόλος της άμυνας της Κύπρου έχει συμφωνηθεί ότι είναι για να προστατεύει αυτή τη στιγμή τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και για να αποτρέψει οποιαδήποτε προέλαση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τις γραμμές που κατέχει σήμερα."

    Τέλος είπε ότι όσο πιο αποτελεσματική καθίσταται η άμυνα των ελεύθερων περιοχών, τόσο περισσότερη πολιτική δύναμη δίνεται στην πλευρά μας να διεκδικήσει με ειρηνικά μέσα την απελευθέρωση της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [02] Ολα τα μέσα θα χρησιμοποιήσει η Αστυνομία για αποτροπή επεισοδίων κατά την πορεία των μοτοσικλετιστών

    Λευκωσία, 6/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεσή της για αποτροπή επεισοδίων την ημέρα της πορείας των μοτοσικλετιστών και ταυτόχρονα έχει ζητήσει τη βοήθεια και τη συνεργασία των τοπικών αρχών για επίτευξη του στόχου της.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, μετά από συνάντηση με τις τοπικές αρχές των κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τη διαδρομή που αναμένεται να ακολουθήσει η πανευρωπαϊκή πορεία των μοτοσικλετιστών, την Κυριακή.

    Στη σύσκεψη, υπό την Προεδρία του κ. Χατζηλοϊζου, συμμετείχαν ο Υπαρχηγός της Δύναμης, οι Βοηθοί Αρχηγών, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου κι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Οπως είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ζητήθηκε από τις τοπικές αρχές όπως φροντίσουν ώστε στην κοινότητά τους "να αποτρέψουν εχθρικά στοιχεία που να μπορέσουν να αμαυρώσουν το νόημα της πορείας των μοτοσικλετιστών".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηλοϊζου είπε ότι βάσει των πληροφοριών της Αστυνομίας "τόσο από τουρκικής πλευράς όσο και από την πλευρά μας, ίσως ορισμένα στοιχεία να φροντίσουν να δημιουργήσουν κάποια επεισόδια".

    "Εμείς θέλουμε να προλάβουμε προτού να επιτρέψουμε σ' αυτά τα στοιχεία να δημιουργήσουν οποιαδήποτε αναταραχή", συμπλήρωσε.

    Κληθείς να διευκρινίσει τί εννοεί με "ορισμένα στοιχεία από τη δική μας πλευρά", ο κ. Χατζηλοϊζου ανέφερε ότι εννοεί άτομα "που πιθανόν να λάβουν μέρος στην πορεία των μοτοσικλετιστών".

    "Εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση για αντιπαράθεση", είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, αλλά, τόνισε, "δε θέλουμε να επιτρέψουμε σε κανένα να διασαλεύσει την ειρήνη και τη γαλήνη του κόσμου που ζει ειρηνικά".

    "Ετσι εμείς είμαστε αποφασισμένοι, εάν υπάρχουν στοιχεία που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν οποιαδήποτε επεισόδια, δε θα τους επιτρέψουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για μια ειρηνική πορεία των μοτοσικελτιστών", κατέληξε.

    Ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε επίσης ότι η πολιτική ηγεσία συμφωνεί με τα μέτρα που θα πάρει η Δύναμη την ημέρα της πορείας και σημείωσε ότι η περιοχή των Βρυσούλλων και της Αχνας θεωρείται πολύ επικίνδυνη, επειδή τα φυλάκια του Αττίλα απέχουν μόνο μερικά μέτρα από το δρόμο απ' όπου θα περάσει η πορεία και είναι πολύ εύκολο να προκληθεί επεισόδιο.

    Ο κ. Χατζηλοϊζου σημείωσε ότι η περιοχή αυτή ελέγχεται από τις Βρετανικές Βάσεις και για το λόγο αυτό μεθαύριο, Πέμπτη, η ηγεσία της Αστυνομίας θα επισκεφθεί την περιοχή και θα δει επί τόπου το θέμα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας των Βάσεων.

    Οσον αφορά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο, ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι ο κ. Χατζηλοϊζου ενημέρωσε τους κοινοτάρχες για το πρόγραμμα της πορείας και τις ανησυχίες της Αστυνομίας για πιθανά επεισόδια που δυνατόν να δημιουργηθούν μεταξύ μετοσικλετιστών και κατοχικών δυνάμεων και τους ζήτησε τη βοήθεια και συνεργασία τους για την αποφυγή τέτοιων επεισοδίων.

    Οι Δήμαρχοι και κοινοτάρχες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν θετικά στην ομαλή διεξαγωγή της πορείας. (ΚΥΠΕ/MA/ΜΜ)

    [03] Σε ελληνικό έδαφος οι μοτοσικλετιστές την αυγή

    Βίτιν, 6/8/1996 (ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου) -- Στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Ελλάδα βρίσκονται οι 125 περίπου Ευρωπαίοι και Κύπριοι μοτοσικλετιστές που συμμετέχουν στην πορεία από το Βερολίνο προς την Κερύνεια, και αναμένεται να αναχωρήσουν από στιγμή σε στιγμή. Την αυγή αναμένονται να φθάσουν στη Θεσσαλονίκη.

    Η χθεσινή άρνηση της κυβέρνησης του Βελιγραδίου να επιτρέψει στους μοτοσικλετιστές να περάσουν στη χώρα, εκτός κι αν πλήρωναν διόδια ύψους 25 χιλιάδων δολαρίων Αμερικής, καθυστέρησε την πορεία κατά 24 σχεδόν ώρες, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία στους μοτοσικλετιστές.

    Μετά από αναμονή πολλών ωρών στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας, οι μοτοσικλετιστές έφθασαν στη Ρουμανία όπου καθ' όλη τη διαδρομή τους συνόδευσε η ρουμανική αστυνομία, η οποία ήταν εξαιρετικά βοηθητική παρά το γεγονός ότι δεν είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα για τη διέλευση των μοτοσικλετιστών.

    Το βράδυ οι 125 μοτοσικλετιστές διανυχτέρευσαν στην πόλη Τιμισοάρα, απ' όπου είχε αρχίσει η επανάσταση κατά του καθεστώτος του Νικολάι Τσαουσέσκου.

    Σήμερα, οι μοτοσικλετιστές κάλυψαν 450 χιλιόμετρα μόνο, το μισό της απόστασης που έπρεπε υπό ομαλές συνθήκες να καλύψουν ώστε να φθάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι μοτοσικλετιστές αναμένονταν να φθάσουν σήμερα στις 7 το βράδυ στη Θεσσαλονίκη όπου και τους επιφυλάσσετο θερμή υποδοχή.

    Εξάλλου, άλλοι 20 περίπου Κύπριοι μοτοσικλετιστές τους αναμένουν στο ελληνικό έδαφος για να ενωθούν μαζύ τους.

    Παρά την ταλαιπωρία οι μοτοσικλετιστές διατηρούν το ηθικό τους και θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο χρόνο, αφού στις δύο αύριο το μεσημέρι αναμένονται στον Πειραιά.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/MA/ΜΜ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Tuesday, 6 August 1996 - 18:18:21