Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-07-31

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Φεϊσέλ: Τα ΗΕ καταβάλλουν προσπάθειες για συνάντηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς με το διοικητή των τουρκικών δυνάμεων
  • [02] Ο Φεϊσέλ ζητά σεβασμό της ουδέτερης ζώνης
  • [03] Ελπίδες για λύση του Κυπριακού και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ένωσης Κύπρου
  • [04] Εφθασαν στο Βερολίνο οι Κύπριοι μοτοσυκλετιστές
  • [05] Κυβερνητικές ανησυχίες για την πορεία των μοτοσυκλετιστών
  • [06] Η ΕΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες διορισμού Μονίμου Εκπροσώπου της στο παρόν στάδιο

  • [01] Γ. Φεϊσέλ: Τα ΗΕ καταβάλλουν προσπάθειες για συνάντηση του Αρχηγού της Εθνικής Φροράς με το διοικητή των τουρκικών δυνάμεων

    Λευκωσία, 31/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, όπως προτάθηκε από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ, στην πρόσφατη επίσκεψή της στο νησί.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Αναπληρωτής Ειδικός στην Κύπρο Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ, μετά από πρωινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι τα ΗΕ καταβάλλουν προσπάθειες για πραγματοποίηση της συνάντησης. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι θεωρεί πως είναι καλύτερα να αποφεύγονται οι δημόσιες δηλώσεις επί του θέματος.

    Σε υπόδειξη ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εμμένει όπως στη συνάντηση παρίσταται κι ο "διοικητής" των Τ/κ λεγόμενων "δυνάμεων ασφαλείας", ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι, όπως του ανέφεραν οι Αμερικανοί, η συνάντηση αυτή θα γίνει μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του διοικητή των τουρκικών δυνάμεων.

    Αφού σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν σταλεί προσκλήσεις από τα ΗΕ, σε κανένα από τα δύο μέρη, για το στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι τα ΗΕ ελπίζουν πως αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κι εξέφρασε την άποψη ότι θα ωφελήσει.

    "Εξυπηρετεί έναν πολύ χρήσιμο σκοπό και δε νομίζω ότι θα βοηθήσει εάν αναφερθώ δημόσια σε λεπτομέρειες", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αναζήτηση υπαλλακτικής συμφωνίας, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συνάντηση, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε πως ο διεθνής οργανισμός δεν επιζητεί ο,τιδήποτε άλλο, εκτός από την πραγματοποίηση της συνάντησης.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ε/Κ ερασιτεχνών ψαράδων, οι οποίοι κρατούνται παράνομα από τις κατοχικές αρχές. Επανέλαβε επίσης την ευαρέσκειά του για την προθυμία της κυπριακής κυβέρνησης να συζητήσει τις προτάσεις των ΗΕ για αποφυγή παράνομων συλλήψεων Ε/Κ από τις κατοχικές δυνάμεις. (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΜΧ)

    [02] Ο Φεϊσέλ ζητά σεβασμό της ουδέτερης ζώνης

    Λευκωσία, 31/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σεβασμό της ουδέτερης ζώνης κι από τις δύο πλευρές στην Κύπρο ζήτησε ο Αναπληρωτής Ειδικός στην Κύπρο Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε ότι μεταξύ των "διαφόρων" θεμάτων που συζήτησαν ήταν και η πορεία που προγραμματίζουν, για τις 11 Αυγούστου, οι Ε/Κ μοτοσικλετιστές με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών, προς τα κατεχόμενα.

    Ο κ. Φεϊσέλ τόνισε ότι όλοι πρέπει να σέβονται την περιοχή της ουδέτερης ζώνης, η οποία, όπως προβλέπει σχετική συμφωνία, δίνει προσωρινά την ευθύνη στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ για την επιτήρησή της.

    "Είναι απολύτως αναγκαίο", σημείωσε, "όπως όλοι στο νησί σεβαστούν αυτή την πραγματικότητα και να παίξουν το παιγνίδι, σύμφωνα με τους κανόνες", κατά την έκφρασή του.

    Ο κ. Φεϊσέλ υπέδειξε πως αν ο κόσμος αρχίσει να παραγνωρίζει τους κανόνες αυτούς πιθανό να υπάρξουν συνέπειες τις οποίες "να μην μπορέσουμε να προβλέψουμε", όπως είπε.

    Ακολούθως εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τις διαβεβαίωσεις που είχε από τον Πρόεδρο Κληρίδη για σεβασμό της ουδέτερης ζώνης από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ερωτηθείς αν είχε παρόμοιες διαβεβαιώσεις κι από την Τ/κ πλευρά, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι τα ΗΕ συστήνουν προς όλους ψυχραιμία.

    "Είναι εμφανές", κατέληξε, "ότι αυτό αφορά κυρίως εκείνους που προβαίνουν σε διαδηλώσεις", επισημαίνοντας ότι αυτές οι πράξεις συμβαίνουν στην Ε/κ κι όχι στην Τ/κ πλευρά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΜΜ)

    [03] Ελπίδες για λύση του Κυπριακού και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ενωμένης Κύπρου

    Λευκωσία, 31/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Κέστερ Χίσλιπ, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση του Κυπριακού ώστε, ενωμένη, η Κύπρος να αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ενωση.

    Ταυτόχρονα, ο Ιρλανδός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι διαπίστωσε ότι και στις δύο πλευρές υπάρχει αποφασιστικότητα για επίλυση του προβλήματος και ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ενδιαφέρεται για τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Χίσλιπ μιλούσε μετά από δίωρη σχεδόν συνάντηση με πρέσβεις ή επιτετραμμένους των χωρών μελών της ΕΕ στη Λευκωσία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην οικία του Ελληνα πρέσβη Αλέξανδρου Σάνδη, λόγω του ότι η Ιρλανδία δεν έχει πρέσβη που κατοικεί μόνιμα στο νησί και την περίοδο αυτή την αντιπροσωπεί η Ελλάδα.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρέσβης της ΕΕ στη Λευκωσία Ζιλ Ανουί και ο πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Λίαμ Ρίγκνεϊ.

    Ο Ιρλανδός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση προέβη σε ενημέρωση για την "εμπειρία" και τις επαφές του στη Λευκωσία και πληροφόρησε τους συναδέλφους του ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αγκυρα, αύριο και την Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα.

    Ο κ. Χίσλιπ είπε ότι προγραμματίζει να επισκεφθεί ξανά την Κύπρο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

    Σε ερώτηση εάν κατά τις επαφές του στην Αθήνα και την Αγκυρα θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, ο κ. Χίσλιπ ξεκαθάρισε ότι η αποστολή του είναι καθαρά διερευνητικής φύσεως. Εξήγησε, επίσης, ότι κατά τις επαφές του συλλέγει πληροφορίες και εισηγήσεις οι οποίες "θα βοηθήσουν την ιρλανδική προεδρία, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της, όταν ασχολείται με το θέμα της Κύπρου".

    Ο κ. Χίσλιπ ανέφερε ότι το Κυπριακό "είναι πάντοτε σημαντικό θέμα για το Συμβούλιο της ΕΕ, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή κατά την οποία", τόνισε, "ελπίζουμε ότι τα προβλήματα της Κύπρου θα λυθούν έγκαιρα, ώστε να επιτρέψει στην ενωμένη Κύπρο να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ."

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει οτιδήποτε συγκεκριμένο που τον κάνει να πιστεύει ότι θα υπάρξει λύση του προβλήματος πρίν την ένταξη, ο Ιρλανδός αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "και στις δύο πλευρές υπάρχει αποφασιστικότητα να ασχοληθούν με το θέμα κι εάν είναι δυνατό να το λύσουν".

    Σε άλλη ερώτηση εάν κατά τις επαφές του συζήτησε τα οφέλη που θα προκύψουν για την Τ/κ κοινότητα από την ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Χίσλιπ απάντησε θετικά.

    Οπως είπε, εξήγησε στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τα οφέλη που θα προκύψουν και για τις δύο πλευρές, καθώς και για την ενωμένη Κύπρο. "Επίσης," είπε, "κάλεσα τον ίδιο και τους συνεργάτες του να μη χάνουν ευκαιρία να ενημερώνονται για την πολιτική της ΕΕ και να γνωρίσουν από κοντά τα πρακτικά οφέλη αλλά και τα γενικά οφέλη που θα έχει η ένταξη για την ενωμένη Κύπρο".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ιρλανδός αξιωματούχος ανέφερε ότι "ο κ. Ντενκτάς ενδιαφέρεται για τα οφέλη που η ένταξη θα έχει για την κοινότητά του και για ολόκληρη την Κύπρο". Σημείωσε δε ότι ο ίδιος ο Ντενκτάς τον άκουσε "με μεγάλο ενδιαφέρον". (ΚΥΠΕ/MA/ΜΜ)

    [04] Εφθασαν στο Βερολίνο οι Κύπριοι μοτοσικλετιστές

    Βερολίνο, 31/7/1996 (ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου) -- Εφθασαν σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο οι 22 Κύπριοι μοτοσικλετιστές για να συναντηθούν με Ευρωπαίους μοτισκλετιστές ενόψει της έναρξης της αντικατοχικής πορείας που αρχίζει την Παρασκευή από την πρώην διαιρεμένη γερμανική πόλη του Βερολίνου με προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια.

    Ολες οι μοτοσικλέτες βρίσκονται ήδη στο Βερολίνο και έχουν εκτελωνιστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Αύριο αναμένεται να τις παραλάβουν οι 22 Κύπριοι μοτοσικλετιστές, διαφόρων ηλικιών, περιλαμβανομένου μόνο μίας γυναίκας, ηγετικού στελέχου της κυπριακής αντιπροσωπείας, Ρεβέκκας Γρηγοριάδου.

    Κατά την άφιξή του, οι Κύπριοι μοτοσικλετιστές δεν συνάντησαν κανένα πρόβλημα με τις γερμανικές αρχές. Μόνο ο Σάββας Νικολάου, ο οποίος είναι κάτοχος διαβατηρίου Νοτίου Αφρικής, παρέμεινε στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία, για να πάρει τη σχετική βίζα ώστε να του επιτραπεί αύριο η είσοδος στη Γερμανία.

    Σήμερα, οι Κύπριοι μοτοσικλετιστές θα πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη για συντονισμό των ενεργειών τους ενώ αύριο θα συναντηθούν με 102 Ευρωπαίους μοτοσικλετιστές από διάφορες χώρες, που θα λάβουν μέρος στην πορεία, για περαιτέρω συντονισμό.

    Η πορεία αναμένεται να αρχίσει την Παρασκευή από το Βερολίνο και θα φθάσει στην Κύπρο στις 10 Αυγούστου για τερματισμό της πορείας στην Κερύνεια, την επομένη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] Κυβερνητικές ανησυχίες για την πορεία των μοτοσικλετιστών

    Λευκωσία, 31/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ιδιαίτερα ανησυχεί την κυβέρνηση η εκδήλωση των μοτοσικλετιστών λόγω πληροφοριών τις οποίες έχει σχετικά με τις προθέσεις των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, και τις οποίες έχει θέσει ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου.

    Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι το θέμα θα εξετασθεί και κατά την αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    "Η Κυπριακή Δημοκρατία", είπε ο κ. Κασουλίδης, "θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την προστασία των πολιτών της Δημοκρατίας όσο και για την τήρηση της συμφωνίας που υπάρχει με την οποία ανατίθεται στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ η ευθύνη της νεκρής ζώνης", ενώ σημείωσε ότι ευθύνη φέρει η Δημοκρατία και "για τη σωματική ακεραιότητα των μελών της ειρηνευτικής δύναμης".

    "Οι ειρηνευτές βρίσκονται εδώ για τη διαφύλαξη της κατάπαυσης του πυρός και δεν είναι εχθροί ή αντίπαλοί μας", είπε υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται σεβασμός στο γεγονός ότι "η επιτήρηση της νεκρής ζώνης ανήκει στην ειρηνευτική δύναμη η οποία αυτή τη στιγμή δε θέλει να επιτρέψει παραβίασή της".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι έχουν γίνει διάφορες συσκέψεις και σε επίπεδο Υπουργών καθώς και στο Αρχηγείο της Αστυνομίας με αντιπροσώπους των μοτισκλετιστών και σημείωσε ότι η ανησυχία της κυβέρνησης δε βρίσκεται στο επίπεδο της οργάνωσης των μοτοσικλετιστών και του συμβουλίου τους.

    "Θέλουμε όμως να βεβαιωθούμε", υπογράμμισε, "ότι όλοι όσοι θα συμμετάσχουν θα συμμορφώνονται προς αυτές τις θέσεις και τις τοποθετήσεις".

    "Το θέμα της επιλογής δημιουργίας κρίσεως πρέπει να είναι της επιλογής της ηγεσίας του τόπου και όχι της επιλογής διαδηλωτών ή άλλων ατόμων", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ζητά από τους μοτοσικλετιστές να μην επιχειρήσουν υλοποίηση του συνθήματός τους για κατάληξη της πορείας τους στην Κερύνεια, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "σημασία έχει να φανεί ότι παρεμποδίζονται από τις τουρκικές κατοχικές αρχές να πάνε στην Κερύνεια αλλά αυτό θα γίνει με αίτημά τους προς την ΟΥΝΦΙΣΥΠ το οποίο θα διαβιβαστεί και για το οποίο θα υπάρξει απάντηση. Αν είναι θετική να περάσουν κανονικά από το Λήδρα Πάλας και να πάνε".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι δημοσιεύματα στον Τύπο που φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει ζητήσει από τους μοτοσικλετιστές να μην περάσουν από ορισμένες περιοχές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [06] Η ΕΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες διορισμού Μονίμου Εκπροσώπου της στο παρόν στάδιο

    Οι δύο πλευρές προβληματίζονται για τις μελλοντικές κινήσεις

    Λευκωσία, 31/7/1996 (ΚΥΠΕ - Mαρία Μάιλς) -- Ο διορισμός Μονίμου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το Κυπριακό, στο παρόν στάδιο, θα δημιουργήσει τέτοιες προσδοκίες στην Κύπρο οι οποίες στο τέλος θα απογοητεύσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη γιατί η ΕΕ δεν έχει αρκετά να προσφέρει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας για το Κυπριακό, πρέσβης Κέστερ Χίσλιπ.

    Ο Ιρλανδός αξιωματούχος, ο οποίος αναχωρεί αύριο για την Αγκυρα μέσω Αθήνας για συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Τανσού Τσιλέρ την Παρασκευή, εξέφρασε την άποψη ότι τόσο η Ε/κ πλευρά όσο και η Τ/κ βρίσκονται σε κάποια αμηχανία που σχετίζεται με τις κινήσεις στις οποίες μπορούν να προβούν για να υπάρξει πρόοδος και να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο.

    Ανέφερε επίσης ότι οι διάφοροι εκπρόσωποι για το Κυπριακό, έχουν δημιουργήσει ένα "δίκτυο επικοινωνίας" και εργάζονται μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη ώστε να σημειωθεί κάποια πρόοδος στο Κυπριακό.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, την πρώτη που έδωσε από το διορισμό του ως Εκπροσώπος της ιρλανδικής προεδρίας, ο κ. Χίσλιπ είπε ότι είχε "πολύ διδακτικές" συναντήσεις και έμαθε περισσότερα πράγματα για το πολυσύνθετο αυτό πρόβλημα.

    Προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού

    "Εχω αποκτήσει ένα βαθμό αισιοδοξίας γιατί όλα τα άτομα με τα οποία μίλησα έχουν τονίσει τις δυσκολίες εξεύρεσης λύσης. Ωστόσο έχει πειστεί ότι και στις δύο πλευρές υπάρχει μια ετοιμότητα να γίνει ακόμη μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης", είπε ο κ. Χίσλιπ.

    Συνεχίζοντας, είπε ότι "και οι δύο πλευρές θα κάνουν προσπάθειες, αν και έχουν ήδη καταβάλει προσπάθειες και έχουν εκφράσει την άποψη ότι προβληματίζονται για το τί άλλο μπορούν να κάνουν."

    Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές δεν είναι πολύ αισιόδοξες αλλά αναγωνρίζουν ότι τώρα υπάρχει ένας νέος παράγοντας στο προσκήνιο, δηλαδή η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με την Κύπρο και την Τουρκία.

    Η Τουρκία, είπε, δεν μπορεί να αγνοήσει το Κυπριακό και το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία εγείρονται κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

    Η απόφαση της 6ης Μαρτίου και η αναμενόμενη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας τον ερχόμενο Οκτώβριο αποτελούν άλλες δύο εξελίξεις που λαμβάνονται υπόψη, πρόσθεσε. Εξάλλου, εξέφρασε την άποψη ότι οι ενταξιακές συνομιλίες μιας ενωμένεης Κύπρου με την ΕΕ θα καταλήξουν σε επιτυχία.

    Διορισμός Μονίμου Εκπροσώπου ΕΕ

    Αναφορικά με τον πιθανό διορισμό Μονίμου Εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό, ο κ. Χίσλιπ χαρακτήρισε μια τέτοια κίνηση στο παρόν στάδιο ριψοκίνδυνη γιατί "αν η ΕΕ διορίσει Ειδικό Αντιπρόσωπο για την Κύπρο, αυτό θα δημιουργήσει προσδοκίες στην Κύπρο και θα αφήσει να νοηθεί και στις δύο πλευρές ότι η ΕΕ έχει αναλάβει μια ξεχωριστή πρωτοβουλία".

    "Τέτοιες προσδοκίες στο παρόν στάδιο θα ήταν απογοητευτικές γιατί αυτός ο Αντιπρόσωπος θα αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένα σχέδια τα οποία θα έχει διαμορφώσει καθώς και ιδέες τις οποίες θα υποβάλει στα μέρη. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε τέτοιο στάδιο", είπε συγκεκριμένα.

    "Η ΕΕ", συνέχισε, "έχει αξιολογήσει την κατάσταση και πιστεύει ότι δεν μπορούμε (η ΕΕ) να διορίσουμε Ειδικό Αντιπρόσωπο γιατί δεν έχουμε αρκετά να προσφέρουμε στο παρόν στάδιο".

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μισιέλ Μπαρνιέ για διορισμό Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα ασφάλειας στην περιοχή, ο κ. Χίσλιπ εξήγησε ότι ο Γάλλος αξωιματούχος αναφερόταν στο μακροχρόνιο αίτημα της Γαλλίας για διορισμό προσωπικότητας κύρους για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Η γαλλική πρόταση σκοπό έχει να εξουδετερώσει τις επικρίσεις που δέκτηκε η ΕΕ για τη στάση που τήρησε σχετικά με διάφορα προβλήματα και ιδιαίτερα τη μη αποτελεσματική επέμβαση της ΕΕ στη πρώην Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, στο αίτημα της Γαλλίας φαίνεται να αντιδρούν η Γερμανία και η Βρετανία.

    Σχολιάζοντας την πληθώρα αξιωματούχων που ασχολούνται με το Κυπριακό, τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ, ο κ. Χίσλιπ είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με τα άτομα αυτά και ιδιαίτερα με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ-Τζιού για να βοηθήσει τις προσπάθειες των ΗΕ.

    "Εχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ανάμεσά μας, πραγματοποιούμε συναντήσεις και αλληλογραφούμε. Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων αλλά εργαζόμαστε με διαφάνεια", είπε ο κ. Χίσλιπ.

    Επαφές Χίσλιπ

    Ο κ. Χίσλιπ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θα ετοιμάσει έκθεση για το αποτέλεσμα των επαφών του στην Κύπρο, στον Ιρλανδό ΥΠΕΞ, Ντιγκ Σπριγκ, η οποία στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

    Αύριο μεταβαίνει στην Αγκυρα μέσω Αθήνας ενώ θα επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα το τέλος της βδομάδας για συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Ο Ιρλανδός αξιωματούχος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, τον κ. Χαν καθώς και τον απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Μπίτι. Αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη ενώ ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να επισκεφθεί την Κύπρο για μια τρίτη φορά πριν το τέλος της ιρλανδικής προεδρίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    Πριν από την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. Χίσλιπ είχε συνάντηση με το Βρετανό αντιπρόσωπο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ενώ συναντήθηκε και με τον Κέρι Κάβανο, Διευθυντή του Γραφείου Νοτίου Ευρώπης στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ.

    Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο ο κ. Χίσλιπ είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ενώ είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρέσβη Κένεθ Μπριλ και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και το γιο του Σερντάρ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 31 July 1996 - 18:43:41