Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv 96-07-04.

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Oλπράιτ και Μπίτι ξεκινούν την αμερικανική προσπάθεια για Κυπριακό και Αιγαίο
  • [02] Πλήρως ικανοποιημένη η Τουρκία από το διορισμό Χαν Σουνγκ Τζου
  • [03] Η Κύπρος καλωσορίζει την επίσκεψη Ολμπράιτ-Μπίτι
  • [04] Το Κυπριακό δεν αποτελεί "πακέτο" με τα ελληνο-τουρκικά
  • [05] Η κυβέρνηση χαιρετίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ρωσία
  • [06] Ερχεται την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος Αμερικανός Πρέσβης
  • [07] Ματαιώθηκε η πώληση σκύφου της συλλογής Χατζηπροδρόμου
  • [08] Ψήφισμα Ευρωβουλής για τη Σύνοδο της Φλωρεντίας
  • [09] Συγχαρητήριο μήνυμα Κληρίδη προς Κλίντον για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ
  • [10] Παραιτήθηκε η ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα

  • [01] Oλπράιτ και Μπίτι ξεκινούν την αμερικανική προσπάθεια για Κυπριακό και Αιγαίο

    Ουάσιγκτον, 4/7/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Μάντλεν Ολπράιτ και ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι θα ξεκινήσουν την αμερικανική προσπάθεια για το Κυπριακό και την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Οπως διευκρινίστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η κ. Ολπράιτ θα συνδράμει με τον κ. Μπίτι στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις επαφές του Υφυπουργού Εξωτερικών Πίτερ Τάρνοφ στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς ανέφερε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό και δήλωσε ότι η κ. Ολπράιτ και ο κ. Μπίτι θα ταξιδέψουν στην περιοχή στο διάστημα 5 με 21 Ιουλίου για να επεξεργασθούν θέματα που αφορούν το Κυπριακό και τις διαφορές στο Αιγαίο.

    "Η Μάντλεν Ολμπράιτ και ο Ρίτσαρντ Μπίτι θα ταξιδέψουν στην περιοχή σε δύο εβδομάδες για να εργαστούν για το κυπριακό πρόβλημα και για ορισμένα θέματα του Αιγαίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Επισημαίνοντας τη σημασία του ταξιδιού, ο κ. Μπερνς είπε: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν τώρα μεγάλη προσοχή και στην Ελλάδα και στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα".

    Τόνισε επίσης ότι οι παρούσες συνθήκες ευνοούν τη συγκεκριμένη προσπάθεια. "Είμαστε", είπε, "σε θέση να το κάνουμε τώρα, διότι επιτέλους υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση στην Τουρκία όπως επίσης υπάρχει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα," ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπερνς έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν αλλαγή στην πολιτική δυτικού προσανατολισμού της Τουρκίας, λέγοντας συγκεκριμένα: "Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός Ερμπακαν έχει γνώση μέσω της μεγάλης εμπειρίας του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, του πόσο σημαντική είναι η σχέση που οι ΗΠΑ έχουν με την Τουρκία, και το γεγονός ότι υπήρξαμε υπερασπιστής της τουρκικής κυριαρχίας σε δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και αυτό συνεχίζεται, και ότι έχουμε μια αμοιβαία σχέση υποστήριξης, η οποία είναι προς το συμφέρον και του τουρκικού και του αμερικανικού λαού." Είναι βέβαιο ότι παρά τα δημόσια σχόλια η αμερικανική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από την αντιμετώπιση της νέας τουρκικής κυβέρνησης σε θέματα όπως οι σχέσεις με το Ιράν, οι σχέσεις με το Ισραήλ και η ανανέωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της επιχείρησης "Provide Comfort".

    (KΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Πλήρως ικανοποιημένη η Τουρκία από το διορισμό Χαν Σουνγκ Τζου

    Λευκωσία, 4/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πλήρη ικανοποίηση εξέφρασε η Τουρκία με το διορισμό του Χαν Σουνγκ Τζου στη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, σε δήλωση χθες ύστερα από συνάντηση με τον κ. Χαν στην Αγκυρα, ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ιναλ Μπατού χαρακτήρισε τον αντιπρόσωπο του Γ.Γ. ως άτομο με πολλές γνώσεις στο διεθνές δίκαιο και εξέφρασε την ικανοποίηση της Τουρκίας για την ανάθεση της αποστολής σ' αυτόν.

    Ο κ. Μπατού δήλωσε ακόμη ότι με τον κ. Χαν θα έχουν στενή συνεργασία.

    Στο μεταξύ, ο κ. Χαν, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, συναντήθηκε χθες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν.

    Ο κ. Οϊμέν δήλωσε στον κ. Χαν ότι η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ότι ο ίδιος δεν είναι απαισιόδοξος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/MA/ΓΠ)

    [03] Η Κύπρος καλωσορίζει την επίσκεψη Ολμπράιτ-Μπίτι

    Λευκωσία, 4/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση καλωσόρισε σήμερα την περιοδεία στην περιοχή της Μόνιμης Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Μάντλεν Ολμπράιτ, εκτιμώντας ότι η επίσκεψη της Αμερικανίδας αξιωματούχου και στην Κύπρο αποτελεί αναβάθμιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το Κυπριακό.

    Σε σχετική δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης σημείωσε ότι η κ. Ολμπράιτ είναι μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου των ΗΠΑ και ότι γνωρίζει και ασχολείται με το Κυπριακό.

    "Είναι μία ευκαιρία να ενημερωθεί για το Κυπριακό και εμείς καλωσορίζουμε την επίσκεψη της κ. Ολμπράιτ", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Πρόσθεσε ότι "το γεγονός ότι θα επισκεφθεί και την Κύπρο για να ενημερωθεί είναι μία αναβάθμιση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για το πρόβλημά μας".

    Η κ. Ολμπράιτ θα επισκεφθεί την περιοχή μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Μπίτι, μεταξύ 5 και 21 Ιουλίου.

    Σε ερώτησή εάν η κ. Ολμπράιτ θα αναλάβει και κάποιο άλλο ρόλο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δε νομίζει και ότι "δεν έχει εκδηλωθεί τέτοια πρόθεση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Το Κυπριακό δεν αποτελεί "πακέτο" με τα ελληνο-τουρκικά

    Λευκωσία, 4/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσο οι επαφές του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Πίτερ Τάρνοφ στην Αγκυρα και την Αθήνα και η περιοδεία της Μόνιμης Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Μάντλεν Ολμπράιτ και του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρτ Μπίτι στην περιοχή είναι ένδειξη ότι το Κυπριακό αποτελεί "πακέτο" με τα ελληνο-τουρκικά. Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό γίνεται για πρακτικούς λόγους.

    Ο κ. Κασουλίδης απέρριψε σχόλιο ότι είναι αρνητικό το γεγονός ότι οι ξένοι αξιωματούχοι έρχονται στην Κύπρο κατά την περίοδο των θλιβερών επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής.

    "Απεναντίας", ανέφερε, "οι θλιβερές επέτειοι μάς κάνουν ακόμη περισσότερο να θέλουμε διέξοδο στο πρόβλημά μας".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επαφές του κ. Τάρνοφ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει να ενημερωθεί από την Ελλάδα αναφορικά με τις επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ σημείωσε ότι και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ανδρέας Ιακωβίδης θα ζητήσει ενημέρωση για τις επαφές του Αμερικανού αξιωματούχου στην Αγκυρα.

    Με την ευκαιρία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι μερικά πράγματα που αφορούν το Κυπριακό θα πρέπει να παραμένουν εμπιστευτικά "αν θα δώσουμε ευκαιρία να προχωρήσει κάτι, εάν υπάρχει ελπίδα να προχωρήσει".

    Οπως είπε, εάν θα έχουν πιθανότητα να πετύχουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για εξεύρεση κοινού εδάφους θα πρέπει να είναι εμπιστευτικές. Σημείωσε, όμως, ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα ενημερώνεται.

    Σε ερώτηση εάν και η τουρκική πλευρά συμφώνησε στην εμπιστευτικότητα αυτή, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί. "Ελπίζω", πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ.

    του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζου, στην Αγκυρα, ότι υποστηρίζει απευθείας διαπραγματεύσεις σε ορισμένα θέματα στα οποία υπάρχει κάποια σύγκλιση, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι όταν ο κ. Χαν "μάς παρουσιάσει αποτελέσματα που κρίνονται ικανοποιητικά ότι δημιουργούν τις ελπίδες για ένα καρποφόρο απευθείας διάλογο, και συμφωνήσουμε, τότε θα πάμε στον απευθείας διάλογο".

    Προς το παρόν, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, η θέση μας δε ματαβάλλεται.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Η κυβέρνηση χαιρετίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ρωσία

    Λευκωσία, 4/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα τη διεξαγωγή "για ακόμη μία φορά στα πρόσφατα χρόνια εκλογών στη Ρωσία για να αποφασίσει ο ρωσικός λαός διά της δημοκρατικής ψήφου του ποιός θα τον κυβερνά".

    Κληθείς σήμερα να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Ρωσία, που ανέδειξε και πάλι τον Μπορίς Γιέλτσιν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε ικανοποίηση "διότι ο ρωσικός λαός αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν".

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η Κύπρος αναμένει ότι η Ρωσία θα ακολουθήσει την παρούσα πολιτική της στο Κυπριακό. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Ερχεται την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος Αμερικανός Πρέσβης

    Λευκωσία, 4/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ αναμένεται να αφιχθεί στο νησί την ερχόμενη βδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας Αλεξ Γουλφ.

    Μιλώντας μετά από αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Γουλφ ανέφερε ότι η επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο ανωτέρων Αμερικανών αξιωματούχων σημαδεύει την απαρχή μιας προσπάθειας "για έναρξη κτισίματος των θεμελίων για κινητικότητα και πρόοδο", ως μέρος της αμερικανικής πρωτοβουλίας να ανοίξει το δρόμο στην ειρηνευτική διαδικασία στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Κύπρο του προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Μπίτι και της Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μάντλεν Ολμπράιτ, ο κ. Γουλφ τη χαρακτήρισε "πολύ σημαντική".

    Σε ερώτηση αν ο κ. Μπίτι και η κ. Ολμπράιτ σκοπεύουν να θέσουν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ διαφορετικές κινήσεις από διάφορους κύκλους (ΟΗΕ, ΕΕ, Βρετανία) ο Αμερικανός επιτετραμμένος απάντησε κατηγορηματικά ότι η μοναδική ομπρέλλα που υπάρχει είναι αυτή των Ηνωμένων Εθνών.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Γουλφ είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του είχε προχθές στην Αθήνα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πίτερ Ταρνόφ.

    Τον κ. Γουλφ θα αντικαταστήσει η κ. Ντέμπορα Γκρέιζ

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [07] Ματαιώθηκε η πώληση σκύφου της συλλογής Χατζηπροδρόμου

    Λευκωσία, 4/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ματαιώθηκε στο παρά πέντε η πώληση, σε δημοπρασία στο Λονδίνο, ενός ευβοϊκού σκύφου της Γεωμετρικής εποχής, που ανήκει στη δηλωμένη συλλογή Χατζηπροδρόμου από την Αμμόχωστο.

    Η σκύφος είχε κλαπεί μετά την εισβολή, ενώ διεξάγοντα έρευνες για εντοπισμό του πωλητή που πιστεύεται ότι δρά στα κατεχόμενα.

    Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της κυπριακής Αστυνομίας με την Νέα Σκότλαντ Γιάρντ και υπό την καθοδήγηση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα.

    Ο σκύφος επρόκειτο να πωληθεί σήμερα σε δημοπρασία του οίκου Μπόναμς, αλλά εκπρόσωπος του οίκου είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ την περασμένη βδομάδα ότι ήταν έτοιμη να τον αποσύρει από την πώληση, έαν παρουσιάζονταν επαρκή στοιχεία.

    Ανακοίνωση του Αρχηγείου Αστυνομίας αναφέρει ότι στο Λονδίνο μετέβη ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ), Ναθαναήλ Παπαγεωργίου μαζί με τον Υπαστυνόμο του ΤΑΕ, Γιώργο Μιχαηλίδη, μετά από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη και του Διευθυντή του ΤΑΕ, Ανδρέα Στεφάνου.

    Η Metropolitan Police είχε απευθύνει επιστολή στο βρετανικό οίκο, με την οποία προειδοποιούσε για τις έρευνες που διεξάγονται σχετικά με τον κλαπέντα σκύφο. Η αρχαιότητα περιλαμβανόταν στον κατάλογο πωλήσεων αρχαιολογικών αντικειμένων, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο οίκος Μπόναμς απέσυρε τελικά από τη δημοπρασία τον σκύφο.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι έρευνες του κ. Παπαγεωργίου, σε συνεργασία με τη βρετανική Metropolitan Police, στρέφονται τώρα στον εντοπισμό του πωλητή, ο οποίος τεκμαίρεται ότι πρέπει άμεσα ή έμμεσα να συνδέεται με αρχαιοκάπηλους που δρουν στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [08] Ψήφισμα Ευρωβουλής για τη Σύνοδο της Φλωρεντίας

    Βρυξέλλες, 4/7/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Βασική προϋπόθεση για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EE) και της Τουρκίας είναι ο υποχρεωτικός σεβασμός από την πλευρά της Αγκυρας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η εγκατάλειψη της επιθετικής στάσης εναντίον κράτους-μέλους της ΕE.

    Η κατηγορηματική αυτή διατύπωση, γίνεται σε σημερινό κοινό ψήφισμα πέντε πολιτικών ομάδων, που υιοθέτησε στις Βρυξέλλες, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ψήφισμα, που έγινε με αφορμή τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Φλωρεντίας (21-22 Ιουνίου), υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, και από τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, τους Σοσιαλιστές και τους Χριστιανοδημοκράτες.

    Πάντως, στο ίδιο ψήφισμα επικρίνεται με έμμεσο τρόπο και η Ελλάδα διότι "μπλοκάρει" την υιοθέτηση του κοινοτικού κανονισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας (MEDA). Ειδικότερα, χαρακτηρίζεται "απαράδεκτο το πάγωμα του κανονισμού MEDA που θα συνέβαλλε στη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο.

    Οπως είναι γνωστό, οι ελληνικές επιφυλάξεις αφορούν στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα MEDA. Το MEDA πρόκειται να χρηματοδοτήσει δώδεκα τρίτες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου με το ποσό των 3,425 δισεκατομμυρίων ECU.

    Αναφορικά με τις υπόλοιπες εργασίες της Συνόδου της Φλωρεντίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδοκιμάζει, κατά πρώτο λόγο, την επίλυση της κρίσης σχετικά με τις "τρελές" αγελάδες, αλλά εκφράζει λύπη για την απαράδεκτη στάση της βρετανικής κυβέρνησης.

    Εξάλλου, εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν προώθησε την απασχόληση και αποδοκιμάζει τη μη έγκριση συμπληρωματικών πιστώσεων για τα διευρωπαϊκά δίκτυα, τα ερευνητικά προγράμματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΠ/ΓΠ)

    [09] Συγχαρητήριο μήνυμα Κληρίδη προς Κλίντον για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ

    Λευκωσία, 4/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- O κυπριακός λαός εναποθέτει τις ελπίδες του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην προσωπική ανάμειξη του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, για υλοποίηση των αρχών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αποκορύφωμα τη λύση του Κυπριακού.

    Αυτό αναφέρει σε συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προς τον Aμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

    Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ "αποτέλεσε μια νέα αρχή στην παγκόσμια ιστορία σηματοδοτώντας τη γέννηση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ'όλο τον κόσμο.

    Διακόσια είκοσι χρόνια αργότερα, ολόκληρη η ανθρωπότητα στην προσπάθειά της για παγκόσμια ειρήνη καθοδηγείται ακόμη από το πνεύμα των αρχών αυτών".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι "ο λαός της Κύπρου, ο οποίος για 22 χρόνια αγωνίζεται να επανενώσει τη χώρα του, εναποθέτει σήμερα τις ελπίδες του στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στη δική σας προσωπική ανάμειξη για υλοποίηση των ίδιων αυτών αρχών, οι οποίες θα έχουν ως αποκορύφωμα μια δίκαιη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών του διεθνούς νόμου".

    Τέλος, επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σ'όλους τους τομείς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Παραιτήθηκε η ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 4/7/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο ψευδοπρωθυπουργός Χακί Ατούν υπέβαλε σήμερα στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς την παραίτηση της ψευδοκυβέρνησής του, επιβεβαιώνοντας φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες στα κατεχόμενα ότι θα διέλυε την παράνομη "κυβέρνηση" συνασπισμού.

    Ο Τ/Κ ηγέτης ζήτησε από τον Ατούν να παραμείνει στη "θέση" του λεγόμενου "υπηρεσιακού πρωθυπουργού", μέχρι το σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης.

    Ο παραιτηθείς συνασπισμός αποτελείτο από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ), του οποίου ηγείται ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σερτάρ, και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ). Βρισκόταν στην παράνομη "εξουσία" του κατοχικού καθεστώτος από την 1η Ιανουαρίου 1994. Από τότε μέχρι σήμερα σχηματίστηκε και διαλύθηκε τρεις φορές.

    Οι πληροφορίες φέρουν το ΔΚ να προωθεί νέα ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του πρώην ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου, ενώ γίνεται και λόγος για διεξαγωγή πρόωρων παράνομων "εκλογών".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Saturday, 6 July 1996 - 9:24:23