Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv 96-06-08

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό - ΗΠΑ
  • [02] ΗΠΑ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν αποτελεί "αιτία πολέμου"
  • [03] Νέα οικονομική ένεση στο ψευδοκρτάτος
  • [04] Ιρλανδοί βουλευτές ταυτίζονται με τις τουρκικές θέσεις
  • [05] Δημητριάδης και Μπόρα στην Προύσα
  • [06] Οι Τ/Κ ονειρεύονται τις ελεύθερες περιοχές
  • [07] Τοποθετήσεις αρχηγών κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο
  • [08] Ομοφωνία διαπιστώνει ο Μάτσης
  • [09] Το ΑΚΕΛ εισηγείται σε βάθος συζήτηση
  • [10] Κυπριανού: Οχι απευθείας διάλογο πριν από την εξεύρεση κοινού εδάφους
  • [11] Λυσσαρίδης: Να μην επιτρέψουμε παθητικά τις διάφορες πρωτοβουλίες
  • [12] Βασιλείου: Πρέπει να υπάρξει συμφωνημένη ατζέντα

    Λευκωσία, 8 Ιουνίου, 1996


  • [01] Κυπριακό - ΗΠΑ

    Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι τελείως εκτός πραγματικότητας το "μαύρο σενάριο" για πιθανή πολεμική σύρραξη στην Κύπρο, που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ".

    Παράλληλα τονίζουν ότι δε βλέπουν να υπάρχει κανένας λόγος να κάνουν πόλεμο οι Τούρκοι στο νησί.

    Από την άλλη, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε κλιμάκωση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, "φορτίζοντας ενσυνείδητα την ατζέντα" των δήθεν ελληνοτουρκικών διαφορών για εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό της Ελλάδας να αποδεχθεί, τη προτροπή των συμμάχων, έναν διάλογο "εφ'όλης της ύλης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] ΗΠΑ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν αποτελεί "αιτία πολέμου"

    Ουάσιγκτον, 8/6/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποδέχεται το σκεπτικό ότι η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει "αιτία πολέμου" και δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει σε πόλεμο. Το επιχείρημα αυτό επικαλείτο το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας "Wall Street Journal" το οποίο αναφερόταν στην Κύπρο.

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο Νίκολας Μπερνς να πάρει θέσει απέναντι στο σκεπτικό του "Casus Belli".

    Ξεκαθαρίζοντας το ενδιαφέρον της Αμερικής για το Κυπριακό και την ειρηνική επίλυσή του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε: "Δεν πρέπει να αποτελεί 'Casus Belli'. Δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για κανένα, για να προσπαθήσει να πυροδοτήσει την κατάσταση." Κάνοντας σαφή τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Μπερνς, αναφερόμενος στην απάντηση που είχε δώσει στο ΚΥΠΕ τόνισε: "Μίλησα την προηγούμενη εβδομάδα για τη θέση των ΗΠΑ για την Κύπρο και την ενδεχόμενη είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια πολύ θετική άποψη γι αυτή την προοπτική." Ξεκαθαρίζοντας οποιαδήποτε αμφιβολία για τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στην απειλή πολέμου στην Κύπρο που επικαλούνται διάφοροι και υπονοεί με τις εξαγγελίες της η Τουρκία, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανέφερε: "Και όπως είπα χθες, δεν υπάρχει λόγος για κανέναν να νομίζει ότι οι προοπτικές πολέμου έχουν αυξηθεί στην Κύπρο. Υπάρχουν πολλές χώρες και πολλοί οργανισμοί, όπως τα Ηνωμένα Εθνη, που ενδιαφέρονται να εργασθούν τώρα με τα μέρη στην Κύπρο, τις δύο κοινότητες, και την Ελλάδα και την Τουρκία".

    Αποσαφηνίζοντας πλήρως τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στα συμπεράσματα του άρθρου της "Wall Street Journal", κατέληξε: "Δε συμφωνώ με το βασικό σκεπτικό του άρθρου. Δε σας ενθαρρύνω ούτε και να κλίνεται προς αυτή την κατεύθυνση."

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [03] Νέα οικονομική ένεση στο ψευδοκρτάτος

    Λευκωσία, 8/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Λεγόμενο "πρωτόκολλο" για χορήγηση πίστωσης ύψους 500 δισ. τουρκικών λιρών, (περίπου τριών εκ. λιρών) υπέγραψε το ψευδοκράτος με την Τουρκία κατά τη επίσκεψη στα κατεχόμενα της Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως της Τουρκίας, υπεύθυνης για Κυπριακές Υποθέσεις, Αϊφέρ Γιλμάζ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο ψευδοπρωθυπουργός Χακί Ατούν, μιλώντας σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή της κ. Γιλμάζ είπε ότι οι Τ/Κ ουδέποτε θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν προηγουμένως δεν ενταχθεί σ'αυτήν η Τουρκία, και ουδέποτε θα συγκατατεθούν στον "εκφυλισμό", όπως είπε, της συνθήκης εγγυήσεως.

    Η κ. Γιλμάζ υιοθέτησε τις προκλητικές θέσεις του Ατούν και σημείωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την ένταξη σε διεθνή οργανισμό από τον οποίο απουσιάζει η Τουρκία και δεν εκπροσωπούνται ισότιμα τα δύο, όπως τα χαρακτήρισε, "κράτη" στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Ιρλανδοί βουλευτές ταυτίζονται με τις τουρκικές θέσεις

    Λευκωσία, 8/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι τέσσερις Ιρλανδοί φιλότουρκοι βουλευτές που βρίσκονται στα κατεχόμενα, ισχυρίστηκαν ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν την επίλυση του Κυπριακού θα δυσχεράνει τη λύση.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, οι βουλευτές δήλωσαν σε Τ/Κ αρχηγούς κομμάτων ότι η ένταξη της Κύπρου με τη "μονομερή αίτηση της Ε/κ πλευράς", όπως χαρακτήρισαν την αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δε θα βοηθήσει το πρόβλημα.

    "Αντί για λύση του προβλήματος, θα εμπλέξουν και την ΕΕ σ'ένα πρόβλημα που η λύση του είναι πολύ δύσκολη", ισχυρίστηκαν.

    Είπαν επίσης ότι όταν η χώρα τους αναλάβει την προεδρία της ΕΕ θα καταβάλουν προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Δημητριάδης και Μπόρα στην Προύσα

    Λευκωσία, 8/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ενδειξη ελληνοτουρκικής φιλίας, χαρακτήρισε ο Τ/κ Τύπος την επίσκεψη του Δήμαρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη μαζί με τον ούτω καλούμενο "δήμαρχο" της κατεχόμενης Λευκωσίας Σεμί Μπόρα στην Προύσα της Τουρκίας.

    Οι δύο μετέβησαν χθες μαζί από την Κωνσταντινούπολη στην Προύσα όπου έγιναν δεκτοί από το Δήμαρχο της Ερντέμ Σακέρ.

    Ο λεγόμενος "δήμαρχος" της κατεχόμενης Λευκωσίας δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν να δείξει στον κ. Δημητριάδη ότι οι Τούρκοι είναι "φιλόξενοι και καλοί".

    Είπε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Δημητριάδης δεν ήθελαν να προβούν σε καμιά δήλωση για το Κυπριακό και την πολιτική.

    Από την πλευρά του, ο κ. Δημητριάδης φέρεται να δήλωσε ότι οι Τούρκοι του συμπεριφέρθηκαν πολύ εγκάρδια, αποφεύγουν να συζητούν το Κυπριακό και ότι όλοι θέλουν χωρίς καθυστέρηση λύση του προβλήματος. Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι οι Ε/Κ και Τ/Κ έχουν ανάγκη πολιτικών όπως οι Βενιζέλος και Ατατούρκ.

    Ο Τ/κ Τύπος παρουσιάζει το ταξίδι Δημητριάδη - Μπόρα στην Προύσα ως εξής: "Χαλκίν Σεσί": "Δημητριάδης και Μπόρα - έφαγαν μαζί το φημισμένο κεμπάμ της Προύσα." "Γενί Ντουζέν": "Ελληνοτουρκική φιλία στην Προύσα" Υπότιτλος: "Για πρώτη φορά δύο δήμαρχοι ενώπιον των δημοσιογράφων".

    "Κίπρις": Οι δήμαρχοι της Λευκωσίας στην Προύσα" "Ορτάμ": "Iκανοποιημένος ο Λέλλος.

    (KYΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Οι Τ/Κ ονειρεύονται τις ελεύθερες περιοχές

    Λευκωσία, 8/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τον "εφιάλτη" περιμένουν στα κατεχόμενα.

    Αρθρο στην Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ", του Μπαϊράμ Κανσόι, αναφέρεται στα πολλά προβλήματα στο ψευδοκράτος και την απόγνωση των Τ/Κ και γράφει ότι "σήμερα πλέον χιλιάδες είναι αυτοί που σκέπτονται να μεταβούν στο 'νότο', για να σωθούν." Σε άλλο σημείο ο Κανσόι γράφει ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα αρχίσει σύντομα η φυγή ατόμων και ομάδων προς τις ελεύθερες περιοχές και θα ζητούν πολιτικό άσυλο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Τοποθετήσεις αρχηγών κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία, 8/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε τοποθετήσεις γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό προέβησαν σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη δίωρη συνάντησή τους, τη δεύτερη μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, στη σημερινή συνεδρία, η οποία ήταν συνέχεια της χθεσινής συνάντησης του Σώματος, έγιναν "οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ενόψει των σημαντικών επαφών που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα λάβει υπόψη τις τοποθετήσεις αυτές, κατά τις επικείμενες επαφές του, συμπλήρωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Πρόσθεσε ότι η διακηρυγμένη θέση του Προέδρου Κληρίδη, η οποία δε μεταβάλλεται, είναι η αναζήτηση κοινού εδάφους για να αρχίσουν απευθείας διαβουλεύσεις με την Τ/κ πλευρά.

    Αναφορικά με το θέμα της απαγκίστρωσης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τα κόμματα τοποθετήθηκαν και σε αυτό το θέμα.

    Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι είναι "υπέρ μιας ουσιαστικής απαγκίστρωσης του βαθμού της αποχώρησης των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς πίσω από το Τρόοδος και της αποχώρησης των δυνάμεων κατοχής πίσω από τον Πενταδάκτυλο, για να δημιουργηθεί η ενδιάμεση αυτή ζώνη, σαν αποστρατικοποιημένη ζώνη, και να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για να αποδειχθεί η χρησιμότητα της αποστρατικοποίησης".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι αυταπόδεικτο ότι η συνάντηση Κληρίδη - Κλίντον θα αφορά και τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και την ανατολική Μεσόγειο.

    Επανέλαβε ότι "εκείνο που αναμένουμε είναι, πρώτο, να αναπτυχθούν από δικής μας πλευράς οι θέσεις μας για το πώς μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο, και δεύτερο, η ετοιμότητά μας για διάλογο, νοουμένου ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Κλίντον και οι άλλοι που ενδιαφέρονται, βοηθώντας το Γ.Γ., θα πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση της τουρκικής πλευράς για να υπάρξουν ενδείξεις μετακινήσεως των θέσεών της ώστε να σχηματιστεί κοινό έδαφος και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες". (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Ομοφωνία διαπιστώνει ο Μάτσης

    Λευκωσία, 8/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Oμοφωνία ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη στις επικείμενες συναντήσεις του με τους Μπούτρος Γκάλι, Μπιλ Κλίντον και Τζον Μέιτζορ, διαπίστωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε δήλωσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης είπε ότι όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν τις απόψεις τους πάνω στο πώς ο Πρόεδρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα πράγματα. "Στα πλείστα θέματα υπήρξε ομοφωνία, ενώ κάπου διαφορετικές απόψεις", είπε.

    Πρόσθεσε ότι ήταν μια ομόφωνη τοποθέτηση των μελών του Ε.Σ. επί της ουσίας της αντιμετώπισης του θέματος, τουλάχιστον με τον Πρόεδρο Κλίντον, το Γ.Γ. και τον κ. Μέιτζορ.

    "Επιθυμία μας είναι να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό κοινό έδαφος, να σπάσει το αδιέξοδο, να διαρραγεί η τουρκική αδιαλλαξία και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού", είπε.

    Αναφορικά με το θέμα της απαγκίστρωσης, ο κ. Μάτσης είπε ότι είναι ένα ευρύ θέμα. "Μικροαπαγκιστρώσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, θέλουμε μαζική, ριζική αντιμετώπιση του θέματος, με επίκεντρο και την αποστρατικοποίηση, το ευρύτερο φάσμα της αντιμετώπισης αυτού του σημαντικού θέματος," ανέφερε ο κ. Μάτσης.

    Τέλος ανέφερε ότι δε συζητήθηκε σήμερα η σύνθεση του Ε.Σ. ενώ σε παρατήρηση αν η σημερινή σύνθεση θεωρείται πλέον δεδομένη, ο κ.

    Μάτσης είπε "μάλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Το ΑΚΕΛ εισηγείται σε βάθος συζήτηση

    Λευκωσία, 8/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την εισήγηση όπως συζητηθούν σε βάθος και όσο χρειαστεί οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το κάθε κόμμα να τοποθετηθεί, έχοντας υπόψη και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, υπέβαλε σήμερα το ΑΚΕΛ προς το Σώμα και η εισήγηση έγινε αποδεκτή, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια.

    Σκοπός των συζητήσεων αυτών, είπε, θα είναι η διαπίστωση των ουσιαστικών διαφορών, ποιές είναι αυτές και πώς συμφεριφερόμαστε.

    Η εισήγηση, είπε, έγινε επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πάνω σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού, όπως το θέμα της πενταμερούς, της τετραμερούς, το θέμα διεθνούς δύναμης και πού θα εντάσσεται.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι οι χειρισμοί στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι ομόφωνοι. Ομως, το ΑΚΕΛ, θέλει να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα τέτοιων ομόφωνων χειρισμών.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι στη συνεδρία συζητήθηκε η "ανυπαρξία των εξελίξεων και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το πρόβλημα".

    "Είναι πεποίθησή μας," είπε, "ότι το αδιέξοδο είναι φοβερά επικίνδυνο, και η συνέχισή του εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους διαιώνισης της διχοτόμησης". Είπε ότι η θέση του ΑΚΕΛ υπογραμμίστηκε πολύ έντονα.

    Πρόσθεσε ότι η δική μας η πλευρά θα πρέπει να επιδοθεί σε μια εκστρατεία προς την κατεύθυνση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις που προσφέρονται, και ιδιαίτερα αξιοποιώντας όσο γίνεται περισσότερο το ρωσικό παράγοντα, για να αποτραπεί η πορεία εξόδου του Κυπριακού και των συζητήσεών του από τα πλαίσια του ΟΗΕ και μονοπώλησης των χειρισμών και των πρωτοβουλιών από τον αμερικανικό παράγοντα.

    Επεσήμανε την ανάγκη να πείσουμε το διεθνή παράγοντα ότι η Τουρκία και ο Ραούφ Ντενκτάς ευθύνονται για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο. Εγινε επίσης η διαπίστωση ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει διόλου μετακινηθεί από τις θέσεις και αυτό δε μας επιτρέπει να δηλώσουμε ότι έχει δημιουργηθεί το κοινό έδαφος.

    Αναφορικά με το θέμα της απαγκίστρωσης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για "μάξιμουμ" απαγκίστρωση είναι καλή, την οποία επικροτεί το ΑΚΕΛ.

    Ωστόσο, μέσα στις δοσμένες συνθήκες θα πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για μερική απαγκίστρωση. Είπε ότι στο σημείο αυτό υπάρχει διαφορά άποψης μεταξύ διαφόρων στο Εθνικό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι δεν έχει παρθεί απόφαση πάνω στο θέμα της απαγκίστρωσης.

    Ο κ. Χριστόφιας επίσης άσκησε κριτική γιατί το Εθνικό Συμβούλιο άργησε να συνέλθει.

    Τέλος, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει μετά την επιστροφή του Προέδρου. Ο ίδιος τοποθέτησε τη συνεδρία το Σεπτέμβριο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [10] Κυπριανού: Οχι απευθείας διάλογο πριν από την εξεύρεση κοινού εδάφους

    Λευκωσία, 8/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Βασική θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι δε θα πρέπει να γίνει απευθείας διάλογος χωρίς να προηγηθεί η εξεύρεση κοινού εδάφους πάνω στις βασικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Σπύρος Κυπριανού.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και η πλειοψηφία του Συμβουλίου, πολύ ορθά υποστηρίζουν ότι για να έχει πλέον νόημα κάποιος διάλογος, πρέπει να γίνει προετοιμασία και να υπάρξει κοινό έδαφος στις βασικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

    Οι βασικές πτυχές είναι εκείνες που καθορίστηκαν στη σύσκεψη των Αθηνών, όπως η αποστρατικοποίηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το θέμα της κυριαρχίας, η οποία είναι αδιαίρετη, και άλλα, είπε.

    Αναφορικά με το θέμα της απαγκίστρωσης ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι θέσεις του ΔΗΚΟ είναι ότι υποστηρίζει την άποψη του Προέδρου Κληρίδη για ουσιαστική απαγκίστρωση, και ότι η απαγκίστρωση όπως την προτείνουν τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι σωστή και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι για τα επεισόδια, όπως η δολοφονία του εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή, έχουν κάποια ευθύνη τα Ηνωμένα Εθνη γιατί είναι σε χώρο που έχουν άμεση αρμοδιότητα και ευθύνη.

    Εντούτοις επαναλήφθηκε για έβδομη φορά. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνει κάποια συζήτηση με τα ΗΕ πάνω στο θέμα αυτό από την κυβέρνηση και επί στρατιωτικού επιπέδου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Λυσσαρίδης: Να μην επιτρέψουμε παθητικά τις διάφορες πρωτοβουλίες

    Λευκωσία, 8/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάγκη να μην επιτρέψουμε την παθητική εμφάνιση των διαφόρων πρωτοβουλιών χωρίς κάποια παρέμβαση από τη δική μας πλευρά, αλλά να προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε τις πρωτοβουλίες αυτές σε κατευθύνσεις που δε θα μας φέρουν στη δύσκολη θέση να τις απορρίπτουμε, επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Σώματος, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι στόχος της συνεδρίας ήταν επίσης η έκφραση απόψεων των κομμάτων για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις ενόψει του ταξιδιού του Προέδρου Κληρίδη στις ΗΠΑ.

    Σε ερώτηση αν η ΕΔΕΚ συμφωνεί στο θέμα ύπαρξης κοινού εδάφους πριν από τη διεξαγωγή νέου διαλόγου, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε θετικά. Ωστόσο επεσήμανε ότι ο διακοινοτικός διάλογος έχει ήδη προσφέρει ότι ήταν δυνατό να προσφέρει και θα πρέπει να στραφούμε προς μια άλλη διαδικασία η οποία να εναρμονίζεται ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Η απόφαση είναι ότι θα πρέπει να στηριχθούμε στις διακηρύξεις ότι για να διεξαχθεί μια απευθείας συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς θα πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις, με κύρια τη σύγκλιση απόψεων στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Παράλληλα, είπε, θα πρέπει να πείσουμε τους πάντες ότι θα πρέπει να στραφούν προς την τουρκική πλευρά για να διαφοροποιήσει τις θέσεις της για να μπορέσει να υπάρξει έδαφος για οποιαδήποτε μελλοντική συνάντηση. Αναφορικά με το θέμα της απαγκίστρωσης, ο κ.

    Λυσσαρίδης είπε ότι η πλειοψηφία δε δέχεται ότι μια μερική, μικρή απαγκίστρωση είναι προς όφελος της δικής μας πλευράς γιατί δε θα αποφευχθούν τα επεισόδια. Τόνισε ότι θα πρέπει να απορριφθεί η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για μερική απαγκίστρωση.

    Είπε ότι επεισόδια, όπως ο θάνατος του Στέλιου Παναγή, δεν αποφεύγονται με επί μέρους απαγκίστρωση. Ωστόσο επεσήμανε ότι θα πρέπει να στραφούμε προς τα Ηνωμένα Εθνη και ποιός είναι ο ρόλος τους. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τα ΗΕ δέχονται ότι δεν μπορούν να μετακινήσουν από το έδαφος το οποίο βρίσκεται υπό το δικό τους έλεγχο ένα άνθρωπο, όποιος πληγωμένος και να είναι, για να σώσουν τη ζωή του. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] Βασιλείου: Πρέπει να υπάρξει συμφωνημένη ατζέντα

    Λευκωσία, 8/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών υποστηρίζει ότι "διαπραγματεύσεις χωρίς να υπάρχει συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων και χωρίς ατζέντα, δεν μπορούν να επιτύχουν", είπε ο Πρόεδρός του, Γιώργος Βασιλείου.

    Για το λόγο αυτό, το ΚΕΔ υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, όχι στην Κύπρο, εφόσον υπάρξει δήλωση εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Γ.Γ. ότι καλεί σε διαπραγματεύσεις οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν με πλαίσιο τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Βασιλείου είπε ότι αν αναμένουμε πρώτα να μετατοπιστούν οι Τούρκοι και να το δηλώσουν δημοσίως, "τότε πολύ φοβάμαι η δήλωση αυτή θα αργήσει πάρα πολύ να έρθει." Και αν ακόμη οι Τούρκοι δηλώσουν ότι συμφωνούν, τίποτα δεν τους σταματά να δηλώσουν ότι άλλα εννοούσαν, είπε.

    Πρόσθεσε ότι "θα πρέπει πάντοτε να δίδουμε την εντύπωση ότι το αδιέξοδο μας πονά και ότι εμείς θέλουμε πρόοδο και όχι ο Ντενκτάς".

    Επίσης, ο κ. Βασιλείου είπε ότι υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνουν πρώτα ουσιαστικές διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, την ενεργό ανάμιξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να εξασκηθούν εκείνες οι πιέσεις πάνω στην Τουρκία που θα οδηγήσουν στη μετατόπισή της από τη σημερινή αδιαλλαξία.

    Αναφορικά με το θέμα της απαγκίστρωσης, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η θέση του ΚΕΔ είναι ότι παρόλο που υποστηρίζει την πρόταση για πραγματική απαγκίστρωση, (πίσω από το Τρόοδος και πίσω από τον Πενταδάκτυλο), εντούτοις, σαν ενδιάμεση λύση, "πιστεύουμε ότι δε συμφέρει στην πλευρά μας να μη συμφωνήσουμε με την πρόταση των ΗΕ.

    Θεωρούμε ότι πρέπει να μελετηθεί σοβαρά το θέμα της μερικής απαγκίστρωσης σαν πρώτο βήμα". Παράλληλα, είπε, θα πρέπει να γίνει δεκτή από την πλευρά μας η θέση για μερική αποστρατικοποίηση σαν πρώτο βήμα προς την τελική αποστρατικοποίηση. Το θέμα αυτό, ωστόσο, δε συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του Σώματος, είπε.

    Σχετικά με τις επαφές του Προέδρου Κληρίδη, το ΚΕΔ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη στασιμότητα η οποία επικρατεί στο Κυπριακό, πράγμα το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο και δημιουργεί κινδύνους για την προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Τόνισε την ανάγκη όπως αξιοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας για να προωθηθεί με κάθε τρόπο η εξάσκηση ουσιαστικής πίεσης πάνω στην τουρκική πλευρά.

    Τέλος, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Εθνικό Συμβούλιο συμφώνησε ότι μετά την επιστροφή του Προέδρου θα υπάρξει σειρά συναντήσεων του Σώματος για να γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 10 June 1996 - 12:56:15