Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv (96-05-21)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@mit.edu>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ουίλιαμς: Θα παρθούν αποφάσεις για την πρωτοβουλία πριν από τη συνάντηση Κλίντον - Κληρίδη
  • [02] Δημοσκόπηση
  • [03] Το Κυπριακό συζητήθηκε μεταξύ Κρίστοφερ και Γκιονενσάι
  • [04] ΔΚ και ΡΤΚ συζητούν τις διαφορές τους
  • [05] Ο Ταλάτ δέχεται εντονότατη κριτική
  • [06] Η Ουάσιγκτον να στρέψει την προσοχή της προς την Αγκυρα
  • [07] Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τις βουλευτικές εκλογές
  • [08] Νέο εκλογικό σύστημα
  • [09] Ημέρα των εκλογών
  • [10] Βουλευτικές 1991
  • [11] "Πολύ βοηθητική" η ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης για την ασφάλεια στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού

  • [01] Ουίλιαμς: Θα παρθούν αποφάσεις για την πρωτοβουλία πριν από τη συνάντηση Κλίντον - Κληρίδη

    Νέα Υόρκη, 21/5/1996 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας) -- Αναμένεται ότι μέχρι τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Ουάσιγκτον στις 18 Ιουνίου θα προετοιμαστεί το έδαφος ώστε να παρθούν αποφάσεις σχετικά με την αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

    Αυτό δήλωσε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τζέιμς Ουίλλιαμς, στη διάρκεια συζήτησης για το Κυπριακό στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Ουίλλιαμς τόνισε ότι η αναμενόμενη αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό απαιτεί "προσεκτική προετοιμασία εκ των προτέρων και διπλωματική προσπάθεια". Παράλληλα, είπε ότι με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες "πολύ σημαντικούς" στο να τεθούν οι βάσεις "ώστε μέχρι να έρθει ο κ. Κληρίδης τον Ιούνιο θα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για την αμερικανική πρωτοβουλία". Ο κ. Ουίλλιαμς είπε ότι μέρος της διπλωματικής προσπάθειας θα επικεντρωθεί στην εξεσφάλιση "πολιτικής θέλησης σε όλες τις πρωτεύουσες", εννοώντας προφανώς τη Λευκωσία, την Αγκυρα και την Αθήνα.

    Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η Τουρκία θέλει λύση", όμως δεν επεκτάθηκε στο θέμα.

    Ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε το κυπριακό πρόβλημα "αναχρονισμό" και ότι έφθασε ο καιρός για λύση.

    Ταυτόχρονα τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί ανεξάρτητο κράτος και σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι επηρεάζει τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις παράλληλα τις "υπερβαίνει".

    Ο κ. Ουίλλιαμς χαρακτήρισε ως δύο σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και την υπογραφή της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία.

    Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός αξιωματούχος αποθάρρυνε κάθε σκέψη για σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών εξελίξεων και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

    Θέμα της συζήτησης, που οργάνωσαν μεταξύ άλλων το Ωνάσειο Κέντρο για Ελληνικές Σπουδές και η ΠΣΕΚΑ ήταν "Κύπρος: 22 χρόνια αργότερα. Προς λύση ή συνεχιζόμενη διχοτόμηση;". Συμμετείχαν μεταξύ άλλων Βρετανοί και Αμερικανοί βουλευτές.

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Δημοσκόπηση

    Λευκωσία, 21 Μαίου 1996

    Ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου του εκλογικού σώματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 31%. Ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 29% και το ΔΗΚΟ με 15,2%.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Μάιο η εταιρεία ΑΜΕΡ για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού "ΑΝΤ1", τέταρτο κόμμα στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος έρχεται η ΕΔΕΚ με 7,4% και ακολουθεί το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών με 3,8%, οι Νέοι Ορίζοντες με 2,8%, οι Οικολόγοι με 1,4% και το ΑΔΗΣΟΚ με 1,4%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 5,2%, το λευκό σε 1,2% και το ποσοστό που δεν απάντησε σε 1,5%.

    Οπως ανέφερε ο ΑΝΤ1, πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με δείγμα 2.449 άτομα, με τη μέθοδο της κάλπης, ανάμεσα σε άτομα 21 χρονών και άνω.

    Σε ότι αφορά τα μικρά κόμματα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των ΝΕ.Ο. φαίνεται να προέρχεται από το ΔΗΣΥ (58,8%), των οικολόγων από τους νέους ψηφοφόρους (41,2%), και το ΔΗΣΥ (26,5%). Το ΚΕΔ παίρνει από το ΑΚΕΛ (30,1%) και το ΔΗΚΟ (21,5%).

    Σύμφωνα με την έρευνα οι νέοι ψηφοφόροι επιλέγουν κυρίως ΔΗΣΥ (30,9%) και ΑΚΕΛ (25,3%). Ακολουθούν ΔΗΚΟ (14,6%), ΕΔΕΚ (7,3%), ΚΕΔ και ΝΕ.Ο. (4,5%), Οικολόγοι (3,9%) και ΑΔΗΣΟΚ (0,6%).

    Σημειώνεται ότι το σύνολο των αναποφάσιστων, αυτών που δεν απαντούν και όσων δήλωσαν πως θα ψηφίσουν λευκό ανέρχεται στο 8%

    [03] Το Κυπριακό συζητήθηκε μεταξύ Κρίστοφερ και Γκιονενσάι

    Ουάσιγκτον, 21/5/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα τα οποία συζήτησε ο Τούρκος Υπουργός Εμρέ Γκιονενσάι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουώρεν Κρίστοφερ.

    Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση.

    "Το Κυπριακό ήρθε στη συζήτηση, στο τέλος της συνάντησης. Συζήτησαν για το γεγονός ότι, είναι φανερό, όλοι θέλουμε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Συζήτησαν διάφορες απόψεις για το πώς αυτό μπορεί να γίνει, αλλά δεν έχω πραγματικά περισσότερες λεπτομέρειες να σας δώσω σχετικά με αυτό". είπε ο κ. Μπερνς.

    Αναφορικά με το θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του προς Ελληνα δημοσιογράφο μετά το τέλος των επαφών του είπε:

    "Εξήγησα στον κ. Κρίστοφερ τη θέση μας σχετικά με τις διαφορές στο Αιγαίο και ότι επιθυμούμε να τις επιλύσουμε ειρηνικά, με διαιτησία τρίτης πλευράς. Και ότι θέλουμε να πάρουμε όλα τα θέματα στο Αιγαίο, με ένα συνδετικό τρόπο, σε διαιτησία. Δεν είναι δίκαιο και λογικό να επιλέξουμε ένα θέμα και να το πάμε σε διαιτησία. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε".

    Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω του Εκπροσώπου του Νίκολας Μπερνς, αντιδρώντας στην πρόταση αυτή της Τουρκίας είπε:

    "Οι ΗΠΑ θέλουν να ενθαρρύνουν την Τουρκία και την Ελλάδα να επιλύσουν τα πολλά προβλήματά τους στο Αιγαίο. Εχουμε πει και στο παρελθόν ότι εάν οι δύο επιθυμούν να υπάρξει ανάμιξη των ΗΠΑ στην επίλυση αυτών των προβλημάτων θα το κάνουμε με ευχαρίστηση. Εάν θέλουν να μεταφέρουν τα προβλήματά τους σε διαιτησία, σε διεθνή μεσολάβηση τρίτου μέρους, μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό".

    Ο κ. Μπερνς αρνήθηκε κατηγορηματικά να πάρει θέση υπέρ της ελληνικής πρότασης για βήμα προς βήμα προσέγγιση των διαφορών με την Τουρκία, και της τουρκικής για συνολική συζήτηση, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν οποιαδήποτε διαδικασία είναι κοινά αποδεκτή σε Ελλάδα και Τουρκία.

    "Μη ζητάτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαλέξουν μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να το κάνουν," σημείωσε.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συναντήσεις με τον Αμερικανό Υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι, το Σύμβουλο Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Αντονι Λέικ και τον Υφυπουργό Οικονομικών Λάρι Σάμμερς.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [04] ΔΚ και ΡΤΚ συζητούν τις διαφορές τους

    Λευκωσία, 21/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Θέματα που διασαλεύουν τις σχέσεις των κομμάτων που απαρτίζουν την ψευδοκυβέρνηση και τις επιπτώσεις τους στη διακυβέρνηση του ψευδοκράτους συζητούνται σήμερα στα κατεχόμενα.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, αντιπροσωπείες των κομμάτων, επικεφαλείς των οποίων είναι οι αρχηγοί του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν τα θέματα.

    Οπως δήλωσε χθες ο Σερντάρ Ντενκτάς, αυτό που προέχει για το κόμμα του είναι η οικονομική κατάσταση του ψευδοκράτους και για το λόγο αυτό θα ζητήσει από το συνέταιρό του κινητοποίηση στον οικονομικό τομέα. Αλλο αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος είναι και η εφαρμογή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

    Εξάλλου, ο Ταλάτ δήλωσε πως το κόμμα του επιθυμεί τη χαλάρωση των διαδικασιών για τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την υπαγωγή της λεγόμενης "αστυνομίας" στο λεγόμενο "υπουργείο εσωτερικών".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Ο Ταλάτ δέχεται εντονότατη κριτική

    Λευκωσία, 21/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εντονότατη κριτική για τους χειρισμούς του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ετοιμάζονται να ασκήσουν στελέχη του κόμματος.

    Οπως γράφουν σήμερα οι Τ/κ εφημερίδες, τα εν λόγω στελέχη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο πρώην αρχηγός του κόμματος Οζκέρ Οζγκιούρ, ετοιμάζονται να ιδρύσουν και νέο κόμμα.

    Ομως, ο Ταλάτ δήλωσε χθες ότι δεν έχει στα χέρια του οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο για την εσωκομματική αυτή κίνηση, αλλά πηγές του κόμματος άφησαν να διαρρεύσει ότι η ομάδα αυτή έχει τρεις επιλογές.

    Η πρώτη είναι να παραμείνει στους κόλπους του κόμματος και να ασκήσει εντονότατη κριτική, η δεύτερη να προσχωρήσει στο κόμμα Νέα Κύπρος του Αλμπάι Ντουρτουράν και η τρίτη να ιδρύσει νέο κόμμα.

    Μέλη της ομάδας συναντήθηκαν ήδη με τον αρχηγό του τουρκικού κινήματος "Ελευθερία και Δημοκρατία" καθηγητή Ουφούκ Ουράς, ο οποίος φέρεται να τους ανέφερε ότι το ΡΤΚ έχει περατώσει την επαναστατική πορεία που είχε θέσει ως αποστολή του και ότι το κόμμα Νέα Κύπρος είναι αρκετά ριζοσπαστικό, συνιστώντας τους να ιδρύσουν νέο κόμμα στο πρότυπο του δικού του.

    Εξάλλου, ο Ντουρτουράν δήλωσε πως έχει κάποιες πληροφορίες για προσχώρηση ομάδας στελεχών του ΡΤΚ στο δικό του κόμμα, αλλά ανέφερε ότι δεν έχει τίποτα επίσημο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Η Ουάσιγκτον να στρέψει την προσοχή της προς την Αγκυρα

    Λευκωσία, 21/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σημαντική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης τη συνάντηση την οποία πρόκειται να έχει τον Ιούνιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ.

    "Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα εκθέσει με παρρησία εκείνα τα οποία έχει ήδη πει σε όλους τους απεσταλμένους του Προέδρου Κλίντον ότι δηλαδή οφείλουν να στρέψουν την προσοχή τους προς την Αγκυρα ώστε να μεταβάλει τις σημερινές θέσεις της για να μπορέσει να υπάρξει διέξοδος στο Κυπριακό", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα εξηγήσει στον Πρόεδρο Κλίντον ότι είναι πρόθυμος να συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε απευθείας διαπραγματεύσεις αφού η τουρκική πλευρά δώσει ενδείξεις ότι μεταβάλλονται οι θέσεις της και αφού γίνει η προπαρασκευή από πλευράς των εκπροσώπων του Αμερικανού Προέδρου για εξεύρεση κοινού εδάφους και γερής βάσης επί της οποίας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συνομιλώντας με τους Αμερικανούς αξιωματούχους αποκομίζεται η εντύπωση ότι και οι ίδιοι δεν επιθυμούν να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση αφού δεν υπάρχουν εχέγγυα που θα της δίνουν ελπίδα επιτυχίας.

    Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι στη συνάντηση του Λευκού Οίκου θα γίνει ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού και επιβεβαίωση κατ'ιδίαν του Προέδρου των ΗΠΑ για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και για την πρόθεσή τους να βοηθήσουν στις προσπάθειες κάμψης του αδιεξόδου.

    Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανών, Ευρωπαίων και Ρώσων θα προχωρούν, πρόσθεσε αλλά σημείωσε ότι η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του πάνω στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η συζήτηση που διεξάγεται πάνω στο πρόβλημα δεν είναι πάνω σε λεπτομερή σχέδια που μπορούν να αποτελούν βάση πλαισίου συμφωνίας ή βάση συζητήσεως αλλά στις βασικές αρχές του Κυπριακού πάνω στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες.

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι δεν ανταποκρίθηκε και δεν αξιοποιεί τις προσπάθειες της Ρωσίας.

    "Εχουμε πει επανειλημμένα ότι τις καλωσορίζουμε. Η δική μας ευχή είναι να ευοδοθεί η ρωσική πρόταση της συντονισμένης και από κοινού δράσης των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την αιγίδα του", είπε και πρόσθεσε: "Εχουμε κάνει ξεκάθαρο δια δημοσίων δηλώσεων ότι αυτή είναι η πρώτη μας προτίμηση. Δε θέλαμε όμως αν δεν μπορεί να υοθετηθεί αυτή η πρόταση να μην υπάρχει οτιδήποτε άλλο", υπογράμμισε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

    [07] Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τις βουλευτικές εκλογές

    Λευκωσία, 21/5/1996 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου) -- Στην τελική ευθεία εισήλθαν οι προετοιμασίες για τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαϊου και το μόνο που απομένει, σύμφωνα με το Γραφείο του Εφόρου Εκλογών, είναι να παραδοθούν αύριο στους επαρχιακούς εφόρους εκλογών τα ψηφοδέλτια. Χθες δόθηκαν στα κόμματα οι εκλογικοί κατάλογοι.

    Οσον αφορά τους εγκλωβισμένους, δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τα Ηνωμένα Εθνη ότι θα μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές με λεωφορεία του Ερυθρού Σταυρού ώστε κι αυτοί να ασκήσουν το δικαίωμά τους για εκλογή των 56 αντιπροσώπων του λαού.

    Οπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Γενικός Εφορος Εκλογών Γιώργος Θεοδώρου οι 549 εγκλωβισμένοι που δεν έχουν εκλογικό βιβλιάριο θα μπορούν να ψηφίσουν με τις ταυτότητές τους. Για τους εγκλωβισμένους θα λειτουργήσουν δύο ειδικά εκλογικά κέντρα στη Λευκωσία, ένα στη Λεμεσό, ένα στην Πάφο και ένα στη Λάρνακα.

    Δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές του 1996 έχουν 409 χιλιάδες 672 άτομα, άνω των 21 χρόνων, ενώ οι 28 χιλιάδες ψηφοφόροι είναι νέοι. Το αναμενόμενο κόστος είναι ένα εκατομμύριο 200 χιλιάδες λίρες.

    Οι ψηφοφόροι στις έξι εκλογικές περιφέρειες κατανέμονται ως εξής:

    Λευκωσία ........ 151.539
    Λεμεσός .........  85.031
    Αμμόχωστος ......  80.908
    Λάρνακα .........  38.720
    Πάφος ...........  32.420
    Κερύνεια ........  21.054
    

    Η συμμετοχή στις φετινές βουλευτικές εκλογές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο τόσο στον αριθμό των κομμάτων όσο και στις υποψηφιότητες.

    Συγκεκριμένα, συμμετέχουν επτά κόμματα, ένας συνασπισμός κομμάτων καθώς και τέσσερις ανεξάρτητοι υποψήφιοι, δύο στη Λευκωσία, ένας στην Αμμόχωστο και ένας στην Πάφο.

    Τις εκλογές διεκδικούν ο συνασπισμός ΔΗΣΥ/Φιλελευθέρων, το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το ΑΔΗΣΟΚ. Για πρώτη φορά διεκδικούν έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών (ΚΕΔ), οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕ.Ο.) και το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών.

    Ολα τα κόμματα κατέρχονται στις εκλογές με πλήρεις συνδυασμούς από 56 υποψηφίους σε ολόκληρη την Κύπρο, εκτός από τους Πειβαλλοντιστές που κατέρχονται με 17 υποψηφίους παγκύπρια.

    Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 413 υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά, 55 γυναίκες.

    Οσον αφορά τις θέσεις των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων, θα διεξαχθούν εκλογές σε ειδικά εκλογικά κέντρα σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Για τη θέση του Αρμένιου αντιπροσώπου υπάρχουν δύο υποψήφιοι και για τους Μαρωνίτες επτά.

    Αντιπρόσωπος των Λατίνων ανακηρύχθηκε ήδη χωρίς ανθυποψήφιο ο Μπενίτο Μαντοβάνη.

    [08] Νέο εκλογικό σύστημα

    Στις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, για πρώτη φορά οι εκλογείς θα ψηφίσουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, αφού καταργήθηκε το προηγούμενο σύστημα βάσει του οποίου ένα κόμμα έπρεπε να εξασφαλίσει πέραν του 8% των ψήφων και μία έδρα από την πρώτη κατανομή για να εισέλθει στη Βουλή.

    Η απλή αναλογική διασφαλίζει δικαιότερη κατανομή των βουλευτικών εδρών και δίκαιη αντιπροσώπευση όλων των εκλογέων στη Βουλή. Ειδικότερα, το νέο εκλογικό σύστημα διευκολύνει τα μικρότερα κόμματα αφού όλα τα κόμματα θα μετάσχουν στην πρώτη κατανομή των βουλευτικών εδρών.

    Το μέτρο της πρώτης κατανομής των εδρών αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 6.500 με 6.800 ψήφους ή ποσοστό 1,8% των έγκυρων ψήφων, αναλόγως της εκλογικής περιφέρειας.

    [09] Ημέρα των εκλογών

    Την ημέρα των εκλογών οι κάλπεις θα ανοίξουν στις 6 το πρωϊ και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, με μία ώρα διακοπή, από τις 12 μέχρι τις 1 μμ.

    Στη συνέχεια, οι κάλπεις της κάθε εκλογικής περιφέρειας θα συγκεντρωθούν σε ενιαία κέντρα διαλογής για τη διαλογή και την καταμέτρηση των ψήφων.

    Φέτος, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εκλογικών κέντρων.

    Συγκεκριμένα, Θα λειτουργήσουν 850 εκλογικά κέντρα παγκυπρίως σε σύγκριση με 754 στις βουλευτικές εκλογές του 1991. Κέντρα θα λειτουργήσουν όπου υπάρχουν περισσότεροι από 50 ψηφοφόροι.

    [10] Βουλευτικές 1991

    Στις προηγούμενες εκλογές, που διεξήχθηκαν το 1991, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 381 χιλιάδες 322 από τους οποίους ψήφισαν οι 354 χιλιάδες 638.

    Τα ποσοστά των κομμάτων και οι έδρες που εξασφάλισαν στις προηγούμενες εκλογές ήταν ως εξής:

    ΔΗΣΥ ..... 35,81% έδρες 20
    ΑΚΕΛ ..... 30,63% έδρες 18
    ΔΗΚΟ ..... 19,55% έδρες 11
    ΕΔΕΚ ..... 10,89% έδρες  7
    ΑΔΗΣΟΚ ...  2,40%   Δεν εξασφάλισε έδρα.
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] "Πολύ βοηθητική" η ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης για την ασφάλεια στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού

    Λευκωσία, 21/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέηβιντ Μάντεν χαρακτήρισε σήμερα "πολύ βοηθητική" την ιδέα για ανάπτυξη εδώ μιας διεθνούς δύναμης με στόχο την ασφάλεια μιας μελλοντικής ομοσπονδίας στην Κύπρο. Εξέφρασε δε την επιθυμία να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το θέμα.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής παραδέκτηκε ότι διεξάγονται συζητήσεις για την ασφάλεια μιας μελλοντικής ομοσπονδίας από μια διεθνή δύναμη, η οποία θα είναι κατά κάποιον τρόπο, συνέχεια της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με τον κ. Μάντεν, η συζήτηση για το θέμα συνεχίζεται, αλλά δεν έχουν φθάσει ακόμη στο στάδιο να πει κανείς ποιά χώρα θα μπορεί να συμμετάσχει ή όχι σ'αυτή τη δύναμη. Ωστόσο πρόσθεσε ότι "χρειάζεται μακρά συζήτηση και εξέταση πολλών λεπτομερειών." Ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ακόμα ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Σ'ερώτηση τί προτίθεται να κάνει το Λονδίνο για να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, ο κ. Μάντεν είπε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε στενή επαφή με την τουρκική κυβέρνηση για να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή. "Κι αυτές οι προσπάθειες να κρατήσουμε την τουρκική κυβέρνηση αναμειγμένη, θα συνεχίσουν", πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ο κ. Μάντεν επανέλαβε ως "εικασίες" πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σήμερα περί διορισμού του πρώην μόνιμου αντιπροσώπου της Βρετανίας στον ΟΗΕ Σερ Ντέιβιντ Χάνι ως ειδικού εκπροσώπου της για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΠΚ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 31 May 1996 - 18:48:06