Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktorei Eidnsewv (96-05-13)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@media.mit.edu>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχές Ιουνίου στην Κύπρο ο Χαν Σουνγκ-Τζου
  • [02] Συνάντηση Κληρίδη - Γκάλι στις 12 Ιουνίου στη Γενεύη
  • [03] Αμεση αντίδραση της Κύπρου σε αγγελία για πώληση κατεχόμενης εκκλησίας
  • [04] Αγνωστος ο πληθυσμός των κατεχομένων
  • [05] Τορέ: "Ταφόπετρα" για τους Τ/Κ η ομοσπονδία
  • [06] Ευνοϊκή για την Κύπρο εξέλιξη. Κανονικά αύριο το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου

  • [01] Αρχές Ιουνίου στην Κύπρο ο Χαν Σουνγκ-Τζου

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Ηνωμένα Εθνη, 13/5/1996 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας) -- Επίσκεψη στην Κύπρο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα πραγματοποιήσει ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ-Τζου, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ.

    Σε αποκλειστική 45λεπτη τηλεφωνική συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ από τη Σεούλ, ο κ. Χαν είπε ότι θα επισκεφθεί και άλλες πρωτεύουσες, περιλαμβανομένης και της Αθήνας. Πιθανόν να επισκεφθεί και άλλες δύο πρωτεύουσες τις οποίες δεν κατονόμασε.

    Ωστόσο, πριν τις επισκέψεις του, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με το Γ.Γ. του ΟΗΕ και άλλους αξιωματούχους.

    Ο κ. Χαν, που διορίστηκε στη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου πριν από δύο εβδομάδες, είπε ότι δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει για τις επί μέρους πτυχές του Κυπριακού και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα.

    "Κινδυνεύοντας να εκληφθώ ως αλαζονικός, θεωρώ τον εαυτό μου γρήγορο μαθήσεως και αυτό με βοήθησε όταν υπηρέτησα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας", είπε ο κ. Χαν.

    Σε ερώτηση ποιές επαφές είχε μέχρι τώρα σε σχέση με την Κύπρο, ο κ. Χαν είπε ότι είχε συνάντηση τον Απρίλιο με το βοηθό Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μάραγκ Γκούλτιγκ, ενώ συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ, όταν ο Αμερικανός αξιωματούχος επέστρεψε από περιοδεία του στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Κόρνμπλουμ του ανέφερε ποιά μορφή προτίθεται να λάβει η αμερικανική πρωτοβουλία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Κλίντον έχει δηλώσει ότι το 1996 θα είναι η χρονιά της Κύπρου, ο κ. Χαν απάντησε: "Οχι, δεν αποκόμισα την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο ή προτάσεις για να υποβάλουν αυτή τη στιγμή".

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο συντονισμός με τα Ηνωμένα Εθνη είναι σημαντικός. Είπε ότι άκουσε ότι ο κ. Κόρνμπλουμ δεν ήταν ευχαριστημένος με το ταξίδι του και για αυτό ήθελε να έχει μια συνομιλία μαζί του για το θέμα αυτό.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται πολύς λόγος για αυτούς τους παραλληλισμούς, ο κ. Χαν είπε ότι η εμπειρία αυτή τον εφοπλίζει με κατανόηση για την κατάσταση στην Κύπρο και ότι θα μπορέσει να προσφέρει στο θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Συνάντηση Κληρίδη - Γκάλι στις 12 Ιουνίου στη Γενεύη

    Λευκωσία, 13/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα συναντηθεί με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι στις 12 Ιουνίου στη Γενεύη.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα επίσημα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι ο λόγος είναι γιατί ο Γ.Γ. θα βρίσκεται εκτός της Νέας Υόρκης κατά την περίοδο 17-18 Ιουνίου που θα βρίσκεται ο Πρόεδρος στις ΗΠΑ.

    Μετά τη Γενεύη, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θσ συναντηθεί στις 18 Ιουνίου στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Αμεση αντίδραση της Κύπρου σε αγγελία για πώληση κατεχόμενης εκκλησίας

    Λευκωσία, 13/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πολύ σοβαρή εξέλιξη, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, τυχόν πώληση εκκλησιών στα κατεχόμενα, ενώ ταυτόχρονα, έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διπλωματικές αποστολές της Κύπρου από τις 7 Μαίου να προβούν στα απαραίτητα διαβήματα, μετά από αγγελία Τ/κ εφημερίδας για πώληση εκκλησιών στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη, η αγγλόφωνη Τ/κ εφημερίδα "Γωπςυσ Τοδαω" δημοσίευσε αγγελία εταιρείας βρετανικής και Τ/κ ιδιοκτησίας εγγεγραμμένης στο Λονδίνο, με το όνομα "Κεσκίν & Σμιθ", με την οποία διαφημίζει πώληση της εκκλησίας της Παναγίας της Χρυσοτρεμιθιώτισσας στο κατεχόμενο χωριό Τρεμύθι και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κερύνειας.

    Από την ημέρα της αγγελίας αυτής, είπε, τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα της Δημοκρατίας κινητοποιήθηκαν και απεστάλησαν στους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό, κτηματολογικά έγγραφα, βεβαίωσεις λεπτομερειών ιδιοκτησίας και χωρομετρικών σχεδίων, καθώς και περιγραφή της εκκλησίας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με εντολή να γίνουν αμέσως διαβήματα σ'όλες τις χώρες τις οποίες είμαστε διαπιστευμένοι και ταυτόχρονα εντολή προς τα γραφεία Τύπου να δώσουν ανάλογη δημοσιότητα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των χωρών της διαπίστευσής τους.

    Το θέμα λήψεως οποιονδήποτε νομικών μέτρων σε βάρος της εταιρείας θα εξεταστεί, είπε, όπως και άλλες περιπτώσεις περιουσιών για τις οποίες έγιναν διαφημίσεις στο παρελθόν.

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε πολύ σοβαρή εξέλιξη εάν το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρήσει να κάνει κάτι τέτοιο, και θα τύχει καταγγελίας, αν πραγματοποιηθεί, σ'όλα τα διεθνή βήματα.

    Εξέφρασε την άποψη ότι τέτοια ενέργεια θα επισύρει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης και θα προκαλέσει αντίδραση, παρόμοια με εκείνη με τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Αγνωστος ο πληθυσμός των κατεχομένων

    Λευκωσία, 13/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο πληθυσμός των κατεχομένων παραμένει ακόμη άγνωστος παρά τις κατά καιρούς απογραφές που έγιναν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας "Γενί Ντουζέν".

    Για το λόγο αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, ο λεγόμενος "προϋπολογισμός" του ψευδοκράτους για το 1996 προβλέπει κονδύλι για τη διενέργεια απογραφής πληθυσμού το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

    Σημειώνεται ότι η πρώτη απογραφή στο ψευδοκράτος έγινε τον Ιανουάριο του 1975, αλλά θεωρήθηκε άκυρη αφού υπήρχαν ακόμη Τουρκοκύπριοι που δεν είχαν πάει στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές, και δεν συμπεριλήφθηκαν ούτε και οι κατοικούντες στα Κόκκινα. Τον Απρίλιο του 1978, έγινε γεωργική απογραφή χωρίς να δώσει πολλές πληροφορίες για τον πληθυσμό.

    Εκτός των πιο πάνω απογραφών, κατά διαστήματα διενεργήθηκαν κι άλλες, κυρίως για τους λεγόμενους "εκλογικούς καταλόγους", τα αποτελέσματα των οποίων δεν ανακοινώθηκαν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Τορέ: "Ταφόπετρα" για τους Τ/Κ η ομοσπονδία

    Λευκωσία, 13/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης στα κατεχόμενα Ζορλού Τορέ, είπε ότι επιβάλλεται η αύξηση του πληθυσμού του ψευδοκράτους και ότι το κόμμα του αντιτίθεται στην ομοσπονδία, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε "ταφόπετρα" των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Τορέ, που μιλούσε κατά τα εγκαίνια του οικήματος "Σπίτι της Κύπρου", στην Τουρκία, επέκρινε την ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων ότι δε λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αναχαίτιση της μετανάστευσης των Τουρκοκυπρίων.

    Σε ομιλία του ο ψευδοπρωθυπουργός Χακκί Ατούν αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι οι Τ/Κ αγωνίζονται για χρόνια προκειμένου να πετύχουν την ανεξαρτησία τους, με την υποστήριξη της Τουρκίας. Ο Ατούν ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία με την Τουρκία θα συνεχισθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Ευνοϊκή για την Κύπρο εξέλιξη. Κανονικά αύριο το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου

    Βρυξέλλες, 13/5/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Κύπρο, ήταν η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την προετοιμασία της κοινής θέσης των "15" ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου.

    Οι "14" εταίροι υποχώρησαν και εγκατέλειψαν τη θέση που υποστήριζαν την περασμένη εβδομάδα για διασύνδεση των αποφάσεων της 6ης Μαρτίου 1995 σχετικά με την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας και την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ενωση. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει πλέον στο κείμενο της κοινής θέσης των "15", οι ενιαίος χαρακτήρας των δύο αποφάσεων που ζητούσαν ορισμένα κράτη-μέλη.

    Η υποχώρηση αυτή των εταίρων οφείλεται, κατά ένα μεγάλο ποσοτό και στη "χαλάρωση" της ελληνικής θέσης αναφορικά με την υιοθέτηση του προγράμματος Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας ΝΕΔΑ.

    Συγκεκριμένα, στο αυριανό Συμβούλιο Σύνδεσης με την Κύπρο, η κοινή θέση των "15", θα αναφέρει στην επίμαχη παράγραφο 2 ότι οι αποφάσεις της 6ης Μαρτίου 1995 (Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία - έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κύπρο) λήφθηκαν στο "πλαίσιο μιας συνολικής συζήτησης" και όχι "στο πλαίσιο ενός συνολικού συμβιβασμού" όπως προέβλεπε το κείμενο που είχε προετοιμάσει την περασμένη εβδομάδα η ιταλική προεδρία.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος επέτρεψε, ψηφίζοντας αποχή, την παραπομή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του προγράμματος ΝΕΔΑ. Η παραπομπή αυτή θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας και το πρόγραμμα θα επιστρέψει περίπου σε δύο μήνες στο Συμβούλιο για οριστική υιοθέτηση, η οποία χρειάζεται ομοφωνία. Με άλλα λόγια η Ελλάδα έχει τη νομική δυνατότητα να το "μπλοκάρει" μόλις αυτό επιστρέψει στο Συμβούλιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 31 May 1996 - 19:04:18