Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

PRESIDENT CLERIDES ADDRESS AT THE U.N. (96-09-26)

Republic of Cyprus Press and Information Office Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΗΝ 51η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

26/9/1996

Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να αρχίσω συγχαίροντας σας θερμότατα για την εκλογή σας ως Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης. Είμαστε βέβαιοι ότι η μακρά σας πείρα, η εξαιρετική σας ικανότητα και η διπλωματική σας δεξιοτεχνία θα μας καθοδηγήσουν επιτυχώς στις εργασίες μας σ' αυτή την 51η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

Επιτρέψετε μου επίσης να ευχαριστήσω το διακεκριμένο προκάτοχο σας Δρα Diogo Freiras do Amaral για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Συνόδου.

Κατά τη διάρκεια της περσινής Συνόδου, η οποία συνέπεσε με την 50ή επέτειο των Ηνωμένων Εθνών, κάναμε μια αναδρομή στη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών, αξιολογήσαμε την ανάπτυξη και την επιρροή τους στις διεθνείς σχέσεις μέχρι σήμερα, εκθειάσαμε τα επιτεύγματα τους και εντοπίσαμε μερικές από τις δυσκολίες τους.

Ταυτόχρονα, διαπιστώσαμε ότι η κύρια ευθύνη μας για το μέλλον του Οργανισμού είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα του 21ου αιώνα.

Στη Διακήρυξη της 50ής Επετείου των Ηνωμένων Εθνών συμφωνήσαμε ότι "για να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις του μέλλοντος και τις προσδοκίες που έχουν οι λαοί σ' όλο τον κόσμο από τα Ηνωμένα Εθνη είναι απαραίτητο όπως τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη αναμορφωθούν και εκσυγχρονισθούν".

Σήμερα καθώς αρχίζουμε την 51η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης θα πρέπει να εξετάσουμε τί μπορέσαμε να επιτύχουμε για να στρέψουμε τις προσπάθειες μας σ' αυτά που απομένει να γίνουν.

Κατά τη διάρκεια του 1996 συνεχίσαμε το έργο μας για τις θεσμικές και οικονομικές αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν ώστε να

καταστούν τα Ηνωμένα Εθνη ένας πιο παραγωγικός και δυναμικός θεσμός για να είναι καλύτερα σε θέση να εκτελέσει τις ουσιώδεις λειτουργίες του και να υλοποιήσει τις εντολές που του ανατίθενται αποτελεσματικά. Προς την κατεύθυνση αυτή μια ουσιαστική προτεραιότητα πρέπει να είναι η διασφάλιση ώστε η χρηματοδότηση του Οργανισμού μας να τεθεί πάνω σε σταθερή και μόνιμη βάση.

Επιτρέψετε μου με την ευκαιρία αυτή να αναφέρω, κύριε Πρόεδρε, ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καλύπτει εθελοντικά το ένα τρίτο των συνολικών εξόδων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και επιπρόσθετα έχει αυξήσει κατά ένα τρίτο τη συνεισφορά της στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών γενικά.

Κατά τη διάρκεια του 1996 διάφορες Υψηλού Επιπέδου Ομάδες Εργασίας της Γενικής Συνέλευσης συνέχισαν τις προσπάθειες τους για θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι θεωρούμε το έργο αυτών των Ομάδων Εργασίας, που καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων, ως εξαιρετικά σημαντικό. Μεταξύ των θεμάτων αυτών περιλαμβάνονται η ενίσχυση των κύριων Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, η περαιτέρω διαμόρφωση μιας Ημερήσιας Διάταξης για την Ειρήνη και μιας Ημερήσιας Διάταξης για Ανάπτυξη. Τα θέματα αυτά αξίζουν να τύχουν μιας σοβαρής μελέτης και προτεραιότητας.

Συνηγορούμε υπέρ της ανάγκης αναμόρφωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, διεύρυνσης του και ενίσχυσης της ικανότητας του να φέρει σε πέρας τις αρμοδιότητες που του ανατίθενται από το Χάρτη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Οσον αφορά την αναμόρφωση των μεθόδων εργασίας του αναγνωρίζουμε ότι, άνκαι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων για διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και ευρύτερων διαβουλεύσεων με μη μέλη, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Ενα καλό προηγούμενο έχει δημιουργηθεί με την πραγματοποίηση ενημερωτικών επαφών και τακτικών διαβουλεύσεων, περιλαμβανομένων εκείνων με χώρες που συνεισφέρουν στρατιωτικά αποσπάσματα στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Εκθέσεις των Ομάδων Εργασίας της Γενικής Συνέλευσης και οι προτάσεις από κράτη-μέλη που έχουμε μπροστά μας παρέχουν μια καλή βάση για περαιτέρω εργασία. Κατανοούμε όλοι και δεχόμαστε την ανάγκη να αναμορφώσουμε και αναζωογονήσουμε τον Οργανισμό μας. Ετσι η ευθύνη μας είναι αρκετά καθαρή: Ας καταβάλουμε ακόμη πιο έντονες προσπάθειες και ας επιδείξουμε το θάρρος και την πολιτική βούληση που χρειάζεται για να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη στα θέματα αυτά πριν από την 52η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

Οι φετινές διεθνείς διασκέψεις "HABITAT II", η Παγκόσμια Διάσκεψη Τροφίμων και η UNCTAD (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη), έχουν σηματοδοτήσει τη συμπλήρωση μιας ολοκληρωμένης σειράς διασκέψεων που προωθούνται από τα Ηνωμένα Εθνη και καλύπτουν ένα ολοκληρωμένο φάσμα αστικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων που επηρεάζουν τους λαούς του κόσμου.

Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην επιτυχία των διασκέψεων που παρακολουθούν την υλοποίηση των αποφάσεων διασκέψεων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τις επιπτώσεις που έχουν στις περιοχές εκείνες του κόσμου όπου η έλλειψη οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης συνήθως οδηγεί σε συγκρούσεις.

Επί του προκειμένου, χαιρετίζουμε την Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει τον επόμενο χρόνο, η οποία θα αφιερωθεί στην αξιολόγηση και ανασκόπηση της Ημερήσιας Διάταξης 21 και των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης του Ρίο.

Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να προβούμε σε απολογισμό για το τί έχουμε κάνει μέχρι τώρα για εφαρμογή των συστάσεων οι οποίες συμφωνήθηκαν σ' αυτή την πολύ σημαντική Διάσκεψη.

Ενας τομέας ιδιαίτερης ανησυχίας στο σημερινό κόσμο είναι η επίμονη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ημερήσια διάταξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πολλά χρόνια κυριαρχείται από τις προσπάθειες για καθιέρωση διεθνών επιπέδων. Καθήκον μας πρέπει να είναι να εφαρμόσουμε αυτά τα επίπεδα και να πάρουμε μια σταθερή θέση εναντίον όλων των μορφών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις περιπτώσεις.

Η πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων τις οποίες αναλάβαμε θα ενθαρρύνει όσους σ' ολόκληρο τον κόσμο πιστεύουν στην υπόσχεση των Ηνωμένων Εθνών ότι θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση και διατήρηση της ειρήνης. Οτι θα προωθήσουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεκτείνουν και διευρύνουν την κοινωνική πρόοδο και θα βοηθήσουν εκείνους που έχουν επείγουσα ανάγκη. Η χώρα μου είναι πλήρως δεσμευμένη στην καθολική εφαρμογή και προώθηση αυτών των αρχών.

Ενας άλλος τομέας ιδιαίτερης ανησυχίας για τις χώρες-μέλη είναι ο έλεγχος των εξοπλισμών και ο αφοπλισμός. Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το καθεστώς της διάδοσης των πυρηνικών όπλων έχει ενισχυθεί περαιτέρω με την παράταση της Συνθήκης για τη Mη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

Χαιρετίζουμε θερμά την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση της Συνθήκης Ολοκληρωτικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών. Αυτό αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να φέρει σε πέρας ένα από τα πιο πολυπόθητα στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών μέτρα για μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και αφοπλισμό. Αλλά η Συνθήκη δεν είναι το τέρμα της διαδικασίας. Χρειάζεται περαιτέρω συστηματική και προοδευτική προσπάθεια για να επιτευχθεί ο τελικός μας στόχος της εξάλειψης των πυρηνικών όπλων και του γενικού και πλήρους αφοπλισμού κάτω από αυστηρό και αποτελεσματικό διεθνή έλεγχο.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη στον τομέα του αφοπλισμού και του ελέγχου των εξοπλισμών είναι η πρόοδος που επιτεύχθηκε προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα. Η Κύπρος βρίσκεται στα τελικά στάδια της επικύρωσης αυτής της Σύμβασης. Ελπίζουμε ότι η Σύμβαση σύντομα θα τεθεί σε ισχύ.

Ενώ αναγνωρίζουμε ότι πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν στον τομέα των συμβατικών όπλων, έχουμε ενθαρρυνθεί από την πρόοδο που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της φετινής Συνόδου της Επιτροπής Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα της αναθεώρησης της Συμφωνίας για τα Συμβατικά Οπλα και της Συμφωνίας για τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τη Διεθνή Μεταφορά Οπλων.

Συμμεριζόμαστε πλήρως την άποψη που ασπάζονται πολλοί ότι ο έλεγχος των εξοπλισμών και ο αφοπλισμός πρέπει να εξακολουθήσουν να αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της διεθνούς ασφάλειας που συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την επίλυση διενέξεων.

Είναι μέσα σ' αυτό το πνεύμα που προτείναμε, σαν μέρος μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία προσφερθήκαμε να διαλύσουμε την Εθνική Φρουρά της Κύπρου και να παραδώσουμε όλα τα όπλα σε μια Διεθνή Δύναμη, σε αντάλλαγμα για την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, όπως ζητούν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Το σεβαστό αυτό σώμα είναι ενήμερο για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα η οποία χαρακτηρίζει το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σαν μια από τις πιο στρατοκρατούμενες περιοχές του κόσμου. Η παρουσία 35.000 Τούρκων στρατιωτών και εκατοντάδων αρμάτων και άλλων εξοπλισμών συνιστά σαφή και υπαρκτό κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο και την περιοχή.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο έχουν καταδείξει αυτό το σαφή κίνδυνο καθώς και την επείγουσα ανάγκη για εφαρμογή της πρότασης μας για αποστρατικοποίηση.

Οι κτηνώδεις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων άοπλων διαδηλωτών τις οποίες παρακολούθησε ολόκληρος ο κόσμος από τις οθόνες των τηλεοράσεων και ο τραυματισμός πολλών άλλων, συμπεριλαμβανομένων δύο ειρηνευτών, από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και Τούρκους εξτρεμιστές που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, σημάδεψαν τη φετινή 22η επέτειο της εισβολής και κατοχής μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δύο εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών γι' αυτά τα τραγικά επεισόδια αναφέρουν ξεκάθαρα ότι την ευθύνη φέρουν η Τουρκία και το Τουρκοκυπριακό παράνομο καθεστώς, με τη χρήση υπερβολικής και αδικαιολόγητης βίας εναντίον άοπλων διαδηλωτών που απλώς προσπαθούσαν να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι για 22 χρόνια η Κύπρος παραμένει μια διαιρεμένη χώρα, της οποίας οι κάτοικοι εξακολουθούν να εμποδίζονται από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις

να επιστρέψουν στα σπίτια και τη γη τους και να διακινούνται ελεύθερα στη χώρα τους.

Επιπλέον, έχει τώρα καταστεί πασιφανές ότι οι τουρκικές ενέργειες είχαν ενορχηστρωθεί από πριν και αυτό περιλάμβανε τη μεταφορά από την Τουρκία 3.000 τρομοκρατών που ανήκουν στην οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι" με σκοπό την αιματηρή αντιπαράθεση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Το καταχθόνιο αυτό σχέδιο αποσκοπούσε στο να δείξει ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί στην Κύπρο και συνεχώς πρέπει να αναζητηθούν χωριστικές και διχοτομικές λύσεις.

Καθώς θρηνούμε και καταδικάζουμε τη βάρβαρη δολοφονία των δύο άοπλων Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών, λυπούμαστε επίσης για το θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη και τον τραυματισμό ενός άλλου. Λυπούμαστε γιατί ο κ. Ντενκτάς προσπάθησε τόσο βιαστικά να αποδώσει την ευθύνη για το θάνατο αυτό στην Ελληνοκυπριακή πλευρά πριν τα Ηνωμένα Εθνη ολοκληρώσουν την ανεξάρτητη έρευνα τους και ανακοινώσουν τα ευρήματα τους.

Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, όμως, δεν θα μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τη δέσμευση μας για εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων όπως προνοείται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτά τα γεγονότα τονίζουν μόνο την ανάγκη για επίσπευση και αύξηση των προσπαθειών για εξεύρεση δίκαιης, μόνιμης και λειτουργήσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Ενθαρρυνόμαστε από το ανανεωμένο ενδιαφέρον και την πιο ενεργό ανάμιξη της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό πρόβλημα που διαφαίνεται από το διορισμό Ειδικών Αντιπροσώπων από τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένου και του διορισμού του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, καθηγητή Han Sung-Joo. Χαιρετίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες που γίνονται για να ενισχύσουν τα Ηνωμένα Εθνη στην αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού ζητήματος.

Διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας έχουν διακηρύξει ότι το υφιστάμενο στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο, άποψη την οποία συμμερίζεται η διεθνής κοινότητα.

Εχει φθάσει ο καιρός για να καταβληθεί μια πιο επίμονη και αποφασιστική προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εργαστεί ειλικρινά και με ανοικτό πνεύμα με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και με όλους εκείνους που υποστηρίζουν τις προσπάθειες του για να προετοιμαστεί το έδαφος για διαπραγματεύσεις πάνω στα κύρια εκκρεμούντα θέματα.

Οποιαδήποτε διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να βασίζεται σε ένα Κυπριακό Κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα, στο οποίο θα διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα και θα αποτελείται από δύο ίσες πολιτικά κοινότητες, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, και μια τέτοια διευθέτηση πρέπει να αποκλείει ένωση εν όλω ή εν μέρει με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διαίρεσης ή απόσχισης.

Η ασφάλεια και των δύο κοινοτήτων είναι κρίσιμο θέμα το οποίο θα βοηθούσε στην εξεύρεση μιας λύσης και είναι αναγκαίο να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις, αποστρατικοποίηση και μια διεθνής δύναμη που να σταθμεύει στην Κύπρο. Η αποστρατικοποίηση αποτελεί σημαντική συμβολή σ' αυτή τη διευθέτηση.

Είμαστε έτοιμοι το 1997 να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο μόλις το έδαφος προετοιμαστεί κατάλληλα για να διασφαλιστεί η επιτυχία. Δεν είμαστε, όμως, διατεθειμένοι, μετά από 22 χρόνια διαπραγματεύσεων που δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα στα κύρια ζητήματα του προβλήματος, να ξεκινήσουμε άλλο γύρο άκαρπων συνομιλιών, που από τη μια καταστρέφουν την αξιοπιστία της διαπραγματευτικής διαδικασίας και από την άλλη διατηρούν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας επικεντρωμένη στη διακοινοτική συνταγματική πτυχή του προβλήματος, επισκιάζοντας έτσι το

πραγματικό θέμα που είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή για 22 χρόνια τώρα μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα κατοχικά στρατεύματα.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να πετύχει στις ανανεωμένες προσπάθειες του μέσω του νεοδιορισθέντα Ειδικού Αντιπροσώπου του στην αναζήτηση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου θα προωθήσει την αίτηση για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί μια τέτοια ένταξη θα έχει ωφελήματα και για τις δύο κοινότητες.

Ενώ ελπίζουμε να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, επιθυμούμε ειλικρινά να βρούμε μια λύση του προβλήματος μας πριν την ένταξη.

Κύριε Πρόεδρε,

Στην αρχή της ομιλίας μου αναφέρθηκα στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση του διεθνούς οργανισμού.

Από αυτό το βήμα έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει τη σημασία να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που παίρνουμε. Εχω υπογραμμίσει πόσο ουσιαστικό είναι να υπερασπιζόμαστε τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να υποχρεώσουμε αυτούς που τις παραβιάζουν να λογοδοτήσουν.

Το Κυπριακό πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, εξακολουθεί να αποτελεί τέτοια περίπτωση, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης που ζητούν, μεταξύ άλλων, το σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τη γη τους, το σεβασμό της δημογραφικής σύνθεσης της Δημοκρατίας και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού της Κύπρου.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν εφάρμοσε όλα αυτά τα ψηφίσματα αλλά και τα παραβίασε.

Ακόμα και το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων παραμένει άλυτο και το δράμα των συγγενών τους παρατείνεται.

Επομένως, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας και από όλους εκείνους που είναι σε θέση να το πράξουν για να επιφέρουν μια πραγματική αλλαγή της τουρκικής στάσης.

Κύριε Πρόεδρε,

Η 50ή επέτειος των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει την ανάγκη για διατήρηση και ενίσχυση της πεποίθησης τόσο της δικής μας όσο και των κατοπινών γενιών στο διεθνή οργανισμό. Η εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη του σκοπού αυτού.


Republic of Cyprus Press and Information Office Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.00a run on Thursday, 26 September 1996 - 23:36:52