Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 July 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-07-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 140/2024 19.07.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Με διάγγελμα Τατάρ άρχισαν οι εορτασμοί για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής
  • [02] Ικανοποίηση Τατάρ για το ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σε σχέση με την Κύπρο
  • [03] Τατάρ στο «ΤΑΚ»: «Λύση μόνο με συνεργασία των δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών»
  • [04] Τορέ: «Η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει ναυτική και αεροπορική βάση εδώ»
  • [05] Μόνο με βάση τις «πραγματικότητες» μπορεί να βρεθεί λύση στην Κύπρο, λέει ο Γιλμάζ
  • [06] Στα κατεχόμενα ο Οζέλ - «Αδελφή χώρα είναι και όχι θυγατέρα πατρίδα», λέει
  • [07] Επαφές Ερτουγρούλογλου με επιτροπή εκπαιδευτικών από το Πακιστάν
  • [08] Δοκιμαστική πτήση των Turkish Stars πάνω από την κατεχόμενη Κερύνεια
  • [09] Ντοκιμαντέρ για την εισβολή από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας
  • [10] Σύνοδος γυναικών επιχειρηματιών Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-«ΤΔΒΚ» στα κατεχόμενα
  • [11] Πρόγραμμα εορτασμών της επετείου των 50 χρόνων της εισβολής
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ψήφισμα για την 50η επέτειο της εισβολής ενέκρινε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Έρντογαν
  • [03] Συμφωνία για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Σομαλία – Στέλνουν το Oruc Reis

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Με διάγγελμα Τατάρ άρχισαν οι εορτασμοί για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής

    H K?br?s (19.07.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι με τηλεοπτικό διάγγελμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ που μεταδόθηκε από τον παράνομο Bayrak και 50 χαιρετιστήριες βολές άρχισαν στα κατεχόμενα οι εορτασμοί για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι πέρασαν πολύ σκληρά και δύσκολα στάδια για να φτάσουν στο σήμερα, ο Τατάρ είπε ότι σε κάθε βήμα μέχρι εδώ υπήρξε μεγάλος αγώνας, μόχθος και ιδρώτας και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να τα ξεχάσουν και να τα αφήσουν να ξεχαστούν όλα αυτά.

    Υποστηρίζοντας ότι «το κράτος δεν κτίστηκε μέσα σε μια μέρα», ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Η ΤΔΒΚ είναι τουλάχιστον τόσο νόμιμη όσο το ελληνοκυπριακό κράτος. Παρά τις πιέσεις και τα εμπάργκο στέκεται όρθια και συνεχίζει τον δρόμο της. Το καθήκον που μας αναλογεί είναι να ενισχύσουμε περισσότερο την ΤΔΒΚ με ενότητα και ομοψυχία ξεπερνώντας κάθε είδους προβλήματα».

    Ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία χρησιμοποιεί τις διαπραγματευτικές διαδικασίες ως μέσο για να προστατεύσει το «πεδίο άνεσης που αδίκως και παρανόμως απέκτησε» και προσπαθεί να συνθλίψει τον τουρκοκυπριακό «λαό» κάτω από εμπάργκο.

    Απευθυνόμενος προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τατάρ κάλεσε τους εν λόγω οργανισμούς να εγκαταλείψουν την στάση τους «που αντίκειται στις πραγματικότητες στο Κυπριακό» και κάνει διακρίσεις.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση λύσης που υπέβαλαν και υποστηρίζεται εκ μέρους της Τουρκίας είναι η μόνη δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής, είπε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την πρότασή λύσης μας, είμαστε αποφασισμένη σε αυτό το θέμα, παρά τις πιέσεις».

    Ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εντείνει πιο πολύ την απομόνωση και προσπαθεί να οδηγήσει την «ΤΔΒΚ» σε κατάρρευση με πιέσεις, απειλές και άλλες μεθόδους πολιτικοποιώντας και το περιουσιακό, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Δεν θα πετύχουν. Η ΤΔΒΚ και ο λαός μας δεν θα γονατίσουν. Με τη δύναμη που παίρνουμε από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο θα συνεχίσουμε να προχωράμε με αποφασιστικότητα στον νέο μας δρόμο».

    Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και κάποιοι κύκλοι διεξάγουν «επιχείρηση εντυπώσεων» για να αποκόψουν τους αρχαίους και ακλόνητους δεσμούς της «ΤΔΒΚ» με την Τουρκία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Στόχος τους που δεν αλλάζει είναι να απομονώσουν τον λαό μας και να τον αφανίσουν. Να είμαστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση έναντι όλων αυτών, να αγκαλιάσουμε πιο σφικτά τη μητέρα πατρίδα Τουρκία με την οποία είμαστε ένα στις χαρές και στις λύπες».

    Αναφέροντας ότι ουδέποτε θα αποδεχτούν μια μορφή λύσης στη βάση της ομοσπονδίας που θα μετατραπεί σε ενιαίο κράτος κάτω από ελληνοκυπριακή ηγεμονία, είπε:

    «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό. Δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας».

    Ανέφερε και τα εξής ο Τατάρ για το Κυπριακό:

    «[...] Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμα προσπαθεί να επιβάλει μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, στόχος της είναι να καταργηθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας κάτω από αυτή τη μορφή λύσης, να απομακρυνθεί ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο και να αφανίσει το κράτος μας και την κυριαρχία μας. Ουδέποτε είναι δυνατόν να τα αποδεχτούμε αυτά. Οι συγκρούσεις και τα εγκλήματα που γίνονται σήμερα στην Ουκρανία, στη Γάζα και σε άλλες περιοχές του κόσμου δείχνουν άλλη μια φορά πόσο ζωτικής σημασίας είναι για τον τουρκοκυπριακό λαό η ύπαρξη του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και οι εγγυήσεις της Τουρκίας».

    Ο Τατάρ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια για λύση του Κυπριακού στη βάση της ισότητας είναι το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με ημερομηνία 4 Μαρτίου 1964, η ένταξη της Κυπριακής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η στήριξη που παρέχει η ΕΕ στο «δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα», κατά την έκφρασή του.

    «Η αρμοδιότητα και η εξουσία της ελληνοκυπριακής ηγεσίας είναι μόνο εντός των δικών της συνόρων. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία ούτε για το σύνολο του νησιού ούτε για το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού έχει δικαίωμα λόγου», ισχυρίστηκε υπενθυμίζοντας την πρόταση που υπέβαλε τον Απρίλιο του 2021 στη Γενεύη σε σχέση με μια λύση στη βάση της ύπαρξης δύο ίσων κυρίαρχων κρατών.

    Επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η πρόταση στηρίζεται από την Τουρκία, η οποία είναι το ισχυρότερο κράτος της περιοχές, ο Τατάρ υπενθύμισε την έκκληση για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και άρση των «εμπάργκο» που απηύθυνε ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν στην 77η και 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι παίρνουν δύναμη από αυτή την αποφασιστική στάση, καθώς και από τις αποφάσεις που έλαβε κατ' επανάληψη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για στήριξη αυτών των προτάσεων, την στήριξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε κάθε διεθνή πλατφόρμα και τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Γιασιάρ Γκιουλέρ ότι δεν υπάρχει άλλη λύση στην Κύπρο εκτός από τα δύο κράτη.

    Συνέχισε λέγοντας ότι επισφράγισε την επιτυχία τους η ένταξή τους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητές, η συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής του ΟΤΚ στη Σούσα στις 5-6 Ιουλίου 2024 μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και το γεγονός ότι κυμάτισε η σημαίας τους εκεί.

    Ευχαριστώντας τους Έρντογαν και Αλίγιεφ για τη στήριξή τους στην επίτευξη αυτής της επιτυχίας, ο Τατάρ είπε:

    «Ενώ η ΤΔΒΚ εκπροσωπείται σε κάθε διοργάνωση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στόχος μας είναι η περεταίρω προώθηση της ιδιότητας μας ως μέλος παρατηρητής και να προχωρήσουμε στον δρόμο της αναγνώρισης. Θα συνεχίσουμε να προχωράμε με αποφασιστικότητα σε αυτό τον νέο δρόμο με τη δύναμη που παίρνουμε από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο».

    Σημειώνοντας ότι πρόσφατα ασκούνται πιέσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα για μια μορφή λύση στη βάση της ομοσπονδίας, άρση των εγγυήσεων της Τουρκίας και απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι αυτά είναι «κενού περιεχομένου όνειρα που δεν θα πραγματοποιηθούν».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ικανοποίηση Τατάρ για το ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σε σχέση με την Κύπρο

    H K?br?s (18.07.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι τους δίνει δύναμη το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση την Πέμπτη 18 Ιουλίου και υποστηρίζει την πολιτική της «λύσης δύο κρατών» την οποία ακολουθούν.

    Σε δήλωση χθες μετά την υιοθέτηση από την ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του ψηφίσματος για την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή, το οποίο φέρει την υπογραφή του Προέδρου του σώματος Νουμάν Κουρτουλμούς, ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτό και ανέφερε τα εξής:

    «Έχει μεγάλη σημασία για εμάς το ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα υπό την ηγεσία του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς, το οποίο υποστηρίζει την πολιτική μας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Το ψήφισμα αυτό μας έδωσε μεγάλη δύναμη και υποστήριξη στον αγώνα μας κατά την επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης, της οποίας γιορτάζουμε την 50ή επέτειο».

    Η δήλωση του Τατάρ συνεχίζει λέγοντας τα εξής:

    «Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση φώναξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι στέκεται στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού και του τουρκοκυπριακού κράτους εκ μέρους του τουρκικού έθνους και ότι στέκεται στο πλευρό του τουρκοκυπριακού κράτους σήμερα όπως και χθες. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και σε όλα τα κόμματα που πήραν ομόφωνα αυτή την απόφαση. Εκ μέρους μου και του τουρκοκυπριακού λαού και θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη αγάπη και το σεβασμό μου».

    (ΓΜ)

    [03] Τατάρ στο «ΤΑΚ»: «Λύση μόνο με συνεργασία των δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών»

    Η K?br?s (19.07.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι o Toυρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τον γνωστό του ισχυρισμό ότι υπάρχει μόνο μια ρεαλιστική λύση στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι αν πρόκειται να υπάρξει λύση στην Κύπρο, αυτή πρέπει να είναι με τη συνεργασία των «δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών».

    Σε μακροσκελείς δηλώσεις του στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» («ΤΑΚ») με την ευκαιρία της 50ής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Τατάρ εξήγησε από τη δική τους σκοπιά, τη διαδικασία που οδήγησε στην «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, τη «σημασία της για την ιστορία του τουρκοκυπριακού αγώνα και της Τουρκίας», ενώ μοιράστηκε και τις προσωπικές του αναμνήσεις από το πρωί της 20ής Ιουλίου του 1974, ως 14χρονος έφηβος τότε.

    Ο Τατάρ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από τη θέση τους, επανέλαβε ότι το Κυπριακό αποτελεί εθνικό τους ζήτημα και υποστήριξε ότι σε μια πιθανή λύση στη βάση ενός ομοσπονδιακού κράτους εντός της ΕΕ, θα δημιουργηθεί μια δομή στην οποία η πλειοψηφία θα κυβερνά τη μειονότητα, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μειονοτικά δικαιώματα και το «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις» θα είναι στην ημερήσια διάταξη, όπως ανέφερε.

    Υποστηρίζοντας ότι η τουρκική εισβολή χαρακτηρίζεται ως «ένα από τα σημεία καμπής στην ιστορία του τουρκοκυπριακού αγώνα», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι είναι «η πιο σημαντική ημερομηνία μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι «χάρη στην ειρηνευτική επιχείρηση, σήμερα ο τουρκοκυπριακός 'λαός' είναι σε θέση να διατηρήσει την ύπαρξή του στο νησί και να ζει ελεύθερα ως πολίτης πρώτης κατηγορίας στη δική του χώρα υπό ένα ανεξάρτητο κράτος».

    Ισχυριζόμενος ότι η «Τουρκία διεξήγαγε την 'ειρηνευτική επιχείρηση' για να προστατεύσει την ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο νησί και να διασφαλίσει την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας, κάνοντας χρήση του εγγυητικού της δικαιώματος που απορρέει από διεθνείς συνθήκες», ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ είναι το κλειδί και η εγγύηση της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Πρόβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι η τουρκική εισβολή στο νησί είναι σημαντική «όχι μόνο για τον τουρκοκυπριακό 'λαό' αλλά και για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου».

    «Χάρη στην ειρηνευτική επιχείρηση, σήμερα οι Τουρκοκύπριοι ζουν μια έντιμη ζωή κάτω από τη στέγη του δικού τους κράτους στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η ύπαρξη δύο κρατών στο νησί συμβάλλει επίσης σημαντικά στα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας στην περιοχή», πρόσθεσε.

    «Η στρατηγική σημασία της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Ο Τατάρ επεσήμανε επίσης τη στρατηγική σημασία Κύπρου για την Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Το 1960, η Βρετανία άφησε το νησί με δύο κυρίαρχες βάσεις. Η μία στο Ακρωτήρι και η άλλη στη Δεκέλεια. Σε αυτές τις δύο κυρίαρχες βάσεις, διαθέτει δικαστήριο, αστυνομία, μπορεί να φέρνει αεροπλάνα όπως θέλει και μπορεί να απογειώνει τα αεροπλάνα της από εδώ και να κάνει ό,τι θέλει στη Μέση Ανατολή. Αυτή η κυριαρχία είναι ένα μεγάλο δικαίωμα. Η νότια Κύπρος είναι επίσης αναγνωρισμένο κράτος, έχουν επίσης σχέσεις με την Ελλάδα και άλλα κράτη. Είναι το πιο φυσικό δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα εθνικά τους συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Ουράνια Πατρίδα κάνοντας συμφωνίες συνεργασίας με την Τουρκική Δημοκρατία στην άμυνα, στη θαλάσσια δικαιοδοσία και στον εναέριο χώρο.

    Σε αυτή τη γεωγραφία, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία και η σταθερότητα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, ο αποκλεισμός τους από την Τουρκική Δημοκρατία, από την Κύπρο και αυτή τη γεωγραφία δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτός, διότι η 'ΤΔΒΚ' είναι το κλειδί και η εγγύηση της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν το δούμε από αυτή την άποψη, η ειρηνευτική επιχείρηση για την Κύπρο ήταν πολύ σημαντική για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των Τουρκοκυπρίων, αλλά ήταν επίσης πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ελληνοτουρκικής ισορροπίας και την επίτευξη σταθερότητας σε αυτή τη γεωγραφία».

    Υποστηρίζοντας ότι «ως το νοτιότερο τουρκικό κράτος η 'ΤΔΒΚ' είναι η 'πύλη όλων των τουρκικών κρατών προς τη Μεσόγειο'», ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιστροφή από το περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι «ικανοποιημένοι» με την παρούσα κατάσταση.

    «Μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα λόγω του εμπάργκο και της απομόνωσης, αλλά όλα αυτά είναι προσωρινά. Το σημαντικό είναι το κράτος και η επιβίωση του κράτους», υποστήριξε.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μειονοτικά δικαιώματα σε μια πιθανή λύση στη βάση ενός ομοσπονδιακού κράτους, ο Τατάρ είπε:

    «Το μόνο που λένε είναι: 'θα ενταχθούμε στο διεθνές δίκαιο'. Όταν θα ενταχθούμε στο διεθνές δίκαιο, ίσως στον αθλητισμό, στις οικονομικές σχέσεις, οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να βρουν το δικαίωμα στο δίκαιο, τα σημερινά εμπάργκο μπορεί να μην μας αφορούν πλέον, αλλά το κράτος θα φύγει, και αφού το κράτος θα φύγει, το διεθνές δίκαιο δεν θα βοηθά σε τίποτα, αφού θα καταστρέψουν τους Τουρκοκύπριους με την πάροδο του χρόνου με κάποια παιχνίδια».

    Αναφερόμενος στο σήμερα και στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας αυτών των συγκρούσεων αντιλαμβάνονται τα «οφέλη της ειρηνευτικής επιχείρησης του 1974».

    «Ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης ειρηνευτικής επιχείρησης για την Κύπρο το 74, σήμερα οι Τουρκοκύπριοι ζουν μια έντιμη ζωή κάτω από τη στέγη του δικού τους κράτους στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η ύπαρξη δύο κρατών στο νησί συμβάλλει τα μέγιστα στα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας στην περιοχή», υποστήριξε ο Τατάρ, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στους «βετεράνους» και στους «μάρτυρες» της τουρκικής εισβολής.

    (ΑΚ)

    [04] Τορέ: «Η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει ναυτική και αεροπορική βάση εδώ»

    Η K?br?s (19.07.24) γράφει ότι ο «πρόεδρος της βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ, δήλωσε πως αν χρειαστεί η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει ναυτική και αεροπορική βάση στην Κύπρο.

    Μιλώντας σε συνάντηση που είχε με διοικητές και σπουδαστές της της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων της Τουρκίας, οι οποίοι βρίσκονταν στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Τορέ υποστήριξε επίσης ότι «η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών στο νησί παρέχει ασφάλεια στην ΤΔΒΚ και υπεροχή στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Ο Τορέ επέκρινε τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες για δημιουργία ναυτικής βάσης στις ελεύθερες περιοχές τη Κύπρου και δήλωσε ότι «κάθε βήμα της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να απαντάται από την «ΤΔΒΚ». Υποστήριξε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» εξοπλίζει το νησί και είπε ότι «η προσπάθεια αυτή είναι μάταιη» αφού «η Τουρκία είναι η ισχυρότερη χώρα της περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Πρόσθεσε ότι «η ΤΔΒΚ και η Τουρκία θα ενεργούν μαζί για πάντα και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα εγκαταλείψουν το νησί».

    Συνάντηση με βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν

    Εξάλλου, η K?br?s (19.07.24) γράφει επίσης ότι ο Τορέ είχε και συνάντηση και με την αντιπροσωπεία της Κρατικής Επιτροπής Διασποράς του Αζερμπαϊτζάν και της Ομάδας Φιλίας της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν με την «ΤΔΒΚ».

    Ανάμεσα στα μέλη της αντιπροσωπείας, ήταν ο Βαλέχ Χατζιγέβ, αναπληρωτής πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Διασποράς του Αζερμπαϊτζάν, ο Εχλιμάν Εμιρασλάνοβ, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας, ο Χικμέτ Μαμάντοβ, μέλος της «Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ» και άλλοι.

    Στην ομιλία του, ο Τορέ υποστήριξε ότι η 20η Ιουλίου 1974 είναι «η ημέρα απελευθέρωσης και η μεγαλύτερη εθνική γιορτή του τουρκοκυπριακού λαού» και ισχυρίστηκε τα εξής: «Η Τουρκία είναι ο μεγάλος αδελφός του τουρκικού κόσμου. Αν η Τουρκία δεν ήταν εγγυητής, αν η Τουρκία δεν είχε παρέμβει εδώ, αυτό που ζήσαμε εδώ δεν θα ήταν διαφορετικό από την Κρήτη. Δεν θα ήταν διαφορετικό από αυτό που συνέβη στο Χοτζαλί στο Σούσα. Και εδώ έγιναν τέτοιες σφαγές [...]».

    Υποστηρίζοντας ότι «εδώ και 50 χρόνια ζουν σε ελευθερία και ασφάλεια», ο Τορέ κατέληξε λέγοντας: «Ευτυχώς υπάρχει η Τουρκία, ευτυχώς υπάρχει ο τουρκικός κόσμος, ευτυχώς υπάρχει το Αζερμπαϊτζάν. Είμαστε το ίδιο έθνος».

    (ΚΣ)

    [05] Μόνο με βάση τις «πραγματικότητες» μπορεί να βρεθεί λύση στην Κύπρο, λέει ο Γιλμάζ

    H διαδικτυακή Gundem K?br?s (19.07.24 haberkibris.com) γράφει ότι τον ισχυρισμό πως μόνο με βάση τις «πραγματικότητες επί του εδάφους» είναι δυνατή η επίτευξη μιας μόνιμης λύσης στην Κύπρο πρόβαλε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ σε μήνυμα που εξέδωσε με την ευκαιρία της 50ης επετείου της τουρκικής εισβολής στο νησί.

    Στο μήνυμα ο Γιλμάζ υποστηρίζει ότι με την εισβολή αποτέλεσαν ιστορία οι απόπειρες κατά της ύπαρξης και της «κυριαρχίας» του τουρκοκυπριακού «λαού», εμποδίστηκαν για πάντα εκείνοι που δήθεν διέπρατταν θηριωδίες για χάρη της Ένωσης και απέκτησαν ένα περιβάλλον «ειρήνης και ελευθερίας» οι Τουρκοκύπριοι.

    Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το κλίμα έδωσε την ευκαιρία να ανακηρυχθεί η «ΤΔΒΚ» το 1983 και ισχυριζόμενος τα εξής:

    «[...] Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο θα είναι εφικτή μόνο με ένα πλαίσιο που λαμβάνει ως βάση τις πραγματικότητες στο έδαφος. Με αυτή την αντίληψη, θέλω για άλλη μια φορά να αναφέρω ότι παρέχουμε πλήρη στήριξη στο όραμα λύσης που υποβλήθηκε στη Γενεύη το 2021 εκ μέρους του προέδρου της ΤΔΒΚ κ. Ερσίν Τατάρ, σε σχέση με την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού αρχικώς και κατόπιν τούτου τη συζήτηση μοντέλων συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη στο νησί.

    Η μητέρα πατρίδα Τουρκία δεν θα αφήσει ποτέ μόνο την ΤΔΒΚ ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της δίκαιης υπόθεσης των Τούρκων της Κύπρου.

    Υπό την ηγεσία του Προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον τουρκοκυπριακό λαό για να φτάσει στο ευημερών μέλλον που του αξίζει, να στηρίζουμε την ανάπτυξή του σε όλους τους τομείς, από τη γεωργία μέχρι τις συγκοινωνίες,, τη ενέργεια και την υγεία και να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου σε αλληλεγγύη με την ΤΔΒΚ. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα κατεχόμενα ο Οζέλ - «Αδελφή χώρα είναι και όχι θυγατέρα πατρίδα», λέει

    H Yeni Duzen (19.07.24) γράφει ότι έφτασε χθες Πέμπτη στα κατεχόμενα ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ.

    Την αντιπροσωπεία του CHP και τον Οζέλ υποδέχθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο αντιπροσωπεία του του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Τουφάν Έρχουρμαν.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή το πρωί στα γραφεία του CTP.

    Επίσκεψη στο μαυσωλείο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ

    Εξάλλου, η διαδικτυακή K?br?s Postas? (18.07.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι πρώτος σταθμός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του CHP στα κατεχόμενα ήταν το μαυσωλείο του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ. Ο Οζέλ και η αντιπροσωπεία του υπέγραψαν το βιβλίο επισκεπτών του μαυσωλείου.

    Η αντιπροσωπεία του CHP αποτελείται από τη γενική γραμματέα του κόμματος, Σελίν Σαγιέκ Μποκέ, τον αντιπρόεδρο και υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική, Ιλχάν Ουζγκέλ, τον υπεύθυνο για τις αμυντικές υποθέσεις, Γιανκί Μπαγτζιόγλου, τον βουλευτή Κωνσταντινούπολης Ναμίκ Ταν και το μέλος της συνέλευσης του κόμματος Σελίν Κίρτσιτσεκ. Τον Οζέλ συνοδεύουν επίσης οι πρώην πρόεδροι του CHP Αλτάν Οϊμέν, Χικμέτ Τσετίν και Μουράτ Καράγιαλτσιν, καθώς και ο Οντέρ Σαβ, Υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Οζέλ δήλωσε ότι δεν αποκαλούν τα κατεχόμενα «θυγατέρα πατρίδα», αλλά «αδελφή χώρα», ενώ ο Σαβ ανέφερε ότι οποιαδήποτε τουρκική κυβέρνηση θα έπαιρνε την ίδια απόφαση κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ότι έκαναν το καθήκον τους και ότι τώρα βλέπουν ότι δεν ήταν μάταιος ο κόπος τους, κατά την έκφρασή του.

    Αναφερόμενος στον Σαβ, ο Οζέλ είπε ότι εκείνη την εποχή ήταν 34 ετών και το νεότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε ότι απηύθυναν πρόσκληση και σε άλλα μέλη του τότε υπουργικού συμβουλίου για να επισκεφθούν τα κατεχόμενα κατά τους φετινούς εορτασμούς, αλλά η υγεία τους δεν τους επέτρεψε να συμμετάσχουν.

    «Ο Σαβ εκπροσωπεί όλο το υπουργικό συμβούλιο. Είναι εδώ οι αντιπρόεδροί μας. Εδώ και 50 χρόνια στεκόμαστε στο πλευρό του αγώνα των Τούρκων της Κύπρου. Θα εργαστούμε μαζί για ένα μέλλον όπου όλα θα είναι σύμφωνα με τις επιθυμίες των Τουρκοκυπρίων, όπου θα υπάρχει ειρήνη, ελευθερίες και θα αρθούν οι άδικοι διεθνείς περιορισμοί», ανέφερε ο Οζέλ.

    Μιλώντας για την πρόσφατη απόπειρα εξομάλυνσης στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, ο Οζέλ σημείωσε τα εξής:

    «Αν υπάρχει ένας τόπος που χρειάζεται περισσότερη εξομάλυνση, αυτός είναι η Κύπρος, διότι εδώ όλα τα μέρη πρέπει να είναι μια γροθιά. Υπάρχουν διαδικασίες στις οποίες η εσωτερική πολιτική ανεστάλη για μήνες στο παρελθόν και ήταν όλοι μαζί στην Κύπρο. Για τα κοινά συμφέροντα και τη δίκαιη υπόθεση των Τουρκοκυπρίων, υπάρχει μεγάλο όφελος να μειωθεί η ένταση στην Κύπρο. Είμαι επίσης πολύ ικανοποιημένος που το ακούω αυτό. Θα συνεχίσουμε συνεισφέρουμε στην Κύπρο. Εμείς αυτό τον τόπο δεν τον λέμε θυγατέρα πατρίδα. Είναι αδελφή μας χώρα».

    (Ι/Τσ./ΓΜ)

    [07] Επαφές Ερτουγρούλογλου με επιτροπή εκπαιδευτικών από το Πακιστάν

    H K?br?s (18.07.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Σερχάτ Άκπιναρ, συνοδευόμενος από τον Πακιστανό εκπαιδευτικό Fahad Umer Khan και την αντιπροσωπεία του, πραγματοποίησε επίσκεψη στον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Την αντιπροσωπεία συνόδευε επίσης η «αντιπρύτανης» του λεγόμενου Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην κατεχόμενη Κερύνεια, Ογιά Ερτουγρούλογλου.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ερτουγρούλογλου ενημέρωσε την πακιστανική αντιπροσωπεία για την εμφάνιση του Κυπριακού προβλήματος και τη διαδικασία μέχρι σήμερα. Είπε ότι ακολουθούν μια πολιτική που βασίζεται στην ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στο νησί και ότι δεν είναι δυνατόν να παρεκκλίνουν από αυτό τον δρόμο.

    «Αν και η ΤΔΒΚ δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα από όλες τις χώρες, η ύπαρξή της είναι γεγονός. Παρά τα μέτρα απομόνωσης που αντιμετωπίζουμε, με τη δημοκρατική δομή, τα οικονομικά δεδομένα, τους συνταγματικούς θεσμούς και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από πολλά κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω το αδελφό Πακιστάν για την υποστήριξή του. Η ανάπτυξη των σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα συμβάλει και στις δύο πλευρές. Πιστεύω ότι μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον μέσω αυτής της αμοιβαίας συνεργασίας», ισχυρίστηκε ο Ερτουγρούλογλου.

    Συνάντηση με τη μοίρα αεροπορικών επιδείξεων Turkish Stars

    Εξάλλου, ο παράνομος Bayrak (18.07.24 brtk.net) μεταδίδει ότι ο Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε επίσης με τη μοίρα αεροπορικών επιδείξεων Turkish Stars.

    Σε δηλώσεις του, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι απαραίτητες για τους Τούρκους της Κύπρου» και ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι εγγύηση της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο».

    (ΓΜ)

    [08] Δοκιμαστική πτήση των Turkish Stars πάνω από την κατεχόμενη Κερύνεια

    Η διαδικτυακή Κ?br?s Postas? (18.07.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι η μοίρα αεροπορικών επιδείξεων Turkish Stars πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση πάνω από την κατεχόμενη Κερύνεια.

    Η κύρια πτήση επίδειξης των Turkish Stars για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου στις 18.00 στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    (ΓΜ)

    [09] Ντοκιμαντέρ για την εισβολή από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (18.07.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ετοίμασε ειδικό ντοκιμαντέρ για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, στο ντοκιμαντέρ, το οποίο ξεκινά με την ιστορία της Κύπρου, αναφέρεται ότι Τούρκοι και Έλληνες ζούσαν ειρηνικά κατά την οθωμανική περίοδο, ενώ περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκρούσεις που βιώθηκαν μετά την προσάρτηση του νησιού από τη Βρετανία.

    Στο ντοκιμαντέρ υποστηρίζεται ότι το νησί δεν ήταν ποτέ υπό ελληνική κυριαρχία και προβάλλονται «οι απάνθρωπες σφαγές Τούρκων από τρομοκράτες που ήθελαν να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα με την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ το 1955», όπως ισχυρίζεται η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

    Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει αφηγήσεις ατόμων που λένε ότι υπέστησαν επιθέσεις, καθώς και δήθεν ομολογίες για τις δολοφονίες που κατ' ισχυρισμό διέπραξαν Ελληνοκύπριοι που συμμετείχαν στην ΕΟΚΑ τότε.

    Η ίδρυση της τρομοκρατικής Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης (ΤΜΤ) ενάντια δήθεν στις ελληνοκυπριακές επιθέσεις, η «αντίσταση» των Τούρκων στα Κόκκινα και η εισβολή του τουρκικού στρατού στο νησί στις 20 Ιουλίου 1974 μεταφέρονται με ιστορικές εικόνες.

    Για το ντοκιμαντέρ, το οποίο υλοποιήθηκε από τη Διοίκηση του Κέντρου Φωτογραφίας, Ταινιών και Εικαστικών Παραγωγών που υπάγεται στη Συμβουλευτική Υπηρεσία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Άμυνας, λήφθηκαν πλάνα από περιοχές όπου διεξήχθη η εισβολή, από μέρη όπου δήθεν η ΕΟΚΑ διέπραξε σφαγές, σημεία που έπεσαν νεκροί Τουρκοκύπριοι, τουρκικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο νησί, ιστορικές περιοχές των κατεχομένων και μουσεία.

    (ΓΜ)

    [10] Σύνοδος γυναικών επιχειρηματιών Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-«ΤΔΒΚ» στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (19.07.24) γράφει ότι η «II Σύνοδος κορυφής γυναικών επιχειρηματιών Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων Mustafa Cagatay του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΤΤΟ) στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΤΤΟ, η σύνοδος θα αρχίσει στις 10.00 π.μ. και συνδιοργανώνεται από το ΚΤΤΟ, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο DEIK/Τουρκίας-«ΤΔΒΚ», το Επιχειρηματικό Συμβούλιο DEIK/Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, το Συμβούλιο Γυναικών Επιχειρηματιών του ΚΤΤΟ και την Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Συνδέσμων της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

    Η σύζυγος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Σιμπέλ και ο λεγόμενος «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Ολγκούν Αμπτ΄ζαογλου θα απευθύνουν ομιλία στην έναρξη της συνόδου κορυφής.

    (ΚΣ)

    [11] Πρόγραμμα εορτασμών της επετείου των 50 χρόνων της εισβολής

    Η Vatan (19.07.24) δημοσιεύει τις διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο κατοχικό καθεστώς για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής, την οποία χαρακτηρίζουν ως «ειρηνευτική επιχείρηση».

    Οι εορτασμοί ξεκίνησαν σήμερα στις 12 μ.μ. με 50 κανονιοβολισμούς και διάγγελμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη που θα μεταδώσει ο παράνομος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Bayrak.

    Στις 18:00 θα ξεκινήσουν οι «επίσημες τελετές» με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στο κατεχόμενο Μπογάζι, ενώ στη συνέχεια στις 18:30 και στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν τελετές στο Μαυσωλείο του Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ και του Ραούφ Ντενκτάς, αντίστοιχα. Η βραδιά θα κλείσει με δεξίωση στον κήπο της λεγόμενης βουλής του κατοχικού καθεστώτος.

    Το Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 9:30 π.μ. θα ξεκινήσει με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ατατούρκ στη Λευκωσία και θα συνεχιστεί στις 10 π.μ. με την παρέλαση, η οποία θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες του Ερσίν Τατάρ και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Το βράδι της 20 Ιουλίου, θα παραθέσουν δεξίωση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και η σύζυγος του στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο.

    Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων με συνοδεία 50 πυροβολισμών στην παραλία της απόβασης στις 8 π.μ. το Σάββατο 20 Ιουλίου. Επίσης, θα γίνει προς τη Λευκωσία λαμπαδηδρομία και μεταφορά σημαίας που μεταφέρθηκε από το Ayd?nc?k και θα παραδοθεί στο τέλος της παρέλασης, ενώ το απόγευμα στις 6μ.μ. θα γίνει ακροβατική επίδειξη από το αεροπορικό σμήνος «Τουρκικά Αστέρια» και θα περάσουν 50 πλοία μπροστά από το ξενοδοχείο Dome.

    Παράλληλα, μουσικές και αθλητικές εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν τις τελετές, ενώ παρόμοιες τελετές θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ψήφισμα για την 50η επέτειο της εισβολής ενέκρινε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Το CNN Turk (18.07.24 cnnturk.com) μεταδίδει ότι τη θέση πως η μόνη λύση στην Κύπρο είναι η παραχώρηση κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στους Τουρκοκύπριους υποστηρίζει η ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σε ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και φέρει την υπογραφή του προέδρου του σώματος, Νουμάν Κουρτουλμούς.

    Στο ψήφισμα καλείται η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει το κατοχικό καθεστώς και υποστηρίζεται ότι «η 20η Ιουλίου είναι η ημέρα της απελευθέρωσης του τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος αντιστάθηκε με θάρρος και υπομονή στον πόνο και τις δυσκολίες που υπέστη για χρόνια, και το σύμβολο της προστασίας των κυριαρχικών του δικαιωμάτων και της ισότιμης θέσης του στο νησί».

    Προβάλλονται επίσης οι εξής ισχυρισμοί:

    «Η σκοτεινή περίοδος που ξεκίνησε το 1963, όταν οι Ελληνοκύπριοι σφετερίστηκαν το κράτος της εταιρικής σχέσης και συνεχίστηκε με εξορίες και σφαγές, έληξε με την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, η ύπαρξη και η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού διασφαλίστηκε και δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας στο νησί.

    Το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει αιματοχυσία στην Κύπρο για μισό αιώνα αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της διαρκούς κληρονομιάς και της επιτυχίας της ειρηνευτικής επιχείρησης. Η επιχείρηση αυτή, η οποία ονομάστηκε ειρηνευτική και έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τον απόλυτο αφανισμό, πραγματοποιήθηκε με βάση τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας που απορρέουν από τη Συμφωνία Εγγυήσεων του 1960. Αποτράπηκε επίσης η προσάρτηση του νησιού με το όνειρο της Ένωσης και με τετελεσμένα γεγονότα. Η νίκη που πέτυχαν οι ηρωικοί στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων και οι Κύπριοι μαχητές χέρι-χέρι ήταν το πρώτο βήμα που έγινε για τη δημιουργία του ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους.

    Μνημονεύουμε με σεβασμό, ευγνωμοσύνη και έλεος τον Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Νέτζμετιν Έρμπακαν, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Σεμίχ Σαντζάρ, ο οποίος διεξήγαγε την επιχείρηση με μεγάλη επιτυχία και την ολοκλήρωσε με νίκη παρά τις δυσκολίες, και τους Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς, τις ηγετικές μορφές του αγώνα για την ανεξαρτησία. Μνημονεύουμε με έλεος και ευγνωμοσύνη τους [Τούρκους] στρατιώτες και τους [Τουρκοκύπριους] μαχητές που πολέμησαν ώμο με ώμο στον αγώνα για την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού, τους ανώνυμους ήρωες της επιχείρησης, τους πεσόντες και τους βετεράνους μας».

    Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι βάδισαν με επιτυχία και αυτοπεποίθηση στον δρόμο που άνοιξε η ειρηνευτική επιχείρηση στα 50 χρόνια που άφησαν πίσω τους, επισφράγισαν τον αγώνα τους για κυριαρχία με την ανακήρυξη της ΤΔΒΚ υπό την ηγεσία του αείμνηστου ιδρυτικού προέδρου Ραούφ Ντενκτάς το 1983. Οι Τούρκοι της Κύπρου, με την υποστήριξη της Τουρκίας, προσπάθησαν με καλή πίστη για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση. Για περισσότερα από 50 χρόνια, παρά τον εποικοδομητικό ρόλο της τουρκικής πλευράς στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, κανένα αποτέλεσμα δεν έχει επιτευχθεί λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ενώ οι Ελληνοκύπριοι ανταμείφθηκαν με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Τουρκοκύπριοι υποβλήθηκαν σε άδικη και απάνθρωπη απομόνωση, περιορισμούς και εμπάργκο. Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν αξίζουν αυτή την κατάσταση ούτε συναινούν σε αυτή. Δεν έχουν πλέον καμία ανοχή να σπαταλούν χρόνο με προτάσεις που δεν προβλέπουν πολιτική ισότητα και διαμοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού στη βάση της ισότητας. Η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η παραχώρηση στον τουρκοκυπριακό λαό των εγγενών, η κατοχύρωση της κυριαρχικής του ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του.

    Η πολιτική της λύσης των δύο κρατών είναι επίσης ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της διαρκούς ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου. Δεν πρέπει πλέον να αγνοείται η ύπαρξη δύο ξεχωριστών λαών και δύο ξεχωριστών κρατών. Οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να βασίζονται σε αυτή την πραγματικότητα. Η θέση που δικαιούται το τουρκοκυπριακό κράτος ως ανεξάρτητο και ισότιμο κυρίαρχο μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ευχάριστο ότι η ΤΔΒΚ, αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, έχει αποκτήσει το καθεστώς του μέλους παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικών Κρατών. Είναι η πιο φυσική μας προσδοκία είναι ότι αυτές οι εξελίξεις θα ολοκληρωθούν με περαιτέρω βήματα».

    Με το ψήφισμα καλείται η διεθνής κοινότητα «να αναγνωρίσει την πραγματικότητα στο νησί, να τερματίσει το συντομότερο δυνατό την απάνθρωπη απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού και να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ, όπως της αξίζει».

    Το ψήφισμα τονίζει ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι να καταλήξουν σε αποτέλεσμα και καταλήγει ως εξής:

    «Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ελευθερίας και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων στο μέλλον, όπως ήταν μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να εκπληρώνει με ευαισθησία τις ευθύνες της ως 'εγγυήτρια δύναμη' και 'μητέρα πατρίδα' και δεν θα επιτρέψει τη διάβρωση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού με οποιονδήποτε τρόπο. Η πλήρης υποστήριξη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και του τουρκικού κράτους προς την ΤΔΒΚ θα συνεχιστεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και χωρίς διακοπή. Την ιστορική αυτή ημέρα, που σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της 'ειρηνευτικής επιχείρησης', επιβεβαιώνουμε εκ νέου την ενότητα της καρδιάς και του σκοπού μας με τους Κύπριους συμπατριώτες μας και δηλώνουμε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο την ακλόνητη ενότητα και αλληλεγγύη μας. Οι Τούρκοι της Κύπρου θα συνεχίσουν να ζουν για πάντα σε ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια, κάτω από τη σκιά της δικής τους σημαίας και κάτω από τη στέγη του ανεξάρτητου κράτους τους».

    (ΓΜ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Έρντογαν

    Το CΝΝ Turk (18.07.24 cnnturk.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη συνέχεια.

    Ο Έρντογαν καταδίκασε για άλλη μια φορά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ και εξέφρασε τη θλίψη του και τις ευχές του για περαστικά για την επίθεση.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ο Τραμπ επέδειξε ισχυρή ηγεσία με τα κατευναστικά μηνύματα ενότητας που έστειλε, προκειμένου να μειωθεί η πόλωση και η ένταση μετά τη δολοφονική απόπειρα.

    Καταλήγοντας, ο Έρντογαν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο θα είναι επωφελείς για τον αμερικανικό λαό και τις σχέσεις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

    (ΓΜ)

    [03] Συμφωνία για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Σομαλία – Στέλνουν το Oruc Reis

    To κρατικό κανάλι TRT Ηaber (18.07.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι o Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε τρία τεμάχια στις θάλασσες της Σομαλίας.

    Η «Συμφωνία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων μεταξύ της Τουρκίας και της Σομαλίας» υπεγράφη με τη συμμετοχή του Μπαϊρακτάρ και του Abdirizak Omar Mohamed, Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Σομαλίας.

    Στις δηλώσεις του, ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι καθώς οι ανάγκες της χώρας του αυξάνονται η Τουρκία δεν θα κάνει έρευνες μόνο στη δική της γη και στις δικές της θάλασσες, αλλά και σε άλλες περιοχές.

    Πρόσθεσε ότι θα εισέλθουν σε μια πιο ενεργή διαδικασία έρευνας φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές και ορισμένες χώρες, μέσω συνεργασιών ή από μόνοι τους.

    Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι υπέγραψαν συμφωνία καταμερισμού της παραγωγής και ότι για το σκοπό αυτό, θα στείλουν το πλοίο Oruc Reis στην περιοχή αυτή, στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

    Σημειώνεται ότι το Oruc Reis θα μεταβεί στη Σομαλία με μια ομάδα περίπου 50 ατόμων και θα συνοδεύεται από 5 πλοία υποστήριξης. Ναυτικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν επίσης σε αυτή την επιχείρηση.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 19 July 2024 - 12:36:33 UTC