Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-03-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 46/2024 02-04.03.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σήμερα πάει Βερολίνο ο Τατάρ
  • [02] Επανέλαβε τις θέσεις του «για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα» ο Τατάρ
  • [03] Τατάρ: «Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ συνεχίζει να αδικεί τον τουρκοκυπριακό λαό»
  • [04] Συναντήσεις Τατάρ στην Αττάλεια με ΓΓ ΟΤΚ, Τούρκο ΥΠΕΞ και πρόεδρο Ταταρστάν
  • [05] Συναντήσεις Ερτουγρούλογλου με ΥΠΕΞ Μπουρκίνα Φάσο, Νοτίου Σουδάν, Αζερμπαϊτζάν
  • [06] Ουστέλ: «Η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα»
  • [07] Συναντήσεις Ουστέλ στο περιθώριο του Διπλωματικού Φόρουμ στην Αττάλεια
  • [08] Χασίπογλου: «Το ψήφισμα 186 του ΟΗΕ πρέπει να αναθεωρηθεί»
  • [09] Διαδήλωση μπροστά στο βρετανικό κοινοβούλιο από τουρκοκυπριακές οργανώσεις
  • [10] Αρθρογράφος επικρίνει το CTP για την παραχώρηση του «αεροδρομίου» Λευκονοίκου στις κατοχικές δυνάμεις
  • [11] Ανακοίνωση KTOS για τα προβλήματα των παιδιών από μικτούς γάμους
  • [12] Τρεις Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές
  • [13] Αύξηση 38% στις αφίξεις Τούρκων και 11,4% στις αφίξεις αλλοδαπών τον Ιανουάριο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων»
  • [02] Σε ανάγκη συνεργασίας Αιγύπτου-Τουρκίας σε υψηλό επίπεδο αναφέρθηκε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ
  • [03] Στις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ
  • [04] Οριστικοποιήθηκαν οι κατάλογοι υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου
  • [05] Προβάδισμα Ιμάμογλου καταγράφει νέα δημοσκόπηση
  • [06] Στο 67,07% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σήμερα πάει Βερολίνο ο Τατάρ

    Η Haber K?br?s (03.03.24 haberkibris.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μεταβαίνει σήμερα στη Γερμανία για να λάβει μέρος στην Έκθεση Τουρισμού και να διεξάγει επαφές.

    Ο Τατάρ θα μεταβεί στο Βερολίνο από το Φόρουμ της Αττάλειας στο οποίο συμμετείχε.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ακόμα δεν έγινε κάποια «επίσημη δήλωση» για όλες τις επαφές του Τατάρ στη Γερμανία.

    Έγινε γνωστό, όμως, ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο, ο Τατάρ θα επισκεφτεί το περίπτερο της «ΤΔΒΚ» στην τουριστική έκθεση.

    Ωστόσο, ο παράνομος Bayrak (03.03.24, BRTK) μεταδίδει ότι οι επαφές Τατάρ στο Βερολίνο θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και κατά τη διάρκειά τους θα λάβει μέρος και θα εκφωνήσει ομιλία στο Global Destination Exchange Forum. Κατόπιν θα επισκεφθεί την «αντιπροσωπεία» του κατοχικού καθεστώτος στο Βερολίνο και θα παραχωρήσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο Michael Martens.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα επισκεφθεί το περίπτερο της «ΤΔΒΚ» στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου που θα διεξαχθεί μεταξύ 5-7 Μαρτίου, θα διεξάγει επαφές με Τούρκους επιχειρηματίες και θα παραχωρήσει διάσκεψη Τύπου για τουρκικά ΜΜΕ.

    Μετά το πέρας της επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Τατάρ θα μεταβεί στην Αττάλεια όπου θα παραστεί στα εγκαίνια της 4ης Διεθνούς Συνόδου Κορυφής Τουριστικής Γαστρονομίας Επενδύσεων και Φιλοξενίας και του Τουρκοκυπριακού Ιστορικού Σπιτιού.

    Ο Τατάρ θα επιστρέψει στα κατεχόμενα την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επανέλαβε τις θέσεις του «για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα» ο Τατάρ

    Η Gunes (04.03.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar) κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αφυπνιστεί και επανέλαβε τις θέσεις του «για δύο κράτη και την απαίτηση για κυριαρχική ισότητα».

    Έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας από το βήμα του 3ου Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, στο πάνελ με τίτλο: «Ένα νέο μέλλον για την Κύπρο».

    Το πάνελ στο οποίο μίλησε ο Τατάρ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή, υποστηρίζει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που συμμετέχει σε ένα τόσο σημαντικό και εντυπωσιακό φόρουμ, «παρά τις πολιτικές απομόνωσης που προσπαθούν να εμποδίσουν την τουρκοκυπριακή φωνή να ακουστεί σε κάθε βήμα», όπως ισχυρίστηκε και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) και τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan).

    Υποστήριξε επίσης ότι «η απάνθρωπη και παράνομη απομόνωση που έχει επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό λαό πρέπει να τερματιστεί τώρα, καθώς το Κυπριακό έχει εισέλθει στο 61ο έτος» και δήλωσε ότι από την ημέρα που ανέλαβε τα «καθήκοντά του», έχει προβάλει ένα όραμα για να θέσει τέλος «σε αυτή τη δίωξη κατά του τουρκοκυπριακού λαού».

    Είπε πως παρά τα εμπόδια, «η ανάπτυξη και η προώθηση της ΤΔΒΚ θα συνεχιστεί» και υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ είναι ο εκπρόσωπος της τουρκικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο προστάτης των συμφερόντων της».

    Πρόσθεσε ότι αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει και να αναπτύσσεται με την υποστήριξη της Τουρκίας.

    Ανέφερε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά απέσυρε τη συγκατάθεσή της από το μοντέλο της ομοσπονδίας, το οποίο, όπως υποστήριξε, απέτυχε για περισσότερο από μισό αιώνα και έχει πλέον εξαντληθεί, και ότι παρουσίασε το νέο όραμα στην άτυπη συνάντηση 5+ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 2021.

    Ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ είναι τουλάχιστον εξίσου κυρίαρχη με το ελληνοκυπριακό κράτος στο νότο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν θα επενδύσει στο εξαντλημένο, νεκρό και θαμμένο μοντέλο λύσης».

    «Έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο όταν επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού».

    Είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν πάντα υπέρ της διπλωματίας και σημείωσε ότι νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν «μέχρι να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού».

    Επεσήμανε ότι η Maria Angela Holguin, ως προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες, έχει αναλάβει να διερευνήσει αν υπάρχει κοινός έδαφος μεταξύ των δύο μερών και ότι αναμένει από αυτήν να υποβάλει αντικειμενική έκθεση των γεγονότων στο νησί στο τέλος των 6 μηνών.

    Αναφερόμενος στις εκκλήσεις του Προέδρου της Τουρκίας, προς την 77η και 78η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τατάρ δήλωσε ότι «ήταν ένα ιστορικό βήμα η έκκληση του Προέδρου Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ και να θέσει τέλος στις διώξεις των Τουρκοκυπρίων μέσω απάνθρωπων και παράνομων περιορισμών».

    Απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα, ο Τατάρ ζήτησε να τερματιστεί «η άδικη απομόνωση».

    Αναφερόμενος στην «ομόφωνη ένταξη της ΤΔΒΚ ως μέλος με το καθεστώς του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών», ο Τατάρ δήλωσε ότι αυτή την περίοδο «που γιορτάζεται η 40η επέτειος της ανακήρυξης της ΤΔΒΚ, ο έντιμος αγώνας θα συνεχιστεί παίρνοντας κουράγιο από αυτή τη θετική εξέλιξη που αναβαθμίζει το καθεστώς».

    Ανέφερε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνάντηση με τους παγκόσμιους ηγέτες και στη μεταφορά του Κυπριακού ζητήματος σε αυτούς, ο Τατάρ σημείωσε ότι με κάθε ευκαιρία «διαβιβάζει τις απόψεις του τουρκοκυπριακού λαού και τις αδικίες που αντιμετωπίζει».

    Σημειώνοντας ότι πραγματοποίησε επίσημες επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν και στην Κιργισία, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και τον Πρόεδρο της Κιργισίας Sadyr Japarov «με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και των δεσμών μεταξύ των χωρών».

    Είπε πως επιθυμούν να δημιουργήσουν «σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά» και αναφέρθηκε στο διάλογο συνεργασίας που ξεκίνησε για το σκοπό αυτό.

    Επαναλαμβάνοντας ότι επιδιώκουν μια προληπτική διπλωματία που περιλαμβάνει 6 προτάσεις συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης της Κύπρου με το διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Τουρκίας, ο Τατάρ υπενθύμισε τις προτάσεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν γύρω από το νησί, την αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας κατά τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, τη διαχείριση των πόρων γλυκού νερού του νησιού, την αποναρκοθέτηση του νησιού και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

    Υποστήριξε επίσης ότι «η συνεργασία σε αυτούς τους 6 τομείς, οι οποίοι προετοιμάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο πλευρών, θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και θα συμβάλει στην πολυπόθητη σταθερότητα στην περιοχή».

    Εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των Τουρκοκυπρίων για την απώλεια ζωών στη Γάζα και την ανθρωπιστική τραγωδία που έχει φτάσει περίπου τις 30 χιλιάδες ανθρώπους, ο Τατάρ είπε: «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τις ζωές αθώων ανθρώπων, βρεφών και παιδιών».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι, «ως λαός που έχει υποστεί παρόμοιες φρικαλεότητες, γνωρίζουν καλά την ανθρώπινη τραγωδία που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι», ο Τατάρ ευχήθηκε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη το συντομότερο δυνατό, να επικρατήσει η διπλωματία και η ειρήνη να αντικαταστήσει τη βία και την καταστροφή.

    Επισημαίνοντας ότι η τραγωδία κατέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία της ασφάλειας στην ανθρώπινη ζωή, ο Τατάρ είπε:

    «Δόξα τω Θεώ, χάρη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ζούμε ειρηνικά στο νησί από το 1974. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση [Σημ. Μετ: Όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή του 1974], έφερε ειρήνη όχι μόνο στους Τουρκοκύπριους αλλά και στους Ελληνοκύπριους. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

    (ΚΣ)

    [03] Τατάρ: «Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ συνεχίζει να αδικεί τον τουρκοκυπριακό λαό»

    Η K?br?s (02.03.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο συνεχίζει να αδικεί τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Μιλώντας στον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ankara Anatolia στα πλαίσια της συμμετοχής του Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, o Τατάρ αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν το κατοχικό καθεστώς και σε περιφερειακά ζητήματα.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, η οποία υπηρετεί και στις δύο πλευρές της Κύπρου, συμπληρώνει το 60ό έτος της θητείας της στις 4 Μαρτίου και ισχυρίστηκε ότι οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ ενεργούσαν πάντα μεροληπτικά και παρέμεναν υπό την επιρροή των Ελληνοκυπρίων.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι αν και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τον δρόμο Πύλας - Άρσους, τον οποίο το κατοχικό καθεστώς ήθελε να κατασκευάσει για να παρέχει διευκολύνσεις στους Τούρκους που ζουν στην Πύλα στη νεκρή ζώνη, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ σταμάτησε την κατασκευή του δρόμου «με την επιρροή της Ελλάδας», κατά την έκφρασή του.

    Ο Τατάρ επεσήμανε ότι «προκειμένου να υπηρετήσουν οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην ΤΔΒΚ, πρέπει να κάνουν απόλυτη συμφωνία με τις τουρκοκυπριακές αρχές και δήλωσε ότι οι αξιολογήσεις τους για το θέμα αυτό συνεχίζονται».

    Επιχειρώντας έναν παραλληλισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα με τις διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είχε βιώσει παρόμοια πράγματα στο παρελθόν και ότι αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στο νησί στο μέλλον, αυτή θα πρέπει να βασίζεται στη λύση των δύο κρατών.

    «Σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία στην Κύπρο, ο τουρκοκυπριακός λαός πρέπει να πάρει τη θέση του σε αυτή τη θέση στη βάση της ισότητας ως χωριστή οντότητα. Μια συμφωνία με ισότιμο διεθνές καθεστώς μπορεί να έχει τη μορφή συνεργασίας δύο κρατών. Δεν θα δεχθούμε ποτέ την εξαφάνιση της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης της βόρειας Κύπρου και τον υποβιβασμό μας σε μια ομοσπονδιακή δημοκρατία στην Κύπρο που θα είναι η συνέχεια του ελληνικού έθνους. Δεν θα γίνουμε μπαλώματα σε αυτούς», είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζοντας ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στην Κύπρο, Maria Angela Holguin Cuellar είχε επαφές και με τις δύο πλευρές της Κύπρου, ο Τατάρ δήλωσε ότι διαβίβασαν στην κ. Cuellar τις προθέσεις τους για λύση δύο κρατών με κυρίαρχο, ισότιμο διεθνές καθεστώς για να τις μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα.

    Ο Τατάρ επανέλαβε επίσης ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία στην Κύπρο με βάση την «ομοσπονδία» πάνω στην οποία εργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη εδώ και 60 χρόνια, και κατέληξε λέγοντας: «Ενημερώσαμε την Cuellar ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας. Εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς μπορεί να γίνει αποδεκτό, τότε μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι. Δεν θα συμβιβαστούμε με την πολιτική μας και θα συνεχίσουμε αυτή τη στάση».

    (ΓΜ)

    [04] Συναντήσεις Τατάρ στην Αττάλεια με ΓΓ ΟΤΚ, Τούρκο ΥΠΕΞ και πρόεδρο Ταταρστάν

    H K?br?s (03.03.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), Kubanychbek Omuraliev.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της παρουσίας του Τατάρ στο Φόρομ Διπλωματίας της Αττάλειας συζητήθηκαν οι σχέσεις του κατοχικού καθεστώτος με τον ΟΤΚ και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ενίσχυση της συνεργασίας «θεσμών» του κατοχικού καθεστώτος, όπως η λεγόμενη βουλή και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τον ΟΤΚ μετά την αποδοχή της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ» στον οργανισμό ως παρατηρητής το 2022.

    H K?br?s (03.03.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι επίσης ότι ο Τατάρ συναντήθηκε και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Στη συνάντηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ευχαρίστησε την Τουρκία για την πρόσκληση προς το κατοχικό καθεστώς να συμμετάσχει στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας.

    Η K?br?s (02.03.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Φόρουμ ο Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε και με τον Rustam Minnikhanov, επικεφαλής της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, ομόσπονδου κρατιδίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Κατά τη συνάντηση τονίστηκαν οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ τους και συζητήθηκαν η ανάπτυξη των σχέσεων, οι ευκαιρίες συνεργασίας καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα.

    (ΓΜ)

    [05] Συναντήσεις Ερτουγρούλογλου με ΥΠΕΞ Μπουρκίνα Φάσο, Νοτίου Σουδάν, Αζερμπαϊτζάν

    H K?br?s (03.03.24) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο Jean Marie Traore, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ του κατοχικού καθεστώτος και της Μπουρκίνα Φάσο και η αύξηση του αριθμού των φοιτητών από τη χώρα αυτή στα «πανεπιστήμια» που λειτουργούν στα κατεχόμενα. Ο Ερτουγρούλογλου ενημέρωσε τον Τraore και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Εξάλλου, η K?br?s γράφει επίσης ότι ο Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν James Pitia Morgan. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερτογρούλογλου και Morgan συζήτησαν το Κυπριακό και προέβησαν σε αξιολογήσεις.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Ceyhun Bayramov με τον οποίο αξιολόγησαν τις σχέσεις των «δύο χωρών» που ενδυναμώνονται. Ο Έρτουγρούλογλου ευχαρίστησε τον Bayramov για τη στήριξη που παρέχει η χώρα του στους Τουρκοκύπριους στο Κυπριακό.

    (ΓΜ/Ι/Τσ.)

    [06] Ουστέλ: «Η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα»

    Η K?br?s (01.03.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ υποστήριξε ότι η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα.

    Μιλώντας στον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ankara Anatolia με αφορμή τη συμμετοχή του στο 3ο Φόρουμ Διπλωματίας που διοργανώνεται στην Αττάλεια, ο Ουστέλ σημείωσε ότι παρίσταται στο Φόρουμ μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και μια «αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων».

    Ο Ουστέλ ισχυρίστηκε επίσης ότι η πρόσκλησή τους στο Φόρουμ, το οποίο χαρακτήρισε σαφή ένδειξη της αυξανόμενης δύναμης και επιρροής της Τουρκίας στην παγκόσμια πολιτική, είναι σημαντική για την αύξηση προβολής των κατεχομένων, την εξάλειψη της έλλειψης διεθνών επαφών στις οποίες συνεχώς αντιμετωπίζουν εμπόδια και την «ανακοίνωση της δίκαιης υπόθεσής μας στον κόσμο», κατά την έκφρασή του.

    Πρόσθεσε ότι συμμετέχουν στο φόρουμ προκειμένου να μεταφέρουν τα προβλήματά τους και τις προσδοκίες του «λαού» τους από τη διεθνή κοινότητα σε όλους όσους μπορούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.

    «Η ΤΔΒΚ και η Τουρκία έχουν σημαντική γεωπολιτική δύναμη»

    Αναφερόμενος στον σκοπό της παρουσίας του στο Φόρουμ, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι: «Θα έχουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε τις απομονώσεις που έχει βιώσει η ΤΔΒΚ από τον κόσμο και τα εμπάργκο που έχει υποστεί από τον κόσμο. Ως εκ τούτου, έχει μεγάλη σημασία για εμάς».

    Υποστηρίζοντας ότι από την «ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ» και εντεύθεν εργάζονται σκληρά με την Τουρκία για να φέρουν τη «χώρα» αυτή στη θέση που της αξίζει στον κόσμο, ο Ουστέλ είπε: «Ως εκ τούτου, οι σχέσεις μας με την Τουρκία βασίζονται σε μια σχέση πέραν των αδελφών, και ως αποτέλεσμα αυτών των σχέσεων, όσα προβλήματα και αν υπάρχουν στον κόσμο, ανοίγουμε το δρόμο για αυτά τα προβλήματα με την Τουρκία».

    Όσον αφορά την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι: «Η ΤΔΒΚ και η Τουρκία έχουν σημαντική γεωπολιτική δύναμη. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη για να υπηρετήσουμε την παγκόσμια ειρήνη».

    «Θα αποκαλύψουμε τη συμβολή της λύσης των δύο κρατών στη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου»

    Ο Ουστέλ πρόσθεσε και το εξής: «Θα προβάλουμε τη συμβολή που θα έχει στη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου μια δίκαιη, μόνιμη, βασισμένη στα δύο κράτη λύση του προβλήματος, που διαρκεί 60 χρόνια. Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας για την άρση των άδικων εμπάργκο που έχουν επιβληθεί στο λαό μας και των ασυμβίβαστων με τα ανθρώπινα δικαιώματα πρακτικών».

    Καταλήγοντας, ο Ουστέλ σημείωσε ότι στο φόρουμ θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις και τις προτάσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την καταπολέμηση άλλων παγκόσμιων προβλημάτων.

    (ΓΜ)

    [07] Συναντήσεις Ουστέλ στο περιθώριο του Διπλωματικού Φόρουμ στην Αττάλεια

    Η K?br?s (03.03.24) γράφει ότι με τον Πρωθυπουργό του Μπουρούντι Gervais Ndirakobuca, τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος Νέο Αζερμπαϊτζάν Tahir Budagov και τον πρόεδρο εξωτερικών σχέσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Zafer Sar?kaya συναντήθηκε ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ (Unal Ustel) στο πλαίσιο των επαφών του στο περιθώριο του Διπλωματικού Φόρουμ στην Αττάλεια της Τουρκίας.

    Ο Ουστέλ δήλωσε ότι στις συναντήσεις του «αναπτύχθηκε το όραμά τους να αγκαλιαστούν με τον κόσμο.

    Στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Ndirakobuca, ο Ουστέλ ανέφερε ότι επιθυμούν να αναπτύξουν πολιτικές, οικονομικές κι πολιτιστικές σχέσεις και με τις χώρες της Αφρικής, όπως με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

    Χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ορθό το όραμα» που άρχισε να υλοποιεί προσφάτως η Τουρκία αναπτύσσοντας σχέσεις με χώρες της Αφρικής, ο Ουστέλ είπε ότι ο κόσμος δεν αποτελείται μόνο από μία ήπειρο και ότι υπάρχουν απίστευτες οικονομικές ευκαιρίες και στις αφρικανικές χώρες. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Συναντιόμαστε όχι μόνο με τους κοντινούς γείτονές μας, τα τουρκικά κράτη ή την Ευρώπη, αλλά και με αξιωματούχους όλων των υπολοίπων χωρών του κόσμου σε κάθε ευκαιρία που βρίσκουμε και κάνουμε τα απαραίτητα πολιτικά βήματα. Το Μπουρούντι είναι μια από αυτές τις χώρες. Πέρασαν πολύ σοβαρές δυσκολίες μέχρι να φτάσουν σε σταθερότητα την τελευταία δεκαετία. Τώρα θέλουν να αναπτύξουν τη χώρα τους και περιμένουν επενδύσεις. Είναι μια κοινωνία που ασχολείται με τη γεωργία. Έχουν ιδιαίτερα προϊόντα όπως ο καφές και το τσάι. Στα σχολεία μας σπουδάζουν περίπου 400 πολίτες τους. Γιατί να μην αναπτύξουμε σχέση σε αυτό το σημείο; Τους προσκαλώ στην ΤΔΒΚ».

    Εξάλλου, στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Budagov, ο Ουστέλ ανέφερε ότι κατά τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν πολύ σημαντικές εξελίξεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την «ΤΔΒΚ» ειδικά στους τομείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

    «Κάναμε μεγάλα βήματα για να έρθουν στο σημείο που στοχεύουμε οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ», είπε και πρόσθεσε ότι κάνουν ειλικρινώς βήματα πέραν από το αναμενόμενο για ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΑΚΡ υπό τον Ζαφέρ Σαρίκαγια, ο Ουστέλ συζήτησε τις δραστηριότητες που θα κάνουν στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» που υπέγραψαν το ΑΚΡ και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας με το Κόμμα Νέο Αζερμπαϊτζάν.

    Ο Ουστέλ παρέστη και στο πάνελ με ομιλητή τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ με τίτλο «Ένα Νέο Μέλλον για την Κύπρο», ενώ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε ότι η έμφαση που έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν στην «κυριαρχική ισότητα» κατά την εναρκτήριά του ομιλία στο Φόρουμ κατέδειξε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» βρίσκονται σε πλήρη αρμονία στην εξωτερική πολιτική και ότι «Τουρκία και ΤΔΒΚ στέκονται όρθιοι πίσω από τη νέα πολιτική στο Κυπριακό».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Χασίπογλου: «Το ψήφισμα 186 του ΟΗΕ πρέπει να αναθεωρηθεί»

    H K?br?s Postas? (03.03.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου υποστήριξε ότι το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει να δημιουργεί μια ζώνη άνεσης για την ελληνοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο και πρέπει να αναθεωρηθεί.

    Σε δήλωσή του με αφορμή την 60η επέτειο του Ψηφίσματος 186 της 4ης Μαρτίου 1964, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι «με το Ψήφισμα 186, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τροφοδοτεί όχι τη λύση αλλά τη μη λύση και συνεχίζει να δημιουργεί μια ζώνη άνεσης για την ελληνοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο».

    Ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ακόμη ότι τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται στο νησί εδώ και 60 χρόνια χωρίς καμία συμφωνία και έχουν υποστηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αντιπροσωπεύει το status quo και πρόσθεσε τα εξής:

    «Στη σκιά των επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι ελληνοκυπριακές ένοπλες δυνάμεις για να καταστρέψουν τους Τουρκοκύπριους, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδέχθηκε την Κυπριακή Δημοκρατία ως μοναδική χώρα με το ψήφισμα αριθ. 186, το οποίο τέθηκε στην ημερήσια διάταξη ως προσωρινή διέξοδος από την κρίση στη συγκυρία της ημέρας, και δήλωσε ότι θα αγνοήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις άκαρπες διαπραγματευτικές διαδικασίες που έχουμε περάσει, το ψήφισμα αυτό είναι ξεπερασμένο και θα πρέπει να αναθεωρηθεί υπό το πρίσμα της πραγματικότητας στο νησί.

    Με το ψήφισμα 186, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν τροφοδοτεί μια λύση, αλλά μια μη λύση και συνεχίζει να δημιουργεί μια ζώνη άνεσης για την ελληνοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο. Το δίκαιο, η ισότητα, η ανθρωπιά και το δικαίωμα στη ζωή έχουν αγνοηθεί με αυτό το ψήφισμα. Θεωρούμε χρήσιμο να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να κάνουν τους Τουρκοκύπριους να πληρώσουν για αυτό το λάθος.

    Στην τελευταία συνάντηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για ομοσπονδία στο Κραν Μοντάνα το 2017, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης και ο διάδοχός του Χριστοδουλίδης σηκώθηκαν από το τραπέζι χωρίς να κοιτάξουν πίσω τους με τη δύναμη που έλαβαν από το ψήφισμα 186. Το 2017 άνοιξε το παράθυρο της νέας πολιτικής της ΤΔΒΚ και της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Ο τουρκοκυπριακός λαός δικαιούται εδώ και καιρό την παράδοση της ισότιμης κυριαρχίας και του διεθνούς καθεστώτος του.

    Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν στην εναρκτήρια ομιλία του στο Φόρουμ Διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, το αίτημά μας για ισότιμο διεθνές καθεστώς και η έμφαση στην "κυριαρχική ισότητα" έδειξαν ξεκάθαρα ότι Τουρκία και η ΤΔΒΚ βρίσκονται σε πλήρη αρμονία στην εξωτερική πολιτική.

    Θα ξεπεραστούν ένα προς ένα στο μέλλον τα εμπόδια μπροστά στο άνοιγμα των Τουρκοκυπρίων και της ΤΔΒΚ στον κόσμο και την ενίσχυση των δεσμών της με τα τουρκικά κράτη και άλλους σημαντικούς παγκόσμιους οργανισμούς ενάντια στο ψήφισμα αριθ. 186, το οποίο έχει μετατραπεί σε καταστροφή για την Κύπρο».

    (ΓΜ)

    [09] Διαδήλωση μπροστά στο βρετανικό κοινοβούλιο από τουρκοκυπριακές οργανώσεις

    Η Κ?br?s (02.03.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι η λεγόμενη ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Embargoed! και ο Τουρκοκυπριακός Σύνδεσμος Μεγάλης Βρετανίας (BTCA), που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση μπροστά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο σήμερα στις 12.00, ημέρα της 60ης επετείου από την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ με το οποίο ξεκίνησε το εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων, όπως ισχυρίζονται.

    Σε κοινή ανακοίνωση των Embargoed! και BTCA, υποστηρίζεται ότι «στις 4 Μαρτίου 2024 είναι η 60ή επέτειος από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 186 του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκασε τον τουρκοκυπριακό λαό σε 60 χρόνια εμπάργκο και συντάχθηκε από τους Βρετανούς» και ότι θα ζητήσουν «τον τερματισμό της απάνθρωπης απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού» στη δράση που θα διοργανώσουν τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι οι δύο ομάδες, στην κοινή τους δράση, θα επιδιώξουν να φέρουν το θέμα του ψηφίσματος 186 του ΟΗΕ στην προσοχή των Βρετανών βουλευτών, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «να συνδράμει στην ακύρωση του ψηφίσματος 186 του ΟΗΕ και να τερματίσει την 60χρονη ανισότητα και τη διεθνή απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού».

    Στην κοινή δήλωση των δύο οργανώσεων προβάλλονται και οι εξής ισχυρισμοί:

    «Το ψήφισμα 186 του ΟΗΕ υιοθετήθηκε κυρίως για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους από περαιτέρω βίαιες επιθέσεις μετά το ελληνοκυπριακό πραξικόπημα και τις σφαγές τον Δεκέμβριο του 1963 και τον Ιανουάριο του 1964, που άφησαν εκατοντάδες νεκρούς και εκτόπισαν έναν στους τέσσερις Τουρκοκύπριους. Ωστόσο, η επέμβαση του ΟΗΕ στην Κύπρο λίγους μήνες αργότερα οδήγησε ακούσια στη στέρηση των συνταγματικών, πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Κάθε πτυχή της ζωής των Τουρκοκυπρίων επηρεάστηκε άδικα από το ψήφισμα 186 του ΟΗΕ, καταδικάζοντας τους Τουρκοκύπριους για γενιές σε μια ύπαρξη δεύτερης κατηγορίας σε σύγκριση με τους Ελληνοκύπριους γείτονές τους».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι εμποδίζονται από το άμεσο εμπόριο, τα ταξίδια και την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο, η ανακοίνωση αναφέρει:

    «Τα πάντα πρέπει να γίνονται μέσω της Τουρκίας ή της νότιας Κύπρου, γεγονός που προσθέτει χρόνο και κόστος στις δραστηριότητές τους. Οι Τουρκοκύπριοι εμποδίζονται επίσης να εκπροσωπούνται σε διεθνείς πολιτικές πλατφόρμες και να συμμετέχουν σε διεθνείς εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις. Τους απαγορεύεται ακόμη και να παίζουν φιλικούς αγώνες με συλλόγους που είναι εγγεγραμμένοι στη FIFA».

    Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει «να διορθώσει το 60χρονο λάθος του αναγνωρίζοντας ότι το ψήφισμα 186 του ΟΗΕ έχει βλάψει την Κύπρο και ιδιαίτερα τους Τουρκοκύπριους» και αναφέρεται καταληκτικά το εξής:

    «Το ψήφισμα 186 του ΟΗΕ λανθασμένα παρουσιάζει τους Ελληνοκύπριους ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο και ενισχύει τις απομονωτικές πολιτικές τους εναντίον των Τουρκοκυπρίων και όσων ζουν στη βόρεια Κύπρο. Είναι καιρός το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Έθνη να επανεξετάσουν αυτό το ξεπερασμένο ψήφισμα και να το τερματίσουν χωρίς προαπαιτούμενα. Η απάνθρωπη απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού πρέπει να τερματιστεί».

    (ΓΜ)

    [10] Αρθρογράφος επικρίνει το CTP για την παραχώρηση του «αεροδρομίου» Λευκονοίκου στις κατοχικές δυνάμεις

    Η διαδικτυακή K?br?s'?n Sesi (03.03.24 kibrisinsesi.com) δημοσιεύει άρθρο της Εσρά Αϊγκίν (Esra Aygin), στο οποίο η αρθρογράφος αναρωτιέται κατά πόσο το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) στήριξε την ψήφιση του «πρωτοκόλλου» χωρίς να λάβει γνώση για το περιεχόμενο του.

    Σημειώνοντας ότι το «πρωτόκολλο» δεν δημοσιεύτηκε αλλά ούτε δόθηκε πρόσβαση στην ίδια ως δημοσιογράφο με την αιτιολογία ότι πρόκειται για στρατιωτικό έγγραφο, γράφει χαρακτηριστικά:

    «Το κείμενο του πρωτοκόλλου δεν στάλθηκε στο κοινοβούλιο. Στις 22 Ιανουαρίου, δεν διαβάστηκε πριν από την ψηφοφορία στην ολομέλεια του κοινοβουλίου 'επειδή περιέχει πάρα πολλές τεχνικές λεπτομέρειες'. Διαβάστηκε μόνο ο τίτλος: 'Νόμος για το Πρωτόκολλο μεταξύ της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την παραχώρηση και παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης του αεροδρομίου Λευκονοίκου στη Διοίκηση των Τουρκοκυπριακών Ειρηνευτικών Δυνάμεων (KTBKK)' και ο σκοπός του: 'Για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, τονίζοντας την επιθυμία για ανάπτυξη των υφιστάμενων σχέσεων φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας'.

    Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του CTP, κ. Τουφάν Ερχιουρμάν απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο και ανακοίνωσε ότι η ομάδα του CTP θα ψηφίσει υπέρ του πρωτοκόλλου με την προϋπόθεση ότι το Λευκόνοικο δεν θα μετατραπεί σε στρατιωτική βάση και δεν θα σταθμεύσουν εκεί πολεμικά αεροσκάφη.

    Ωστόσο, μόλις το πρωτόκολλο εγκρίθηκε ομόφωνα λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Ερχιουρμάν, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν αυτή την 'ιστορική' ψηφοφορία με τη φράση 'Το Λευκόνοικο έγινε επίσημα στρατιωτική βάση της Τουρκίας'. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξήραν την ψηφοφορία σε πολλά κανάλια, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης κρατικής τηλεόρασης TRT, λέγοντας ότι το Λευκόνοικο θα μπορούσε σύντομα να γίνει μια βάση όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν F-16 με εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης.

    Το Λευκόνοικο χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα από τουρκικά UAV και UCAV από το 2019. Το σχέδιο μετατροπής του Λευκόνοικου σε στρατιωτική βάση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2021. Στις 16 Ιανουαρίου 2023, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών να υπογράψει το 'Πρωτόκολλο για την παραχώρηση και χρήση του αεροδρομίου Λευκονοίκου στη Διοίκηση των Τουρκοκυπριακών Ειρηνευτικών Δυνάμεων', το οποίο παραμένει μυστικό αυτές τις μέρες».

    Αναρωτιέται η αρθρογράφος με βάση ποια δεδομένα ο Ερχιουρμάν είπε ότι το Λευκόνοικο δεν θα είναι στρατιωτική βάση και υπογραμμίζει το γεγονός ότι, ενώ στη λεγόμενη επιτροπή νομικών, πολιτικών και εξωτερικών υποθέσεων της «βουλής», ο αναπληρωτής πρόεδρος του CTP, Ονγκούν Ταλάτ και το προερχόμενο από το CTP μέλος της «επιτροπής» Ουρούν Σολιαλί είχαν καταψηφίσει το λεγόμενο πρωτόκολλο, αυτό διαβιβάστηκε στην ολομέλεια με πλειοψηφία.

    Η Αϊγκίν γράφει ότι ο Ερχιουρμάν δήλωσε στην ομιλία του από το βήμα του «κοινοβουλίου» ότι δεν έγινε η απαραίτητη διαβούλευση κατά την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» και ότι δεν είχε δει ούτε το κείμενο του, και χαρακτηρίζει αξιοπερίεργο το γεγονός ότι τουλάχιστον 3 «βουλευτές» του CTP, μεταξύ των οποίων και ο Ερχιουρμάν, αποχώρησαν από την αίθουσα της ολομέλειας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Καταλήγει θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα στον Ερχιουρμάν και στους «βουλευτές» του CTP:

    «- Με ποιες 'αρμόδιες αρχές' συναντηθήκατε μετά την καταψήφιση του πρωτοκόλλου από τους βουλευτές του CTP στο στάδιο της επιτροπής;

    - Διαβάσατε το μυστικό πρωτόκολλο που προβλέπει τη μεταφορά του Λευκονοίκου στη KTBKK ή λάβατε μόνο προφορική ενημέρωση;

    - Πιστεύετε πραγματικά ότι ένα πρωτόκολλο που κρατείται μυστικό επειδή είναι απόρρητο ως στρατιωτική πληροφορία δεν περιέχει στρατιωτικά σχέδια για το Λευκόνοικο;

    - Τι θα κάνετε εάν το Λευκόνοικο χρησιμοποιηθεί με άλλους τρόπους από αυτούς που αναφέρατε όταν ψηφίσατε υπέρ;

    - Και κύριοι βουλευτές της αντιπολίτευσης: Αποδεχθήκατε αυτό το πρωτόκολλο, το οποίο θα επηρεάσει το μέλλον όχι μόνο του νησιού της Κύπρου αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να το διαβάσετε;»

    (ΙΣ)

    [11] Ανακοίνωση KTOS για τα προβλήματα των παιδιών από μικτούς γάμους

    Η Yeni Duzen (02.03.24, yeniduzen.com) γράφει ότι o γενικός γραμματέας της «τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων» (KTOS) Μπουράκ Μαβίς (Burak Mavis) σε γραπτή του δήλωση, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτοί που επηρεάζονται πιο πολύ από την αντίληψη ότι «η μη λύση αποτελεί λύση» και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη τον κάλεσε να σταματήσει να κάνει «τα δικά μας παιδιά ξένους στην ίδια μας τη χώρα!»

    Στην γραπτή του ανακοίνωση, ο Μαβίς ανέφερε ότι με μια αισιόδοξη πρόβλεψη ένας αριθμός της τάξης των 30 χιλιάδων ανθρώπων περιμένουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι 6,300 άνθρωποι δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για διάφορους λόγους και 527 άτομα δεν έλαβαν την υπηκοότητα, παρόλο που πληρούσαν τα καθορισμένα κριτήρια.

    Αναφέροντας ότι η αντίληψη ότι «η μη λύση είναι η λύση» στο νησί επηρεάζει περισσότερο τους Τουρκοκύπριους, ο Μαβίς δήλωσε ότι μια από τις μεγαλύτερες θυματοποιήσεις, είναι αυτή που βιώνουν όσοι έχουν μικτούς γάμους και τα παιδιά τους.

    Ο Μαβίς υπέβαλε επίσης ορισμένες ερωτήσεις στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

    «Ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί το Κυπριακό, είναι οι γάμοι μεταξύ Τουρκοκυπρίων που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολιτών άλλων χωρών και η αδυναμία των παιδιών που γεννιούνται από αυτούς τους γάμους να αποκτήσουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οι κοινωνικές συγκρούσεις και η εθνοτική διαίρεση του νησιού μας έχουν εμποδίσει με μια αισιόδοξη εκτίμηση 30.000 άτομα να αποκτήσουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με μελέτη που έχουμε διεξάγει, έχουμε καταγράψει ότι 6,300 άτομα δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για διάφορους λόγους μέχρι σήμερα και 527 άτομα δεν έχουν λάβει την υπηκοότητα παρόλο που πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια.

    Η αντίληψη κάποιων στο Κυπριακό, ότι η μη λύση είναι η λύση, επηρεάζει περισσότερο τους Τουρκοκύπριους. Ως αποτέλεσμα, όσοι βρίσκονται σε μικτούς γάμους και τα παιδιά τους βιώνουν μια από τις μεγαλύτερες θυματοποιήσεις.

    Όπως τα κράτη δεν αποφασίζουν ποιον παντρεύεται ένα άτομο, έτσι και ένα άτομο δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει τους γονείς του. Ενώ αυτά τα γεγονότα είναι προφανή, δεν είναι αποδεκτό οι ελληνοκυπριακές πολιτικές ελίτ που κάθονται στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες βλέπουν το θέμα της ιθαγένειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πολιτικό υλικό και αντικείμενο διαπραγμάτευσης, να λαμβάνουν αυθαίρετες αποφάσεις ή να αναστέλλουν τα δικαιώματα μας ως πολίτες της ΕΕ.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία, 3 Τουρκοκύπριοι υπέβαλαν αναφορά στον ΟΗΕ στη Γενεύη με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν την υπηκοότητα της "Κυπριακής Δημοκρατίας", ο 'Σύνδεσμος Χωρίς Ταυτότητα' υπέβαλε αναφορά με 675 υπογραφές στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έγινε δεκτή, ο βουλευτής του Ευρωκοινοβουλίου Niyazi K?z?lyurek έφερε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής και τα συνδικάτα μας πήγαν την υπόθεση της κας Eda Hancer Akkor στο Εφετείο (Ανώτατο Δικαστήριο). Το γεγονός ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπαθούν να εμφανιστούν σαν να έκαναν ένα βήμα, παράγοντας παραποιημένες ειδήσεις μπροστά στο γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις πήγαν την υπόθεση της κ. Eda Hancer Akkor στο Ανώτατο Δικαστήριο, δείχνει το δίκαιο του αγώνα μας.

    Κ. Κύριε Χριστοδουλίδη,

    Εδώ και δεκαεπτά χρόνια οι Τουρκοκύπριοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για γεννήσεις και γάμους προκειμένου να συμμορφωθούν με τα κριτήρια που έχετε εξαγγείλει και παίρνουν ρίσκα για γεννήσεις στο εξωτερικό προκειμένου να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα της ιθαγένειας, που είναι τα πιο βασικά δικαιώματα, στα παιδιά τους που θα γεννηθούν. Η νέα δέσμη κριτηρίων που παρουσιάζετε ενώπιον μας, αποτελεί μια νέα ελπίδα ή μια παλιά απογοήτευση;

    Κ. Χριστοδουλίδη,

    Σας ευχαριστούμε για το βήμα που κάνατε για την αξιολόγηση των αιτήσεων, αλλά η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν περιμένει από εσάς να διαχωρίσετε τα παιδιά μας ανάλογα με τον τόπο γάμου και γέννησής τους, αλλά να τα αντιμετωπίσετε όλα ισότιμα. Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναγνωρίζουμε την απόκτηση του δικαιώματος στην ιθαγένεια ως κοινωνικό καθήκον και δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση».

    (ΑΚ)

    [12] Τρεις Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές

    Η Avrupa (02.03.24) γράφει ότι τρεις Τουρκοκύπριοι είναι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024.

    Πρόκειται για τον νυν ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (Niyazi K?z?lyurek), που κατέρχεται ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, τον Όζ Καραχάν (Oz Karahan) που κατέρχεται υποψήφιος με το Κόμμα των Οικολόγων και τον Χουλουσί Κιλίμ (Hulusi Kilim) που κατέρχεται υποψήφιος με το Κόμμα Volt που ιδρύθηκε προσφάτως.

    (ΚΣ)

    [13] Αύξηση 38% στις αφίξεις Τούρκων και 11,4% στις αφίξεις αλλοδαπών τον Ιανουάριο

    Η Diyalog (03.03.24 diyaloggazetesi.com) γράφει ότι 136.000 άτομα εισήλθαν στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και των παράνομων λιμανιών τον Ιανουάριο του 2024, ενώ ο αριθμός των διελεύσεων από τα οδοφράγματα ανήλθε στις 342.000.

    Σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού και περιβάλλοντος, ο αριθμός των ατόμων που ήρθαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και δια θαλάσσης τον Ιανουάριο ήταν 136.905. Από αυτούς, οι 118.007 ήταν Τούρκοι πολίτες και οι 18.828 ήταν ξένοι υπήκοοι.

    Μεταξύ των ξένων υπηκόων, πρώτοι είναι οι Ρώσοι με 2.524 και ακολουθούν οι Ιρανοί με 2.248 αφίξεις, οι πολίτες του Καζακστάν με 931 αφίξεις, οι πολίτες Πακιστάν με 885 και οι πολίτες της Ουκρανίας με 743 αφίξεις.

    Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που ήρθαν στα κατεχόμενα αυξήθηκε κατά 38% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Αύξηση της τάξης του 11,4% υπήρξε και στον αριθμό των αλλοδαπών.

    Σε ό,τι αφορά την κίνηση από τα οδοφράγματα, τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν 220.486 διελεύσεις Ελληνοκυπρίων έναντι 220.000 τον Ιανουάριο του 2022.

    Αντίστοιχα πραγματοποιήθηκαν 138.373 διελεύσεις αλλοδαπών έναντι 121.614 τον ίδιο μήνα του 2022.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων»

    Το κανάλι aΗaber (01.03.24 ahaber.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Έρντογαν (Recep Tayyip Erdogan) ανέφερε ότι «η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της για την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμο διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού».

    Στην εναρκτήρια ομιλία του από το βήμα του 3ου Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, ο Έρντογαν αναφέρθηκε στο Κυπριακό χαρακτηρίζοντας την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς ως «κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού» και επέστησε την προσοχή στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Κεντρική Ασία στην οικονομία, την ενέργεια, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις μεταφορές και την αμυντική βιομηχανία.

    «Ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι απαραίτητο»

    Αναφερόμενος στη σύγκρουση Ισραήλ ? Παλαιστινίων ο Έρντογαν είπε ότι:

    «Αν τα λόγια δεν υποστηριχθούν από πράξεις, ούτε να σταματήσει η καταπίεση στην Παλαιστίνη είναι δυνατόν, ούτε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο διεθνές σύστημα. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος της προς τον παλαιστινιακό λαό μόνο μέσω της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους. Για τον σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στη βάση των συνόρων του 1967 [...]. Για το σκοπό αυτό, δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι ως Τουρκία να αναλάβουμε την ευθύνη, μεταξύ άλλων και ως εγγυητής».

    Ο Έρντογαν αναφέρθηκε επίσης στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) λέγοντας ότι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να καταστήσουν τον τουρκικό κόσμο ισχυρότερο από κοινού μέσω του ΟΤΚ.

    Δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να φωνάζει για το δίκιο, να υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη και να αυξάνει τον αριθμό των φίλων της σε όλο τον κόσμο το επόμενο διάστημα, ο Ερντογάν είπε:

    «Οι συγκρούσεις στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη και την Ουκρανία μας έδειξαν ότι το σημερινό παγκόσμιο σύστημα έχει πάψει εντελώς να λειτουργεί. Σε αυτές τις κρίσεις που ξέσπασαν στην καρδιά της χώρας μας, οι διεθνείς θεσμοί και οργανισμοί, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απέτυχαν να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν το αίμα, τα δάκρυα και την καταστροφή».

    Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε και τα εξής:

    «Θα προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την αφρικανική ήπειρο και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τις οποίες έχουμε βαθιά ριζωμένους δεσμούς, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε με το σύνθημα 'Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5 και ένας δικαιότερος κόσμος είναι εφικτός'».

    (ΓΜ)

    [02] Σε ανάγκη συνεργασίας Αιγύπτου-Τουρκίας σε υψηλό επίπεδο αναφέρθηκε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ

    To κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (03.03.24 aa.com.tr) μεταδίδει συνέντευξη του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών Sameh Shoukry, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών δικαιολογούν την ανάγκη συνεργασίας υψηλού επιπέδου στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού».

    Σε συνέντευξη του στο Ankara Anatolia με αφορμή την παρουσία του στο 3ο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, ο Shoukry δήλωσε ότι ελπίζει πως με την επανέναρξη των παραγωγικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, θα μπορέσουν να ξεπεράσουν από κοινού τις προκλήσεις στην περιοχή.

    «Ελπίζουμε ότι θα βρούμε τομείς συνεργασίας και ότι ο παραγωγικός διάλογος που μπορούμε να καθιερώσουμε σχετικά με τα συμφέροντά μας θα αποτελέσει ευκαιρία για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών», ανέφερε.

    Ο Shoukry επεσήμανε τη σημασία των καλών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας την τελευταία περίοδο και δήλωσε ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο και η συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για τις δύο χώρες.

    «Οι μακροχρόνιοι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών δικαιολογούν την ανάγκη για ένα υψηλότερο επίπεδο συντονισμού και συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα», δήλωσε ο Shoukry, τονίζοντας ότι η πρόσφατη προθυμία των δύο χωρών να εμπλακούν σε γόνιμες διμερείς σχέσεις προς το συμφέρον των λαών τους σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στις αιγυπτοτουρκικές σχέσεις.

    Ο Shoukri είπε επίσης ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν είναι μια σημαντική ευκαιρία για μια τέτοια συνεργασία και συντονισμό, υπενθυμίζοντας ότι και οι δύο Πρόεδροι έδωσαν εντολή στους υπουργούς τους να εργαστούν πιο αποτελεσματικά για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής στο πλαίσιο των κοινών τους συμφερόντων.

    (ΓΜ)

    [03] Στις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ

    Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (03.03.24 aa.com.tr) μεταδίδει την καταληκτική ομιλία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας (ADF), το οποίο διοργανώθηκε φέτος για 3η φορά.

    Δίνοντας πληροφορίες σχετικά με τους συμμετέχοντες στο φόρουμ, ο Φιντάν είπε ότι σε αυτό συμμετείχαν 19 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 2 αρχηγοί αυτόνομων διοικήσεων, συνολικά 64 υπουργοί, εκ των οποίων 52 Υπουργοί Εξωτερικών, ένας πρόεδρος κοινοβουλίου, 20 βουλευτές, 20 υφυπουργοί Εξωτερικών και 57 υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

    Υπενθυμίζοντας ότι κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Οκτώβριο του 2021, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατηγικού μηχανισμού μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, ο Φιντάν ανέφερε ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα λειτουργεί κυρίως σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών και τόνισε ότι το βήμα αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου θα συζητούνται θέματα που αφορούν την ενέργεια, την οικονομία και άλλες πολιτικές και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών και επιδιώκεται η επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος.

    Σημειώνοντας ότι έχουν συσταθεί επιμέρους ομάδες εργασίας και ότι οι σχετικές ομάδες συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο Φιντάν δήλωσε: «Κατόπιν πρόσκλησης του συναδέλφου μου κ. Antony Blinken, προγραμματίζεται ταξίδι στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για να πραγματοποιηθεί συνάντηση του στρατηγικού μηχανισμού».

    Ανέφερε, επίσης, ότι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχει σημαντικά θέματα στην ατζέντα και ότι στην Ουάσιγκτον θα κάνουν απολογισμό των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

    Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: όχι αναγνώριση της κατοχής

    Αναφερόμενος στις απόψεις της Τουρκίας για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Φιντάν δήλωσε πως «φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν φτάσει στα όρια των αποτελεσμάτων που μπορούν να επιτύχουν με τον πόλεμο».

    Εξέφρασε την άποψη ότι είναι καιρός να ξεκινήσει διάλογος για την κατάπαυση του πυρός και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει αναγνώριση της κατοχής, αλλά πιστεύουμε ότι είναι καιρός να διαχωριστεί το θέμα της αναγνώρισης της κατοχής και των θεμάτων κυριαρχίας από το θέμα της κατάπαυσης του πυρός».

    Ανάπτυξη σχέσεων με Ιαπωνία

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ομιλία του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε αν θα οργανωθεί μια ανταποδοτική επίσκεψη με αφορμή την επίσκεψη του Ιάπωνα Υπουργού Εξωτερικών Kamikawa Yoko στην Τουρκία στο πλαίσιο της 100ης επετείου διπλωματικών σχέσεων.

    Λέγοντας ότι είχαν μια πολύτιμη συνάντηση με τον ομόλογό του Kamikawa και τους δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούν και στο περιθώριο της G20 στη Βραζιλία, ο Φιντάν δήλωσε: «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων μας με την Ιαπωνία. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες μεταξύ μας, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογίας και του εμπορίου. Οι σχέσεις μας συνεχίζονται επίσης. Συζητάμε περιφερειακά ζητήματα σε ένα σοβαρό πλαίσιο. Σχεδιάζουμε επίσης να πραγματοποιήσουμε μια ανταποδοτική επίσκεψη τους επόμενους μήνες».

    Ανοίγματα στην Αφρική

    Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TRT (03.03.24 trthaber.com) σχολιάζει ότι τα ανοίγματα της τουρκικής διπλωματίας σε χώρες της Αφρική αντικατοπτρίστηκαν στο Διπλωματικό Φόρουμ και μεταδίδει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, 7 αρχηγοί κρατών, 2 πρωθυπουργοί και 25 υπουργοί Εξωτερικών από αφρικανικές χώρες παρακολούθησαν το ADF.

    (ΙΣ)

    [04] Οριστικοποιήθηκαν οι κατάλογοι υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (03.03.24 aa.com.tr) μεταδίδει ότι οριστικοποιήθηκαν οι κατάλογοι υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

    Οι επαρχιακές και περιφερειακές εκλογικές επιτροπές ανακοίνωσαν τους τελικούς καταλόγους των πολιτικών κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων που θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις γενικές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα διεξαχθούν την Κυριακή 31 Μαρτίου. Χθες ξεκίνησε και η εκτύπωση των ψηφοδελτίων και η διανομή και παράδοσή τους στους επικεφαλής των περιφερειακών εκλογικών επιτροπών.

    Σημειώνεται ότι ισχύει το εκλογικό ημερολόγιο που ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) για τις γενικές εκλογές για τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με το ημερολόγιο, τα πολιτικά κόμματα και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που πληρούν τα προσόντα να συμμετάσχουν στις εκλογές υπέβαλαν τους καταλόγους υποψηφιοτήτων τους στις επαρχιακές και περιφερειακές εφορευτικές επιτροπές στις 20 Φεβρουαρίου.

    Οι επαρχιακές και περιφερειακές εκλογικές επιτροπές εξέτασαν τους καταλόγους υποψηφίων που υπέβαλαν τα πολιτικά κόμματα και εντόπισαν ελλείψεις. Μετά τη συμπλήρωση των ελλείψεων από τα πολιτικά κόμματα, ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι υποψηφίων.

    Μετά την ανάλυση των προσωρινών καταλόγων υποψηφίων, τα πολιτικά κόμματα συμπλήρωσαν τις ελλείψεις στους καταλόγους υποψηφίων και τις γνωστοποίησαν χθες στις αρμόδιες εκλογικές επιτροπές.

    Οι τελικοί κατάλογοι των πολιτικών κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων ανακοινώθηκαν σήμερα από τις επαρχιακές και περιφερειακές εκλογικές επιτροπές. Οι κατάλογοι αναρτήθηκαν στα κτίρια των επαρχιακών και περιφερειακών εκλογικών επιτροπών.

    Μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων, η παραίτηση από την υποψηφιότητα δεν θα ληφθεί υπόψη μέχρι το τέλος των εκλογών, ωστόσο, εάν οι εν λόγω υποψήφιοι εκλεγούν, η παραίτησή τους θα τεθεί σε ισχύ και οι αναπληρωτές τους θα θεωρηθούν εκλεγμένοι, ενώ σε περίπτωση θανάτου θα ισχύσει το ίδιο.

    (ΓΜ)

    [05] Προβάδισμα Ιμάμογλου καταγράφει νέα δημοσκόπηση

    Η Birgun (02.03.24 birgun.net) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll για τον δήμο Κωνσταντινούπολης, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται του υποψηφίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μουράτ Κουρούμ με τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21-22 Φεβρουαρίου σε 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και δείγμα 1664 συμμετεχόντων με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης από ηλεκτρονικό υπολογιστή τηλεφωνικής συνομιλίας (CATI).

    Η δημοσκόπηση καταγράφει προβάδισμα του Εκρέμ Ιμάμογλου με 43,5% έναντι 40,2% του Μουράτ Κουρούμ. Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι υποψήφιοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ισότητας των Λαών (DEM) Μεράλ Νταντίς Μπεστάς και Μουράτ Τσεπνί με 6,1% και ακολουθεί o υποψήφιος του Καλού Κόμματος (IYI Parti) Μπουγρά Καβουντζού με 3,1%, ο υποψήφιος του Κόμματος της Νίκης (Zafer Partisi) Αζμί Καραμαχούτογλου με 2,5% και ο υποψήφιος του Κόμματος της Νέας Ευημερίας (Υeniden Refah Partisi) Μεχμέτ Αλτίνοζ με 2,3%.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του Καλού Κόμματος και το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του DEM κλίνουν προς ψήφο υπέρ του Ιμάμογλου.

    Μικρό προβάδισμα του AKP σε δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στα κόμματα

    Η διαδικτυακή Τ24 (03.03.24 t24.com.tr) δημοσιεύει ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης αναφορικά με την πρόθεση ψήφου προς τα κόμματα, σύμφωνα με τα οποία το ΑΚΡ προηγείται με 26,4% έναντι 24,7% του CHP.

    Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή», το 26,4% απάντησε το ΑΚP, το 24,7% το CHP, το 8% το DEM, το 5,2% το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το 5,1% το Καλό Κόμμα, το 3,7% το Κόμμα της Νέας Ευημερίας, το 2,1% το Κόμμα της Νίκης, το 1,5% το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TIP) και 1,2% το Κόμμα της Πατρίδας (Μemleket Partisi).

    Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν το 2%, ενώ η όσοι δήλωσαν αναποφάσιστοι, όσοι επιλέγουν ψήφο διαμαρτυρίας και όσοι απέφυγαν να απαντήσουν αθροίζονται στο 20.1%.

    (ΓΜ)

    [06] Στο 67,07% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

    Η Hurriyet (04.03.24 hurriyet.com.tr) δημοσιεύει τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Στατιστικό Ινστιτούτο της Τουρκίας (TUIK) σχετικά με τον πληθωρισμό κατά το Φεβρουάριο του 2024.

    Η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ήταν 4,53% τον Φεβρουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, 11,54% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, 67,07% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και 55,91% σε σύγκριση με τους μέσους όρους των δώδεκα μηνών.

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 4 March 2024 - 17:46:33 UTC