Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-11-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 236/2023 29.11.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Οι πράξεις της τουρκικής πλευράς υπενθυμίζουν γιατί βρίσκεται εδώ η UNFICYP»
  • [02] Η λύση ομοσπονδίας τελείωσε το 2017, ισχυρίζεται ο Ερτουγρούλογλου:
  • [03] Κουρσιάτ: Φαίνεται ότι ο πληθυσμός ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο
  • [04] «Ο Τατάρ λέει πως ο πληθυσμός είναι 410 χιλιάδες και η στατιστική υπηρεσία 399 χιλιάδες»
  • [05] «Υπό τον πλήρη έλεγχο του 'κράτους', οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους», λέει ο Ουστέλ
  • [06] Ισχυρισμοί για Ελληνοκύπριους πίσω από αγορές περιουσιών από αλλοδαπούς
  • [07] Τίποτα στην Κύπρο δεν βρίσκεται εκτός ελέγχου της Τουρκίας, λέει αρθρογράφος
  • [08] Ισχυρισμοί «βουλευτή» για στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ
  • [09] Το Forbes διαφημίζει πώληση περιουσιών στην Κερύνεια
  • [10] Στο τελικό στάδιο η μελέτη βιωσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία
  • [11] Πουλούν γη αβέρτα στα Καζιβερά
  • [12] «Πρωτόκολλο» στον τομέα της εκπαίδευσης
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας
  • [02] Διπλωματικές επαφές Έρντογαν και Φιντάν

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Οι πράξεις της τουρκικής πλευράς υπενθυμίζουν γιατί βρίσκεται εδώ η UNFICYP»

    Κάτω από τον τίτλο «Τουρκικός στρατός», η Avrupa (29.11.23) αναφέρεται στις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς και γράφει τα εξής σε παραπολιτικό της σχόλιο:

    «Η τουρκική πλευρά λέει ότι είναι αχρείαστα τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, όμως με τις πράξεις της υπενθυμίζει γιατί είναι εδώ ο στρατός της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι εδώ διότι υπάρχει μια νεκρή ζώνη ανάμεσα στον κατοχικό τουρκικό στρατό και την ελεύθερη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Υπάρχει νεκρή ζώνη επειδή υπάρχει κατοχή: Ανάμεσα στον κατακτητή και την Κυπριακή Δημοκρατία που τα εδάφη της έχουν κατακτηθεί. Χθες ο τουρκικός στρατός μπήκε στη νεκρή ζώνη στην Κέρμια αυτή τη φορά. Δεν ήταν αρκετή η επίθεση με μπουλντόζες στην Πύλα;»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Η λύση ομοσπονδίας τελείωσε το 2017, ισχυρίζεται ο Ερτουγρούλογλου:

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haber K?br?s (28.11.23, haberkibris.com) γράφει ότι η λεγόμενη επιτροπή οικονομίας, οικονομικών, προϋπολογισμού και προγραμματισμού της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος ενέκρινε με πλειοψηφία τον προϋπολογισμό του «υπουργείου εξωτερικών» ύψους 588 εκατομμυρίων 99 χιλιάδων 400 ΤΛ.

    Η συζήτηση στην «επιτροπή» έδωσε την ευκαιρία σε λεγόμενους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) να εκφράσουν επικρίσεις για το έργο του «υπουργείου» και να ζητήσουν διευκρινίσεις από τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουρούλογλου.

    Δρόμος Πύλας - Άρσους

    Ο Αρμαγάν Τζαντάν (Armagan Candan) ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το δρόμο Πύλας - Άρσους και για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για την απόκτηση περιουσιών από αλλοδαπούς στις κατεχόμενες περιοχές.

    Απαντώντας, ο Ερτουρούλογλου υποστήριξε ότι «η Πύλα ήταν μια πλήρης αποτυχία του ΟΗΕ» και ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Η ελληνική πλευρά διαπράττει πολλές παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη εδώ και χρόνια, ο ΟΗΕ δεν έχει κάνει τίποτα. Κάθε φορά που φέρναμε στην επικαιρότητα τον δρόμο της Πύλας, ο ΟΗΕ μας ανέκοπτε. Αυτή τη φορά είπαμε ότι αυτός ο δρόμος θα κατασκευαστεί».

    Σημείωσε επίσης ότι όταν ξεκίνησαν οι εργασίες του δρόμου στις 23 Οκτωβρίου, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, είδαν ότι δόθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά άδεια να πραγματοποιήσει εργασίες τεμαχισμού οικοπέδων στη διαδρομή του δρόμου.

    Το Κυπριακό είναι δημιούργημα των Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τζαντάν επεσήμανε ότι η όποια λύση επιτευχθεί δεν θα πρέπει να αποκλείει τους Τουρκοκύπριους από την ΕΕ και δεν θα πρέπει να «φυλακίζει τους Τουρκοκύπριους» κατά την έκφρασή του, στο βόρειο τμήμα του νησιού.

    «Γι' αυτό θα το σκεφτείτε δέκα φορές όταν λέτε δύο κράτη- και εσείς και εμείς και οι αρχές στην Τουρκία. Πρέπει να υπολογίσετε καλά τι θα μας οδηγήσει πού», σημείωσε ο Τζαντάν.

    Απαντώντας ο Ερτουρούλογλου υποστήριξε ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί την αναγνώριση ως όπλο κατά των Τουρκοκυπρίων» και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι υπεύθυνη για τα «εμπάργκο» και την αδυναμία των Τουρκοκυπρίων αθλητών να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις.

    «Είναι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα», δήλωσε ο Ερτουρούλογλου και πρόσθεσε: «Οι Τουρκοκύπριοι ήταν πολύ ευχαριστημένοι με την εταιρική σχέση του 1960. Αυτή η εταιρική σχέση σκοτώθηκε. Αυτός που σκότωσε ανταμείφθηκε, αυτός που σκοτώθηκε εξακολουθεί να κατηγορείται».

    Επικρίνοντας τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ, ο Ερτουρούλογλου είπε: «Δεν είμαι ένα άτομο που του αρέσει να κάνει πατριδοκαπηλία, αλλά είμαι ένα άτομο που έχει αποδεχθεί ως αποστολή να πάρει θέση εναντίον όλων αυτών, είτε πρόκειται για χώρες είτε για διεθνείς οργανισμούς που εφαρμόζουν εχθρικές πολιτικές απέναντί μας».

    Υποστήριξε ότι η ΕΕ γνωρίζει ότι διέπραξε λάθος που έκανε την Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της, αλλά δεν μπορεί πλέον να διορθώσει αυτό το λάθος.

    Πολιτική ισότητα χωρίς κυριαρχία δεν έχει νόημα

    Ο Ερκούτ Σιαχαλί (Erkut Sahali) επέκρινε το γεγονός ότι ο «προϋπολογισμός» του «υπουργείου εξωτερικών» συρρικνώνεται κάθε χρόνο και δήλωσε:

    «Δεν συρρικνώνεται μόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου εξωτερικών στο πλαίσιο του γενικού προϋπολογισμού, αλλά συρρικνώνεται και η φήμη του. [...] Βιώνετε την περίοδο με τις χαμηλότερες ανάγκες για ξένες γλώσσες».

    Είπε ότι το κατοχικό καθεστώς διαθέτει 25 «αντιπροσωπείες» στο εξωτερικό κα ότι οι 7 από αυτές βρίσκονται στην Τουρκία. Ο Σιαχαλί ζήτησε να δοθεί στην «ολομέλεια της βουλής» μια έκθεση αναφορικά με την δράση των υπόλοιπων 18 «αντιπροσωπειών» κατά την παρελθούσα πενταετία.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σιαχαλί χαρακτήρισε τη Συμφωνία Κορυφής του 1977 και το Σχέδιο Ανάν ως «επιτυχίες» στη διαδικασία του Κυπριακού και υποστήριξε ότι με την υποτιθέμενη νέα πολιτική διαπράχθηκε «χαρακίρι».

    Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η πολιτική ισότητα δεν έχει νόημα χωρίς να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάν είπε ότι «δεν έχουμε δει ποτέ ένα σχέδιο τόσο τρομακτικά επικίνδυνο όσο το σχέδιο Ανάν».

    Απευθυνόμενος στους «βουλευτές» του CTP ο Ερτουρούλγλου ισχυρίστηκε και τα εξής: «Ο [Ραούφ] Ντενκτάς αφιέρωσε τη ζωή του για την ομοσπονδιακή Κύπρο που αγαπάτε. Δεν έκανε τίποτα για την αναγνώριση. Προσπάθησε να παράσχει αναγνώριση στο πλαίσιο της λύσης. Το έργο της εταιρικής σχέσης έληξε το 2017, φίλες και φίλοι. Το πόσο μπορείτε να το χωνέψετε αυτό είναι δικό σας ερώτημα. [...] Κι εγώ λέω ότι μας βλάπτει το στάτους κβο. Τι λένε οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, καθήκον μας είναι να διατηρήσουμε το στάτους κβο. Μπορείτε να χτίσετε έναν ρόδινο κόσμο όσο θέλετε, να τον ονομάσετε λύση, ο πραγματικός κόσμος δεν λειτουργεί έτσι».

    (ΙΣ)

    [03] Κουρσιάτ: Φαίνεται ότι ο πληθυσμός ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο

    Η Vatan (29.11.23) γράφει ότι η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φιντέτ Κουρσάτ δήλωσε ότι «το πληθυσμιακό αίνιγμα έχει μετατραπεί σε κουβάρι σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφορούν» και σημείωσε ότι φαίνεται ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

    Η Κουρσάτ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στην λεγόμενη βουλή, όπου ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η κρίση της ανεξέλεγκτης ιδιοκτησίας ακινήτων από αλλοδαπούς έχει ξεφύγει από τον έλεγχο με πολλές αλληλένδετες υποκατηγορίες και πρόκειται να έχει πολλές επιπτώσεις.

    Είπε επίσης ότι πολλά εγκλήματα και εγκληματίες βρίσκονται πίσω από τις ανεξέλεγκτες αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς και ότι η σημερινή «κυβέρνηση» έχει πρόβλημα ασφάλειας σε θέματα όπως το μαύρο χρήμα και τα ακίνητα.

    «Η Τουρκία έχει ήδη πατήσει το κουμπί για να απομακρυνθεί από την γκρίζα ζώνη σε αυτά τα θέματα και να σωθεί. Ούτε αυτό μπορούν να το αντιληφθούν, γιατί το μισό νησί αναφέρεται στον παγκόσμιο Τύπο με αυτόν τον τρόπο. [...]», είπε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις εταιρείες που δημιουργούνται με ντόπιους και αλλοδαπούς για αγορά περιουσιών από τους τελευταίους.

    Σολγιαλί: Πρέπει να γίνει απογραφή πληθυσμού

    Εξάλλου, η Diyalog (29.11.23) γράφει ότι ο «βουλευτής» του CTP, Ουρούν Σολγιαλί επέκρινε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ αναφορικά με τον πληθυσμό και είπε πως ενώ πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα έχει καταντήσει ανέκδοτο.

    «Χωρίς να γνωρίζετε τόσο τον αριθμό όσο και τη δομή του πληθυσμού, δεν μπορείτε να οργανώσετε καμία πολιτική σε αυτή τη χώρα», δήλωσε προσθέτοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να συντονιστεί χωρίς να είναι γνωστός ο αριθμός και η δομή του πληθυσμού.

    «Πόσοι ξένοι εισέρχονται σε αυτή τη χώρα το χρόνο; Πώς θα συντονίσουμε την εκπαίδευση χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι δάσκαλοι και αίθουσες διδασκαλίας χρειάζονται;», διερωτήθηκε και τόνιζε πως πρέπει να γίνει άμεσα απογραφή του πληθυσμού στα κατεχόμενα.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Τατάρ έκανε λόγο για πληθυσμό 410 χιλιάδων, ο Σολιαλί είπε:

    «Νομίζω κανείς δεν τον πίστεψε. Αν σταματήσουμε τις εισόδους και τις εξόδους, υπάρχει ένας αριθμός που απομένει από τις 410 χιλιάδες. Υπάρχουν μόνο 110 χιλιάδες φοιτητές. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με άδεια εργασίας. Υπάρχουν αλλοδαποί που κάνουν επενδύσεις, αλλοδαποί που αγοράσουν σπίτι. Ακόμα και αυτούς να προσθέσουμε μπορούμε να ξεπεράσουμε τις 300 χιλιάδες».

    (ΚΣ)

    [04] «Ο Τατάρ λέει πως ο πληθυσμός είναι 410 χιλιάδες και η στατιστική υπηρεσία 399 χιλιάδες»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Yeni Duzen(29.11.23) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι 410 χιλιάδες, αλλά πριν από περίπου ένα μήνα, η «στατιστική υπηρεσία» είχε αναφέρει στην εφημερίδα πως ο πληθυσμός ανέρχεται στις 399 χιλιάδες. Αναφέρει και τα εξής η εφημερίδα:

    «Διαφορετικές δηλώσεις για τον πληθυσμό στο βόρειο τμήμα της Κύπρου συνεχίζουν να προκαλούν ερωτηματικά. Σε πρόσφατες δηλώσεις ο Τατάρ είπε ότι ο πληθυσμός στο βορρά είναι 410 χιλιάδες, ότι αυτός ο αριθμός έφτασε σε αυτά τα νούμερα με τη χορήγηση υπηκοότητας σε μετανάστες από την Τουρκία και ότι θα συνεχίσουν να δίνουν υπηκοότητα.

    Ωστόσο, στην επίσημη δήλωσή της στη YENIDUZEN τον Οκτώβριο η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι ο πληθυσμός στο βορρά είναι 399 χιλιάδες 727. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία σχετικά με τη διαφορά των '11 χιλιάδων' ατόμων μεταξύ των στοιχείων που ανακοινώθηκαν από τον Τατάρ και τη στατιστική υπηρεσία [...] που προέβη σε αυτή τη ανακοίνωση μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού Ουστέλ ότι 'υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ειπωθούν, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν' σχετικά με τον πληθυσμό».

    (ΚΣ)

    [05] «Υπό τον πλήρη έλεγχο του 'κράτους', οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους», λέει ο Ουστέλ

    Σύμφωνα με τη K?br?s Postas? (29.11.23 kibrispostasi.com), o λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι έχει παρατηρήσει τις τελευταίες ημέρες να γίνονται οργανωμένες και αδίστακτες, όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις κατά της αγοράς ακινήτων και του «χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΤΔΒΚ» από το ελληνοκυπριακό λόμπι, επιθέσεις οι οποίες δεν έχουν καμιά βάση, όπως ανέφερε.

    Σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα της πώλησης ακινήτων σε ξένους, ο Ουστέλ υποστηρίζει:

    «Παρατηρώ ότι υπάρχουν οργανωμένες και αδίστακτες επιθέσεις κατά της αγοράς ακινήτων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΤΔΒΚ, ιδίως από το ελληνοκυπριακό λόμπι, οι οποίες δεν βασίζονται πουθενά. Θεωρώ πολύ λυπηρή τη ρητορική που αναπτύσσεται στο εσωτερικό μονό και μόνο εις το όνομα της άσκησης αντιπολίτευσης. Το χειρότερο είναι ότι οι λόγοι που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσά μας, χωρίς να σκεφτόμαστε τη χώρα, μόνο και μόνο για λόγους αντιπολίτευσης, είναι πολύ θλιβεροί. Δυστυχώς, οι ανυπόστατοι λόγοι που εκφράζονται στο όνομα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, τροφοδοτούν και το ελληνικό λόμπι, το οποίο μας συκοφαντεί συνεχώς και παρέχει άδικες ειδήσεις εναντίον της χώρας μας. Θα πω στην αρχή αυτό που θα πω και στο τέλος... Αυτή η χώρα δεν είναι χωρίς ιδιοκτήτη...».

    «Αυτή η χώρα δεν είναι χωρίς ιδιοκτήτη»

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η ΤΔΒΚ, με όλα τα θεσμικά της όργανα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων και συνεχίζει τον αγώνα κατά του εγκλήματος και του μαύρου χρήματος με σθεναρό και αποφασιστικό τρόπο» και υποστήριξε:

    «Με μια τροποποίηση που κάναμε στον κανονισμό για τα τέλη του κτηματολογίου, οι πόροι που μεταφέραμε στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια λίρες. Η μεταφορά αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται. Καταλαβαίνω τη δυσφορία του ελληνικού λόμπι για το θέμα αυτό και γνωρίζω ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να πάρουμε τα σωστά μέτρα και να λάβουμε ρεαλιστικά μέτρα εναντίον αυτού.Η ΤΔΒΚ, με όλους τους θεσμούς της, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων και συνεχίζει με σθένος και αποφασιστικότητα τον αγώνα κατά του εγκλήματος και του μαύρου χρήματος.

    Υπάρχουν περισσότεροι από ένας παράγοντες που προσελκύουν την αγορά κατοικιών στην ΤΔΒΚ. Γνωρίζουμε επίσης το έντονο ενδιαφέρον των αγοραστών λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, ιδίως του ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος.

    Δεδομένου ότι κάθε πώληση καταχωρείται και στον τίτλο ιδιοκτησίας, ο αγοραστής αισθάνεται εξαιρετικά ασφαλής. Δεδομένου ότι το νομικό σύστημα της ΤΔΒΚ παρέχει αυτή την εμπιστοσύνη, το ενδιαφέρον των αγοραστών αυξάνεται. Επιπλέον, οι μακροχρόνιες δόσεις και οι δυνατότητες εισοδήματος από ενοίκια στην αγορά ακινήτων, αποτελούν επίσης παράγοντα για τις πωλήσεις.

    Ένα από τα πρώτα βήματα που έκανα κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός εσωτερικών, ήταν να διασφαλίσω ότι οι αιτήσεις απόκτησης ιδιοκτησίας από αλλοδαπούς θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Με αυτό το σύστημα, η απόκτηση ακινήτων από αλλοδαπούς έχει καταγραφεί. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν και επωφελής για τη χώρα και μας επέτρεψε να φτάσουμε σε ένα σύστημα όπου οι αλλοδαποί βρίσκονται σε ένα αξιόπιστο περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό, ανοίξαμε το δρόμο για τους αλλοδαπούς να υποβάλλουν αιτήσεις στη χώρα τους, όπου ζουν, ενώ ταυτόχρονα τους καταχωρήσαμε.

    Ενώ εξετάζουμε το θέμα σε οικονομική βάση, δεν επιτρέπουμε εξελίξεις εκτός του νομικού μας συστήματος. Όπως αναφέραμε, δεν υπάρχει ποτέ κανένα μυστικό επάγγελμα ή δραστηριότητα σε αυτή τη χώρα. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τις πωλήσεις είναι πλήρως υπό τον έλεγχο του κράτους μας.

    Προκειμένου να είναι πιο κατανοητό και σύμφωνα με τα πρότυπα της χώρας μας, το υπουργείο εσωτερικών μας πρόκειται να ολοκληρώσει έναν νέο νόμο με εντολή της πρωθυπουργίας. Θα ενημερώσω το κοινό για το θέμα αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Σίγουρα υπάρχει μια ευαισθησία απέναντι στην προστασία των γεωργικών και δασικών περιοχών. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο είμαστε ευαίσθητοι. Από αυτή την άποψη, είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε μια μελέτη που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    (ΑΚ)

    [06] Ισχυρισμοί για Ελληνοκύπριους πίσω από αγορές περιουσιών από αλλοδαπούς

    Η διαδικτυακή Star K?br?s(29.11.23, starkibris.net) γράφει ότι η πρώην «βουλευτής» Γκιουλσάχ Σανβέρ Μανάβογλου διερωτήθηκε εάν βρίσκονται Ελληνοκύπριοι πίσω από τις αγορές περιουσιών από αλλοδαπούς στα κατεχόμενα.

    «Οι Ελληνοκύπριοι, που συνεργάζονται με τους Ρώσους και τους Ισραηλινούς, μπορούν να συλλέξουν εδάφη μέσω εταιρειών. Δεν θα μπορούσαν οι νότιοι χρηματοδότες να είναι πίσω από τους ξένους επενδυτές εδώ; Αυτό το θέμα πρέπει να διερευνηθεί σοβαρά και να ληφθούν προφυλάξεις», ισχυρίστηκε μιλώντας σε εκπομπή στο Ada TV.

    Πρόσθεσε επίσης πως οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον λεγόμενο πρωθυπουργό για την πώληση περιουσιών σε αλλοδαπούς δεν είναι ικανοποιητικές και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για το θέμα αυτό.

    (ΚΣ)

    [07] Τίποτα στην Κύπρο δεν βρίσκεται εκτός ελέγχου της Τουρκίας, λέει αρθρογράφος

    Κάτω από τον τίτλο «Πώληση εδαφών που κληροδοτήθηκαν», ο Αχμέτ Τολγκάι στην K?br?s (29.11.23) αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος είπε ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) παρακολουθούν τις πωλήσεις περιουσιών σε Βρετανούς, Ισραηλινούς και Ιρανούς πολίτες στην κατεχόμενη Κύπρο. Σημειώνει και τα εξής ο Τολγκάι:

    «Έγινε αντιληπτό για άλλη μια φορά ότι τίποτα στην Κύπρο και ειδικά τα στρατηγικά θέματα δεν είναι εκτός της στενής παρακολούθησης και ελέγχου της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Ενώ οι επισημάνσεις Φιντάν έφεραν νέες διαστάσεις στο θέμα της 'πώλησης γης σε αλλοδαπούς' το οποίο ανήλθε στις πρώτες γραμμές της ημερήσιας διάταξης, κάποιες αντίθετες φωνές ασχολήθηκαν με το θέμα με μια φάλτσα προσέγγιση, όπως η 'παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της ΤΔΒΚ'.

    Γιατί φάλτσα; Βεβαίως και ενδιαφέρει άμεσα την Τουρκία η φούρια των πωλήσεων εδαφών στην ΤΔΒΚ που έχει στρατηγική σημασία για τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Τα Μεχμετσίκ [Σημείωση μεταφραστή: ο τουρκικός στρατός] έκαναν τουρκικό αυτό το κομμάτι της γεωγραφίας δίνοντας ζωή και αίμα, τα έκαναν ασφαλή πατρίδα για τους Τούρκους. Τα Μεχμετσίκ, φυλάγοντας τα σύνορα ως μια αποτρεπτική δύναμη, διασφαλίζουν την ασφάλεια της ΤΔΒΚ, την εδραίωση και την ανάπτυξή της.

    Είναι βεβαίως ευθύνη και υποχρέωση της εγγυήτριας μας Τουρκίας να κρατείται κάτω από παρακολούθηση και έλεγχο το γεγονός της πώλησης εδάφους σε ξένους σε αυτό το ασφαλές περιβάλλον που διασφαλίζεται με τις ενέργειες και την φρούρηση των Μεχμετσίκ. Είναι αναμενόμενη φυσιολογική παρέμβαση η έκφραση της ευαισθησίας που επιδείχθηκε σε αυτή την ευθύνη και την υποχρέωση εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και τέως Επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

    Αν οι περιουσίες πολλών στρεμμάτων που πωλούνται ανεξέλεγκτα σε αλλοδαπούς αποκτήσουν μια διαδικασία και σκοπό όπως η κατάκτηση του κάστρου της ΤΔΒΚ εκ των έσω, βεβαίως και δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη σε αυτό η εγγυήτρια της ασφάλειας Τουρκία. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ισχυρισμοί «βουλευτή» για στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ

    Η Vatan (29.11.23, vatangazetesi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής Κερύνειας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Χασάν Κιουτσούκ (Hasan Kucuk) ισχυρίστηκε ότι «το Ισραήλ έχει αρχίσει να κατασκευάζει ένα σύστημα αεράμυνας στη νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές του νησιού.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του γραφείου του, ο Κιουτσούκ ανέφερε τα εξής σε δηλώσεις στο τουρκικό κανάλι Haber 7:

    «Η ισραηλινή διοίκηση άρχισε να κατασκευάζει το σύστημα αεράμυνας Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) στη νότια Κύπρο. Επιπλέον, θα δοθούν στους Ελληνοκύπριους εκτοξευτές πυραύλων και κυρίως άρματα μάχης Merkava».

    Ο Κιουτσούκ ισχυρίστηκε επίσης ότι «οι Ελληνοκύπριοι έχουν διαθέσει μυστικό κονδύλι 900 εκατομμυρίων δολαρίων από τον προϋπολογισμό για το έργο αυτό».

    Υποστήριξε ότι «επιχειρείται να περικυκλωθεί με έναν πολυδιάστατο κύκλο ο βορράς», όπως χαρακτήρισε την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, και πρόσθεσε:

    «Οι μέθοδοι που επιχειρούνται για την κατάληψη των εδαφών μας με δόλια μέσα, οι μέθοδοι που επιχειρούνται για την υφαρπαγή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στη Μεσόγειο και του πλούτου μας σε υδρογονάνθρακες, καθώς και οι απειλές κατά της οικονομίας μας είναι άλλα εργαλεία αυτής της πολιορκίας».

    Σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος αυτός θα πρέπει να γίνει αντιληπτός σε πρώιμο στάδιο, ο Κιουτσούκ είπε:

    «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη δήλωση και την ευαισθησία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινίσουμε ορισμένα ζητήματα σχετικά με την εν λόγω δήλωση. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να γίνει γνωστό ότι οι Εβραίοι ακολουθούν μια ύπουλη στρατηγική όσον αφορά την Κύπρο. Σχεδόν όλοι οι Εβραίοι που αγοράζουν γη στην ΤΔΒΚ δεν έχουν ισραηλινά διαβατήρια. Είναι γενικά Εβραίοι που κατέχουν ρωσικά, γερμανικά, βρετανικά, αμερικανικά, τουρκικά, ακόμη και ιρανικά διαβατήρια. Από αυτή την άποψη, η κατανομή των αγοραπωλησιών γης είναι πολύ διαφορετικής φύσης. Εκτός από την πτυχή του εποικισμού, υπάρχει και μια άλλη πτυχή που παραλύει την οικονομία μας. Εβραϊκές εταιρείες προσπαθούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση την κυπριακή οικονομία με ένα σύστημα που βασίζεται στη ράντα. Η κοινωνική μας δομή αντιμετωπίζει επίσης την απειλή της παράλυσης».

    Υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες παραγωγής πολιτικής επιρροής και ότι ο κοινωνικός ιστός απειλείται σοβαρά και κατέληξε λέγοντας:

    «Επειδή οι Εβραίοι αποικίζουν αυτά τα εδάφη. Ο εξοπλισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ένας άλλος δακτύλιος της πολιορκίας. Πρωταρχικός στόχος του Ισραήλ είναι να καταλάβει την Κύπρο με τη μέθοδο της ήπιας ισχύος, καταλαμβάνοντας την οικονομική ισχύ και αγοράζοντας τα εδάφη της. Αν δεν το πετύχουν αυτό, ξέρουμε ότι δεν θα διστάσουν να εφαρμόσουν τη μέθοδο της Γάζας».

    (ΙΣ)

    [09] Το Forbes διαφημίζει πώληση περιουσιών στην Κερύνεια

    Η διαδικτυακή εφημερίδα BuGun K?br?s (29.11.23, bugunkibris.com) γράφει ότι αυτές τις μέρες που το θέμα της πώλησης περιουσιών σε αλλοδαπούς είναι στην ημερήσια διάταξη, η κατεχόμενη Κερύνεια συμπεριλήφθηκε και σε άρθρο στο αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Forbes με τίτλο «3 μέρη όπου μπορείς να απολαύσεις μια πλούσια συνταξιοδότηση στην Ευρώπη».

    Στο κείμενο, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ένα ειδικό άρθρο που υπογράφει η συντάκτης ταξιδιών και ακινήτων Kathleen Peddicord, σημειώνεται ότι η «βόρεια Κύπρος» βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης και αναφέρεται ότι: «Το τοπικό νόμισμα είναι η τουρκική λίρα, οπότε αν ανταλλάσσετε ευρώ ή δολάρια ΗΠΑ, η συναλλαγματική ισοτιμία θα λειτουργήσει υπέρ σας».

    Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης ότι η Κερύνεια «έχει μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό» και πλούσια ιστορία και υποστηρίζεται ότι διαθέτει «εξαιρετικές υπηρεσίες υγείας».

    «Οι επίσημες γλώσσες εδώ είναι η ελληνική και η τουρκική, αλλά η lingua franca είναι η αγγλική. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να τακτοποιηθείς και να κάνεις επιχειρήσεις», προστίθεται στο αμερικανικό περιοδικό.

    Το άρθρο υποστηρίζει ακόμη ότι σύγχρονες παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες πωλούνται για μόλις 70.000 δολάρια, ενώ το ενοίκιο για επιπλωμένα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων είναι 400 δολάρια.

    «Ένα γεύμα για δύο με κρασί κοστίζει $50. Έτσι ένα ζευγάρι μπορεί να ζήσει εδώ άνετα με μηνιαίο προϋπολογισμό 1.800 δολαρίων», καταλήγει.

    (ΚΣ)

    [10] Στο τελικό στάδιο η μελέτη βιωσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (29.11.23, kibrispostasi.com) γράφει ότι στο τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη βιωσιμότητας του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας ? κατεχομένης Κύπρο με υποθαλάσσια καλώδια, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ) το μέλος της «κοινής ομάδας εργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ» που συστάθηκε για το εν λόγω έργο και καθηγητής στο παράρτημα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής (ODTU) στα κατεχόμενα, Δρ. Μουράτ Φαχρίογλου.

    Σημειώνοντας ότι συζητούνται οι λεπτομέρειες αναφορικά με τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί στο έργο, ο Φαχριογλου είπε ότι η περιοχή ανάμεσα στην κατεχόμενη Κύπρο και την Τουρκία θυμίζει κοιλάδα με μορφή «V» που το βαθύτερο σημείο είναι 1400 μέτρα. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Προσπαθούμε να διαλέξουμε την καλύτερη μέθοδο. Οι εργασίες πήραν σάρκα και οστά. Θα είναι διπλής κατεύθυνσης ο αγωγός που θα τοποθετηθεί. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, δεν θα έρχεται ηλεκτρισμός μόνο από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ. Θα έχει διασφαλιστεί ροή ηλεκτρισμού και από την ΤΔΒΚ στην Τουρκία, όλο τον κόσμο, την Ευρώπη. Διότι ο κόσμος πηγαίνει προς έξυπνα δίκτυα στο θέμα της ενέργειας. Αυτός θα είναι ο δρόμος για αγορά της πιο φθηνής ενέργειας».

    Ο Φαχριογλου είπε επίσης ότι με το έργο υπάρχει μεγάλη δυνατότητα και στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί, ότι ως παράρτημα του ODTU διεξάγουν έρευνες στο θέμα της πράσινης ενέργειας, μέτρησαν την ηλιακή δυνατότητα του νησιού και έκτισαν ηλιακό πάρκο.

    «Λέγεται ότι ο καλύτερος ήλιος είναι στην Ισπανία. Συγκρίναμε τις μετρήσεις μας στην ΤΔΒΚ με την Ισπανία και είδαμε ότι το νησί διαθέτει το καλύτερο δυναμικό ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη.

    Θα διευρυνθεί η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων

    Εξάλλου, ο καθηγητής στο παράρτημα του ODTU στα κατεχόμενα, Τζαντάς Μπατουνλού, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα «υπάρξουν πολύ σημαντικές λειτουργίες και στο θέμα του μέλλοντος των ηλεκτρικών οχημάτων» στα κατεχόμενα.

    Είπε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα φορτίζονται με ηλεκτρισμό από ηλιακή ενέργεια, η οποία θα δίδεται και στα σπίτια και ότι με αυτό τον τρόπο θα διευρυνθεί η χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Πουλούν γη αβέρτα στα Καζιβερά

    Η Halk?n Sesi (29.11.23) γράφει ότι υπάρχουν ισχυρισμοί πως παραθαλάσσιο τεμάχιο περίπου 100 στρεμμάτων στο κατεχόμενο χωριό Καζιβερά παραχωρήθηκε με ενοίκιο για 99 χρόνια πριν από 5-6 μήνες σε έναν επιχειρηματία από τη Μόρφου, ο οποίος στη συνέχεια το πούλησε σε έναν εργολάβο για 6,5 εκατομμύρια λίρες.

    Η είδηση προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία και ζήτησαν διερεύνηση πως γίνεται τεμάχιο που εκμισθώνεται από το «κράτος» να πωλείται στη συνέχεια, ενώ για την εκμίσθωση δεν ήταν ενήμερος ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ.

    (ΙΣ)

    [12] «Πρωτόκολλο» στον τομέα της εκπαίδευσης

    Η Vatan (28.11.23 vatangazetesi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εθνικής παιδείας Ναζίμ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TUBITAK) Δρ. Χασάν Μαντάλ και αξιολόγησαν τρόπους για εφαρμογή του «πρωτοκόλλου» συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο στην Άγκυρα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το γραφείο Τύπου του «υπουργείου παιδείας», ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι με το πρωτόκολλο που υπογράφηκε, δόθηκε η δυνατότητα στους ακαδημαϊκούς που εργάζονται στα παράνομα πανεπιστήμια της «ΤΔΒΚ» να συμμετέχουν σε όλα τα προγράμματα του TUBITAK.

    Ανέφερε επίσης ότι πέτυχαν νέα οφέλη στις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων που σπουδάζουν στην «ΤΔΒΚ» θα μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς ερευνητικών έργων και στα προγράμματα επιστημονικών Ολυμπιάδων που διοργανώνει το TUBITAK.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας

    Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TRT Haber (29.11.23 trthaber.com) μεταδίδει ότι πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη η τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας για το 2023 υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Κατά τη συνεδρίαση θα αξιολογηθεί η κατάσταση στη Γάζα, θα συζητηθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή και θα επανεξεταστεί η διαδικασία σχετικά με την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη.

    Οι εξελίξεις στον Καύκασο θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και θα αξιολογηθεί η κατάσταση όσον αφορά τον διάδρομο Ζενγκεζούρ, ο οποίος αναμένεται να συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία.

    Τέλος, θα συζητηθούν διεξοδικά οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις, οι οποίες διεξάγονται τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Τουρκίας.

    (ΙΣ)

    [02] Διπλωματικές επαφές Έρντογαν και Φιντάν

    Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (29.11.23 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Γάζα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

    Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει ανενδοίαστα το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο του πολέμου και το ανθρωπιστικό δίκαιο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και ότι πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε ενώπιον του διεθνούς δικαίου.

    Ο Ερντογάν (29.11.23, aa.com.tr) συνομίλησε επίσης και με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso.

    Το Anadolu (28.11.23 aa.com.tr) μεταδίδει ακόμη ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πριν από τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Παράλληλα, (28.11.23 aa.com.tr) συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Espen Barth Eide και τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Tobias Billstrom.

    Στη συνέχεια ο Φιντάν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 29 November 2023 - 13:00:27 UTC