Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-11-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 234/2023 25-27.11.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στις 410 χιλιάδες ανήλθε οπληθυσμός στα κατεχόμενα, υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [02] Ερκ: 400.000 οι μη μόνιμοι κάτοικοι και 800.000 οσυνολικός πληθυσμός στα κατεχόμενα
  • [03] Την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού καταγγέλλειλεγόμενη βουλευτής
  • [04] «Έγιναν καπνός 19,434 εργαζόμενοι»
  • [05] Τριακόσιοι από τους εφτακόσιους μαθητές στο κατεχόμενοΤρίκωμο δεν μιλούν τουρκικά
  • [06] Ναζλί: «Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο νόμο περί ιθαγένειας»
  • [07] Αναφορά σε πώληση γης σετουρκική εταιρεία στο Έξω Μετόχι
  • [08] Πωλήθηκαν 32.400 κατοικίες σε αλλοδαπούς μέσωκτηματομεσιτών μέχρι το 2023
  • [09] Αντίδραση Τατάρ σε χρήση τωνΒρετανικών Βάσεων στην Κύπρο για στήριξη στο Ισραήλ
  • [10] Θα καταβάλουν προσπάθειες ναξεπεράσουν τα ελληνοκυπριακά εμπόδια, λέει ο Τατάρ
  • [11] Ουστέλ: «Μέλημά μας να κρατήσουμε ζωντανό το κράτοςμας»
  • [12] Η αντιπροσωπεία υπαλλήλωνκαι συζύγων του «ΥΠΕΞ» σε εκδήλωση στο Πακιστάν
  • [13] Άγνοια «υπ. εσωτερικών» γιατις αντιπροσωπίες τουρκικών κομμάτων στα κατεχόμενα
  • [14] Φθινόπωρο του 2024 τοσυνέδριο του UBP
  • [15] Σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη θα συμμετάσχει ηλεγόμενη ομοσπονδία στίβου
  • [16] Αναβλήθηκε για τις 28 Δεκεμβρίου η «δίκη» τουδημοσιογράφου Αλί Κισμίρ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Εγκρίθηκε η παράταση της παρουσίας τουρκικών δυνάμεωνστη Λιβύη

  • [Α] ΤουρκοκυπριακόςΤύπος

    [01] Στις 410 χιλιάδες ανήλθε ο πληθυσμός στα κατεχόμενα,υποστηρίζει ο Τατάρ

    Η Yeni Bak?s (27.11.23, yenibakisgazetesi.com) γράφει ότι o Τουρκοκύπριοςηγέτης Ερσίν Τατάρ απάντησε σε ερωτήσεις της ανταποκρίτριας της εφημερίδαςΜιχρισάφ Σαφά (Mihrisah Safa) στο Λονδίνο, κατά την επίσκεψη του εκεί καιδήλωσε ότι ο αυτή τη στιγμή ο «επίσημος» πληθυσμός του κατοχικού καθεστώτοςείναι 410 χιλιάδες.

    Ερωτηθείς αν «Αφανίζεταιη τουρκοκυπριακή κοινωνία», ο Τατάρ απάντησε:

    «Σε τόσο μεγάλαεθνικά θέματα, φυσικά, όταν εξετάζουμε τη δομή της κοινωνίας, μπορεί ναυπάρξουν κάποιες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. [...] Όταν εξετάζουμε τηνκατάσταση στη χώρα μας, έχουμε αδελφούς και αδελφές που ήρθαν καιεγκαταστάθηκαν μετά το 1974. Αφού έζησαν εδώ για 20-25 χρόνια, απέκτησαν παιδιάκαι εγγόνια. Ναι, έπρεπε να τους δοθεί υπηκοότητα, το κάναμε και συνεχίζουμε νατο κάνουμε. Επομένως, ο επίσημος πληθυσμός μας αυτή τη στιγμή είναι 410χιλιάδες».

    Ο Τατάρ επεσήμανεακόμη ότι υπάρχουν πολλοί Τουρκοκύπριοι που δεν είναι «πολίτες» σε πολλέςχώρες, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία και την Τουρκία.

    Σχολίασε, επίσης,τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό στο νησί λέγοντας ότι πριν από το 1878 ήταν κάτωαπό 100 χιλιάδες, το 1969 ήταν 400 χιλιάδες και σήμερα 850-900 χιλιάδες. Ισχυρίστηκεκαι το εξής: «Εκεί πλήθυναν όλοι; Έχω πολλές αμφιβολίες. Έφεραν πληθυσμό απόπαντού. Για να φτάσουν σε αυτόν τον πληθυσμό, έφεραν πληθυσμό από την Ελλάδα,τα νησιά του Αιγαίου, ίσως και από τη Μαύρη Θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο,αύξησαν τον πληθυσμό».

    (ΙΣ)

    [02] Ερκ: 400.000 οι μη μόνιμοι κάτοικοι και 800.000 οσυνολικός πληθυσμός στα κατεχόμενα

    H Yeni Duzen (25.11.23, yeniduzen.com) δημοσιεύει άρθρο του αρθρογράφου Κουτλάι Έρκ σχετικά με τιςπωλήσεις ακίνητης περιουσίας σε αλλοδαπούς, στο οποίο υποστηρίζει ότι οπληθυσμός των μη μόνιμων κατοίκων στα κατεχόμενα φτάνει τις 400.000.

    Ο Ερκ αναφέρει ότι η αγορά ακίνητης περιουσίας από αλλοδαπούςστα κατεχόμενα έχει εξελιχθεί σε φαινόμενο πουπροκαλεί ανησυχία στο κοινό. «Οι Τουρκοκύπριοι», υποστηρίζει, «οι οποίοι έχουν γίνει μειονότητα όσοναφορά τον πληθυσμό στην ίδια τους την πατρίδα, ανησυχούν επίσης ότι θα γίνουνμειονότητα όσον αφορά την ιδιοκτησία ακινήτων. Αυτή η ανησυχία της κοινήςγνώμης πρέπει να έχει επηρεάσει και τη γενική πολιτική, καθώς συζητούνταιδιάφορα μέτρα σχετικά με την απόκτηση ακινήτων από αλλοδαπούς- αν και δεν έχουνληφθεί ακόμη μέτρα».

    «Άγνωστος ο πληθυσμός λόγω μηδιενέργειας απογραφής»

    Αναφερόμενος στα στοιχεία του πληθυσμούο Ερκ υποστηρίζει ότι καθώς ο συνολικός πληθυσμός των κατεχομένων δεν είναι γνωστός λόγω της έλλειψηςαπογραφής, ο πληθυσμός έχει καθοριστεί στα περίπου 400.000 με πρόβλεψη.

    Συνεχίζει λέγοντας ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων αλλοδαπώνφοιτητών είναι περίπου 120.000 και ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων αλλοδαπών πουζουν στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν άδειαεργασίας, παραμονής και εγκατάστασης λόγω πώλησης κατοικιών, είναι περίπου250.000.

    «Ο παράνομος πληθυσμός δεν είναι γνωστός,φυσικά, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των παράνομων που εντοπίζονται από τη λεγόμενη αστυνομία κατά τη διάρκεια σχεδόνκαθημερινών ελέγχων, δεν θα ήταν υπερβολή να εκτιμηθεί ότι ο αριθμός τωνπαράνομων κατοίκων μπορεί να είναι περίπου 30.000», αναφέρει ο Ερκ, προσθέτοντας ότι εν ολίγοις, υπάρχουν 400.000 «πολίτες» και 400.000 «μη πολίτες» του καθεστώτος, δηλαδή συνολικά 800.000 άτομα ζουν στα κατεχόμενα.

    «Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονταιοι στρατιώτες και οι οικογένειές τους που ανήκουν στις τουρκικές ένοπλεςδυνάμεις- οι Ελληνοκύπριοι λένε πάντα ότι υπάρχουν 40.000 στρατιώτες. Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν μειονότηταστην ΤΔΒΚ», συμπεραίνει ο Έρκ και προσθέτει:

    «Όσον αφορά τα στοιχεία για την οικοδόμηση, περίπου το 13% των ορίων όλων των λεγόμενων δήμων των κατεχομένων έχουν ανοίξει για ανάπτυξη. Ο αριθμόςτων πωλήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε αλλοδαπούς, όπου οι διαδικασίεςμεταβίβασης του τίτλου ιδιοκτησίας έχουν γίνει επίσημα, είναι περίπου 80.000.Οι κατοικίες αυτές βρίσκονται σε περίπου 7.000 δεκάρια γης, μια περιοχήοριοθέτησης περίπου 2% εντός των δημοτικών ορίων. Όσον αφορά τον πληθυσμό πουζει παράνομα, υπάρχουν επίσης συναλλαγές "παράνομων πωλήσεων", όπου ησυναλλαγή πώλησης έχει γίνει, αλλά ο τίτλος ιδιοκτησίας του ακινήτου δεν έχειμεταβιβαστεί στον αγοραστή. Ο πωλητής έχει πάρει τα χρήματά του καιέχει κάνει ένα συμβόλαιο ότι το ακίνητο που πουλήθηκε θα μεταβιβαστεί στοναγοραστή στο μέλλον. Το αγοραστικό μέρος στο συμβόλαιο είναι στηνπραγματικότητα αυτοί που είναι στην πραγματικότητα μεσάζοντες στην πώληση, όπωςδικηγόροι και λογιστές. Αυτοί οι μεσάζοντες έχουν επίσηςσυμβληθεί από το πραγματικό ή νομικό πρόσωπο να μεταβιβάσουν το ακίνητο στοναγοραστή ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις ότι το ποσότων "παράνομων πωλήσεων" με αυτόν τον τρόπο είναι μεταξύ 30.000 και60.000 στρεμμάτων. Με άλλα λόγια, πάνω από τέσσερις φορέςκαι ίσως μέχρι και δέκα φορές το ποσό της γης που μεταβιβάστηκε επίσημα έχειστην πραγματικότητα πωληθεί σε ξένους, και όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή,δεκάδες χιλιάδες ακόμη θα πωληθούν σε ξένους αγοραστές [...]».

    Ο Ερκ επισημαίνει ότι η μη έλλειψημέτρων για τον έλεγχο του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών που καθιστούν τουςΤουρκοκύπριους μειονότητα στα κατεχόμενα έρχεται σε αντίθεση με τις προσεγγίσειςτης δεξιάς στις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν που αντιδρούσαν στην παρουσίαΕλληνοκυπρίων στο προβλεπόμενο τουρκοκυπριακό κράτος. Προσθέτει ότι οι «νομικέςρυθμίσεις» για την πώληση ακινήτων σε αλλοδαπούς γίνονται εν γνώσει τηςλεγόμενης κυβέρνησης ότι θα συνεχιστεί η πώληση ακινήτων στουςπραγματικούς αντιπροσώπους των αγοραστών.

    Ο πραγματικός στόχος δεν είναι ηαποτροπή, αλλά η περαιτέρω απόκρυψη των κρυφών πωλήσεων, αναφέρει.

    «Σκοπός είναι», συνεχίζει ο Ερκ, «όχι να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα, δενυπάρχουν έσοδα για το κράτος αν δεν υπάρξει μεταβίβαση στο τίτλο ιδιοκτησίας, αλλά να διατηρηθεί η τάξη των εργολάβων που πουλάνεαγαθά σε αλλοδαπούς στον κατασκευαστικό τομέα, των δικηγόρων, των λογιστών καιτων κτηματομεσιτών που λειτουργούν ως μεσάζοντες και να επωφεληθούν από αυτήτην τάξη».

    Καταλήγοντας, ο Ερκ σημειώνει ότι οι υποδομές δεν επαρκούν για την αύξησητου πληθυσμού και της οικοδόμησης και προσθέτει:

    «Η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος οδηγείσε ρύπανση των υπόγειων υδάτινων πόρων και των θαλασσών. Τα νοσοκομεία είναιανεπαρκή, τα σχολεία είναι ανεπαρκή- υπάρχει το πρόβλημα των μαθητών που ημητρική τους γλώσσα δεν είναι η τουρκική... Το νερό έχει έρθει από την Τουρκίαμέσω σωλήνων- η ποσότητα είναι ανεπαρκής... Η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικήςενέργειας είναι ανεπαρκής... Νέες φυλακές έχουν ανοίξει, αλλά σήμερα δενεπαρκούν... Τα δικαστήρια είναι ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενεςυποθέσεις... Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στην καθημερινή ζωή- ένα μεγάλο ποσοστότων εγκληματιών είναι αλλοδαποί [...]».

    (ΓΜ)

    [03] Την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού καταγγέλλειλεγόμενη βουλευτής

    Η Yeni Duzen (27.11.23) γράφει ότι η λεγόμενηβουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Σίλα Ουσράρ Ιντζιρλί ανέφερεότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος είναι ηανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ηΙντζιρλί είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια συνολική απογραφή και να αποκαλυφθείμε διαφάνεια πόσα άτομα ζουν στα κατεχόμενα.

    «Πρέπει να εντοπιστούν γρήγοραόσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα και να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Πρέπει ναδημιουργηθεί άμεσα ένα σύστημα παρακολούθησης μαθητών. Οι φοιτητές θαπρέπει να διακρίνονται από εκείνους που χρησιμοποιούν ως κάλυψη τη φοιτητικήτους ιδιότητα και εμπλέκονται σε διάφορα εγκλήματα. Θα πρέπει να υπάρξεισυνεργασία με τα πανεπιστήμια για αυτό το θέμα», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] «Έγιναν καπνός 19,434 εργαζόμενοι»

    Κάτω από αυτό τοντίτλο, η Halk?n Sesi (27.11.23) γράφειότι μείωση της τάξης του 14,25% παρουσιάστηκε στον αριθμό των εγγεγραμμένωνεργαζομένων στα κατεχόμενα μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχείατου «τμήματος εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων».

    Συγκεκριμένα, ενώτον Μάιο του 2023 ο αριθμός των εγγεγραμμένων εργαζομένων ήταν 136.344, τονΑύγουστο του 2023 έπεσε στις 116.910. Η διαφορά των 19.434 εγγεγραμμένωνεργαζομένων, αποτελείται από 10.327 «πολίτες της ΤΔΒΚ», 6.107 Τούρκους πολίτεςκαι 3.000 υπηκόους άλλων χωρών.

    Επίσης, σύμφωναμε στοιχεία που έδωσε στη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος ο λεγόμενος υπουργόςεσωτερικών, ο αριθμός των εγγεγραμμένων κατά τον Αύγουστο ήταν 116.970, εκ τωνοποίων το 57,54% «πολίτες της ΤΔΒΚ», 25,96% τούρκοι πολίτες και 16,5% από τρίτεςχώρες.

    (ΙΣ)

    [05] Τριακόσιοι από τους εφτακόσιους μαθητές στο κατεχόμενοΤρίκωμο δεν μιλούν τουρκικά

    Η διαδικτυακή Detay (24.11.23, detaykibris.com) γράφει ότι 300 από τους 700 μαθητές πουφοιτούν στο λύκειο Μπεκίρπασια του κατεχόμενου Τρικώμου δεν μιλούν τουρκικά ωςμητρική γλώσσα, δήλωσε o λεγόμενος βουλευτής του ΡεπουμπλικανικούΤουρκικού Κόμματος (CTP), Μπιράι Χαμζάογουλαρι.

    «Σε ορισμένες τάξεις», υποστήριξε ο Χαμζάογουλαρι, «υπάρχουν 14 παιδιά που δεν μιλούν τουρκικά και μόνο εννέα που μιλούν.Μεταξύ αυτών των 14 υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές γλώσσες. Πώς μπορείένας δάσκαλος να διδάξει κάτω από αυτές τις συνθήκες;»

    Πολλοί υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή τουΤρικώμου προτιμούν να στέλνουν τα παιδιά τους στα τοπικά δημόσια σχολεία, αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότιδιαμερίσματα στην περιοχή πωλούνται για πάνω από 200.000 στερλίνες (230.421 ευρώ), με όλο και περισσότερους Ρώσους, Ουκρανούς, Ιρανούς και Ισραηλινούς υπηκόους να επενδύουν σεακίνητα.

    Ωστόσο, οι δάσκαλοι προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι τα παιδιά στέλνονταιστο σχολείο χωρίς να μιλούν τουρκικά και ότι οι δάσκαλοι πρέπει νααντιμετωπίσουν στις τάξεις τους μεγάλο αριθμό παιδιών που δεν μιλούν τη γλώσσαδιδασκαλίας, καθώς τα σχολεία δεν διαθέτουν την υποδομή και το προσωπικό για ναπαρέχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση για μη τουρκόφωνους, γράφει το δημοσίευμα.

    (ΓΜ)

    [06] Ναζλί: «Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο νόμο περίιθαγένειας»

    Η Vatan (27.11.23) γράφειότι την άποψη ότι η παραχώρηση της «υπηκοότητας» του κατοχικού καθεστώτος θαπρέπει να είναι ένα σύστημα που δεν θα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του «υπουργικούσυμβουλίου» εξέφρασε απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Αχμέτ Καπτάν σεεκπομπή του Kanal T, η Τζανσού Ν. Ναζλί, μέλος του κόμματος Δρόμος Ανεξαρτησίας(ΒΥ), λέγοντας ότι πρέπει να τεθούν διάφορα «νομικά κριτήρια».

    Η Ναζλί δήλωσεότι οι μεταναστευτικές «αρχές» θα πρέπει να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τιςεισόδους και ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική προςαυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας την ανάγκη για έναν σύγχρονο «νόμο περίιθαγένειας» και τη δυσκολία των ανθρώπων που δεν είναι «πολίτες» να επωφεληθούναπό τις «δημόσιες υπηρεσίες», οι οποίες είναι ήδη ανεπαρκείς.

    Εξηγώντας ότι η «ιθαγένεια»θα να είναι ένα σύστημα με διάφορα νομικά κριτήρια, ανέφερε ότι μερικά από αυτάτα κριτήρια θα μπορούσαν να είναι ότι το άτομο θα πρέπει να έχει ζήσει γιαορισμένο χρονικό διάστημα στα κατεχόμενα, να περάσει μια εξέταση που ναπεριλαμβάνει τις πολιτιστικές και ιστορικές αξίες της Κύπρου και να μην έχειδιαπράξει κάποιο επαίσχυντο έγκλημα.

    Αναφέροντας ότι αγγίζουνκάθε πτυχή της ζωής οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού, αρχήςγενομένης από την αύξηση των ποσοστών εγκληματικότητας μέχρι και την ανεπάρκειατων «δημόσιων υπηρεσιών», η Ναζλί πρόσθεσε ότι για να ελεγχθεί αυτή ηκατάσταση, ως Δρόμος της Ανεξαρτησίας ζήτησαν ένα σύγχρονο «νόμο» για την «ιθαγένεια»,τερματισμό της εισόδου στα κατεχόμενα με ταυτότητες, τερματισμό έκδοσης νέων αδειώνεργασίας παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και διενέργεια απογραφήςπληθυσμού.

    «Οι νέοι μαςαντιμετωπίζουν στεγαστικά προβλήματα»

    Η Ναζλί ανέφερεότι δεν υπάρχει αποτελεσματική «κρατική πολιτική» που να ελέγχει τις τιμές τωνενοικίων και επεσήμανε ότι οι άνθρωποι έχουν σοβαρό πρόβλημα στέγασης.

    «Είναι απαράδεκτονα βρίσκονται ξένοι στη χώρα μας και να αγοράζουν σημαντικό μέρος της γης μας,ενώ οι νέοι μας αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

    Είπε επίσης ότιαυτή η κατάσταση πληγώνει τη συνείδηση του κοινού και ότι πρέπει να επιβληθείόριο στο κατασκευαστικό κεφάλαιο και να παραχθεί «κρατική πολιτική» ώστε οινέοι να μπορούν να αποκτήσουν σπίτι.

    Συνέχισε λέγονταςτα εξής: «Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές μας κάνουν όλο και πιο φτωχούς με τέτοιοτρόπο ώστε να μην έχουμε καν μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας και ένα σπίτιόπου να μπορούμε να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στην κατοικία στη χώρα που ζούμε».

    Η Ναζλί επεσήμανεότι η ανώμαλη αύξηση του κατασκευαστικού κεφαλαίου είναι επιβλαβής όχι μόνο γιατη δημογραφική δομή και τις σχέσεις ιδιοκτησίας, αλλά και για τη φύση και τηνοικολογία και πρόσθεσε: «Ως Δρόμος Ανεξαρτησίας, υποστηρίζουμε ότι οικατασκευαστικές εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν έναν 'περιβαλλοντικό φόρο' γιατη ζημιά που προκαλούν στη φύση».

    (ΙΣ)

    [07] Αναφορά σε πώληση γηςσε τουρκική εταιρεία στο Έξω Μετόχι

    Η Yeni Bak?s (26.11.23)γράφει ότι εγκρίθηκε με πλειοψηφία από την λεγόμενη αρμόδια κοινοβουλευτικήεπιτροπή ο ύψους 2 δισεκατομμυρίων 384 εκατομμυρίων 355 χιλιάδων και 400τουρκικών λιρών (ΤΛ) «προϋπολογισμός» του λεγόμενου υπουργείου εσωτερικών τουκατοχικού καθεστώτος.

    Παίρνοντας τολόγο κατά τη συζήτηση του εν «προϋπολογισμού», η λεγόμενη βουλευτής τουΡεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) ΦαζιλέτΟζντενεφέ εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι μόλις ανέλαβε καθήκοντα ολεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Ντουρσούν Ογούζ, παρά τις δεσμεύσεις του, δόθηκεάδεια σε ξένη εταιρεία με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για αγορά γης 50εκταρίων στο κατεχόμενο Έξω Μετόχι.

    Η Οζντενεφέχαρακτήρισε σκάνδαλο την ενέργεια, από τη στιγμή που είναι ευρύτερα αποδεκτόότι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναφορικά με τις πωλήσεις περιουσιών και είπε ότιτο «υπουργείο» θα έπρεπε να επιδείξει μια πιο συνειδητή στάση.

    Απαντώντας στηνερώτηση, ο Ογούζ, δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν παράνομη και είπε ότι πρόκειταιγια τουρκική εταιρεία με την ονομασία Dag Holding, η οποίαπροσφέρει υπηρεσίες στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, της βιομηχανίαςκαι της πράσινης ενέργειας. Υποστήριξε επίσης ότι σε αυτές τις περιοχές τηςΜεσαορίας προγραμματίζονται επενδύσεις και ότι δεν έχει σχέση με μοντέλακατασκευής και πώλησης (build-and-sell).

    Δεν μπορούν ναπληρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών (ΕΑΠ)

    Εξάλλου, ηΌζντενεφε αναφέρθηκε και στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» («ΕΑΠ»)υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κέρδος για τον τουρκοκυπριακό «λαό» μετά απόμακροχρόνιο αγώνα και προειδοποιώντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πάψει νααποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο.

    Είπε ότι αν η«επιτροπή» απωλέσει τη λειτουργικότητά της, αυτό θα προκαλέσει μεγάλαπροβλήματα στον τουρκοκυπριακό «λαό» και αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπάρχουνστο «κτηματολόγιο».

    Μιλώντας για τοίδιο θέμα, ο «βουλευτής» του CTP Φικρί Τόροςανέφερε ότι η «επιτροπή» συστάθηκε για να αποτελεί εσωτερικό ένδικο μέσο,αναγνωρίζεται και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ) ως τέτοιο και ότι αυτό είναι σημαντικό.

    Ο Τόρος είπε ότιδεν συνάδει με το κονδύλι που υπάρχειστον «προϋπολογισμό» του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών με το συνολικό κόστοςτων δεσμευτικών αποφάσεων στις οποίες κατέληξε η «επιτροπή» και δεν μπορούν ναπληρωθούν οι αποφάσεις που λαμβάνονται.

    Ο Τόρος ανέφερεότι άρχισαν να γίνονται πληρωμές έστω και περιορισμένες και κάλεσε τα«υπουργεία» εσωτερικών και οικονομικών να εξετάσουν το θέμα.

    Προειδοποίησε ότιθα αποτελέσουν πρόβλημα για την επιτροπή περιουσιών στο μέλλον οι τίτλοι πουδεν έχουν νομιμοποιηθεί στην «ΕΑΠ» και ότι δεν πρέπει να παίρνουν με ελαφρότητατο θέμα αυτό.

    Σύμφωνα με τονΤόρος, αποτελεί προϋπόθεση να εξεταστούν οι «προϋπολογισμοί» που δίνονται στην«ΕΑΠ» για να μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικά τη δουλειά της και χρειάζεταινα ενισχυθεί το κτήριο και η δυνατότητα της «επιτροπής».

    (ΙΣ/Ι/Τσ.)

    [08] Πωλήθηκαν 32.400 κατοικίες σε αλλοδαπούς μέσωκτηματομεσιτών μέχρι το 2023

    Κάτω από τον τίτλο «Επισήμως το 0,77% οιπωλήσεις σε αλλοδαπούς», η διαδικτυακή Star K?br?s (27.11.23, starkibris.net) γράφει ότι συζήτηση προκάλεσε «νομοσχέδιο»που ετοιμάστηκε για να σταλεί στη λεγόμενη βουλή την ώρα που εμφανίζεται ως ένααπό τα πιο κρίσιμα προβλήματα στα κατεχόμενα η πώληση ακίνητων περιουσιών σεαλλοδαπούς, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ΧακάνΦιντάν.

    Σύμφωνα με «επίσημα» στοιχεία τουλεγόμενου πρωθυπουργικού γραφείου, ανήλθαν στις 32,400 οι κατοικίες πουπουλήθηκαν σε αλλοδαπούς μέχρι το 2023 μέσω κτηματομεσιτών στα κατεχόμενα.Προσθέτει και τα εξής το δημοσίευμα:

    «Αν εξισώσουμε πέντε κατοικίες με έναστρέμμα για να βρούμε την πώληση γης, αντιστοιχεί σε 6,480 στρέμματα η συνολικήπώληση γης. Αφού το σύνολο της γης στην ΤΔΒΚ είναι 2 εκατομμύρια 400 χιλιάδεςστρέμματα, το ποσοστό της γης που πουλήθηκε σε αλλοδαπούς ισούται με 0,77%.Δηλαδή δεν είναι καν 1%. Λέγεται ότι σήμερα αυτός ο αριθμός στην Τουρκία ανήλθεστο 25-30% στην περιοχή της Αττάλειας.

    Όμως, το πρόβλημα αρχίζει στο εξήςσημείο. Αποτελεί τη μαύρη τρύπα του συστήματος η αγορά εκατοντάδων σπιτιών καιγης μέσω εταιρειών που ίδρυσαν αλλοδαποί υπήκοοι που έγιναν πολίτες με ύποπτοτρόπο. Παράλληλα με αυτό, συνιστούν σοβαρό κίνδυνο και τα ακίνητα πουαγοράζονται μέσω δικηγόρων και εταιριών με αλλοδαπούς συνέταιρους. Διότι δενδηλώνεται η ποσότητά τους. Όμως, πληκτρολογώντας μια φορά μπορεί να μάθεικανείς την ποσότητα αυτών των οικοπέδων από τα κρατικά κτηματολογικά αρχεία καιτις εν λόγω εταιρείες με το όνομά τους. Όμως, αυτοί οι αριθμοί, για κάποιολόγο, δεν ανακοινώνονται.

    Καθαρά γι' αυτό τον λόγο τιμωρούνταιόσοι έρθουν ως άτομα για να αγοράσουν κατοικία στην ΤΔΒΚ. Είναι ξεκάθαρη η εισήγησητης ένωσης κτηματομεσιτών: Πρέπει να είναι 100% ντόπια οποιαδήποτε εταιρεία γιανα αγοράσει ακίνητη περιουσία στην ΤΔΒΚ. Αν έχει αποκρύψει την ταυτότητά της μεοποιονδήποτε τρόπο και έχει αγοράσει περιουσία, αυτές οι περιουσίες πρέπει ναεπιστρέφονται στο κράτος, θεωρώντας τις άκυρες. Τρίτον, αν ο αλλοδαπός πουαγοράζει περιουσία δεν φέρει από την χώρα του πιστοποιητικό καθαρού μητρώου, πρέπεινα παίρνει πίσω τα χρήματά του και να ακυρώνεται το συμβόλαιό του».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αντίδραση Τατάρ σεχρήση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο για στήριξη στο Ισραήλ

    Η K?br?s Postas? (27.11.23, kibrispostasi.com) γράφει ότι τηθέση ότι δεν είναι ευχάριστοι οι ισχυρισμοί ότι η βρετανία χρησιμοποιεί τιςΒάσεις της στην Κύπρο για να στηρίξει το Ισραήλ o Τουρκοκύπριοςηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ).

    «Η Βρετανία ωςένα σεβαστό κράτος δεν πρέπει να παρέχει στήριξη σε ένα τέτοιο έγκλημα»,ανέφερε ο Τατάρ σημειώνοντας ότι οπωσδήποτε η «ΤΔΒΚ» και ο «ελληνοκυπριακόςτομέας», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα επιδοκιμάσουν ναχρησιμοποιείται το νησί ως εργαλείο στην καταπίεση της Παλαιστίνης από τοΙσραήλ. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Φυσικά, αν έχεικάνει αυτή την επέμβαση από την Κύπρο, αυτό είναι χειρότερο, διότι η Κύπροςείναι δική μας πατρίδα. Ο τουρκοκυπριακός λαός καταδικάζει ένα τέτοιο γεγονός,ποτέ δεν το εγκρίνει. Δηλαδή, μας λυπεί να γίνεται εργαλείο σε μια τέτοιαθηριωδία, μια τέτοια καταπίεση από εδώ και η πατρίδα μας στην οποία γεννηθήκαμεκαι μεγαλώσαμε και να γίνεται αυτό από την Κύπρο».

    Υπενθυμίζονταςκαι τους ισχυρισμούς ότι η Βρετανία είχε χρησιμοποιήσει τις βάσεις της στηνΚύπρο και κατά του Ιράκ τη δεκαετία του 1990, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τούρκοιτης Κύπρου αναμένουν από την Βρετανία να εκπληρώσει τις εγγυητικές τηςυποχρεώσεις έναντι των βάσεων που πήρε στο νησί.

    «Καταδικάζουμεαυτές τις επιθέσεις του Ισραήλ. Ως τουρκοκυπριακός λαός, εγώ και οι άλλοιαξιωματούχοι εκφράσαμε την ενόχλησή μας σε ανώτατο επίπεδο βεβαίως.Καταδικάζουμε μια τέτοια επίθεση έναντι κάθε είδους δυσανάλογης βίας σε ένανκαταπιεσμένο άμαχο πληθυσμό, παιδιά, ηλικιωμένους, και αυτή τη βία, αυτή τηθηριωδία που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων», ανέφερε ο Τατάρ.

    Ισχυριζόμενος ότιμόνο η Τουρκία εκπλήρωσε τα εγγυητικά της καθήκοντα με την εισβολή του 1974, οΤατάρ υποστήριξε τα εξής αναφερόμενος στην Βρετανία:

    «Όμως,χρησιμοποιώντας τις εδώ βάσεις τους επεμβαίνουν στις υποθέσεις μας άλλης χώρας.Η Βρετανία μπορεί να προβαίνει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τιςπεριοχές όπως επιθυμεί από αυτές τις κυρίαρχες βάσεις τώρα, επειδή είχεκερδίσει κάποτε αυτές τις βάσεις».

    Σημειώνοντας ότιη Βρετανία μπορεί να εγκαθιστά πλοία, αεροπλάνα και στρατό στις βάσεις της στονησί, ο Τατάρ είπε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για την περιοχή καιεξέφρασε την ελπίδα οι βρετανικές βάσεις να χρησιμοποιούνται για παροχήανθρωπιστικής βοήθειας και επιχειρήσεις διάσωσης και όχι για στήριξη προς τοΙσραήλ.

    Ο Τατάρισχυρίστηκε επίσης ότι η Βρετανία «είχε μείνει θεατής στην Κύπρο ότανδολοφονούνταν Τούρκοι» και δεν επενέβη στο «έγκλημα των ματωμένωνΧριστούγεννων», όπως χαρακτήρισε τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1963.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Θα καταβάλουνπροσπάθειες να ξεπεράσουν τα ελληνοκυπριακά εμπόδια, λέει ο Τατάρ

    Η Diyalog (26.11.23) γράφει ότι οΤουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή τηςοικονομίας στα κατεχόμενα και σημείωσε ότι εκτός από τις προωθητικές ενέργειεςπου γίνονται από το λεγόμενο κράτος, παρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνκαι μεγάλα ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

    Μιλώντας στην 33η τακτική γενική συνέλευσητης «ένωσης» Τουρκοκυπρίων τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων (KITSAB), οΤατάρ ανέφερε ότι η σταθερότητα, η ειρήνη, ηρεμία και εμπιστοσύνη, εξυπηρετούντον τουρισμό.

    «Υπάρχουν προβλήματα σχετικά μεαυτά τα θέματα σε πολλές χώρες του κόσμου. Καθώς από το 1974 επικρατεί ειρήνη,ηρεμία και ασφάλεια στο νησί της Κύπρου, έχουν γίνει επενδύσεις στον τουρισμόκαι έρχονται τουρίστες στη χώρα», υποστήριξε.

    Εξάλλου η Gunes (27.11.23) γράφει ότι οΤατάρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και ΒιομηχανικούΕπιμελητηρίου Anamur, Μεχμέτ Τουνά και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει.

    Στην ομιλία του στη δεξίωση, οΤατάρ επεσήμανε τη σημασία του Anamur για τους Τουρκοκύπριους καιαναφέρθηκε στο νερό που έρχεται στα κατεχόμενα από το φράγμαAlakopru στο Anamur στο πλαίσιο του έργου ύδρευσης από την Τουρκία, «το οποίο ονομάζεταιτο έργο του αιώνα».

    Ισχυριζόμενος ότι τακατεχόμενα «είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο τουρκικό κράτος στηνΑνατολική Μεσόγειο», ο Τατάρ υποστήριξε ότι εάν υπάρξει συμφωνίαστην Κύπρο, «θα γίνει με τη συνεργασία των δύο κρατών».

    Εξάλλου, η Gunes (27.11.23) γράφει επίσης ότιο Τατάρ παρευρέθηκε στο 65ο ιδρυτικό εορταστικό δείπνο τουΤουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΤΤΟ) και υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ, στα40 χρόνια της, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στους τομείς του τουρισμού, τηςτριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της βιομηχανίας, της γεωργίας και των κατασκευών καιτόνισε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση κατέβαλε μη πολιτικές προσπάθειες για νατο αποτρέψει αυτό».

    Πρόσθεσε ότι θα καταβάλουνπροσπάθειες για να ξεπεράσουν τα ελληνοκυπριακά εμπόδια.

    (ΚΣ)

    [11] Ουστέλ: «Μέλημά μας να κρατήσουμε ζωντανό το κράτοςμας»

    Η K?br?s (26.11.23, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι μέλημά τους είναι να κρατήσουν ζωντανό το «κράτος» τους, για το οποίο είναι υπερήφανοι, δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ.

    «Θα συνεχίσουμε την πορεία μας μεαποφασιστικότητα. Κανείς δεν μπορεί να μας στρέψει από τον δρόμο μας», υποστήριξε μιλώντας κατά τη διάρκειαεπίσκεψης στα κατεχόμενα χωριά Νέο Χωριό Κυθρέας και Αφάνεια.

    Επαναλαμβάνοντας ότι έχουν πλέον εισέλθει σε ένα νέο μονοπάτι μετάτο ιστορικό κάλεσμα που απηύθυνε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στονΟΗΕ, ο Ουστέλ ισχυρίστηκε:

    «Η πόρτα έχει ανοίξει στο νέο μας μονοπάτι.Ανοίξαμε την πόρτα και θα βαδίζουμε όλο και πιο μακριά. Προχωράμε μπροστά στον εναγκαλισμό με τον κόσμο και στην αναγνώριση. Θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας μεχώρες που θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας στον τουρισμό, την οικονομία, τονπολιτισμό και τον αθλητισμό. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε σε κάθε πλατφόρμα και νακάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί. [...]»

    Ακολούθως ο Ουστέλ υποστήριξε ότι το χάσιμο χρόνου, όπως το χαρακτήρισε, με τα όνειρα για ομοσπονδία στην Κύπροέχει τελειώσει και ότι βαδίζουν βήμα-βήμα προς το στόχο τουεναγκαλισμού του τουρκοκυπριακού «λαού» με τον κόσμο με την πολιτική της «κυρίαρχης ισότητας».

    «Ο δρόμος της Πύλας θα ολοκληρωθεί»

    Αναφερόμενος στο έργο του δρόμου Πύλας –Άρσους ο Ουστέλ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Με τεχνάσματα διευκολύνθηκε η απαλλοτρίωση για τους Ελληνοκύπριους στη νεκρή ζώνη της Πύλας. Καμία φωνή δεν υψώθηκε. Τα Ηνωμένα Έθνηεπίσης σιώπησαν. Η διέλευση έγινε δύσκολη για το λαό μας. Υπήρξεμια πολύ δύσκολη διαδικασία μέχρι σήμερα. Ο λαός μας δεν μπορούσε να πάει στασπίτια του. Ξεκινήσαμε την κατασκευή δρόμων στη νεκρή ζώνη. Άρχισαν ναχωροθετούν τη νεκρή ζώνη. Εμείς θα κατασκευάσουμε αυτόν τον δρόμο. Θα τονολοκληρώσουμε με υπομονή. Εμείς και η μητέρα πατρίδα Τουρκία είμαστεαποφασισμένοι σε αυτό το θέμα».

    (ΓΜ)

    [12] Η αντιπροσωπείαυπαλλήλων και συζύγων του «ΥΠΕΞ» σε εκδήλωση στο Πακιστάν

    Η Diyalog (25.11.23) γράφει ότιαντιπροσωπεία του «συνδέσμου» υπαλλήλων και συζύγων του λεγόμενου υπουργείουεξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος («DIMED») παρευρέθηκε στην παραδοσιακήεκδήλωση «Ετήσια Αγορά Δωρεών» που διοργάνωσε η Ένωση Γυναικών του ΥπουργείουΕξωτερικών του Πακιστάν (PFOWA) στο Πακιστάν την Κυριακή 19Νοεμβρίου.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στοΥπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν και σε αυτήν συμμετείχαν μέλη τηςΠακιστανικής Αντιπροσωπείας.

    Η αντιπροσωπεία της «DIMED», ηοποία παρευρέθηκε στην εκδήλωση μετά από πρόσκληση της PFOWA, περιελάβανε την «πρόεδρο»της «DIMED», Όγια Ερτουγρούλογλου, μέλη του «διοικητικού Συμβουλίου της «DIMED»,τη «γενική διευθύντρια» του λεγόμενου υπουργείου Γκιζέμ Αλπμαν και τη «διευθύντρια»του «τμήματος προώθησης» του «υπουργείου», Μπαχάρ Όζταϊ.

    Η εκδήλωση είχε στόχο την«πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των χωρών» και σε αυτήν στήθηκαν περίπτεραπροώθησης χειροτεχνίας, τροφίμων και τουρισμού και πραγματοποιήθηκαν παρελάσειςκαι πολιτιστικές παραστάσεις.

    Η «DIMED» συμμετείχε με περίπτεροστην εκδήλωση και τα μέλη της πραγματοποίησαν αρκετές επαφές κατά την επίσκεψήτους στο Πακιστάν μεταξύ 18 και 21 Νοεμβρίου.

    (ΚΣ)

    [13] Άγνοια «υπ.εσωτερικών» για τις αντιπροσωπίες τουρκικών κομμάτων στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (27.11.23) γράφειπρωτοσέλιδα για τις αντιπροσωπείες τουρκικών κομμάτων που άνοιξανπρόσφατα στα κατεχόμενα και σημειώνει ότι σε σχετική επιστολή που απέστειλεστην εφημερίδα το «υπουργείο εσωτερικών» αναφορικά με το θέμα, αναφέρεται ότιδεν υπάρχουν «κανονισμοί» ούτε ρυθμίσεις για το άνοιγμα των αντιπροσωπειώναυτών, αλλά ούτε και αρχείο.

    Όπως γράφει, σχεδόν όλα τα κύριαπολιτικά κόμματα στην Τουρκία ανοίγουν γραφεία στα κατεχόμενα. Σύμφωνα μεανεπίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 7 πολιτικά κόμματα έχουν ανοίξει «αντιπροσωπείες»στα κατεχόμενα.

    Τα γραφεία αυτά, τα οποία δενπεριλαμβάνονται στο «νόμο για τα πολιτικά κόμματα» και δεν υπόκεινται σεεποπτεία, διεξάγουν προπαγάνδα, ιδρύουν «περιφερειακές οργανώσεις», εγγράφουν«μέλη», οργανώνονται και ενεργούν σχεδόν σαν «πολιτικά κόμματα».

    Η YENIDUZEN διερεύνησε επίσης τις «μεθόδουςεγγραφής» αυτών των γραφείων και ανέλυσε τον κατάλογο των «συλλόγων καισωματείων» του «υπουργείου εσωτερικών» χωρίς να μπορέσει να βρει κανένα σύλλογοή σωματείο που να είναι εγγεγραμμένο στο όνομα πολιτικών κομμάτων με έδρα τηνΤουρκία.

    Ωστόσο, όταν η έρευνα διευρύνθηκε,παρατηρήθηκε ότι η εγγραφή ορισμένων από αυτές τις ενώσεις δεν ήταν τίποταπερισσότερο από μια «διαφημιστική πινακίδα», ενώ ορισμένες από αυτές συνδέοντανμε εθνικιστικές ενώσεις που ιδρύθηκαν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου ήμε «φιλανθρωπικά σωματεία» που έφεραν το όνομα μιας πόλης στην Τουρκία.

    Ορισμένες από αυτές τις ενώσειςορίζονται ως «ενώσεις και ανώτατες οργανώσεις ξένης υπηκοότητας» και σύμφωνα μετο «νόμο», «οι άδειες για την ίδρυση γραφείων εκπροσώπησης χορηγούνται από τουπουργείο εσωτερικών σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του υπουργείου εξωτερικών».

    Ωστόσο, απαντώντας σε γραπτήερώτηση της YENIDUZEN σχετικά με το θέμα, το λεγόμενουπουργείο δήλωσε ότι «δεν έχουν κανένα αρχείο» και δεν μοιράστηκε καμίαπληροφορία σχετικά με τους δεσμούς του με τις ενώσεις, σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [14] Φθινόπωρο του 2024 τοσυνέδριο του UBP

    Η Yeni Bak?s (27.11.23) γράφειότι τον Σεπτέμβριο του 2024 θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του Κόμματος ΕθνικήςΕνότητας (UBP), σύμφωνα με δηλώσεις του Ουνάλ Ουστέλ, λεγόμενου πρωθυπουργούκαι προέδρου του κόμματος στον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Bayrak.

    «Το UBP είναιμεγάλο κόμμα, δεν αρκούν 2-3 μήνες για συνέδριο. Όταν γίνει η γενική συνέλευσηθα ανανεωθούν όλες οι οργανώσεις μας και τα μέλη μας. Για αυτό θα τοπραγματοποιήσουμε εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση κεντρικούσυμβουλίου του κόμματος. Όσα λένε δεξιά και αριστερά οι διάφοροι δεν είναισωστά», δήλωσε ο Ουστέλ λέγοντας ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση που έλαβαντα αρμόδια όργανα, ήτοι για το Σεπτέμβριο του 2024.

    «Η Τουρκία έδωσετο πράσινο φως για το συνέδριο»

    Την είδησησχολίασε ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουντρέτ Οζερσάι με ανάρτησήτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως γράφει η εφημερίδα Avrupa (27.11.23).

    Ο Οζερσάιαναφέρθηκε στην είδηση ότι «η Τουρκία έδωσε το πράσινοφως για το συνέδριο» που λέχθηκε από πιθανούς υποψηφίους για την προεδρίατου UBP και στην απάντηση του Ουστέλ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει: «Θαπραγματοποιήσουμε τη γενική συνέλευση το Σεπτέμβριο του 2024. Αυτό τοκοινοποιήσαμε στην Τουρκική Δημοκρατία. Θα πραγματοποιήσουμε το συνέδριό μαςτον Σεπτέμβριο του 2024 εν γνώσει της Τουρκικής Δημοκρατίας».

    «Αυτή είναι ηαντίληψή σας για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία», αναρωτήθηκε ο Οζερσάι καιπρόσθεσε: «Αυτή είναι η πίστη σας στην ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και ο αυτοσεβασμόςσας; Έπειτα, προσβάλλεστε όταν λέμε 'έχετε ισοπεδώσει τη φήμη της χώρας με αυτήτην αντίληψη της πολιτικής', όταν αποκαλούμε αυτή την κυβέρνηση 'παράνομη'».

    (ΙΣ)

    [15] Σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη θα συμμετάσχει ηλεγόμενη ομοσπονδία στίβου

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (24.11.23, kibrispostasi.com), η λεγόμενη ομοσπονδία στίβου τωνκατεχομένων θα παραστεί σε γκαλά στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Νοεμβρίου, όπουθα λάβουν μέρος βαλκανικές χώρες.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ταβήματα που γίνονται για τη διεθνοποίηση του αθλητισμού των κατεχομένων αποκτούνολοένα και μεγαλύτερη δυναμική. Στις 29 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει στη συνάντησηπου θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών για τη διάρθρωση τουστίβου, μετά από πρόσκληση που έλαβε με καθεστώς παρατηρητή.

    Η «ομοσπονδία» προχώρησε επίσης σεσυμφωνία με έναν Ουκρανό προπονητή που έχει εκπαιδεύσει στο παρελθόν αθλητέςΟλυμπιακών Αγώνων, προκειμένου η αθλήτρια Μπουσέ Σαβασκάν να λάβει ολυμπιακήβίζα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Η Μπουσέ θα συνεργαστεί με τον έμπειροπροπονητή στην Πορτογαλία.

    Επιπλέον, ενώ οι επαφές στο ΕυρωπαϊκόΠρωτάθλημα άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, αθλητές άρχισαν να προπονούνται στακατεχόμενα, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Ο Φερχάτ Σακαλί, πρόεδρος της λεγόμενηςομοσπονδίας στίβου, δήλωσε ότι θα συναντηθούν πρώτα με την τουρκική ομοσπονδίαστίβου. Υποστήριξε ότι η συνάντηση αυτή είναι σημαντική για να εξαλειφθούν ταπροβλήματα μεταξύ τους και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση θα έχουν την ευκαιρία ναμιλήσουν για τον τουρκοκυπριακό αθλητισμό.

    «Οι επαφές μας στην Κωνσταντινούποληάρχισαν να αποδίδουν καρπούς»

    Αναφέροντας ότι άρχισαν να αποδίδουνκαρπούς οι επαφές που έκαναν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου πουδιεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, ο Σακαλί είπε ότι ένας αθλητής από την Εσθονίαήρθε στα κατεχόμενα και ξεκίνησε προπονήσεις και θα ακολουθήσει και ομάδα και πρόσθεσεότι υπάρχει επίσης ένα αίτημα από τη Βουλγαρία.

    (ΓΜ)

    [16] Αναβλήθηκε για τις 28 Δεκεμβρίου η «δίκη» τουδημοσιογράφου Αλί Κισμίρ

    Η διαδικτυακή Bugun K?br?s (27.11.23, Bugun K?br?s- K?br?stan haberler| Sondakika gelismeler| Video Haberler(bugunkibris.com)) γράφει ότι διεξήχθη τη Δευτέρα το πρωί στο«επαρχιακό δικαστήριο» της κατεχόμενης Λευκωσίας η τρίτη ακρόαση της «αγωγής»που καταχωρίστηκε από τη «γενική εισαγγελία» του κατοχικού καθεστώτος εναντίοντου δημοσιογράφου και προέδρου της Ένωσης Εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN), Αλί Κισμίρ με αίτημα τη φυλάκισή τουμέχρι και δέκα χρόνια για προσβολή και εξύβριση της «διοίκησης των δυνάμεωνασφαλείας».

    Η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 28Δεκεμβρίου.

    Μετά τη «δίκη», ο δικηγόρος του Κισμίρκαι πρόεδρος της «ένωσης δικηγορικών συλλόγων», Χασάν Εσένταγλι δήλωσε ότι τοεπίδικο άρθρο του Κισμίρ δεν έχει σχέση με τη «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας»και ότι είναι ένα πολιτικό άρθρο. Είπε ότι ζήτησε εκ νέου συνάντηση από την«εισαγγελία» και ότι ο «δικαστής» τους έδωσε ένα μήνα προθεσμία για τησυνάντηση.

    Ο Εσένταγλι ανέφερε ότι στη «δίκη» πουθα γίνει στις 28 Δεκεμβρίου θα ξεκαθαρίσει το κατά πόσον η «γενική εισαγγελία» θασυνεχίσει την «αγωγή» και ότι σε περίπτωση που μετά τη μελέτη που θα κάνει η«εισαγγελία» καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αδίκημα, η «υπόθεση»μπορεί να τελειώσει στις 28 Δεκεμβρίου.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Εγκρίθηκε η παράταση της παρουσίας τουρκικών δυνάμεωνστη Λιβύη

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικόδίκτυο aHaber (24.11.23 ahaber.com.tr), εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το διάταγμα για την παράτασητης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για άλλους 24 μήνες.

    Στην απόφαση αναφέρεται ότι:

    «Η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες πολιτικούδιαλόγου με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για την προστασία της κυριαρχίας, τηςεδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας της Λιβύης, την εγκαθίδρυσημόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη χώρα και τη διασφάλιση της εθνικήςσυμφιλίωσης, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων τουΣυμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Η πολιτικήαβεβαιότητα και το πρόβλημα διακυβέρνησης που προέκυψε μετά την αδυναμίαδιεξαγωγής των εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021 στηΛιβύη, θέτει σε κίνδυνο την ηρεμία που εγκαθιδρύθηκε επί τόπου με μεγάλεςθυσίες και αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επίτευξη διαρκούς σταθερότητας. Ηκατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια της Λιβύης και ολόκληρης τηςπεριοχής. Λαμβάνοντας υπόψη τις βαθιά ριζωμένες ιστορικές, πολιτικές καιοικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες αναπτύχθηκαν περαιτέρω μετο Μνημόνιο Κατανόησης για την Οριοθέτηση των Θαλάσσιων Περιοχών Δικαιοδοσίαςστη Μεσόγειο Θάλασσα που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης και τέθηκεσε ισχύ, η συνέχιση της διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός και του πολιτικούδιαλόγου στη Λιβύη και η εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας ωςαποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας έχουν μεγάλη σημασία για την Τουρκία [...]».

    (ΓΜ)


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 27 November 2023 - 13:23:49 UTC