Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-08-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 164/2023 23.08.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μέρος του προβλήματος στην Κύπρο το ΣΑ του ΟΗΕ, λέει ο Τατάρ
  • [02] Αντιδράσεις UBP για δήλωση Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • [03] Αντίδραση CTP στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Πύλα
  • [04] Αντίδραση Όζερσαϊ στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την Πύλα
  • [05] Ο τουρκοκυπριακός Τύπος για το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ και τον δρόμο στην Πύλα
  • [06] Ποιος διέταξε την επίθεση κατά ανδρών του ΟΗΕ στην Πύλα;
  • [07] Αρθρογράφος για τις πωλήσεις περιουσιών σε ξένους
  • [08] Έκκληση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών για τους αγνοούμενους
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Γιλμάζ: Δεν θα ανεχθούμε παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων
  • [02] Φιντάν για τον δρόμο Πύλας-Άρσους: «Έχασαν την ουδετερότητά τους τα ΗΕ»
  • [03] Γκιουλέρ: «Υποστηρίζουμε πλήρως τη δίκαιη αντίδραση της ΤΔΒΚ»
  • [04] Μπεκίν: «Λύση στην Κύπρο που δεν περιλαμβάνει δύο κράτη είναι μη λύση»
  • [05] Έρντογαν: «Τους τελευταίους 2,5 μήνες απελάθηκαν 25.000 άτυποι μετανάστες»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μέρος του προβλήματος στην Κύπρο το ΣΑ του ΟΗΕ, λέει ο Τατάρ

    H Halk?n Sesi (23.08.23) γράφει ότι τον ισχυρισμό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι μέρος του προβλήματος και όχι της συμβολής στην λύση στην Κύπρο πρόβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «ενήργησε με τις φωνασκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς», κατά την έκφρασή του, αντί να λάβει υπόψη το αίτημα του συνόλου του τουρκοκυπριακού «λαού» στο θέμα της κατασκευής δρόμου που είναι ανθρωπιστικό θέμα, όπως είπε.

    Χαρακτηρίζοντας «ατυχή και απαράδεχτη» την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την παραβίαση της νεκρής ζώνης στην Πύλα από το κατοχικό καθεστώς με πρόφαση την κατασκευή δρόμου και την βία που ασκήθηκε κατά ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και το εξής σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες:

    «Ενώ πρέπει να είναι ουδέτερα, τα Ηνωμένα Έθνη προτίμησαν να συνεχίσουν το λάθος που κάνουν εδώ και χρόνια τηρώντας μια στάση υπέρ των Ελληνοκυπρίων. Εμείς δεν θα προβούμε ποτέ σε υποχωρήσεις από την κυριαρχική ισότητα του λαού μας διατηρώντας την φιλειρηνική μας γραμμή και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αυτό τον δίκαιο δρόμο που ξεκινήσαμε».

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα αναφέρουν εδώ και πολλά χρόνια ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε σχέση με την απουσία δρόμου και περιμένουν από το «κράτος» να τους βρει λύση, ο Τατάρ σημείωσε ότι άρχισαν να εργάζονται για την κατασκευή δρόμου και συζήτησαν το θέμα με τα Ηνωμένα Έθνη.

    «Όμως παρ’ όλη την καλοπροαίρετη μας προσέγγιση, δεν μπορέσαμε να φτάσουμε κάπου στις συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε προσθέτοντας ότι όταν κατάλαβαν πως δεν θα υπήρχε εποικοδομητική προσέγγιση από τα Ηνωμένα Έθνη, στις 18 Αυγούστου άρχισαν τις εργασίες κατασκευής του δρόμου Πύλας-Άρσους στα δικά τους εδάφη και με δική τους απόφαση, όπως υποστήριξε, αλλά «βρήκαμε απέναντί μας τους στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ που προσπάθησαν να μας εμποδίσουν εντός των συνόρων της δικής μας χώρας», κατά την έκφρασή του.

    Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, που αρνήθηκαν να φύγουν από την περιοχή παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις μας, προχωρώντας ακόμα πιο πολύ, άρχισαν να ασκούν φυσική βία στους ανθρώπους μας, οι οποίοι προσπάθησαν να κάνουν την δουλειά τους. Ως αποτέλεσμα αυτού τραυματίστηκαν ελαφρώς οκτώ αστυνομικοί μας.

    Ενώ έτσι έχει η κατάσταση, η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που παραγνωρίζει πλήρως τις πραγματικότητες είναι τόσο ενδιαφέρουσα ώστε να διερωτάται κανείς τι υπηρετεί αυτός ο οργανισμός. [?]»

    Υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Είναι λόγω αυτής της μεροληπτικής και λανθασμένης αντίληψης του ΟΗΕ που από τις 4 Μαρτίου 1964 και εντεύθεν οι Ελληνοκύπριοι προτιμούν το να μην φεύγουν από τον δρόμο της ένωσης και όχι την συμφωνία στην Κύπρο. Τονίζω ξεκάθαρα ότι η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ατυχής και απαράδεχτη για εμάς. [?]»

    Καταλήγοντας, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν, τους Τούρκους Υπουργούς και τους άλλους κρατικούς και κομματικούς αξιωματούχους από την Τουρκία που τους εξέφρασαν την στήριξή τους στο θέμα της κατασκευής δρόμου στην Πύλα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιδράσεις UBP για δήλωση Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Η K?br?s (23.08.23) δημοσιεύει την ανακοίνωση του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) με την οποία χαρακτηρίζεται ως άδικη η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατασκευή του δρόμου Πύλας ? Άρσους και ως μια δήλωση που «σπάει την αμεροληψία του ΟΗΕ υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς».

    Στην ανακοίνωση, που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του UBP, Ογουζχάν Χασίπογλου, επαναλαμβάνεται η θέση ότι «τα Ηνωμένα Έθνη σιωπούν σε ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς εντός της νεκρής ζώνης, ενώ το ανθρωπιστικό μας αίτημα για την κατασκευή δρόμου έχει μείνει αναπάντητο».

    Αναφέρει επίσης ότι τα 59 χρόνια παρουσίας των ΗΕ στο νησί έχουν τα έχουν σε στάτους κβο και τα έχουν οδηγήσει σε μια αντίληψη που «νομίζουν ότι τους δίνει το δικαίωμα της ‘κυριαρχίας’ στη νεκρή ζώνη, όπως με τις προσπάθειες παρεμπόδισης στην Πύλα».

    Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση τίθεται το ερώτημα γιατί εκθέσεις όπως η έκθεση Ορτέγκα και η έκθεση του Κόφι Ανάν δεν μετατράπηκαν σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μετατραπεί σε μια δομή που βασίζεται στα δικά του συμφέροντα και δεν είναι σε θέση να παράγει λύσεις και να απονέμει δικαιοσύνη».

    «Ο μηχανισμός του ΣΑ του ΟΗΕ, ο οποίος δημιουργήθηκε για την λύση και την ειρήνη, έχει γίνει παραγωγός προβλημάτων και όχι λύτης προβλημάτων. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Πύλα είναι ένα ακόμη παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας. Ως αποτέλεσμα της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο απέχει από το να επιδεικνύει στάση στο πλαίσιο της αρχής της αμεροληψίας απέναντι στα μέρη στο νησί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου σχεδόν τον μισό προϋπολογισμό καλύπτουν η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου και η Ελλάδα, και ότι λειτουργεί μόνο ως εκπρόσωπος της μιας πλευράς στο νησί», υποστηρίζει η ανακοίνωση και προσθέτει:

    «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για κυριαρχία μαζί με την Μητέρα Πατρίδα μας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια δικαιότερη παγκόσμια τάξη πραγμάτων ενώπιον του ΟΗΕ, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο αγώνας μας για τον δρόμο της Πύλας δεν αφορά μόνο την κατοχύρωση του δικαιώματος των πολιτών μας στις μεταφορές, αλλά θα αποτελέσει για μας οδικό χάρτη για τον κόσμο και για μια πιο δίκαιη, ισότιμη λύση».

    (ΙΣ)

    [03] Αντίδραση CTP στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Πύλα

    H Yeni D?zen (23.08.23) γράφει ότι την άποψη πως στην κακή διαχείριση της διαδικασίας εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος οφείλεται το γεγονός ότι στην δήλωσή του για τα γεγονότα που αφορούν την κατασκευή δρόμου στην νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατηγορεί την τουρκοκυπριακή πλευρά ενώ «υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία έχει δίκαιο» εξέφρασε ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν.

    Έρχουρμαν

    Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν υποστήριξε τα εξής:

    «Χρειάζονται αυτό τον δρόμο οι άνθρωποί μας στην Πύλα; Τον χρειάζονται. Θέλουν αυτό τον δρόμο; Τον θέλουν. Εμείς ως τουρκοκυπριακή πλευρά διαβιβάζουμε τις απαιτήσεις μας προς τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών εδώ και πολύ καιρό; Τις διαβιβάζουμε. Τα Ηνωμένα Έθνη μπόρεσαν να παράγουν λύση στο πρόβλημα τόσα χρόνια; Δεν μπόρεσαν. Καλά, ενώ υπάρχουν τόσα σημεία που έχουμε δίκαιο, πώς γίνεται στην δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναφέρει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται αντίθετα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και παραβίασε το στάτους κβο στην νεκρή ζώνη; Πώς έγινε και χρησιμοποίησε εξαιρετικά σκληρές εκφράσεις όπως ‘επίθεση’ στους στρατιώτες και στα οχήματα του ΟΗΕ και την ‘πιθανότητα να συνιστά έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο’;

    Ενώπιον όλων αυτών, μήπως είναι αρκετές για να εξηγήσουν τα πάντα οι δηλώσεις ‘ούτως ή άλλως πάντα έτσι είναι τα ΗΕ’ και ‘δεν είναι δίκαια τα ΗΕ’; Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία είναι μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ. Αυτοί οι πέντε που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε πάρα πολλά θέματα στην σημερινή συγκυρία, φαίνεται ότι συμφώνησαν σε αυτό το σημείο!

    Μπορεί πάλι να λεχθεί ότι δεν είναι δίκαιοι; Βεβαίως μπορεί να λεχθεί. Όμως, εκείνοι που δημιουργούν την προσδοκία ότι ‘καταλαβαίνουν την πολιτική μας’, ‘θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις’, ‘θα λάβουν αποφάσεις για αναγνώρισή μας’, ειδικά χώρες όπως η Βρετανία και η Ρωσία και μάλιστα πρόσφατα και οι ΗΠΑ μετά την έλευση ενός γερουσιαστή, πώς θα θεμελιώσουν αυτές τις προσδοκίες τώρα σε σχέση με αυτή την άδικη πεντάδα (ή στις οποίες συμπεριλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση αυτή η πεντάδα);

    Τα ίδια πρόσωπα τι θα πουν για το γεγονός ότι οι χώρες για τις οποίες λένε ‘άρχισαν να καταλαβαίνουν την νέα πολιτική μας’ τονίζουν για άλλη μια φορά σε αυτή τους την δήλωση ως φόρμουλα λύσης την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας;

    Βεβαίως δεν ζούμε σε έναν δίκαιο κόσμο. Όμως, ζούμε σε αυτό τον κόσμο και έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε τα δικαιώματα του λαού μας σε αυτό τον κόσμο. Εξήγησα στην εισαγωγή την νομιμότητα των απαιτήσεών μας στο θέμα της Πύλας. Είναι ξεκάθαρη η απάντηση στο ερώτημα πώς γίνεται να ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια τέτοια δήλωση ενώ είναι νόμιμες οι απαιτήσεις μας: Διότι όπως διοικείται κακά την χώρα σε κάθε τομέα, κακά διαχειριστήκατε και αυτή την διαδικασία».

    Ακάνσοϊ

    Γραπτή δήλωση για το θέμα εξέδωσε και ο γενικός γραμματέας του CTP, Ασίμ Ακάνσοϊ, ο οποίος επανέλαβε την άποψη ότι χρειάζεται κοινή λογική, η οποία θα διασφαλίσει την συνέχιση των επικεντρωμένων στο αποτέλεσμα επίσημων διαπραγματεύσεων με στόχο την συμφωνία και όχι μια προσέγγιση που προκαλεί εκνευρισμό και ένταση.

    Σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί η δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ στο θέμα αυτό, ο Ακάνσοϊ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να επιτύχουν ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα και λύση στο νησί με άξονα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων καταφεύγοντας σε γεγονότα που περιέχουν βία και προβοκατόρικες ενέργειες. Προσθέτει και τα εξής ο Ακάνσοϊ

    «Γνωρίζουμε ότι ο λαός μας που ζει στην Πύλα βιώνει σοβαρά προβλήματα στο σημείο διέλευσης του Περγάμου. Τόσο το σημείο διέλευσης του Περγάμου όσο και η λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν ανακούφιση σε όλα τα σημεία διέλευσης, είναι ένα θέμα που οι δύο πλευρές πρέπει να λύσουν με την μέθοδο της διαρκούς διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευθύνη σε σχέση με την ανακούφιση των αμοιβαίων διελεύσεων και των σημείων διέλευσης ανήκει στον Ερσίν Τατάρ και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Με τα γεγονότα που συνέβησαν εμφανίστηκε η αναγκαιότητα όπως η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ αναπτύξει ενεργά κανάλια διαλόγου με τις δύο πλευρές».

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ για τα γεγονότα στην Πύλα, ο Ακάνσοϊ σημείωσε ότι αυτή η δήλωση έδειξε ακόμα μια φορά ότι το πιο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης στην Κύπρο είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η δίκαιη έμφαση που έδωσε το ΣΑ του ΟΗΕ στον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Σημειώνοντας ότι τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο περνούν μέσα από την επίτευξη μιας αποδεχτής, δίκαιης και περιεκτικής λύσης, ο Ακάνσοϊ υπογράμμισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στις πλευρές είναι απαραίτητος σε αυτό το σημείο.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αντίδραση Όζερσαϊ στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την Πύλα

    Η Avrupa (23.08.23) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ διερωτήθηκε τι θα κάνουν τώρα μετά την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα γεγονότα στην Πύλα οι «αξιωματούχοι’ της «ΤΔΒΚ» οι οποίοι δεν μπορούν να διαχειριστούν κρίσεις και δεν χρησιμοποιούν την διπλωματία.

    Με ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι δυστυχώς υπάρχουν εκφράσεις που κατηγορούν και καταδικάζουν την τουρκοκυπριακή πλευρά στην δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία καθίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδώλιο του κατηγορούμενου ακόμα και σε θέματα που έχει δίκαιο, κατά την έκφρασή του.

    «Προειδοποιήσαμε καθώς γίνονταν αυτά τα γεγονότα, είπαμε να μην περιπέσουμε στην θέση εκείνου που έχει άδικο ενώ έχουμε δίκαιο», σημείωσε ο Όζερσαϊ και διερωτήθηκε αν σταμάτησαν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου και αν αποσύρθηκαν τα μηχανήματα και το προσωπικό από την περιοχή.

    Υποστηρίζοντας ότι βγήκε μια εικόνα προς τα έξω ότι η Τουρκία δεν ήταν ενήμερη για την κατάσταση, ο Όζερσαϊ είπε ότι ουδέποτε θεώρησε ότι συμπεριφέρονται δίκαια τα Ηνωμένα Έθνη προς τους Τουρκοκύπριους και ότι είδε πολλές άδικες για τους ίδιους δηλώσεις όπως η δήλωση για την Πύλα.

    «Από την άλλη, ενώ στοιβάζονται η μία μετά την άλλη τέτοιου είδους αποφάσεις και δηλώσεις, χάνουμε έδαφος διεθνώς και χρειάζεται σοβαρός διπλωματικός αγώνας γι’ αυτό», υποστήριξε.

    Αναφορά για το Κυπριακό

    Εξάλλου, η Yeni Bak?? (23.08.23) δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του Όζερσαϊ, ο οποίος σχολίασε στην εφημερίδα τις πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Λέγοντας ότι πρέπει κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα, ο Οζερσάι είπε ότι το υπάρχον στάτους κβο στην Κύπρο δε θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των νέων διεθνών συγκυριών που αλλάζουν και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή συμβαίνουν μερικές σοβαρές αλλαγές στα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις, την αντίληψη των κινδύνων και ευκαιριών στην περιοχή από τους δράστες που ηγούνται της παγκόσμιας κοινότητας.

    Υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό, ωστόσο αυτή οπωσδήποτε δε θα αφορά μια συνολική λύση και θα προχωρήσει με συνεργασία στην περιοχή σε διάφορα θέματα πριν την επίτευξη λύσης, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για λύση.

    Έφερε παραδείγματα τέτοιων συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή όπως τη συνεργασία Ισραήλ ? Ιορδανίας, παρά τα πολιτικά προβλήματα, για παροχή ηλεκτρισμού και νερού για άρδευση, την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ ? Λιβάνου, παρά τη μη διπλωματική αναγνώριση, για εξόρυξη φυσικών πόρων. Υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων συνεργασιών στην περιοχή για να αναχαιτίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.

    Ο Οζερσάι εξέφρασε την άποψη ότι κατά τη νέα περίοδο θα μπουν οι βάσεις σε θέματα όπως ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο, η υδροδότηση, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, ο εναέριος χώρος, το εμπόριο και ο τουρισμός για μια διαπραγματευτική διαδικασία που δε θα συμπεριλαμβάνει μόνο τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, αλλά και κάποιους από τους πρωταγωνιστές της Ανατολικής Μεσογείου, όπως την Τουρκία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο.

    «Δεν θα υπάρξει συνέχιση των συνομιλιών με την κλασσική έννοια, να καθίσουμε και να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε», είπε ο Οζερσάι και πρόσθεσε:

    «Η Τουρκία δικαίως δεν επιθυμεί να εμπλακεί εκ νέου με την ίδια νοοτροπία στις παλιές διαδικασίες που είναι γνωστό ότι δεν αποφέρουν για εμάς αποτέλεσμα. Θα δημιουργηθεί σταθερότητα αναπτύσσοντας μια σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις πλευρές που θεωρούνται ως σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή και θα είναι μέρος της προσπάθειας για να αποτραπεί η αύξηση της Ρωσικής επιρροής. Η Τουρκία, χωρίς να απωλέσει πλήρως τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία που ανέπτυξε την τελευταία περίοδο, θα προσπαθήσει να κρατήσει ζωντανή την αξία και τη σημασία της σχέσης της με τη Δύση και να μεγιστοποιήσει τα παγκόσμια οφέλη, ακολουθώντας η ίδια πολιτική ισορροπιών».

    (ΙΣ)

    [05] Ο τουρκοκυπριακός Τύπος για το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ και τον δρόμο στην Πύλα

    Κάτω από τον τίτλο «Αθωώθηκε η Τουρκία, Ο λογαριασμός βγήκε στους Τουρκοκύπριους», η Avrupa (23.08.23) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι στην δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν αποδόθηκε απολύτως καμία ευθύνη στην Τουρκία για την βία και την επίθεση κατά την διάρκεια των επεισοδίων στην Πύλα.

    «Προστάτευσαν την Τουρκία»

    Σημειώνοντας ότι καταδικάστηκε μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εν λόγω ψήφισμα, η εφημερίδα ασχολείται και στις εσωτερικές σελίδες με το θέμα αναφέροντας:

    «Πάλι προστάτευσαν την Τουρκία τα Ηνωμένα Έθνη. Κατηγορήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι λόγω της επίθεσης του τουρκικού στρατού κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Την περασμένη βδομάδα, η Ρωσία είχε εμποδίσει την έκδοση καταδικαστικής απόφασης, ρύθμισε καλά και την καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε και μέσα σε αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται έστω και μια λέξη Τουρκία, Άγκυρα, υποτελής διοίκηση, κατοχή. Δηλαδή πήγαν πιο πίσω ακόμα και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που χρησιμοποίησε για το βόρειο τμήμα της Κύπρου τον ορισμό ‘subordinate local administration’, δηλαδή χώρο που όλη η εξουσία βρίσκεται στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις!»

    «Τεταμένο κλίμα»

    H Halk?n Sesi (23.08.23) αναφέρεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις δηλώσεις της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα κάτω από τον τίτλο «Τεταμένο κλίμα» και γράφει ότι την ανησυχία των κατοίκων της Πύλας εξέφρασε ο κοινοτάρχης του χωριού Σίμος Μιτίδης, ενώ ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης, Βεϊσέλ Γιουντέν δήλωσε ότι βιώνουν συνεχώς ταλαιπωρία.

    Εταιρεία από την Τουρκία θα κατασκευάσει τον δρόμο

    Εξάλλου, ο αρθρογράφος της Yeni D?zen (23.08.23) Τζενκ Μουτλούγιακαλι επανέρχεται στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Πύλα μετά τα γεγονότα και την άποψη που είχε εκφράσει αμέσως μετά ότι αυτά «δεν είναι δουλειά της ΤΔΒΚ» και γράφει ότι από πληροφορίες που συνέλεξε, έμαθε ότι τον δρόμο Πύλας-Άρσους θα κατασκευάσει η τουρκική εταιρεία Proyap και όχι κάποιος «αρμόδιος εργολάβος στην Κύπρο».

    Ο Μουτλούγιακαλι σημειώνει ότι ρώτησε την «ένωση εργολάβων» για το θέμα και του απάντησαν ότι δεν είναι ντόπιος εργολάβος που θα κατασκευάσει τον δρόμο και ότι «κατά πάσα πιθανότητα η προσφορά προκηρύχθηκε στην Άγκυρα» και «νομιμοποιήθηκε στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες».

    «Η προσφορά από την Άγκυρα. Και η εταιρεία. Και ο προϋπολογισμός. Οι μπουλντόζες’ μπορεί να είναι απ’ εδώ», αναφέρει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι τηλεφώνησε και τον «πρόεδρο» της λεγόμενης κεντρικής επιτροπής προσφορών, Χαλίς Ουρεσίν, τον οποίο ρώτησε αν προκηρύχθηκε προσφορά για τον δρόμο Πύλας-Άρσους.

    Ο Χαλίς του είπε ότι προκηρύχθηκε όμως ακυρώθηκε γιατί δεν πήραν ικανοποιητική τιμή και ότι το «τμήμα αυτοκινητοδρόμων» μεταβίβασε το έργο στο Τμήμα Αυτοκινητοδρόμων Τουρκίας, αλλά δήλωσε άγνοια για το ποιος πήρε τελικά την προσφορά.

    Ερωτηθείς κάτω από ποιες συνθήκες προκηρύσσεται στο εξωτερικό μια προσφορά, ο Χαλίς ανέφερε ότι αυτό γίνεται με «πρωτόκολλα» που υπογράφονται ανάμεσα στις «δύο χώρες».

    «Κατά πάσα πιθανότητα έτσι έγινε, όμως θέλω ειλικρινά να πω ότι δεν είμαι ενήμερος. Δεν γνωρίζω και ποιος κάνει τις εργασίες αυτή την στιγμή», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ποιος διέταξε την επίθεση κατά ανδρών του ΟΗΕ στην Πύλα;

    Κάτω από τον τίτλο «Ποιος έδωσε την εντολή», η Yeni D?zen (23.08.23) γράφει ότι ως πλήγμα κατά της «πιο ήπιας και διαλλακτικής νέας εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας» ερμηνεύτηκε η επίθεση κατά του προσωπικού και των οχημάτων του ΟΗΕ στην περιοχή της Πύλας κατά την διάρκεια της κατασκευής δρόμου στην νεκρή ζώνη την περασμένη Παρασκευή.

    Υποστηρίζοντας ότι οι κατασκευαστικές εργασίες για τον δρόμο έχουν σταματήσει έστω και αν αυτό δεν δηλώνεται «επισήμως», η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις των καθηγητών Αχμέτ Σοζέν και Γιουτζέλ Βουράλ, καθώς και των πρώην λεγόμενων υπουργών εξωτερικών Κουτλάι Ερκ και Σερντάρ Ντεκτάς για τα γεγονότα και για το ποιος έδωσε την εντολή της επίθεσης κατά του προσωπικού και των οχημάτων του ΟΗΕ.

    Σοζέν

    Ο καθηγητής Σοζέν χαρακτήρισε σημαντικό το ποιος έδωσε την εντολή για την επίθεση κατά του προσωπικού και των οχημάτων του ΟΗΕ και διερωτήθηκε κατά πόσον γνώριζε γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    «Δεν είναι λογικό να επιχειρεί μια τέτοια πρόκληση ο Έρντογαν την ώρα που ακολουθεί μια ειρηνική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Σοζέν σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια εικασία που κάνει και πρόσθεσε: «Όμως όταν κοιτάξουμε πολλά βήματα που έκανε η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, θεωρώ από την άλλη ότι θα μπορούσε να είναι πιθανόν».

    Ερκ

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Κουτλάι Ερκ υποστήριξε ότι την εντολή για την επίθεση την έδωσε ο στρατός «που είναι το βασικό στοιχείο του βαθέως κράτους».

    Ο Ερκ εξέφρασε την άποψη ότι ο Έρντογαν θέλει να αλλάξει γραμμή στο Κυπριακό και ότι η επίθεση κατά του προσωπικού του ΟΗΕ στην Πύλα είναι μια τακτική του «βαθέως κράτους» που ενοχλείται από αυτή την αλλαγή πορείας, για να έρθει σε σύγκρουση ο Έρντογαν με τον ΟΗΕ πριν την Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

    «Έχω μια πληροφορία που χρειάζεται επιβεβαίωση πάνω σε αυτό το θέμα», είπε ο Ερκ.

    Ντενκτάς

    Εξάλλου, ο Σερντάρ Ντενκτάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαταγή για την επίθεση κατά των ανδρών του ΟΗΕ «μπορεί να έχει προέρθει από την Κύπρο και όχι την Τουρκία».

    «Η Τουρκία άρχισε να λέει κάποια πράγματα μόλις χθες πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι φανερό ότι και εκείνοι κοίταξαν να δουν τι γίνεται. Φαίνεται σαν να είναι πιθανόν να πηγάζει από εδώ η εντολή», υποστήριξε ο Ντενκτάς εκφράζοντας την άποψη ότι έπρεπε να είχαν πάρει με το μέρος τους την εγγυήτρια Βρετανία για να εκπληρώσει αυτό το ανθρωπιστικό της καθήκον, κατά την έκφρασή του.

    Βουράλ

    Ο καθηγητής Βουράλ χαρακτήρισε την επίθεση κατά των ανδρών του ΟΗΕ ως πλήγμα στην νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι: «Καθώς ο Ταγίπ Έρντογαν κατευθύνεται προς εξομάλυνση των σχέσεων του με τις χώρες με τις οποίες αντιμετωπίζει πρόβλημα, έχει ουσιαστικά τον χαρακτήρα πλήγματος στην τουρκική εξωτερική πολιτική αυτή η προσπάθεια στην Πύλα».

    Επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα στην Πύλα ήταν μια ενέργεια άρνησης του στάτους κβο στην περιοχή, ο Βουράλ σημείωσε ότι η νεκρή ζώνη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία πρέπει να δώσουν άδεια για οποιανδήποτε ενέργεια στην περιοχή.

    «[?] Εκείνοι που έκαναν μια τέτοια ενέργεια από τη μια αντιτίθεται στον ρόλο του ΟΗΕ και από την άλλη απορρίπτουν το υφιστάμενο στάτους κβο της νεκρής ζώνης. Όμως αυτό δεν προκαλεί και μεγάλη έκπληξη», είπε επισημαίνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά με την στήριξη της Τουρκίας υποστήριξε στο πρόσφατο παρελθόν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν δουλειά πλέον στην Κύπρο και ότι η ειρήνη επήλθε το 1974.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αρθρογράφος για τις πωλήσεις περιουσιών σε ξένους

    Η Diyalog (23.08.23) δημοσιεύει άρθρο του Ρεσάτ Ακάρ, αρχισυντάκτη της εφημερίδας, ο οποίος αναφέρεται στο περιουσιακό ζήτημα και συγκεκριμένα στην πώληση γης ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας σε ξένους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    Σχολιάζει το γεγονός ότι κυρίως εθνικιστικοί κύκλοι στις κατεχόμενες περιοχές έχουν πανικοβληθεί ότι «θα μείνουν χωρίς εδάφη» εξαιτίας της πώλησης γης σε Ρώσους και Ισραηλινούς και ζητούν να τεθούν περιορισμοί.

    Ο Ακάρ παρουσιάζει ως εξής την αντιμετώπιση του θέματος από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους:

    «Στη δική μας πλευρά, σκέφτονται ότι είναι ιδιοκτήτες όλων των εδαφών που ελέγχει η ΤΔΒΚ και ισχυρίζονται ότι θα καταλήξουν χωρίς εδάφη αν συνεχιστούν οι πωλήσεις σε ξένους. Ο καημός των Ελληνοκυπρίων είναι ότι πουλάμε σε άλλους περιουσίες που ανήκουν στους ίδιους, χωρίς την άδεια του πραγματικού ιδιοκτήτη. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ τους».

    Ο Ακάρ χαρακτηρίζει ως επικίνδυνο παιχνίδι που δεν λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές συνέπειες τη στάση του κατοχικού καθεστώτος στο περιουσιακό και παρουσιάζει τη διαχείριση του θέματος από την Κυπριακή Δημοκρατία, που δεν παραχωρεί τίτλους ιδιοκτησίας για τουρκοκυπριακές περιουσίες, σε αντίθεση με το κατοχικό καθεστώς το οποίο έχει παραχωρήσει περιουσίες ως αντάλλαγμα για τουρκοκυπριακές περιουσίες στην ελεγχόμενη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή, έχει δώσει «τίτλους ιδιοκτησίας» σε «αγωνιστές» για τις υπηρεσίες τους και χωράφια σε έποικους από την Τουρκία υπό το πρόσχημα του «αγροτικού εργατικού δυναμικού».

    Επισημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου τα χωράφια αυτά μετατράπηκαν σε οικόπεδα και έλαβαν άδειες οικοδομής, με αποτέλεσμα μετά από αυτό να υπάρξει έκρηξη στις πωλήσεις περιουσιών.

    Φέρνοντας ως παράδειγμα ότι μια εξοχική κατοικία στην ελεγχόμενη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή πωλείται προς 500 χιλιάδες ευρώ, ενώ στα κατεχόμενα παρόμοιο υποστατικό πωλείται προς 200 χιλιάδες στερλίνες, ο Ακάρ επισημαίνει ότι οι ξένοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο νησί σε σχέση με το εδαφικό, προβαίνουν σε αγορά γης στα κατεχόμενα επειδή τα θεωρούν «παράδεισο φθήνιας».

    Καταλήγει λέγοντας ότι στο μέλλον, με λύση ή χωρίς, το θέμα αυτό θα αποτελέσει πονοκέφαλο για την Τουρκία και παρουσιάζει την λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για επίλυσή του.

    Σχολιάζει, ωστόσο, ότι λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων έχει διευθετήσει πολύ λίγες από τις αιτήσεις Ελληνοκυπρίων που τις έχουν υποβληθεί.

    Χαρακτηρίζει δε αυτοκτονία το γεγονός ότι, ενώ καρπώνονται εκατομμύρια στερλίνες από πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών, δεν περνά η επιβολή του «επιπρόσθετου τέλους» που θα ανακουφίσει την «επιτροπή» από τα οικονομικά προβλήματα.

    (ΙΣ)

    [08] Έκκληση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών για τους αγνοούμενους

    Η K?br?s Postas? (23.08.23, D??i?leri Bakanl???, kay?p K?br?sl? Rumlar konusunda bilgisi olan ki? (https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,l9ss5IBGsZVCIRFQFjF5jG9CEJlDY3BmDELf26Tt8uMql2UOdUSLmTZCNNHbdAevFscFvvSy6LavtavA47NUAEKrDTLawto9ZGa3aCcHNg,,&typo=1)) γράφει ότι έκκληση να επικοινωνήσουν με την «γενική αστυνομική διεύθυνση» απηύθυνε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος σε όσους γνωρίζουν οτιδήποτε σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι είναι αγνοούμενοι ή πέθαναν κατά την διάρκεια των ετών 1964-1974 και των δύο φάσεων της τουρκικής εισβολής στο νησί και ταυτοποιήθηκαν εκ μέρους της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

    Στην δήλωση αναφέρεται ότι: «Άρχισε στην γενική αστυνομική διεύθυνση υπό τον έλεγχο της γενικής εισαγγελίας μια αποτελεσματική διαδικασία ανάκρισης με σκοπό τη διερεύνηση των περιστατικών θανάτου στο πλαίσιο των αιτήσεων που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκ μέρους οικογενειών αγνοούμενων Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα των εκσκαφών που έκανε η ΔΕΑ σε διάφορες περιοχές».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Γιλμάζ: Δεν θα ανεχθούμε παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (22.08.23 aa.com.tr) μεταδίδει ότι o Toύρκος Αντιρπόεδρος Τσεβντέτ Γιλμάζ υποαστήριξε ότι «η Τουρκία δε θα ανεχθεί την παραβίαση των εγγενών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και θα υποστηρίξει κάθε είδους προσπάθειες του κράτους της ΤΔΒΚ να αναζητήσει δικαιώματα σε διεθνείς πλατφόρμες».

    Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γιλμάζ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και παράνομη» την «άδικη» επέμβαση που πραγματοποίησαν οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ προκειμένου να αποκλείσουν τον δρόμο Πύλας -Άρσους, ο οποίος «θα διευκολύνει τους πολίτες της ΤΔΒΚ να φτάσουν στην πατρίδα τους», όπως υποστήριξε.

    Ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία θεωρεί τις μονομερείς και άδικες προσεγγίσεις των διεθνών θεσμών ως μια σκόπιμη και κακόβουλη προσπάθεια να αγνοηθούν τα εγγενή δικαιώματα της ΤΔΒΚ και του τουρκοκυπριακού λαού» και επανέλαβε το τουρκικό επιχείρημα ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ επέτρεψε την κατασκευή των δρόμων Λάρνακας-Δεκέλειας-Αγιάς Νάπας και Πύλας-Ορόκλινης, οι οποίοι κατασκευάστηκαν από τους Ελληνοκύπριους στο παρελθόν «με απαλλοτρίωση τουρκικών εδαφών».

    Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Γιλμάζ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η αντίθεση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στη δραστηριότητα της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ για την κατασκευή δρόμων και η προσπάθειά της να εμποδίσει τα μηχανήματα κατασκευής με τα οχήματά της σημαίνει ανοιχτή υποστήριξη του χάους και της πόλωσης.

    Η συμπεριφορά που επιδεικνύεται εμπεριέχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και αποτελεί βαρύ πλήγμα για την αμεροληψία της Ειρηνευτικής Δύναμης. Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στο νησί, ενώ υποτίθεται ότι έπρεπε να επιδείξει αμερόληπτη στάση, και υπερέβη την εντολή, την εξουσία και τις αρμοδιότητές της.

    Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι η ΤΔΒΚ είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των εγγενών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες του κράτους της ΤΔΒΚ να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στις διεθνείς πλατφόρμες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εξωτερικών μας προέβη σε δήλωση για την αδικαιολόγητη παρέμβαση του ΟΗΕ και επέδειξε την απαραίτητη στάση.

    Θέλουμε να γίνει γνωστό ότι θεωρούμε λανθασμένη πρωτοβουλία την προσπάθεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκληθεί για να συζητήσει τη δήλωση Τύπου που καταδικάζει την ΤΔΒΚ. Είναι απαράδεκτο να συζητείται καν η δήλωση. Καλώ τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της ΤΔΒΚ, να αλλάξουν το συντομότερο δυνατό τη στάση τους που θα διαβρώσει περαιτέρω τη θέση τους περί "αξιοπιστίας και ουδετερότητας" και να προχωρήσουν σε άμεσο διάλογο με την ΤΔΒΚ».

    (ΓΜ)

    [02] Φιντάν για τον δρόμο Πύλας-Άρσους: «Έχασαν την ουδετερότητά τους τα ΗΕ»

    H H?rriyet (22.08.23, hurriyet.com.tr) γράφει ότι τον ισχυρισμό ότι παρατηρείται έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στην «πολιτική και στρατιωτική παρουσία» του ΟΗΕ στην Κύπρο πρόβαλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αντιδρώντας στην ένταση που προκλήθηκε από την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να κατασκευάσει δρόμο στην νεκρή ζώνη στην περιοχή του χωριού Πύλα.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε με την Βουλγάρα ομόλογό του, ο Φιντάν υποστήριξε ότι πάντοτε υπήρχε στην ημερήσια διάταξη η κατασκευή δρόμου από το χωριό Άρσος για παροχή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στην τουρκική κοινότητα της περιοχής και ισχυρίστηκε:

    «Ουδέποτε υπέστη επίκριση και παρεμπόδιση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών ο δρόμος που κατασκευάστηκε για τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος βρίσκεται στην Πύλα. Όμως, όταν γίνει το ίδιο για την τουρκική πλευρά, βλέπουμε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΕ στο νησί σχεδόν αφήνουν κατά μέρος τον ρόλο του αξιωματούχου των ΗΕ και κάνουν σοβαρά βήματα στον δρόμο της παρεμπόδισης αυτού του ανθρωπιστικού έργου του δρόμου σαν να είναι γεράκια.

    Παρατηρούμε μια έλλειψη συντονισμού εντός της ίδιας της πολιτικής και στρατιωτικής παρουσίας των ΗΕ στο νησί. Υπάρχουν συνομιλίες που συνεχίζονται για πολύ μακρό χρονικό διάστημα σε σχέση με την κατασκευή αυτού του δρόμου. Δεν είναι μια στάση την οποία υποδεχόμαστε ευχάριστα η ξαφνική συσσώρευση οχημάτων των ΗΕ στην νεκρή ζώνη, παρά το γεγονός αυτό. Θεωρούμε ότι τα ΗΕ έχασαν την ουδετερότητά τους πάνω σε αυτό το θέμα. Υποστηρίζουμε μέχρι τέλους την δίκαιη θέση της ΤΔΒΚ».

    Μήνυμα προς ΕΕ

    Σημειώνοντας ότι αμέσως μετά την εκλογή του τον περασμένο Μάιο, ο Πρόεδρος Έρντογαν τόνισε με έμφαση την δέσμευσή του στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Φιντάν πρόσθεσε:

    «Προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να επανεξετάσουν την στάση τους, η οποία έχει σκληρύνει τα περασμένα χρόνια. Θεωρούμε σημαντικό να τύχει χειρισμού σε δύο σημεία αυτό. Το πρώτο είναι η εφαρμογή λογικών κανόνων. Η Τουρκία έκανε πολύ σημαντικά βήματα με αυτή την έννοια. Βλέπουμε ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης κάνουν υλικό στη δική τους εσωτερική πολιτική την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπενθυμίζοντας ξανά αυτή την πρωτοβουλία του Προέδρου μας, προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία στην περιοχή μας. Η συμβουλή μου είναι να αξιοποιηθεί αυτή εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Γκιουλέρ: «Υποστηρίζουμε πλήρως τη δίκαιη αντίδραση της ΤΔΒΚ»

    Το CNN T?rk (22.08.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcnnturk.com&c=E,1,i4AykJHND-eI0XE3fFzBP52iWQUYdivmJwNpSacy2btLDRGY6U9LZsq8ba8vH1xd3thkDXONz7x6Gq1qfMTT7rMrSRCNHX4qrLHj1jPPALUuF&typo=1) μετέδωσε ότι o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι υποστηρίζουν πλήρως τη «δίκαιη», όπως την χαρακτήρισε, αντίδραση της «ΤΔΒΚ» σχετικά με τα επεισόδια στην Πύλα.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψηε στο Σιρνάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας τα εξής:

    «Όπως δηλώνουμε πάντα, η Κύπρος είναι εθνικό μας θέμα. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζουμε πλήρως τη δικαιολογημένη αντίδραση των αρχών της ΤΔΒΚ σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο. Αν και η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί ιδρύθηκε με στόχο την εξεύρεση λύσης στις διαφορές προσεγγίζοντας ισότιμα και τις δύο πλευρές, δεν λειτουργεί έτσι.

    Ενώ τα προκατειλημμένα Ηνωμένα Έθνη σιώπησαν για την ίδρυση πανεπιστημιούπολης από τους Ελληνοκύπριους στη νεκρή ζώνη το 2012 και την κατασκευή υπαίθριου κινηματογράφου στη νεκρή ζώνη το 2020, σήμερα, η προσπάθεια και η μονομερής στάση της ίδιας Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών να εμποδίσει την κατασκευή δρόμου για τους συμπατριώτες μας που ζουν στην Πύλα, ο οποίος άρχισε να κατασκευάζεται για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν είναι ποτέ αποδεκτή.

    Ελπίζουμε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη θα ενεργήσει σύμφωνα με την αποστολή της στο νησί και θα σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας υπό όλες τις συνθήκες. Εκτός από την Κύπρο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υποστηρίζουν επίσης τις δίκαιες υποθέσεις αδελφών, φιλικών και συμμαχικών χωρών, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη, το Κατάρ, η Σομαλία, το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και στον κόσμο».

    (ΓΜ)

    [04] Μπεκίν: «Λύση στην Κύπρο που δεν περιλαμβάνει δύο κράτη είναι μη λύση»

    «Λύση στην Κύπρο εκτός του πλαισίου των δύο κρατών συνιστά μη λύση» ισχυρίστηκε ο, βουλευτής του κόμματος της Νέας Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi) Ντογάν Μπεκίν, ο οποίος με ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του κόμματος (21.08.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenidenrefahpartisi.org.tr&c=E,1,8a6WmMy5hd1EmbjLa-owpAWQr43bGMntvwbrVKTv84CAHPoHJnJk8rjYVjo8oVeIUd50MEjYXeR7aht9yUnf4FKiSSSfFK3-I0oSK2vwqAkexUzCMPJOFQ,,&typo=1) καταδίκασε τη στάση της UNFICYP κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Πύλα στις 18 Αυγούστου.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται και τα εξής:

    «Ως κόμμα της Νέας Ευημερίας, καταδικάζουμε έντονα τη στάση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που επενέβησαν στην κατασκευή του δρόμου Πύλας ? Άρσους εντός της κυριαρχίας της ΤΔΒΚ. Το κύριο καθήκον της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο είναι να αντιμετωπίζει ισότιμα και τις δύο πλευρές και όχι να ενεργεί εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων.

    Ως κόμμα της Νέας Ευημερίας, θα θεωρούμε ευθύνη μας να υπερασπιζόμαστε τα ιστορικά δικαιώματα της χώρας μας στο νησί, κάθε είδους νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, η οποία αποτελεί εθνική υπόθεση. Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει πλέον να θεωρούνται μειονότητα από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα, αλλά ανεξάρτητο κράτος με κυριαρχικά δικαιώματα. Από εδώ και στο εξής, κάθε αναζήτηση λύσης εκτός από την ύπαρξη της ΤΔΒΚ θα οδηγεί μόνο στη μη λύση».

    (ΓΜ)

    [05] Έρντογαν: «Τους τελευταίους 2,5 μήνες απελάθηκαν 25.000 άτυποι μετανάστες»

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (23.08.23 aa.com.tr) μεταδίδει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία αύξησε τα μέτρα κατά των διακινητών άτυπων μεταναστών και απέλασε 25.000 άτυπους μετανάστες τους τελευταίους δυόμιση μήνες.

    Μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της Ακαδημίας Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Χωροφυλακής και της Ακτοφυλακής, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα της άτυπης μετανάστευσης λέγοντας ότι η Τουρκία αύξησε τα μέτρα κατά των διακινητών ανθρώπων εντός και επί της συνοριακής γραμμής.

    «Από την αρχή του έτους, εμποδίσαμε 143 χιλιάδες παράτυπους μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα μας. Εντοπίζουμε επίσης όσους βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας ή εμπλέκονται σε εγκλήματα και τους απελαύνουμε γρήγορα. Στο πλαίσιο αυτό, 25 χιλιάδες από τους 61 χιλιάδες παράνομους μετανάστες που πιάστηκαν τους τελευταίους 2,5 μήνες απελάθηκαν», είπε.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 23 August 2023 - 13:09:18 UTC