Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-03-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 54/2023 17.03.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Άρση της «απομόνωσης» ζήτησε ο Τατάρ από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών
  • [02] Χαιρετίζει την «αλληλεγγύη» από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ο Ουστέλ
  • [03] Επικρίνει την Πρόεδρο της Βουλής ο Ζορλού Τορέ-Δεν θα επιστραφεί η Μόρφου
  • [04] Καρατζιά: Δεν έχει αντίκρισμα στην Ευρώπη η ‘νέα’ πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο
  • [05] Έκκληση Ταλάτ σε Τατάρ για το κτιριακό συγκρότημα με τζαμί
  • [06] Νέος επικεφαλής του CTP στη Λευκωσία ο Μπαρτσίν
  • [07] Αύξηση στις ασφάλειες οχημάτων στα οδοφράγματα
  • [08] Σε δύο χρόνια 97,000 Αφρικανοί εισήλθαν στα κατεχόμενα από την Τύμπου
  • [09] Διάκριση στον Διαγωνισμό Mr Global 2023 με την σημαία του καθεστώτος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος του ΟΤΚ- Δημιουργία επενδυτικού ταμείου
  • [02] Διαπράχθηκε φόνος στο ξενοδοχείο Ισίας στον σεισμό, λέει ο Κιλιτσντάρογλου
  • [03] Αντίδραση Οκτάι στις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου
  • [04] Δεν συναντά Έρντογαν χωρίς απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων ο Άσαντ
  • [05] Στελέχη του Καλού Κόμματος προσχώρησαν στο ΜΗΡ
  • [06] Προηγείται Κιλιτσντάρογλου και το CHP, σύμφωνα με δημοσκόπηση

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Άρση της «απομόνωσης» ζήτησε ο Τατάρ από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

    Η K?br?s Postas? (16.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,z6Clayk7yoywTYsFUz1WWjIM0A8Ri-hd-9kEZ3SYIbvWOERJDALlkqdZKTGxEBOXbqq6m43kci4eHdL8MmCa9da4DHShUKLvWcl8CnXZ6HEm8mTCUW69eoUI,&typo=1) δημοσιεύει την ομιλία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικού Κρατών (ΟΤΚ) κατά την οποία ζήτησε να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα» κατά της απομόνωσης που, όπως ισχυρίστηκε, «έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους».

    Μιλώντας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Συνάντησης των Αρχηγών Κρατών της ΟΤΚ στην Άγκυρα, Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος ικανό να επουλώσει τις πληγές του το συντομότερο δυνατό. Σε αυτές τις προσπάθειες, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εμείς, ως ΤΔΒΚ και όλοι μας, ως χώρες που απαρτίζουν τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, θα κάνουμε το χρέος μας σε αλληλεγγύη με την Τουρκία, κινητοποιώντας όλα μας τα μέσα. Κατά τη γνώμη μας, αυτή η σύνοδος κορυφής, η οποία διοργανώνεται αυτές τις ημέρες που οι πληγές της σεισμικής καταστροφής συνεχίζουν να επουλώνονται εντατικά, είναι πολύ σημαντική τόσο από πλευράς χρονικής συγκυρίας όσο και από πλευράς αύξησης της αλληλεγγύης».

    Ο Τατάρ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ο τουρκικός κόσμος θα δημιουργήσει μια στενότερη σχέση με τη συνεργασία που θα γίνει στον τομέα της διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών και υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» αποκλείστηκε από παρόμοιες ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «άδικους πολιτικούς λόγους», κατά την έκφρασή του, και πρόσθεσε ότι είναι τιμή του να συμμετέχει σε μια τέτοια ζωτικής σημασίας πρωτοβουλία υπό τη στέγη του ΟΤΚ.

    Αναφερόμενος στη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για τη δημιουργία του «Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών», ο Τατάρ υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι έτοιμη να συμβάλει στο έργο που θα διεξαχθεί με τα μέσα, την εμπειρία και τις δυνατότητές της και ευχήθηκε η σύνοδος να είναι επωφελής για όλα τα συμμετέχοντα κράτη.

    «Ο λαός μου είναι τόσο κυρίαρχος, όσο και ο ελληνοκυπριακόσ λαός»

    Στην ομιλία του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το κατοχικό καθεστώς είναι «ο αντιπροσωπευτικός και αδάμαστος θεματοφύλακας της τουρκικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκικού κόσμου»

    Υποστήριξε και τα εξής: «Το συνεχιζόμενο πρόβλημα στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια και οι διαπραγματεύσεις από το 1968 συνεχώς αποτυγχάνουν λόγω της μαξιμαλιστικής και αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Μοναδικός σκοπός της ελληνοκυπριακής ηγεσίας είναι να διατηρήσει το ελληνικό κράτος στο νησί με ένα μοντέλο που θα κλείσει τους Τουρκοκύπριους στον εαυτό τους. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ αυτό».

    «Για τους λόγους αυτούς», συνεχίζει ο Τατάρ, «αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, παρουσίασα ένα νέο όραμα στη διεθνή σκηνή με την πλήρη στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Το όραμα αυτό είναι ένα όραμα που αντικατοπτρίζει τις σημερινές πραγματικότητες στο νησί. Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού είναι κεκτημένο δικαίωμά μας. Θέλουμε να αναγνωριστεί το υφιστάμενο δικαίωμά μας. Ο λαός μου είναι εξίσου κυρίαρχος με τον ελληνοκυπριακό λαό, με τον οποίο μοιραζόμαστε το νησί και ζούμε δίπλα-δίπλα μέσα στα σύνορα των δικών μας κρατών. Όποια δικαιώματα έχουν οι Ελληνοκύπριοι, ο λαός μου θα πρέπει να έχει επίσης αυτά τα δικαιώματα. Μοιραστήκαμε και συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε αυτό το όραμα που θα οδηγήσει το Κυπριακό σε συμβιβασμό σε όλες τις σχετικές πλατφόρμες. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, λέμε ότι θα πρέπει να αποδεχθούν τα κεκτημένα μας δικαιώματα και τη κεκτημένη μας ισότητα, τότε ας καθίσουμε στο τραπέζι και ας λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Για εμάς, η φόρμουλα και το έδαφος για μια δίκαιη, ισότιμη και βιώσιμη λύση είναι η συνεργασία των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Με την επιβεβαίωση αυτού του εδάφους, θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά στην παρουσία σας ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε άμεσα στο τραπέζι και να οριστικοποιήσουμε το Κυπριακό με δίκαιο και διαρκή τρόπο».

    «Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου»

    Ο Τατάρ συνέχισε την ομιλία του ισχυριζόμενος τα εξής:

    «Σήμερα, συνεχίζει να αυξάνεται η πολιτική της ελληνοκυπριακής ηγεσίας για τη διατήρηση και μάλιστα την επιδείνωση της απάνθρωπης απομόνωσης που έχει επιβληθεί στο λαό μου. Τα παιδιά μας, οι νέοι, οι καλλιτέχνες, οι γυναίκες, με λίγα λόγια, όλος ο λαός μας δεν μπορεί να συμμετάσχει ούτε καν σε αθλητικούς, καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις λόγω αυτής της απομόνωσης.

    Σε αυτόν τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του λαού μου, πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία για εσάς, τα κράτη μέλη, η έκκληση για την επίσημη αναγνώριση της ΤΔΒΚ και την άρση της απάνθρωπης απομόνωσης που έχει επιβληθεί στο λαό μου, την οποία έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, κ. ‘Ερντογαν στην ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,.

    Η ομόφωνη αποδοχή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως μέλους παρατηρητή στην 9η Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 11 Νοεμβρίου 2022, την οποία θεωρούμε ως αντανάκλαση αυτού, χαιρετίστηκε με μεγάλη ικανοποίηση στη χώρα μας. Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου, ο τουρκοκυπριακός λαός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και είναι έτοιμος να δημιουργήσει και να αναπτύξει σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα».

    «Αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα κατά της απάνθρωπης απομόνωσης»

    Απευθυνόμενος στους ηγέτες των τουρκικών κρατών, ο Τατάρ τους ζήτησε να δείξουν αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκύπριους σε κάθε βήμα και να συμβάλουν στον αγώνα του κατοχικού καθεστώτος, που όπως ισχυρίστηκε, «είναι ο εκπρόσωπος των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκικού κόσμου στην περιοχή, για να αποκτήσει το κύρος που του αξίζει στη διεθνή σκηνή».

    Ισχυρίστηκε επίσης τα εξής: «Μαζί θα ξεπεράσουμε την απάνθρωπη απομόνωση που έχει επιβληθεί στο λαό μου και αναφέρω επίσης ότι αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα από εσάς προς αυτή την κατεύθυνση».

    «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Τούρκο Πρόεδρο, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία να απευθυνθώ σε εσάς ως πρόεδρος ενός λαού που συνεχίζει τον έντιμο αγώνα και την αντίστασή του για τη συνέχιση της τουρκικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Τατάρ και ισχυρίστηκε καταληκτικά τα εξής:

    «Ο αγώνας μας είναι μεγάλος και δύσκολος. Ωστόσο, αυτός ο αγώνας είναι ο κοινός μας αγώνας. Σε αυτό το σημείο, θα συνεχίσουμε να είμαστε οι ισχυροί φρουροί του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουμε να είμαστε σταθεροί με τη δική σας υποστήριξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αγώνας μας για ύπαρξη είναι ενάντια σε αυτούς που θέλουν να ξεχάσουν την τουρκική ύπαρξη στο νησί της Κύπρου και σε αυτούς που την αγνοούν».

    (ΓΜ)

    [02] Χαιρετίζει την «αλληλεγγύη» από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ο Ουστέλ

    Η Vatan (17.03.23) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ ουστέλ χαιρέτισε την «βούληση για αλληλεγγύη» που τέθηκε επί τάπητος στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που έλαβε χώρα χθες στην Άγκυρα και το καθεστώς εκπροσωπήθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Ο Ουστέλ υποστήριξε ότι παράλληλα με την προσπάθεια και την βούληση που επέδειξε η Τουρκία για να γίνει αποδεχτή η «ΤΔΒΚ» στον ΟΤΚ με το «συνταγματικό» της όνομα, αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να υπερασπιστεί το «κράτος» τους και την «εθνική υπόθεσή» τους η δήλωση του Προέδρου Έρντογαν ότι με την συμμετοχή της «ΤΔΒΚ» ενισχύθηκε το οικογενειακό συμβούλιο του ΟΤΚ, ο οργανισμός συγκεκριμενοποίησε την ισχυρή και αποφασιστική στήριξή του προς τον τουρκοκυπριακό «λαό» και θα συνεχίσουν τον αγώνα για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και άρση των περιορισμών που επιβάλλονται στα «αδέλφια μας», κατά την έκφρασή του.

    Καταληκτικά, ο Ουστέλ επανέλαβε την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν και του Αντιπροέδρου Οκτάι για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και εξέφρασε την ευχή όπως βρει ανταπόκριση στον τουρκικό κόσμο αυτή η έκκληση.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επικρίνει την Πρόεδρο της Βουλής ο Ζορλού Τορέ-Δεν θα επιστραφεί η Μόρφου

    Η K?br?s (17.03.23) γράφει ότι ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής, Ζορλού Τορέ επέκρινε το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής του Μπαχρέιν για την ανάρτηση της σημαίας του κατοχικού καθεστώτος στην 146η Σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU).

    Σε γραπτή δήλωση, ο Τορέ ανέφερε ότι λυπήθηκε όταν έμαθε για την επιστολή, όμως δεν εξεπλάγη και υποστήριξε ότι η επιστολή αποτελεί «συνήθη ένδειξη της έλλειψης ανοχής της ελληνοκυπριακής ηγεσίας έναντι των Τουρκοκυπρίων» και δεν έχει οποιανδήποτε αξία. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τορέ:

    «Αν θα γίνει λόγος για κάποια κατοχή και παρανομία, αυτή είναι η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η ελληνοκυπριακή ηγεσία κρατεί ακόμα κάτω από την κατοχή της, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες και εκδιώκοντας με την βία των όπλων τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι ιδρυτικοί της εταίροι. Τα δε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στα οποία αναφέρονται είναι το μεροληπτικό ψήφισμα 186 των ΗΕ, το οποίο λήφθηκε με την πολιτική να υπερισχύει του δικαίου και απέφερε νομιμότητα στην κατοχή του Ελληνοκύπριου εταίρου. Παραγνωρίζει τις πραγματικότητες στην Κύπρο η ελληνοκυπριακή ηγεσία που εκμεταλλεύεται εδώ και δεκαετίες το εν λόγω ψήφισμα των ΗΕ. Υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων, όσο και αν το αρνείται η ελληνοκυπριακή ηγεσία, υπάρχει η ανεξάρτητη και κυρίαρχη ΤΔΒΚ, την οποία ανακήρυξε ο τουρκοκυπριακός λαός, ασκώντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ως ‘ανώτατη αρχή δικαίου’ του διεθνούς δικαίου. Έτσι θα συνεχίσει να αυξάνεται καθημερινά η διεθνής ορατότητά της και θα πάρει την θέση που της αξίζει στην διεθνή κοινότητα».

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (17.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,Ml10trMUaI717dT8FNCTGqaYmyicgWWKMC7xAjniahSpRRJDeeYn0S9GO5eyoN2FGNBcNUuA8RqFGhOjKQQvLCkHarfcghsiwD-2peBjq-AXHmQQ,,&typo=1) γράφει ότι μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με τον σύνδεσμο γονέων σχολείου στην κατεχόμενη Μόρφου, ο Τορέ δήλωσε ότι δεν θα δοθεί ποτέ στους Ελληνοκύπριους η Μόρφου επειδή όλοι θέλουν ειρήνη.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη με την απώλεια της ανεξαρτησίας και των εδαφών τους, ο Τορέ ισχυρίστηκε ότι μια συγκεκριμένη μερίδα υποστηρίζει την επιστροφή της Μόρφου στους Ελληνοκύπριους μόνο και μόνο για να υπάρξει ειρήνη.

    Εκφράζοντας την άοψη ότι τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία και τον αγώνα των Τουρκοκυπρίων, ο Τορέ ισχυρίστηκε: «Δεν θα κάνουμε εχθρότητα προς τους Ελληνοκύπριους. Όμως, αν εκείνοι δεν έχουν εγκαταλείψει την μεγάλη ιδέα, που φαίνεται πως δεν την εγκαταλείπουν, εμείς θα ζούμε γνωρίζοντάς το αυτό».

    Σημειώνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να τους προτρέπει να εγκαταλείψουν την «ΤΔΒΚ» επειδή δεν αναγνωρίζεται, ο Τορέ υποστήριξε ότι πάντα θα προσπαθούν για ενίσχυση και επιβίωση της «ΤΔΒΚ».

    Καταληκτικά εξέφρασε ικανοποίηση για την συμμετοχή του καθεστώτος στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών κρατών και τις δηλώσεις του Προέδρου Έρντογαν περί ενίσχυσης της οικογένειάς τους με την συμμετοχή της «ΤΔΒΩΚ» και την έκκλησή του για άρση της «απομόνωσης» που κατ’ ισχυρισμό επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Καρατζιά: Δεν έχει αντίκρισμα στην Ευρώπη η ‘νέα’ πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο

    Η Yeni D?zen (17.03.23) γράφει ότι την άποψη πως δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεχτή από καμία ευρωπαϊκή χώρα η «πολιτική των δύο κρατών στην Κύπρο», η οποία παρουσιάζεται εκ μέρους της τουρκικής πλευράς ως «κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», εξέφρασε ο έμπειρος Τούρκος δημοσιογράφος Καϊχάν Καράτζια, ο οποίος παρακολουθεί τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 25 χρόνια.

    Σε δηλώσεις στον δημοσιογράφο Τζενκ Μουτλούγιακαλι, ο Καράτζια επεσήμανε ότι «τότε θα δημιουργήσετε ένα νέο διεθνές δίκαιο» και «σε πολλές γεωγραφικές περιοχές θα εμφανιστούν νέα κράτη, χάνοντας το νόημά της η εδαφική ακεραιότητα».

    «Δεν είναι δυνατόν τουλάχιστον στον σημερινό κόσμο», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτή την δήλωση και δεν την συζητούν καν.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Καρατζιά σημείωσε:

    «Ειδικά μετά τα γεγονότα του Πάρκου Γκεζί, άρχισε μια σοβαρή διαδικασία αποκοπής στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, είχαμε δρέψει όλοι μαζί τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων που έγιναν κατά την πρώτη περίοδο του ΑΚΡ. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε αυτά την Κύπρο και την διαδικασία του Σχεδίου Ανάν. Αν χρειάζεται να συγκεκριμενοποιήσουμε με ένα παράδειγμα τις θετικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου, ο νυν Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε εκλεγεί πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό είχε γίνει για πρώτη φορά από το 1949. Επικεφαλής 3 από τις 9 επιτροπές υπήρχαν Τούρκοι κοινοβουλευτικοί. Είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

    «Αν δεν ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, θα υπάρξει πρόβλημα» Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στη «νέα πολιτική» της τουρκικής πλευράς, ο Καρατζιά επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτή διεθνώς, διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα κλονιστούν οι ισορροπίες που δημιουργήθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Για τον λόγο αυτό, η νέα αυτή πολιτική δεν αντικατοπτρίστηκε και πολύ στα ευρωπαϊκά παρασκήνια και για να πω την αλήθεια δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη. Το ξέρει και η Άγκυρα, μια τέτοια πολιτική δεν θα βρει αντίκρισμα στον σημερινό κόσμο. Καθόρισε οπωσδήποτε μια στρατηγική. Μπορούμε να την διαβάσουμε μέσω του φυσικού αερίου. Υπάρχει και η εξής πραγματικότητα. Ενώπιον της Ευρώπης υπάρχουν τόσοι πολλοί φάκελοι πριν από την Κύπρο. Η Ευρώπη δεν είναι στο σημείο να θέσει ενώπιον της Τουρκία τον φάκελο της Κύπρου. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία σε διάφορα μέτωπα.

    Θα υπάρξει ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει επιστροφή στο Σχέδιο Ανάν. Σε εκείνη την διαδικασία, η κυβέρνηση του ΑΚΡ πίστευε στην ΕΕ. Η Κύπρος θα ενωνόταν και μετά από δέκα χρόνια θα γινόταν και η Τουρκία μέλος της ΕΕ. Τώρα δεν υπάρχει τέτοιο κλίμα».

    Αναφερόμενος σε «κίνδυνο» [για την Τουρκία] στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Καρατζιά υπενθυμίζει ότι υπάρχουν πολλοί φάκελοι στο ΕΔΑΔ για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και υποθέσεων για το Βαρώσι και προσθέτει:

    «Δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να αφαιρέσει την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών από το να είναι αποτελεσματικό ένδικο μέσο. Τότε θα επιστρέψουμε πολύ πίσω. Θα αποτελέσει διπλωματική συντριβή για την Τουρκία. Υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος τώρα; Δεν υπάρχει. Όμως, αν δεν ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, θα υπάρξει πρόβλημα».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Έκκληση Ταλάτ σε Τατάρ για το κτιριακό συγκρότημα με τζαμί

    Η Yeni D?zen (17.03.23) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απηύθυνε έκκληση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να πει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ότι θα διοχετευθούν να τις ανάγκες των σεισμόπληκτων τα χρήματα που πρόκειται να δαπανηθούν για ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος με τζαμί που θα περιλαμβάνει και νέο «προεδρικό μέγαρο».

    Σε δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Ταλάτ εξέφρασε την άποψη ότι αν γίνει αυτό, θα ανακουφιστούν λίγο οι Τουρκοκύπριοι και ο Τατάρ θα δείξει ότι είναι ειλικρινής όταν εκφράζει θλίψη για την καταστροφή στην Τουρκία.

    «Κύριε Τατάρ, το κτίριο της προεδρίας, το οποίο ήταν αρκετό για εμάς μέχρι σήμερα, θα είναι αρκετό και για εσάς», ανέφερε ο Ταλάτ και πρόσθεσε όταν αν θέλει πολύ να προβεί σε αυτή την δαπάνη ο Τατάρ, μπορεί να την αναβάλει για περίοδο που θα υπάρχει περισσότερη ευημερία.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Νέος επικεφαλής του CTP στη Λευκωσία ο Μπαρτσίν

    Η Yeni D?zen (17.03.23) γράφει ότι ο «βουλευτής», Ντεβρίμ Μπαρτσίν εξελέγη ως ο νέος επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) στην Λευκωσία, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Ριφάτ Άρσεχιτ, στο 40ο έκτακτο επαρχιακό συνέδριο του κόμματος.

    Σε δηλώσεις μετά την εκλογή του, ο Μπαρτσίν ανέφερε ότι έχουν ένα χρέος έναντι του τόπου που γεννήθηκαν και ήρθε η ώρα να ξεπληρώσουν αυτό το χρέος. Απευθύνοντας έκκληση προς όλους να εντατικοποιήσουν τον αγώνα τους, ο Μπαρτσίν είπε ότι αν ο «λαός» που ζει στην Λευκωσία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, το πρώτο μέρος που θα συμβουλεύεται πλέον θα είναι τα επαρχιακά γραφεία του CTP.

    Έρχουρμαν: Θα συνεχιστεί ο αγώνας του CTP μέχρι την λύση ομοσπονδίας

    Στις δικές του δηλώσεις στο συνέδριο, ο πρόεδρος του κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν υποστήριξε ότι το CTP γνωρίζει την αλήθεια, ό,τι και αν λέει ο καθένας, όποια άποψη και αν έχει ο καθένας διεθνώς και ό,τι και αν απαιτεί η διεθνής συγκυρία.

    «Θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή ο αγώνας του CTP και των μελών του, μέχρι να ιδρυθεί σε αυτή την χώρα μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στα εσωτερικά της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Έρχουρμαν είπε ότι τον Ιούνιο πρέπει να διεξαχθούν «αναπληρωματικές εκλογές» για να πληρωθεί μία «βουλευτική έδρα» και απηύθυνε έκκληση για διεξαγωγή «πρόωρων βουλευτικών εκλογών» για να γλιτώσουν τα έξοδα, αφού ούτως ή άλλως οι «κυβερνώντες» δεν έλαβαν την εντολή τους από τον τουρκοκυπριακό «λαό», κατά την έκφρασή του.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αύξηση στις ασφάλειες οχημάτων στα οδοφράγματα

    Η διαδικτυακή Bug?n K?br?s (17.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbugunkibris.com&c=E,1,df6QDjyy9gdJe-NIvEsqBtzQr12qIEFYB2pHhmob3idLMpoPDqbypTBAmMR5qkyHQxBmLwUgdx7kfB89caXMKPJWj0KoaCrsu9730LIvc,&typo=1) γράφει ότι αύξηση θα επιβληθεί στα τέλη των ασφαλειών οχημάτων στα οδοφράγματα για να δημιουργηθεί κονδύλι προκειμένου να γίνει προετοιμασία για πιθανό σεισμό στα κατεχόμενα, όπως προνοεί «πρόταση νόμου» την οποία ετοίμασε η λεγόμενη κυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος.

    «Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία τιμωρεί τους Ελληνοκύπριους και τους ξένους επισκέπτες, το μηνιαίο τέλος θα ανέλθει από 20 ευρώ στα 25 ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την «παράγραφο» (2) του «άρθρου» 30 του «περί υπηρεσιών ασφάλισης νόμου», οι ασφαλιστές στα οδοφράγματα θα παίρνουν επιπρόσθετα 5 ευρώ για μηνιαία ασφάλιση, 10 ευρώ για τριμηνιαία, 15 ευρώ για εξαμηνιαία και 20 ευρώ για ετήσια.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Σε δύο χρόνια 97,000 Αφρικανοί εισήλθαν στα κατεχόμενα από την Τύμπου

    Κάτω από τον τίτλο «Πού είναι αυτοί οι άνθρωποι», η Diyalog (17.03.23) γράφει ότι πέραν των 97 χιλιάδων Αφρικανών εισήλθαν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου τα τελευταία δύο χρόνια.

    Σύμφωνα με στοιχεία του «υπουργείου τουρισμού», το 2021 εισήλθαν στα κατεχόμενα από την Τύμπου 39,029 Αφρικανοί, ενώ αυτός ο αριθμός ανήλθε στις 58,480 το 2022. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία αυτών των ατόμων είναι Νιγηριανοί.

    «Ελκύει την προσοχή το γεγονός ότι βρίσκονται στην πρώτη σειρά εγκλημάτων όπως ναρκωτικά, βία και κλοπές οι Αφρικανοί ‘επισκέπτες’, οι οποίοι αρχίζουν να εργάζονται σε διάφορους κλάδους εργασίας αφότου εγγραφούν σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο», σημειώνει το δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι σε κάποιες περιοχές κανείς δεν γνωρίζει πόσοι μένουν σε ένα διαμέρισμα που νοικιάζεται από δύο άτομα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Διάκριση στον Διαγωνισμό Mr Global 2023 με την σημαία του καθεστώτος

    Η Vatan (17.03.23) γράφει ότι o Τουρκοκύπριος Μεχμέτ Αγαζαντέ συμμετείχε στον διαγωνισμό Mr Global 2023 που έγινε στην Ταϊλάνδη όπου προσκλήθηκε ως «βόρεια Κύπρος» και διακρίθηκε στους τομείς της «σωματικής διάπλασης» και του «καλύτερου χαμόγελου».

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Αγαζαντέ ανέφερε ότι κυμάτισε η «σημαία της ΤΔΒΚ» στον διαγωνισμό και όταν πήρε το βραβείο για την καλύτερη εθνική ενδυμασία φώναξε στον κόσμο «βόρεια Κύπρος», όμως η χαρά του ήταν λειψή λόγω του σεισμού στην Τουρκία.

    «Αν το όνομα βόρεια Κύπρος περιφέρεται ανάμεσα σε 43 χώρες, τι ευτυχισμένοι που είμαστε», υποστήριξε και ευχήθηκε όπως μην τσιγκουνευτούν την υλική τους στήριξη για τέτοιες εκδηλώσεις οι «κρατικοί αξιωματούχοι».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος του ΟΤΚ- Δημιουργία επενδυτικού ταμείου

    Η H?rriyet (17.03.23, hurriyet.com.tr) γράφει ότι η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) φιλοξενήθηκε στην Άγκυρα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα «Διαχείριση Καταστροφών-Εκτάκτων Καταστάσεων και Ανθρωπιστική Βοήθεια».

    Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής, ο Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με τη σημερινή σύνοδο κορυφής, θα δείξουμε για άλλη μια φορά στο υψηλότερο επίπεδο ότι ο τουρκικός κόσμος είναι μια καρδιά, ένα σώμα.»

    Δημοσιεύθηκε επίσης η αποτελούμενη από 16 σημεία Διακήρυξη της Άγκυρας με την υπογραφή των ηγετών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής.

    Ίδρυση τουρκικού επενδυτικού ταμείου

    Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά τη σύνοδο, ο Ερντογάν δήλωσε τα εξής: «Η υπογραφή της ιδρυτικής συμφωνίας του Τουρκικού Επενδυτικού Ταμείου ήταν ένα από τα συγκεκριμένα βήματα της συνόδου κορυφής μας. Η Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενήσει το ταμείο, το οποίο θα συσταθεί γύρω από την ίση συνεισφορά κεφαλαίου και τα ίσα δικαιώματα ψήφου στον τουρκικό κόσμο. Θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των εταιρειών στα τουρκικά κράτη στη χρηματοδότηση. Πιστεύω ότι το Τουρκικό Επενδυτικό Ταμείο θα συμβάλει στην οικονομική ολοκλήρωση του τουρκικού κόσμου».

    (ΙΣ)

    [02] Διαπράχθηκε φόνος στο ξενοδοχείο Ισίας στον σεισμό, λέει ο Κιλιτσντάρογλου

    Η διαδικτυακή ιστοσελίδα του NTV (17.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fntv.com.tr&c=E,1,8-KzOIeMKIc9oLJgKfmvLRdMnYCjijN0rd2-gjlJA5flMZtEWJEMi1WmeU3UZLwjxTLWHBybOIXYgLpR9Cm0tqJoeuPzAeixUmKt4ymEtArsJ5dLDSoFQq&typo=1) δημοσιεύει τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος πρόεδρος της δημοκρατίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος μετέβηκε με τη σύζυγο τους στις κατεχόμενες περιοχές και επισκέφθηκε συγγενείς των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό στο ξενοδοχείο Ισίας στο Αντίγιαμαν.

    «Λέω ανοιχτά ότι εκεί διαπράχθηκε φόνος. Δεν υπάρχει άλλη ονομασία γι' αυτό», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στο αεροδρόμιο Εσένμπογα και είπε ότι ποταμίσια άμμος και χαλίκι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ξενοδοχείου Ισίας, το οποίο έθαψε 65 ανθρώπους στο Αντίγιαμαν, ότι τα παιδιά της ομάδας βόλεϊ από τη «βόρεια Κύπρο» παγιδεύτηκαν κάτω από το ξενοδοχείο αυτό και ότι η ομάδα των «πρωταθλητών αγγέλων» έχασε τη ζωή της κάτω από τα ερείπια.

    Λέγοντας ότι ταξίδεψε στην «ΤΔΒΚ» για να πει στις οικογένειες αυτές ότι οι δολοφόνοι των παιδιών είναι γνωστοί και ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο σε λίγους μήνες, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Θεού θέλοντος, θα τους φέρω προ των ευθυνών τους ως πρόεδρος. Κανενός η θυσία δεν θα πάει χαμένη».

    Επίσης, δείχνοντας μια φανέλα στην οποία αναγραφόταν "Ομάδα των Αγγέλων" και δηλώνοντας ότι αυτή η φανέλα δόθηκε και στον ίδιο, ο Κιλιτσντάρογλου είπε:

    «Θα βάλω αυτή τη φανέλα δίπλα στο κρεβάτι μου, ώστε να μην ξεχάσω αυτούς τους αγγέλους. Δεν θα ξεχάσω τους πρωταθλητές αγγέλους, δεν θα ξεχάσω τον Σινάν Ατές, δεν θα ξεχάσω την Εμινέ Σιενιασιάρ, αγαπητοί μου άνθρωποι, μην τους ξεχάσεις ούτε εσύ αγαπημένε μου λαέ».

    Ο Κιλιτσντάρογλου κατέληξε λέγοντας ότι θα ιδρύσουν ένα ίδρυμα που θα φέρει κοντά τις οικογένειες και θα δώσουν εκατοντάδες υποτροφίες στο όνομα των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους.

    (ΙΣ)

    [03] Αντίδραση Οκτάι στις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου

    Η εφημερίδα Sabah (17.03.23, sabah.com.tr) δημοσιεύει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος απάντησε στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μέσω ανάρτησης στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για κάθε έναν από τους 35 φοιτητές από την «ΤΔΒΚ» και περισσότερους από 49 χιλιάδες πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στη σεισμική καταστροφή, ο Οκτάι δήλωσε:

    «Από την πρώτη ημέρα του σεισμού, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να επουλώσουμε τις πληγές των σεισμοπαθών μας, όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, οι έρευνες συνεχίζονται ανεξάρτητα από την ταυτότητα και τις διασυνδέσεις όσων αμέλησαν στην καταστροφή. Στην κοινή μας συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της ΤΔΒΚ, είχαμε δηλώσει ότι 3 άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με το ξενοδοχείο στο Αντίγιαμαν όπου διέμεναν οι Κύπριοι νεαροί αθλητές μας. Όπως και σε ολόκληρη τη σεισμική περιοχή, η έρευνα για το ξενοδοχείο που κατέρρευσε στο Αντίγιαμαν διεξάγεται σχολαστικά.

    Παρ' όλα αυτά, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβη σε δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα αλληλεγγύης που επέδειξε το έθνος μας, που εκμεταλλεύονται τα δεινά και τα χρησιμοποιούν για πολιτικούς σκοπούς, που δεν συνάδουν με τη λογική, τη συνείδηση και την ηθική και που διαταράσσουν το πνεύμα αλληλεγγύης που έχουμε ανάγκη. Τέτοιες δηλώσεις και συμπεριφορές δεν θα επουλώσουν τις πληγές μας ούτε θα προσφέρουν αλοιφή για τον κοινό πόνο του έθνους μας».

    Ο Οκτάι δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια και υποστήριξη για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ως αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, που εκπροσωπήθηκε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

    (ΙΣ)

    [04] Δεν συναντά Έρντογαν χωρίς απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων ο Άσαντ

    Η H?rriyet (17.03.23, hurriyet.com.tr) γράφει ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα χθες, δήλωσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία θα είναι δυνατή μόνο με την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία.

    Μιλώντας στο επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετά την τρίωρη συνάντησή του με τον Πούτιν και πριν αποχωρήσει από το Κρεμλίνο, ο Άσαντ, ανέφερε:

    «Η διοργάνωση μιας συνόδου κορυφής ηγετών μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και εμού εξαρτάται από τη στάση της τουρκικής πλευράς. Η Τουρκία πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα τερματίσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία και θα αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από τη χώρα μας. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να υποσχεθεί ότι δεν θα υποστηρίξει τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία».

    Υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία «θα πρέπει να επιστρέψει στην προ του 2011 κρίση», ο Άσαντ δήλωσε ότι προς το παρόν, θεωρούν ότι η Τουρκία έχει προσαρτήσει μέρος του εδάφους τους, ενώ τόνισε ότι αναμένει συγκεκριμένα βήματα από μια πιθανή σύνοδο κορυφής των ηγετών.

    Ο Άσαντ ανέφερε επίσης ότι εκτιμά τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ρωσίας «στο πλαίσιο του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας».

    Ακυρώθηκε συνάντηση την τελευταία στιγμή

    Η δήλωση του Άσαντ για την Τουρκία μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν διέκοψε το τετραμερές τραπέζι Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν-Ιράν-Συρίας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει εκ νέου χθες στη Μόσχα. Ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ανώτερων διπλωματών, αναβλήθηκε επ' αόριστον.

    (ΙΣ)

    [05] Στελέχη του Καλού Κόμματος προσχώρησαν στο ΜΗΡ

    Η διαδικτυακή ιστοσελίδα aHaber (17.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,376vATwgx2neDV1U-RN1UuXmP5Hd85-nI6sBTNea2bqPw9hxx64mkCbv2I8uetUd-N6CCB59L6APovBMQR6Q--WLUydsaq-K8YmUETrStvgmv4BlsUAng,&typo=1) αναφέρει ότι η στάση της προέδρου του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσιενέρ, είχε ως αποτέλεσμα να διασαλευτεί η βάση του κόμματος και να οδηγήσει σε παραίτηση μελών του κόμματος, τα οποία προσχώρησαν στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

    Η αποχώρηση της Ακσενέρ από το «τραπέζι των έξι» και η επιστροφή της λίγες ώρες αργότερα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση με αποτέλεσμα χθες να παραιτηθεί μια ομάδα 30 ατόμων, ενώ σήμερα παραιτήθηκε και ο Σαφέτ Ντουμάν, μέλος του ιδρυτικού συμβουλίου του κόμματος, ο οποίος επίσης προσχώρησε στο MHP.

    (ΙΣ)

    [06] Προηγείται Κιλιτσντάρογλου και το CHP, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Η Cumhuriyet (16.03.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fcumhuriyet.com.tr&c=E,1,vDfAKQf6ktZH9oS3xWzPr6s4QA1w2JoqkgMVhDDDmNf-5CzDFisRH5MjqTOnYXQRu0qNNnyP1kY79VMQiMC4euJFO-6vF6yskTP8fNcDRuCoZYfQ,,&typo=1) δημοσιεύει αποτελέσματα έρευνας της εταιρεία Europoll, η οποία διεξάχθηκε το Μάρτιο για τις επικείμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

    Τα αποτελέσματα αναφορικά με τις βουλευτικές έχουν ως εξής: CHP: 31,9%, ΑΚΡ: 29,8%, HDP: 11,3%, Κόμμα IYI: 8,8%, MHP: 7,6%, Κόμμα του Μέλλοντος: 3,4%, Κόμμα DEVA: 2,6%, Ανεξάρτητο Τουρκικό Κόμμα: 1,9 %, Λοιπά: 3%.

    Στην ερώτηση «Τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές;» το 56,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το 43,2% Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    (ΙΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 17 March 2023 - 12:51:41 UTC