Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-01-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 13/2023 18.01.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Εξαγγελίες Οκτάι: Φέρνουν ρεύμα από Τουρκία, κτίζουν κατοικίες στην Δερύνεια
  • [02] Ερτουρούλογλου: «Στόχος η πλήρης μας ένταξη στον ΟΤΚ»
  • [03] Αρικλί: Θα γίνει τουρκική στρατιωτική αεροπορική βάση στα κατεχόμενα
  • [04] Συνάντηση Ογούζ με τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας και Δασών
  • [05] Συνέντευξη στην Yeni D?zen παραχώρησε ο υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης
  • [06] To 42,99% των Τουρκοκυπρίων αισθάνονται ότι δεν έχουν επίδραση στο Κυπριακό, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [07] Ντεριά: «Γιατί διορίζει η Τουρκία τον επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων;»
  • [08] Παράνομη επίσκεψη Εμινέ Έρντογαν στα κατεχόμενα
  • [09] Τουρκία και ψευδοκράτος θα υπογράψουν «νέα πρωτόκολλα συνεργασίας»
  • [10] Εργασίες των Ηνωμένων Εθνών στο γήπεδο «Ταξίμ’
  • [11] Συνάντηση πρέσβειρας Γερμανίας με Χαρμαντζί
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τις ΗΠΑ επισκέπτεται ο Τσαβούσογλου από 17 μέχρι 20 Ιανουαρίου
  • [02] Τσαβούσογλου: Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας
  • [03] Συνάντηση του επικεφαλής της ΜΙΤ με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης
  • [04] HDP: Ορίζουμε υποψήφιο εντός 10 ημερών 5 . Θα διαλύσει την Εθνοσυνέλευση στις 8 Μαρτίου ο Ερντογάν, αν το Κοινοβούλιο δεν περάσει «εκλογικό ψήφισμα» με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Εξαγγελίες Οκτάι: Φέρνουν ρεύμα από Τουρκία, κτίζουν κατοικίες στην Δερύνεια

    Κάτω από τον τίτλο «Έρχεται ηλεκτρισμός με καλώδιο», η K?br?s (18.01.23) γράφει ότι την έναρξη του έργου μεταφοράς ηλεκτρισμού με καλώδιο από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο, την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή του Βαρωσιού και την εξυπηρέτηση των Τούρκων πολιτών που ζουν στα κατεχόμενα από το σύστημα υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από την συνάντησή τους χθες στην Άγκυρα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι και ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνοδευόμενος από τον λεγόμενο υπουργό συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί και τον λεγόμενο υπουργό τουρισμού, πολιτισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου, ο Ουστέλ συναντήθηκε τόσο με τον Οκτάι όσο και με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με τους οποίους συζήτησαν το θέμα μιας οικονομίας που «να στέκεται στα δικά της πόδια» στα κατεχόμενα.

    Στην συνάντηση της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας με τον Έρντογαν, παρόντες από τουρκικής πλευράς ήταν ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Νουρί Έρσοϊ και ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου.

    Συζήτησαν «μεταρρυθμίσεις» και το «πρωτόκολλο» του 2023

    Μιλώντας μετά την συνάντηση με την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία, ο Οκτάι ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις για την διαδικασία των «μεταρρυθμίσεων» που συνεχίζεται στα κατεχόμενα και τις ρυθμίσεις που χρειάζονται για την σταθερότητα και την ευημερία των Τούρκων της Κύπρου.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί για μια «ΤΔΒΚ» που παράγει αξίες και ανοίγεται προς τον κόσμο με τις αξίες που διαθέτει, ο Οκτάι υποστήριξε ότι η έγνοια τους είναι η ενίσχυση της «ΤΔΒΚ» με σταθερότητα και ανάπτυξη με όλους τους «θεσμούς» της και ισχυρίστηκε:

    «Έγνοια μας είναι αυτά τα παραδεισένια εδάφη να σπάσουν το εμπάργκο με την γεωργική τους παραγωγή, με τους ενεργειακούς πόρους, με τα μεταλλεία τους, με τα λιμάνια τους, με το εμπόριό τους, με την ψηλή τους τεχνολογία επιπρόσθετα με τον τουρισμό και την εκπαίδευση. Έγνοια μας είναι η σημαία της ΤΔΒΚ με το μισοφέγγαρο να κυματίζει σε όλες τις πλατφόρμες. Με συνεργασία Τουρκίας-ΤΔΒΚ θέλουμε να υψωθεί στην Μεσόγειο η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή στην αυγή του αιώνα της Τουρκίας. Σήμερα με τον πρωθυπουργό της ΤΔΒΚ και τους κυβερνητικούς εταίρους είπαμε ότι είναι η ώρα να προχωρήσουμε πιο πολύ προς αυτή την κατεύθυνση».

    Σημειώνοντας ότι σχεδίασαν το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» για το 2023 κατά τρόπον ώστε να μεταφέρει σε διαφορετικές διαστάσεις την υποδομή που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, τόσο σε ό,τι αφορά τα έργα όσο και ό,τι αφορά το «δημοσιονομικό» πλαίσιο, ο Οκτάι είπε ότι θα προχωρήσουν με προτεραιότητες όπως η τεχνολογική εξέλιξη μαζί με τις συγκοινωνίες και τις υποδομές, η βιομηχανοποίηση, η εκμετάλλευση των μεταλλείων, η αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας και η ενίσχυση της αγοράς εργασίας.

    Σύμφωνα με τον Οκτάι, θα ολοκληρώσουν το συντομότερο τις ετοιμασίες για το «πρωτόκολλο του 2023» και θα το μοιραστούν με την κοινή γνώμη.

    Θα κτίσουν σπίτια για τους εποίκους- Τρεις «χαρμόσυνες ειδήσεις»

    Αναφερόμενος σε μια «χαρμόσυνη είδηση», όπως την χαρακτήρισε, για τους πολίτες της Τουρκίας που ζουν στα κατεχόμενα, ένα θέμα στο οποίο ο Πρόεδρος Έρντογαν δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία, κατά την έκφρασή του, ο Οκτάι είπε τα εξής:

    «Φέρνουμε για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στην Κύπρο το δικαίωμα να επωφελούνται όπως οι πολίτες μας που ζουν στην Τουρκία από το σύστημα υγείας στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνενωθούν τα συστήματα ασφάλισης των δύο χωρών. Άλλωστε συζητήσαμε τις λεπτομέρειες γι’ αυτό με τον κ. πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του.

    Η δεύτερη ευχάριστη μας είδηση είναι ενεργοποιούμε τον χώρο κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή Δερύνειας και θα αρχίσουμε σύντομα τα έργα κοινωνικών κατοικιών σε αυτή την περιοχή σε συνεργασία με την ΤΟΚΙ [Σημείωση μεταφραστή: Προεδρία Διεύθυνσης Ομαδικών Κατοικιών στην Τουρκία].

    Η τρίτη χαρμόσυνη μας είδηση, αρχίζουμε το έργο διασφάλισης ηλεκτρισμού με καλώδιο τώρα, όπως μεταφέραμε στα αδέλφια μας τους Τούρκους της Κύπρου το νερό των βουνών του Ταύρου υποθαλασσίως με το έργο του αιώνα. Όλες οι προετοιμασίες σε σχέση με αυτό συνεχίζονται ενώπιον της κυβέρνησης αυτή την στιγμή. Πολύ σύντομα θα ληφθεί η απόφαση γι’ αυτό. Και θα αρχίσει το έργο. Εύχομαι να είναι με το καλό αυτές οι τρεις χαρμόσυνες ειδήσεις μας με τις οποίες ανοίξαμε την πόρτα των υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας στους πολίτες της Τουρκίας που ζουν στην βόρεια Κύπρο, τη συνεργασία μας στις κοινωνικές κατοικίες στην Δερύνεια και θα ικανοποιήσουν την ανάγκη των Τούρκων της Κύπρου σε ηλεκτρική ενέργεια».

    Θα εργαστούν για αναγνώριση

    Εκφράζοντας για άλλη μια φορά την ικανοποίησή του για τη ένταξη της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) με το καθεστώς του παρατηρητή, ο Οκτάι χαρακτήρισε πολύ σημαντική την σύσταση «ομάδων φιλίας» στην λεγόμενη βουλή του κατοχικού καθεστώτος με κράτη μέλη του εν λόγω οργανισμού και πρόσθεσε ότι μετά την ένταξη στον ΟΤΚ με το καθεστώς του παρατηρητή συνεχίζουν να εργάζονται για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη θα αγωνίζεται για μια δίκαιη λύση στην Κύπρο παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα επιμένει στη μη λύση, κατά την έκφρασή του, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε:

    «Η διεθνής κοινότητα που πείστηκε με την ελληνοκυπριακή προπαγάνδα, συνεχίζει ακόμα να υποδεικνύει τις ετεροχρονισμένες, παλιές παραμέτρους του ΟΗΕ. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε επί τάπητος πολύ ανοικτά και ξεκάθαρα το τι θέλει. Η λύση είναι δυνατή με την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού».

    Ο Οκτάι είπε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενόσω δεν κατοχυρώνονται τα «κεκτημένα δικαιώματα» των Τούρκων της Κύπρου, τα οποία κατοχυρώθηκαν το 1960, όμως έτυχαν σφετερισμού τρία χρόνια αργότερα, όπως ισχυρίστηκε. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Να μην κουράζουν τον εαυτό τους άδικα όσοι προσπαθούν γι’ αυτό. Έχει και η χώρα μας και ο τουρκοκυπριακός λαός δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε ο ελληνοκυπριακός τομέας, ούτε οι διάφορες πλευρές να βλέπουν όνειρα σε σχέση με αυτές τις περιοχές. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε όρθιοι στο πλευρό του δικαίου και εκείνου που έχει δίκαιο για να συνεχιστούν στην βάση του διεθνούς δικαίου οι δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Θα συνεχιστεί και η στήριξή μας στις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ για να αποκτήσει ζωή το Βαρώσι. Είμαστε στο πλευρό της ΤΔΒΚ υπό την ηγεσία του προέδρου μας τόσο στον τομέα της ανάπτυξης και της συνεργασίας όσο και στον αγώνα που διεξάγει διεθνώς».

    Ουστέλ: Λάβαμε κοινές αποφάσεις για σημαντικά βήματα

    Στις δικές του δηλώσεις, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουστέλ ευχαρίστησε τους Έρντογαν και Οκτάι για την πρόσκληση και χαρακτήρισε πολύ παραγωγική και ειλικρινή την διάρκειας περίπου μίας ώρας συνάντηση με τον Έρντογαν, προσθέτοντας ότι μετά την συνάντηση έλαβαν «κοινές αποφάσεις» σε σχέση με πολύ σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν.

    Αναφερόμενος στο θέμα των τριών «χαρμόσυνων ειδήσεων» που εξήγγειλε ο Οκτάι, ο Ουστέλ είπε ότι η μία από αυτές είναι η μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο από την Τουρκία, θέμα στο οποίο «έχουμε λάβει την πλήρη στήριξη της Τουρκίας» και «αρχίζουμε να κάνουμε τα σχετικά με το θέμα βήματα το συντομότερο».

    Σημειώνοντας ότι το άλλο ζήτημα είναι η έναρξη κοινωνικών κατοικιών για να καλυφθούν οι ανάγκες ειδικά των νέων, είπε ότι συζήτησαν και αυτό το θέμα και σύντομα οι νέοι θα γίνουν ιδιοκτήτες σπιτιών.

    Ο Ουστέλ ανέφερε επίσης ότι θα αρχίσουν αμέσως τις εργασίες για να μπορούν οι πολίτες της Τουρκίας που διαμένουν στα κατεχόμενα να επωφελούνται από το σύστημα υγείας στην Τουρκία.

    Αναφέροντας ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα για την περίοδο 2023-2026, ο Ουστέλ είπε ότι εξέτασαν και το «πρωτόκολλο συνεργασίας» που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και στην «ΤΔΒΚ».

    Επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται με ταχύτητα τα έργα που διεξάγουν στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της υγείας και των συγκοινωνιών, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι εντός τριών χρόνων θα ολοκληρώσουν την ανέγερση νοσοκομείου, τα ημιτελή έργα και τους δρόμους που συνεχίζονται, καθώς και την ανακαίνιση του «αεροδρομίου» και των λιμανιών.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ουστέλ είπε ότι τους δίνει εμπιστοσύνη η στήριξη που λαμβάνουν από την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία στο θέμα της λύσης δύο κρατών και χαρακτήρισε πολύ σημαντική και ιστορικό βήμα την έκκληση που απηύθυνε ο Έρντογαν από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ερτουρούλογλου: «Στόχος η πλήρης μας ένταξη στον ΟΤΚ»

    H K?br?s (18.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrisgazetesi.com&c=E,1,-0R0VGcmvTXqcgFtE92mZKmVMNWu1bwIXBG8ahqnzKIwNQ3Nlr6Sdb6x5hGHccW27c4C3c1JDn-An9hHpWLn5Z1gqKErtjxxo9Dc0M-lfIquG01BW5Fl8bfm&typo=1) γράφει ότι την πρώτη «επίσημη επαφή» με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), Κουμπάν Ομουραλίγιεφ μετά την παραχώρηση του καθεστώτος του παρατηρητή στον ΟΤΚ προς την «ΤΔΒΚ», πραγματοποίησε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουρούλογλου.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Ερτουρούλογλου υποστήριξε ότι σταδιακά θα εξελίσσονται οι σχέσεις τους με τον οργανισμό και είπε: «Από τη στιγμή που γίνεται κανείς μέλος παρατηρητής, δεν μπορεί να αναμένει ότι θα γίνει αμέσως μέλος. Δεν γίνεται λόγος πουθενά για κάτι τέτοιο. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή που κάναμε. Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε την πλήρη ένταξη».

    Ο Ερτουρούλογλου χαρακτήρισε πολύ θετικές τις επαφές, και λέγοντας ότι τα μεγαλύτερα ταξίδια ξεκινούν με ένα βήμα κι ότι έκαναν το πρώτο βήμα, δήλωσε: «Γίναμε μέλος-παρατηρητής ενός διεθνούς οργανισμού με τη σημαία και το όνομά μας. Στις διεθνείς σχέσεις, δεν υπάρχουν τετελεσμένα γεγονότα, κάποια πράγματα χρειάζονται χρόνο. Σε αυτή τη διαδικασία, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τη διεθνή θέση και τις διασυνδέσεις του οργανισμού».

    (ΙΣ)

    [03] Αρικλί: Θα γίνει τουρκική στρατιωτική αεροπορική βάση στα κατεχόμενα

    H Yeni Bak?? (18.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenibakisgazetesi.com&c=E,1,U9VpBr9JP6eF6vt1SoevycT2oUIpqoU7fWmpmtsue05sJ-OAr471sLO1VMky9BABEgJoE0GktbruPh2xWJeeZxo1EfdJWfP98iIx9ss0xc,&typo=1) γράφει ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί, δήλωσε στη Yeni Bak?? ότι ετοιμάζονται να υπογράψουν πρωτόκολλο με την Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο το αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου θα δοθεί στη «Διοίκηση των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου», όπως αποκάλεσε τον τουρκικό κατοχικό στρατό, και έτσι η Τουρκία θα έχει μια βάση στην «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    Υπενθυμίζοντας ότι η χρήση του παράνομου αεροδρομίου Λευκονοίκου είχε απαγορευτεί από την «πολιτική αεροπορία» του κατοχικού καθεστώτος, καθώς υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιο κατασκευής του νέου παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου για ένα μόνο πολιτικό αεροδρόμιο, ο Αρικλί είπε: «Με αυτό το πρωτόκολλο, κάνουμε κάτι προσωρινό μόνιμο».

    Άδεια σε τρεις νέες αεροπορικές εταιρείες στα κατεχόμενα τον Μάρτιο

    Αναφέροντας ότι στόχος είναι να αυξηθεί στα 5 εκατομμύρια ο αριθμός των επιβατών που έρχονται στα κατεχόμενα κατά το 2023, ο Αρικλί είπε ότι το νέο «αεροδρόμιο» στην κατεχόμενη Τύμπου θα είναι σύμφωνο με τους όρους που απαιτούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ασφάλεια και για αυτό θα μπορούν να γίνονται απευθείας πτήσεις και να μην απαιτείται να προσγειώνονται σε αεροδρόμια ή να κατεβαίνουν από το αεροπλάνο στην Τουρκία.

    Λέγοντας ότι το νέο «αεροδρόμιο» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Αρικλί είπε ότι το «αεροδρόμιο» Τύμπου απέφερε έσοδα 250 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών το 2022 στο καθεστώς και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

    Ο Αρικλί δήλωσε ότι το νέο «αεροδρόμιο» έχει τεχνικά ολοκληρωθεί, ότι εγκαθίστανται επί του παρόντος τα τελευταία τμήματα του τεχνικού εξοπλισμού και ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια πολύ σύντομα. Πρόσθεσε δε ότι η επίσημη ημερομηνία έναρξης θα αποφασιστεί από κοινού με την Τουρκία.

    Τέλος, σχολιάζοντας τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είπε ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και ότι από τον Μάρτιο τρεις νέες αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει «άδεια» για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

    (ΙΣ)

    [04] Συνάντηση Ογούζ με τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας και Δασών

    Σύμφωνα με τη K?br?s (18.01.23), ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Ντουρσούν Ογούζ συναντήθηκε χθες στην Τουρκία με τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας και Δασών, Βαχίτ Κιρίστσι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση του Τμήματος Υδάτων Τουρκίας (DSI) και σε αυτήν, υπεγράφη «πρωτόκολλο συνεργασίας» όσον αφορά στη διαχείριση των εγκαταστάσεων που θα γίνουν στην κατεχόμενη Κύπρο στα πλαίσια του σχεδίου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

    Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα έργα που εκπονούνται από το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας όσον αφορά στη γεωργική άρδευση και ύδρευση καθώς και τη χρήση του πόσιμου νερού.

    Επιπλέον, Ογούζ και Κιρίστσι συμφώνησαν στο θέμα της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους σε θέματα δασών και στον καθορισμού νέου σχεδίου δράσης όσον αφορά στον τομέα αυτό.

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Ογούζ πρότεινε όπως εντός του 2023, αναμορφώσουν τις τρείς λίμνες που βρίσκονται στην περιοχή της Μεσαορίας, δημιουργώντας λίμνες επί των υφιστάμενων λιμνών που βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να αυξήσουν τη χωρητικότητα αποθήκευσης νερού.

    Ο λεγόμενος υπουργός, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την παροχή στήριξης από την Τουρκία στο θέμα της αντιμετώπισης της ξηρασίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο θέμα της παροχής τροφών για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων.

    Κιρίστσι: «Εκ των ων ουκ άνευ για την Τουρκία η πολιτική ισότητα των Τούρκων της Κύπρου»

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τούρκος Υπουργός Γεωργίας και Δασών υποστήριξε ότι για την Τουρκία αποτελεί «εκ των ων ουκ άνευ το θέμα της πολιτικής ισότητας των Τούρκων της Κύπρου», και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στην «ΤΔΒΚ» σε κάθε διαπραγματευτική διαδικασία και να αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια τους, όπως ανέφερε.

    Υποστηρίζοντας ότι μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και δυσκολία ενόσω συνεχίζουν να συνεργάζονται με πνεύμα αλληλεγγύης, ο Κιρίστσι πρόσθεσε και τα εξής: «Θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τον αγώνα που διεξάγουμε από κοινού με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των ομοεθνών μας στην ΤΔΒΚ και την αναγνώριση τους στη διεθνή σκηνή».

    (ΑΚ)

    [05] Συνέντευξη στην Yeni D?zen παραχώρησε ο υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης

    Κάτω από τον τίτλο: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πρωτοστατήσει για την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο», η Yeni D?zen (18.01.23) δημοσιεύει συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι αν εκλεγεί θα μεταβεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες και θα απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό.

    «Η Τουρκία έχει μια σειρά από απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Τελωνειακή Ένωση, το αμυντικό σύμφωνο, η ελεύθερη κυκλοφορία. Στόχος μας είναι να βάλουμε όλα αυτά τα αιτήματα στο ίδιο καλάθι και να επωφεληθούμε από αυτά με αμοιβαίο κέρδος», είπε.

    Ανέφερε επίσης πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα και πρόσθεσε:

    «Δεν έχουμε στόχο να αποκλείσουμε τους Τουρκοκύπριους. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η Άγκυρα είναι το κλειδί της λύσης. Αν ήταν στο χέρι των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, θα βρίσκαμε λύση».

    Ερωτηθείς για το θέμα της παραχώρησης υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά Τουρκοκυπρίων που γεννιούνται σε μεικτούς γάμους, ανέφερε πως πρόκειται για ένα πραγματικά ανθρωπιστικό πρόβλημα που εμπεριέχει πολλές δυσκολίες και πρόσθεσε: «Θα εξετάσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε τα δεδομένα που έχουμε».

    Φέρεται επίσης να έχει δηλώσει πως ελλείψει λύσης, «η ενσωμάτωση του βόρειου τμήματος του νησιού στην Τουρκία είναι μια πολύ πιο ανησυχητική και ισχυρή πιθανότητα από την αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [06] To 42,99% των Τουρκοκυπρίων αισθάνονται ότι δεν έχουν επίδραση στο Κυπριακό, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Η Yeni D?zen (17.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyeniduzen.com&c=E,1,2mWT8ZgAEbpUZ7rMoma9dFtb9giPyaA9QenLHS7J2UxrPbbc5ekksxqaCjHjaPMJOFNf-QmwvWok-5HeOglgldCSJyR3J1kego6uweUBOs260kTWDeepiI,&typo=1) δημοσιεύει αποτελέσματα δημοσκόπησης της του Κέντρου Ερευνών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS) σύμφωνα με τα οποία το 42,99% των Τουρκοκυπρίων αισθάνεται ότι δεν έχει επίδραση στο Κυπριακό.

    Η έρευνα, διεξάγεται κάθε τρεις μήνες από το CMIRS με δείγμα 500 ατόμων μέσω τηλεφώνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για τον Δεκέμβριο του 2022, το 42,99% των συμμετεχόντων απάντησε ότι αισθάνεται ότι δεν έχει επίδραση στο Κυπριακό πρόβλημα έναντι 18,03% που απάντησε ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομία

    Σύμφωνα με άλλα ευρήματα της έρευνας, στις 3 πρώτες θέσεις της λίστας με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κατεχόμενα βρίσκονται τα οικονομικά προβλήματα, ο πληθωρισμός και το υψηλό κόστος ζωής. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το σύστημα υγείας με το Κυπριακό να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και την ανεπάρκεια/ανικανότητα των πολιτικών ηγετών την έκτη θέση.

    Το 88,14% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί

    Σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική κατάσταση, το 88,14% απάντησε ότι θα επιδεινωθεί, έναντι 85,51% τον Σεπτέμβριο και 93,87% τον Ιούνιο.

    Εκτεταμένη η διαφθορά πιστεύει το 75%

    Στο θέμα της διαφθοράς, το 75% πιστεύει ότι είναι εκτεταμένη ενώ το 67,8% πιστεύει ότι δεν υπάρχει ισότητα έναντι των «νόμων».

    (ΓΜ)

    [07] Ντεριά: «Γιατί διορίζει η Τουρκία τον επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων;»

    Η Yeni D?zen (18.01.23) γράφει ότι η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογούς Ντεριά, σε ομιλία της στην λεγόμενη βουλή υπέβαλε ερωτήματα προς την «κυβέρνηση», η οποία «στρουθοκαμηλίζει και σιωπά», κατά την έκφρασή της, για τις αντιδραστικές δραστηριότητες και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στα κατεχόμενα.

    Επισημαίνοντας ότι στην κοινωνία επιβάλλεται συνεχώς η θρησκεία και ένας τρόπος ζωής, η Ντεριά σημείωσε ότι από το 1974 καταβάλλεται μια συνεχής προσπάθεια να επιβληθεί στη «χώρα» μια πολιτική εκτουρκισμού. Είπε επίσης ότι τα χρήματα που διατίθενται για θρησκευτικές δραστηριότητες και τζαμιά δεν συνάδουν και πολύ με τη δομή της κοινωνίας, λόγω του γεγονότος ότι η κυβέρνηση στην Τουρκία δεν θεωρεί τους Τουρκοκύπριους αρκετά μουσουλμάνους και ότι οι δραστηριότητες εκπαίδευσης των μικρών παιδιών στα τζαμιά και τους συλλόγους χρηματοδοτούνται επίσης από το εξωτερικό.

    Η Ντεριά ρώτησε γιατί ο «επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων» διορίζεται από την Τουρκία και «ποιο κράτος πληρώνει το μισθό του προσώπου που διορίστηκε ως επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων».

    Η Ντεριά διερωτήθηκε επίσης «τι σκέφτεται η κυβέρνηση για τις δραστηριότητες αυτού του προσώπου που διορίστηκε ως επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων, η οποία ιδρύθηκε από τους νόμους της ΤΔΒΚ, οι οποίοι προβλέπουν ότι όλες οι θρησκευτικές δραστηριότητες της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με τους νόμους και μέσα σε κοσμικό πλαίσιο».

    Κατηγόρησε επίσης τον Ουνσάλ ότι χαρακτήρισε την τουρκοκυπριακή κοινότητα διεφθαρμένη.

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας, Ναζίμ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι υπάρχει έντονη ζήτηση στην κοινωνία για την θρησκευτική εκπαίδευση και ότι αυτή η ζήτηση πρέπει να ικανοποιηθεί εφόσον επιτρέπεται. Είπε πως καθηγητές θεολογίας κάνουν αυτά τα μαθήματα με παιδιά που ανήκουν στην μουσουλμανική θρησκεία.

    «Το κάναμε υποχρεωτικό, αλλά το κάναμε υποχρεωτικό για όσους είναι Τούρκοι και μουσουλμάνοι. Αν το παιδί πει ‘δεν θέλω να παρακολουθήσω αυτό το μάθημα’, το απαλλάσσουμε. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν», πρόσθεσε.

    (ΚΣ)

    [08] Παράνομη επίσκεψη Εμινέ Έρντογαν στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Yeni Bak?? (17.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenibakisgazetesi.com&c=E,1,g5N0MppLfnelDf4YNHrA1ysU7MMKIeoS1CLm6e9YAxgSUGMAPDun8whn5OiBeier9j9SMQLLLsYNwtUqy5-Z9Zx1WUY2kD8nUnIH4XzwwU,&typo=1), παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου αναμένεται να πραγματοποιήσει την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου η σύζυγος του Τούρκου Προέδρου, Εμινέ Έρντογαν.

    Η σύζυγος του Τούρκου Προέδρου θα συμμετάσχει στη συνάντηση γυναικείων συνεταιρισμών που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας και του λεγόμενου υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων.

    (ΓΜ)

    [09] Τουρκία και ψευδοκράτος θα υπογράψουν «νέα πρωτόκολλα συνεργασίας»

    Σύμφωνα με τη Yeni Bak?? (18.01.23), στον λεγόμενο υπουργό εσωτερικών, Ζιγιά Όζτουρκλερ ανατέθηκε η ευθύνη για την ετοιμασία συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» στο τομέα της ασφάλειας.

    Σχετική «απόφαση» που δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του κατοχικού καθεστώτος χθες, αναφέρει τα εξής: «Tο υπουργικό συμβούλιο, υπό το φως των προαναφερθέντων στην πρόταση, αποφάσισε να αναθέσει στον υπουργό εσωτερικών, Δρ. Ζιγιά Όζτουρκλερ την ευθύνη για να αρχίσει και να ολοκληρώσει τις εργασίες για την ετοιμασία και την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, μεταξύ των Κυβερνήσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας και της ΤΔΒΚ».

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, Τουρκία και «ΤΔΒΚ» προτίθενται να «υπογράφουν πρωτόκολλο συνεργασίας στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών και κοινωνικής βοήθειας».

    Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο ανέθεσε την ευθύνη στον λεγόμενο υπουργό εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τατσιόϊ. Η σχετική απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» δημοσιεύθηκε επίσης στην «επίσημη εφημερίδα» του κατοχικού καθεστώτος.

    (ΑΚ)

    [10] Εργασίες των Ηνωμένων Εθνών στο γήπεδο «Ταξίμ’

    H Diyalog (18.01.23) γράφει ότι εργασίες που εμποδίζουν την πρόσβαση στο γήπεδο «Ταξίμ» της Τσετίνκαγια από την πλευρά που βρίσκεται πάνω από τα τείχη, έγιναν από τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών εντός της νεκρής ζώνης στην Λευκωσία.

    Το γήπεδο, που βρίσκεται στο χώρο της ενετικής τάφρου της Λευκωσίας, ανακαινίστηκε πρόσφατα με την οικονομική συνδρομή της Τουρκίας.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι τοποθετήθηκε εμπόδιο από μπετόν στην είσοδο της σκάλας που καταλήγει από τα τείχη στο γήπεδο, ενώ ήθελαν να περιφράξουν το χώρο με συρματόπλεγμα.

    (ΙΣ)

    [11] Συνάντηση πρέσβειρας Γερμανίας με Χαρμαντζί

    H K?br?s Postas? (18.01.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,p8ujaSOe-pbJJP9KP3izTlulpNag2Dj0XNx3axqteQ4xCnB67x-7ljBgCkciCUZj1Mjl1H7W3nJOdf1HlcKECu1R0McMtXqiwnmbOjS05v2QHM4,&typo=1) γράφει ότι η Γερμανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία, Anke Schlimm, συναντήθηκε με τον Μεχμέτ Χαρμαντζί, δήμαρχο του δήμου της κατεχόμενης Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος της κατεχόμενης Λευκωσίας, ο Χαρμαντζί ενημέρωσε για τα έργα που θα υλοποιήσουν σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της νεολαίας κατά το 2023, και μετέφερε τις απόψεις του για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι ανοικτοί σε διάλογο με τη γερμανική πρεσβεία, όπως και στο παρελθόν, ο Χαρμαντζί πρόσθεσε ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν με συνεργασία κοινές εργασίες τόσο στο πλαίσιο του Κυπριακού όσο και στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τις ΗΠΑ επισκέπτεται ο Τσαβούσογλου από 17 μέχρι 20 Ιανουαρίου

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (17.01.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fmfa.gov.tr&c=E,1,K34L6KFJCdQoMQvFalzBG4lmENqXW3sNIVRjnWRXOLSI6DghUQFN3xIoBhGFTkleuJqfNKgQCt3bs8ejS4Y-RGEbbNLEuPBL-11el&typo=1), ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 17-20 Ιανουαρίου 2023.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken στα πλαίσια του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ στις 18 Ιανουαρίου στην Washington D.C. Κατά τη συνάντηση, θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για διάφορα περιφερειακά ζητήματα, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με μέλη διαφόρων δεξαμενών σκέψεις (think tanks) και με μέλη της Τούρκο-Αμερικανικής κοινότητας στην Washington D.C. και Houston, ενώ την ίδια στιγμή, θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του νέου γραφείου του Γενικού Προξενείου στην πόλη Houston.

    Την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του, ο Τούρκος Υπουργός θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της 77ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, Csaba K?r?si.

    Πριν την επίσκεψη Τσαβούσογλου, αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής των Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ και την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Victoria Nuland θα πραγματοποιήσουν συμβουλευτικές συναντήσεις στις 17 Ιανουαρίου.

    (ΑΚ)

    [02] Τσαβούσογλου: Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας

    Σύμφωνα με την Ak?am (17.01.23, aksam.com.tr), ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ιράν υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Συρίας.

    Μιλώντας στα πλαίσια συνέντευξης τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Hossein Amir Abdullahiyan, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται για περισσότερα από 11 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υπάρξει πολλή αιματοχυσία, διώξεις και δυστυχία.

    Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ιδίως η ανταλλαγή κρατουμένων και η σύσταση συνταγματικής επιτροπής στο πλαίσιο του σχήματος της Αστάνα.

    Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν βήματα με προσανατολισμό τη διαρκή σταθερότητα και την ειρήνη και υπενθύμισε ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία επαφών με το καθεστώς προς αυτή την κατεύθυνση και ότι έχουν διεξαχθεί συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και μια τριμερής συνάντηση στη Μόσχα.

    «Προγραμματίζεται συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών την επόμενη περίοδο»

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι ενημέρωσε το Ιράν για τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν και είπε ότι συνεχίζουν με το σχήμα της Αστάνα με τη μορφή τριμερούς επαφής.

    Αναφορικά με τον ρόλο του Ιράν ο ο Τσαβούσογλου είπε ότι ότι η συμβολή του Ιράν σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντική και ότι συνεργαστούν στενά με το Ιράν για να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που θα ληφθούν κατά την προσεχή περίοδο θα φέρουν αποτελέσματα.

    Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπως η πολιτική διαδικασία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ασφαλής και εθελοντική επιστροφή των Σύριων και η παροχή της απαραίτητης υποστήριξης στους ανθρώπους που επιστρέφουν, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Η στενή συνεργασία μας με το Ιράν θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του σχήματος της Αστάνα».

    (ΓΜ)

    [03] Συνάντηση του επικεφαλής της ΜΙΤ με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης

    Σύμφωνα με την Ak?am (18.01.23 aksam.com.tr), o Επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, Abdulhamid Dibeybe.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα και έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών.

    (ΑΚ)

    [04] HDP: Ορίζουμε υποψήφιο εντός 10 ημερών

    Η BirG?n (18.01.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,lggBDluzlsea0XYYGgFYVrFnsetbui1G0J1AmuEcfhAH3XTMKt0LiUuNpeDpkw7epN3EKJyRjjs-qPlMZmugWNgQkvE0xml8S-VvVK9orJA&typo=1) γράφει ότι ο αναπληρωτής συμπρόεδρος του φιλο-Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ταγίπ Τεμέλ δήλωσε πως εντός 10 ημερών το Κόμμα θα ορίσει υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές της Τουρκίας.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, η αρθρογράφος της ιστοσελίδας Habert?rk, Ναγκεχάν Αλτσί αναφέρεται στη στήλη της στη συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια πρόεδρο της ομάδας του HDP, Μεράλ Ντανίζ Μπεστάς και τον Τεμέλ, που τις μετέφεραν πως στο κόμμα θα ορίσει σύντομα υποψήφιο.

    Η Μπεστάς απαντώντας σε ισχυρισμούς περί συνάντησης με το «τραπέζι των έξι», των κομμάτων της αντιπολίτευσης που βρίσκονται σε διαβουλεύσεις προς αναζήτηση κοινού υποψηφίου, είπε πως ως HDP βαδίζουν τον δικό τους δρόμο.

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (18.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,HkDVj-k-1oP1HOpuWHy2a4I1Wu1EPBBeuZTOMfoE-EowRgKJC7FS2k1NmzcCoupOekZeRGkoDZ6KMFYxLhudM9wPHNJnXLBlmDTkal0,&typo=1) μετέδωσε ότι ο Αχμέτ Τουρκ, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του HDP, δήλωσε ότι η στάση του «τραπεζιού των έξι» απέναντι στο HDP ήταν καταλυτική στην απόφαση να κατέλθει το κόμμα με δικό του υποψήφιο.

    «Θα θέλαμε επίσης να στείλουμε αυτή την κυβέρνηση έξω από τον πρώτο γύρο, αλλά η ευθύνη ανήκει στους έξι όχι σε εμάς», είπε.

    Ο πρώην βουλευτής του HDP Σιιρί Σακίκ, δήλωσε: «Θα υπάρξει δεύτερος γύρος μετά; Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις».

    Οι Τουρκ και Σακίκ δήλωσαν ότι οι προτάσεις του κόμματος DEVA, το οποίο συμμετέχει στο «τραπέζι των έξι» σχετικά με τη λύση του κουρδικού ζητήματος θα μπορούσαν να είναι διδακτικές.

    «Το τραπέζι των έξι θα πρέπει να μετατρέψει τα λόγια του προέδρου του Κόμματος DEVA σε μανιφέστο», είπε ο Τουρκ και πρόσθεσε ότι το κλείσιμο του HDP δεν θα επηρεάσει την επιτυχία του στις εκλογές.

    «Οι ψηφοφόροι του κόμματός μας είναι πολιτικοί ψηφοφόροι. Είτε κλείσει το κόμμα είτε αλλάξει το όνομά του, οι ψηφοφόροι μας είναι αποφασισμένοι. Εάν το κόμμα κλείσει, οι ψηφοφόροι μας γνωρίζουν πολύ καλά πώς θα συμπεριφερθούν και θα ενεργήσουν. Από αυτή την άποψη, δεν θα μας επηρεάσει πάρα πολύ όσον αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα. Δεν έχουμε καμία ανησυχία από αυτή την άποψη», είπε.

    «Η κυβέρνηση του κόμματος ΑΚΡ γνωρίζει επίσης ότι το HDP είναι ένα κόμμα-κλειδί. Δεδομένου ότι γνωρίζει τη δύναμη του HDP, προσπαθεί να υπολογίσει ‘πώς μπορούμε να διαλύσουμε αυτό το κόμμα, πώς μπορούμε να λιώσουμε τη δύναμή το’. Αυτός ο υπολογισμός είναι πολύ λανθασμένος. Αυτό θα εξοργίσει περαιτέρω τους Κούρδους ψηφοφόρους και τις δυνάμεις της δημοκρατίας», υποστήριξε.

    (ΚΣ)

    5 . Θα διαλύσει την Εθνοσυνέλευση στις 8 Μαρτίου ο Ερντογάν, αν το Κοινοβούλιο δεν περάσει «εκλογικό ψήφισμα» με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (18.01.23, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,UAmTEpVgSWN-FgwXOsZjAoXEjYVPf55aAADNSmHxB5dbsZWZDuwWPk9iAZFgw2aJslWJk3nx-QaY7emxfCI2Uf3W2N9M3ktb1fq-llxnoCcseP2vRvNaWYrMxFW&typo=1) μετέδωσε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο έχει επιταχύνει τις προσπάθειές του για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, φέρεται να κάνει υπολογισμούς ώστε η Τουρκία να πάει σε εκλογές στις 14 Μαΐου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Τ24, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διαλύσει τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 8 Μαρτίου, εάν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει ψήφισμα για τις εκλογές με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης

    Εάν το σενάριο υλοποιηθεί, η Τουρκία θα πάει σε εκλογές στις 14 Μαΐου, γράφει το δημοσίευμα.

    Δεύτερος γύρος στις 28 Μάϊου

    Εξάλλου, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η H?rriyet (18.01.23, hurriyet.com.tr) γράφει ότι το νέο κοινοβούλιο θα εκλεγεί στις 14 Μαΐου. Ωστόσο, εάν ένας από τους υποψηφίους προέδρους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων (50% συν 1 ψήφο) σε αυτές τις εκλογές, την Κυριακή 28 Μαΐου θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας μόνο για την προεδρία.

    Μόνο οι δύο υποψήφιοι που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στον πρώτο γύρο θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο, σημειώνει προσθέτοντας ότι ο υποψήφιος που θα λάβει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων σε αυτόν τον γύρο θα εκλεγεί πρόεδρος.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν ένας από τους δύο πρώτους υποψηφίους αποσυρθεί, τη θέση του/της θα πάρει ο/η υποψήφιος/α με τη χαμηλότερη κατάταξη, ενώ εάν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος στον δεύτερο γύρο, η ψηφοφορία θα μετατραπεί σε δημοψήφισμα.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 18 January 2023 - 14:10:48 UTC