Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 23-01-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 05/2023 05.01.2023

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ερτουγρούλογλου: «Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο είναι συμβουλευτικά και όχι δεσμευτικά»
  • [02] Χασίπογλου: «Δεν υπάρχει ούτε ειλικρίνεια, ούτε θέληση για λύση από την Ελληνοκυπριακή πλευρά»
  • [03] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την «ισλαμοποίηση» των κατεχομένων
  • [04] Ουστελ: «Θετικές θα είναι οι εξελίξεις στην οικονομία της χώρας μας την προσεχή περίοδο»
  • [05] Στο 94,51% ο ετήσιος πληθωρισμός στα κατεχόμενα
  • [06] Πληροφορίες περί ανασχηματισμού του «υπουργικού συμβουλίου» στα κατεχόμενα
  • [07] Αρικλί: «Το λιμάνι της Αμμοχώστου μπορεί να κλείσει μετά από δύο χρόνια»
  • [08] Άρχισε η ανακαίνιση του αρχαίου λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας
  • [09] Καταργείται η χρήση πλαστικών σακουλών στα κατεχόμενα από τον προσεχή Ιούνιο
  • [10] Ανακοινώθηκαν 209 νέα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Ο όρος «τέταρτη εξουσία» συχνά παρερμηνεύεται στην Τουρκία»
  • [02] Τηλεφωνική διπλωματία Τσαβούσογλου
  • [03] «Η χορήγηση καθεστώτος παρατηρητή στον ΟΤΚ στο κατοχικό καθεστώς ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη στον τουρκικό κόσμο»
  • [04] «Η εκλογική στρατηγική του Ερντογάν γίνεται όλο και πιο σαφής»
  • [05] Μεγάλη ανακάλυψη στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ΤΡΑΟ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ερτουγρούλογλου: «Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο είναι συμβουλευτικά και όχι δεσμευτικά»

    Η Vatan (05.01.23) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ δεν είναι δεσμευτικά αλλά έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, όπως ανέφερε, και διερωτήθηκε για το κατά πόσον οι Ελληνοκύπριοι θα αποδεχτούν ποτέ να είναι «ισότιμοι εταίροι» με τους Τουρκοκύπριους.

    «Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να έχουμε βοήθεια από αυτές τις πλευρές», δήλωσε ο Ερτουγρούλογλου, αναφερόμενος στα Ηνωμένα Έθνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

    Σε δηλώσεις του χθες κατά την συνεδρία της ψευδοβουλής, όπου και επικυρώθηκε ο «προϋπολογισμός» του «υπουργείου εξωτερικών», ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν είναι κοινότητα, αλλά ένας «λαός που έχει το δικό του κράτος».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε το γνωστό του ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από πιέσεις, δεν χώνεψαν ούτε τότε, αλλά ούτε και σήμερα την πολιτική ισότητα με τους Τουρκοκύπριους. «Μόνο με την αποδοχή της ΤΔΒΚ θα μπορέσει να υπάρξει ένα γαλήνιο μέλλον σε αυτό το νησί», πρόσθεσε.

    Ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι που βρίσκονται σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους των 90 εκατομμυρίων, ο Ερτουγρούλογλου διερωτήθηκε γιατί οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να εξοπλίζονται στρατιωτικά.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις τους με την Γκάμπια, ο Ερτουγρούλογλου σημείωσε ότι το «ελληνοκυπριακό υπουργείο εξωτερικών», προχώρησε σε βήματα μόλις αντιλήφθηκε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Γκάμπια στην «ΤΔΒΚ» σημαίνει και αναβάθμιση του καθεστώτος της.

    Ερωτηθείς σχετικά με την περίπτωση της υποψηφιότητας της Μαρίας Σκούλλλου για «δήμαρχος» στον κατεχόμενο Κορμακίτη, ο Ερτουγρουλογλου δήλωσε ότι η «υποψηφιότητας» της κρίθηκε ακατάλληλη για λόγους ασφαλείας, αφού η ίδια, όπως ανέφερε, είχε αποκαλέσει τον εαυτό της ως άτομο που βρίσκεται υπό κατοχή.

    (ΑΚ)

    [02] Χασίπογλου: «Δεν υπάρχει ούτε ειλικρίνεια, ούτε θέληση για λύση από την Ελληνοκυπριακή πλευρά»

    Η K?br?s (05.01.23) γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου υποστήριξε ότι οι δηλώσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς που αφορούν σε ρεκόρ δαπανών σε στρατιωτικό εξοπλισμό, δείχνουν την ανειλικρίνεια της όσον αφορά την θέληση για λύση.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου 996 εκατομμυρίων Τουρκικών Λιρών (TL) της «Διοίκησης των Δυνάμεων Ασφαλείας», δηλαδή του κατοχικού στρατού, ο Χασίπογλου επεσήμανε τον προϋπολογισμό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που διατίθεται για εξοπλισμούς στο στρατιωτικό πρόγραμμα στην Κυπριακή Δημοκρατίας για το 2023 και είπε τα εξής:

    «Ενέκριναν έναν ιστορικό προϋπολογισμό. Ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης δήλωσε ότι πρόκειται για τον υψηλότερο προϋπολογισμό των τελευταίων 20 ετών. Με αυτόν τον προϋπολογισμό, σχεδιάζουν να αγοράσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα αεράμυνας και επιθετικά ελικόπτερα από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που αίρουν το εμπάργκο όπλων μετά από πολλά χρόνια. Η Ελληνοκυπριακή Εθνική Φρουρά έχει συμμετάσχει σε 40 στρατιωτικές ασκήσεις τον τελευταίο χρόνο», είπε.

    Υποστήριξε επίσης ότι λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, η «νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι ειλικρινής για μια δίκαιη και μόνιμη λύση ή συνεργασία στη βάση της ισότητας με οποιονδήποτε τρόπο.

    «Από τη μια πλευρά, η Γαλλία και οι ΗΠΑ κάνουν αγώνα δρόμου για να πουλήσουν όπλα στον ελληνοκυπριακό στρατό της Εθνικής Φρουράς, ενώ από την άλλη, οι πολιτικοί τους λένε ότι υποστηρίζουν λύση στην Κύπρο. Εδώ δεν υπάρχει ούτε ειλικρίνεια ούτε επιθυμία για λύση. Το μόνο μέλημα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να εξοπλιστεί, ενώ οι ΗΠΑ και η Γαλλία πουλάνε όπλα και βγάζουν λεφτά. Υπάρχει μια νοοτροπία που εκπαιδεύει στα όπλα τους δικούς της βουλευτές και κληρικούς. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι η νοοτροπία δεν έχει αλλάξει, ότι η σκέψη της ΕΟΚΑ δεν έχει αλλάξει και ότι δεν θέλουν να επιτύχουν μια μόνιμη λύση στο νησί με κανένα τρόπο. Για το λόγο αυτό, διαφαίνεται για άλλη μια φορά πόσο ρεαλιστική είναι η πολιτική της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος που προωθούμε», υποστήριξε.

    Δήλωσε επίσης και τα ακόλουθα: «Δεν μπορείς να λες ότι θέλεις ομοσπονδία και να κάνεις αμυντικό προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ήδη ξεκάθαρο εναντίον ποιου οπλίζεστε. [?] Δεν μπορείς να διαθέτεις έναν αμυντικό προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ και να λες ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει από το νησί, οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να τερματιστούν και να συζητήσουμε την ομοσπονδία. Αυτές οι πράξεις και οι σκέψεις δεν είναι ειλικρινείς και συνεπείς», είπε και πρόσθεσε: «Οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μοναδικούς κυρίαρχους του νησιού. Ωστόσο, το νησί αυτό έχει δύο ισότιμους κυρίαρχους, τον τουρκοκυπριακό και τον ελληνοκυπριακό λαό. Ως UBP, δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε μια λύση χωρίς την αποτελεσματική και de facto εγγύηση της Μητέρας Πατρίδας. Σήμερα, αν υπάρχει ειρήνη στο νησί από το 1974, αυτό οφείλεται στον στρατό μας, ο οποίος αποτελεί την εγγύηση της ειρήνης και της ηρεμίας στο νησί μας. Οι εξοπλισμοί και οι στρατιωτικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη σημασία της παρουσίας του τουρκικού στρατού στη χώρα μας», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [03] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την «ισλαμοποίηση» των κατεχομένων

    Η Avrupa (05.01.23) γράφει ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την προσπάθεια «ισλαμοποίησης» της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    H δημοσιογράφος της διαδικτυακής εφημερίδας ?zg?r Gazete που έκανε το ρεπορτάζ για τη δράση των ισλαμικών ομάδων στα κατεχόμενα, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι δέχθηκαν απειλές και προσβολές εξαιτίας του περιεχομένου του ρεπορτάζ. Επισημαίνει ότι αυτό συμβαίνει όταν κάποιοι «χαϊδεύουν» τα ισλαμικά τάγματα και τις οργανώσεις. «Για αυτό», τονίζει η Μπαρούτ, «είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι που μπορούν να κάνουν έρευνα για αυτά τα θέματα και να επιμένουν να συζητηθούν».

    Η Μπαρούτ αναφέρει ακόμη ότι όσοι σιωπούν σήμερα ενώπιον αυτών των εξελίξεων θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον και ότι αυτό που διακυβεύεται είναι «το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας».

    Όζερσαϊ: « Ορισμένες από τις δράσεις των οργανώσεων είναι αντίθετες με το σύνταγμα

    Σύμφωνα, εξάλλου, με την Αvrupa (05.01.23), o πρόεδρος του Kόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι υπάρχει ελευθερία θρησκείας και συνείδησης στα κατεχόμενα και τόνισε ότι οι ενώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό χωρίς «κρατική» εποπτεία θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα.

    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Όζερσαϊ κάλεσε τις «αρχές»

    των κατεχομένων να τηρήσουν τα καθήκοντά τους και είπε ότι ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες είναι επίσης αντίθετες με το «σύνταγμα», διότι σύμφωνα με το σύνταγμα «η θρησκευτική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να διεξάγεται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του κράτους».

    Συμπλήρωσε επίσης ότι «οι δραστηριότητες ορισμένων ενώσεων με τη φύση της θρησκευτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης χωρίς την εποπτεία και τον έλεγχο του κράτους και οι πολιτικές δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τη θρησκεία στην πολιτική είναι επίσης αντίθετες με τους ισχύοντες νόμους».

    (ΓΜ)

    [04] Ουστελ: «Θετικές θα είναι οι εξελίξεις στην οικονομία της χώρας μας την προσεχή περίοδο»

    Σύμφωνα με τη G?ne? (05.01.23), o λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, υποστήριξε ότι σύντομα θα προβούν στις αναγκαίες ρυθμίσεις για να προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των συνταξιούχων έναντι του πληθωρισμού.

    Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην K?br?s, τις οποίες αναδημοσιεύει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα, σχολιάζοντας τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα κατεχόμενα καθώς επίσης και τα τελευταία στοιχεία της «στατιστικής υπηρεσίας» για τον πληθωρισμό για το μήνα Δεκέμβριο, ο οποίος ανέρχεται σε 4,5%, ο Ουστέλ σημείωσε τα εξής:

    «Με τον καθορισμό του κόστους ζωής για το μήνα Δεκέμβριο, το συνολικό κόστος ζωής για το 2022 σημείωσε αύξηση της τάξεως του 94,51%. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2022 δώσαμε αύξηση στους μισθούς (56.76%). Και αυτό σημαίνει ότι και το 2022 θα πρέπει προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το κόστος ζωής, να δώσουμε αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων αλλά και στους συνταξιούχους μας της τάξεως του 37,75%. Τόσο με τον κατώτατο μισθό, όσο λαμβάνοντας υπόψη τη φορολογική βάση, θα γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις οι οποίοι θα έχουν αντανάκλαση με αυξήσεις στους μισθούς του Ιανουαρίου», ανέφερε ο Ουστέλ.

    Υποστηρίζοντας ότι λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες που εκφράζονται για αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και προϊόντων, ο Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι έχουν δώσει εντολές για να γίνονται εντατικοί έλεγχοι προκειμένου να αποφεύγεται η αισχροκέρδεια και να επιτευχθεί η σταθεροποίηση των τιμών.

    Ο Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι την προσεχή περίοδο οι εξελίξεις θα είναι θετικές όσον αφορά στην «οικονομία της χώρας», και υποσχέθηκε ότι θα «αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του λαού».

    (ΑΚ)

    [05] Στο 94,51% ο ετήσιος πληθωρισμός στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Vatan (05.01.23) η «στατιστική υπηρεσία» στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα για τον Δεκέμβριο του 2022 ανήλθε στο 4,5%, ενώ σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 94,51%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μεγαλύτερη αύξηση στις κύριες ομάδες δαπανών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώθηκε στην κύρια ομάδα των εστιατορίων και ξενοδοχείων με 16,18%.

    Οι υπόλοιπες αυξήσεις των τιμών που σημειώθηκαν στα κατεχόμενα αφορούν στα εξής: «Ένδυση και υπόδηση κατά 12,21%, υγεία κατά 10,59%, στέγαση, νερό, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα κατά 8,96%, ψυχαγωγία και πολιτισμός κατά 7,76%, διάφορα αγαθά και υπηρεσίες κατά 4,72%, τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά κατά 4,22%, έπιπλα, οικιακές συσκευές και υπηρεσίες οικιακής φροντίδας κατά 2,82%, εκπαίδευση κατά 0,71%, επικοινωνία κατά 0,53%- μεταφορές κατά 4,65%, αλκοολούχα ποτά και καπνικά προϊόντα κατά 0,08%».

    Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι μέσες τιμές 540 ειδών που περιλαμβάνονται στο δείκτη αυξήθηκαν και οι μέσες τιμές 56 ειδών μειώθηκαν.

    (ΑΚ)

    [06] Πληροφορίες περί ανασχηματισμού του «υπουργικού συμβουλίου» στα κατεχόμενα

    Η Yeni Bak?? (05.01.23) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Θα αλλάξουν 4 υπουργοί», επικαλείται εμπιστευτικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η λεγόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό του «υπουργικού συμβουλίου».

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι επίκειται η αλλαγή 4 «υπουργών» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και ανάμεσα σε αυτούς θα είναι και ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τατσόϊ.

    (ΑΚ)

    [07] Αρικλί: «Το λιμάνι της Αμμοχώστου μπορεί να κλείσει μετά από δύο χρόνια»

    Σύμφωνα με την Diyalog (05.01.23), ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι είχαν προβεί σε προειδοποιήσεις προ εικοσαετίας ότι το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου δε θα μπορούσε πια να χρησιμοποιηθεί και ότι το κόστος επιδιόρθωσής του ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Όπως ανέφερε ο Αρικλί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του λεγόμενου υπουργείου υποδομών και δημοσίων έργων, το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα επέλθει σε μια κατάσταση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες για να εξευρεθεί μια λύση στο θέμα του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Αρικλί υποστήριξε ότι αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προειδοποιούσαν 20 χρόνια πριν για την εξέλιξη. Ισχυρίστηκε επίσης ότι σε αναφορά της ΕΕ, γινόταν λόγος για το κόστος επιδιόρθωσης το οποίο ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Όζκιράτς Lifting-Shipping, Γιλτάν Όζκιράτς επισημαίνανε ότι η κατάσταση στο λιμάνι είναι άθλια και ότι η λειτουργία του μπορεί να σταματήσει για χρονικό διάστημα έως και δύο ετών. Τονίζει δε, ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με μια σωστή προσφορά.

    «Εντός 6 μηνών η μετάβαση στο δίκτυο 4,5G»

    Εξάλλου, σύμφωνα, με την Κ?br?s (05.01.23), o Αρικλί δήλωσε ότι τα κατεχόμενα θα είναι σε θέση να περάσουν στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4,5G μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο K?br?s TV ο Αρικλί υποστήριξε ότι διενεργήθηκε προσφορά και εντός των επόμενων έξι μηνών θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση στο δίκτυο 4,5G οπότε και αναμένεται να λυθεί το θέμα το πρόβλημα με το ίντερνετ στα κατεχόμενα.

    (ΓΜ)

    [08] Άρχισε η ανακαίνιση του αρχαίου λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας

    Η Halk?n Sesi (05.01.23) υπό τον τίτλο «Το αρχαίο λιμάνι θα αλλάξει πρόσωπο», γράφει ότι άρχισαν οι εργασίες για την αναστήλωση του αρχαίου λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας.

    Σε ανακοίνωσή του, το «γραφείο του αναπληρωτή πρωθυπουργού και του υπουργείου τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος», ανακοίνωσε ότι άρχισαν οι εργασίες για «αποκατάσταση και αναστήλωση» του λιμανιού, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για τις εργασίες αποκατάστασης του λιμανιού εργάζονται συνολικά 71 άτομα από 12 επιχειρήσεις, ενώ για την ολοκλήρωση του έργου θα δοθεί δωρεά ύψους 2, 840,000 ΤΛ.

    «Μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης του λιμανιού, το ιστορικό λιμάνι θα αποκτήσει ένα πρόσωπο σύγχρονο και μοντέρνο, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται ο ιστορικός του χαρακτήρας», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Το πρώτο στάδιο των εργασιών αφορά την αναστήλωση του ιστορικού κτηρίου του τελωνείου που βρίσκεται εντός του λιμανιού και ο καθαρισμός των τειχών που βρίσκονται επίσης εντός του λιμανιού.

    Το δεύτερο στάδιο, θα περιλαμβάνει τεχνικές εργασίες υποδομής, για μεταφορά νερού και αποχέτευση και το τρίτο μέρος, θα αφορά εργασίες εξωραϊσμού του εξωτερικού των κτηρίων. Το τέταρτο μέρος, αφορά εργασίες στο εσωτερικό της θάλασσας και την αποβάθρα.

    (ΑΚ)

    [09] Καταργείται η χρήση πλαστικών σακουλών στα κατεχόμενα από τον προσεχή Ιούνιο

    Η Vatan (05.01.23) γράφει ότι με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», η οποία δημοσιεύθηκε και στην «επίσημη εφημερίδα» του κατοχικού καθεστώτος, από τον ερχόμενο Ιούνιο θα απαγορεύεται η παροχή και χρήση πλαστικών σακούλων στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα την νέα απόφαση, στόχος είναι να αποτραπεί η ελεύθερη προμήθεια, πώληση, προώθηση ή εκστρατεία πλαστικών σακουλών, οι οποίες πωλούνται στις αγορές στα κατεχόμενα από το 2018, για 25 γρόσια, προκειμένου να επιτευχθεί η ελαχιστοποίησή της κατανάλωσή τους.

    Για το ίδιο θέμα, η Yeni D?zen (05.01.23) γράφει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου ανακοίνωσε ότι στην επόμενη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» θα προχωρήσουν σε λήψη «απόφασης» που αφορά στην κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης.

    Σύμφωνα με τον Ατάογλου, στην επόμενη συνεδρία του «υπουργικού» θα αποφασιστεί η απαγόρευση της πώλησης πλαστικών μιας χρήσης, όπως πλαστικά μαχαιροπήρουνα, ποτήρια, πιάτα ή καλαμάκια.

    Υποστηρίζοντας ότι έχουν λάβει συγκεκριμένα παράπονα από τουρίστες σχετικά με την μόλυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης, ο Ατάογλου σημείωσε ότι στόχος τους είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

    (ΑΚ)

    [10] Ανακοινώθηκαν 209 νέα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Vatan (05.01.23) το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο 28-Δεκεμβρίου-3 Ιανουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 2,589 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 209 νέα θετικά περιστατικά του Covid-19. Κατά την συγκεκριμένη περίοδο δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Ο όρος «τέταρτη εξουσία» συχνά παρερμηνεύεται στην Τουρκία»

    Το Ankara Anatolia (05.01.23 aa.com.tr ) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «όσοι κατηγορούν την Τουρκία για λογοκρισία κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους ,δεν λένε ούτε μια λέξη για εκείνους που κάνουν τη χειρότερη λογοκρισία».

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις στην τελετή απονομής των «7ων Βραβείων ΜΜΕ της Ανατολίας» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών της Ανατολίας (AYD) στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Συγχαίροντας τους οργανισμούς και τα μέλη των μέσων ενημέρωσης στα οποία θα απονέμονταν τα βραβεία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών της Ανατολίας, η οποία συγκεντρώνει 320 τοπικά και περιφερειακά ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εφημερίδες και περιοδικά κάτω από την ίδια στέγη, ανεβάζει κάθε χρόνο τον πήχη της επιτυχίας ένα βήμα ψηλότερα.

    «Όσο πιο αποτελεσματικά και ευρέως διαδεδομένα είναι τα μέσα ενημέρωσης της Ανατολίας, τα οποία αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμικό πλούτο της Τουρκίας, τόσο ισχυρότερη θα είναι η δημοκρατία μας. [?] Τα ΜΜΕ της Ανατολίας πήραν πολύ ξεκάθαρη θέση υπέρ της εθνικής βούλησης και της δημοκρατίας σε κάθε κρίσιμη περίοδο που ζήσαμε, από τα γεγονότα του Γκεζί μέχρι την απόπειρα της 17ης-25ης Δεκεμβρίου, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις μέχρι την προδοσία της 15ης Ιουλίου. [?] Υπερασπιστήκατε με θάρρος τη δημοκρατία μας σε μια εποχή που αυτοί που μιλούν για ‘ελεύθερο Τύπο’ χειροκροτούσαν τους πραξικοπηματίες», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του.

    Υποστηρίζοντας ότι ο όρος «τέταρτη εξουσία» συχνά παρερμηνεύεται στην Τουρκία και προσπαθεί να μετατραπεί σε όργανο κυριαρχίας επί του έθνους και των εκλογέων του, ο Ερντογάν είπε ότι ένα σημαντικό μέρος των μέσων ενημέρωσης προτίμησε να βρίσκεται στο τιμόνι αντιδημοκρατικών κέντρων εξουσίας αντί να είναι η φωνή του λαού, ιδίως σε περιόδους πραξικοπήματος».

    (ΚΣ)

    [02] Τηλεφωνική διπλωματία Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη Milliyet (05.01.23 milliyet.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ελί Κοέν.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο αναφέρεται ότι ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε στον Κοέν τις ευαισθησίες και τις προσδοκίες της Τουρκίας για το παλαιστινιακό ζήτημα και, στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη χθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιτμάρ Μπεν Γκβίρ στο τέμενος Αλ- Άκσα της Ιερουσαλήμ. Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στην προστασία του καθεστώτος του τεμένους Αλ- Άκσα και έθεσε υπόψη του ομολόγου του ότι αναμένει να αποφευχθούν κάθε είδους προκλητικές ενέργειες.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Κατάρ

    Σύμφωνα, εξάλλου, με τη Milliyet (05.01.23 milliyet.com.tr), ο Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Αλ Θανί.

    Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι υπουργοί επανέλαβαν την καταδίκη τους για τη χθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιτμάρ Μπεν Γκβίρ στο τζαμί Αλ- Άκσα. Οι υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Εξέφρασαν επίσης την κοινή τους ανησυχία για την τρέχουσα απαγόρευση της πρόσβασης των γυναικών στην εκπαίδευση και τον αποκλεισμό τους από ορισμένους τομείς εργασίας από την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

    (ΓΜ)

    [03] «Η χορήγηση καθεστώτος παρατηρητή στον ΟΤΚ στο κατοχικό καθεστώς ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη στον τουρκικό κόσμο»

    Tο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (04.01.23 aa.com.tr) δημοσιεύει άρθρο της ακαδημαϊκού Ainur Nogaeyva από το Καζακστάν στο οποίο επιχειρεί ανασκόπηση του «τουρκικού κόσμου» κατά το 2022 και υποστηρίζει ότι η χορήγηση καθεστώτος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) στο κατοχικό καθεστώς ήταν το σημαντικότερο γεγονός που έλαβε χώρα στον «τουρκικό κόσμο» κατά το 2022.

    Αναφερόμενη στις δράσεις του ΟΤΚ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η Nogayeva επισημαίνει τη σύνοδο κορυφής της Σαμαρκάνδης στις 11 Νοεμβρίου 2022, τη διεξαγωγή των «Νομαδικών Αγώνων» και την πραγματοποίηση Εργαστηρίου για το Κοινό Αλφάβητο του Τουρκικού Κόσμου. Η Nogayeva αναφέρεται επίσης στη συνάντηση το πολιτικών, ακαδημαϊκών και μελών ΜΚΟ από τον ευρύτερο Τουρκικό κόσμο στο Ερζιντζάν όπου παρευρέθηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η σημαντικότερη εξέλιξη στον «τουρκικό κόσμο» το 2022 ήταν η χορήγηση από τον ΟΤΚ καθεστώτος παρατηρητή στο κατοχικό καθεστώς κατά τη σύνοδο κορυφής της Σαμαρκάνδης. «Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι σημαντικές για τα τουρκικά κράτη ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους ατζέντα στη διεθνή πολιτική», υποστηρίζει η αρθρογράφος.

    (ΓΜ)

    [04] «Η εκλογική στρατηγική του Ερντογάν γίνεται όλο και πιο σαφής»

    Υπό τον πιο πάνω τίτλο η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (05.02.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,S9JlU91DZaqQ6owN2tX3bLbbG61VHyu6ZofPNWTlDnrxlbqEEQe2aP6Y-IWsBDexZVWmjDfuqgmUBAbov-7nAAcmAvzZ8JKk2GkDK2BXUKNgGBmITDozZxkatKI,&typo=1) δημοσιεύει άρθρο του Μεχμέτ Γιλμάζ αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Γράφει τα εξής ο Γιλμάζ:

    «Το ‘εκλογικό σχέδιο’ του προέδρου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

    Διαρροές από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δείχνουν ότι η ημερομηνία των εκλογών θα επισπευσθεί.

    Εάν δεν καταφέρουν να το περάσουν από το Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να διαλύσει το Κοινοβούλιο.

    Ο λόγος για την επίσπευση της ημερομηνίας των εκλογών είναι ότι ο Ερντογάν έχει πλέον αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

    Μπορούμε μάλιστα να πούμε ότι έχει οικοδομήσει την προεκλογική του στρατηγική πάνω σε αυτό.

    [?]

    Εάν οι εκλογές που θα διεξαχθούν κανονικά πάνε στον δεύτερο γύρο, η επομένη της γιορτής της θυσίας θα είναι η ημέρα των εκλογών και ο Ερντογάν φυσικά δεν το θέλει αυτό.

    [?]

    Ως εκ τούτου, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν οι εκλογές μεταφέρονταν στις 14 Μαΐου, μια σημαντική ημέρα στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας.

    Και δεν θα ήταν δύσκολο για τον Ερντογάν να συμπέσει εκείνη την ημέρα με το δημοψήφισμα για τη συνταγματική τροπολογία σχετικά με τη μαντίλα.

    Έδωσε ήδη μια νύξη γι' αυτό στην ομιλία του χθες:

    [?]

    Υπολογίζει επίσης ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ‘μπορεί να μετατρέψει την πάσα του σε γκολ’ με τη σύμπτωση του δημοψηφίσματος και των εκλογών την ίδια ημέρα.

    Ο Ερντογάν δεν έχει την κοινοβουλευτική εξουσία για να διασφαλίσει ότι ‘ο υπολογισμός που έκανε στο σπίτι του ταιριάζει στην αγορά’.

    Η συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) έχει 335 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση. Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας δεν μπορεί να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για τη συνταγματική τροποποίηση.

    Για να πάει η συνταγματική τροποποίηση στο δημοψήφισμα, η «συμμαχία της Δημοκρατίας» (πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 26 ακόμη βουλευτών χωρίς απώλειες.

    Ως εκ τούτου, είναι στα χέρια της αντιπολίτευσης να χαλάσει το σχέδιο του Προέδρου για ‘δημοψήφισμα και εκλογές μαζί’.

    Είτε θα περάσουν την τροπολογία με περισσότερες από 400 ψήφους στο Κοινοβούλιο και δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα, είτε θα την κρατήσουν κάτω από 360 και δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα.

    Θα δούμε αν η «συμμαχία του έθνους» (Millet ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi parti) θα μπορέσει να αλλάξει τη συνήθειά της να κάνει πολιτική στο πεδίο που σχεδίασε ο Ερντογάν.

    Δεν μπόρεσαν να περάσουν αυτή τη γραμμή όσον αφορά το φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και δεν μπόρεσαν να προτείνουν εναλλακτικές πολιτικές που θα μας έκαναν να πιστέψουμε ότι μπορούσαν.

    Αν επιτρέψουν στον Ερντογάν να στήσει το παιχνίδι, μπορούμε επίσης να προβλέψουμε τι μπορεί να συμβεί? [?]», καταλήγει.

    (ΚΣ)

    [05] Μεγάλη ανακάλυψη στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ΤΡΑΟ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber 05.01.23 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,9lDqHzionkbhmBrZoAxc6nqiAYA0tI13l5kWaXLCQbRGTY4IfQeaX5phVtkVIMUZ3ROvGTsHABZByORHPBD13cVCB8Fz-y4RtnB3kIdkjPMFqfIYbUgW1sF&typo=1) μεταδίδει ότι Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) προέβη σε σημαντική ανακοίνωση σχετικά με τις επιτυχημένες δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου της Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα.

    Σε γραπτή ανακοίνωση η TPAO αναφέρει ότι οι εργασίες στο πηγάδι ?aycuma-1 έχουν ολοκληρωθεί. «Μετά τις ανακαλύψεις που έγιναν, 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως θα παραδίδονται στην χερσαία εγκατάσταση επεξεργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2023. [?] Κατά συνέπεια, η κατασκευή των αγωγών που συνδέουν τις μονάδες πρόκειται να ολοκληρωθεί. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως θα παραδίδονται στη χερσαία εγκατάσταση επεξεργασίας φυσικού αερίου. Η TPAO σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα σε 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ημέρα τα επόμενα χρόνια. [?].

    Η Τουρκία έκανε σημαντικές ανακαλύψεις στο Sakarya το 2020 και στο Amasra Field το 2021 με εθνικές και εγχώριες εγκαταστάσεις.

    Τέλος, με την ανακάλυψη 58 δισεκατομμυρίων στο κοίτασμα ?aycuma, τα αποθέματα φυσικού αερίου έφθασαν συνολικά τα 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 5 January 2023 - 12:45:05 UTC