Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-10-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 208/2022 25.10.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Περήφανος που υπερασπίζεται τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας δηλώνει ο Τατάρ
  • [02] Στην παρουσίαση του βιβλίου που γράφτηκε για τον ίδιο παρέστη ο Τατάρ στην Τουρκία
  • [03] Περίπου 5,000 άτομα θα επωφεληθούν από την «μεταναστευτική αμνηστία»
  • [04] Με 18 «δήμους» θα διεξαχθούν οι «δημοτικές εκλογές» τον Δεκέμβριο
  • [05] Στη Σύνοδο WEGate συμμετείχε αντιπροσωπεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου
  • [06] Στη Γενική Συνέλευση των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του ΣτΕ ο Χαρμαντζί
  • [07] Ιντζιρλί: «Η αναγνώριση του τουρκικού δήμου της Λευκωσίας θα μας ανοίξει πολλές πόρτες»
  • [08] Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: «Δεν είναι αδύνατον να μπουν Τουρκοκύπριοι βουλευτές στο ΕΚ»
  • [09] Παράτυποι μετανάστες από την Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [10] Διαδήλωση θα πραγματοποιήσουν τα μέλη μεικτών γάμων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Κινείται ενάντια στην πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου ο Ερντογάν
  • [02] Τατάρ: «Περιμένουμε η διεθνής κοινότητα να τερματίσει τους περιορισμούς των Τουρκοκυπρίων»
  • [03] Ο Σεντόπ εγκαινίασε την έκθεση Hilye-i ?erif στο Ισλαμικό Κέντρο του Ζάγκρεμπ
  • [04] Συμφωνία στρατιωτικού πλαισίου με τον Ούγγρο ομόλογό του υπέγραψε ο Ακάρ
  • [05] Επίσκεψη αμερικανικής επιτροπής σε γραφεία του HDP
  • [06] Εντύπωση προκάλεσε η προσφώνηση προς τον Έρντογαν στην κουρδική γλώσσα
  • [07] Τίθενται σήμερα τα θεμέλια στο έργο κοινωνικής στέγασης TOK?

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Περήφανος που υπερασπίζεται τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας δηλώνει ο Τατάρ

    O παράνομος Bayrak (24.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,MnbyWwFpoGvjOL8bxyrkmBCzOeuXo8jv-wBo1tlHbdmoFQuwxpNAuoFo05yobc2GPohgp1mTlTDMMw3leEjVTPA201jSAS6zU61z760OVdn2fcMHgIzc,&typo=1) μεταδίδει ο διάλεξη με θέμα «Η στρατηγική σημασία της Κύπρου και ο αγώνας των Τούρκων της Κύπρου» έδωσε στο Πανεπιστήμιο Αλτίνμπας στην Κωνσταντινούπολη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την συμμετοχή του στην εν λόγω εκδήλωση υπενθύμισε ότι όταν εργαζόταν στον τομέα των ΜΜΕ πριν 35 χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Κωνσταντινούπολης που ιδρύθηκε την δεκαετία του 1950.

    Σημειώνοντας ότι τα αδέλφια Αλτίνμπας δεν τον άφησαν ποτέ μόνο, ο Τατάρ ευχαρίστησε την οικογένεια Αλτίνμπας που τον αναγόρευσε σε «επίτιμο διδάκτορα» και πρόσθεσε:

    «Η οικογένεια Αλτινμπας άρχισε από την Κύπρο. Αρχίζοντας από την Κύπρο ήρθε στην Τουρκία και ίδρυσε αυτό το εξαιρετικό πανεπιστήμιο στην Τουρκία. [?] Αυτή την φορά θα δούμε ότι το Πανεπιστήμιο Αλτίνμπας πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς την Κύπρο. Θα μας δώσει χαρά να δούμε σύντομα στην ΤΔΒΚ την πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Αλτινμπάς».

    Αναφερόμενος στην ιστορία της Κύπρου όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «οι διαστάσεις του κυπριακού ζητήματος είναι διεθνείς, είναι περιφερειακές και αφορούν άμεσα την Τουρκία».

    Επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι κατόπιν διαβούλευσης με την Βρετανία η Τουρκία έκανε χρήση του μονομερούς εγγυητικού της δικαιώματος στις 20 Ιουλίου 1974 όταν εισέβαλε στο νησί, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με την αποβίβαση του τουρκικού στρατού στο νησί άρχισε μια νέα εποχή και η σημασία αυτής της εποχής είναι ότι τέθηκαν τα θεμέλια της ίδρυσης της «ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι όταν ήταν ενιαία προηγουμένως η Κύπρος οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους υποβιβάζοντάς τους σε μειονότητα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η εθνική πολιτική είναι ο αγώνας του να μπορεί ο τουρκοκυπριακός λαός να ζει ελεύθερος, ανεξάρτητος και με ψηλά το κεφάλι» και πρόσθεσε:

    «Υπήρχε μια μεγάλη προσπάθεια για να γίνει και η Κύπρος ελληνικό νησί όπως η Κρήτη. Όμως, εμείς πάντα αντιστεκόμασταν σε αυτά και μετά τις 20 Ιουλίου 1974 χαράχθηκαν νέα σύνορα πλέον. Η κυβέρνηση της βόρειας Κύπρου έμεινε στον βορρά μετά το 1983 και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έμεινε στον νότο. Για περισσότερα από 50 χρόνια ανάγκασαν τους Τούρκους της Κύπρου να περάσουν άσκοπα τον χρόνο τους με διεθνείς διαπραγματεύσεις για δημιουργία ενός νέου συστήματος στην Κύπρο για μια συμφωνία στην βάση της ομοσπονδίας. Δυστυχώς, με την στήριξη του ΟΗΕ οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίστηκαν σαν να ήταν η κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου και βιώθηκε μια απογοήτευση πάλι με το γεγονός ότι εμείς είπαμε ναι στο Σχέδιο Ανάν κατόπιν διεθνούς προσπάθειας και εκείνοι είπαν όχι. Διότι αυτή ήταν η πιο ξεκάθαρη έκφραση του πόσο ανειλικρινείς ήταν και του με πόση αδικία κατά των Τουρκοκυπρίων προσπαθούσαν να διευθύνουν αυτές τις διαδικασίες. Απορρίπτουν δυστυχώς ένα διεθνές σχέδιο και παρά ταύτα εντάσσονται μονομερώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η κατάσταση περιέπλεξε τα πράγματα διότι με την ένταξη της αναγνωρισμένης ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύφθηκε πλέον ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο. Τα μοιραστήκαμε αυτά με τον κόσμο σε κάθε είδους επαφές που είχαμε και φωνάξαμε ότι είναι απαράδεχτα. Αν θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στην Κύπρο, θα έχει λόγο και η Τουρκία οπωσδήποτε. Οι διαστάσεις του κυπριακού ζητήματος είναι διεθνείς, είναι περιφερειακές, αφορούν άμεσα την Τουρκία. Αν η Κύπρος γινόταν ελληνικό νησί, η Τουρκία θα θυματοποιείτο σήμερα. Νιώθω περήφανος που υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου και της Τουρκίας.

    Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, ο τουρκοκυπριακός λαός και ο ελληνοκυπριακός λαός. Αν θα μπορέσει να συνεχίσει την ύπαρξή του τουρκοκυπριακός λαός, αυτή διατηρείται οπωσδήποτε στις συνθήκες του νησιού ως ενιαίο σύνολο με τους δεσμούς που προέρχονται από την ιστορία, τα δικαιώματα και το δίκαιο. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργούμε μαζί κατά την προστασία των συμφερόντων των Τούρκων της Κύπρου και της Τουρκίας και δικαιωμάτων μας σε εκείνη την περιοχή. Η υπόθεση της Κύπρου είναι κοινή και εθνική υπόθεση. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας είναι αναγκαία προϋπόθεση η στήριξη της Τουρκίας. Αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα είναι με συνεργασία δύο κυρίαρχων ίσων κρατών.

    Η ΤΔΒΚ είναι μια πραγματικότητα. Μετά από 60 χρόνια δεν δεχόμαστε ποτέ πλέον μια πολιτική η οποία θα εξαλείψει τους Τούρκους της Κύπρου. Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος της κυριαρχίας. Κανενός η δύναμη δεν είναι αρκετή για να αποκόψει τους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία. Εκπροσωπώ την εθνική πολιτική. Η εθνική πολιτική είναι ο αγώνας να μπορούν οι Τούρκοι της Κύπρου να ζουν ελεύθεροι, ανεξάρτητοι, με ψηλά το κεφάλι.

    Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν επειδή βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Τούρκων της Κύπρου».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στην παρουσίαση του βιβλίου που γράφτηκε για τον ίδιο παρέστη ο Τατάρ στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRT (24.10.22, BRTK), πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή που έγινε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης στην παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Βίοι που διαπερνούν το όραμα της άσβεστης φλόγας της αγάπης για την Κύπρο και Ερσίν Τατάρ».

    Σε ομιλία του στα πλαίσια της εκδήλωσης, ο Τατάρ δήλωσε ότι νιώθει περήφανος για τη συμμετοχή του στην παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο βιβλίο επεξηγεί ότι αποτελούν τον κοινό αγώνα όλων αυτά που βίωσε ο τουρκοκυπριακός «λαός» τα τελευταία 60 χρόνια και το «σημείο επιτυχίας της ΤΔΒΚ σήμερα».

    Κατά την ομιλία του, ο Τατάρ ευχαρίστησε επίσης την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, όπως την αποκάλεσε, η οποία βρίσκεται πάντοτε δίπλα στον τουρκοκυπριακό «λαό» και στηρίζει τον «αγώνα τους για κυριαρχία». Ευχαρίστησε επίσης και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για την πλήρη στήριξη του, διακηρύσσοντας σε ολόκληρο τον κόσμο ότι «στηρίζει την νέα πολιτική τους που αφορά στην επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και στη λύση δύο κρατών που θα βρίσκονται πλάι πλάι».

    Εξάλλου, η G?ne? (25.10.22) γράφει ότι στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Τουρκία, ο Τατάρ επισκέφθηκε χθες στο νοσοκομείο τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μπιναλί Γιλντιρίμ για να του ευχηθεί περαστικά, μετά τον τραυματισμό του από τροχαίο ατύχημα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν.

    Κατά την επίσκεψη, ο Τατάρ διαβίβασε στον Γιλντιρίμ, ο οποίος βρίσκεται, όπως υποστήριξε, πάντοτε δίπλα στον τουρκοκυπριακό «λαό», τις ευχές και την αγάπη του τουρκοκυπριακού «λαού» για γρήγορη ανάρρωση.

    Επιπλέον, ο Τατάρ επισκέφθηκε επίσης στον νοσοκομείο τους εργάτες που τραυματίστηκαν κατά την πρόσφατη έκρηξη στο ορυχείο της επαρχίας Αμάσρα, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους.

    (ΑΚ)

    [03] Περίπου 5,000 άτομα θα επωφεληθούν από την «μεταναστευτική αμνηστία»

    Η Halk?n Sesi (25.10.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Θα τεθεί υπό έλεγχο η παράνομη διαμονή», αναφέρεται στην «ψήφιση» χθες από τη «βουλή» του «νόμου περί αλλοδαπών και μετανάστευσης», ο οποίος εγκρίθηκε παμψηφεί.

    Από το σχετικό «νόμο περί αμνηστίας» όπως αποκαλείται, θα μπορούν να επωφεληθούν περίπου 5,000 άτομα, ενώ θα μπορεί να καταβάλλεται και ο ακάθαρτος κατώτατος μισθός για περίοδο 90 ημερών σε άτομα ξένης καταγωγής που διαμένουν στα κατεχόμενα χωρίς άδεια.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ζιγιά Όζτουρκλερ δήλωσε ότι στόχος τους είναι η πάταξη της παρανομίας, να γίνει καταγραφή όλων όσων βρίσκονται στη «χώρα», να γίνουν ρυθμίσεις στα σημεία εισόδου στη «χώρα», και να διεξάγονται σοβαροί έλεγχοι.

    Είπε ότι από τις 4 Νοεμβρίου 2021 μέχρι την 31η Ιανουαρίου επωφελήθηκαν από την «αμνηστία» 4,167 άτομα και ότι θεωρούν ότι από αυτήν τώρα θα επωφεληθούν περίπου 5,000.

    (ΑΚ)

    [04] Με 18 «δήμους» θα διεξαχθούν οι «δημοτικές εκλογές» τον Δεκέμβριο

    Η Yeni D?zen (25.10.22) γράφει ότι το «συνταγματικό δικαστήριο» του κατοχικού καθεστώτος αποφάνθηκε για την αγωγή που είχε καταθέσει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) με αίτημα αναστολής εκτέλεσης του «(ειδικού) νόμου για την ενοποίηση των δήμων», ο οποίος μείωσε από 28 σε 18 τον αριθμό των «δήμων» στις κατεχόμενες περιοχές. Το «δικαστήριο» δεν εξέτασε ορισμένα από τα άρθρα του «νόμου» κατά των οποίων κατέθεσε αγωγή το CTP, καθώς δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, και έκρινε ότι το 4ο και το 6ο άρθρο, τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ, δεν είναι αντίθετα με το «σύνταγμα».

    Σε συνέχεια της απόφασης που πάρθηκε με πλειοψηφία (4 από τους 5 δικαστές δεν διαπίστωσαν καμία αντίθεση), οι τοπικές «εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 25 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν με τους ακόλουθους 18 «δήμους»:

    1 Λευκωσίας (9 χωριά)

    2 Αμμοχώστου (4 χωριά)

    3 Κερύνειας (9 χωριά)

    4 Μόρφου (14 χωριά)

    5 Τρικώμου (22 χωριά)

    6 Λεύκας (22 χωριά)

    7 Κυθραίας ? Λουρουτζίνας (22 χωριά)

    8 Λαπήθου ? Καραβά ? Μύρτου (20 χωριά)

    9 Γιαλούσας ? Καρπασίας (14 χωριά)

    10 Γαλάτειας ? Κώμης Κεπήρ (10 χωριά)

    11 Λευκονοίκου ?Τζιάους (16 χωριά)

    12 Μεσαορίας (9 χωριά)

    13 Κιόνελι ? Γερολάκκου (7 χωριά)

    14 Αγίου Σεργίου (8 χωριά)

    15 Αγ. Επίκτητου ? Αγ. Αμβροσίου (6 χωριά)

    16 Δικώμου (13 χωριά)

    17 Ακανθούς (1 χωριό)

    18 Περγάμου (7 χωριά)

    Την απόφαση σχολίασε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Ερχιουρμάν λέγοντας ότι απορρίφθηκε μόνο το αίτημα του CTP για αναστολή της εκτέλεσης και ότι η αγωγή συνεχίζεται.

    «Η ουσία της υπόθεσης δεν θα συζητηθεί πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών», δήλωσε ο Ερχιουρμάν και πρόσθεσε: «Από την πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές θα δημιουργηθεί μεγάλο χάος. Θα τα δούμε όλα μαζί. Αυτή η υπόθεση δεν έχει τελειώσει».

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (24.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,SJRxeNfNeS6Dzy7ckPa90j5cY3CsN3vwNerfI-QYUdoPVLuQItMm6oUIZ0SbtCelWGNIftMkItrpG2WGGYvE49vkx7CVe26H7awLqlDj3w,,&typo=1) γράφει ότι την απόφαση του «δικαστηρίου» σχολίασε και ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Οζερσάι, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Ο Οζερσάι είπε ότι «ακύρωση ή η αναθεώρηση της λεγόμενης μεταρρύθμισης κατά τη διαδικασία που οδηγεί στις δημοτικές εκλογές ή μετά από αυτές θα δημιουργήσει ένα νέο διοικητικό χάος» και πρόσθεσε ότι «η λύση δεν ήταν οι δημοτικές εκλογές, ή να πολεμήσουν την παράνομη κυβέρνηση στη βουλή, αλλά να καθορίσουν μαζί με την αντιπολίτευση έναν οδικό χάρτη που θα ανάγκαζε αυτό το οικοδόμημα να παραιτηθεί».

    Σύμφωνα με την G?ne? (25.10.22), σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του «δικαστηρίου» και πρόσθεσε ότι έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα για την επίλυση των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι «δήμοι» του κατοχικού καθεστώτος.

    (ΙΣ)

    [05] Στη Σύνοδο WEGate συμμετείχε αντιπροσωπεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου

    Η Vatan (25.10.22) γράφει ότι αντιπροσωπεία του συμβουλίου γυναικών επιχειρηματικών του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO) συμμετείχε στη Σύνοδο WEGate (European gateway for women's entrepreneurship) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Σύνοδος διοργανώθηκε από τη Συμμαχία Μικροεπιχειρηματιών Ευρώπης (ESBA), στην οποία το Επιμελητήριο είναι μέλος.

    Στην αντιπροσωπεία γυναικών του Επιμελητηρίου συμμετείχαν η πρόεδρος του Συμβουλίου Γυναικών Επιχειρηματικών του ΚΤΤΟ, Μερϊέμ Τσιερκέζ Γκιουρντούνς, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και μέλος του Συμβουλίου Γυναικών Επιχειρηματικών, Εβρέν Γκιουνσέλ Ερτσιελίκ, η εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου στις Βρυξέλλες, Λαλέ Σιενέρ και το μέλος του Συμβουλίου Γυναικών Επιχειρηματικών, Ντιντέμ Ερέλ.

    Στη Σύνοδο παρευρέθηκαν 500 αντιπρόσωποι από 60 χώρες.

    (ΑΚ)

    [06] Στη Γενική Συνέλευση των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του ΣτΕ ο Χαρμαντζί

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (24.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,KVZu7-XgTL2Jo58Vly7Ik6TVgdfKwey4wnXFelWVPnuhdLrOff7V4mSFArA1ZfzFAoaSBSrvLuJLmPTA8Su6vvz0j3H9VxE7pABrGzkiaQgfEWf5Z8A,,&typo=1) γράφει ότι στην 43η Γενική Συνέλευση των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο μεταξύ 25 και 27 Οκτωβρίου 2022 θα συμμετάσχει ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί.

    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χαρμαντζί ανέφερε τα εξής: «Θα μεταφέρουμε για άλλη μια φορά σε όλους τους συνομιλητές μας στην Ευρώπη τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στη χώρα μας, τη λεγόμενη μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με εμάς, τα κριτήρια εξαλείφονται βάσει πολιτικών υπολογισμών, που περιλαμβάνουν μόνο τη γεωγραφική ενοποίηση, δεν υπάρχει καμία συμμετοχική διαδικασία, με λίγα λόγια δεν μπορεί να γίνει λόγος για δημοκρατία».

    Σημειώνοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό για εκείνους από αυτή τη στιγμή και μετά είναι ότι «τα δικαιώματα της Λευκωσίας στον Νόμο 51/95 δεν θα υποχωρήσουν ούτε χιλιοστό», ο Χαρμαντζί επεσήμανε ότι τα πρακτικά της «βουλής» είναι προφανή και κατέληξε αναφέροντας: «Είναι προφανές ποιοι συνέβαλαν σε αυτή τη διαδικασία και τι συνέβαλαν σε αυτή τη διαδικασία και το κοινό έχει δικαίωμα να τα γνωρίζει αυτά. Θα το παρακολουθήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή».

    (ΓΜ)

    [07] Ιντζιρλί: «Η αναγνώριση του τουρκικού δήμου της Λευκωσίας θα μας ανοίξει πολλές πόρτες»

    Η Yeni D?zen (25.10.22) γράφει ότι η Σίλα Ουσάρ Ιντζιρλί, υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) για τη δημαρχία του τουρκικού δήμου της κατεχόμενης Λευκωσίας συναντήθηκε διαδοχικά με τη συντεχνία Τουρκοκυπρίων «δημοσίων» υπαλλήλων (ΚΤΑΜS) και στη συνέχεια με την Ομοσπονδία Συντεχνιών Τουρκοκυπρίων Εργαζομένων (T?rk-Sen).

    Σε δηλώσεις της κατά τις συναντήσεις, η Ιντζιρλί είπε: «Ο τουρκικός δήμος της Λευκωσίας είναι ο μόνος αναγνωρισμένος και αυτό θα μας ανοίξει πολλές πόρτες. Ο δήμος θα μπορούσε να αναπτύξει σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τουρκία και με άλλες τοπικές αυτοδιοικήσεις στο νότο.»

    Σημείωσε επίσης ότι η Λευκωσία είναι η πολιτική, οικονομική και κοινωνική «καρδιά της χώρας» και μεταξύ των στόχων της είναι στο μέλλον, μαζί με την επίλυση του Κυπριακού, να πάψει η Λευκωσία να είναι η μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    (ΙΣ)

    [08] Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: «Δεν είναι αδύνατον να μπουν Τουρκοκύπριοι βουλευτές στο ΕΚ»

    Η διαδικτυακή ?zg?r Gazete (25.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fozgurgazetekibris.com&c=E,1,-C9SW2rQ8hXj1MYVHugE-RrkIP0mc7D9pEZirYzoYnbklpK34neg7iJWzyGnQdLfvuXxZn3kB9-CEPARG01UbDDAtvb5-QRCwJUFWWuUHzlVPOylGCa56g,&typo=1) δημοσιεύει είδηση σύμφωνα με την οποία ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ δήλωσε ότι δεν είναι αδύνατον να μπουν Τουρκοκύπριοι βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Μιλώντας στο δημοσιογράφο Χασάν Καχφετζίογλου, ο Κιζιλγιουρέκ είπε ότι «όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα κόμματα που υποστηρίζουν την ομοσπονδία, πρέπει να κατέλθουν στις εκλογές και οι Τουρκοκύπριοι, ως ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές».

    «Πρέπει να ασκούν στο μέγιστο βαθμό τα πολιτικά τους δικαιώματα», είπε ο Κιζιλγιουρέκ και πρόσθεσε ότι αν απαιτείται, ας συναφθεί συμμαχία ανάμεσα στα κόμματα. «πρέπει να πετάξουμε από πάνω μας το νεκρικό χώμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επιπρόσθετα, είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Επιτροπή για να διευκολυνθεί η ψηφοφορία και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα αρθούν κάποια πρακτικά εμπόδια, ενώ υποστήριξε ότι η μαζική συμμετοχή είναι πολύ σημαντική.

    O Κιζιλγιουρέκ δήλωσε, επίσης, ότι αν δεν υπάρξει στενή παρακολούθηση στους θεσμοί της ΕΕ, υπεισέρχεται ο κίνδυνος απώλειας και των «δικαιωμάτων που έχουν κερδιστεί». Υποστήριξε ότι πρέπει να είναι διεκδικητικοί, να κάνουν λόμπι και να ασκούν την πολιτική τους επιρροή και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποιο τουρκοκυπριακό πολιτικό κόμμα που να βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Υποστήριξε ότι επιχειρήθηκε να γίνουν μειώσεις της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ από την οικονομική βοήθεια που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους, αλλά ο ίδιος το απέτρεψε αυτό διεξάγοντας συναντήσεις με αξιωματούχους της Επιτροπής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΙΣ)

    [09] Παράτυποι μετανάστες από την Τουρκία στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (25.10.22) γράφει ότι στο πλαίσιο επιχειρήσεων που πραγματοποίησε η «αστυνομία» του κατοχικού καθεστώτος, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή άλλα 13 άτομα που διέμεναν παράνομα στις κατεχόμενες περιοχές. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι άτομα χωρίς «άδεια» παραμονής για περισσότερα από 3 χρόνια, άτομα που έληξε πριν από 38 ημέρες η τουριστική τους «βίζα», καθώς και άτομα που εισήλθαν παράνομα στις κατεχόμενες περιοχές από μη εγκεκριμένα λιμάνια.

    Από τους 10 συλληφθέντες, οι δύο ήταν Τούρκοι, 5 από τη Λιβερία, 2 από τη Ζιμπάμπουε και ένας από την Κένυα. Επίσης, σύμφωνα με την λεγόμενη αστυνομία, στις 21 Οκτωβρίου 2022, γύρω στις 21.00, εντοπίστηκαν στην πλατεία του χωριού Γερόλακκος τρεις Σύριοι και συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω.

    Η διαδικτυακή Bug?n K?br?s (25.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbugunkibris.com&c=E,1,mU59IPwhFNNEdeneGjRz1HXukwf1NV6XoqMHhv4ZC6NhopKnmIgLFcPqPYI41lMcaxK09lw9sPFKNMShvvPB5hghyMHzS-BWz07ReRBLO77Ywqw639Q,,&typo=1) γράφει ότι σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η λεγόμενη «αστυνομία» δεν είναι γνωστό πού και πότε ήρθαν στο νησί οι 3 Σύριοι, αλλά πιστεύεται ότι προέρχονται από την Τουρκία.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, «αστυνομικές» πηγές ανέφεραν ότι τον τελευταίο χρόνο βρέθηκαν τουλάχιστον 10 άδειες βάρκες στα κατεχόμενα. Εκτιμάται ότι οι 3 Σύριοι ήρθαν στο νησί δια της ιδίας οδού που χρησιμοποιούν οι διακινητές ελπίδας, που εκμεταλλευόμενοι το κενό ασφαλείας στις κατεχόμενες περιοχές, διακινούν λαθραία ανθρώπους μέσω διαδρομών που συνδέονται με την Τουρκία.

    Οι ίδιες «αστυνομικές» πηγές ανέφεραν ότι τα ραντάρ στην κατεχόμενη Καρπασία και την Κερύνεια λειτουργούν, αλλά τα ραντάρ στα δυτικά δεν λειτουργούν και δεν βλέπουν ορισμένα σημεία. Με δεδομένο ότι φθάνουν παράνομα τη νύχτα, οι μετανάστες δεν γνωρίζουν που φτάνουν και εγκαταλείπονται στη βόρεια Κύπρο άνθρωποι που νομίζουν ότι έφτασαν στη Μάλτα ή την Ελλάδα.

    (ΙΣ)

    [10] Διαδήλωση θα πραγματοποιήσουν τα μέλη μεικτών γάμων

    Σύμφωνα με την διαδικτυακή K?br?s Postas? (25.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,Ci01ivf3es5aUTuUHbP1Iqu6SjSApkyJvO-an3c7bB1TEMKeMQ6lw-MsW5D5XmME3MguHn0sypKF4PbKssLIvBlxineazBXQ6LRz7f0Jkn-Xy8w4K4hzO3v&typo=1), διαδήλωση στις ελεύθερες περιοχές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τα «θύματα» μεικτών γάμων, που έχουν οργανωθεί και καταθέσει διάφορες αγωγές για την άρνηση χορήγησης της ιθαγένειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παιδιά που γεννήθηκαν σε γάμους, όπου μόνο το ένα μέρος είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδήλωση θα ξεκινήσει το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 09.30 στο Λήδρα Πάλας και θα συνεχιστεί με την ανάγνωση ανακοίνωσης Τύπου μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Στη διαδήλωση προσκλήθηκαν όλα τα μέλη μεικτών γάμων και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κατεχόμενες και τις ελεύθερες περιοχές του νησιού και ζητήθηκε η υποστήριξη αντιρατσιστικών οργανώσεων με ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα και από τις δύο κοινότητες.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Κινείται ενάντια στην πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου ο Ερντογάν

    Η T?rkiye (25.10.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fturkiyegazetesi.com.tr&c=E,1,wTg6IYlLQVLRJEG5tTJJO5UcNkyZ7YnAxA5PTdYXJAH1CnkjHsZgZjsgpZ4vn7qV-1SDrv7zqlocFfWoblVRMZ1r6gf2mcKm599DvonZrZHJRM,&typo=1) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι θα αναληφθεί δράση ενάντια στην Πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB) Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, η οποία είχε δηλώσει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα σε «τρομοκρατικές επιχειρήσεις».

    «Η δικαιοσύνη έλαβε μέτρα κατά της προέδρου του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου. Θα διασφαλίσουμε ότι αυτό το όνομα (Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος) θα αλλάξει με νομική ρύθμιση, αν χρειαστεί», δήλωσε ο Ερντογάν.

    Αναφερόμενος σε άλλα θέματα, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι έχουν περάσει μια περίοδο γεμάτη έργα και υπηρεσίες προς τη χώρα και το έθνος από την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σημειώνοντας ότι έφεραν νέες επενδύσεις στο Τσανάκκαλε, το οποίο συνδέει τις κορυφαίες γεωργικές, βιομηχανικές και τουριστικές περιοχές της Τουρκίας, ως συμπληρωματικά του αυτοκινητόδρομου και της γέφυρας που έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία, ο Ερντογάν δήλωσε πως έγιναν έργα που θα ανακουφίσουν σημαντικά την κυκλοφορία στον άξονα βορρά-νότου της περιοχής.

    Υπενθύμισε επίσης ότι πήγαν στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, στις 12 Οκτωβρίου για μια σημαντική συνάντηση, «η οποία είναι προϊόν της πολυδιάστατης και πολύπλευρης προσέγγισης της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας», κατά την έκφρασή του.

    Είπε ότι είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους πολλών χωρών με την ευκαιρία της Διάσκεψης για τη συνεργασία και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα την επόμενη ημέρα με απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής των ηγετών.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Ντιγιάρμπακίρ, είπε πως του προκάλεσε τεράστια συγκίνηση το μαζικό άνοιγμα και η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν 70 χιλιάδες άνθρωποι κατά τις διάφορες εκδηλώσεις εγκαινίων στις οποίες συμμετείχε.

    (ΚΣ)

    [02] Τατάρ: «Περιμένουμε η διεθνής κοινότητα να τερματίσει τους περιορισμούς των Τουρκοκυπρίων»

    To Ankara Anatolia (25.10.22, aa.com.tr ) μετέδωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι προσδοκία τους από τη διεθνή κοινότητα είναι «να τερματιστεί το εμπάργκο και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο».,.

    Μιλώντας στην τελετή λήξης της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ποιότητα που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και αναφερόμενος στην ομιλία του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε ότι στο παρελθόν υπήρχαν κάποιοι που υπερασπίζονταν την αντίληψη ότι «είμαστε καταδικασμένοι σε συμφωνία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» στην Κύπρο και υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι καταδικασμένοι σε κάτι τέτοιο, αλλά αξίζουν «μια ανεξάρτητη και έντιμη ζωή».

    Επανέλαβε επίσης ότι δεν υποστηρίζουν μια ομοσπονδία στην Κύπρο, δηλαδή μια σύμπραξη με τους Ελληνοκύπριους, διότι μια νέα εταιρική σχέση σε ομοσπονδιακή βάση, «θα είναι η αρχή του τέλους του τουρκισμού στην Κύπρο».

    «Αυτό που πάντα έλεγαν εδώ και χρόνια και αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να απομακρύνουν την Τουρκία από την Κύπρο», υποστήριξε και ισχυρίστηκε πως είναι για αυτό το λόγο που η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε μέλος στην ΕΕ.

    «Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουν να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί, υποστηρίζοντας ότι [?] η ασφάλεια της Κύπρου θα τύχει υπεράσπισης από τους μηχανισμούς της ΕΕ. [?] Η επιστροφή της Κύπρου στην προ του 1974 κατάσταση δεν είναι κάτι που θα δεχτούμε ποτέ. Ούτε η Τουρκία το αποδέχεται», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι μια νέα εποχή θα ξεκινήσει στην Κύπρο με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. «Αν υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, δεν θα είναι μια εταιρική σχέση, αλλά μια συνεργασία δύο ξεχωριστών κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα, και το βόρειο τμήμα θα είναι φυσικά τουρκικό κράτος», ισχυρίστηκε.

    Τονίζοντας ότι είναι πιο εύκολο να υπερασπιστείς μια εταιρική σχέση στην Κύπρο, ο Τατάρ συνέχισε ως εξής:

    «Όπως είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν στη σύνοδο του ΟΗΕ, αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει το εμπάργκο και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο. Επειδή η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να μας αποκόψει από τη διεθνή κοινότητα με αυτές τις αδικίες, κατά κάποιο τρόπο ως μια μορφή δίωξης. Εάν συνάψουμε μια τέτοια συμφωνία, θα χάσουμε την Ανατολική Μεσόγειο με την έξοδο της Τουρκίας από την Κύπρο. Τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας στην Ανατολική Μεσόγειο θα υποστούν μεγάλη ζημιά».

    Το ΑΑ αναφέρει επίσης ότι στην τελετή απονεμήθηκε στον Τατάρ το «Βραβείο Διπλωματίας», ενώ πολλά ονόματα από τον κόσμο των επιχειρήσεων, της τέχνης και της πολιτικής κρίθηκαν επίσης άξια του βραβείου.

    (ΚΣ)

    [03] Ο Σεντόπ εγκαινίασε την έκθεση Hilye-i ?erif στο Ισλαμικό Κέντρο του Ζάγκρεμπ

    Το Ankara Anatolia (25.10.22, aa.com.tr) μετέδωσε ότι ο Μουσταφά Σεντόπ, Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, εγκαινίασε την έκθεση Hilye-i ?erif (θρησκευτικών κειμένων με λόγια που υπαγόρευσε ο Μωάμεθ και απεικονίζονται σε πίνακες) στο Ισλαμικό Κέντρο του Ζάγκρεμπ.

    Στην ομιλία του στην τελετή, ανέφερε πως οι μουσουλμάνοι είναι μια μεγάλη κοινότητα πιστών που πλησιάζει τα 2 δισεκατομμύρια ανά τον κόσμο.

    «Εσείς, ως παιδιά του μεγάλου πολιτισμού μας στο κέντρο της Ευρώπης, συνεχίζετε την ύπαρξή σας εδώ, βασιζόμενοι σε πολύ βαθιά ριζωμένα θεμέλια. Γνωρίζαμε την παρουσία σας εδώ, αλλά μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση το να σας βλέπουμε εδώ με αυτόν τον τρόπο, να σας βλέπουμε ως ανθρώπους που ζουν το Ισλάμ, να σας βλέπουμε με αυτή την αποφασιστικότητα», είπε.

    Συνάντηση και με τον Σουηδό και Φινλανδό ομόλογό του

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (25.10.22, aa.com.tr) μετέδωσε επίσης ότι ο Σεντόπ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Σουηδικού Κοινοβουλίου, Ανδρέας Νόρλεν και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Φινλανδικού Κοινοβουλίου, Άντι Ρίννε.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεπ, στο περιθώριο της πρώτης κοινοβουλευτικής συνόδου κορυφής της πλατφόρμας της Κριμαίας, ο Σεντόπ είπε ότι είναι ικανοποιημένοι με τη δήλωση της νέας σουηδικής κυβέρνησης ότι δεσμεύεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Τριμερές Μνημόνιο Συνεννόησης και ότι η Τουρκία είχε από την αρχή θετική προσέγγιση στη διαδικασία έγκρισης της ένταξης στο ΝΑΤΟ και των δύο χωρών.

    «Αν και βλέπουμε θετικά βήματα και εξελίξεις στο πλαίσιο της διαδικασίας, είμαστε της γνώμης ότι οι δεσμεύσεις που καταγράφονται στο τριμερές μνημόνιο δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί πλήρως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Παρατηρούμε ότι το PKK, το PYD/YPG και η FETO συνεχίζουν τις αντι-τουρκικές δραστηριότητές τους όπως και πριν. Στο σημερινό περιβάλλον, δεν είναι δυνατόν να πείσουμε την κοινή μας γνώμη ότι τα άρθρα του Μνημονίου εφαρμόζονται. Η κύρια προσδοκία μας είναι ότι και οι δύο χώρες θα θέσουν τέρμα στις δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων και των προεκτάσεών τους», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Συμφωνία στρατιωτικού πλαισίου με τον Ούγγρο ομόλογό του υπέγραψε ο Ακάρ

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (24.10.22, aa.com.tr) μεταδίδει ότι Συμφωνία Στρατιωτικού Πλαισίου μεταξύ της Τουρκίας και της Ουγγαρίας υπέγραψε ο Τούρκος Υπουργος Άμυνας Χουλούσι Ακάρ με τον Ούγγρο ομόλογό του Szalay-Bobrovniczky.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ακάρ και Szalay-Bobrovniczky προέδρευσαν επίσης συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Εξάλλου, η T?rkiye (24.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fturkiyegazetesi.com.tr&c=E,1,1inUfcbRRNBnNKSAUiORvJYVZksz-4Qc5a9Llhdh7B6IWHtdAMU-2jKU9bsT0sJ7AM2-yx2fpGVYzLvLRt1s8IimsObyTMWzvcydWJMbe4LqcJVja-YGCE-Q1&typo=1) γράφει ότι ο Ακάρ πραγματοποίησε επαφές και με τους ομολόγους του της Ουκρανίας Oleksii Reznikov και της Αγγλίας Ben Wallace.

    Σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι στις επαφές έγινε ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

    (ΓΜ)

    [05] Επίσκεψη αμερικανικής επιτροπής σε γραφεία του HDP

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο aHaber (24.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,uqUEg-qYpSgau9bhI7VDxTtwW-hYI3yrQSGy5nS0RK6-DpHhzVzYjIUGo0hcaGmFC0VilKQaaZK4pESCu6o3z3tan0p6UoKwiQhWx45vUQemtIw,,&typo=1), επιτροπή διπλωματών από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα και το αμερικανικό προξενείο στα Άδανα πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιγιάρμπακιρ.

    Η αμερικανική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε μια επίσκεψη «με νόημα», όπως αναφέρεται στην είδηση, στα γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιγιάρμπακιρ, που αποτελεί, σύμφωνα με τον συντάκτη, πολιτικό βραχίονα της «τρομοκρατικής οργάνωσης» ΡΚΚ.

    Ο συντάκτης επιχειρεί να συνδέσει την επίσκεψη των Αμερικανών διπλωματών στα γραφεία του HDP με την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι με αφορμή την επίσκεψη αυτή, ο αρχηγός του CHP και πιθανός υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές κατηγορήθηκε ότι ήρθε σε επαφή με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

    Το δημοσίευμα υπαινίσσεται επίσης ότι η πρόσφατη δήλωση υποστήριξης του Αμερικανού Προέδρου προς την τουρκική αντιπολίτευση συνδέεται με την προαναφερθείσα επίσκεψη Κιλιτσντάργολου, αλλά και με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Καλού Κόμματος (?Y? Parti) στις ΗΠΑ.

    (ΓΜ)

    [06] Εντύπωση προκάλεσε η προσφώνηση προς τον Έρντογαν στην κουρδική γλώσσα

    Η S?zc? (25.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fgazeteoku.com&c=E,1,se9RdWMQ5RNURxxbZFqxo8S-esv-6EDDAOBpMiuuCgSG07Z7BJFDh6weHqr024ym0WadRNO2aqFvBrZA251CozQS9Rqhpr1cVPieVXwosX06fXTLfUtT8&typo=1) γράφει εντύπωση προκάλεσε η προσφώνηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ντιγιάρμπακιρ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ίδια στιγμή που τα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) χαρακτηρίζουν την αντιπολίτευση προδοτική και υποστηρικτική προς το ΡΚΚ, ο Έρντογαν έγινε δεκτός με τον τίτλο «serok» (πρόεδρος) στην κουρδική γλώσσα.

    Η προσφώνηση στην κουρδική γλώσσα έγινε από μια νεαρή κοπέλα από το βήμα εκδήλωσης του ΑΚΡ και ο Έρντογαν χειροκρότησε με ικανοποίηση την ίδια στιγμή που το κοινό επευφημούσε τον Τούρκο Πρόεδρο και πάλι στην κουρδική γλώσσα.

    (ΓΜ)

    [07] Τίθενται σήμερα τα θεμέλια στο έργο κοινωνικής στέγασης TOK?

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (25.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fahaber.com.tr&c=E,1,Zch3v-fcpzeRPHrh67VDpaVJDuzME-Cel3T3qvlX3em0EZnDNnshY3v34Qq2M2RHAQf1RIk2BLCPAyNrcZSN9EuSyf83OWYUxJdGdTtpHLbP9kdyrorFw,&typo=1) γράφει ότι τίθενται σήμερα τα θεμέλια για το έργο κοινωνικής στέγασης TOK? στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ανακοινώσει στις 13 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους τις λεπτομέρειες «του μεγαλύτερου έργου κοινωνικής στέγασης στην ιστορία της Τουρκίας», σημειώνει η ιστοσελίδα και γράφει ότι σήμερα μπαίνουν τα θεμέλια 5,615 κατοικιών σε 17 επαρχίες της Τουρκίας με μια μαζική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Σινκάν της Άγκυρας.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν γρήγορα τα σπίτια, τα οποία θα «καταστήσουν τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα ιδιοκτήτες σπιτιού».

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 25 October 2022 - 12:37:12 UTC