Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-10-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 196/2022 08-10.10.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Καλύτερα να ερχόταν από την Τύμπου η Φενέρμπαχτσε
  • [02] Τατάρ: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού στηρίζει την πολιτική λύσης των δύο κρατών»
  • [03] Εκδηλώσεις για την επέτειο του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού
  • [04] Αύξηση 36,5% των μονίμως διαμενόντων στα κατεχόμενα από το 2011
  • [05] Η αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα δημιουργεί προβλήματα
  • [06] Ντεριά: «Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ σημαίνει εγκατάλειψη της υπηκοότητας της ΕΕ»
  • [07] Δήμαρχος ιταλικής πόλης στο «Φεστιβάλ Ελιάς» στα κατεχόμενα
  • [08] Το καθεστώς επιβάλλει εμπάργκο στον εαυτό του, υποστηρίζει αρθρογράφος
  • [09] Νέος γενικός γραμματέας στο Δημοκρατικό Κόμμα
  • [10] Στοιχεία για τις πωλήσεις προϊόντων μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής
  • [11] Σε σκουπιδότοπο μετατράπηκε η εκκλησία του Αγίου Φανούριου στην Κερύνεια
  • [12] Απαγόρευσαν την είσοδο του Σουτζή στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Θεωρούμε τον εαυτό μας αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους
  • [02] «Αμφιλεγόμενο το εάν οι ΗΠΑ επιδιώκουν την περικύκλωση της Τουρκίας»
  • [03] Γιαϊτζί: «Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά για να εισβάλει στην Τουρκία»
  • [04] Σοϊλού: Στην Τουρκία βρίσκονται 3.646.278 Σύριοι πρόσφυγες
  • [05] Συλλήψεις 51 ατόμων κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας του HDP

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Καλύτερα να ερχόταν από την Τύμπου η Φενέρμπαχτσε

    Κάτω από τον τίτλο «Να έρθει από το Ερτζιάν η Φενέρμπαχτσε», η K?br?s (10.10.22) δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, του «προέδρου» της λεγόμενης βουλής Ζορλού Τορέ και του γενικού γραμματέα του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) αναφορικά με την ποδοσφαιρική αναμέτρηση της τουρκικής Φενέρμπαχτσε με την ΑΕΚ Λάρνακας την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, στο ΑΕΚ Αρένα.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο Τατάρ δήλωσε ότι στον αγώνα ΑΕΚ-Φενέρμπαχτσε οι Τουρκοκύπριοι θα υποστηρίζουν την τουρκική ομάδα και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη μάζα οπαδών της Φενέρμπαχτσε στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Υποστηρίζοντας ότι θα ήταν καλύτερα να εισερχόταν στην Κύπρο από το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στην Τύμπου γι’ αυτή την αναμέτρηση η Φενέρμπαχτσε, ο Τατάρ είπε ότι οι οπαδοί θα υποδέχονταν την ομάδα με μεγάλο ενθουσιασμό και γι’ αυτό οι ποδοσφαιριστές θα περνούσαν με ενθουσιασμό στην «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

    Αναφέροντας ότι είναι μια αναγκαιότητα του αθλητισμού «να αγκαλιάζουν οι οπαδοί τους ποδοσφαιριστές τους», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι συνεχίζονται μια ζωή οι «ντροπιαστικές συμπεριφορές της νότιας Κύπρου», κατά την έκφρασή του, και υποστήριξε ότι σε σχέση με αυτό ο αθλητισμός γίνεται όργανο στην πολιτική.

    Σημειώνοντας ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» θεωρεί πως θα ήταν υπερβολικό ακόμα και το να περνούσε η Φενέρμπαχτσε στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές αφότου εισερχόταν στην Κύπρο από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι για τον λόγο αυτό η τουρκική ομάδα θα μεταβεί πρώτα στην Ελλάδα και από εκεί θα γίνει δεχτή στην Κύπρο.

    «Αυτό είναι ένδειξη της υστεροβουλίας της άλλης πλευράς», ισχυρίστηκε υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένοι για το γεγονός αυτό οι διοικούντες την Φενέρμπαχτσε, οι παίκτες της και οι οπαδοί της, αφού αντί για ταξίδι μίας ώρας από την Κωνσταντινούπολη στην κατεχόμενη Κύπρο, θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν τέσσερις ώρες μέσω Ελλάδας.

    Ισχυριζόμενος ότι αυτό αντίκειται στον ανθρωπισμό, στον αθλητισμό και στην φιλία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ούτως ή άλλως οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται εκτός της διεθνούς κοινότητας και δεν μπορούν να διεξάγουν τέτοιους αγώνες λόγω του βέτο των Ελληνοκυπρίων.

    Τορέ: Δεν φταίει η Τουρκία, η ντροπή ανήκει σε UEFA-FIFA

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τορέ ισχυρίστηκε ότι επιβάλλεται εμπάργκο στην τουρκοκυπριακή νεολαία από την UEFA και την FIFA και καταδίκασε το γεγονός ότι οι ομάδες της «ΤΔΒΚ» δεν μπορούν να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι με ένα πόδι, αξιολογούν εκείνη την πλευρά αντιλαμβανόμενοί την ωσάν να είναι το σύνολο των δύο λαών που ζουν στην Κύπρο. Για τον λόγο αυτό, το γεγονός ότι η Τουρκία παίζει με ομάδα στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ντροπή που ανήκει στην Τουρκία. Αυτή η ντροπή ανήκει στην UEFA και την FIFA».

    Σημειώνοντας ότι επειδή η Τουρκία είναι αναγκασμένη να εφαρμόζει τον χάρτη της UEFA δεν θα μπορούσε να αποφασίσει ότι δεν θα πάει να παίξει με την ΑΕΚ, ο Τορέ ανέφερε ότι σέβονται αυτή την κατάσταση και υποστήριξε ότι η Φενέρμπαχτσε έπρεπε οπωσδήποτε να έρθει από την κατεχόμενη Κύπρο αν δεν υπήρχε πρόβλημα στην διέλευσή της στις ελεύθερες περιοχές, αναφέροντας ωστόσο ότι αυτό εξαρτάται από το τι προτιμά η τουρκική ομάδα.

    Ακάνσοϊ: Ο Ερτογρούλογλου να πάρει την Φενέρμπαχτσε από το Ερτζιάν στην Λάρνακα

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ασιμ Ακάνσοϊ ανέφερε ότι ο αγώνας της Φενέρμπαχτσε με την ΑΕΚ στην Λάρνακα εμφανίζει τις ανωμαλίες που φέρνει μαζί του το κυπριακό πρόβλημα και η κατάσταση είναι «ένα από τα αποτελέσματα της μη λύσης».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έλαβαν την απόφασή τους για λύση του Κυπριακού στις 24 Απριλίου 2004, ο Ακάνσοϊ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ακολουθηθεί αυτή η απόφαση και να παραχθεί μια λύση, επειδή δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά με πολιτικές που αντιτίθενται στον «λαό».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία και η Κυριακή Δημοκρατία μπορούν να βρίσκονται αντιμέτωπες σε αθλητικές διοργανώσεις στο πλαίσιο των κανόνων της FIFA, ο Ακάνσοϊ επέκρινε τις αποσχιστικές θέσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά που θέλουν επίμονα να συνεχίσουν την μη λύση και χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι θεατές στις εξέδρες ενώ η Τουρκία και οι Ελληνοκύπριοι αγωνίζονται στο γήπεδο.

    Αναφέροντας ότι ο αγώνας ΑΕΚ-Φενέρμπαχτσε στην Λάρνακα δείχνει την αναγκαιότητα και το αναπόφευκτο της λύσης του κυπριακού προβλήματος, ο Ακάνσοϊ σημείωσε ότι η υφιστάμενη κατάσταση αποκόπτει ακόμα περισσότερο τους Τουρκοκύπριους από τον κόσμο και εμποδίζει την ανάπτυξη των νέων στον τομέα του αθλητισμού.

    «Η πολιτική στη βάση της κυριαρχικής ισότητας είναι ένδειξη της τιμωρίας της τουρκοκυπριακής νεολαίας και στις αθλητικές διοργανώσεις», είπε προσθέτοντας ότι η λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ.

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να έρθει από το παράνομο Ερτζιάν η Φενέρμπαχτσε για να αγωνιστεί με την ΑΕΚ στην Λάρνακα, ο Ακάνσοϊ το χαρακτήρισε αυτό ως «μια άλλη ένδειξη της ανωμαλίας μέσα στην οποία βρισκόμαστε» και πρόσθεσε αναφερόμενος στον γνωστό για τις σκληρές και αδιάλλακτες θέσεις του στο Κυπριακό λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου:

    «Ο υπουργός εξωτερικών κ. Ταχσίν (Ερτουγρούλογλου) να πάρει την ομάδα της Φενέρμπαχτσε από το Ερτζιάν και να την πάρει στον αγώνα στην Λάρνακα περνώντας την από την πύλη του Αγίου Δομετίου. Οι γερακίσιες πολιτικές βρίσκονται σε άνοδο αυτή την στιγμή τόσο στην βόρεια όσο και στην νότια Κύπρο. Η καταστροφή που θα δημιουργήσουν αυτές υποτροπιάζει σε κάθε τομέα της ζωής και ανησυχεί όλους. Ως CTP καλούμε όλους να ρίξουν την ένταση και να προσέλθουν σε διάλογο και διαπραγμάτευση. Αν δεν γίνει αυτό, θα παρακολουθήσουμε από τις εξέδρες και άλλους πολλούς αγώνες της Φενέρμπαχτσε και της Γαλατάσαραϊ στην νότια Κύπρο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού στηρίζει την πολιτική λύσης των δύο κρατών»

    Ο παράνομος Bayrak (07.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,RCtl93PQ2DaBkI-Hk0LxhX3Kd9DkruSdasUUromVyiFhZvAIyzfhXnC2p81smMr1N-zpbwIQjzri0011zTP9ZpSvmHuxmy23AVVE7yT4Y5Kcly1gPVTWeksF0,&typo=1) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού στηρίζει την πολιτική λύσης δύο κρατών ο οποίος.

    Μιλώντας στον Bayrak με αφορμή τα δύο χρόνια από το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης από την τουρκική πλευρά, ο Τατάρ ανέφερε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού ήταν ένας πόθος του Ραούφ Ντενκτάς και επανέλαβε ότι αυτό έγινε με την υποστήριξη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Αναφερόμενος στην έκκληση Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την άρση του λεγόμενου εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων και την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η νέα πολιτική έχει ενισχυθεί και ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει εταιρική σχέση σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο.

    «Το άνοιγμα του Βαρωσιού αποτελεί βήμα της πολιτικής των δύο κρατών»

    Ο Τατάρ επίσης ισχυρίστηκε ότι με το άνοιγμα του Βαρωσιού έκλεισε η παλιά εποχή στην Κύπρο και άρχισε μια νέα εποχή και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη νέα εποχή, το άνοιγμα του Βαρωσιού και η πολιτική της λύσης των δύο «κρατών» βρίσκονται σε αρμονία. Είπε επίσης ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού αποτελεί βήμα της πολιτικής των δύο κρατών, και ότι οι Τουρκοκύπριοι στοχεύουν να εξασφαλίσουν την αναγνώριση του δικού τους «κράτους», της «ΤΔΒΚ».

    Ο Τατάρ συνεχάρη επίσης τον Μετίν Φεϊζίογλου ο οποίος διορίστηκε «πρέσβης» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, και υπογράμμισε ότι η συμβολή του στο άνοιγμα του Βαρωσιού ήταν μεγάλη.

    Σχεδόν 500 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες τους στο Βαρώσι

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι παρά την πανδημία περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής επισκεφθεί το Βαρώσι από την ημέρα που άνοιξε, και ισχυρίστηκε ότι έχουν μετατρέψει το Βαρώσι από μια πόλη-φάντασμα σε μια πόλη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς με τη θάλασσα και τον πολιτισμό της.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας», η οποία αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο της «ΤΔΒΚ», για τις περιουσίες τους στο Βαρώσι, και δήλωσε ότι μέχρι στιγμής σχεδόν 500 Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλει αίτηση στην «επιτροπή».

    Αναφορικά με αυτό το θέμα ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Για να μην έρθουμε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, καλούμε όλους να αναζητήσουν τα δικαιώματά τους και το δίκαιό τους μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας εδώ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 500 αιτήσεις. Ας ελπίσουμε ότι, εν καιρώ, η ΕΑΠ θα διαχειριστεί την όλη διαδικασία και θα προβεί σε ρυθμίσεις σύμφωνα με τη δικαιοσύνη και το νόμο. Όσοι λαμβάνουν αποζημίωση μπορούν επίσης να έρθουν και να ανακτήσουν την περιουσία τους. Ωστόσο, το δικαίωμα και το δίκαιο του ΕΒΚΑΦ δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο, θα δούμε κάποιες καινοτομίες στους νέους κανονισμούς».

    Ο Τατάρ ευχαρίστησε τον «δήμο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου και την Τουρκία για την υποστήριξη στη διαδικασία ανοίγματος του Βαρωσιού και στις ρυθμίσεις στην περιοχή και τόνισε ότι το επόμενο βήμα για το άνοιγμα του Βαρωσιού θα μπορούσε να είναι το άνοιγμα ορισμένων δημόσιων κτιρίων στην περιοχή.

    Το «αεροδρόμιο» στο Λευκόνοικο παραδόθηκε στον στρατό

    Αξιολογώντας τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου παραδόθηκε στον κατοχικό στρατό κατά τη διάρκεια της «πρωθυπουργίας» του και τώρα είναι φυσικό να περάσει σε πιο ενεργή φάση και ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Βλέπουμε την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί ως αποτρεπτική δύναμη. Είμαστε υπέρ της συνέχισης της ειρήνης. Αυτό ήταν το σύνθημα της ειρηνευτικής επιχείρησης του 1974 και κανενός η μύτη δεν έχει ματώσει στο νησί από εκείνη την ημέρα».

    (ΓΜ)

    [03] Εκδηλώσεις για την επέτειο του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (08.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,SRAkiRscnf66wwktiG8yQ6fpy2ha2dA6WQPp-yXEE8U5tMpXf3H4tgbwBY2hbV1MeLtREy91jqHw7Cz2lkrnqkjwPh87qTAtK5oPY1KHk,&typo=1) γράφει ότι o «δήμος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου διοργάνωσε εκδήλωση στην είσοδο της πύλης της «διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας» για τον εορτασμό της δεύτερης επετείου από το σταδιακό άνοιγμα κλειστού Βαρωσιού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας Υποστράτηγος Ζορλού Τοπάλογλου, ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ, «βουλευτές» και άλλοι «αξιωματούχοι» του κατοχικού καθεστώτος.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Τατάρ απένειμε ένα μικρό δώρο στο πρώτο άτομο, έναν Βρετανό υπήκοο, που επισκέφθηκε το Βαρώσι στις 12.00 μ.μ. Επιπρόσθετα, σε ορισμένους επισκέπτες δόθηκαν λουλούδια από τον «δήμαρχο» Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ, ενώ και η μπάντα του «δήμου» έδωσε συναυλία στην εκδήλωση.

    Στην ομιλία του ο Τατάρ είπε ότι άνοιξαν το Βαρώσι, το οποίο ήταν κλειστό για πολλά χρόνια και για το οποίο ο Ραούφ Ντεκτάς είχε τονίσει ότι έπρεπε να ανοίξουν, προκειμένου να τα αποδώσουν ξανά στην ανθρωπότητα.

    Επανέλαβε επίσης ότι το Βαρώσι, το οποίο έχει ένα σημαντικό όνομα στη διεθνή σκηνή, είναι «ιδιοκτησία των ιδρυμάτων», δηλαδή του ΕΒΚΑΦ, αλλά ότι οι περιουσίες αυτές έχουν διανεμηθεί και λεηλατηθεί, όπως ισχυρίστηκε, με την πάροδο του χρόνου, και εξήγησε ότι «ως κράτος της ΤΔΒΚ εργάζονται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και του νόμου μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας».

    Ο Τατάρ δήλωσε ακόμη ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά ενήργησαν σύμφωνα με την πολιτική των «δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών» που προώθησαν μαζί με την Τουρκία και ότι «το Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ».

    Επισημαίνοντας δε ότι «το Βαρώσι άνοιξε με τον ιστορικό του πλούτο, τις υποδομές του, το πάρκο και τις θαλάσσιες ρυθμίσεις στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και του νόμου», υποστήριξε ότι «για χρόνια κορόιδευαν τον τουρκοκυπριακό λαό με την ομοσπονδία, κατέλυαν τα δικαιώματά του και τον κρατούσαν σε απομόνωση».

    (IΣ)

    [04] Αύξηση 36,5% των μονίμως διαμενόντων στα κατεχόμενα από το 2011

    Κάτω από τον τίτλο «Μαζί με την πολιτιστική διάβρωση, αλλάζει από μέρα σε μέρα και η δημογραφική δομή», η διαδικτυακή ?zg?r Gazete (10.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fozgurgazetekibris.com&c=E,1,Rcls1pTQWOCXaKeDKOHkZefrgPwxzjKDr3zA8GXuYTQk3pwUBXXTU8wHaTZtQGu8Sd9lEfPthH-CfKsB6azAjij3gHC13sFXj8b-HCHR4Pvp2Z47DbBpC8,&typo=1) γράφει ότι μέσα σε δέκα χρόνια αυξήθηκε κατά 36,5% ο αριθμός των ατόμων που διαμένουν μόνιμα στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η «στατιστική οργάνωση» του κατοχικού καθεστώτος στο «δελτίο πληθυσμού και δημογραφίας», ο αριθμός των μονίμως διαμενόντων στα κατεχόμενα αυξήθηκε στις 104,488 άτομα, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 36,5% από την τελευταία «απογραφή πληθυσμού» που διενεργήθηκε το 2011.

    «Αλλάζει από μέρα σε μέρα και η δημογραφική δομή μαζί με την πολιτιστική διάβρωση που κάνει εμφανή τον εαυτό της κάθε μέρα που περνά λόγω της χωρίς έλεγχο και επιθεώρηση εισόδου που γίνεται από τις συνοριακές πύλες της χώρας, των υπηκοοτήτων που δίνονται με μέσον και χάρη των ψήφων και των Τουρκοκυπρίων που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στον νότο ή στο εξωτερικό για οικονομικούς λόγους», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι ο συνολικός πληθυσμός κατά την «απογραφή» του 2011 ήταν 286,257, ενώ στα τέλη του 2021 υπολογίστηκε στις 382,836.

    Στους αριθμούς στο δελτίο που δημοσίευσε προχθές η «στατιστική οργάνωση» αναφέρεται ότι πληθυσμός που διέμενε μόνιμα στα κατεχόμενα (de jure) ήταν 286,257 το 2011 και έγινε 390,745 άτομα, σύμφωνα με την μελέτη σχεδιασμού για τα τέλη του 2021.

    Έναντι των 104,488 ατόμων που αντιστοιχούν σε αύξηση 36,50%, οι νέες γεννήσεις στα κατεχόμενα κατά την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν στις 38,095. Οι θάνατοι κατά την ίδια περίοδο υπήρξαν 12,597, σημειώνει το δημοσίευμα αναφέροντας ότι όταν αφαιρεθεί ο εν λόγω αριθμός απομένουν 25,498 άτομα, αριθμός ο οποίος δεν αρκεί για να εξηγήσει την αύξηση των 104,488 ατόμων.

    Όταν αφαιρεθούν τα 25,498 άτομα από τις 104,488 που είναι η αύξηση των μόνιμα διαμενόντων στα κατεχόμενα απομένουν 78,990 άτομα, για τα οποία δεν αναφέρεται πόσοι πήραν την «υπηκοότητα», πόσες από αυτές τις «υπηκοότητες» δόθηκαν λόγω γάμου, πόσες δόθηκαν λόγω συμπλήρωσης της «νόμιμης περιόδου» διαμονής στα κατεχόμενα, πόσες δόθηκαν με «απόφαση του υπουργικού συμβουλίου», πόσες αφορούν άτομα κάτω των 18 χρόνων και πόσοι είναι εκείνοι που κατέχουν «άδεια» εργασίας ή διαμονής.

    Αυξάνονται οι άντρες

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι το 1996, τα ποσοστά ανδρών και γυναικών ήταν κοντά το ένα στο άλλο, αναφέρει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι οι γυναίκες ήταν το 50,4% του πληθυσμού το 1995 και οι άνδρες το 49,6%. Κατά την πρώτη περιεκτική «απογραφή πληθυσμού» που έγινε το 1996, η αναλογία άρχισε να αλλάζει και ο αριθμός των ανδρών αυξανόταν σε σύγκριση με εκείνο των γυναικών, ανερχόμενος στο 52,8% του πληθυσμού σε σύγκριση με το 47,2% που ήταν οι γυναίκες.

    Στην «απογραφή το του 2006, οι άνδρες ανήλθαν στο 54% του πληθυσμού και οι γυναίκες μειώθηκαν στο 46%, ενώ το 2011 οι άνδρες ήταν 52,6% και οι γυναίκες 47,4%. Στην πρόβλεψη του 2021, οι άνδρες αυξήθηκαν και πάλι στο 54,4% του πληθυσμού και οι γυναίκες μειώθηκαν στο 45,6%.

    Σε σχέση με τα ποσοστά των ηλικιακών ομάδων, τα άτομα ηλικίας 0-14 χρόνων μειώθηκαν από το 29,5% του πληθυσμού το 1978 στο 13,7% το 2021 με, ενώ η ηλικιακή ομάδα των 15-64 χρόνων αυξήθηκε από 60,9% σε 76,5% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

    Ο αριθμός των γεννήσεων ήταν 2,923 σύμφωνα με τα αρχεία του 1977 και ανήλθε στις 3,614 το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 23,6%. Υπολογίζεται ότι ο ρυθμός των γεννήσεων ήταν 20,20 τοις χιλίοις το 1977 και 9,34 τοις χιλίοις το 2021.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Η αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα δημιουργεί προβλήματα

    Η Yeni Bak?? (10.10.22) γράφει ότι υπάρχει η αντίληψη ότι ο αριθμός των ντόπιων «υπηκόων» που ζουν σήμερα στις κατεχόμενες περιοχές είναι σχεδόν μικρότερος από πολίτες τριτοκοσμικών χωρών που εισέρχονται στο νησί.

    «Οι πολίτες εκφράζουν την άποψη ότι η ΤΔΒΚ, της οποίας η οικονομική και κοινωνική δομή επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, απομακρύνεται από τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», σημειώνει η εφημερίδα και συνεχίζει λέγοντας ότι λόγω της μη δημιουργίας μηχανισμού ελέγχου εδώ και χρόνια στις εισόδους της «ΤΔΒΚ», ο πληθυσμός δεν είναι γνωστός, ενώ δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα και τα στρατηγικά σχέδια δράσης που πρέπει να ληφθούν για τα προβλήματα που προκύπτουν.

    Η εφημερίδα σχολιάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση διενέργειας νέας «απογραφής», αν και έχουν παρέλθει 11 χρόνια από την τελευταία «απογραφή», και γράφει χαρακτηριστικά:

    «[?] Τα τελευταία 11 χρόνια, ορισμένοι από τους πολιτικούς της κυβέρνησης απέφυγαν την απογραφή του πληθυσμού και ορισμένοι από αυτούς επικαλέστηκαν ανεπάρκεια του προϋπολογισμού. Αν και κατά καιρούς γίνονται δηλώσεις σχετικά με τον αριθμό του πληθυσμού, τα στοιχεία που δίνονται δεν θεωρούνται ικανοποιητικά. Το 2019, ο Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, όντας υπουργός εσωτερικών, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος πληθυσμού, οι πολίτες της ΤΔΒΚ στη χώρα είναι 252.497 και οι κάτοχοι έγκυρης άδειας 121.802, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 374.299.

    Ο επικεφαλής του στατιστικού οργανισμού, Τουρέλ Οκσούζογλου δήλωσε τον Ιανουάριο ότι ο αριθμός στο τέλος του 2019 ήταν 382.230. Από το 1990, δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι ζουν συνολικά στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη τις υπηκοότητες που κατανέμονται παράτυπα, εκείνους που είναι πολίτες δικαίως και εκείνους που δεν είναι. Όταν βγαίνετε στους δρόμους και οδηγείτε στην κυκλοφορία, υπάρχει αύξηση μέρα με τη μέρα. Χιλιάδες υπηκοότητες χορηγήθηκαν τα τελευταία 11 χρόνια. Και εξακολουθούν να χορηγούνται ακόμα».

    Δεν μπορεί να γίνει σχεδιασμός όταν ο πληθυσμός δεν είναι γνωστός

    Μιλώντας στην Yeni Bak?? (10.10.22), ο Οσμάν Άμτζα, πρόεδρος του συνδέσμου Τουρκοκυπρίων υπεργολάβων οικοδομών, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει σχεδιασμός όταν δεν είναι γνωστός ο πληθυσμός και ότι έστω και αν καθοριστούν πολλά πράγματα, ακόμη και ο προϋπολογισμός δεν θα είναι επαρκής.

    Ο Άμτζα δήλωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της «χώρας» είναι η δομή του πληθυσμού και τόνισε ότι πρέπει να διεξαχθεί πολύ επειγόντως απογραφή του πληθυσμού της «χώρας». Δηλώνοντας ότι οι είσοδοι και οι έξοδοι θα πρέπει να λαμβάνονται πιο σοβαρά υπόψη, ο Άμτζα σημείωσε ότι «η ανάθεση του ελέγχου των εισόδων και των εξόδων από το υπουργείο εσωτερικών στην αστυνομία έφερε τάξη».

    «Οι Νιγηριανοί γίνονται πολίτες»

    «Σήμερα, οι Νιγηριανοί και οι Πακιστανοί γίνονται πολίτες», είπε ο Άμτζα, προσθέτοντας ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα στην «υπηκοότητα» που απορρέει από την αποστολή πίσω στη χώρα τους πριν την συμπλήρωση 5 ετών και την εκ νέου επιστροφή στα κατεχόμενα ατόμων που ήρθαν να εργαστούν. Δηλώνοντας ότι αν δεν δοθεί η απαραίτητη σημασία σε αυτά τα ζητήματα, δεν μπορεί να γίνει κανένας σχεδιασμός με οποιονδήποτε τρόπο, ο Άμτζα τόνισε ότι δεν θα είναι δυνατόν να δούμε το μέλλον με υγιή τρόπο.

    «Το εργατικό δυναμικό άρχισε σταδιακά να αλλάζει μορφή»

    Ο Άμτζα δήλωσε επίσης ότι το εργατικό δυναμικό έχει αρχίσει να αλλάζει σιγά-σιγά μορφή λόγω των προβλημάτων των «παράνομων εργαζομένων» και είπε ότι η πλειοψηφία των «πραγματικών ανθρώπων της Κύπρου εργάζονται στο νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

    Ο Άμτζα δήλωσε ότι προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη εργατών στον κατασκευαστικό τομέα με πολίτες χωρών του τρίτου κόσμου και σημείωσε ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας θα πρέπει να σχεδιάσουν μεταξύ τους πώς θα ζητούν εργατικό προσωπικό και από ποιες χώρες θα προέρχεται αυτό.

    (IΣ)

    [06] Ντεριά: «Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ σημαίνει εγκατάλειψη της υπηκοότητας της ΕΕ»

    Η Yeni D?zen (10.10.22) γράφει ότι η «βουλευτής» με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) Ντοούς Ντεριά, η οποία στοχοποιήθηκε από ορισμένους πολιτικούς στην Τουρκία μετά την ομιλία της στη λεγόμενη βουλή, δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές σε ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι από τους οποίους άνοιξαν πρόσφατα, αλλά έλαβε περισσότερη υποστήριξη παρά απειλές, τόσο από την Κύπρο, όσο και από «κύκλους διανοουμένων στην Τουρκία».

    Είπε επίσης πως είναι αδιανόητο, όταν οι άνθρωποι στην Τουρκία βρίσκονται σε τέτοια οικονομική εξαθλίωση να ξοδεύονται τα χρήματα του λαού της Ανατολίας για οικοδόμηση «προεδρικών συγκροτημάτων».

    Αναφερόμενη στο θέμα της οικοδόμησης του κτηριακού συγκροτήματος με τζαμί (K?lliye) που θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα το νέο κτίριο της «βουλής» και το «προεδρικό μέγαρο», η Ντεριά σημείωσε πως το συγκρότημα επιβλήθηκε στην κοινωνία και πρόσθεσε:

    «Η Κύπρος είναι ξεχωριστή χώρα και όχι επαρχία της Τουρκίας. Η ΤΔΒΚ είναι ένας τόπος με τους δικούς της θεσμούς, που διέπεται από τους δικούς της νόμους, και έτσι πρέπει να είναι. Το υπουργικό συμβούλιο φαίνεται να υπερασπίζεται αυτό το παράνομο οικοδόμημα, το οποίο άρχισε να χτίζεται στη μέση της χώρας χωρίς άδεια και βίζα, μόνο και μόνο επειδή έλαβε οδηγίες».

    Αξιολογώντας την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να αναγνωριστεί το αποσχιστικό καθεστώς στην Κύπρο, η Ντεριά είπε:

    «Για να είναι ρεαλιστική μια έκκληση, πρέπει να έχει κάτι αντίστοιχο στον κόσμο και στο διεθνές δίκαιο. [?] Λέγοντας ότι η ΤΔΒΚ πρέπει να αναγνωριστεί σημαίνει ότι έχουμε παραιτηθεί από την υπηκοότητα της ΕΕ. Ας ρωτήσουν το λαό με αυτόν τον τρόπο, για να δούμε αν ο τουρκοκυπριακός λαός, συμπεριλαμβανομένων των μελών του UBP, το αποδέχονται αυτό».

    (ΚΣ)

    [07] Δήμαρχος ιταλικής πόλης στο «Φεστιβάλ Ελιάς» στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (10.10.22) γράφει ότι ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Κερύνειας, Νιντάι Γκιουνγκιορντού δήλωσε ότι ο αριθμός των ελαιόδεντρων στα κατεχόμενα μειώθηκε από 1,5 εκατομμύριο το 1974 σε 600 χιλιάδες περίπου δέντρα σήμερα εξαιτίας της ανοικοδόμησης και ότι το φεστιβάλ ελιάς έχει βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε αυτό το θέμα.

    Μιλώντας στην τελετή έναρξης του 21ου φεστιβάλ ελιάς, ο Γκιουνγκιορντού υπενθύμισε ότι για την ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το δήμο του Γκαζίαντεπ και το έργο «Από πράσινες πόλεις σε πράσινο νησί» θα βοηθήσει θετικά.

    Το έργο, μεταξύ άλλων δράσεων, προνοεί τη φύτευση 20.000 δενδρυλλίων ελιάς και τη δημιουργία ελαιώνων από τη κατεχόμενη Βασίλεια μέχρι την Ακανθού. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ φυτευτήκαν τα πρώτα δενδρύλλια σε χωράφι 6 εκταρίων στην είσοδο του χωριού Τέμπλος, που παραχωρήθηκε από το κατοχικό καθεστώς στον «δήμο» Κερύνειας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Vatan (10.10.22), το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ελιάς πραγματοποιείται στην κατεχόμενη επαρχία της Κερύνειας, στο χωριό Τέμπλος, από τις 7 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

    Στο φεστιβάλ συμμετέχουν δήμαρχοι από 14 πόλεις της Τουρκίας, καθώς και ο δήμαρχος της ιταλικής πόλης Garda, Filipo Gasperi.

    (IΣ)

    [08] Το καθεστώς επιβάλλει εμπάργκο στον εαυτό του, υποστηρίζει αρθρογράφος

    O διευθυντής της της Diyalog (08.10.22), Ρεσάτ Ακάρ, σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Μήπως είπατε εμπάργκο», γράφει ότι είναι εντελώς λανθασμένοι και μεγάλο ψέμα οι ισχυρισμοί που προβάλλουν κάποιοι ότι η αποτυχία στην «οικονομική διαχείριση» της κατάστασης στην «ΤΔΒΚ» οφείλεται στα «εμπάργκο» που κατ’ ισχυρισμό επιβάλλουν οι Ελληνοκύπριοι στο κατοχικό καθεστώς.

    Ο αρθρογράφος υποστηρίζει στο άρθρο του ότι μπορεί να αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες στον τομέα στον αεροπορικών μεταφορών, αφού δεν διεξάγονται απευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αλλά όποιος θέλει, μπορεί να ταξιδέψει στην «ΤΔΒΚ», είτε μέσω Τουρκίας είτε μέσω των αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου.

    Αναφερόμενος στον τομέα της παραγωγής προϊόντων και της πώλησης τους, ο Ακάρ σημειώνει ότι όλοι γνωρίζουν ότι η μείωση που παρατηρείται στην παραγωγή τόσο των πατατών, όσο και άλλων προϊόντων όπως το χαλλούμι και τα εσπεριδοειδή, οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού στα κατεχόμενα.

    Ο αρθρογράφος σημειώνει και τα εξής:

    «Μπορούμε να πωλήσουμε αυτά που παράγουμε αν και είναι λίγα. Υπάρχουν αυτοί που πουλούν χαλούμι στην Αμερική. Την ίδια στιγμή, πωλούμε τα πάντα σε αυτούς που έρχονται από το νότο. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν να αγοράσει μαϊντανό, ντομάτες ή πατάτες. Ωστόσο, εμείς δεν καταβάλλουμε καθόλου προσπάθειες για να αυξήσουμε τον αριθμό αυτών που έρχονται από το νότο. Το αντίθετο, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και κατάλληλης τεχνολογίας στα οδοφράγματα, ταλαιπωρούμε αυτούς που θέλουν να έλθουν».

    Σημειώνοντας ότι είναι οι ίδιοι οι «κυβερνώντες» του καθεστώτος που βάζουν εμπόδια και εμπάργκο στους εαυτούς τους, ο Ακάρ καταλήγει ως εξής:

    «Δηλαδή, εμποδίζουμε εμείς οι ίδιοι αυτούς που θέλουν να ρέουν χρήματα στο βορρά. Βάζουμε οι ίδιοι εμπάργκο στους εαυτούς μας. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για αυτό. Και όσον αφορά στην ανεπάρκεια που υπάρχει στο θέμα των μεταφορών, δεν παρέχουμε εμείς οι ίδιοι άδεια σε αεροπορική εταιρεία. Παρακαλώ να εξετάσουμε προσεκτικά αυτό το θέμα. Είμαστε εμείς οι ίδιοι που είπαμε ‘μην έρθεις’ σε αεροπορική εταιρεία που ήθελε να πραγματοποιήσει πτήσεις στο Έρτζιαν και εγγυήθηκε τη μεταφορά 500,000 τουριστών το χρόνο. Αυτό δεν είναι ούτε η Αμερική, ούτε και η Ευρώπη που το λένε. Δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι που παρεμπόδισαν αυτή την εταιρεία. Αυτοί που παρεμβάλλουν εμπόδια είμαστε εμείς. Η διακυβέρνηση της ΤΔΒΚ είναι η διεύθυνση που επιβάλλει εμπάργκο. Ας μην αναζητούμε το πρόβλημα αλλού. Το πρόβλημα είμαστε εμείς. Αυτοί που δημιουργούν προβλήματα δεν είναι οι ξένες δυνάμεις. Είναι η εσωτερική μας διακυβέρνηση».

    (ΑΚ)

    [09] Νέος γενικός γραμματέας στο Δημοκρατικό Κόμμα

    Η Vatan (10.10.22) γράφει ότι o Σερχάτ Ακπινάρ εκλέχθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (DP).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το DP, την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του γενικού γραμματέα και της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

    Ο Σερχάτ Ακπινάρ, «βουλευτής» του DP στην επαρχία Κερύνειας αναδείχθηκε γενικός γραμματέας, και μέλη της κεντρικής επιτροπής εξελέγησαν οι: Χαϊρί Ορτσάν, Χαντέ Καγιασάλ, Ατίλλα Ντεβά, Τζεμσάλ Ατάογλου, Μάσαλλαχ Τζιχανγκίρ, Χασάν Τοσούνογλου, Τουρκέρ Γιουκσέλ, Ρεντίφ Νουρέλ και Νεβζάτ Νεβζάτ.

    (IΣ)

    [10] Στοιχεία για τις πωλήσεις προϊόντων μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής

    Η Yeni D?zen (10.10.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο: «Σε 19 χρόνια πουλήσαμε στο νότο προϊόντα αξίας 88 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται σε στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο σε σχέση με τις πωλήσεις προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει κατάλογο με τις πωλήσεις ανά χρονολογία, ξεκινώντας από το 2004, που άρχισε να εφαρμόζεται ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, μέχρι και το 2022, σημειώνοντας ότι μέσα σε 19 χρόνια, οι πωλήσεις από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 88 εκατομμυρίων 44 χιλιάδων 359 ευρώ. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσό εμπορίου που διεξάγεται μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, καταγράφεται φέτος, αφού μέχρι τον Αύγουστο, οι πωλήσεις προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στα 8 εκατομμύρια 830 χιλιάδες ευρώ.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ιζζέτ Αντίλογλου δήλωσε ότι η κατεχόμενη Κύπρος αποτελεί εναλλακτική λύση για τις ελεύθερες περιοχές του νησιού εξαιτίας των δυσκολιών που παρατηρούνται στην προμήθεια προϊόντων.

    Όπως ανέφερε ο Αντίλογλου, τα πρώτα 5 σε προτίμηση προϊόντα που βρίσκονται στον κατάλογο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής για πωλήσεις, είναι οι προκατασκευασμένες οικοδομές, οι ξύλινες κατασκευές, υλικά οικοδομής, πλαστικά υλικά και το φρέσκο ψάρι.

    (ΑΚ)

    [11] Σε σκουπιδότοπο μετατράπηκε η εκκλησία του Αγίου Φανούριου στην Κερύνεια

    Η Yeni Bak?? (09.10.22) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Εγώ ντράπηκα, εσείς δεν ντρέπεστε;», δημοσιεύει φωτογραφία με εικόνες από την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στον κατεχόμενο Άγιο Γεώργιο Κερύνειας και γράφει ότι το προαύλιο της εκκλησίας μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε μια περίοδο που προτεραιότητα είναι η προβολή του νησιού ως τουριστικός προορισμός, είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι οι «κυβερνώντες στο βορρά», δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία που επιδεικνύεται στο «νότο», όσον αφορά στους Μουσουλμανικούς χώρους λατρείας.

    Η εφημερίδα αναφέρεται σε ανάρτηση συγκεκριμένου πολίτη στα κατεχόμενα, ο οποίος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, καταγγέλλει την κατάσταση που επικρατεί στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου.

    Απευθυνόμενος προς του «υπουργείο τουρισμού και περιβάλλοντος» και το λεγόμενο τμήμα αρχαιοτήτων, ο ανώνυμος πολίτης γράφει: «Εγώ ντράπηκα, εσείς δεν ντρέπεστε;».

    (ΑΚ)

    [12] Απαγόρευσαν την είσοδο του Σουτζή στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (08.10.22) γράφει ότι αφέθηκε τελικά ελεύθερος ο Ανδρέας Σουτζής ο οποίος καταδικάστηκε σε 1 μήνα φυλάκιση από το κατοχικό καθεστώς για εντοπισμό «παράνομων φωτογραφιών» στην κατοχή του.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σουτζής, ο οποίος έχει εκτίσει την ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε, αφέθηκε ελεύθερος και «απελάθηκε». Ωστόσο, το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών αποφάσισε την επιβολή απαγόρευση στον Σουτζιή να περνά στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ: Θεωρούμε τον εαυτό μας αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους

    Το Ankara Anatolia (09.10.22, aa.com.tr ) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θεωρούν τον εαυτό τους αναπόσπαστο κομμάτι του Τουρκικού έθνους.

    Ο Τατάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνάντηση που είχε με βετεράνους που πολέμησαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης βρίσκεται στο Ερζιτζάν (Erzincan) της Τουρκία, όπου μαζί με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Μπιναλί Γιλντιρίμ, παρακολούθησε συνέδριο με τίτλο «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας και του τουρκικού κόσμου προς το 2023» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου του Τουρκικού Κόσμου.

    Ο Τατάρ υπενθύμισε εκ νέου τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε υποστηρίξει ότι «εάν πρόκειται να υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, αυτό πρέπει να γίνει σε μια κυρίαρχη ισότιμη βάση» και πρόσθεσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική».

    «Συνάντηση με βετεράνους»

    Όπως σημειώνει το ΑΑ, στην συνάντηση που είχε με τους βετεράνους, ο Τατάρ δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν πάντα ενάντια στην προσάρτηση της Κύπρου από την Ελλάδα και ότι η Τουρκία δεν παρέμεινε θεατής σε αυτό. Είπε επίσης πως η Κύπρος ήταν πάντα σημαντική για το τουρκικό έθνος.

    Υποστήριξε μάλιστα ότι «το έργο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου όσο και για την ασφάλεια της Κύπρο». Δήλωσε επίσης ότι μια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί «μόνο με τη συνεργασία δύο χωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα».

    «Η υπόθεση της Κύπρου είναι ένα θέμα που έχει γίνει κτήμα του έθνους μας», είπε και κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι πραγματοποιεί έρευνες φυσικού αερίου μονομερώς, γεγονός που έχει διαταράξει τις ισορροπίες στην περιοχή. «Είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την αστάθεια στην Κύπρο», υποστήριξε.

    Γιλντιρίμ: «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για προώθηση της Κύπρου σε όλο τον κόσμο»

    Από την πλευρά του ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της «Ειρηνευτικής Επιχείρησης για την Κύπρο», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, όλοι είδαν ότι η Τουρκία «δεν αφήνει μόνους τους αδελφούς και τις αδελφές της στη βόρεια Κύπρο».

    Εξηγώντας στους βετεράνους ότι πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο και στην Τουρκία από το 1974, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε πως το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στην Τουρκία, μετά την τουρκική εισβολή, στάθηκε η αιτία για ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας. «Η Τουρκία αισθάνθηκε το αμερικανικό εμπάργκο μέχρι τα κόκκαλά της, όπως ακριβώς το αισθάνεται σήμερα η Ρωσία», είπε.

    «Υπάρχουν κάποιοι που αγνοούν τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου εδώ και χρόνια. Υπάρχουν εκείνοι που απομονώνουν τον τουρκοκυπριακό λαό. Δυστυχώς, αυτοί που αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που βασίζονται στην ίση κυριαρχία εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Αλλά ως Τουρκία, ως οργάνωση των τουρκικών κρατών, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση της Κύπρου σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε.

    Τατάρ: «Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν πάντα επιδείξει καλή θέληση»

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (09.10.22 aa.com.tr) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατά την άφιξή του στο Ερζιτζάν, υποστήριξε τα εξής:

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει υποστεί μεγάλες επιθέσεις και μεγάλες αδικίες με κάθε είδους ανομία, κάθε είδους παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε είδους ασχήμιες προκειμένου κάποιοι να πάρουν αυτό το σημαντικό και πολύτιμο νησί με τα διεθνή παιχνίδια που παίζονται. Υποφέραμε πόνος, βιώσαμε μεταναστεύσεις, σφαγές, γενοκτονίες, αλλά παρ' όλα αυτά καταφέραμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας εκεί μέχρι σήμερα με την ίδρυση της τουρκικής αντιστασιακής οργάνωσης με το πνεύμα της αντίστασης και την υποστήριξη της Ανατολίας και της Τουρκίας προς εμάς ανά πάσα στιγμή».

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι έχουν πάντα επιδείξει την καλή τους θέληση στις διαπραγματεύσεις.

    Τονίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, ήταν πάντα ευτυχής να ενεργεί από κοινού με την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μια νέα εποχή έχει αρχίσει με την ανάληψη της «προεδρίας» εκ μέρους του.

    Αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Τατάρ επανέλαβε πως ήταν σημαντική η έκκληση του για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [02] «Αμφιλεγόμενο το εάν οι ΗΠΑ επιδιώκουν την περικύκλωση της Τουρκίας»

    Η Milliyet (09.10.22, milliyet.com.tr) φιλοξενεί άρθρο γνώμης του αρθρογράφου Οζάι Σεντίρ με το οποίο σχολιάζει ορισμένες «λανθασμένες πληροφορίες», όπως τις χαρακτηρίζει, που δημοσιεύονται στην Τουρκία αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Στο άρθρο του με θέμα «Αυτά που θεωρούμε ότι είναι αλήθεια και οι πραγματικότητες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ο Σεντίρ αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζει ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η αντίληψη ότι «ο αμερικανικός στρατός έχει αναγνωρίσει την Εθνική Φρουρά ως αδελφό στρατό». Αναφορικά με αυτό το θέμα ο Σεντίρ λέει ότι πρόκειται για λανθασμένη πληροφορία και προσθέτει:

    «Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ εγκαθιδρύουν τέτοιες συνεργασίες μεταξύ της εθνικής φρουράς των πολιτειών και διαφόρων χωρών. Μέχρι σήμερα, έχουν υπογραφεί συμφωνίες κοινής εκπαίδευσης με 85 χώρες. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, τα οποία ξεκίνησαν με στόχο τη μεταρρύθμιση των στρατών των χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, οι πολιτείες του Μέριλαντ και της Εσθονίας, του Ιλινόις και της Πολωνίας αντίστοιχα, καθώς και η Οκλαχόμα και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνίες αδελφοποίησης. Με άλλα λόγια, δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται για τους Ελληνοκύπριους. Φυσικά, η υπογραφή αυτής της συμφωνίας αποτελεί ντροπή για την Τουρκία, αλλά κάτι χειρότερο έχει ήδη συμβεί χωρίς να το καταλάβουμε. Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν ειδική εκπαίδευση στους Ελληνοκύπριους μεταξύ 5 Ιουλίου και 5 Αυγούστου».

    Ο Σεντίρ επίσης επιχειρεί να διαψεύσει την άποψη ότι η «νέα στρατιωτική συνεργασία που εγκαθιδρύουν οι ΗΠΑ με τους Ελληνοκύπριους είναι ένα νέο βήμα στην κίνηση για την περικύκλωση της Τουρκίας».

    «Αυτή είναι μια αμφιλεγόμενη ερμηνεία», λέει ο Σεντίρ και προσθέτει:

    «Το πρώτο σημείο που πρέπει να έχουμε κατά νου για να κατανοήσουμε την αλήθεια του θέματος είναι το βαθύ δίκτυο σχέσεων μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και της Ρωσίας. Το 2013, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στον ελληνοκυπριακό τομέα, η Μόσχα αναδιάρθρωσε το χρέος της Λευκωσίας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκείνη την εποχή, τα ρωσικά πολεμικά πλοία άρχισαν να λαμβάνουν υπηρεσίες εφοδιασμού από λιμάνια που ελέγχονται από τους Ελληνοκύπριους. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της του ελληνοκυπριακού τομέα εμπλουτίστηκαν με 11 ξεχωριστές συμφωνίες, και παρά τις κυρώσεις της ΕΕ λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης παραβρέθηκε στους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου στη Μόσχα. Οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να σπάσουν τους δεσμούς μεταξύ ελληνοκυπριακού τομέα και Ρωσίας και το έχουν καταφέρει. Επιστρέφοντας στην αρχή, μπορούμε να πούμε ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να σκοτώσει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Το τι θα κάνει η Ρωσία δεν μας αφορά, αλλά η Τουρκία λαμβάνει στρατιωτικά μέτρα κατά της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ο αρθρογράφος τέλος αναφέρει ότι δεν είναι ορθή η αντίληψη ότι η κυβέρνηση Μπαίντεν στρέφεται στα πάντα εναντίον της Τουρκίας, σημειώνοντας τα εξής:

    «Η πρόταση που άνοιξε τον δρόμο για τη στρατιωτική στήριξη του ελληνοκυπριακού τομέα έγινε από δύο Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές, τον Μενέντεζ και τον Ρούμπιο, οι οποίοι είναι εχθροί της Τουρκίας, τον Απρίλιο του 2019, όταν ο Τραμπ ήταν στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης άρει το εμπάργκο όπλων για ένα χρόνο, όχι επ' αόριστον, επειδή δεν εμπιστεύονται πολύ την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Οι σχέσεις Ρωσίας ? νότιας Κύπρου θα επανεξεταστούν το επόμενο έτος. Υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι οι πωλήσεις όπλων θα συνεχιστούν, αλλά δεν είναι αυτό για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε. Εάν οι ΗΠΑ πωλούσαν μόνο αμυντικά όπλα στον ελληνοκυπριακό τομέα, θα το λέγαμε πώληση που έγινε από φόβο για την Τουρκία και δεν θα ασχολούμασταν με αυτό. Ωστόσο, μεταξύ των όπλων που σχεδιάζεται να πωληθούν υπάρχουν και επιθετικά όπλα. Ούτε η Τουρκία ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορεί να δεχθεί την πώληση επιθετικών όπλων σε ένα από τα δύο μέρη με τα οποία υπάρχει μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

    (ΓΜ)

    [03] Γιαϊτζί: «Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά για να εισβάλει στην Τουρκία»

    Η διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (08.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,Zz0RlogwKC78byWeR7nTodrficJAeZoB3PS4vw87oLCpRjkeZYek9TYObjx1wf8y0us0VwUzBgbiMq3UwhM3zjy6GkkVeJh7MJZzBbRa&typo=1), o απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά προκειμένου να εισβάλει στην Τουρκία. Μιλώντας σε δημοσιογράφο της S?zc?, ο Γιαϊτζί υποστήριξε ότι η Ελλάδα θέλει να παρασύρει την Τουρκία σε πόλεμο και σε σύγκρουση.

    Αναφορικά με το θέμα της απόφασης των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Γιατζί υποστήριξε τα εξής:

    «Οι ΗΠΑ έχουν κυριολεκτικά πολιορκήσει την Τουρκία, ιδίως στη ‘θάλασσα των νήσων’ [Σημείωση μεταφραστή: όπως χαρακτήρισε το Αιγαίο], το Ιράκ, τη Συρία και πρόσφατα με την ανακοίνωση ότι θα άρουν το εμπάργκο όπλων στην ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου’ και θα την εξοπλίσουν με δικό της στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό. Ο σημαντικότερος πυλώνας αυτής της πολιορκίας είναι αναμφίβολα οι αμερικανικές βάσεις Αιγαίο και την Ελλάδα. Η αμυντική συνθήκη που υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας στις 8 Ιουλίου 1990 συνέχισε να ενισχύει την επιρροή, τη σημασία και την πρακτική της με την πάροδο των ετών, ιδίως στο Αιγαίο, και στις 14 Οκτωβρίου 2021 υπεγράφη η "Συνθήκη Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Στο υπογεγραμμένο κείμενο, υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα "απειλείται με απόφαση casus belli" με αναφορά στην Τουρκία».

    «Είμαστε περικυκλωμένοι;»

    Απαντώντας στο ερώτημα αν η Τουρκία είναι περικυκλωμένη, ο Γιαϊτζί υποστήριξε ότι «η Τουρκία περικλείεται σε έναν δακτύλιο φωτιάς και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη στο Αιγαίο μετατρέπεται τώρα σε βάση». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Μπορούμε τώρα να πούμε με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετατοπίζουν το ανατολικό μέτωπο από την Τουρκία στην ανατολική Ελλάδα. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο όπλων στον ελληνικό τομέα της νότιας Κύπρου και το ανακοίνωσαν στην επέτειο που γιορτάζουν οι Ελληνοκύπριοι (1 Οκτωβρίου 2022) είναι επίσης απόδειξη ότι το ανατολικό μέτωπο μετατοπίζεται σταδιακά προς την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να φέρουν την Τουρκία σε σύγκρουση με την Ελλάδα και έτσι να μας αποβάλουν από το ΝΑΤΟ. Αν αυτό το σχέδιο πετύχει, η νότια Κύπρος και το Ισραήλ θα γίνουν δεκτά στο ΝΑΤΟ και η Τουρκία θα αποκτήσει το καθεστώς του κράτους που κατέχει ένα μέλος του ΝΑΤΟ στην Κύπρο. Θα επέμβει στην Τουρκία με τη βοήθεια του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και θα ενεργοποιήσει τα κατοχικά της σχέδια. Ταυτόχρονα, θα παρουσιάσει τις επιχειρήσεις κατά του PKK-YPG ως επιχείρηση κατά ενός συμμάχου».

    Απαντώντας, τέλος στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει η Τουρκία, ο Γιαϊτζί υποστήριξε ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί απειλή για την Τουρκία, η οποία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνάς της βάσει του άρθρου 51 των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία πρέπει να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ. Συνέχισε λέγοντας ότι η τελευταία εξέλιξη με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως και η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη ή οι ομιλίες της προέδρου της αμερικανικής βουλής Νάνσι Πελόζι στην Αρμενία, όπου κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές και ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό.

    (ΓΜ).

    [04] Σοϊλού: Στην Τουρκία βρίσκονται 3.646.278 Σύριοι πρόσφυγες

    Η Yeni ?afak (08.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,Q5mNiZOzdmD6-prAynDLUylJAhHfYb7yi8-RBFOC6EomQH65U-bDj88BESAZ1nLbTWqUepyw2FzkgoCiMI5lqwWcHuy7NcAId7sdS6p1LAoGkY,&typo=1) δημοσιεύει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των Σύριων προσφύγων που διαβιούν στην Τουρκία είναι 3.646.278.

    Μιλώντας σε συνάντηση αξιολόγησης για τη μετανάστευση που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης της Επαρχίας Κωνσταντινούπολης, ο Σοϊλού αναφέρθηκε στον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και στα μέτρα που λαμβάνονται.

    Σύμφωνα με τον Σοϊλού ο αριθμός των προσφύγων που έχουν λάβει άδεια παραμονής ανέρχεται σε 1.363.980. Δήλωσε επίσης ότι οκτώ δήμοι της Κωνσταντινούπολης θα πάψουν να παρέχουν άδειες παραμονής σε πρόσφυγες.

    Ο Σοϊλού, τέλος, δήλωσε ότι από τις αρχές του έτους έχουν συλληφθεί 143.450 άτυποι μετανάστες που εισήλθαν παρανόμως στην Τουρκία, ενώ έχουν απελαθεί συνολικά 68.210 άτομα.

    (ΓΜ)

    [05] Συλλήψεις 51 ατόμων κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας του HDP

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (09.10.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,lU-9G6SabjnHZkY2ZISdsJN4RV-csPm-DTKsJO7FgVplYn72YsCVYK2bfuijVlzxSNGYQ0tAOxzwbCCEjqzm18qsg-ZiY9jA0rXAEsaHEQ,,&typo=1 ) μετέδωσε ότι 51 άτομα συνελήφθησαν μετά από παρέμβαση της τουρκικής αστυνομίας σε διαμαρτυρία του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Κωνσταντινούπολη.

    Η αστυνομία επενέβη στις πορείες που διοργάνωσε το HDP στις περιοχές Kad?k?y, Beyo?lu και Esenyurt της Κωνσταντινούπολης. Συνελήφθησαν συνολικά 51 άτομα, 19 στο Kad?k?y, 23 στο Beyo?lu και 9 στο Esenyurt.

    Το Κόμμα μαζί με άλλες φιλο-κουρδικές οργανώσεις, διοργάνωσε διαδήλωση με τίτλο: «Πορευόμαστε για την ελευθερία ενάντια στη συνωμοσία, την απομόνωση, το σύστημα βασανιστηρίων στις φυλακές και την εγκατάλειψη ασθενών κρατουμένων να πεθάνουν».

    Τα 51 άτομα που συνελήφθησαν εξακολουθούν να τελούν υπό αστυνομική κράτηση.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 10 October 2022 - 12:41:52 UTC