Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-09-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 185/2022 23.09.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Το Σάββατο συνάντηση με Γκουτέρρες ? Πιθανώς touch down πτήση από Μόσχα μέσω Τουρκίας
  • [02] Δήλωση λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών για την απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση Λοϊζίδου
  • [03] Έκκληση Ερτουρούλογλου στα κράτη του OIC να αναγνωρίσουν επίσημα την «ΤΔΒΚ»
  • [04] Συνάντηση Ερτουγρούλογλου ? Lacroix στη Νέα Υόρκη
  • [05] Συνάντηση Ολγκιούν με Enrique Mora και Nathalie Estival-Broadhurst.
  • [06] Συζητά αν είναι εφικτά τα δύο κράτη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, λέει ο Έρχουρμαν
  • [07] Από τις Τουρκικές Δημοκρατίες τα πρώτα βήματα για αναγνώριση, λέει ο Χασίπογλου
  • [08] Ακανσόι: «Για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής η έκκληση Ερντογάν για αναγνώριση»
  • [09] Τούρκος επιχειρηματίας ο μεγαλομέτοχος της νέας «αεροπορικής εταιρείας»
  • [10] Aτακάν: «Οι πτήσεις από τη Ρωσία προς Τύμπου είναι εφικτές»
  • [11] Σε Κονγκολέζους μη δικαιούχους παραχώρησε «υπηκοότητα» το κατοχικό καθεστώς
  • [12] Εποικοδομητική η συνάντηση του με τον Σοϊλού, δηλώνει ο Όζτουρκλέρ
  • [13] Επαφές Αμτζάογλου στην Άγκυρα
  • [14] H απόφαση για τον Ανδρέα Σουτζή αναμένεται στις 27 Σεπτεμβρίου
  • [15] Βολές αεράμυνας στην κατεχόμενη Μόρφου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Θα ήμασταν ευτυχείς αν ξεκινούσαν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στην ‘ΤΔΒΚ’»
  • [02] «Πτήση από τη Ρωσία προς την ΤΔΒΚ: Κάθε μέρα με μετεπιβίβαση στην Αττάλεια»
  • [03] Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Κιλιτσντάρογλου-Θα συναντηθεί με ακτιβιστές
  • [04] Πρόσκληση Τουρκίας στην συνάντησης ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας
  • [05] Διπλωματικές επαφές Τσαβούσογλου
  • [06] Πτώση επιτοκίων ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας
  • [07] Δεύτερο μετά τον Κιλιτσντάρογλου δείχνει δημοσκόπηση τον Ερντογάν

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Το Σάββατο συνάντηση με Γκουτέρρες ? Πιθανώς touch down πτήση από Μόσχα μέσω Τουρκίας

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (22.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,HvAeCEhvla-dJOcv-wSsA1EqkU8RWl78gK9H85mSdbi75JZRZRf0PRaHTqdHDpL2zGpITLPzQ57K5C2NpFLbQ62gWB9WkxSojqoch8EchuINK1loP1dzJL8&typo=1), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι αντίκτυπο και εντυπώσεις όχι μόνο στη Νέα Υόρκη αλλά και σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου δημιούργησε η πρόσφατη ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του παράνομου Bayrak, ο Τατάρ ανέφερε ότι μαζί με την ομάδα του πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις και επαφές στη Νέα Υόρκη, παρακάθησε σε συναντήσεις που διοργάνωσαν ορισμένες ενώσεις και συναντήθηκε με επιχειρηματίες.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι πραγματοποίησαν αξιολογήσεις με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την ομάδα του και πρόσθεσε ότι ο ειδικός του απεσταλμένος Εργκιούν Ολγκούν είχε συναντήσεις με εκπροσώπους ορισμένων χωρών.

    Αναφερόμενος στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε ότι η ομιλία Ερντογάν και η έκκλησή του για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, δημιούργησαν αντίκτυπο και εντυπώσεις, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη αλλά και σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου.

    Σημειώνοντας ότι μοιράζεται με την διεθνή κοινότητα την θέση ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να ξεκινήσουν σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος αυτό επισήμανε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου.

    Επισημαίνοντας ότι ο Έρντογαν αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων πριν από την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι δικαίωμα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Ο Τατάρ επίσης υποστήριξε τα εξής:

    «Είναι σημαντικό για κάθε λαό να καθορίζει τα δικά του δικαιώματα και ο κύριος Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει το άδικο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους και επιπρόσθετα να αναγνωρίσει την ‘ΤΔΒΚ’ για πρώτη φορά στον ΟΗΕ. Αυτό είναι πια ιστορία. Αυτό είχε απόηχο. Στην προσεχή διαδικασία, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για αναγνώριση, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα σε διμερείς επαφές, συναντήσεις και διάφορα περιβάλλοντα τους λόγους για τους οποίους αυτό είναι απαραίτητο».

    Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι ισορροπίες έχουν πλέον αλλάξει στην περιοχή και πρόσθεσε ότι «έχει πλέον τεθεί φρένο εκ μέρους της ανώτατης αρχής» στο «παιχνίδι», κατά την έκφρασή του, που παίζει το «δίδυμο Ελληνοκυπρίων ?Ελλάδας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφέροντας ότι αξιολογούσαν συνεχώς τα ζητήματα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Τουρκικό Σπίτι στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ είπε ότι πραγματοποίησαν συναντήσεις με αρχηγούς κρατών στην έδρα της τουρκικής αντιπροσωπείας με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν και συζήτησαν διάφορα θέματα.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις αυτές, ο Τατάρ είπε:

    «Συζητήσαμε διάφορα θέματα, από το αθλητικό εμπάργκο που επιβλήθηκε στη νεολαία μας μέχρι το πώς αυτό μπορεί να ξεπεραστεί και εξασφαλίσαμε τη στήριξή τους. Διότι ξέρετε, ανέφερα και εκεί πάλι την μη συμμετοχή των νέων μας στου ισλαμικούς Αγώνες στο Ικόνιο και τις επιδράσεις αυτής σε εμάς και στους νέους μας. Αυτό είναι σημαντικό, είναι σημαντικό να ανοίξουμε το δρόμο για τη νεολαία μας και να κάνουμε εκκλήσεις για την άρση των εμπάργκο. Αυτά φέραμε στην ατζέντα».

    Αναφερόμενος στο θέμα των απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς την κατεχόμενη Κύπρο, ο Τατάρ υπενθύμισε τα λόγια του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για το θέμα και σημείωσε τα εξής:

    «Θα δούμε μαζί πώς θα συμβεί αυτό στο τέλος της ημέρας, αλλά γνωρίζω ότι μια ιδιωτική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία και σίγουρα υπάρχουν πρωτοβουλίες στη Μόσχα για τη ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών. Μπορεί να ξεκινήσει με ‘touch down’ [πτήσεις] μέσω Τουρκίας και στη αργότερα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος».

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι θα επιστρέψουν ικανοποιημένοι από τη Νέα Υόρκη και ότι θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το Σάββατο. Κατέληξε λέγοντας ότι στον Γενικό Γραμματέα θα πει τα ίδια που είχε πει και προηγουμένως και ότι θα ζητήσει επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων προκειμένου να προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις.

    (ΓΜ)

    [02] Δήλωση λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών για την απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση Λοϊζίδου

    Ο παράνομος Bayrak (23.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,9pVmDmh2Hg5XePvLHrn2fBqqLrCfljfQjZFeSrSz03NeRhpQykOMsqKBUVna9e8DHz2c0j2n7MeSU4R0SJ7JnJFn6FUtfadZZUzIVTYhiS5yDIAmlc,&typo=1) μεταδίδει ότι ένδειξη του γεγονότος ότι στην «ΤΔΒΚ», όπως αναφέρεται στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, συστάθηκε ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο χαρακτήρισε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επιτήρησης και επίβλεψης του Συμβουλίου στην εφαρμογή της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αναφορικά με την ιδιωτική προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας.

    Σε γραπτή δήλωση, το λεγόμενο υπουργείο υποστηρίζει ότι με την απόφαση που λήφθηκε στο Στρασβούργο στις 20-22 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» (ΕΑΠ) που λειτουργεί στα κατεχόμενα και επισημαίνει ότι σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν για αποζημίωση και ανταλλαγή όσο και οι αποφάσεις για επιστροφή περιουσιών που λαμβάνονται σύμφωνα με τον «νόμο της ΕΑΠ».

    Υποστηρίζοντας ότι είναι εμφανές πως η «ΕΑΠ» αποτελεί την διεύθυνση των αιτημάτων των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με τις περιουσίες τους που βρίσκονται «εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ», το λεγόμενο υπουργείο ισχυρίζεται και τα εξής:

    «[?] Ως γνωστό, η Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών που συστήσαμε το 2005 με σκοπό την αξιολόγηση περιουσιακών αξιώσεων των Ελληνοκυπρίων, γίνεται αποδεχτή ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο με την απόφαση Δημόπουλος που ανακοινώθηκε το 2010 και κατοπινές αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Με αυτή την απόφαση που λήφθηκε η Επιτροπή, κλείνοντας την εξέταση της απόφασης Λοϊζίδου, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την αποτελεσματικότητα της ΕΑΠ. Η ΕΑΠ παράγει θεραπείες κατά τρόπο σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω αξιολόγησης των αιτημάτων αποζημίωσης, ανταλλαγής και επιστροφής των Ελληνοκυπρίων αιτητών, προστατεύοντας τους κατόχους δικαιωμάτων σύμφωνα με το σύστημα περιουσιών στην χώρα μας.

    Έγινε αποδεχτή ενώπιον της Επιτροπής η στάση μας κατά τη διαδικασία εξέτασης της απόφασης του ΕΔΑΔ για την Λοϊζίδου προς την κατεύθυνση του ότι σύμφωνα με τον νόμο της ΕΑΠ δεν είναι δυνατή η επιστροφή των εν λόγω περιουσιών της Λοϊζίδου, όμως η προαναφερθείσα θα μπορούσε να απαιτήσει αποζημίωση και ανταλλαγή προσφεύγοντας στην ΕΑΠ. Έτσι, ενώ αποκαλύφθηκε πόσο αβάσιμη είναι η προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της επιστροφής με αναφορά στην απόφαση Λοϊζίδου, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η αποτελεσματικότητα των επιλογών της αποζημίωσης και της ανταλλαγής στη αντιμετώπιση των περιουσιακών αιτημάτων.

    Με άλλα λόγια, σύμφωνα με αυτή την απόφαση που λήφθηκε, οι αποφάσεις για αποζημίωση και ανταλλαγή που θα ληφθούν κατά τρόπο εναρμονισμένο με τον νόμο της ΕΑΠ, είναι τόσο ισχύουσες όσο η απόφαση για επιστροφή.

    Αυτή η απόφαση δείχνει για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας έχει εγκαθιδρύσει ένα περιουσιακό καθεστώς σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ως η ΕΑΠ αποτελεί τη διεύθυνση των αιτημάτων των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με τις περιουσίες τους που βρίσκονται εντός των συνόρων της χώρας μας.

    Όσο και αν η ελληνοκυπριακή πλευρά, που ενεργεί με πολιτικά κίνητρα εντός της επιτροπής και οι γνωστοί υποστηρικτές της, καθυστέρησαν το κλείσιμο της εξέτασης της απόφασης Λοϊζίδου, η απόφαση που λήφθηκε σήμερα είναι θετική. [?]

    Όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, έτσι και από εδώ και στο εξής οι αρχές μας θα συνεχίσουν να κάνουν βήματα προστατεύοντας τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Έκκληση Ερτουρούλογλου στα κράτη του OIC να αναγνωρίσουν επίσημα την «ΤΔΒΚ»

    Ο παράνομος Bayrak (23.09.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,WRr1HKpeevqsfiDNhrZzKISl8-6o3J4745KcD58UPzKvxSn3rCMGjZR33PDEd-GYi9kFw8RHOsxIRRscva3liyuWRVy354Z8UdIogYZmgXEqguW1at&typo=1) μεταδίδει ότι ο Ταχσίν Ερτουρούλογλου, «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, μιλώντας στην Ετήσια Συντονιστική Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε τα μέλη του οργανισμού να αναγνωρίσουν επισήμως την «ΤΔΒΚ».

    «Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, φέραμε το νέο μας όραμα στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό που έγιναν στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021, με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι θα διασφαλίσει την απαραίτητη σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία στην Κύπρο και στον περιβάλλοντα χώρο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύει ότι μια συμφωνία στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας στο νησί μπορεί να συναφθεί μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Ως εκ τούτου, ο τουρκοκυπριακός λαός απαιτεί την επίσημη αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και των κεκτημένων δικαιωμάτων του, δηλαδή την εκ νέου επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού κράτους», ισχυρίστηκε ο Ερτουρούλογλου.

    «Το Κυπριακό είναι ζήτημα καθεστώτος»

    «Το Κυπριακό ήταν και συνεχίζει να βρίσκεται στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας για σχεδόν 60 χρόνια. Διότι το όλο θέμα, δυστυχώς, διαγνώστηκε λανθασμένα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αρχικά. Το Κυπριακό είναι ζήτημα καθεστώτος. Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο λαοί στο νησί είναι ίσοι κυριαρχικά και κάθε προσπάθεια επίλυσης αυτού του ζητήματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτό το γεγονός», υποστήριξε ο Ερτουρούλογλου και πρόσθεσε:

    «Η καταπολέμηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον έχει γίνει πιο δύσκολη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αυτή η αλλαγή παραδείγματος ισχύει και για το Κυπριακό. Ως εκ τούτου, επιτρέψτε μου να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να εκφράσω τις απόψεις μου για το νέο όραμα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου που σχεδιάστηκε ενόψει των νέων δυναμικών τόσο στο νησί όσο και στην περιοχή».

    Έκκληση για επίσημη αναγνώριση

    «Έχουν χαθεί περισσότερα από 50 χρόνια στις διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία στην Κύπρο», επανάλαβε ο Ερτουρούλογλου και υπενθυμίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε δηλώσει μετά την «κατάρρευση» της διάσκεψης για την Κύπρο στο Crans-Montana τον Ιούλιο του 2017, ότι «είναι καιρός να διερευνηθούν άλλες επιλογές στην Κύπρο, κάλεσε της χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας να αναγνωρίσουν την «ΤΔΒΚ» λέγοντας τα εξής:

    «Όπως μπορεί να εκτιμηθεί, μόνο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ίσων έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Διαφορετικά, όλες οι προσπάθειες δεν θα είναι παρά χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Το νησί της Κύπρου είναι ένα ενιαίο νησί, αλλά αποτελείται από δύο κράτη. Όσο συνεχίζεται η αντιμετώπισή μας ως ‘κοινότητα’ στο σύνολο του ελληνοκυπριακού κράτους, που ενεργεί υπό το όνομα ‘Κυπριακή Δημοκρατία’, δεν θα υπάρχει ελπίδα για ειρήνη και συμφιλίωση στο νησί και στην περιοχή».

    Παροχή υποστήριξης

    Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον ισλαμικό κόσμο, ο Ερτουρούλογλου είπε τα εξής:

    «Οι πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές προκλήσεις που προκύπτουν από τις ένοπλες συγκρούσεις είναι τα κύρια εμπόδια για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας των κρατών μελών του OIC. Υπό αυτές τις συνθήκες, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία.

    Αναμφίβολα, είναι ευθύνη μας να υποστηρίξουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Παλαιστίνη με κάθε δυνατό τρόπο και να ανακουφίσουμε τα δεινά τους. Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν επίσης σύμφωνο με το πνεύμα αλληλεγγύης του OIC.

    Είναι κοινή μας ευθύνη να παρέχουμε πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις περιοχές του ισλαμικού κόσμου που χρειάζονται βοήθεια, ιδιαίτερα στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη/Ελλάδα. Πιστεύω ότι η συντονισμένη εργασία μας στους τομείς της ειρήνης και της ασφάλειας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της υγείας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των αδελφών και των αδελφών μας σε όλο τον κόσμο. Ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του αξιότιμου Γενικού Γραμματέα για τη μείωση της φτώχειας, τη βελτίωση της χωρητικότητας των υποδομών, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και άλλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις του OIC».

    (ΙΣ)

    [04] Συνάντηση Ερτουγρούλογλου ? Lacroix στη Νέα Υόρκη

    Η Κ?br?s Postas? (22.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,tFObbH8gLBZrNB0qyXnwPmaU8NcRvPACTsLV3i77Ci-AzoyyVA3maAsUlF01FIbqRfauVjFnFhjFsUIAUAXOw693gxWMEx38kNJGg,,&typo=1) γράφει ότι με τον Jean-Pierre Lacroix, Βοηθό του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, συναντήθηκε χθες στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σχέσεις της «ΤΔΒΚ» με την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν στην συνάντηση κατά την οποία παρόντες ήταν επίσης ο λεγόμενος υφυπουργός εξωτερικών Κεμάλ Κιοπρουλού, ο «εκπρόσωπος» του κατοχικού καθεστώτος στην Ουάσιγκτον Μουσταφά Λακανταμιαλί και ο «πρώτος γραμματέας» Σερτάτς Γκιουβέν.

    (ΓΜ)

    [05] Συνάντηση Ολγκιούν με Enrique Mora και Nathalie Estival-Broadhurst.

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (22.09.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,rPpOPmAaHmjis83kT8jGARwZZeFo7jiyWZHe3Gz2dAY0ieepEBmtJkc103voQOierFugg7Lafh6mDbZdLB7-fNIDzX6kNFFBFEfgJ8qL0,&typo=1), ο «ειδικός αντιπρόσωπος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Εργιούν Ολγκιούν συναντήθηκε με τον Enrique Mora, Αναπληρωτή ΓΓ και Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Κατά τη συνάντηση, ο Ολγκιούν ανέφερε στον Mora ότι μια νέα επίσημη διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος εκπροσώπησης της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Ο Ολγκιούν εξέφρασε και την θέση ότι για να μπορέσει η ΕΕ να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και στη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να σταματήσει, όπως υποστήριξε, να είναι ο υπερασπιστής των «ηγεμονικών θέσεων» της ελληνοκυπριακής πλευράς και να ακολουθήσει μια πολιτική που σέβεται τα κεκτημένα δικαιώματα των πλευρών.

    Υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υπαγορεύει στους Τουρκοκύπριους τους «όρους λύσης», ο Ολγκιούν είπε ότι για αυτούς θα μπορούσαν να αποφασίσουν οι εγγυήτριες χώρες μαζί με τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Ο Ολγκιόυν αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού της, ισχυριζόμενος ότι «αυτή η κατάσταση ενέχει κινδύνους για πιθανή πρόκληση νέας κρίση στο νησί και στην περιοχή». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτές οι ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του «λαού» και ισχυρίστηκε ότι θα δοθεί η απαραίτητη «προληπτική απάντηση».

    Ο Ολγκούν ενημέρωσε επίσης τον Mora για τις 6 προτάσεις «συνεργασίας» που διαβίβασε η τουρκοκυπριακή πλευρά στην ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και ζήτησε από την ΕΕ να «ενθαρρύνει» την ελληνοκυπριακή πλευρά να εφαρμόσει αυτές τις προτάσεις, οι οποίες, όπως υποστήριξε, είναι φανερό ότι συμβάλλουν στην ειρήνη και την σταθερότητα τόσο στο νησί όσο και στην περιοχή.

    Στη συνάντηση, παρών ήταν επίσης ο «συντονιστής των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών», Γκιουνές Ουνάρ καθώς και η «3ς γραμματέας» στην «αντιπροσωπεία» του καθεστώτος στην Ουάσιγκτον, Ντενίλ Ερτούγ Ακίν.

    Συναντήθηκε με την Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Γαλλίας στα ΗΕ

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (23.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbrtk.net&c=E,1,qCMhZU79KNqUsPmbBvQQodPh2CY0UYsjqi5ZgyC6WRZyw0aFw7jZd3oMDq4D3tPgAz0nwSwdVOuiQWk3OvhGyUI9pxvpHKMsvTuFmk8bqT9RhihoKGo-O513edGt&typo=1), ο Ολγκιούν συναντήθηκε και με την Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Γαλλίας στα ΗΕ, Πρέσβειρα Nathalie Estival-Broadhurst.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, στη συνάντηση, ο Ολγκιούν υποστήριξε ότι με τις ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού της, δημιουργούνται κίνδυνοι που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες κατευθύνσεις στην ήδη εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Ολγκιούν ισχυρίστηκε επίσης ότι η πώληση όπλων από την Γαλλία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μπορεί να οδηγήσει την ελληνοκυπριακή ηγεσία σε μια πιο επιθετική και αλαζονική στάση, ενώ για το θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «η ΤΔΒΚ δεν έχει άλλη επιλογή από το να λαμβάνει αντίστοιχα βήματα με τη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας».

    Ο Ολγκιούν ζήτησε επίσης τη στήριξη της Γαλλίας για να τεθούν σε εφαρμογή οι 6 «προτάσεις συνεργασίας» που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον συνεργασίας στο νησί και στην περιοχή και διαβιβάστηκαν από τα ΗΕ στην ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις αυτές είναι προς όφελος των δύο πλευρών, αφού στηρίζονται στην φιλοσοφία αμοιβαίου κέρδους (win-win).

    Επιπλέον, ο Ολγκιούν υποστήριξε «ότι προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία που να βασίζεται στα κεκτημένα δικαιώματα των πλευρών, πρέπει να ξεπεραστεί η πολιτική και οικονομική ανισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές». Για να γίνει αυτό, όπως ανέφερε, θα πρέπει οι ξένοι πρωταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.

    Ο Ολγκιούν εξέφρασε τέλος την θέση ότι «μια νέα πολιτική διαδικασία είναι εφικτή μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος εκπροσώπησης της τουρκοκυπριακής πλευράς».

    (ΑΚ)

    [06] Συζητά αν είναι εφικτά τα δύο κράτη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, λέει ο Έρχουρμαν

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (22.09.22, https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,2HgZ-TuUR3PaWlOMluJr-PPSqKbNVx2Ks-Va7tSILhfjTr2KGQwbs9DCB8n28ghKzxlGElp47VUZHbffxvq3QO2aeriuMVsyjWbUk0dxZ5Tc1ALwUSw,,&typo=1) γράφει ότι o πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχιουρμάν δήλωσε ότι είναι ως κόμμα είναι ανοιχτοί να συζητήσουν σε κάθε πλατφόρμα τη λύση της ομοσπονδίας και το αν είναι δυνατή η λύση των δύο κρατών στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Έρχιουρμαν ανέφερε τα εξής σε σχέση με τις απόψεις των «βουλευτών» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) που καλούν το CTP σε συνεργασία για τη λύση των δύο κρατών:

    «Έχουμε συζητήσει σε κάθε πλατφόρμα τι είναι η ομοσπονδία, τι σημαίνει πολιτική ισότητα, πώς μοιράζεται η κυριαρχία σε μια ομοσπονδία, αν είναι δυνατή μια λύση δύο κρατών στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και γιατί βλέπουμε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα ως το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης. Από εδώ και στο εξής, είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα αυτά σε κάθε πλατφόρμα με βάση την γνώση. Ελάτε να τα συζητήσουμε ξανά μπροστά στην κοινή γνώμη λαμβάνοντας ως βάση την γνώση. Αν υπάρχει ειλικρίνεια, θα αποφασίσουμε μαζί για ποιο θέμα μπορούμε να "συνεργαστούμε" για το μέλλον αυτής της χώρας και αυτού του λαού».

    (ΓΜ)

    [07] Από τις Τουρκικές Δημοκρατίες τα πρώτα βήματα για αναγνώριση, λέει ο Χασίπογλου

    Η G?ne? (23.09.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερτουγρούλ Χασίπογλου χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό βήμα την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών για αναγνώριση της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ». «Θα αγωνιστούμε για αναγνώριση της ΤΔΒΚ», ανέφερε μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του παράνομου Bayrak.

    Ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακής πλευρά δεν επιθυμεί τον διαμοιρασμό του πλούτου του νησιού και ότι το κόμμα του προσπαθεί να δείξει και να εξηγήσει αυτή την νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων στα [τουρκοκυπριακά] αριστερά κόμματα.

    Επανάλαβε ότι το UBP υιοθέτησε το «μοντέλο λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο και ότι προς αυτή την κατεύθυνση εξελέγη στην «προεδρία» ο Ερσίν Τατάρ.

    Υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην «πραγματικότητα των δύο κρατών και λαών» στο νησί, ο Χασίπογλου είπε ότι το κόμμα του έχει ως έναυσμα αυτές τις «πραγματικότητες».

    «Λέμε ότι πλέον πρέπει να τερματιστούν τα μοντέλα λύσης που θα υπόκεινται στην θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς μέσω ονείρων όπως η ομοσπονδία», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι ήρθε πλέον η ώρα να δείξουν στην διεθνή κοινότητα την «άδικη στάση» της με την επιβολή εμπάργκο στην «ΤΔΒΚ».

    «Μας έδωσε δύναμη αυτή η έκκληση του Προέδρου Έρντογαν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα πρώτα βήματα για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» θα γίνουν προς τις Τουρκικές Δημοκρατίες.

    Σημειώνοντας ότι τα κράτη ενεργούν προς την κατεύθυνση των συμφερόντων τους, ο Χασίπογλου κατέληξε λέγοντας ότι έπρεπε να δημιουργηθεί η πολιτική συγκυρία και άνοιξε ο δρόμος γι’ αυτή την συγκυρία εκ μέρους της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ακανσόι: «Για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής η έκκληση Ερντογάν για αναγνώριση»

    Η Detay (23.09.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακανσόι εξέφρασε την άποψη ότι για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής έγινε η έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών για αναγνώριση της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ».

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Ακανσόι σχολίασε την ομιλία του Τούρκου Προέδρου στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι το μόνο μοντέλο λύσης του κυπριακού προβλήματος είναι η επανένωση του νησιού.

    «Η πολιτική που εφαρμόζεται, ως η νέα πολιτική του Ερσίν Τατάρ, είναι η ίδια με την πολιτική του Ραούφ Ραΐφ Ντενκτάς», είπε ο Ακανσόι και υποστήριξε ότι πρέπει να δρουν εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και να μην βγαίνουν εκτός, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έχουν επαφές μαζί τους άλλες χώρες.

    (ΙΣ)

    [09] Τούρκος επιχειρηματίας ο μεγαλομέτοχος της νέας «αεροπορικής εταιρείας»

    Η Yeni D?zen (23.09.22) γράφει ότι μόνο στα λόγια θα είναι τουρκοκυπριακή η νέα αεροπορική εταιρεία που χαρακτηρίζεται ως «εθνικός αερομεταφορέας», καθώς στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει μόνο με 25% το κατοχικό καθεστώς. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο «υπουργός» δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί, είπε ότι 25% θα ανήκει στην «ΤΔΒΚ», 24% θα προσφερθεί στο λαό και επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 51% ανήκει στην εταιρεία Anex.

    Η εταιρεία Anex, που ανήκει στον Τούρκο Νεσιέτ Κοτσκάρ, έχει έδρα τη Ρωσία και αποτελεί μέρος του ομίλου εταιρειών ANEX Tourism (https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fglobaltourismforum.org&c=E,1,TGb911BDdA0nRJMc0h58l9BRhp490-slX21JWzXe0tNSkwlTXGPPAXNcGxEMFScgkVjgR9QPxjUo2n26h2VW86zKqr0Wxc2KK56p6e4oSd&typo=1).

    Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το όνομα της εταιρείας είχε έρθει στην επικαιρότητα όταν στελέχη της εταιρείας Anex είχαν έρθει με ιδιωτικό τζετ στα κατεχόμενα με σκοπό επένδυση σε μια μαρίνα. Η επίσκεψη έγινε το Ιούνιο του 2020, όταν ίσχυε απαγόρευση πτήσεων λόγω της πανδημίας Covid-19 και εξαιτίας του σκανδάλου είχε παυτεί ο τότε «υπουργός» τουρισμού Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος είναι ο νυν «πρωθυπουργός» του καθεστώτος.

    Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης συζητιέται το όνομα της νέας αεροπορικής εταιρείας, ότι πηγάζει από το όνομα εταιρείας που λειτουργεί ήδη στην Τουρκία από τον όμιλο Anex. Συγκεκριμένα, οι «Αερογραμμές Γαλάζια Κερύνεια» (Mavi Girne Havayollar?) θα έχουν την ίδια συντομογραφία MGK με την εταιρεία «Αερογραμμές Γαλάζιος Ουρανός» (Mavi G?k Havayollar?), που έχει εγκαθιδρυθεί και λειτουργεί στην Τουρκία. Με αυτό τον τρόπο, και χρησιμοποιώντας την ίδια συντομογραφία, τα αεροπλάνα θα απογειώνονται από τη Ρωσία, θα προσγειώνονται στιγμιαία (touch down) στην Τουρκία και στη συνέχεια θα καταλήγουν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    (ΙΣ)

    [10] Aτακάν: «Οι πτήσεις από τη Ρωσία προς Τύμπου είναι εφικτές»

    Σύμφωνα με την Diyalog (23.09.22), o πρώην «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» Τόλγκα Ατακάν δήλωσε ότι η εταιρία με ονομασία «Mavi Gime Airlines» προέρχεται από την εταιρεία με το όνομα MGA Mavi G?ky?z? (Μπλε Ουρανός), η οποία εγγράφηκε πρόσφατα στην Τουρκία και έλαβε το πιστοποιητικό AOC, και πρόσθεσε ότι «2-3 νέες γραμμές θα προστεθούν στη χώρα μας».

    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ατακάν δήλωσε ότι τα αεροσκάφη της MGA ανήκουν στη ρωσική εταιρεία Azur Air και πραγματοποιεί πτήσεις κυρίως μεταξύ Ρωσίας, Αττάλειας και Αλάνιας. Πρόσθεσε δε ότι με μία σύντομη αναζήτηση είναι δυνατόν να εξακριβωθεί πώς προήλθε το όνομα «Mavi Girne» για την υπό ίδρυση αεροπορική εταιρεία.

    Ο Ατακάν ανάφερε ότι είναι δυνατή η πραγματοποίηση πτήσεων από τη Ρωσία προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μέσω της Αττάλειας ή της Αλάνιας με touchdown.

    Δήλωσε, ωστόσο, ότι η δομή αυτή δεν αντιστοιχεί σε «εθνική» αεροπορική εταιρεία.

    (ΓΜ)

    [11] Σε Κονγκολέζους μη δικαιούχους παραχώρησε «υπηκοότητα» το κατοχικό καθεστώς

    H διαδικτυακή K?br?s Postas? (23.09.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fkibrispostasi.com&c=E,1,8X2-d9A7IYhVk8GZ4UlfJ5Plj0HXphsWx2pz5Ety0tKObYCDjBMWVOgu7Mag59boxdyT3b0-jLBlkM0UkEIPRAauOiPJn9Uh8adwfEzA,,&typo=1), υπό τον τίτλο «Παραχωρήσατε υπηκοότητα ακόμη και σε Κονγκολέζους!» στεγάζει άρθρο του Λεβέντ Όζαντάμ, ο οποίος αναφέρεται στην «παράτυπη» παραχώρηση «υπηκοοτήτων» στα κατεχόμενα από το κατοχικό καθεστώς.

    Ο Όζαντάμ γράφει ότι στο παρελθόν παραχωρήθηκε από τις προηγούμενες «κυβερνήσεις» η «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» σε δύο Κονγκολέζους, τους Maibe Mbuyamba και Jacquec Mbuyamba, η οποίοι, όπως σημειώνει, αφού επισκέφθηκαν πρώην «υπουργό», έβαλε την υπογραφή του για την παραχώρηση της «υπηκοότητας».

    Ο Όζαντάμ γράφει και τα εξής: «Ο Jacquec Mybuyamba αιτήθηκε στο υπουργείο για να του παραχωρηθεί υπηκοότητα, αλλά η σύζυγός του Maibe Mbuyamba δεν είχε υποβάλει αίτηση. Ας δούμε ποιος εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι έγινε κατά την περίοδο της θητείας του υπουργού Κουτλού Εβρέν. Αν βέβαια ο κ. Κουτλού θυμάται, ας βγει να εξηγήσει στην κοινή γνώμη γιατί παραχωρήθηκε σε αυτά τα άτομα η υπηκοότητα, για να μάθουμε και εμείς τουλάχιστον!».

    Τονίζοντας ότι ο λόγος που δίδεται ιδιαίτερη σημασία στο θέμα των «υπηκοοτήτων», είναι επειδή δεν παραχωρούνται «υπηκοότητες» σε αυτούς που στην πραγματικότητα είναι δικαιούχοι, αλλά παραχωρούνται σε άλλους και μάλιστα παράτυπα, ο Οζαντάμ αναφέρεται σε περίπτωση συγκεκριμένου ατόμου στην Κερύνεια, ο οποίος, όπως αναφέρει, είναι ιδιοκτήτης καταστήματος στην Κερύνεια εδώ και 22 χρόνια, έχει παιδιά που γεννήθηκαν στα κατεχόμενα, αλλά δεν του παραχωρείται «υπηκοότητα».

    Ο Οζαντάμ συνεχίζει το άρθρο του σημειώνοντας ότι θα πρέπει ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Ζιγιά Όζτουρκλέρ να θέσει κατά ένα σοβαρό τρόπο στο τραπέζι, το θέμα των «υπηκοοτήτων», των λαθών που έγιναν στο παρελθόν, αλλά και τα ονόματα αυτών που πήραν «υπηκοότητα» ενώ δεν δικαιούνταν.

    «Αν χρειαστεί, θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και οι υπηκοότητες που δόθηκαν με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου», προσθέτει ο Όζανταμ.

    Σημειώνοντας ότι στο παρελθόν όταν άλλαξε η «κυβέρνηση», τέθηκε στην ημερήσια διάταξη το θέμα των «υπηκοοτήτων» και πριν τις «εκλογές» ακυρώθηκαν όλες οι «υπηκοότητες» που δόθηκαν, ο Όζαντάμ προειδοποιεί ότι για να αποφευχθεί το χάος στο μέλλον, θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση των διαδικασιών παραχώρησης «υπηκοότητας» προκειμένου να μην θυματοποιηθούν και άλλα άτομα.

    (ΑΚ)

    [12] Εποικοδομητική η συνάντηση του με τον Σοϊλού, δηλώνει ο Όζτουρκλέρ

    H Vatan (23.09.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Ζιγιά Όζτουρκλέρ χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε προχθές στην Τουρκία με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου», ο Όζτουρκλερ αξιολογώντας τις επαφές του στην Τουρκία και τη συνάντηση που είχε με τον Σοϊλού, είπε ότι θα γίνουν σημαντικές βελτιώσεις με την τεχνική στήριξη της Τουρκίας και τις αναδιαρθρώσεις που θα γίνουν στο «σύστημα εισόδου και εξόδου στη χώρα» και στο «σύστημα μετανάστευσης».

    Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον Τούρκο Υπουργό, ο Όζτουρκλερ δήλωσε και τα εξής:

    «Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Λήφθηκαν πολύ σημαντικά βήματα στο θέμα της ασφάλειας της χώρας και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα με την τεχνική στήριξη που θα έχουμε στο θέμα των εισόδων και εξόδων στη χώρα και με την αναδιάρθρωση που θα κάνουμε στο σύστημα μετανάστευσης θα είμαστε σε πολύ πιο καλό στάδιο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον ομόλογό μου που μας στηρίζει σε όλα».

    (ΑΚ)

    [13] Επαφές Αμτζάογλου στην Άγκυρα

    Η G?ne? (23.09.22) γράφει ότι ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» του κατοχικού καθεστώτος, Ολγκούν Αμτζάογλου έχει μεταβεί στην Άγκυρα για επαφές με Τούρκους αξιωματούχους.

    Στις επαφές περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Μουσταφά Βαράνκ, τον Υπουργό Εμπορίου, Μεχμέτ Μους και τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας, Γκιουρσέλ Μπαράν,.

    Ο Αμτζάογλου, που συνοδεύεται από τον «μόνιμο γραμματέα» Σιαχάπ Ασίκογλου, αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 24 Σεπτεμβρίου.

    (ΙΣ)

    [14] H απόφαση για τον Ανδρέα Σουτζή αναμένεται στις 27 Σεπτεμβρίου

    Σύμφωνα με την K?br?s (23.09.22), η απόφαση για την επιβολή ποινής στον Ελληνοκύπριο Ανδρέα Σουτζή που παρανόμως παραμένει υπό κράτηση στα κατεχόμενα θα ανακοινωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

    Αυτό αποφάσισε το «στρατοδικείο» ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε χθες η υπόθεση του Ανδρέα Σουτζή και θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Σεπτεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Σουτζής συνελήφθη κατά την είσοδό του στα κατεχόμενα και ενώ δεν αποδείχθηκε ότι ενέχεται σε υπόθεση κατασκοπείας τέθηκε υπό κράτηση και παραπέμφθηκε σε δίκη εξαιτίας 5 φωτογραφιών που τράβηξε σε «στρατιωτική περιοχή» στο Βαρώσι.

    Το κόμμα Δρόμος της Ανεξαρτησίας (ΒΥ) με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι κατηγορίες που αποδίδονται στον Σουτζή είναι αναχρονιστικές και επισημαίνει ότι κράτησή του για περισσότερες από 15 μέρες χωρίς καταδικαστική απόφαση είναι παράνομη.

    (ΓΜ)

    [15] Βολές αεράμυνας στην κατεχόμενη Μόρφου

    Σύμφωνα με την Diyalog (23.09.22) αντιαεροπορικές βολές θα πραγματοποιηθούν στο πεδίο βολής Τσαμούροβα στην κατεχόμενη Μόρφου μεταξύ 4 και 6 Οκτωβρίου. Η «επαρχιακή διοίκηση» κατεχόμενης Μόρφου με ανακοίνωσή της ενημέρωσε ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στους «πολίτες» κατά τις παραπάνω μέρες και ώρες.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με την Avrupa (23.09.22) χθες το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Χαλεύκας, στα σύνορα της κατεχόμενης Κερύνειας και της κατεχόμενης Λευκωσίας, μετά από στρατιωτική άσκηση. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν δυνάμεις της «πυροσβεστικής» καθώς και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Θα ήμασταν ευτυχείς αν ξεκινούσαν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στην ‘ΤΔΒΚ’»

    Σύμφωνα με την Ak?am (22.09.22, aksam.com.tr), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ήταν ευτυχής αν ξεκινούσαν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την κατεχόμενη Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην έδρα της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, ο Έρντογαν μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις πληροφορίες περί έναρξης απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα.

    Κληθείς να σχολιάσει την έκκληση που απηύθυνε στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου και άρση των λεγόμενων εμπάργκο που κατ’ ισχυρισμό επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους και ερωτηθείς για τις πληροφορίες περί έναρξης απευθείας πτήσεων από την Ρωσία προς την κατεχόμενη Κύπρο και κατά πόσον αναμένει κάποια συγκεκριμένα βήματα σε σχέση με την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε τα εξής:

    «Φυσικά, η πολιτική μας έναντι της βόρειας Κύπρου είναι γνωστή. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Δεν βλέπουμε τη Βόρεια Κύπρο ως μια τυχαία χώρα. Την έχουμε αποδεχτεί ως δική μας, τη βλέπουμε ως τέτοια και θα τη βλέπουμε ως τέτοια. Αναφέρθηκα επίσης στο θέμα της ‘βόρειας Κύπρου’ κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν. Συζήτησα συνεχώς αυτό το θέμα μαζί του. Κατά τον ίδιο τρόπο, πάντα επαναλαμβάναμε και αναφέραμε τον δίκαιο αγώνα μας στην Κύπρο και την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του ζητήματος σε όλους τους ηγέτες που φιλοξενήσαμε στη χώρα μας ή επισκεφθήκαμε. Φυσικά, θα ήμασταν ευτυχείς αν ξεκινούσαν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή του θέματος είναι η εξής: Ως γνωστό η Ρωσία έχει πολύ υψηλό τουριστικό δυναμικό. Μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της ‘ΤΔΒΚ’ είναι ο τουρισμός. Πιστεύω ότι ένα τέτοιο τουριστικό ρεύμα προς την ΤΔΒΚ θα οδηγήσει σε ένα σοβαρό οικονομικό άλμα για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι ούτως ή άλλως μια χώρα με πολύ καλή τουριστική υποδομή. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτή την άποψη ελπίζουμε ότι θα μεταφέρουν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου΄ πολύ μπροστά. Εύχομαι ότι με την αναγνώριση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ το επόμενο διάστημα, θα περιμένει ένα πολύ διαφορετικό μέλλον το μέρος εκείνο».

    (ΓΜ)

    [02] «Πτήση από τη Ρωσία προς την ΤΔΒΚ: Κάθε μέρα με μετεπιβίβαση στην Αττάλεια»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Yeni ?afak (23.09.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fyenisafak.com&c=E,1,YaSIvqBgCX66jip3hjy5d2vzqSibOKWx6VRSJ07foys3pTCFX0aJecF93tndXcXXSwE4SlheDLdymgaYmE4jxMQXMaDY8ym5O7NdDLm6XrVdDhsJgew,&typo=1) αναφέρεται στις πληροφορίες περί έναρξης απευθείας πτήσεων από την Ρωσία στα κατεχόμενα, και γράφει τα εξής:

    «Οι πτήσεις μεταξύ Ρωσίας-ΤΔΒΚ, οι οποίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, θα πραγματοποιούνται 7 ημέρες την εβδομάδα. Οι πτήσεις θα γίνονται με μετεπιβίβαση στην Αττάλεια. Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ Ουνάλ Ουστέλ, ο υπουργός τουρισμού Φικρί Ατάογλου και ο υπουργός μεταφορών Ερχάν Αρικλί κατέβαλαν εντατικές προσπάθειες για τις πτήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν διπλωματικές και οικονομικές επιπτώσεις. Αναφέρεται ότι στην πρώτη πτήση θα παραστεί και ο Πρόεδρος Ερντογάν.

    Γίνονται σαφείς οι λεπτομέρειες των πτήσεων από τη Ρωσία προς την ΤΔΒΚ. Οι πτήσεις Μόσχας-Αεροδρόμιο Ερτζιάν, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί μέσω Αττάλειας, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Yeni ?afak, ο πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ Ουνάλ Ουστέλ, ο υπουργός Τουρισμού Φικρί Ατάογλου και ο υπουργός Μεταφορών Εργάν Αρικλί εργάστηκαν σκληρά για τις πτήσεις.

    Αναφέρεται ότι οι πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο δρομολόγιο Μόσχα-Αττάλεια-ΤΔΒΚ θα είναι καθημερινές και στην πρώτη πτήση θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Υπότιτλος: ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Έλκυσε την προσοχή το γεγονός ότι το βήμα αυτό έγινε μετά την άρση του εμπάργκο όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ελληνική Διοίκηση Νότιας Κύπρου (ΕΔΝΚ).

    Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η Ρωσία αναπτύσσει κινήσεις εναντίον των ΗΠΑ.

    Ο καθηγητής Ata Atun, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Επιστημών Κύπρου, δήλωσε: ‘Έχει επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα αυτό. Τώρα αναμένεται ένα ευνοϊκό περιβάλλον. Αν οι ΗΠΑ έκαναν ένα βήμα, η Ρωσία, η οποία είναι υποψήφια να γίνει ο δεύτερος πόλος στον κόσμο σήμερα, πρέπει επίσης να κάνει ένα βήμα. Αυτός είναι ο κανόνας της πολιτικής’.

    Υπότιτλος: Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑ

    Επισημαίνοντας τη συμφωνία του Σικάγο που έγινε το 1944, ο καθηγητής Atun είπε: ‘Η συμφωνία ορίζει ότι οι διεθνείς πτήσεις πραγματοποιούνται σε αεροδρόμια που έχουν δηλωθεί από κυρίαρχα αναγνωρισμένα κράτη. Ως εκ τούτου, η Ρωσία πρέπει να βρει μια φόρμουλα που να σχετίζεται με αυτή τη συμφωνία σε πρώτη φάση. Έως ότου συμβεί αυτό, οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται στη γραμμή Μόσχα-Αττάλεια-Ερτζιάν. Ο μόνος σύμμαχος της Ρωσίας στο μπλοκ του ΝΑΤΟ είναι η Τουρκία. Η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την Τουρκία’.

    Υπότιτλος: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Η Αναπληρωτής Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας Emete G?z?g?zelli, δήλωσε τα εξής: ‘Το κύριο ζήτημα εδώ είναι η άφιξη ενός αεροπλάνου από τη Ρωσία στην ΤΔΒΚ. Προηγουμένως, πραγματοποιήθηκε προσγείωση από το Αζερμπαϊτζάν και αποτράπηκε. Στη σημερινή συγκυρία, το γεγονός ότι το ρωσικό αεροπλάνο θα προσγειωθεί στην ΤΔΒΚ μπορεί να ερμηνευθεί ως αίσθηση της ισχύος της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική, καθώς και ως μετατόπιση του άξονα της κυπριακής πολιτικής της Ρωσίας’.

    Υπότιτλος: Μερική αναγνώριση

    Οι πτήσεις θα έχουν διπλωματικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία που να αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ οδήγησε στην ερμηνεία αυτού του βήματος που θα κάνει η Ρωσία ως διπλωματική εξέλιξη.

    Διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι ‘πτήση της Ρωσίας προς την ΤΔΒΚ σημαίνει ότι αναγνωρίζει τη διοίκηση της Λευκωσίας, έστω και εν μέρει’.

    Ενώ οι πτήσεις προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι είναι σχεδόν απομονωμένοι στον κόσμο, θα αποτελέσουν επίσης σανίδα σωτηρίας για τον τουρισμό της ΤΔΒΚ.

    Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της T?RSAB (T?rkiye Seyahat Acentalar? Birli?i ?Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας) Ali Bilir δήλωσε: ‘Είναι μια ευχάριστη εξέλιξη. Η ΤΔΒΚ θα δέχεται απευθείας επισκέπτες από τη Ρωσία. Με αυτό τον τρόπο, η άποψη των άλλων χωρών απέναντι στην ΤΔΒΚ θα μαλακώσει λίγο περισσότερο. Εάν η Ρωσία αναγνωρίσει επίσημα την ΤΔΒΚ στο μέλλον, θα την αναγνωρίσουν και άλλες χώρες’».

    (ΚΣ)

    [03] Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Κιλιτσντάρογλου-Θα συναντηθεί με ακτιβιστές

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (23.09.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2ft24.com.tr&c=E,1,bviL5XbtAp5yxuspyKdoIHdikK9jQNSjpUR8pgRutvshqZ7DQNYAHz39SL8WWHa4UbYZRKXoDGRVGLrA82OpWRKDn760ECiITXqEm2kD&typo=1) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μεταβαίνει στις ΗΠΑ μεταξύ 9 και 13 Οκτωβρίου.

    Σε δηλώσεις του, ο ηγέτης του CHP ανέφερε πως θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει επαφές κυρίως με ακτιβιστές και ότι δεν θα συναντηθεί με κανένα κυβερνητικό στέλεχος ή υπουργό στις ΗΠΑ.

    (ΚΣ)

    [04] Πρόσκληση Τουρκίας στην συνάντησης ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

    Το Ankara Anatolia (23.09.22, aa.com.tr) γράφει ότι απεστάλησαν προσκλήσεις σε 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Η πρώτη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ που θα λάβει χώρα στις 6-7 Οκτωβρίου στην Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας, που προεδρεύει της ΕΕ αυτή την περίοδο. Εκτός από τα 27 μέλη της ΕΕ, 17 χώρες προσκαλούνται στη συνάντηση.

    Αξιωματούχος της ΕΕ ανακοίνωσε ότι έχουν σταλεί προσκλήσεις σε χώρες άλλες πλην των μελών της ΕΕ για τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου. Τις επιστολές πρόσκλησης υπέγραψαν ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ο Petr Fiala, Πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας.

    Εκτός από την Τουρκία, οι χώρες στις οποίες στάλθηκαν προσκλήσεις είναι η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Γεωργία, η Ισλανδία, το Κοσσυφοπέδιο, το Λιχτενστάιν, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Ελβετία, η Ουκρανία και η Αγγλία.

    (ΚΣ)

    [05] Διπλωματικές επαφές Τσαβούσογλου

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (23.09.22, aa.com.tr) αναφέρεται στις διπλωματικές επαφές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη.

    Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε χωριστά με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong και τον Πολωνό ομόλογό του Zbigniew Rau και πραγματοποίησε από κοινού συνάντηση με τους ομολόγους της Εσθονίας Urmas Reinsalu και της Μαλαισίας Saifiddun Abdullah.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Ιρλανδό Υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας Simon Coveney, τον Μολδαβό Υπουργό Εξωτερικών Nicu Popescu και τον Υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας της Γουινέας Morrisanda Kouyate.

    Ο Tσαβούσογλου συμμετείχε και σε συνάντηση για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) που διοργάνωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Ιορδανίας και συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bou Habib, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Αιθιοπίας Demeke Mekonnen και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας Ramtane Lamamra.

    (ΓΜ)

    [06] Πτώση επιτοκίων ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

    Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT (23.09.22, trthaber.com) μετέδωσε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ανακοίνωσε μείωση του επιτοκίου από 13% σε 12%.

    (ΚΣ)

    [07] Δεύτερο μετά τον Κιλιτσντάρογλου δείχνει δημοσκόπηση τον Ερντογάν

    Η BirG?n (23.09.22 https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fbirgun.net&c=E,1,lpqI6253IbBtKzqz9OyVUETTQMYjPRt3w1uja4PtEmvKDgiSOpoKEgSnvFIU-CkPLStpI7Urldkm8V7fM3TxRBd8y06WqlrpJbHFNiRPw,,&typo=1) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Art?bir, τα αποτελέσματα της οποία δείχνουν ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εκλέγεται πρόεδρος με 10% υψηλότερο ποσοστό από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε περίπτωση διενέργειας προεδρικών εκλογών.

    Η έρευνα διενεργήθηκε σε 26 επαρχίες με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων μεταξύ 5-14 Σεπτεμβρίου 2022. Σε αυτήν συμμετείχαν 1.500 άτομα. Στο ερώτημα: «Ποιον από τους παρακάτω υποψηφίους θα ψηφίζατε αν οι προεδρικές εκλογές ήταν αυτή την Κυριακή;» δόθηκαν οι ακόλουθες απαντήσεις:

    Κιλιτσντάρογλου: 48,1%

    Ερντογάν: 38,2%.

    Αναποφάσιστοι: 13,7%.

    Η δύναμη των κομμάτων

    Όσον αφορά την δύναμη των κομμάτων, η έρευνα κατέδειξε τα εξής αποτελέσματα (στα οποία συμπεριλήφθηκε και το ποσοστό των αναποφάσιστων):

    CHP: 28,7%

    AKP: 28,6%

    IYI Parti: 15,1%

    MHP: 5,8%

    Το Φιλο-κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) φαίνεται να εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του ως «το κόμμα κλειδί» με 12,3% των ψήφων.

    Τα ποσοστά του DEVA ήταν 4,7%, του Κόμματος του Μέλλοντος (GP) 1,9% και του Κόμματος Ευτυχίας (SP) 1,4%.

    Πτώση ΑΚΡ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι η «Συμμαχία του Έθνους» (Millet ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti) έφτασε το 43,8 % των ψήφων όταν κατανεμήθηκαν οι αναποφάσιστοι ψήφοι, ενώ το ποσοστό ψήφων της «Συμμαχίας της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) παρέμεινε στο 34,4%. Η διαφορά ψήφων μεταξύ των δύο συμμαχιών είναι 9,4%.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 23 September 2022 - 13:39:31 UTC