Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 157/2022 18.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Έχουμε ένα σημαντικό τουρκικό κράτος στην Αν. Μεσόγειο»
  • [02] Θα φέρουν ξένους τουρίστες στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας, λέει Έρσοϊ
  • [03] Νέα «μεταναστευτική αμνηστία» εξήγγειλε ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών
  • [04] Μείωση του αριθμού των λεγόμενων δήμων από 28 σε 18
  • [05] Ισχυρισμοί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και σχέσεις με πολιτικούς
  • [06] Προκήρυξη διαγωνισμού για επιδιόρθωση του Κάστρου του Άγιου Ιλαρίωνα
  • [07] Ενοικιάστηκε αρχαιολογικός χώρος στα Γαστριά
  • [08] Δύο θάνατοι από Covid ? 19 και 1,015 κρούσματα την περασμένη βδομάδα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ
  • [02] Στον στόχο «Γιορουκλέρ 1» ανέλαβε καθήκοντα το «Αμπντουλχαμίντ Χαν»
  • [03] Τσαβουσογλου: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου»
  • [04] Μπόζνταγ προς Σουηδία-Φινλανδία: «Κανείς δεν μπορεί να δοκιμάζει την Τουρκία»
  • [05] Συμφωνία Τουρκίας ? Ουγγαρίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
  • [06] Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν μεταβαίνει στην Τουρκία για τους Αφγανούς πρόσφυγες
  • [07] Περιφερειάρχης αρμενικής καταγωγής για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας
  • [08] Σε επιφυλακή ο τουρκικός στρατός στα σύνορα με την Συρία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Έχουμε ένα σημαντικό τουρκικό κράτος στην Αν. Μεσόγειο»

    Η Vatan (18.08.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι διαθέτουν ένα «σημαντικό τουρκικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο σε εξάρτηση με τις μεταβαλλόμενες συγκυρίες και εξελίξεις και πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στους πεσόντες τους.

    Μιλώντας χθες κατά τα εγκαίνια του ανακαινισμένου «Μουσείου Βαρβαρότητας», όπως αποκαλούν το σπίτι στο οποίο δολοφονήθηκαν η σύζυγος και τα παιδιά του Τούρκου ταγματάρχη Ιλχάν στις 24 Δεκεμβρίου 1964 στην Λευκωσία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Ανατολική Μεσόγειος αναδιαμορφώθηκε με το ‘σμίξιμο’ των «αγωνιστών» με τα Μεχμετσίκ το 1974 και ότι αποκαταστάθηκε η ελληνοτουρκική ισορροπία στην Μεσόγειο.

    Επαναλαμβάνοντας ότι πλήρωσε μεγάλο τίμημα ο τουρκοκυπριακός «λαός» για να τα πετύχει αυτά, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι διέπραξαν εγκλήματα μη ξεχωρίζοντας βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να τα ξεχάσουν ποτέ αυτά.

    Αναφέροντας ότι πάντοτε θα βρίσκεται στην καρδιά τους ο ταγματάρχης Ιλχάν και η οικογένειά του, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι δόθηκαν τα ονόματα των τριών παιδιών του Ιλχάν στα τρία πλοία που συνοδεύουν το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από αυτήν, μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη από αυτή», είπε ευχαριστώντας και συγχαίροντας τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό.

    Κατηγορεί τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για την δολοφονία ο Τατάρ

    Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Εκείνα τα ονόματα μας εκπροσωπούν στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Γαλάζια πατρίδα, στα νερά εκείνης της θάλασσας. Εκείνα τα ονόματα εκπροσωπούν τον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού. Εκείνα τα ονόματα μας εξυψώνουν ενώπιον του κόσμου. Διότι αυτή είναι υπόθεση του μεγάλου τουρκικού κράτους, είναι εθνική υπόθεση. Με το που πάτησαν το πόδι τους τα Μεχμετσίκ στο νησί στις 20 Ιουλίου 1974 άρχισε μια νέα περίοδος, περάσαμε σε μια τελείως διαφορετική περίοδο με τον καθορισμό των συνόρων της ΤΔΒΚ. [?]»

    Αναφερόμενος στη δολοφονία της συζύγου και των παιδιών του ταγματάρχη Ιλχάν, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που τους δόθηκαν, γι’ αυτήν ευθύνεται ο μακαριστός πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και «συμμορίτες της ΕΟΚΑ που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του».

    Υποστήριξε ότι αυτά τα εγκλήματα διαπράχθηκαν μπροστά στα μάτια του κόσμου και επέκρινε το γεγονός ότι δεν οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη εκείνοι που τα διέπραξαν.

    Η εφημερίδα γράφει ότι κατά την τελετή των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, ο πρόεδρος της «βουλής», Ζορλού Τορέ, ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ, ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου, ο «πρέσβης» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάστσερι και οι διοικητές του τουρκικού κατοχικού στρατού στη Κύπρο και των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Θα φέρουν ξένους τουρίστες στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας, λέει Έρσοϊ

    Η G?ne? (18.08.22) γράφει ότι χωριστές συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ και τον λεγόμενο αναπληρωτή πρωθυπουργό και «υπουργό» περιβάλλοντος και τουρισμού, Φικρί Ατάογλου είχε χθες Τετάρτη στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ στο πλαίσιο παράνομης επίσκεψης που πραγματοποίησε.

    Τατάρ

    Μιλώντας κατά την συνάντηση με τον Έρσοϊ και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, ο Τατάρ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Τούρκο Υπουργό για την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Ο Τατάρ ευχαρίστησε και το Τουρκικό Γραφείο Διεθνούς Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) για την αποκατάσταση και το άνοιγμα του ούτω καλούμενου «Μουσείου της Βαρβαρότητας», ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι έφτασαν μέχρι σήμερα μέσα από πολλές δυσκολίες και ότι όσοι επισκέπτονται το μουσείο μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επισήμανε ότι η Τουρκία ασχολείται με μαζικές δραστηριότητες προώθησης, οι οποίες αποτείνονται σε δισεκατομμύρια αποδέχτες και τόνισε τη σημασία του να διαθέτει η Τουρκία τις δυνατότητες, τον χρόνο και τους πόρους της στους τομείς πολιτισμού και του τουρισμού για την «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το παράνομο καθεστώς.

    Ο Τατάρ σημείωσε επίσης ότι ο τουρισμός στα κατεχόμενα θα γνωρίσει άνοδο με τη λειτουργία του νέου «αεροδρομίου» της Τύμπου και πρόσθεσε ότι η αύξηση του αριθμού των φοιτητών που έρχονται φέτος από την Τουρκία, αποτελεί πηγή ενθάρρυνσης και έμπνευσης.

    Αναφέροντας ότι εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης με την υποστήριξη της Τουρκίας, ο Τατάρ πρόσθεσε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» έχουν λάβει υποστήριξη από άλλες φιλικές χώρες όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν όσον αφορά την πολιτική τους στο Κυπριακό που συνεχίζεται με το άνοιγμα του Βαρωσιού και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Έρσοϊ

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Έρσοϊ τόνισε τη σημασία που έχει για την Τουρκία η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το κατοχικό καθεστώς, και υπογράμμισε την σημασία που έχει το λεγόμενο «μουσείο βαρβαρότητας», το οποίο ανακαινίστηκε και επαναλειτούργησε, για την ιστορία της Κύπρου και την υπενθύμιση στις νέες γενιές του τι συνέβη στο παρελθόν.

    Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της «ΤΔΒΚ» και να συμβάλει στην επίτευξη προόδου στην οικονομική και κοινωνική της ζωή στα κατεχόμενα, ο Έρσοϊ είπε ότι η εκστρατεία για την προβολή της Κύπρου που θα ξεκινήσει το 2023 θα αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα για την Τουρκία τόσο σε επίπεδο αεροπορικής κίνησης, όσο και σε επίπεδο τουρισμού και προβολής. Πρόσθεσε επίσης ότι θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την προώθηση του πολιτισμού της «ΤΔΒΚ» σε εθνικές και διεθνείς πλατφόρμες.

    Εξάλλου, μιλώντας κατά την συνάντησή του με τον Φικρί Ατάογλου, ο Έρσοϊ είπε ότι η προβολή της ύπαρξης και της κουλτούρας των Τουρκοκυπρίων εκτός της Τουρκίας αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τους ίδιους και ότι με αυτή την έννοια θα συνεχίσουν και θα αυξήσουν την συνεργασία τους με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες.

    Ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ υπήρξε συρρίκνωση στον τομέα του τουρισμού σε όλο τον κόσμο, αυτό έγινε λιγότερο αισθητό στην Τουρκία και πρόσθεσε τα εξής:

    «Με τις εργασίες που κάναμε πέρυσι, όσον αφορά την προώθηση του τουριστικού δυναμικού της ΤΔΒΚ στο εξωτερικό, εξασφαλίσαμε την ενοποίηση δύο ομάδων. Πραγματοποιήσαμε με επιτυχία τις πρώτες εργασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με το νέο αεροδρόμιο που θα τεθεί σε λειτουργία στο εγγύς μέλλον, κάνουμε προετοιμασίες ως Τουρκική Υπηρεσία Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης για την αναδημιουργία της διεθνούς αερογέφυρας και τη διασφάλιση της ροής ξένων τουριστών. Από το 2023, θα εξασφαλίσουμε μέσω της Τουρκίας μια πολύ πιο έντονη ροή ξένων τουριστών προς την ΤΔΒΚ».

    (ΒΚ)

    [03] Νέα «μεταναστευτική αμνηστία» εξήγγειλε ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών

    Η K?br?s (18.08.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ζιγιά Οζτουρκέρ δήλωσε ότι η νέα «μεταναστευτική αμνηστία» θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του στον παράνομο Bayrak χθες Τετάρτη, ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών είπε ότι είχε καταστεί πολύ στενό στην «βουλή» το πλαίσιο της «αμνηστίας» που δόθηκε πρόσφατα και ότι για τον λόγο αυτό δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί η απαραίτητη αποδοτικότητα.

    Είπε ότι η νέα «αμνηστία για τη μετανάστευση» θα είναι πιο περιεκτική με τη μορφή «γενικής αμνηστίας» και την χαρακτήρισε σημαντικό βήμα όσον αφορά την καταγραφή των ατόμων που έγιναν «παράνομοι» στα κατεχόμενα, που αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο εξωτερικό ή που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες τους εντός του απαιτούμενου χρόνου.

    Δήλωσε και τα εξής ο Όζτουρκλερ: «Από τη μία πλευρά, απελαύνουμε τους αλλοδαπούς που παραμένουν παράτυπα στη χώρα και εμπλέκονται σε εγκλήματα. Από την άλλη πλευρά, εμποδίζουμε την είσοδο στη χώρα ανθρώπων που εμπλέκονται σε εγκλήματα στις χώρες τους. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ηλεκτρονική θεώρηση διαβατηρίου (E-Visa). Συμπληρωματικά, θεσπίζουμε μια γενική και ολοκληρωμένη αμνηστία για τη μετανάστευση. Θα ήθελα να αναφέρω ότι οι αλλοδαποί που για κάποιο λόγο έχουν περιέλθει σε τιμωρητέα κατάσταση στη χώρα ή που έχουν περιέλθει σε τιμωρητέα ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να θεωρήσουν τη μεταναστευτική αμνηστία ως μια τελευταία ευκαιρία».

    (ΒΚ)

    [04] Μείωση του αριθμού των λεγόμενων δήμων από 28 σε 18

    Η Halk?n Sesi (18.08.22) γράφει ότι ανακοινώθηκε από τη λεγόμενη βουλή το σχετικό «νομοσχέδιο» για την συνένωση «δημαρχείων».

    Το «νομοσχέδιο», το οποίο πέρασε με πλειοψηφία από την «αρμόδια επιτροπή», προβλέπει τη μείωση των «δημαρχείων» από 28 σε 18. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το προσωπικό, θα συνεχίζει να εργάζεται με το ίδιο καθεστώς, αλλά θα μεταφερθεί στα νέα «δημαρχεία».

    Η εφημερίδα γράφει ότι συνενώνεται ο «δήμος» Γερολάκκου με τον «δήμο» Γκιόνελι, ο «δήμος» Λουρουτζίνας με τον «δήμο» Κυθρέας και ο «δήμος» Γαλάτειας με τον «δήμο» Κώμη Κεπήρ. Συνενώνονται επίσης μεταξύ τους οι «δήμοι» Λαπήθου, Καραβά και Μύρτου, καθώς και οι «δήμοι» Λευκονοίκου και Τζιάους, ενώ σμίγουν και οι «δήμοι» Λύσης, Άσσιας και Βατυλής και μετονομάζονται σε «δήμο» Μεσαριάς.

    Τα νέα «δημαρχεία» είναι: Το «τουρκικό δημαρχείο» Λευκωσίας (στο οποίο θα υπάγονται 9 χωριά), το «δημαρχείο» Γκιόνελι (στο οποίο θα υπάγονται 7 χωριά), το «δημαρχείο» Αμμοχώστου (στο οποίο θα υπάγονται 4 χωριά), το «δημαρχείο» Κερύνειας (στο οποίο θα υπάγονται 9 χωριά), το «δημαρχείο» Μόρφου (στο οποίο θα υπάγονται 14 χωριά), «δημαρχείο» Λεύκας (στο οποίο θα υπάγονται 21 χωριά), το «δημαρχείο» Αγίου Σεργίου (στο οποίο θα υπάγονται 8 χωριά), το «δημαρχείο Δικώμου» 13 χωριά, «δημαρχείο Ακανθού» (στο οποίο θα υπάγεται 1 χωριό), «δημαρχείο» Κυθρέας (στο οποίο θα υπάγονται 20 χωριά), το «δημαρχείο» Μεσαορίας (στο οποίο θα υπάγονται 11 χωριά), «δημαρχείο» Λαπήθου - Καραβά ? Μύρτου» (στο οποίο θα υπάγονται 20 χωριά), «δημαρχείο» Κόκκινα ? Καρπασία (στο οποίο θα υπάγονται 15 χωριά), «δημαρχείο» Άγιος Επίκτητος ? Άγιος Αμβρόσιος (στο οποίο θα υπάγονται 6 χωριά), «δημαρχείο» Τρικώμου (στο οποίο θα υπάγονται 22 χωριά), «δημαρχείο» Λευκόνοικο ? Τζιάος (στο οποίο θα υπάγονται 14 χωριά), «δημαρχείο» Γαλάτειας ? Κώμη Κεπήρ (στο οποίο θα υπάγονται 9 χωριά) και «δημαρχείο» Πέργαμος (στο οποίο θα υπάγονται 7 χωριά).

    (ΒΚ)

    [05] Ισχυρισμοί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και σχέσεις με πολιτικούς

    Η Yeni D?zen (18.08.22) γράφει ότι η «αστυνομία» του κατοχικού καθεστώτος ανακοίνωσε ότι διεύρυνε την έρευνά της για «ξέπλυμα εσόδων από εγκληματικές πράξεις» που άρχισε με την σύλληψη ατόμου με τα αρχικά Σ.Τ., στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 800 χιλιάδες ευρώ κατά την είσοδό του στα κατεχόμενα μέσω του «αεροδρομίου Ερτζιάν» στην Τύμπου και ότι διαπίστωσε ότι δύο άτομα, πατέρας και γιος με το ίδιο όνομα, έφεραν στα κατεχόμενα το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι καταζητούνται κάποια άτομα και λαμβάνονται καταθέσεις σε σχέση με την υπόθεση. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας, ο ύποπτος Σ.Τ. παρέδωσε το ποσό των 2 εκατομμυρίων 100 χιλιάδων ευρώ και ότι ο συλληφθείς με τα αρχικά Ο.Τ. οδηγήθηκε εκ νέου στο «δικαστήριο», το οποίο διέταξε την διήμερη κράτησή του.

    Η εφημερίδα γράφει ότι διαπιστώθηκε πως ο ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν για την μεταφορά στα κατεχόμενα των 30 εκατομμυρίων ευρώ «χωρίς εξηγήσεις» και «χωρίς πηγή προέλευσης» είναι ο Οκκές Τας, διευθυντής της εταιρείας Sunix K?br?s. Επισημαίνεται ότι τα εγκαίνια του καταστήματος της εν λόγω εταιρείας στην κατεχόμενη Κερύνεια τελέστηκαν το 2019 από τον τότε «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ.

    Εξάλλου, ο Οκκές Τας είχε επαφές και φωτογραφίες με πολλούς πολιτικούς στην κατεχόμενη Κύπρο, «υπουργούς» και τον «πρέσβη» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάστσερι.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες του Οκκές Τας σε διάφορες περιπτώσεις μαζί με τους Μπάστσερι, Τατάρ, Χασάν Τάτσοϊ και Σουνάτ Ατούν.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Προκήρυξη διαγωνισμού για επιδιόρθωση του Κάστρου του Άγιου Ιλαρίωνα

    Η Yeni Bak?? (18.08.22) γράφει ότι η «κεντρική επιτροπή διαγωνισμών», δημοσίευσε προκήρυξη διαγωνισμού για την επιδιόρθωση κατεστραμμένου μέρους του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα όπου στεγαζόταν και καφετέρια, η οποία κάηκε ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς που ξέσπασε πέρυσι το Μάρτιο στον Πενταδάκτυλο. Η ημερομηνία λήξης της προκήρυξης είναι στις 14 Σεπτεμβρίου.

    (ΒΚ)

    [07] Ενοικιάστηκε αρχαιολογικός χώρος στα Γαστριά

    Κάτω από τον τίτλο «Κάστρο προς 60 ΤΛ τον χρόνο», η Detay (18.08.22) γράφει ότι το 2021 το λεγόμενο υπουργείο οικονομικών νοίκιασε γη, η οποία βρίσκεται εντός του κάστρου στα Γάστρια, για περίοδο τριών χρόνων προς 60 τουρκικές λίρες (ΤΛ) ετησίως.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η περιοχή του κάστρου στα Γαστριά έχει κηρυχθεί σε αρχαιολογικό χώρο πρώτου βαθμού και τέθηκε υπό προστασία του «ανώτατου συμβουλίου αρχαιοτήτων». Προσθέτει επίσης ότι με την απόφαση για ενοικίαση, ο χώρος αυτός άνοιξε για δόμηση.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χθες επισκέφθηκαν την περιοχή του κάστρου υπάλληλοι του «ανώτατου συμβουλίου αρχαιοτήτων», οι οποίοι αναμένεται να ετοιμάσουν έκθεση για τις εξελίξεις στο χώρο.

    Να σημειωθεί ότι είχε γίνει γνωστό πως κάποιες εργοληπτικές εταιρείες είχαν καταβάλει προσπάθειες για οικοδόμηση 16όροφων κτιρίων σε χώρο με αμμόλοφους στις ακτές του χωριού Γαστριά, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες αυτές συνεχίζουν τις διαδικασίες για υλοποίηση των έργων τους με διάφορους τρόπους και έχουν αγοράσει ορισμένες κατοικίες προκειμένου να πάρουν «άδεια» κατασκευής δρόμου για πρόσβαση στις περιοχές με τους αμμόλοφους.

    (ΒΚ)

    [08] Δύο θάνατοι από Covid ? 19 και 1,015 κρούσματα την περασμένη βδομάδα

    Η K?br?s (18.08.22) γράφει ότι δύο θάνατοι καταγράφηκαν στα κατεχόμενα με τελική αιτία τον Covid-19 κατά το διάστημα 10-16 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου υγείας.

    Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα διενεργήθηκαν 11,275 διαγνωστικές εξετάσεις και βρέθηκαν 1,015 νέα περιστατικά της νόσου Covid-19.

    (ΒΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

    Η H?rriyet (18.08.22, hurriyet.com.tr) γράφει ότι αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα του θα προχωρήσει στον διορισμό πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ. Ο δε πρωθυπουργός του Ισραήλ Yair Lapid σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι και το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αποκατάσταση της διπλωματικής του παρουσίας στην Τουρκία.

    Μιλώντας στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κιργισίας Jeenbek Kulubayev, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα εξής αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας ? Ισραήλ:

    «Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, ξεκίνησε η διαδικασία διαλόγου με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, ο διορισμός πρεσβευτών ήταν ένα από τα βήματα που θα κάναμε για την εξομάλυνση των σχέσεων. Είχαμε δηλώσει ότι είχαμε ξεκινήσει τις εργασίες για τον διορισμό πρεσβευτών. Ένα θετικό βήμα ήρθε από το Ισραήλ. Ως Τουρκία, αποφασίσαμε να διορίσουμε έναν πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ. [?] Ο διορισμός πρεσβευτών είναι σημαντικός για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Από την άλλη, όπως λέγαμε πάντα, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Παλαιστίνης, της Ιερουσαλήμ και της Γάζας. Θα είναι επίσης σημαντικό να μεταφέρουμε τα μηνύματά μας για το θέμα αυτό στο Τελ Αβίβ σε επίπεδο πρεσβευτών».

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από την πλευρά του, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε τα εξής: «Η επανέναρξη των σχέσεων με την Τουρκία είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την περιφερειακή σταθερότητα και πολύ σημαντική οικονομική είδηση για τους Ισραηλινούς πολίτες. [?] Μετά από συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Yair Lapid και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, το Ισραήλ και η Τουρκία αποκατέστησαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις».

    Σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εισήλθαν σε περίοδο κρίσης το 2010 μετά την επιδρομή του Ισραήλ στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα. Οι πρέσβεις αποσύρθηκαν το 2018-19 λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας στην καταστολή των παλαιστινιακών διαδηλώσεων από το Ισραήλ μετά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη H?rriyet (17.08.22, hurriyet.com.tr), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Yair Lapid. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και περιφερειακά ζητήματα. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει τα απαραίτητα βήματα για τον διορισμό νέου πρέσβη το συντομότερο δυνατό.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε κατά τις επισκέψεις του Ισραηλινού Προέδρου Isaac Herzog και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Yair Lapid στην Τουρκία.

    (ΓΜ)

    [02] Στον στόχο «Γιορουκλέρ 1» ανέλαβε καθήκοντα το «Αμπντουλχαμίντ Χαν»

    Σύμφωνα με την Ak?am (17.08.22 Ak?am.com.tr) και την Turkiye (17.08.22 turkiyegazetesi.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίντ Χαν» ανέλαβε καθήκοντα την Τετάρτη, όπου και ξεκίνησε την πρώτη του γεώτρηση στο σημείο «Γιορουκλέρ 1».

    Σε ανάρτηση του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας έγραψε τα εξής: «Tο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν ξεκίνησε σήμερα την πρώτη του γεώτρηση στο Γιορουκλέρ 1? Μετά τα χαρμόσυνα νέα στη Μαύρη Θάλασσα, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε συνέχεια στα χαρμόσυνα νέα στη Μεσόγειο αυτή τη φορά. Με τον ιδρώτα των μηχανικών μας και τις προσευχές του έθνους μας, ας είναι η τύχη του πλοίου μας καλή και η γεώτρησή του καρποφόρα».

    Το νέο τουρκικό γεωτρύπανο, συνοδεύεται στο πρώτο του καθήκον που ανέλαβε, από τα πλοία Χακάν Ιλχάν (Hakan ?lhan), Κουτσί Ιλχάν (Kutsi ?lhan) και Μουράτ Ιλχάν (Murat ?lhan), τα οποία πήραν τα ονόματά τους από «μάρτυρες» που σκοτώθηκαν στην Κύπρο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

    (ΑΚ)

    [03] Τσαβουσογλου: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου»

    Σύμφωνα με την Ak?am (17.08.22 Ak?am.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι θα συνεχίσουν πάντοτε και παντού να υπερασπίζονται την «εθνική υπόθεση της Κύπρου».

    Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Τουρκία με τον λεγόμενο υπουργό εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τατσιόϊ, σε ανάρτηση του στο Twitter, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ για την περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας της ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [04] Μπόζνταγ προς Σουηδία-Φινλανδία: «Κανείς δεν μπορεί να δοκιμάζει την Τουρκία»

    Η Ντιντέμ Οζέλ Τουμέρ, σε σημερινό της άρθρο στη Milliyet (18.08.22 Milliyet.com.tr), υπό τον πιο πάνω τίτλο, στεγάζει συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ, ο οποίος αναφερόμενος στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε ότι η Τουρκία αναμένει από αυτές τις δύο χώρες «να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» όσον αφορά στην έκδοση στελεχών του PKK και της FET?, αλλά και την ίδια στιγμή να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά στη δράση των «τρομοκρατικών οργανώσεων» στις χώρες αυτές.

    Υπενθυμίζοντας ότι στις 6 Ιουλίου 2022 η Τουρκία απέστειλε γραπτώς τα αιτήματα της προς τη Σουηδία και Φινλανδία σε σχέση με μια σειρά προϋποθέσεων που έθεσε για την αποδοχή της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως «αν νομίζουν ότι εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους στέλνοντας τα ονόματα των εγκληματιών, κάνουν λάθος». «Κανείς δεν μπορεί να δοκιμάζει την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο χώρες όσον αφορά, όχι μόνο την έκδοση εγκληματιών «τρομοκρατών» αλλά και στην απαγόρευση των δραστηριοτήτων των «τρομοκρατικών οργανώσεων», PKK και FET? στη Σουηδία και Φινλανδία, ο Μπόζνταγ πρόσθεσε ότι αναμένουν επίσης από τη Σουηδία και Φινλανδία να εφαρμόσουν όλες τις πρόνοιες του Τριμερούς Μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ τους.

    «[?] Η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι μια απόφαση που βρίσκεται στην αρχή. Αν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία, όπως αυτές περιλαμβάνονται στη γραπτή συμφωνία, η Τουρκία θα κρατήσει τον λόγο της. Ποια ήταν η δέσμευση μας; Αν κάνετε αυτά που συμφωνήσαμε, θα πούμε ναι στην ένταξη σας. Αν δεν εκπληρώσετε όμως τις υποχρεώσεις σας, τότε η διαδικασία θα ανασταλεί. Μέχρι στιγμή, οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και Φινλανδίας δεν έχουν εκπληρώσει τις προσδοκίες της Τουρκίας. [?]», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

    (ΑΚ)

    [05] Συμφωνία Τουρκίας ? Ουγγαρίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας

    H Cumhuriyet (18.08.22, cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι συμφωνία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Τουρκία και την Ουγγαρία.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Ούγγρος Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Laszlo Palkovics δήλωσε ότι ο ουγγρικός στρατός αποφάσισε να προμηθευθεί τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από την Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραχθούν στην Ουγγαρία τα εν λόγω οχήματα και ότι η παραγωγή των τεθωρακισμένων οχημάτων θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία παρήγγειλε 10 τεθωρακισμένα οχήματα της εταιρείας Νουρόλ Μάκινα (Nurol Makina), τα οποία παραδόθηκαν το 2021, ενώ ακολούθησε η παραγγελία άλλων 40 τέτοιων οχημάτων.

    Η συμφωνία κοινής παραγωγής τεθωρακισμένων οχημάτων προβλέπει την κατασκευή 300 τεθωρακισμένων οχημάτων στην πόλη Κάποσβαρ της Ουγγαρίας. Σκοπός της συμφωνίας είναι η πρόσβαση και στην αγορά τρίτων χωρών μέσω της δυνατότητας που προσφέρει η κατασκευή σε χώρα μέλος της Ε.Ε, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (16.08.22 aa.com.tr), ο Ούγγρος Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ανάφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας εξετάζει την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μπαϊρακτάρ από την Τουρκία. Όπως επισήμανε, «είναι πιο φτηνά ωστόσο πιο προηγμένης τεχνολογίας σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό».

    (ΓΜ)

    [06] Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν μεταβαίνει στην Τουρκία για τους Αφγανούς πρόσφυγες

    Σύμφωνα με την Birg?n (17.08.22 www.birgun.net), αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Προσφύγων και Μεταναστών της «κυβέρνησης» των Ταλιμπάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να επιβλέψουν την κατάσταση σε σχέση με τους Αφγανούς μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής Υπουργός Προσφύγων και Μεταναστών των Ταλιμπάν, Mohammad Arsala ανέφερε ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα οι επαφές που είχαν με τις τουρκικές αρχές όσον αφορά στην κατάσταση των Αφγανών μεταναστών και στο θέμα της επιστροφής τους στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία.

    Όπως δήλωσε ο Arsala, το αίτημα τους από την Τουρκία είναι η παραχώρηση διευκολύνσεων στους Αφγανούς μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών δικαιωμάτων που είναι αναγνωρισμένα για τους μετανάστες. Πρόσθεσε ότι μεταβαίνουν στην Τουρκία προκειμένου να εξετάσουν τα προβλήματα που βιώνουν οι Αφγανοί μετανάστες και την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Στήριξης Αφγανών Μεταναστών στην Τουρκία, η χώρα έχει απελάσει συνολικά 40,000 Αφγανούς μετανάστες τους τελευταίες 7 μήνες.

    (ΑΚ)

    [07] Περιφερειάρχης αρμενικής καταγωγής για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNNT?rk (18.08.22, cnnturk.com) για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας διορίστηκε περιφερειάρχης αρμενικής καταγωγής στην περιφέρεια Μπαμπαντάγ του νομού Ντενιζλί της δυτικής Τουρκίας.

    Πρόκειται για τον 27χρονο Μπερκ Ατζάρ, ο οποίος πέρασε τις εξετάσεις για τους περιφερειάρχες και τη συνέντευξη πέρυσι. Με τον τρόπο αυτό απέκτησε τη δυνατότητα διορισμού και βάσει του του διατάγματος περί τοπικών διοικήσεων διορίστηκε στη θέση του περιφερειάρχη.

    Ο Μπερκ Ατζάρ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1995. Σπούδασε νομική στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Μπιλγκί και πήρε την 72η θέση μεταξύ 13,374 υποψηφίων στις γραπτές εξετάσεις για τον διορισμό περιφερειαρχών.

    Περνώντας με επιτυχία τη δοκιμασία της συνέντευξης έγινε ο πρώτος Τούρκος πολίτης αρμενικής καταγωγής που διορίζεται στη θέση του περιφερειάρχη στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    (ΓΜ)

    [08] Σε επιφυλακή ο τουρκικός στρατός στα σύνορα με την Συρία

    Σύμφωνα με τη Milliyet (18.08.22, milliyet.com.tr), ο τουρκικός στρατός ετέθη σε κατάσταση επιφυλακής στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας μετά την επίθεση με όλμους στο φυλάκιο Τσισέκαλαν στην επαρχία Μπιρετζίκ της Σανλίουρφα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκαν τρεις.

    Μετά την επίθεση στο φυλάκιο στάλθηκαν νέες ενισχύσεις στην περιοχή και λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας στη συνοριακή γραμμή. Επίσης επλήγησαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη θέσεις Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία στην περιοχή του Κομπάνι στη μεθόριο με την Τουρκία.

    Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, στην περιοχή «εξουδετερώθηκαν» 22 «τρομοκράτες», όπως χαρακτηρίζονται οι Κούρδοι μαχητές.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει η Ak?am (17.08.22, aksam.com.tr), τρεις «τρομοκράτες» του ΡΚΚ «εξουδετερώθηκαν» στην περιοχή Πέντσε ? Καπλάν του Βόρειου Ιράκ.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 18 August 2022 - 11:59:42 UTC