Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 151/2022 09.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Η ειρήνη στην Κύπρο ήρθε το 1974, λείπει η συμφωνία, ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [02] Στην Τουρκία ο Τατάρ ? Θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ισλαμικών Αγώνων
  • [03] Δεν μας εκπροσωπεί ο Τάταρ στους Ισλαμικούς Αγώνες, λέει ο Σέρτογλου
  • [04] Χασίπογλου: Δεν έγινε αυτό που έπρεπε για συμμετοχή στους Ισλαμικούς Αγώνες
  • [05] Τόρος: Πρέπει να συζητηθούν τα ΜΟΕ που υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά
  • [06] Λαθρεμπόριο ανθρώπων από την Νιγηρία στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: 55 χιλιόμετρα στα ανοικτά του Gazipa?a μεταβαίνει το Αμπντουλχαμίτ Χαν
  • [02] Ερντογάν: «Σύντομα θα ενώσουμε τη γραμμή ασφαλείας στα νότια σύνορά μας»
  • [03] Τσαβούσογλου: «Αποτρέψαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ από την ενεργειακή εξίσωση»
  • [04] Ακάρ: «Υπάρχει παραβίαση των δικαιωμάτων μας»
  • [05] Στο γεωτρύπανο Αμπντούλχαμίτ Χαν με ελικόπτερο ο Έρντογαν

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Η ειρήνη στην Κύπρο ήρθε το 1974, λείπει η συμφωνία, ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Η G?ne? (09.08.22) γράφει ότι τον ισχυρισμό ότι η ειρήνη στην Κύπρο ήρθε το 1974 με την τουρκική εισβολή επανέλαβε o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας χθες στα Κόκκινα κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης με ευκαιρία την 58η επέτειο των τουρκικών βομβαρδισμών στην Τηλλυρία.

    Υποστηρίζοντάς ότι Τουρκοκύπριοι νεαροί αγωνιστές και φοιτητές αντιστάθηκαν κατά των ελληνοκυπριακών επιθέσεων, οι οποίες αναχαιτίστηκαν χάρη σε αυτή την αντίσταση το βράδυ της 8ης Αυγούστου 1964, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Με την επέμβαση που έγινε στις 9 Αυγούστου 1964 με αεροπλάνα διδόταν το μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ‘ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι μόνος, δεν θα αφεθεί μόνος, διότι η μητέρα πατρίδα Τουρκία ήταν αποφασισμένη να προστατεύσει την κυριαρχία μας, το δίκαιό μας σε αυτή την περιοχή’. Ένα τέτοιο έπος γράφτηκε εδώ. Σήμερα, κατά την 58η επέτειο αυτής της αντίστασης λέμε σε ολόκληρο το έθνος μας στην παρουσία των ιερών πεσόντων μας ότι: Η τουρκική παρουσία στην Κύπρο θα συνεχίσει εσαεί».

    Ισχυριζόμενος ότι η ειρήνη στην Κύπρο ήρθε 10 χρόνια μετά τον «αγώνα στα Κόκκινα», στις 20 Ιουλίου 1974, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτό που λείπει είναι μόνο μια συμφωνία και ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί με συνεργασία δύο ίσων κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι και με τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

    «Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με ελευθερία και ασφάλεια, διότι έχουμε κράτος, έχουμε δημοκρατία. Τα χρωστάμε αυτά στους πεσόντες μας και στο τίμημα που πληρώθηκε», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στην Τουρκία ο Τατάρ ? Θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ισλαμικών Αγώνων

    Η Halk?n Sesi (09.08.22) γράφει ότι στην Άγκυρα μετέβη ψες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα επισκεφθεί το Εμπορικό Επιμελητήριο Άγκυρας, θα συναντηθεί με εκπροσώπους ΜΜΕ και θα προβεί σε δηλώσεις για το Κυπριακό.

    Απόψε ο Τατάρ θα παραστεί στην τελετή έναρξης των 5ων Αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης και θα προβεί σε δηλώσεις για τους λεγόμενους «άδικους περιορισμούς και το αθλητικό εμπάργκο που επιβάλλεται στην τουρκοκυπριακή νεολαία».

    Αύριο Τετάρτη θα έχει διμερείς συναντήσεις και επαφές στο Ικόνιο, ενώ αργότερα θα αναχωρήσει για το Καράμαν, όπου θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Καραμάνογλου Μεχμέτμπεϊ με θέμα «Ο αγώνας ύπαρξης των τούρκων της Κύπρου στο νησί» και θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα.

    Ο Τατάρ θα συναντηθεί και με βετεράνους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που κατάγονται από το Καράμαν και το βράδυ της Τετάρτης θα επιστρέψει στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δεν μας εκπροσωπεί ο Τάταρ στους Ισλαμικούς Αγώνες, λέει ο Σέρτογλου

    Η Halk?n Sesi (09.08.22) γράφει ότι ο πρόεδρος της λεγόμενης τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Χασάν Σέρτογλου δήλωσε ότι η ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος έκανε σύσκεψη σε σχέση με τους 5ους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης που θα διεξαχθούν στο Ικόνιο, όμως αυτές οι «δουλειές» μπορούν να γίνουν με δημιουργία προϋπολογισμού και επιτροπών και όχι με συσκέψεις.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι θα λάβει μέρος στους αγώνες στο Ικόνιο, ο Σέρτογλου ανέφερε ότι ήλπιζε ότι θα αντιδρούσε και δεν θα πήγαινε ο Τατάρ στους Ισλαμικούς Αγώνες στους οποίους δεν προσκλήθηκαν οι αθλητές και οι «ομοσπονδίες» της «χώρας», όπως αποκάλεσε την κατεχόμενη Κύπρο, και πρόσθεσε ότι ο Τατάρ με κανένα τρόπο δεν εκπροσωπεί εκεί την ποδοσφαιρική κοινότητα της «χώρας». Ανέφερε και τα εξής ο Σέρτογλου:

    «Φαίνεται να έχουν ενοχλήσει τους ηγέτες του κράτους μας οι επικρίσεις σε σχέση με το ‘γιατί δεν υπάρχουν δικοί μας αθλητές στους Ισλαμικούς Αγώνες στο Ικόνιο’. Ως αποτέλεσμα αυτής της ενόχλησης οι αξιωματούχοι του κράτους έκαναν μια ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο και η ημερήσια διάταξη της σύσκεψης ήταν το πώς θα αρθούν τα εμπάργκο που επιβάλλονται στον αθλητισμό. Δεν θέλω να επιδείξω ασέβεια σε κανέναν, όμως σταματήστε να μας κοροϊδεύετε πλέον. Όλοι ξέρουν ότι αυτή η σύσκεψη έγινε για να εμποδίσει τις κριτικές.

    Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι αυτή που αγωνίστηκε πιο πολύ από όλους κατά των εμπάργκο σε αυτή την χώρα. Τουλάχιστον, αφού κάνετε μια τέτοια σύσκεψη, ας μας ρωτούσατε, ας παίρνατε την άποψή μας. Θα ερχόμασταν να σας διηγηθούμε τις εμπειρίες μας, όσα ζούμε εδώ και χρόνια, θα εξηγούσαμε πώς αγωνιζόμαστε χωρίς να πτοούμαστε. [?] Αν είστε σοβαροί, που δεν είστε, πρώτα δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό σε αυτό το θέμα και ύστερα συστήστε μια επιτροπή. Μόνο έτσι γίνεται αυτή η δουλειά. [?]»

    Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο Σέρτουγλου πρότεινε την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για μη θυματοποίηση των τουρκοκυπριακών συλλόγων όταν μεταβαίνουν ποδοσφαιριστές από τα κατεχόμενα για να αγωνιστούν στην Τουρκία. «Για χρόνια σας λέγαμε ότι αυτό το θέμα είναι πολιτικό και δεν θα μπορούσε να επιλυθεί ανάμεσα στις ομοσπονδίες, όμως κλείνατε τα αυτιά σας», σημείωσε και πρόσθεσε:

    «Ο κ. πρόεδρος της δημοκρατίας μας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι έλαβε πρόσκληση από το Ικόνιο και θα μεταβεί στους Ισλαμικούς Αγώνες εκεί. Ως πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ελπίζω να μην πάει ο πρόεδρος της δημοκρατίας μας, αντιδρώντας στους Ισλαμικούς Αγώνες στους οποίους δεν προσκλήθηκε κανένας αθλητής της χώρας και καμία ομοσπονδία της χώρας. Όμως, είμαι βέβαιος ότι θα πάει. Λέω ειλικρινά το εξής: Ο κ. πρόεδρος της δημοκρατίας δεν εκπροσωπεί με κανένα τρόπο εκεί την δική μου κοινότητα. Αρνούμαστε να εκπροσωπεί την κοινότητα του ποδοσφαίρου. Αποτελεί ασέβεια στον αθλητισμό της χώρας και στους αθλητές της το γεγονός ότι προτίμησε να μην βρίσκεται δίπλα μας και να μην λύσει τα προβλήματά μας, την ώρα που αντιμετωπίζουμε του κόσμου τα προβλήματα εδώ. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Χασίπογλου: Δεν έγινε αυτό που έπρεπε για συμμετοχή στους Ισλαμικούς Αγώνες

    Η Diyalog (09.08.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι οι νέοι τους θα μπορούσαν να συμμετείχαν στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης που θα διεξαχθούν στο Ικόνιο μεταξύ 9 και 18 Αυγούστου 2022, αν γίνονταν οι απαραίτητες δραστηριότητες λόμπι, μελετιούνταν οι σχετικοί νόμοι και κανονισμοί, υποβαλλόταν επισήμως αίτηση και αμφισβητείτο νομικώς και πολιτικώς πριν την 9η Αυγούστου ο λόγος που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στους Ισλαμικούς Αγώνες.

    Σε γραπτή δήλωση για το γεγονός ότι δεν προκλήθηκε επισήμως η «ΤΔΒΚ» στους αγώνες, ο Χασιπογλου επεσήμανε ότι δεν υποβλήθηκε αίτηση για να καταστεί μέλος της Αθλητικής Ομοσπονδίας Ισλαμικής Αλληλεγγύης η «ΤΔΒΚ».

    Σημείωσε ότι το 2005 έγινε μια τροποποίηση στο καταστατικό της της Αθλητικής Ομοσπονδίας Ισλαμικής Αλληλεγγύης, όμως οι Τουρκοκύπριοι είχαν πολύ πιο πριν αποκτήσει το δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργώς στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας, έστω και με το καθεστώς του παρατηρητή.

    «Για παράδειγμα, συμμετείχαμε προηγουμένως στους Ισλαμικούς Αθλητικούς Αγώνες, σε όλες τις συνόδους κορυφής συμμετέχουμε σε επίπεδο προέδρου της δημοκρατίας, υπάρχει συμμετοχή σε επίπεδο υπουργών σε όλες τις συνόδους κορυφής», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί όταν τους στερούνταν κερδισμένα πολιτικά δικαιώματα δεν αμφισβήτησαν το γεγονός αυτό και γιατί ότι δεν κατέφυγαν στη δικαιοσύνη.

    Αναφερόμενος στη νομοθεσία της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι τα μέλη με το καθεστώς του παρατηρητή μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε πολλές διοργανώσεις της οργάνωσης, έστω και αν έχουν μερικές διαφορές από τα κανονικά μέλη, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα ψήφου στα αρμόδια όργανα. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Όταν εξετάσουμε το καθεστώς μας στην ΟΙΣ, φαίνεται ότι έχουμε σοβαρά κέρδη με την στήριξη της Τουρκίας. Όμως, δεν μπορέσαμε να κάνουμε καμία προσθήκη σε αυτά τα κέρδη τα τελευταία 10 χρόνια. Όταν κοιτάζω τα κέρδη που αποκτήθηκαν αυτή την στιγμή, δεν μπορώ να δω απολύτως κανένα λόγο για να μην μπορούμε να συμμετέχουμε. Φυσικά, αν δεν έχει καταβληθεί προσπάθεια για συμμετοχή, κανείς δεν θα την στείλει για το χατίρι μας».

    Ποιον επικρίνει ο Χασίπογλου, διερωτάται ο Έρχουρμαν

    Η K?br?s Postas? (08.08.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι σχολιάζοντας τις πιο πάνω δηλώσεις του γενικού γραμματέα του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) διερωτήθηκε ποιον επικρίνει με αυτές τις δηλώσεις ο Χασίπογλου, το κόμμα του οποίου βρίσκεται στην «κυβέρνηση» εδώ και τρία χρόνια.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε: «Ο κ. Χασίπογλου επικρίνει την κυβέρνηση ή τον πρόεδρο της δημοκρατίας; Πού ήταν το μυαλό τους τόσο καιρό; Ας μας το εξηγήσει αυτό ο κ. Χασίπογλου να διαφωτιστούμε [?] Ποιος δεν κατέβαλε προσπάθεια για συμμετοχή; Σίγουρα η κυβέρνηση και/ή η προεδρία της δημοκρατίας! Ποιος είναι εδώ και τρία χρόνια στην κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια στην προεδρία της δημοκρατίας; Το UBP»!

    (Ι/Τσ.)

    [05] Τόρος: Πρέπει να συζητηθούν τα ΜΟΕ που υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά

    Η Yeni D?zen (09.08.22) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τόρος δήλωσε ότι πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι αυτά είναι ανοικτά για διαβούλευση και διεύρυνση.

    Ο Τόρος ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να συζητήσει τα ΜΟΕ χωρίς άλλη καθυστέρηση υπό τη αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Επισημαίνοντας τις προτάσεις σε κεφάλαια όπως το κλειστό Βαρώσι, το λιμάνι Αμμοχώστου, το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου, τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων, το πρωτόκολλο προσχώρησης και τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας, ο Τόρος προέβη σε έκκληση για κινητοποίηση προκειμένου από τη μια να αναπτυχθεί η τουρκοκυπριακή οικονομία και από την άλλη να μπορεί να είναι βιώσιμη η ομοσπονδιακή λύση.

    Σημειώνοντας ότι τα ΜΟΕ έχουν την δύναμη ενός σημαντικού μοχλού για να ξεπεραστεί η αστάθεια που δημιουργεί το στάτους κβο και στις δύο πλευρές και το σημαντικότερο, να μπορέσει να δημιουργηθεί μια σταδιακή μέθοδος διαπραγμάτευσης χωρίς επιστροφή, ο Τόρος ανέφερε ότι η εμπειρία από τις προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες έδειξε ότι η δημιουργία κλίματος στο οποίο θα έχουν κέρδη και οι δύο πλευρές θα είναι ένα αποτελεσματικό στοιχείο ενθάρρυνσης.

    «Ένα τέτοιο κλίμα στην ιδιαιτερότητα της Κύπρου που συνεχίζεται το πολιτικό πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων οι οποίες θα γίνουν στη βάση των ΗΕ με συμμετοχή των πλευρών με ίσο κοινοτικό καθεστώς», είπε υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προστεθούν στο πακέτο των ΜΟΕ μέσω διαπραγματεύσεων θέματα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Eurasia Interconnector που θα στηρίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σταθμός παραγωγής ηλιακής ενέργειας προς όφελος ολόκληρου του νησιού, άνοιγμα σημείων διέλευσης στη Λουρουτζίνα και στη Μια Μηλιά όπως και στις πύλες Αμμοχώστου και Πάφου στην Λευκωσία, ετοιμασία για το κεκτημένο της ΕΕ και την Ευρωζώνη και θέσπιση του Κανονισμού Απευθείας Εμπορίου σε νόμο.

    Σύμφωνα με τον Τόρος, η απόρριψη των ΜΟΕ εκ μέρους του Ερσίν Τατάρ και η επιμονή του στην πρόταση για δύο κράτη που «δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί καν», κατά την έκφρασή του, μονιμοποιεί την διαίρεση του νησιού μας και την κοινωνικοοικονομική κατάρρευση της τουρκοκυπριακής κοινότητας που αφέθηκε εκτός εξίσωσης σε όλα τα σημεία, μόνη και έρημη.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιέται ότι η ομοσπονδία είναι το μοναδικό μοντέλο λύσης που θα μπορούσαν να αποδεχτούν οι χώρες του κόσμου και κυρίως τα ΗΕ και η ΕΕ και ότι ακόμα υφίσταται η βούληση που εξέφρασαν οι Τουρκοκύπριοι στις 24 Απριλίου 2004 για μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική στη βάση της πολιτικής ισότητας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Λαθρεμπόριο ανθρώπων από την Νιγηρία στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (09.08.22) γράφει ότι Νιγηριανοί φοιτητές ξεγελιούνται από σπείρα που διεξάγει λαθρεμπόριο ανθρώπων με υποσχέσεις για υποτροφίες και ευκαιρίες εργασίας, μεταφέρονται στην κατεχόμενη Κύπρο και εξαναγκάζονται σε πορνεία.

    Σε δήλωση που εξέδωσε το Εθνικό Γραφείο Απαγόρευσης Εμπορίας Ανθρώπων (ΝΑΡΤΙΡ), μια ομάδα ανθρωπίνων με έδρα την Τουρκία, αναφέρεται ότι η πλειοψηφία των Νιγηριανών νέων που πέφτουν στην παγίδα των εμπόρων ανθρώπων είναι γυναίκες και καλούνται οι Νιγηριανοί να είναι προσεχτικοί στο θέμα των σπουδών στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Το ΝΑΡΤΙΡ σημειώνει επίσης ότι η σπείρα που πιστεύεται ότι δραστηριοποιείται ανάμεσα στην Νιγηρία και στην κατεχόμενη Κύπρο εκμεταλλεύεται την «αδύναμη ρύθμιση» σε σχέση με την εκπαίδευση και την εξασφάλιση «βίζας».

    Σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου γραφείου ανώτατης εκπαίδευσης και εξωτερικών σχέσεων του ούτω καλούμενου υπουργείου παιδείας, από τις 107,936 εγγεγραμμένους φοιτητές που υπήρχαν στα κατεχόμενα την χρονιά 2021-22, οι 50,375 προέρχονταν από τρίτες χώρες. Αν και δεν υπάρχουν «επίσημα στοιχεία», εικάζεται ότι οι μισοί από αυτούς τους φοιτητές είναι Νιγηριανοί.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: 55 χιλιόμετρα στα ανοικτά του Gazipa?a μεταβαίνει το Αμπντουλχαμίτ Χαν

    Η H?rriyet (09.08.22, hurriyet.com.tr) γράφει στην ιστοσελίδα της ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε πως το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα μεταβεί για γεώτρηση στον στόχο Γιορουκλέρ 1 (Y?r?kler 1) στην Μεσόγειο, 55 χιλιόμετρα στα ανοικτά της πόλης Γκαζίπασα (Gazipa?a), η οποία βρίσκεται 180 χιλιόμετρα ανατολικά της Αττάλειας.

    Μιλώντας στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας κατά την διάρκεια τελετής που προηγήθηκε του απόπλου του πλοίου, ο Έρντογαν είπε ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι ετοιμασίες του και «στέλνουμε το Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Μεσόγειο, στο νέο σημείο γεώτρησής μας στην Γαλάζια Πατρίδα».

    «Θα ξεπροβοδήσουμε το πλοίο μας Αμπντουλχαμίτ Χαν στον στόχο Y?r?kler 1 που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα στα ανοικτά της Gazipa?a», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας το εν λόγω πλοίο ανώτερο από τα άλλα τρία γεωτρύπανα που διαθέτει η Τουρκία.

    Εκφράζοντας ενθουσιασμό για το γεγονός και αναφέροντας ότι όσος είναι ο δικός του ενθουσιασμός τόσο φωτεινός είναι ο ορίζοντας τους και η ματιά τους προς το μέλλον, ο Έρντογαν υποστήριξε ότι μέσα σε 20 χρόνια πρόσφεραν έργα και υπηρεσίες αιώνων στην Τουρκία με τελευταίο απτό παράδειγμα το Αμπντουλχαμίτ Χαν, το οποίο «είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα», κατά την έκφρασή του. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Μπήκαμε σε μια περίοδο που διεξάγουμε με τις δικές μας δυνατότητες τις σεισμικές έρευνες, τις γεωτρήσεις, τις διαδικασίες απόδοσης των πόρων που ανακαλύπτονται στην οικονομία, που προηγουμένως δεν μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα και με τα χρήματά μας. Ειδικά όπως ανέφερε πριν από λίγο με αριθμούς ο υπουργός μας προς το αξιότιμο έθνος μας, το οποίο μας παρακολουθεί από τηλεοράσεως, με το πλοίο γεωτρύπανο μας Αμπντουλχαμίτ Χαν η Τουρκία έφτασε σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Ευχαριστώ όλους που πέτυχαν να καταστεί η Τουρκία μια από τις εξέχουσες χώρες του κόσμου που διεξάγουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

    Δεν φτάσαμε μέσα σε μια στιγμή στο σήμερα. Δεν φτάσαμε εύκολα. Κάποτε μας χρονοτρίβησαν ξεκάθαρα με ύπουλα παιχνίδια και κάποτε με επιλογές καλής θέλησης όμως χωρίς θάρρος. Χάσαμε χρόνο και πόρους. Είδαμε ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που έπρεπε να λύσουμε ήταν η εξωτερική εξάρτηση από την ενέργεια. [?] Τώρα υπάρχουμε και εμείς σε αυτό τον τομέα με τα τέσσερα πλοία γεωτρύπανά μας και τα δύο σεισμικά ερευνητικά μας πλοία. Διαθέτουμε στόλο για γεωτρήσεις που σπάνια συναντάται στις θάλασσες. Αρχίσαμε εργασίες στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα. Το πλοίο γεωτρύπανό μας Φατίχ το στείλαμε σε αποστολή λέγοντας δεν μπορεί να βρει όποιος ψάχνει, όμως μην ξεχνάτε ότι εκείνοι που βρίσκουν είναι όσοι ψάχνουν. Το απόθεμα φυσικού αερίου 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην Μαύρη Θάλασσα έδωσε ηθικό πέρα από το υλικό αντάλλαγμα στην χώρα και στο έθνος μας.

    Το Ιούνιο αρχίσαμε την διαδικασία τοποθέτησης των αγωγών στη θάλασσα. Τέλειωσε η τοποθέτηση στα ρηχά τμήματα, ολοκληρώσαμε και 100 χιλιόμετρα και στο βαθύ τμήμα. Κτίζουμε μια ενεργειακή βάση κάτω από το νερό. [?] Προγραμματίζουμε να ολοκληρώσουμε μία προς μία τις διαδικασίες στους 10 στόχους του αερίου που χρειάζεται για την πρώτη φάση στην Μαύρη Θάλασσα και να προσφέρουμε το φυσικό αέριο που θα έρθει από εδώ στην υπηρεσία του λαού μας το 2023. Αυτό το πεδίο στο οποίο εργάζονται τα τρία πλοία μας ταυτοχρόνως έχει καταγραφεί ως το πεδίο που ετοιμάζεται πιο γρήγορα από κάθε άλλο στον κόσμο για παραγωγή.

    Θέλουμε να επισφραγίσουμε τις επιτυχίες στη θάλασσα με ανακαλύψεις στην ξηρά. Συνεχίζονται αδιάκοπα οι διαδικασίες για να αποδοθούν ξανά στην παραγωγή πηγές που είχαν κλείσει. Έφτασε στις 65 χιλιάδες βαρέλια η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου μας. Θέλουμε να αυξήσουμε αυτό τον αριθμό ανοίγοντας 150 πηγές μέχρι το τέλος του έτους.

    Όσο μπορέσουμε να αυξήσουμε τους πόρους φυσικού αερίου και πετρελαίου μας, τόσο μεγαλύτερο πλεονέκτημα θα κερδίσουμε σε αυτή τη διαδικασία. [?] Όταν ληφθεί υπόψη ότι ο ενεργειακός μας λογαριασμός το 2022 θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, θα γίνει καλύτερα κατανοητή η σημασία αυτών των εργασιών. [?]»

    Εξάλλου, το τουρκικό NTV (09.08.22, ntv.com.tr) δημοσιεύει και χάρτη στον οποίο φαίνεται η περιοχή στην οποία θα δραστηριοποιηθεί το Αμπντουλχαμίτ Χαν.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ερντογάν: «Σύντομα θα ενώσουμε τη γραμμή ασφαλείας στα νότια σύνορά μας»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (08.08.22 milliyet.com.tr), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία με τα εξής λόγια: «Η απόφασή μας να δημιουργήσουμε μια γραμμή ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας παραμένει σε ισχύ. Με την εκκαθάριση των τελευταίων περιοχών στη Συρία όπου βρίσκει καταφύγιο η ‘τρομοκρατική οργάνωση’, ελπίζουμε ότι σύντομα θα ενώσουμε τις περιοχές αυτής της ζώνης ασφαλείας».

    Μιλώντας στη 13η Συνδιάσκεψη Τούρκων Πρεσβευτών, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τις προσπάθειες της τουρκικής διπλωματίας και τις επαφές στην Αττάλεια και την Κωνσταντινούπολη, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν. «Παρ’ όλα αυτά», δήλωσε ο Έρντογαν, «συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας και πετύχαμε την υλοποίηση της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών. [?] Έτσι, συμβάλλαμε στην ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού σε μια εποχή που η επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών. Μέχρι στιγμής, καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτή τη συμφωνία χωρίς να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα».

    «Σημειώσαμε πρόοδο προς την κατεύθυνση διαρκούς ειρήνης στον Καύκασο»

    Μιλώντας για τον πόλεμο Αρμενίας ? Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η μετά τη λήξη «αρμενικής της κατοχής» του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως χαρακτήρισε τον έλεγχο του ορεινού θύλακα από τις αρμενικές δυνάμεις, ξεκίνησε μια νέα εποχή στον Καύκασο. Αναφορικά με το θέμα αυτό ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ιστορική ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη. Μέχρι σήμερα, κάναμε πολλά βήματα σε στενή διαβούλευση με το Αζερμπαϊτζάν. Παρά το σαμποτάζ των ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στον Καύκασο. Οι διαπραγματεύσεις που ξεκινήσαμε με την Αρμενία μέσω ειδικών αντιπροσώπων συνεχίζονται. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Pashinyan. [?] Πιστεύω ότι αν η Αρμενία διαβάσει σωστά τις εξελίξεις και ανταποκριθεί στις ειλικρινείς εκκλήσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, η περιοχή μας θα σταθεροποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία»

    Αναφορικά με το Συριακό, ο Έρντογαν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο Ιράκ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Υεμένη, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν. Είπε σχετικά:

    «Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χρησιμοποιούμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, οι οποίες έχουν επανέλθει σε καλό δρόμο, όχι μόνο για τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά και για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα [?] των Παλαιστινίων αδελφών μας. Μοιραζόμαστε με την ισραηλινή κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο την ευαισθησία μας στο θέμα της Ιερουσαλήμ και τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στη λύση των δύο κρατών και στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ανάπτυξη της Παλαιστίνης. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι το τέμενος Αλ Άκσα, είναι η κόκκινη γραμμή μας. Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε λάβει σαφή θέση κατά των επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας με στόχο τη Γάζα και τους πολίτες της Γάζας».

    «Δεν θα επιτρέψουμε ενέργειας σε βάρος της περιοχής δικαιοδοσίας μας»

    Μιλώντας σχετικά με τον σχεδιαζόμενο για σήμερα απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε τα εξής: «Αύριο, θα στείλουμε από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας το 4ο γεωτρύπανο με τεχνολογία νέας γενιάς, το οποίο ονομάσαμε Αμπντουλχαμίτ Χαν. Μέχρι σήμερα, δεν επιτρέψαμε να γίνουν ενέργειες ή επιχειρήσεις εις βάρος μας στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, και δεν θα το πράξουμε στο μέλλον».

    «Προβληματική η δομή του σημερινού παγκόσμιου συστήματος»

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ο Έρντογαν σημείωσε ότι ο λόγος της Τουρκίας έχει βαρύτητα σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, o Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και η Οργάνωση Τουρκικών Κρατών.

    Ο Έρντογαν επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει η δομή του σημερινού παγκόσμιου συστήματος, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον πόλεμο και χρησιμοποιώντας αυτό το επιχείρημα επανέλαβε την άποψη ότι και οι υπόλοιπες χώρες εκτός των προαναφερθεισών έχουν λόγο στις παγκόσμιες εξελίξεις.

    Σχετικά με το θέμα αυτό αλλά και την παρουσία της Τουρκίας στην Αφρική και τη Νότια Αμερική ο Έρντογάν δήλωσε τα εξής:

    «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός. Εκφράζουμε την ανάγκη για ένα σύστημα που θα βασίζεται στον άνθρωπο, τη δικαιοσύνη, το δίκαιο και την ισότητα. Παρατηρούμε ότι οι εκκλήσεις της Τουρκίας έχουν βρει σοβαρή ανταπόκριση, ιδίως στις γεωγραφικές περιοχές που είναι θύματα του συστήματος. Σήμερα, η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 χωρών με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο με 255 ξένους αντιπροσώπους. Στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την Αφρική, διαθέτουμε πρεσβείες στις 44 από τις 54 χώρες της Ηπείρου. Με την πολιτική μας επέκτασης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αυξήσαμε κατά 15 φορές τον όγκο των εμπορικών μας συναλλαγών με τις χώρες, τις περιοχές. Έχουμε αυξήσει τον αριθμό των πρεσβειών μας σε 18. Εμβαθύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας στην Ασία με την πρωτοβουλία μας ‘Πρωτοβουλία για την Ασία Ξανά’ (Asia Anew Initiative). Οι οργανισμοί μας, όπως οι Τουρκικές Αερογραμμές, η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), η Προεδρία για τους Τούρκους του Εξωτερικού, το Ινστιτούτο Yunus Emre και η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, μας υποστηρίζουν στην επίτευξη αυτών των διπλωματικών στόχων»

    Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του ΡΚΚ και την πρόσφατη αντίδραση της Τουρκίας στην εισδοχή της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι η χώρα τηρεί μια αποφασιστική στάση. Επίσης, αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ο Έρντογαν δήλωσε τα εξής:

    «Παρά τα διπλά μέτρα και σταθμά που αντιμετωπίζουμε, δεν έχουμε κάνει και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τον στόχο μας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ».

    Ο Ερντογάν τέλος, απευθυνόμενος στους πρέσβεις δήλωσε ότι είναι οι προστάτες των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των 7 εκατομμυρίων Τούρκων που κατοικούν σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη. Ισχυρίστηκε δε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα περιστατικά εχθρότητας εναντίον των Μουσουλμάνων και των Τούρκων στις δυτικές χώρες.

    (ΓΜ)

    [03] Τσαβούσογλου: «Αποτρέψαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ από την ενεργειακή εξίσωση»

    Σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο του ειδησεογραφικού δικτύου CNN T?rk (08.08.22 cnnturk.com), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και των κατεχομένων από τις ενεργειακές εξισώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μιλώντας στην 13η Συνδιάσκεψη Πρεσβευτών στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο λέγοντας τα εξής:

    «Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχουμε χαλάσει τους υπολογισμούς όσων έχουν την αντίληψη ‘ό,τι κάνω θα αποδώσει’. Αν είχαμε παραμείνει θεατές στη σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, θα είχε δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον διαμάχης ή και σύγκρουσης που θα διαρκούσε για δεκαετίες. Λάβαμε αποτελεσματικά μέτρα και δείξαμε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία επιχείρηση στην περιοχή χωρίς εμάς. Για παράδειγμα, αποτρέψαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου από τις ενεργειακές εξισώσεις. Διακόψαμε τα παιχνίδια που στήθηκαν εναντίον μας με τις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας και γεωτρήσεων και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη το 2019. Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις που θα μας περιλαμβάνουν. Αναλάβαμε δράση μαζί με την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ για να οριστικοποιήσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

    «Ούτε εμείς ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουμε άλλα 50 χρόνια για χάσιμο»

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι να επικρατήσει η ειρήνη και η συνεργασία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δήλωσε:

    «Το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού είναι σαφές. Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα κεκτημένα δικαιώματα, η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Ούτε εμείς, ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουμε άλλα 50 χρόνια για χάσιμο. Εάν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών. Υποστηρίζουμε τον δίκαιο διαμοιρασμό των πόρων γύρω από την Κύπρο. Η ‘ΤΔΒΚ’ έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις από το 2011. Τέλος, την 1η και την 8η Ιουλίου υπέβαλε εκ νέου πρόταση εποικοδομητικής συνεργασίας στα Ηνωμένα Έθνη. Εάν δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός, το μισό ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει επιλυθεί. Ένα άλλο στοιχείο της πολιτικής μας για την Ανατολική Μεσόγειο είναι, φυσικά, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές τον τελευταίο χρόνο. Τους αποτρέψαμε με τα μέτρα που λάβαμε».

    Απευθύνουμε προειδοποίηση στην Αρμενία

    Αναφερόμενος στον πόλεμο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία στήριξε το Αζερμπαϊτζάν για την απελευθέρωση των «κατεχόμενων εδαφών» του, όπως τα χαρακτήρισε, και κατέβαλε προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

    «Χάρη σε αυτή την πολιτική σήμερα μιλάμε για ειρήνη στην περιοχή», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου «και όχι για κατεχόμενα εδάφη εκτοπισμένους ανθρώπους και συγκρούσεις που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή». Προειδοποίησε δε την Αρμενία να μην προβεί σε νέες προκλήσεις.

    «Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία για την ασφάλειά της»

    Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε τα εξής:

    «Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. [?] Η κρίση της παράτυπης μετανάστευσης, η ενεργειακή κρίση, η κρίση ασφάλειας, η κλιματική αλλαγή συγκλονίζουν τώρα βαθιά την Ευρώπη. Η ασφάλεια είναι σαν την αναπνοή, αντιλαμβάνεστε τη σημασία της μόνο όταν αισθάνεστε την έλλειψή της. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία. Η Τουρκία, ως μέρος της Ευρώπης, έχει την ευθύνη να συμβάλει στην ασφάλεια της ηπείρου. Επειδή η Τουρκία είναι Ευρώπη».

    Ο Τσαβούσογλου, τέλος, δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει υποστήριξη στον αγώνα εναντίον της «τρομοκρατίας», όπως χαρακτηρίζονται οι κουρδικές οργανώσεις, η οργάνωση Φετουλάχ Γκιουλέν και το Ισλαμικό κράτος. Ισχυρίστηκε δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει ακόμα ικανοποιητικά βήματα εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

    (ΓΜ)

    [04] Ακάρ: «Υπάρχει παραβίαση των δικαιωμάτων μας»

    Σύμφωνα με τη H?rriyet, (09.08.22, hurriyet.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Ελλάδα και υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας.

    Μιλώντας στην 13η Συνδιάσκεψη Τούρκων Πρεσβευτών, ο Ακάρ υποστήριξε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι εξίσου σημαντικές για την Τουρκία και δήλωσε σχετικά:

    «Υπάρχει πράγματι παρενόχληση και παραβίαση των δικαιωμάτων μας στις πρακτικές, τους λόγους και τις ενέργειες της Ελλάδας μέχρι σήμερα. Παρ' όλα αυτά, εμείς λέμε στην Ελλάδα: ‘Ας λύσουμε αυτά τα θέματα μέσω διαπραγματεύσεων, διαλόγου και διπλωματίας’, αλλά δυστυχώς δεν λαμβάνουμε απάντηση. [?] Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα που λένε: ‘Τι μπορώ να κάνω, να πω εναντίον της Τουρκίας’. Στην Ελλάδα, η εχθρότητα προς την Τουρκία στην εσωτερική πολιτική ανεβάζει την τηλεθέαση, βοηθάει να κερδίσεις πόντους. Ως εκ τούτου, δικαίως ή αδίκως, στρατιωτικοί και πολιτικοί περνούν τη μέρα τους κάνοντας ενέργειες και δηλώσεις κατά της Τουρκίας, προκειμένου να εξαλείψουν και να καλύψουν τα δικά τους προβλήματα. Συνεχίζουμε να λέμε ότι αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη μέθοδος».

    «Δε θα επιτρέψουμε τη δημιουργία διαδρόμου τρομοκρατίας»

    Εξάλλου σύμφωνα με την Cumhuriyet (09.08.22, cumhuriyet.com.tr), ο Ακάρ αναφέρθηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και υποστήριξε ότι η Τουρκία δε θα επιτρέψει τη δημιουργία «διαδρόμου τρομοκρατίας», κατά την έκφρασή του.

    Είπε τα εξής σχετικά με το θέμα αυτό ο Ακάρ:

    «Δεν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη κανενός. Ενώ οι δραστηριότητές μας συνεχίζονται στη βόρεια Συρία, συνεχίζουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας στο βόρειο Ιράκ. Στο παρελθόν, τους διώχναμε πέρα από τα σύνορα μας, ενισχύονταν και επέστρεφαν, τώρα δεν είναι έτσι: Όπου υπάρχουν τρομοκράτες, εκεί είναι ο στόχος μας. Ο μόνος μας στόχος είναι οι τρομοκράτες. Οι Κούρδοι και οι Άραβες είναι αδέλφια μας. Δυστυχώς, ορισμένοι άνθρωποι εντός και εκτός εκμεταλλεύονται συνειδητά αυτό το γεγονός. Ο διάδρομος τρομοκρατίας καταργήθηκε και είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε στο μέλλον, ό,τι και να γίνει».

    Αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο Ακάρ υποστήριξε τα εξής: «Δεσμεύτηκαν να απομακρύνουν τους τρομοκράτες από την περιοχή, συνεχίζουμε να τους υπενθυμίζουμε να εκπληρώσουν την υπόσχεση».

    (ΓΜ)

    [05] Στο γεωτρύπανο Αμπντούλχαμίτ Χαν με ελικόπτερο ο Έρντογαν

    Το τουρκικό NTV (09.08.22, ntv.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν επιθεώρησε από αέρος το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, προτού πραγματοποιηθεί η τελετή αναχώρησης του πλοίου για την πρώτη του αποστολή.

    Το Αμπνπτουλχαμίτ, που είναι το τέταρτο πλοίο γεωτρύπανο της Τουρκίας, παράμεινε για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου για διάστημα 2,5 μηνών.

    Πριν την τελετή αναχώρησης του πλοίου, ο Έρντογαν έτυχε ενημέρωσης σε σύσκεψη που έγινε πάνω στο Αμπντούλχαμιτ Χαν.

    Το Αμπντούλχαμιτ Χαν είναι το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας και θεωρείται το ισχυρότερο πλοίο του τουρκικού στόλου. Έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και ύψος 112 μέτρα. Διαθέτει τη δυνατότητα να διενεργεί γεώτρηση σε βάθος 12,200 μέτρων και πλήρωμα 1,200 άτομα.

    Το εννέα ορόφων πλοίο διαθέτει και ελικοδρόμιο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλοία με την ανώτερη τεχνολογία στον τομέα του στον κόσμο.

    (Ι/Τσ.) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 10 August 2022 - 12:40:20 UTC