Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-07-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 144/2022 29.07.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Παραγνωρίζει «την βούληση και την κυριαρχία» των Τουρκοκυπρίων το ψήφισμα για την UNFICYP, λέει το καθεστώς
  • [02] Για «μονομερείς ενέργειες» στο θέμα του χαλουμιού κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Αμτζάογλου
  • [03] Γαλακτοκόμοι: «Μπορούμε να παράγουμε 10 τόνους χαλλούμι ΠΟΠ ημερησίως»
  • [04] Ερωτήματα από CHP για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
  • [05] «Είμαστε δίπλα σου» δηλώνει η KT?S στην Ακτέρ
  • [06] Αντιδράσεις κομμάτων και συντεχνιών για τον κατώτατο μισθό
  • [07] Συνάντηση παρουσίασης των δανείων της τουρκικής Eximbank για τα κατεχόμενα
  • [08] Αύξηση ρεκόρ στην τιμή των επαύλεων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] ΥΠΕΞ: «Άδικο το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της UNFICYP»
  • [02] Την Τουρκία επισκέπτεται σήμερα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ
  • [03] Συνάντηση Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του της Γεωργίας
  • [04] Ακάρ: «Δε θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί διάδρομος τρομοκρατίας στη βόρεια Συρία»
  • [05] Συλλήψεις σε τρεις επαρχίες σε επιχείρηση εναντίον του ΡΚΚ
  • [06] Έσοδα ρεκόρ από τον τουρισμό

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Παραγνωρίζει «την βούληση και την κυριαρχία» των Τουρκοκυπρίων το ψήφισμα για την UNFICYP, λέει το καθεστώς

    Ο παράνομος Bayrak (29.07.22, brtk.net) μεταδίδει ότι τον ισχυρισμό πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αριθμό 2646 (2022) και ημερομηνία 28 Ιουλίου 2022, που αφορά την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, παραγνωρίζει την «βούληση και την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού» πρόβαλε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, επισημαίνοντας ότι πάλι δεν λήφθηκε η συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το ψήφισμα αυτό.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη, το «υπουργείο» χαρακτηρίζει ως «την πλέον ξεκάθαρη ένδειξη» του γεγονότος ότι το ΣΑ του ΟΗΕ τηρεί μια «εξαιρετικά μεροληπτική στάση» στο Κυπριακό το γεγονός ότι παραγνωρίστηκαν εντελώς στο ψήφισμα οι «νέες και άνευ όρων», κατά την έκφρασή του, προτάσεις που διαβιβάστηκαν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στον ΓΓ του ΟΗΕ με επιστολές με ημερομηνία 1 και 8 Ιουλίου, θα ωφελούσαν και τους «δύο λαούς» στο νησί και προσφέρουν λύσεις στα κοινά τους προβλήματα.

    Το «υπουργείο» αναφέρει επίσης ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή» και η αντίδραση που υπάρχει στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ στο άνοιγμα το οποίο γίνεται στο περίκλειστο Βαρώσι με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, όπως ισχυρίζεται.

    Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται επίσης ως «κομμάτι της προσπάθειας να ικανοποιηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά» το γεγονός ότι το ΣΑ των ΗΕ παραμένει σιωπηλό στις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από την ελληνοκυπριακή ηγεσία με εγκατάσταση περίπου 300 πολυβολείων κατά μήκους της νεκρής ζώνης και της «συνοριακής γραμμής», κατά την έκφρασή του, με τοποθέτηση συρματοπλέγματος μήκους πολλών χιλιομέτρων και με παράνομη ανέγερση κινηματογράφου και πανεπιστημίου.

    «Το γεγονός ότι ανανεώθηκε η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο σε σχέση με τις δραστηριότητές της σε ολόκληρο το νησί με συμφωνία μόνο της ελληνοκυπριακής πλευράς και πάλι καθιστά απαραίτητη την λήψη κάποιων μέτρων εκ μέρους μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθενται και τα εξής:

    «Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών διατήρησε την ύπαρξή της στην χώρα μας και μπόρεσε να διεξάγει τις δραστηριότητές της χάρη στην καλή μας βούληση και την φιλοξενία μας μέχρι σήμερα, όμως, αναφέρθηκε πολλές φορές κυρίως στα Ηνωμένα Έθνη και στις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θέλουμε να αναφέρουμε ότι έχουμε δώσει ικανοποιητική προθεσμία στα Ηνωμένα Έθνη στο θέμα της δίκαιης απαίτησης που υποβάλλουμε εδώ και πολλά χρόνια για να γίνει μια νομική ρύθμιση ανάμεσα στα ΗΕ και την ΤΔΒΚ και ότι στο προσεχές διάστημα θα υποβάλουμε μια πρόταση στα ΗΕ πάνω σε αυτό το θέμα. [?]

    Τα μέλη του ΣΑ των ΗΕ αποφεύγουν ακόμα και να τονίσουν ότι οι πηγές των υδρογονανθράκων ανήκουν στους δύο λαούς που υπάρχουν στο νησί. Κατά παρόμοιο τρόπο, δεν καταδικάζουν και τις μονομερείς, παράνομες δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, οι οποίες συνεχίζονται ενάντια στα νόμιμα κεκτημένα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού και κλιμακώνουν την αστάθεια και την ένταση στην περιοχή. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι ο τουρκοκυπριακός λαός, που είναι ένας από τους δύο συνιδιοκτήτες της Κύπρου, είναι συνιδιοκτήτης και των φυσικών πόρων που υπάρχουν στο νησί και γύρω από αυτό και σε αυτό το πλαίσιο ο τουρκοκυπριακός λαός έχει νόμιμα, ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα όσο και οι Ελληνοκύπριοι στις πηγές υδρογονανθράκων και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μας για συνεργασία πάνω σε αυτό το θέμα. Σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες, θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην περιοχή.

    Δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η αντίδραση που υπάρχει στο ψήφισμα στο άνοιγμά μας το οποίο προστατεύει τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο κλειστό Βαρώσι που είναι μέρος των εδαφών της ΤΔΒΚ. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι άνοιγα του Βαρωσιού είναι ένα βήμα που προβλέπει την εξεύρεση λύσης στις αιτήσεις για τις περιουσίες στο κλειστό Βαρώσι, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής, μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, η οποία είναι αποδεχτή ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. [?]

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμα συνεχίζει να παραγνωρίζει την ρεαλιστική πρότασή μας προς την κατεύθυνση της σύστασης σχέσης συνεργασίας στηριζόμενης στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών και το ισότιμο διεθνές καθεστώς τους και προσπαθεί να επιβάλει το μοντέλο της ‘ομοσπονδιακής λύσης’ που αποτυγχάνει για πέραν του μισού αιώνα και έχει εξαντληθεί. Αυτή η μάταιη προσπάθεια αίρει την πιθανότητα επίτευξης μιας ελεύθερα διαπραγματευόμενης και αμοιβαία αποδεχτής συμφωνίας ανάμεσα στις πλευρές στο νησί και εξυπηρετεί την συνέχιση του στάτους κβο που είναι υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Η μαξιμαλιστική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς προκαλεί κατάληξη όλων των διαπραγματευτικών διαδικασιών σε αποτυχία και διαρκή ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και εμποδίζει την εξεύρεση λύσης στην άτυπη μετανάστευση και άλλα προβλήματα. Μόνος σκοπός της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να καταδικάζει τον τουρκοκυπριακό λαό να ζει κάτω από απομόνωση. Αυτή η πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, δυστυχώς, τυγχάνει στήριξης με την λανθασμένη πολιτική της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό.

    Με το ρεαλιστικό της όραμα και τις εποικοδομητικές της προτάσεις, η τουρκοκυπριακή πλευρά κάνει αυτό που της αναλογεί για να είναι η Κύπρος πηγή ηρεμίας και σταθερότητας στην περιοχή. Το ΣΑ των ΗΕ πρέπει να σταματήσει πλέον να βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό εκπρόσωπο του νησιού και να αποδεχτεί την πραγματικότητα ότι στο νησί υπάρχουν δύο κράτη με κυριαρχική ισότητα και ισότιμο καθεστώς. Επιπλέον, πρέπει να καταλάβει ότι μια βιώσιμη συμφωνία στο νησί θα μπορούσε να κτιστεί μόνο με αυτή την αντίληψη και να σταματήσει να κάνει τον εκπρόσωπο στην προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής ηγεσίας που δεν αποδέχεται την τουρκική ύπαρξη στο νησί».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Για «μονομερείς ενέργειες» στο θέμα του χαλουμιού κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Αμτζάογλου

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (28.07.22 brtk.net), ο Χουσεγίν Αμτζάογλου, «σύμβουλος πρωθυπουργίας και επικεφαλής του συμβουλίου συντονισμού για το χαλούμι» κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες για την τροποποίηση του κανονισμού που αφορά στην κατοχύρωση του χαλουμιού.

    Σε δηλώσεις του στον παράνομο BRT σχετικά με τις εργασίες που αφορούν στην κατοχύρωση του χαλουμιού, ο Αμτζάογλου είπε ότι ενημερώθηκε σχετικά με τις λεπτομέρειες της «μονομερούς συμφωνίας» που έκαναν οι κτηνοτρόφοι στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και υποστήριξε ότι προέβησαν σε ενέργειες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτή την μονομερή προσπάθεια.

    Αναφέροντας ότι έγινε ένα πολύ θετικό βήμα όσον αφορά στο αίτημα για σύσταση επιτροπής εργασίας υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν 5 εκπρόσωποι από την κάθε πλευρά, ο Αμτζάογλου υπογράμμισε ότι η επιτροπή εργασίας που συστάθηκε θα αρχίσει τις εργασίες της εντός του επόμενου μήνα. Την ίδια στιγμή, ο Αμτζάογλου τόνισε την ανάγκη όπως συζητηθεί στην επιτροπή αυτή το θέμα του κατά πόσον θα γίνει τροποποίηση στο κανονισμό.

    Όσον αφορά στο θέμα των υγειονομικών ελέγχων, ο Αμτζάογλου δήλωσε ότι λήφθηκε θετική απόφαση για το διορισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός ανεξάρτητου συμβουλίου που θα διεξάγει τους ελέγχους.

    (ΑΚ)

    [03] Γαλακτοκόμοι: «Μπορούμε να παράγουμε 10 τόνους χαλλούμι ΠΟΠ ημερησίως»

    Η K?br?s (29.07.22) γράφει ότι ο πρόεδρος της «ένωσης γαλακτοκόμων», Μουσταφά Μπασλάρ δήλωσε ότι αν ληφθεί ως βάση ο όρος ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται 20% αιγινό/πρόβειο γάλα στην παραγωγή χαλλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), θα μπορούσαν να παράγουν 10 τόνους χαλλούμι ΠΟΠ ημερησίως με την υφιστάμενη δομή στα κατεχόμενα, όμως πρέπει να αυξηθεί γρήγορα ο αριθμός των αιγοπροβάτων και οι τροφές.

    Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Μπασλάρ είπε ότι σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, το ποσοστό αιγινού/πρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ πρέπει να είναι 10% μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, αργότερα να ανέρθει στο 20% και ύστερα να αυξάνεται κατά 5% κάθε χρόνο.

    Σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία του «γαλακτοκομικού ιδρύματος», η ημερήσια παραγωγή γάλακτος στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 400 τόνους και από αυτούς μόνο το 8-10% είναι αιγινό/πρόβειο γάλα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετοί αιγοτρόφοι και προβατοτρόφοι που δεν δίνουν το γάλα τους στο εν λόγω «ίδρυμα» και το χρησιμοποιούν για να παράγουν οι ίδιοι χαλλούμι και γιαούρτι, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό του γάλακτος που δεν δίνεται στο «ίδρυμα» κυμαίνεται γύρω στο 5%.

    Ο Μπασλάρ ανέφερε επίσης ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 300 χιλιάδες αιγοπρόβατα στα κατεχόμενα και ότι για να μπορέσει να συνεχίσει η παραγωγή ΠΟΠ χαλλουμιού με βάση την πρόνοια ότι θα πρέπει να αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 5% το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος, ο αριθμός των αιγοπροβάτων θα πρέπει να αυξάνεται κατά 300 χιλιάδες ετησίως.

    Σημειώνοντας ότι υπέβαλαν αίτηση πέντε επιχειρήσεις για να μπορούν να παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ και ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις εν λόγω επιχειρήσεις, ο Μπασλάρ είπε ότι το ποσοστό του του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ πρέπει να είναι 51%, γεγονός για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές.

    Κτηνοτρόφοι: Πλεονέκτημα για εμάς οι αλλαγές στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ

    Εξάλλου, σε δηλώσεις επίσης στο παράνομο ΤΑΚ, ο πρόεδρος της ένωσης παραγωγών και εκτροφέων ζώων, Μουσταφά Ναϊμογλουλαρί υποστήριξε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ θα είναι πλεονέκτημα για την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Υπενθύμισε ότι στη συμφωνία που συνήψαν οι παραγωγοί γάλακτος και οι παραγωγοί χαλλουμιού στις ελεύθερες περιοχές για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ, μέχρι το 2024 το ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος θα είναι 10% σε περιόδους που είναι λίγο το πρόβειο γάλα και 20% σε περιόδους που αυξάνεται το αιγοπρόβειο γάλα και πρόσθεσε ότι στη νέα ρύθμιση, θα αυξάνεται κατά 5% ετησίως το ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού μέχρι το 2029 για να φτάσει στο 51%.

    Σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του «γαλακτοκομικού ιδρύματος» το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος στα κατεχόμενα κυμαίνεται μεταξύ του 5 και του 10% της συνολικής παραγωγής, ο Ναϊμογλουλαρι υποστήριξε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές «είναι πλεονέκτημα για εμάς».

    Ανέφερε ότι από τους περίπου 400 τόνους γάλακτος που παίρνει ημερησίως το εν λόγω «ίδρυμα» οι μισοί χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χαλλουμιού και ότι αυτό ανάλογα με την εποχή αντιστοιχεί σε 25-50 τόνους, δηλαδή το 10-20% είναι αιγοπρόβειο γάλα. Επομένως, πρόσθεσε, μπορούμε να πιάσουμε τα απαραίτητα πρότυπα για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ερωτήματα από CHP για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία

    Η Detay (29.07.22) γράφει ότι άνοιξε και στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία και προσθέτει πως ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ουτκού Τσακίροζερ υπέβαλε σχετική ερώτηση για τον θέμα στον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.

    Η εφημερίδα σημειώνει πως μετά και την πρόσφατη απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία στη δημοσιογράφο και πρώην διευθύντρια του παράνομου Bayrak, Αϊσού Μπασρί Ακτέρ, διαφάνηκε πως δεν έχει απαντηθεί εδώ και έναν χρόνο η ερώτηση που υποβλήθηκε από τον βουλευτή στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Σε πρόσφατες δηλώσεις του για το θέμα, ο Τούρκος βουλευτής, ανέφερε πως αφενός το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λέει ότι θέλει «να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της ΤΔΒΚ» και αφετέρου απαγορεύει στους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς «από την ίδια την ΤΔΒΚ να εισέλθουν στην Τουρκία».

    «Πετούν τους ανθρώπους με τις κλωτσιές από το αεροδρόμιο και τους στέλνουν πίσω. Όταν ρωτάμε τον λόγο για αυτό, δεν απαντούν καν. Αλλά η ‘απαγορευμένη λίστα’ διευρύνεται μέρα με τη μέρα! Είναι δικαίωμα τόσο της ΤΔΒΚ όσο και του τουρκικού κοινού να γνωρίζουν τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα:

    Για ποιους λόγους και γιατί δεν επιτρέπεται η είσοδος αυτών των ανθρώπων στην Τουρκία; Ποιος είναι στην ‘απαγορευμένη λίστα για τους Τουρκοκύπριους;

    Ποιος συνέταξε αυτήν την λίστα και για ποιο σκοπό;

    Αυτές οι απαγορεύσεις είναι απαράδεκτες! Αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική, η οποία περιορίζει επίσης την ελευθερία μετακίνησης των Τουρκοκυπρίων, πρέπει να αρθεί αμέσως», δήλωσε.

    «Δική μας αρμοδιότητα οι απαγορεύσεις», δηλώνει το Τουρκικό ΥΠΕΞ

    Ο Τούρκος βουλευτής ανέφερε επίσης πως κάθε μέρα προστίθεται και μία νέα ασυνέπεια στις πολλές ασυνέπειες του Προεδρικού.

    «Αυτοί που λένε ότι θα προστατεύσουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, τα δικαιώματα και το δίκαιο της ΤΔΒΚ δεν επιτρέπουν καν στους Τουρκοκύπριους να εισέλθουν στην Τουρκία. Περιορίζουν την ελευθερία των ταξιδιών. Κανείς δεν ξέρει γιατί και για ποιους λόγους. Ρώτησα τόσο την Προεδρία όσο και τον Υπουργό Εξωτερικών στο Κοινοβούλιο. Η Προεδρία δεν έχει απαντήσει στις ερωτήσεις μας εδώ και ένα χρόνο. Το Υπουργείο Εξωτερικών, από την άλλη, το απέκρουσε λέγοντας ότι ‘είναι δική μας αρμοδιότητα’», τόνισε ο Τσακίροζερ.

    (ΚΣ)

    [05] «Είμαστε δίπλα σου» δηλώνει η KT?S στην Ακτέρ

    Η Avrupa (29.07.22) γράφει ότι η τουρκοκυπριακή συντεχνία δασκάλων (KT?S) εξέφρασε την υποστήριξή της στη δημοσιογράφο και πρώην διευθύντρια του παράνομου Bayrak, Αϊσού Μπασρί Ακτέρ στην οποία πριν από μερικές μέρες απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας της KT?S, Χαμιντέ Αβτζίμπασι ανέφερε πως «η Ακτέρ δεν είναι μόνη της».

    Τονίζοντας πως το θέμα προέκυψε για πρώτη φορά με την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του Αλί Μπιζντέν, που ήταν σύμβουλος Τύπου του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η Αβτζίμπασι διερωτήθηκε σε τι είδους ενέργειες προέβη το «προξενείο της Αττάλειας» για το θέμα που προέκυψε, αφού η δημοσιογράφος βρισκόταν υπό κράτηση για 19 ώρες μπροστά στα δύο ανήλικα παιδιά της.

    «Τι είδους πρωτοβουλία πήρε κατά τη διάρκεια αυτής της 19ωρης περιόδου το προξενείο της Αττάλειας, το οποίο είναι ένα από τα γραφεία στο εξωτερικό που ιδρύθηκαν με την πληρωμή χιλιάδων ευρώ; Ο Τατάρ, ο οποίος δεν έχει κάνει καμία δήλωση για έναν πολίτη που έχει υποστεί μια τέτοια μεταχείριση μπροστά στα δύο παιδιά του, το ένα εκ των οποίων είναι 5 και το άλλο 7 ετών, έχει ενεργήσει με τρόπο που να υπογραμμίζει τον ισχυρισμό του ‘ισότιμου και κυρίαρχου κράτους’ που συνεχώς εκφράζει στην εν λόγω χώρα και έχει λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την κατάργηση αυτών των πρακτικών του δικτατορικού καθεστώτος;», διερωτήθηκε η Αβτζίμπασι.

    Τόνισε επίσης ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας θέλουν να υψώσουν τη φωνή τους κατά της συνεχώς διερευνώμενης «απαγορευμένης λίστας» και της κατασταλτικής συμπεριφοράς και να υπενθυμίσουν ότι η κυβέρνηση είναι επίσης υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή.

    Υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα βίωσε παρόμοιες απαγορεύσεις και πιέσεις σε θύλακες μεταξύ 1963-68, διερωτήθηκε «αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να φυλακιστούν ξανά σε γκέτο και το βόρειο τμήμα του νησιού να μετατραπεί σε νέο θύλακα με αυτές τις πρακτικές».

    Πρόσθεσε επίσης πως είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα να περιορίζεται η ελευθερία μετακίνησης των διανοουμένων με τη συνεχή αλλαγή διαφόρων κωδίκων.

    «Είναι προφανές ότι ο λόγος για ό,τι γίνεται είναι η δημιουργία μιας αυτοκρατορίας καταπίεσης και φόβου και η παρεμπόδιση της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης. Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην προσπάθεια περιορισμού των ελευθεριών μας με αυτόν τον τρόπο», είπε και τόνισε πως ποτέ δεν φοβήθηκαν και ούτε τώρα θα φοβηθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους.

    (ΚΣ)

    [06] Αντιδράσεις κομμάτων και συντεχνιών για τον κατώτατο μισθό

    Η Yeni Duzen (29.07.22) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) αντέδρασε στην απόφαση για τον κατώτατο μισθό που λήφθηκε πρόσφατα στην «αρμόδια επιτροπή», αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 41%, παρά τις αντιρρήσεις των οργανώσεων εργασίας», αφού το κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 56,76% μηνιαίως και κατά 110,42% ετησίως.

    Σε ανακοίνωσή του το CTP αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η παράνομη κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί άμεσα προτού βλάψει περισσότερο το λαό. Είναι εχθρότητα προς τον μόχθο, είναι εχθρότητα προς τον λαό να θεωρείται ότι αξίζει ένας μισθός κάτω από το όριο της πείνας και μια άθλια ζωή στους ανθρώπους μας που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. H αντίληψη αυτή της παράνομης κυβέρνησης θα αποτελέσει αιτία για περαιτέρω εμβάθυνσης της φτώχειας και να πρόκλησης βαθιών πληγών στην κοινωνία που θα μπορούν να επουλωθούν».

    Όζερσαϊ

    Η K?br?s (29.07.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Οζερσάϊ ανέφερε τα εξής αντιδρώντας στο ίδιο θέμα: «Δυστυχώς, με αυτό τον κατώτατο μισθό οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έγιναν πιο δυστυχισμένοι και η κοινωνική αδικία έχει βαθύνει. Υπό αυτές τις συνθήκες η εργασιακή ειρήνη θα διασαλευθεί περισσότερο. Δυστυχισμένοι εργαζόμενοι σημαίνει περαιτέρω μείωση της παραγωγικότητας».

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Οζερσάϊ είπε ότι ο νέος κατώτατος μισθός «ούτε δίκαιος είναι, ούτε ανθρώπινος, ούτε σύμφωνος με τον νόμο» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του πρότεινε στο παρελθόν την εξίσωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο μισθό του «δημοσίου» και την ανάγκη να υπάρξει αυτόματη αναπροσαρμογή όπως συμβαίνει στους μισθούς του «δημοσίου» αναλόγως του κόστους ζωής.

    Ιζτζιάν

    Για το θέμα αντέδρασε και ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP), Ιζέτ Ιζτζάν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι απαράδεχτος ο καθαρός κατώτατος μισθός που έχει οριστεί στις 8,600 τουρκικές λίρες (ΤΛ). Είπε και το εξής ο Ιζτζιάν:

    «Όπως αναμενόταν, η ομάδα της κυβέρνησης και των εργοδοτών, κάνοντας συνεργασία, θεώρησαν κατάλληλο τον μισθό φτώχειας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα τους οποίους υποβίβασαν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η κυρίαρχη πλευρά η οποία θεωρεί κατάλληλη την αύξηση 24,500 ΤΛ για ένα βουλευτή, είπε στους εργαζόμενους πηγαίνετε πεθάνετε με την αύξηση των 2,884 ΤΛ. Τι είδους κρατική αντίληψη είναι αυτή;»

    Δρόμος Ανεξαρτησίας

    Στα κόμματα που αντέδρασαν συμπεριλαμβάνεται και ο Δρόμος Ανεξαρτησίας (BY) του οποίου ο γενικός γραμματέας Τζελάλ Οζκιράν αντέδρασε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της «συντεχνίας των εργοδοτών», Μετίν Αρχούν, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «όποιος δεν είναι ευχαριστημένος με τον κατώτατο μισθό μπορεί να ψάξει αλλού δουλειά».

    Απαντώντας στην εν λόγω δήλωση, ο Οζκιράν ανέφερε τα εξής: «Αφήστε τα περί εξευρέσεως καλύτερης δουλειάς, οι άνθρωποι μας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν λόγω της ανεργίας ή των συνθηκών εργασίας που είναι συνθήκες δουλείας. Μέχρι και το εργατικό δυναμικό το οποίο ήρθε στη χώρα μας από φτωχά μέρη, πλέον δεν είναι ευχαριστημένο από τα χρήματα που λαμβάνει και τις συνθήκες εργασίας και φεύγει για τη χώρα του».

    Αντιδράσεις συντεχνιών και οργανώσεων

    Η K?br?s (29.07.22) γράφει ότι επίσης ο πρόεδρος της «συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκιχάν ανέφερε ότι ο καθαρός κατώτατος μισθός που καθορίστηκε είναι 8,323 ΤΛ και όχι 8,600 ΤΛ, αφού ο κατώτατος μισθός φορολογείται. Από τον ακάθαρτο κατώτατο μισθό των 9,885 ΤΛ αποκόπτονται 9% κοινωνικές ασφαλίσεις και 4% ταμείο προνοίας, ανέφερε επισημαίνοντας ότι μετά τις αποκοπές ο μισθός μειώνεται στις 8,600ΤΛ. Υπενθύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2022 ο κατώτατος μισθός εξαιρέθηκε από την φορολογία διά «νόμου», όμως η φοροαπαλλαγή δεν συμπεριλαμβάνει τον δεύτερο μισθό και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει «νομική ρύθμιση» για το θέμα.

    Η Yeni Duzen (29.07.22) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων εργαζομένων «γραφείων, τραπεζών, κοινωνικών ασφαλίσεων και εμπορίου» (BASS), Αλί Τελκίν υποστήριξε ότι οι χαμηλά αμειβόμενοι ωθούνται στην πείνα και στην φτώχεια από το «κράτος» και ότι δόθηκε η ευκαιρία στους εργοδότες να αποκτήσουν περισσότερο πλούτο και να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους.

    Ο γενικός γραμματέας της «συντεχνίας ίσων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης» (HAKSEN), Σαλίχ Ερσανγκίλ είπε ότι είναι μια πραγματικότητα ότι ο κατώτατος μισθό δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κάθε εργαζόμενου.

    O πρόεδρος της «συντεχνίας τραπεζικών υπαλλήλων» (B?ro - ??), Μπαϊτούν Τούνα δήλωσε ότι το δίδυμο «κυβέρνηση ? εργοδότες» αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και των χαμηλά αμειβόμενων.

    Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας «δημοσίων» υπαλλήλων (Memur ? Sen), Ακίν Μάγκα είπε ότι ο κατώτατος μισθός είναι «μισθός φτώχειας» και πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι μαζί να ενεργήσουν από κοινού για την «χώρα», διότι «είτε που θα επιτύχουμε όλοι μαζί είτε που θα βυθιστούμε όλοι μαζί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος της Dev-??, Κοράλ Ασάμ είπε ότι ο κατώτατος μισθός είναι μισθός δυστυχίας και πρόσθεσε ότι βάσει των στοιχείων που παρέχει η «υπηρεσία κοινωνικών ασφαλίσεων» το 61% των εργαζομένων είναι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας ότι και αυτοί έχουν ανάγκη να ζήσουν και ότι εν λόγω απόφαση ήταν αποτέλεσμα μιας πολύ λανθασμένης αξιολόγησης των δεδομένων.

    Ο «πρόεδρος» του «τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου καταστηματαρχών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (KTEZO), Αλί Αρντίντς δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός, όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμα και αυτό το ποσό και ζήτησε στήριξης από την «κυβέρνηση».

    Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού «βιομηχανικού επιμελητηρίου» (KTSO), Αλί Καματζίογλου δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός είναι πολύ πιο κάτω από το επίπεδο διαβίωσής τους, όμως όταν ληφθεί υπόψη η οικονομία της «χώρας» καμιά πλευρά δεν είναι ευχαριστημένη από αυτή την απόφαση, ούτε αυτή που δίνει τον μισθό αυτό αλλά ούτε και αυτή που τον λαμβάνει. Υποστήριξε ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα το «κράτος» πρέπει να είναι δυνατό.

    (ΒΚ)

    [07] Συνάντηση παρουσίασης των δανείων της τουρκικής Eximbank για τα κατεχόμενα

    H Vatan (29.07.22) γράφει ότι την Πέμπτη 28.07.22 πραγματοποιήθηκε συνάντηση για παρουσίαση των δανείων της τουρκικής Eximbank προς τα κατεχόμενα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Concorde Hotel.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο «πρόεδρος» του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου», Αλί Καματζίογλου, ο οποίος κατά την ομιλία του ανέφερε στις προσπάθειες για εξασφάλιση καλύτερων οικονομικών συνθηκών στη «χώρα» και ότι θεωρεί ότι ο τομέας των εξαγωγών αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ενίσχυση της οικονομίας της «χώρας».

    Στη δική του ομιλία, ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ολγκούν Αμτζάογλου, είπε ότι δεν αρκεί μόνο ο σχεδιασμός αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η χρηματοδότηση και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό ότι γίνονται τροποποιήσεις στο «νομοσχέδιο» για την οργάνωση των βιομηχανικών ζωνών, διότι αυτό θα συμβάλει στην διαφοροποίηση της παραγωγής της «χώρας».

    Στο πλαίσιο της παρουσίασης μίλησε και ο Τούρκος «πρέσβης» Αλί Μουράτ Μπάστσερι, οποίος ανέφερε ότι το θέμα πρόσβασης της «ΤΔΒΚ» στα δάνεια της Eximbank, καθώς και η αύξηση του όγκου των δανείων είχαν τεθεί στην ατζέντα κατά την πρώτη συνεδρίαση ελέγχου του «πρωτοκόλλου δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας» στις 10-11 Ιουνίου. Είπε επίσης ότι η Eximbank, μέχρι σήμερα, έχει διαθέσει ένα σημαντικό ποσό για τους ασχολούμενους με τις εξαγωγές στα κατεχόμενα, ωστόσο η χρήση του ποσού αυτού ήταν χαμηλή.

    Στη δική του παρέμβαση, ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ουνάλ Ουστέλ ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να τεθούν σε ισχύ σχέδια δράσης, τα οποία προβλέπονται στο «πρωτόκολλο δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας».

    Παραθέτοντας τις επιπτώσεις που έφεραν στην οικονομία των κατεχομένων τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ουστέλ είπε ότι προκειμένου να περιοριστεί η συνεχιζόμενη οικονομική κατρακύλα εξασφαλίστηκε χαμηλότοκο δάνειο ύψους 1.5 δισεκατομμυρίου ΤΛ στο πλαίσιο του «πακέτου στήριξης» το όποιο έδωσε ανάσα σε 600 επιχειρήσεις.

    Είπε επίσης ότι θα διατεθεί το ποσό των 140 εκ. ΤΛ για χαμηλότοκο δανεισμό με δυνατότητα αποπληρωμής μετά από 6 μήνες για τις μικρές επιχειρήσεις. Καταληκτικά είπε ότι τα δάνεια της Eximbank θα συμβάλουν στη διεύρυνση τομέων όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και οι εξαγωγές.

    (ΒΚ)

    [08] Αύξηση ρεκόρ στην τιμή των επαύλεων

    Η G?ne? (29.07.22) γράφει ότι έχει σημειωθεί αύξηση ρεκόρ ύψους 11% στις τιμές των επαύλεων στα κατεχόμενα κατά την περίοδο ανάμεσα στον Ιούνιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο των επαύλεων που έχουν πωληθεί στα κατεχόμενα, ξεπέρασε τις 950 στερλίνες, σημειώνοντας ρεκόρ.

    To σημείο στο οποίο έφτασαν οι τιμές των επαύλεων τον Ιούνιο υπερέβη τις τιμές πριν από τη νομισματική κρίση του 2018. Ενώ οι τιμές των κατοικιών έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 3 ετών κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, ανέκαμψαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και έκλεισαν το έτος με αύξηση 3,42%.

    Οι τιμές, οι οποίες συνέχισαν να αυξάνονται το 2022, έκλεισαν την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου με αύξηση 4,68%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς κατοικίας που δημιούργησε η ιστοσελίδα πωλήσεων ακινήτων 101evler.com σε συνεργασία με την Reidin Data Analytics, οι τιμές των βίλες αυξήθηκαν κατά 11,7% την ετήσια περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2022, ενώ οι τιμές του 2018 ξεπεράστηκαν κατά 4,78%.

    Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η μεγαλύτερη αναλογική αύξηση ήταν 11,4% στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας, οι τιμές των επαύλεων αυξήθηκαν κατά 6,35%, ενώ η μέση τιμή των επαύλεων ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε από 1.041,82 στερλίνες σε 1.108 στερλίνες.

    Στην περιοχή της Αμμοχώστου, οι τιμές των επαύλεων αυξήθηκαν κατά 11,4% την περίοδο των τριών μηνών, αυξάνοντας τη μέση τιμή των επαύλεων ανά τετραγωνικό μέτρο από 681,72 στερλίνες σε 759,34 στερλίνες.

    Όπως και στο πρώτο τρίμηνο, η Λευκωσία ήταν η μόνη περιοχή όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά το τρίμηνο. Η μέση τιμή των προς πώληση επαύλεων στην περιοχή μειώθηκε κατά 4,43% από 667,21 σε 637,66 στερλίνες ανά τετραγωνικό μέτρο.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] ΥΠΕΞ: «Άδικο το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της UNFICYP»

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (28.07.22 aa.com.tr) μεταδίδει ότι άδικο και αποκομμένο από την πραγματικότητα χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το ψήφισμα 2646 (2022) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της UNFICYP, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα παρέχει πλήρη στήριξη στα βήματα που θα κάνουν οι λεγόμενες αρχές της «ΤΔΒΚ» για να ξεπεραστεί αυτή η «αδικία».

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο εκφράζει πλήρη στήριξη στην δήλωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος για το εν λόγω ψήφισμα και αναφέρει τα εξής:

    «Το ψήφισμα του Συμβουλίου είναι, όπως πάντα, αποκομμένο από την πραγματικότητα και άδικο. Αγνοεί τον τουρκοκυπριακό λαό και τα κεκτημένα δικαιώματά του και αγνοεί την απάνθρωπη και παράνομη απομόνωση αυτού του λαού. Η προσπάθεια του Συμβουλίου να επιβάλει ένα μοντέλο λύσης που δεν αντικατοπτρίζει πλέον τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για μια λύση, η οποία έχει δοκιμαστεί για σχεδόν μισό αιώνα και δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα, αποτελεί επίσης μια ασυνεπή και αντιφατική προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση εξυπηρετεί τη διατήρηση του στάτους κβο, όχι τη λύση».

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επιπλέον ισχυρίζεται ότι τα όσα αναγράφονται στο ψήφισμα για τα Βαρώσια είναι επίσης αποσυνδεδεμένα από την πραγματικότητα και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τα βήματα που κάνουν οι αρχές της «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτηρίζονται τις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές, όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στα Βαρώσια:

    «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθούν στις πραγματικότητες στο νησί και να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, δηλαδή την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του».

    (ΓΜ)

    [02] Την Τουρκία επισκέπτεται σήμερα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

    Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock την Παρασκευή 29 Ιουλίου, αναφέρει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του (28.07.22 mfa.gov.tr).

    Κατά τις επαφές της, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [03] Συνάντηση Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του της Γεωργίας

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (28.07.22 aa.com.tr) και την Ak?am (28.07.22 aksam.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας για την δημιουργία διαδρόμου ασφαλείας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές, τονίζοντας ότι αν η συμφωνία εφαρμοστεί επιτυχώς, θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Γεωργίας, Ilia Darchiashvili, ο οποίος πραγματοποιεί επαφές στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα είναι η στιγμή να επικεντρωθούν και στο θέμα της επίτευξης εκεχειρίας στην Ουκρανία.

    «Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να επικεντρωθούμε στο θέμα της εκεχειρίας. Αυτή δεν είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την ετοιμότητα της Τουρκίας να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και να φιλοξενήσει επαφές μεταξύ της Ρωσίας και Ουκρανίας για την επικράτηση μιας μόνιμης ειρήνης.

    «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας έτσι ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τερματιστεί τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

    Σε άριστο επίπεδο οι σχέσεις Τουρκίας-Γεωργίας

    Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Γεωργία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε οι γειτονικές και στρατηγικές τους σχέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο.

    Όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου, στη συνάντηση με τον ομόλογό του, συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω βελτίωση των διμερών τους σχέσεων, δίνοντας έμφαση στις οικονομικές τους σχέσεις.

    «Εδώ και 14 χρόνια, είμαστε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γεωργίας. Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μας ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, εξηγώντας επίσης ότι συμφωνήθηκε με τη Γεωργία όπως παρατείνουν και τη συμφωνία για τη διεξαγωγή ελεύθερου εμπορίου.

    Ανακοινώνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προγραμματίζει να επισκεφθεί την Γεωργία σύντομα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που στηρίζουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Darchiashvili χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση του με το Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς τους σχέσεις. Την ίδια στιγμή δήλωσε, συζήτησαν τις οικονομικές τους σχέσεις και ενεργειακά θέματα.

    (ΑΚ)

    [04] Ακάρ: «Δε θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί διάδρομος τρομοκρατίας στη βόρεια Συρία»

    Η Ak?am (28.07.22 aksam.com.tr) δημοσιεύει αποσπάσματα της συνέντευξης του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο Αl-Jazeera στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία δεν έχει επιτρέψει ούτε πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία «διαδρόμου τρομοκρατίας», κατά την έκφρασή του, από τις κουρδικές οργανώσεις PKK, YPG και PYD στη βόρεια Συρία.

    «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

    Αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, ο Ακάρ είπε τα εξής:

    «Ενημερώσαμε τους συμμάχους μας ότι η Συρία έχει μετατραπεί σε εστία τρομοκρατών. Ωστόσο δεν λάβαμε την απάντηση που θέλαμε. [?] Σεβόμαστε τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Όσα κάνουμε είναι για τη Συρία και το Ιράκ. Παρά τη συμφωνία του Οκτωβρίου 2019 με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ το Τελ Ριφάτ και το Μουνμπίτς έχουν μετατραπεί σε φωλιά τρομοκρατών. Από αυτές τις περιοχές ανοίγουν πυρ με προκλητικό τρόπο εναντίον μας και εναντίον Σύριων πολιτών. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας ζητεί να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας».

    «Ο διάδρομος σιτηρών ως παράδειγμα για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης»

    Ο Ακάρ επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία για τη μεταφορά των σιτηρών και επιβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα το πρώτο πλοίο θα αναχωρήσει από τα ουκρανικά λιμάνια. Ο Ακάρ δήλωσε ότι ο κόσμος αναγνώρισε τον ρόλο και τη σημασία της Τουρκίας και υποστήριξε ότι θα συμβάλει στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης και στη μείωση της τιμής των σιτηρών. Συνέχισε λέγοντας ότι το παράδειγμα της μεταφοράς των σιτηρών μπορεί να ακολουθηθεί και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

    «Ταυτόχρονα», ισχυρίστηκε, «αυτό θα συμβάλει στην πρόληψη της μετανάστευσης από την Αφρική προς την Ευρώπη και την Τουρκία. Η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη στην περιοχή και στον κόσμο και να συμβάλλει στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης και των ζητημάτων ανθρωπιστικής βοήθειας».

    «Η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις για τα F-16»

    Αναφερόμενος στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-16, o Ακάρ ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από μια ισχυρή Τουρκία και ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ακόμη ότι οι σύμμαχοι και εταίροι της Τουρκίας δεν πρέπει να εμποδίσουν την προμήθεια των σαράντα F-16 Βlock 70 και τον εκσυγχρονισμό των εβδομήντα εννέα F-16 που κατέχει ήδη. Εξάλλου, όπως δήλωσε, η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις αν αντιμετωπίσει προβλήματα στην προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών.

    (ΓΜ)

    [05] Συλλήψεις σε τρεις επαρχίες σε επιχείρηση εναντίον του ΡΚΚ

    Σύμφωνα με την Ak?am (29.07.22 aksam.com.tr), ένας μεγάλος αριθμός υπόπτων που φέρονται να έχουν στρατολογήσει μέλη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) συνελήφθησαν σε επιχείρηση που οργανώθηκε κατά της κουρδικής οργάνωσης στις επαρχίες Κωνσταντινούπολης, Βαν και Μούγλας.

    «Εξουδετερώθηκε» αδερφή πρώην βουλευτού του ΗDP σε επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Yeni ?afak (29.07.22 yenisafak.com), σε επιχείρηση που οργάνωσε εναντίον στόχων του ΡΚΚ η ΜΙΤ στο βόρειο Ιράκ «εξουδετερώθηκε» η Χατιτζέ Χεζέρ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της οργάνωσης, γνωστή με την κωδική ονομασία «Μπεριβάν Ζιλάν».

    Όπως έγινε γνωστό, η Χατιτζέ Χαζέρ ήταν αδερφή της πρώην βουλευτού του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Βαν, Τούμπα Ζεχέρ Οζτούρκ.

    (ΓΜ)

    [06] Έσοδα ρεκόρ από τον τουρισμό

    Σύμφωνα με τη S?zc? (29.07.22 sozcu.com.tr), ρεκόρ θα καταγράψει ο τουρισμός στην Τουρκία το 2022 καθώς αναμένονται 47 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο τουριστικός τομέας επιτάχυνε μετά την πανδημία. Ο αριθμός των τουριστών στην Κωνσταντινούπολη και την περιοχή του Αιγαίου αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 2019.

    Στο άρθρο γίνεται ακόμα αναφορά στη διαφημιστική εκστρατεία του τουρκικού οργανισμού προώθησης και εξέλιξης του τουρισμού (TGA) που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 200 χώρες με κόστος 140 εκατομμύρια δολάρια.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Έρσοϊ, ο στόχος για το 2022 ήταν 42 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων και αναπροσαρμόστηκε σε 47 εκατομμύρια τουρίστες και έσοδα 37 εκατομμύρια δολάρια. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος για το 2023 είναι η Τουρκία να καταστεί ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 29 July 2022 - 14:44:05 UTC