Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-06-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 116/2022 22.06.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επιστολή Τατάρ προς Αναστασιάδη για ΜΟΕ και για νέα διαδικασία συνομιλιών
  • [02] Δεν υπάρχει επιστροφή στην πολιτική εγκατάλειψης της λύσης ομοσπονδίας, δηλώνει ο Τατάρ
  • [03] Ερτουγρούλογλου: «Θα ανακοινώσουμε κι εμείς Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»
  • [04] Μεταβαίνει στα κατεχόμενα αύριο ο Φουάτ Οκτάι
  • [05] Αξιολόγησε τις επαφές του στην Τουρκία ο Όζτουρκλερ-Συναντήθηκε και με τον Οκτάι
  • [06] Τόρος: Ο Τατάρ πρέπει επιστρέψει στη βάση των Ηνωμένων Εθνών και να διαπραγματευτεί τα ΜΟΕ
  • [07] Στο Στρασβούργο βρίσκεται η αντιπροσωπεία της λεγόμενη βουλής
  • [08] Ντογούς Ντεριά: «Παραδίδετε τα προσωπικά μας δεδομένα στην Τουρκία»
  • [09] Το «νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση» συζητείται στη «βουλή»
  • [10] Πυρκαγιές στα κατεχόμενα
  • [11] Άνοιξε «αστυνομικός σταθμός» στο κατεχόμενο χωριό Πέργαμος
  • [12] Αναβάλλεται επ’ αόριστόν η εκδίκαση της έφεσης ‘Οζκουρτ
  • [13] Σύλληψη 8 ύποπτων που προσπάθησαν να διαφύγουν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία [B] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Το ελληνοκυπριακό δίδυμο οραματίζεται ακόμη την ίδρυση μιας Ελληνικής Δημοκρατίας»
  • [02] Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα για ανανέωση τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Johnson και Εσθονό Πρωθυπουργό
  • [04] «Σε νέα βήματα θα προχωρήσει η Τουρκία για το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου», δηλώνει ο Ντονμέζ
  • [05] Νέα δημοσκόπηση της ORC στην Τουρκία
  • [06] Νέα επιχείρηση εναντίον μελών του PKK/KCK στη Μερσίνα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επιστολή Τατάρ προς Αναστασιάδη για ΜΟΕ και για νέα διαδικασία συνομιλιών

    Η K?br?s (22.06.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απέστειλε απαντητική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2022 όπου ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών τις επόμενες ημέρες και ότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος για διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας.

    Στην επιστολή του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «οι διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας σχετικά με την Κύπρο έχουν τελειώσει» και ότι «η κυριαρχική ισότητα των μερών και το ισότιμο διεθνές καθεστώς θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ώστε να ξεκινήσει μια νέα επίσημη διαδικασία».

    Στην επιστολή, ο Τατάρ αναφέρει επίσης ότι «τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχή ξανά και ξανά» και υποστήριξε πως εάν ο Αναστασιάδης είναι ειλικρινής όσον αφορά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, θα έπρεπε να απαιτήσει «την άρση της πολιτικής απομόνωσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες ενάντια στους Τουρκοκυπρίους».

    «Αυτή η πολιτική είναι ο κύριος λόγος για την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών», υποστήριξε ο Τατάρ.

    «Πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο πλευρών στην Κύπρο, ώστε να ξεκινήσει μια νέα επίσημη διαδικασία», ισχυρίστηκε.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι ο λόγος που το Κυπριακό παραμένει άλυτο εδώ και 59 χρόνια «είναι η άρνηση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων» και πρόσθεσε ότι «η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί από τον τουρκοκυπριακό λαό να χρησιμοποιεί αυτά τα νόμιμα δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι».

    (ΚΣ)

    [02] Δεν υπάρχει επιστροφή στην πολιτική εγκατάλειψης της λύσης ομοσπονδίας, δηλώνει ο Τατάρ

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα K?br?s Gen? Tv (22.06.22) μιλώντας χθες βράδυ σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του Gen? TV, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως δεν υπάρχει επιστροφή από την πολιτική που έχουν υιοθετήσει για εγκατάλειψη της λύσης στη βάση ομοσπονδίας, ενώ τόνισε παράλληλα ότι η Τουρκία είναι απολύτως σύμφωνη με αυτή την πολιτική.

    Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα χαρακτήρισε ξαναζεσταμένο φαΐ. «Αυτό το πακέτο δεν είναι καινούργιο, το ζέσταιναν και το έθεσαν ξανά μπροστά μας. Αυτό είναι ένα μεγάλο παιχνίδι και μια παγίδα. Ένα κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να τα δεχτεί», είπε και υποστήριξε πως το πακέτο των ΜΟΕ «αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας».

    «Το πακέτο περιλαμβάνει την επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. [?] Τώρα μιλάμε για δύο κράτη, τώρα άνοιξε το Βαρώσι. Αυτές οι προτάσεις δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμες», τόνισε.

    Κυρίαρχη πολιτική ισότητα

    Είπε ακόμη ότι έχουν ετοιμάσει προτάσεις που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές. «Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα χωρίς να επιτύχουμε κυρίαρχη ισότητα. [?] Δεν υπάρχει επιστροφή από αυτήν την πολιτική. Όταν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το Κυπριακό σε όλες του τις πτυχές. [?] Αν δεν έχεις κυρίαρχη ισότητα, αυτοί οι τύποι θα σε καταπιούν σαν χάπι με τον καιρό. Δεν αποδέχονται την ισότητα μας επειδή οι προθέσεις τους είναι κακές», υποστήριξε.

    Κάναμε καλή δουλειά με το Βαρώσι

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Τατάρ είπε πως έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και πρόσθετε πως και ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε δηλώσει στο παρελθόν πως η πόλη θα πρέπει να ανοίξει.

    Δηλώνοντας ότι περισσότεροι από 500,000 άνθρωποι επισκέφτηκαν τα Βαρώσια, παρά την πανδημία, ο Τατάρ είπε πως σήμερα, δεν υπάρχει κανείς στην Τουρκία που να μην γνωρίζει ότι άνοιξαν τα Βαρώσια. «Όλα τα ξενοδοχεία μας αυτή τη στιγμή είναι γεμάτα. Είμαστε κοντά στα τουριστικά δεδομένα για το 2019. Οι δυνατότητες έχουν αυξηθεί με το άνοιγμα των Βαρωσίων», υποστήριξε.

    Τονίζοντας πως η περίκλειστη πόλη είναι μοναδική, ο Τατάρ δήλωσε και τα εξής: «Η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας συνεχίζει να εργάζεται. Υπάρχουν σχεδόν 400 αιτήσεις. Το επόμενο διάστημα θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Ακολουθούμε έναν τέτοιο δρόμο που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας αξιολογεί τις αιτήσεις» είπε και πρόσθεσε πως θα ήταν ωφέλιμο να επιταχυνθεί η διαδικασία.

    Επίσκεψη Αμπάς

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στη Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ υποστήριξε πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Αμπάς να μεταβεί και στα κατεχόμενα, αλλά αυτό τελικά δεν έγινε.

    (ΚΣ)

    [03] Ερτουγρούλογλου: «Θα ανακοινώσουμε κι εμείς Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»

    Ο Bayrak (22.06.22) μετέδωσε ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της Ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και δήλωσε πως η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανακοινώσει τα δικά της ΜΟΕ.

    Ο λεγόμενος υπεξ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου Bayrak.

    Αναφερόμενος και στην έγκριση που είχε δώσει η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αγορά 6 μαχητικών ελικοπτέρων από τη Γαλλία, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε πως η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2020, σε μια περίοδο, που όπως ανέφερε, η «Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθούσε να δείξει ότι δήθεν ήταν πολύ καλοπροαίρετη και ειλικρινής».

    Υποστήριξε επίσης πως το θέμα δεν έχει τελειώσει και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αγοράσει συνολικά 12 μαχητικά ελικόπτερα.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ΜΟΕ, ισχυρίστηκε ότι ο μοναδικός σκοπός των προτάσεων που υποβλήθηκαν «ήταν να ενισχύσουν το καθεστώς των Ελληνοκυπρίων ως κράτος και των Τουρκοκυπρίων ως κοινότητα σε αυτό το κράτος». «Πού είναι το χαρακτηριστικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε αυτό, δυσκολεύομαι να το καταλάβω», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής για τα ΜΟΕ, θα πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και τόνισε ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει με ένα τέτοιο βήμα.

    «Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν θα εξαπατηθούμε ώστε να προσπαθούμε να δείξουμε ότι έχουν καλές προθέσεις με το να κάνουμε διαπραγμάτευση μαζί τους για μέτρα εμπιστοσύνης μαζί μας, ισχυριζόμενοι ότι εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί. Έχουμε καθιερώσει τη δική μας πολιτική δομή, όσον αφορά το να μην δίνουμε εύσημα σε αυτές τις ανειλικρινείς, ψεύτικες πολιτικές των Ελληνοκυπρίων», είπε.

    «Θα παρουσιάσουμε νέα ΜΟΕ»

    Ο Ερτουγρούλογλου πρόσθεσε στις δηλώσεις του ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα παρουσιάσει ένα πακέτο αντιπροτάσεων και ότι «η πιο σημαντική διάσταση του περιεχομένου αυτού του πακέτου είναι η διάσταση της αποδοχής του κυρίαρχου ισότιμου καθεστώτος των μερών».

    Υποστήριξε ακόμη ότι στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων κρατών, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα είναι πραγματικά μέτρα που δημιουργούν εμπιστοσύνη και ότι μια ουσιαστική και γόνιμη διαδικασία μπορεί να τεθεί στην ημερήσια διάταξη στο νησί.

    «Η ουσία των προτάσεών μας πρέπει να έρθει στο προσκήνιο. Αυτή η ουσία είναι η αποδοχή του κυρίαρχου ισότιμου καθεστώτος των δύο μερών και η ανάπτυξη σχέσεων σε αυτό το έδαφος. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπεται. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξει συζήτηση για οποιαδήποτε διαδικασία ή συνάντηση», πρόσθεσε.

    (ΚΣ)

    [04] Μεταβαίνει στα κατεχόμενα αύριο ο Φουάτ Οκτάι

    Η K?br?s (22.06.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μεταβαίνει αύριο στα κατεχόμενα.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, ο Τατάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, όπου ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να μεταβεί στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου για τους εορτασμούς της επετείου της εισβολής.

    (ΚΣ)

    [05] Αξιολόγησε τις επαφές του στην Τουρκία ο Όζτουρκλερ-Συναντήθηκε και με τον Οκτάι

    Ο παράνομος Bayrak (22.06.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ζιγά Όζτουρκλερ αξιολόγησε τις επαφές που είχε στην Άγκυρα.

    Στο πλαίσιο των επαφών, ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, η οποία ήταν κλειστή για τον Τύπο.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε και με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Όζτουκλέρ δήλωσε ότι συζήτησαν «για την επίλυση διαφόρων εσωτερικών προβλημάτων» που υπάρχουν στα κατεχόμενα.

    Υπενθυμίζοντας ότι μια νέα φυλακή κατασκευάστηκε «με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, ο Όζτουρκλερ δήλωσε ότι ο νέος «νόμος» για τις φυλακές πιθανότατα θα «ψηφιστεί από τη βουλή» στις 27 Ιουνίου.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα με τα «διαβατήρια» λόγω του προβλήματος στην παραγωγή τσιπ λόγω της επίδρασης της παγκόσμιας επιδημίας, δήλωσε ότι υπάρχουν αιτήματα για υποστήριξη από το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.

    Σημείωσε επίσης ότι επανεξετάστηκαν οι μελέτες που έγιναν για τα Αστικό Σύστημα Ασφαλείας που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων για τα έργα ενίσχυσης της ασφάλειας στα οδοφράγματα και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη μετανάστευση.

    Ο Όζτουκλερ δήλωσε ότι αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για τους άτυπους μετανάστες.

    Ο λεγόμενος υπουργός είπε ότι ο μεγαλύτερος στόχος τους είναι να λάβουν μέτρα που να είναι προσανατολισμένα στις «υπηρεσίες» και να ικανοποιούν τους «πολίτες», λαμβάνοντας υποστήριξη από ψηφιακές ευκαιρίες και πιο οργανωμένους, πιο συστηματικούς σύγχρονους κανόνες στο «υπουργείο εσωτερικών», και δήλωσε ότι είχαν συνομιλίες για αυτό το θέμα στην Άγκυρα.

    Ο Όζτουρκλερ επισκέφθηκε επίσης τη Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Ραδιοτηλεόρασης και συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Χασάν Οϊμέζ.

    (ΚΣ)

    [06] Τόρος: Ο Τατάρ πρέπει επιστρέψει στη βάση των Ηνωμένων Εθνών και να διαπραγματευτεί τα ΜΟΕ

    Σύμφωνα με την kibrispostasi (21.06.22), ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Φικρί Τόρος δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ πρέπει να επιστρέψει στη βάση των Ηνωμένων Εθνών και να διαπραγματευτεί τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προτού να είναι αργά.

    Απαντώντας στις δηλώσεις του Τατάρ, ο Τόρος είπε τα εξής: «Με τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ που μετέτρεψαν τα Βαρώσια σε μέρος του διεθνούς δικαίου, προτάθηκε η επιστροφή τους στους νόμιμους κατοίκους. Ο κύριος Τατάρ πρέπει να επιστρέψει πριν να είναι αργά στη βάση των Ηνωμένων Εθνών και να διαπραγματευτεί τα ΜΟΕ. Σκοπός είναι να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης και να διασφαλιστεί ότι θα αναπτυχθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή μια νέα μέθοδος που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. [?]».

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Τόρος αναφέρει ότι αν ο Τατάρ δεν αναθεωρήσει τη «νέα πολιτική» του που δεν θα γίνει αποδεκτή από κανένα κράτος στον κόσμο, θα καταστεί η πλευρά που παρεμποδίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια ομοσπονδιακή λύση, βασισμένη στην πολιτική ισότητα. «Αυτό δε, θα αποτελέσει ένα μεγάλο χτύπημα κατά της βούλησης του τουρκοκυπριακού λαού για ομοσπονδιακή λύση. Θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στην ηγεσία των Ελληνοκυπρίων, που φέρει το βασικό μερίδιο ευθύνης για τη μη επίτευξη πολιτικής λύσης μέχρι σήμερα», είπε.

    Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Τόρος ανάφερε ότι ο Τατάρ θα περάσει στην ιστορία ως ένας ηγέτης που καταδικάζει με τη «νέα πολιτική» και τον τουρκοκυπριακό λαό στο παρόν στάτους κβο και εμποδίζει την έξοδό του από την απομόνωση. Κάλεσε επίσης τον Τατάρ να κινηθεί με γνώμονα τα συμφέροντα και τα δίκαια της «χώρας» του, στη βάση της «πολιτική ισότητας» της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    (ΓΜ)

    [07] Στο Στρασβούργο βρίσκεται η αντιπροσωπεία της λεγόμενη βουλής

    Ο παράνομος Bayrak (22.06.22) μετέδωσε ότι αντιπροσωπεία της λεγόμενης βουλής βρίσκεται στο Στρασβούργο για να παρακολουθήσεις τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Οζντεμίρ Μπέροβα και τον «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ( CTP) Αρμαγάν Τζαντάρ.

    (ΚΣ)

    [08] Ντογούς Ντεριά: «Παραδίδετε τα προσωπικά μας δεδομένα στην Τουρκία»

    Σύμφωνα με την Yeni D?zen (22.06.22), η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Ντογούς Ντεριά, κατήγγειλε από το βήμα της «βουλής» ότι η «κυβέρνηση» μέσω του «νομοσχεδίου με θέμα «παράδοση προσωπικών δεδομένων στον T?RKSAT μέσω της ηλεκτρονική διακυβέρνησης», μοιράζεται την προσωπική ζωή των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία και κατάντησε τη «χώρα» αντικείμενο παρακολούθησης από τρίτους.

    Η Ντεριά υπενθύμισε τις διαφωνίες για το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και το γεγονός ότι η εφαρμογή ενεργοποιείται από την Τουρκία και αναρωτήθηκε ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της «κυβέρνησης».

    «Θέλω να μάθω» ,είπε η Ντεριά «τι κρύβεται πίσω από το θέμα της παράδοσης όλων των δεδομένων της χώρας στην Τουρκία».

    «Όταν αγοράζετε σπίτι αναρτάτε τον τίτλο ιδιοκτησίας στην πόρτα του σπιτιού σας για να το δουν οι γείτονες; Αναρτάτε τις εξετάσεις αίματος που κάνετε για να τις δουν όλοι; Μοιράζεστε την προσωπική σας ζωή, σας ζητώ να μας καταλάβετε. Από κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών μέχρι προσωπικά δεδομένα υγείας, όλα μας τα προσωπικά δεδομένα θα παραδοθούν», πρόσθεσε.

    (ΓΜ)

    [09] Το «νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση» συζητείται στη «βουλή»

    Σύμφωνα με την K?br?s (22.06.22), το «νομοσχέδιο συνεργασίας σχετικά με την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας, κατατέθηκε χθες ενώπιο της ολομέλεια της «βουλής» για έγκριση.

    Οι «υπουργοί οικονομίας και ενέργειας και εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» Ολγκούν Αμτζάογλου και «υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» Χασάν Τάτσοϊ απάντησαν στις σχετικές επικρίσεις των «βουλευτών».

    Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Ερκούτ Σαχαλί ανέφερε ότι αν υπάρχει αρμόδια αρχή στη «χώρα», τότε δεν υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή της συμφωνίας. «O T?rksat», συνέχισε, «πρέπει να λογοδοτεί σε αρμόδια αρχή». Δήλωσε επίσης ότι αν δεν υπάρχει αρμόδιος οργανισμός, τότε η ανάρτηση των δεδομένων δεν είναι μικρή υπόθεση και αυτό το θέμα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι η συμφωνία αντίκεται στο «σύνταγμα» και τη συνείδηση της κοινής γνώμης.

    Ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Ολγκούν Αμτζάογλου, απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με «παραχώρηση κρατικής κυριαρχίας και κινδύνου διαρροής προσωπικών δεδομένων», ανέφερε ότι «πρόκειται για την εταιρεία που χειρίζεται τον δορυφόρο T?rksat, ο οποίος θα εξακολουθήσει να παρέχει υπηρεσίες μέχρι να συσταθούν οι αρμόδιοι οργανισμοί και στη συνέχεια θα παραδώσει τις υπηρεσίες».

    (ΓΜ)

    [10] Πυρκαγιές στα κατεχόμενα

    Η Kibris Postasi (22.06.22) γράφει ότι κάηκαν 150 στρέμματα γης σε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες γύρω στις 15:00 στο κατεχόμενο χωριό Αγκολέμι.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε αχυρώνα στο νότιο μέρος του χωριού ήταν να καούν ελιές, χαρουπιές και άλλα δέντρα που παράγουν φρούτα καθώς και σωλήνες άρδευσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «αστυνομίας», για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χθες, εργάστηκαν «αστυνομικοί», «πυροσβέστες», «ομάδες του τμήματος δασών», «στρατιωτικό προσωπικό» και κάτοικοι της περιοχής με τρακτέρ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (22.06.22), συνεχίζονται με εντατικού ρυθμούς οι προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασώδη περιοχή στο κατεχόμενο χωρίο Φλαμούδι.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το χωριό Φλαμούδι έχει εκκενωθεί και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάζονται 3 ελικόπτερα, καθώς επίσης και επίγειες δυνάμεις.

    Σε δηλώσεις του για την πυρκαγιά, ο «διοικητής της ΔΔΑ», Ζορλού Τοπάνογλου ανέφερε ότι η πυρκαγιά βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα πριν από το χωρίο και εξήγησε ότι εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, δυσκολεύεται το έργο της πυρόσβεσης.

    Από την άλλη, όπως έγινε γνωστό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχει ήδη μεταβεί στο χώρο της πυρκαγιάς.

    (ΑΚ/ΒΚ)

    [11] Άνοιξε «αστυνομικός σταθμός» στο κατεχόμενο χωριό Πέργαμος

    Ο παράνομος BRTK (21.06.22) μετέδωσε ότι άνοιξε με ειδική τελετή εγκαινίων, «αστυνομικός σταθμός» στο κατεχόμενο χωριό Πέργαμος.

    Στην «τελετή» παρευρέθηκαν, ανάμεσα σε άλλους και ο «διοικητής των κατοχικών δυνάμεων», «αρχιστράτηγος» Σεζάϊ Οζτούρκ και ο «διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας», «αρχιστράτηγος», Ζορλού Τοπάλογλου.

    (ΒΚ)

    [12] Αναβάλλεται επ’ αόριστόν η εκδίκαση της έφεσης ‘Οζκουρτ

    Σύμφωνα με τον παράνομο brtk.net (22.06.22), η εκδίκαση της έφεσης της «προέδρου» του «Μπαϊράκ», Μεριέμ Οζκούρτ στο «Ανώτατο Δικαστήριο», εκδικάστηκε σήμερα. Η διαδικασία για την έκδοση απόφασης αναβλήθηκε επ’ αόριστόν.

    (ΓΜ)

    [13] Σύλληψη 8 ύποπτων που προσπάθησαν να διαφύγουν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία

    Η kibrispostasi (22.06.22) γράφει ότι σε περιστατικό που εκτυλίχθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, τέθηκαν υπό σύλληψη 8 ύποπτοι που προσπάθησαν να διαφύγουν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές , καθώς επίσης και ο μεσάζοντας τους, ύποπτος Νασίφ Οζχαντζέρ, ο οποίος φαίνεται να συμφώνησε με τους υπόπτους να τους μεταφέρει στο κατεχόμενο χωριό Λουρουτζίνα έναντι του ποσού των 70 ευρώ.

    Ο Όζχαντζέρ και οι ύποπτοι οδηγήθηκαν στο «δικαστήριο».

    Οι συλληφθέντες Νασίφ Οζχαντζέρ, MD Rabbi Sarke, MD Jakir Kamali, Muhammad Al?, Jahural ?slam, Mohammad Hr?doy, Zacharie Ezua, Shuvo M?a και Afzal Saba παρουσιάστηκαν ενώπιον του «δικαστηρίου» με την κατηγορία «μυστικής συνεργασίας/συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος».

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η «αστυνομία» δείχνει ως εμπλεκόμενους υπόπτους για το αδίκημα «συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος» τους πιο πάνω 9 υπόπτους. Η επιχείρηση της «διεύθυνσης πρόληψης ναρκωτικών και λαθρεμπορίας» έγινε στις 20.06.22 στον κυκλικό κόμβο ο οποίος βρίσκεται στην είσοδο του αεροδρομίου της Τύμβου. Σύμφωνα με την «αστυνομία» ο 39χρόνος κάτοικος Μόρφου μετέβη πλησίον του «διεθνούς πανεπιστημίου Κύπρου» στο κατεχόμενο χωριό Μια Μηλία, προκειμένου να παραλάβει τα πρόσωπα.

    Στην επιχείρηση φαίνεται ο Νασίφ Οζχαντζέρ να είχε στο πίσω μέρος του βαν του, μάρκας Ford με νούμερα JR650, κρυμμένους με τα προσωπικά τους αντικείμενα τους MD Rabbi Sarke 21 , MD Jakir Kamali 21, Muhammad Ali 32, Jahural Islam 39, Mohammad Hridoy 30, Zacharie Ezua 23, Shuvo Mia23 και Afzal Saba 27 ετών.

    Η «αστυνομία» ανέφερε επίσης ότι κατά την ανάκριση, ο Νασίφ Οζχαντζέρ φαίνεται να συνεννοήθηκε με άλλο πρόσωπο, προκειμένου να βοηθήσει τα πιο πάνω πρόσωπα έναντι του ποσού των 70 ευρώ, να περάσουν στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας την «στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή».

    Η «αστυνομία» ζήτησε την κράτηση των υπόπτων για άλλες 3 ημέρες προκειμένου να συνεχιστούν οι ανακρίσεις. Το αίτημα έγινε αποδεχτό από το «δικαστήριο».

    (ΒΚ) [B] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Το ελληνοκυπριακό δίδυμο οραματίζεται ακόμη την ίδρυση μιας Ελληνικής Δημοκρατίας»

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (21.06.22), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο τηλεοπτικό σταθμό TVNET, κατηγόρησε για μια ακόμη φορά το «ελληνοκυπριακό δίδυμο», όπως αποκάλεσε την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι οραματίζονται ακόμα τη σύσταση μιας Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Σχολιάζοντας στις δηλώσεις του την τελευταία ένταση που υπάρχει με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στόχος του «ελληνοκυπριακού διδύμου», είναι να διώξουν τον τουρκικό λαό από το νησί και να καταστήσουν το νησί Ελληνικό. «Το όραμά τους να καταστήσουν το νησί εξολοκλήρου Ελληνικό, είναι κούφιου περιεχομένου, η Τουρκία δεν πρόκειται να το επιτρέψει ποτέ αυτό», υποστήριξε.

    «Ελπίζω να μην προχωρήσουν παραπέρα, η Τουρκία δεν επιτρέπει τόση επιθετικότητα»

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πνίγεται από τα εσωτερικά της προβλήματα και ότι είναι μια χώρα με εξωτερικό χρέος 400 δις δολαρίων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής: «Υπάρχουν διάφορες δυσκολίες. Θυμάστε τι έγινε πριν από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο; Στις 15 Ιουλίου 1974, το καθεστώς της χούντας στην Ελλάδα, διέπραξε το πραξικόπημα εδώ, με την συνεργασία ορισμένων εδώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν. Για την Κύπρο, είπαν ότι ‘είναι η δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία στη Μεσόγειο’. Ορισμένες φορές, αυτός είναι ο τρόπος που ενεργούν. Μακάρι να μην προχωρήσουν παραπέρα. Η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα και δεν πρόκειται να επιτρέψει τόση επιθετικότητα. Στέλνονται τα αναγκαία μηνύματα».

    «Με το να λένε αυτοί είναι Μουσουλμάνοι και εμείς Χριστιανοί δεν μας υπολογίζουν»

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το «ελληνοκυπριακό δίδυμο», κατά την έκφραση του, προβαίνει στις ίδιες προκλήσεις εδώ και χρόνια. «Εδώ διαπράχθηκε μια μεγάλη αδικία. Επειδή έχουν συγγένεια και αισθάνονται κοντά την ΕΕ, λένε ότι εμείς είμαστε Μουσουλμάνοι που έχουμε απέναντι μας τους Χριστιανούς, αλλά αυτό δεν αρμόζει και πολύ στην εποχή που ζούμε, και εμείς το αποκαλούμαι σύγκρουση πολιτισμών. Όλα αυτά είναι οι προσδοκίες των Χριστιανών. Σύμφωνα με αυτούς, αυτοί προϋπήρχαν εδώ, εδώ και αιώνες, ενώ εμείς όχι. Εμείς, ως Οθωμανοί, κυβερνούσαμε εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα έργα που κάναμε, είναι ξεκάθαρα και βρίσκονται εδώ. Οι προθέσεις τους να μετατρέψουν το νησί σε εξολοκλήρου Ελληνικό, είναι παρωχημένες. Το ζήτημα είναι ό,τι στην Κύπρο υπάρχουν δυο λαοί. Αυτοί οι δύο λαοί ζούσαν μαζί εδώ, και με τη βία των όπλων θέλησαν να μας διώξουν από το νησί. Μετά από αυτό, αυτοί που ζημίωσαν περισσότερο είναι οι ίδιοι», υποστήριξε ο Τατάρ.

    «Έχουν στόχο την ίδρυση της Μεγάλης Ελλάδας»

    Ισχυριζόμενος ότι στόχος των δύο χωρών, (εννοεί την Ελλάδα και την Κύπρο) είναι να ιδρύσουν τη «Μεγάλη Ελλάδα», ο Τατάρ κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπηρετεί τον «Αλυτρωτισμό με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρο. «Η δικής μας πολιτική είναι ξεκάθαρη, θεωρούμε ότι ο λαός της ΤΔΒΚ είναι τόσο κυρίαρχος όσο ο Ελληνοκυπριακός λαός. Οι πρόγονοι μας (350 χρόνια πριν) κυβέρνησαν εδώ. Αυτοί, είναι η μειονότητα για μας», κατέληξε ο Τατάρ

    (ΑΚ)

    [02] Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα για ανανέωση τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (21.06.22) και την Ak?am (21.06.22), η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χθες Τρίτη ψήφισμα που προνοεί την επέκταση της εγκατάσταση των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για τους επόμενους 18 μήνες.

    Το ψήφισμα, τέθηκε προς ψήφιση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την υπογραφή του Τούρκου Προέδρυ Έρντογαν και εγκρίθηκε, παρά το γεγονός ό,τι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το καταψήφισαν.

    Το ψήφισμα θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Ιουλίου.

    Ανάμεσα σε άλλα, το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: «Η Τουρκία συνεχίζει τη δυνατή της στήριξη για την προστασία της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και πολιτικής ενότητας της Λιβύης, για την εγκατάστασης μόνιμης εκεχειρίας στη χώρα και για συνέχιση του πολιτικού διαλόγου που διασφαλίσει την εθνική ενότητα. (?)

    Η πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε εξαετίας της αποτυχίας για διενέργεια εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, όπως είχαν προγραμματιστεί, έχει διαταράξει την σταθερότητα στη χώρα και προκάλεσε σοβαρά εμπόδια στην επίτευξη μόνιμης σταθερότητας», αναφέρει το ψήφισμα.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι κίνδυνοι και οι απειλές σε ολόκληρη την περιοχή, από την Λιβύη μέχρι και την Τουρκία, συνεχίζονται, το ψήφισμα αναφέρει ότι αν οι επιθέσεις εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης συνεχιστούν, αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Μεσόγειο, αλλά την ίδια στιγμή, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη Βόρεια Αφρική.

    (ΑΚ)

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Johnson και Εσθονό Πρωθυπουργό

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (21.06.22), o Toύρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson συζήτησαν την Τρίτη τηλεφωνικώς, θέματα που αφορούν στις διμερείς τους σχέσεις, καθώς επίσης και διάφορα περιφερειακά ζητήματα.

    Σε ανακοίνωση της, η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρει ότι οι Έρντογαν και Johnson συζήτησαν επίσης θέματα αμυντικής συνεργασίας αλλά και το συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.

    Στην ατζέντα της συζήτησης, βρισκόταν επίσης το θέμα της επισιτιστικής κρίσης, αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι ο Έρντογαν τόνισε την ανάγκη για εξεύρεση λύσης το συντομότερο.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Milliyet (21.06.22), ο Έρντογαν είχε επίσης χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εσθονό Πρωθυπουργό Kaja Kallas.

    Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Εσθονίας, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

    Στη συνάντηση, ο Έρντογαν ανέφερε στον Εσθονό Πρωθυπουργό ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παροτρύνσεις της προς την Ουκρανία και Ρωσία για να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις ενέργειες της προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου που αφορούν στον ανθρωπιστικό τομέα.

    Ο Έρντογαν, ανέφερε επίσης στον Kallas ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με τα ΗΕ για την επίλυση της επισιτιστικής κρίσης που προέκυψε λόγω του πολέμου και για την διασφάλιση της ασφαλούς εξαγωγής των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

    Η Τουρκία θα φιλοξενήσει τετραμερή Σύνοδο για την επισιτιστική κρίση

    Η Ak?am (21.06.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν, ο οποίος συνεχίζει τη διπλωματική του κινητικότητα για την επίλυση της επισιτιστικής κρίσης, συνομίλησε χθες τηλεφωνικώς με τον Βρεττανό και Εσθονό Πρωθυπουργό.

    Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην Τουρκική Προεδρία, η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη εβδομάδα, τετραμερή Σύνοδο για το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς σιτηρών. Στη σύνοδο αυτή, όπως αναφέρουν οι πηγές, θα συμμετάσχει η Τουρκία, η Ρωσία, η Ουκρανία και αξιωματούχοι των ΗΕ. Στη Σύνοδο, παρών θα είναι επίσης και ο Τούρκος Πρόεδρο Έρντογαν. Στο μεταξύ, τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί αυτή τη βδομάδα στη Ρωσία προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της διάθεσης σιτηρών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

    (ΑΚ)

    [04] «Σε νέα βήματα θα προχωρήσει η Τουρκία για το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου», δηλώνει ο Ντονμέζ

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (22.06.22), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα, κλήθηκε, μεταξύ άλλων, να σχολιάσει το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα βήματα όσον αφορά στην μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, αναφέροντας τα εξής: «Η Τουρκία ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα βήματα όσον αφορά στη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές μέσω Τουρκίας. Με τις υποδομές και τους πόρους που έχουμε στην κατοχή μας, η χώρας μας, θα καταστεί στο εγγύς μέλλον ένα εμπορικό κέντρο που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον καθορισμό των τιμών για την Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

    Αναφερόμενος στις εργασίες που γίνονται για υγροποίηση του φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι μόλις η Τουρκία καταφέρει να φθάσει την μέγιστη παραγωγή της, θα μπορέσει να καλύψει εξολοκλήρου όλες τις ανάγκες των νοικοκυριών της χώρας σε φυσικό αέριο.

    «Γίνονται πολύ σοβαρές εργασίες τόσο στη θάλασσα, όσο και στη ξηρά. Αυτή τη στιγμή, εργάζονται 5,200 άτομα. Αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται 34 πλοία μας για 3 διαφορετικές γεωτρήσεις. Αυτό ο αριθμός, τον Ιούλιο-Αύγουστο θα φθάσει τα 45. Αξιολογούμε επίσης και την ακτή στο Filyos ως κέντρο Logistics», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ντονμέζ.

    (ΑΚ)

    [05] Νέα δημοσκόπηση της ORC στην Τουρκία

    Η Cumhuriyet (21.06.22) δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας ΟRC για τις επικείμενες γενικές εκλογές στην Τουρκία. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 9 και 15 Ιουνίου 2022 σε 7 διαφορετικές επαρχίες της Τουρκίας και το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες ήταν: «Αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε».

    Συγκεκριμένα στην επαρχία της Τραπεζούντας, σε δείγμα 1,170 συμμετεχόντων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν έρχεται πρώτο με 41,4%, με δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 23,2%, τρίτο το Καλό Κόμμα (?yi Parti) με 20,7%, τέταρτο το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με 6,9% ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συγκεντρώνει 1,5%.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δύο κόμματα, ΑΚΡ και ΜΗΡ, που αποτελούν τη Συμμαχία της Δημοκρατίας (Cumhur ?ttifak?) με υποψήφιο τον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να χάνει 21,2% σε σχέση με τα ποσοστά που έλαβαν στις εκλογές του 2018.

    Στην επαρχία Κοτζάελι σε δείγμα 1,670 ερωτηθέντων, το ΑΚΡ συγκεντρώνει 37,6%, το CHP, 24,5%, το ?yi Parti 22,0%, το HDP 6, % και το MHP 5,9%. Και σε αυτή την επαρχία το ΑΚΡ φέρεται να χάνει 10,7% σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

    Στην επαρχία της Μούγλα στη νοτιοδυτική Τουρκία, με δείγμα 1,030 ερωτηθέντων, η δημοσκόπηση φέρει πρώτο το CHP με 42,6%, δεύτερο το ?yi Parti με 26,4%, τρίτο το ΑΚΡ με 20,1%, εμφανίζοντας απώλειες 8,1%, τέταρτο το HDP με 5,2% και πέμπτο το ΜΗΡ με 5,2%.

    Στην επαρχία Έρζουρουμ της ανατολικής Τουρκίας, με δείγμα 1010 ερωτηθέντων, το ΑΚΡ έρχεται πρώτο με 42,5% ,εμφανίζοντας απώλειες της τάξεως του 12,3%, δεύτερο το ?yi Parti με 20,6%, τρίτο το ΜΗΡ με 13,5%, τέταρτο το HDP με 8,9% και πέμπτο το CHP με 8,5%.

    Στην επαρχία της Ραιδεστού (Tekirda?) της Ανατολικής Θράκης, με δείγμα 1,370 ερωτηθέντων, το CHP έρχεται πρώτο με 40,7%, με το ΑΚΡ στη δεύτερη θέση με 23% και απώλειες της τάξεως του 15,2% σε σχέση με τις εκλογές του 2018, ενώ τρίτο έρχεται το ?yi Parti με 19,6%, τέταρτο το HDP με 6,3% και πέμπτο το ΜΗΡ με 4,5%.

    Στην επαρχία των Αδάνων, με δείγμα 1,830 ερωτηθέντων, το CHP έρχεται πρώτο με 29% με δεύτερο το ΑΚΡ με 28,1% και πτώση 6,6%, τρίτο το ?yi Parti με 19.4%, τέταρτο το HDP με 9,3% και πέμπτο το ΜΗΡ με 8,1%.

    Στην επαρχία Μερσίνας, με δείγμα 1,410 ερωτηθέντων, το CHP έρχεται πρώτο με 29,5%, δεύτερο το ΑΚΡ με 23,6%, τρίτο το ?yi Parti με 20,3% και αύξηση 6,7%, τέταρτο το HDP με 12.2% και πέμπτο το ΜΗΡ με 8,5%.

    (ΓΜ)

    [06] Νέα επιχείρηση εναντίον μελών του PKK/KCK στη Μερσίνα

    Η Υeni ?afak (22.06.22) γράφει ότι ομάδες της Αστυνομικής Διεύθυνσης στο Τάρσος της Μερσίνας, σε συντονισμό με τη Γενική Εισαγγελία της Μερσίνας, ξεκίνησαν έρευνες εναντίον προσώπων, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ως μέλη των «τρομοκρατικών», όπως αποκαλούνται, οργανώσεων του PKK/KCK.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα συγκεκριμένα πρόσωπα, φέρεται να ανάγκασαν καταστηματάρχες της περιοχής να «κατεβάσουν ρολά» και προσπάθησαν να στρατολογήσουν παιδιά στα βουνά, ενώ την ίδια στιγμή οργάνωναν κηδείες για μέλη της οργάνωσης.

    Στο πλαίσιο της επιχείρησης, η Αστυνομία εισέβαλε στα σπίτια των υπόπτων και προχώρησε σε σύλληψη 20 συνολικά ατόμων.

    (ΒΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 22 June 2022 - 14:35:23 UTC