Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-06-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 111/2022 15.06.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Σημαντική η ενίσχυση της «ΤΔΒΚ» έναντι των ελληνικών απειλών στη Μεσόγειο
  • [02] Ενημέρωση από Ερτουγρούλογλου σε στρατιωτικούς ακόλουθους δέκα χωρών
  • [03] CTP: «Ατυχής συμπεριφορά που ξεπερνά τα όρια της διπλωματικής εθιμοτυπίας»
  • [04] Ντεριά: Σερίφης αποικίας ο Τσαβούσογλου
  • [05] Μπαρτσίν: Ούτε τα χρήματα, ούτε τους υπαλλήλους της Άγκυρας θέλουμε
  • [06] BKP: Το ΑKP αποσκοπεί στην πολιτική προσάρτηση
  • [07] Όζτουκλερ: «Κανείς δεν μας επιβάλλει να παραχωρούμε υπηκοότητες παράνομα»
  • [08] Συνάντηση με Ντονμέζ στην Άγκυρα θα έχει σήμερα ο Ατούν
  • [09] Απέλυσαν καθηγήτρια από «πανεπιστήμιο «για μη ακαδημαϊκούς λόγους»
  • [10] Νιγηριανοί ετοιμάζονται να ιδρύσουν πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα
  • [11] Χασάν Τατσοϊ: «Προβλέπουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού γύρω στις 8500 ΤΛ»
  • [12] Καταδικάζει η Bas?n ? Sen την απόλυση του δημοσιογράφου Ουλάς Μπαρίς
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακάρ: Σύγκρουση με Έλληνες βουλευτές για την κατοχή στην Κύπρο
  • [02] Ντονμέζ: Με τη μεταφορά του ιρακινού και ισραηλινού αερίου η Τουρκία θα μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο
  • [03] Τσαβούσογλου: Ξέρουμε πολύ καλά την ισχύ και την ευθύνη μας
  • [04] «Απειλείται από τον νότο ή τον βορρά η ταυτότητα της ΤΔΒΚ;»
  • [05] Εγκαθιδρύει 10ο δορυφόρο το 2023 η Τουρκία
  • [06] Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση του ΑΚΡ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Σημαντική η ενίσχυση της «ΤΔΒΚ» έναντι των ελληνικών απειλών στη Μεσόγειο

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (14.06.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι είναι σημαντική η «κυριαρχία» της «ΤΔΒΚ» έναντι των απειλών, όπως ισχυρίστηκε, του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι «είναι εξαιρετικά σημαντική η ενίσχυση και η ύπαρξη στου τουρκικού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας του σκέλους ξηράς της άσκησης έρευνας και διάσωσης Τζιανέρ Γκιόνελι 2022 που διεξήχθη στην περιοχή Κερύνειας, ο Τατάρ είπε ότι έγινε μια πολύ περιεκτική άσκηση με την συμμετοχή «θεσμών και οργανισμών» από τα κατεχόμενα και την Τουρκία και δήλωσε «πολύ συγκινημένος».

    Συγχαίροντας όλους όσοι εκτέλεσαν με επιτυχία την άσκηση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το σημαντικό είναι η περαιτέρω ενίσχυση της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι η Τουρκία μοιράζεται με την «ΤΔΒΚ» την ικανότητά της στην άμυνα και στην πολιτική άμυνα, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «πλούτο» για τους ίδιους.

    Αυξάνεται η συμμετοχή ξένων αντιπροσώπων

    Όταν δημοσιογράφος επεσήμανε ότι η συμμετοχή αντιπροσώπων ξένων αποστολών αυξάνεται κάθε χρόνο στην άσκηση, ο Τατάρ σημείωσε ότι αναβαθμίζει το καθεστώς της «ΤΔΒΚ» το γεγονός ότι αποκτούν διεθνή διάσταση οι ασκήσεις και οι εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με την Τουρκία και η παρουσία εκπροσώπων διάφορων κρατών στην άσκηση που διεξάγεται στα κατεχόμενα.

    Υποστηρίζοντας ότι το σημαντικό είναι να ριζώσει και να γίνει δεχτό πιο πολύ το «τουρκικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία επιστρατεύει τις δυνατότητές της στην «ΤΔΒΚ» και ότι η συνεργασία της τουρκικής ακτοφυλακής και διάφορων θεσμών και οργανισμών της Τουρκίας με την «ΤΔΒΚ» στη θάλασσα ενισχύουν την άμυνα της «χώρας» ενάντια σε κάθε είδους απειλή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι διεξήγαγαν περιεκτικές συναντήσεις με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την αντιπροσωπεία του πρόσφατα και ότι στηρίζουν τις προτάσεις που υπέβαλαν τον περασμένο Απρίλιο στην Γενεύη.

    «Πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική μας ισότητα»

    «Αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο ή αν θα αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας», επανέλαβε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιβεβαίωσε προχθές διά στόματος Τσαβούσογλου ότι βρίσκεται και εκείνη στο ίδιο σημείο.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι και «μητέρα πατρίδα» της «ΤΔΒΚ» και εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου, ο Τατάρ είπε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Τσαβούσογλου το επιβεβαίωσε αυτό.

    «Συνεχίζουμε την πολιτική μας με την ίδια αντίληψη», ανέφερε επαναλαμβάνοντας ότι έχουν τελειώσει οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης ομοσπονδίας «διότι ομοσπονδία σημαίνει συνεταιρισμός στην Κύπρο και σε αυτές τις συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο ίσως και να καθυστερήσαμε να υπερασπιστούμε πλέον τα δύο κράτη έναντι των διαφορετικών ονείρων της άλλης πλευράς».

    Επανέλαβε ότι τον Απρίλιο του 2021 ανέφεραν στον κόσμο, στα Ηνωμένα Έθνη και στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο θα είναι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και πρόσθεσε ότι η κυριαρχία είναι πολύ σημαντική για τους ίδιους.

    «Ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του», σημείωσε και ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, ότι ο ένας από αυτούς είναι ο τουρκοκυπριακός «λαός» και ότι με τις συμφωνίες του 1960 είναι και οι Τουρκοκύπριοι τόσο κυρίαρχοι όσο οι Ελληνοκύπριοι. «Όλος ο αγώνας είναι αυτός», πρόσθεσε και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η «ΤΔΒΚ» ενισχύεται καθημερινά με τους «θεσμούς και τους οργανισμούς» της.

    Κατέληξε λέγοντας ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην στήριξη που παρέχει η Τουρκία στην «ΤΔΒΚ» και ευχαρίστησε ξανά τον Τσαβούσογλου για την επίσκεψή του.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ενημέρωση από Ερτουγρούλογλου σε στρατιωτικούς ακόλουθους δέκα χωρών

    Ο παράνομος Bayrak (14.06.22, brtk.net) μεταδίδει ότι σε ενημέρωση για το Κυπριακό προέβη ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σε στρατιωτικούς ακόλουθους δέκα χωρών, οι οποίοι παρακολούθησαν χθες την άσκηση έρευνας και διάσωσης Τζιανέρ Γκιόνελι 2022 που διεξάγεται στα κατεχόμενα.

    Η ενημέρωση έγινε στο λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, σύμφωνα με την είδηση, στην οποία δημοσιεύονται και φωτογραφίες από το γεγονός, όχι όμως τα ονόματα των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι ακόλουθοι.

    (Ι/Τσ.)

    [03] CTP: «Ατυχής συμπεριφορά που ξεπερνά τα όρια της διπλωματικής εθιμοτυπίας»

    Η Vatan (15.06.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Αντίδραση από το CTP στις δηλώσεις Τσαβούσογλου», γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), με γραπτή του ανακοίνωση χθες, χαρακτήρισε μη αποδεκτή την ατυχή, κατά την έκφρασή του, συμπεριφορά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον «βουλευτών» του Κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι η συμπεριφορά του Τσαβούσογλου «έχει ξεπεράσει τα όρια τις διπλωματικής εθιμοτυπίας».

    Στην ανακοίνωση, το CTP αναφέρει και τα εξής: «Στη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στη βουλή, μέσα σε ένα περιβάλλον που εκτός από τους βουλευτές του κόμματος μας βρίσκονταν και βουλευτές και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, τα λόγια που εκτόξευσε ο Τσαβούσογλου εναντίον του κόμματος μας και των βουλευτών μας, ήταν παντελώς εκτός των ορίων της διπλωματικής εθιμοτυπίας. Απορρίπτοντας αυτούς τους ισχυρισμούς, θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτή η ατυχής συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με την διπλωματική εθιμοτυπία».

    Το CTP υπογραμμίζει επίσης ότι είναι ένα κόμμα που εδώ και 52 χρόνια αγωνίζεται με τις πολιτικές του θέσεις και τις πράξεις του για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού», έτσι ώστε να μπορέσει να σταθεί από μόνος του στα πόδια του.

    «Από την μέρα ίδρυσης του, το CTP υπερασπίζεται τις προσπάθειες για μια ρεαλιστική λύση στην Κύπρο, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και τις παραμέτρους των ΗΕ και είναι την ίδια στιγμή ένα κόμμα που μοιράζεται με το λαό αυτή τη θέση, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί τον δρόμο για την ενοποίηση των Τουρκοκυπρίων με τον κόσμο και το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Σημειώνοντας ότι το CTP είναι ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της ειρήνης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ισχυριστεί κάτι διαφορετικό από αυτό που πρεσβεύει το κόμμα και οι αρχές του». Προσθέτει και τα εξής η ανακοίνωση

    «Το CTP, είναι την ίδια στιγμή ένα κόμμα που υποστηρίζει τα ΜΟΕ που διαμορφώνονται κατά τρόπο που να είναι υπέρ των συμφερόντων και δικαίων του τουρκοκυπριακού λαού και θεωρεί ότι πριν από την επίτευξη λύσης, τα ΜΟΕ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ενοποίηση του λαού με τη διεθνή κοινότητα, αλλά και μετά την λύση, θα μπορούσαν να αποτρέψουν το οικονομικό και θεσμικό ρήγμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες. [?]

    Το CTP δεν επιτρέπει ούτε την περιθωριοποίηση οποιουδήποτε μέρους του τουρκοκυπριακού λαού, αλλά ούτε και την περιθωριοποίηση των μελών του κόμματος. Το CTP έχει πάντοτε ενοποιητικό ρόλο, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός που προσπαθεί να διχοτομήσει το λαό, να δημιουργήσει πόλωση ή να τον διασπάσει. Το CTP, όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, θα συνεχίσει να έχει όλα αυτά στην ημερήσια του διάταξη και θα συνεχίσει μέχρι τέλους να εναντιώνεται σε κάθε είδους ενέργειες που αποσκοπούν στην δημοκρατική και οικονομική του εξαθλίωση.

    Το CTP θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ειρήνη. Θα συνεχίσει να τονίζει την ανάγκη για δημιουργία σχέσεων με την Τουρκική Δημοκρατία σε μια πιο ορθολογιστική βάση. Το CTP, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται πάντοτε την ανάγκη για δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας με την Τουρκία σε μια σωστή βάση. [?]

    Θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι μέρος της Ευρώπης και θα συνεχίσει τον αγώνα του και τις διπλωματικές του προσπάθειες και σχέσεις με όλα τα όργανα της ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προώθηση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού. Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσει όπως πάντοτε, τις προσπάθειες για την ενοποίηση του τουρκοκυπριακού λαού με τη διεθνή κοινότητα και τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής περιεκτικής λύσης που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα».

    (ΑΚ)

    [04] Ντεριά: Σερίφης αποικίας ο Τσαβούσογλου

    Η Avrupa (15.06.22) γράφει ότι η λεγόμενη βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογούς Ντεριά δήλωσε ότι κανένας Υπουργός Εξωτερικών μιας άλλης χώρας δεν μπορεί να λέει ότι αγνοεί τις αποφάσεις του πολιτικού συμβουλίου του CTP, το οποίο αποτελεί ασπίδα προστασίας, κατά την έκφρασή της, στους εργατικούς αγώνες, στον αγώνα για ειρήνη και ελευθερία και στην προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

    Σε δηλώσεις χθες στην «βουλή», η Ντεριά απάντησε στις αναφορές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια προχθεσινής επίσκεψής του στην «βουλή» είπε ότι αγνοεί το CTP επειδή δεν είχε παρευρεθεί στην ομιλία του Προέδρου Έρντογαν στην «βουλή» πριν μερικά χρόνια και υποστήριξε ότι εντός του CTP υπάρχουν «βουλευτές» υποστηρικτές του ΡΚΚ.

    Η Ντεριά ανέφερε ότι κανένας Υπουργός Εξωτερικών άλλης χώρας δεν μπορεί να συκοφαντεί και να επιτίθεται σε κάποιον «βουλευτή» που εστάλη στην «βουλή» με τις ψήφους του «λαού» και ότι αυτό είναι αντίθετο με «τα δημοκρατικά μας έθιμα, την σχέση αδελφοσύνης που προσπαθούμε να κτίσουμε και την διπλωματική σχέση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες».

    Σημειώνοντας ότι άρχισαν να φαίνονται και στην κατεχόμενη Κύπρο τα σημάδια της αυταρχικής κουλτούρας που επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί στην Τουρκία, η Ντεριά πρόσθεσε:

    «Γίνονται επιθέσεις στους ανθρώπους στον ένα μετά τον άλλον. Μπορεί να έχουν σταματήσει αυτή την στιγμή οι νόμοι που προσπαθούν να περιορίσουν την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία, όμως με ένα τηλεφώνημα από κάποιους γίνεται δυνατόν να απολύεται από την δουλειά του ο δημοσιογράφος Ουλάς Μπαρίς, επειδή κάνει προγράμματα υπέρ της ειρήνης, επειδή υπερασπίζεται την ομοσπονδία. Η Γιοντζιά Όζντεμιρ, μια πολύ λαμπρή ακαδημαϊκός που διδάσκει στο ODT?, μια ακαδημαϊκός που έχει διάφορα άρθρα και αγωνίζεται για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των ακαδημαϊκών στο ODT?, μπορεί να απολύεται από την δουλειά της για εντελώς πολιτικούς λόγους χωρίς καμία δικαιολογία. [?]»

    Εκφράζοντας την άποψη ότι με εξάπλωση της κουλτούρας φόβου και περιορισμό των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων καταβάλλεται προσπάθεια να καταστραφεί οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει ελπίδα για να σταθούν στα πόδια τους οι Τουρκοκύπριοι «στο όνομα της δημοκρατίας που εγκαθιδρύθηκε σε αυτή την χώρα», η Ντεριά πρόσθεσε:

    «Και προσπαθούν να το κάνουν αυτό εντός της εθνικιστικής πατριδοκαπηλίας. Το να φέρει κανείς αντίρρηση σε αυτό, να υποστηρίζει με πείσμα την δημοκρατία, να υποστηρίζει την ομοσπονδιακή λύση, να υποστηρίζει τα ΜΟΕ, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι αντίθετο με το συμφέρον της κοινότητας. Αυτό που είναι αντίθετο με το συμφέρον της κοινότητας είναι οι πολιτικοί που προσθέτουν κάποιες προτάσεις στα πρωτόκολλα για να κάνουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν, παραγνωρίζοντας τους Τουρκοκύπριους, αγνοώντας τους εκπροσώπους τους χωρίς συνομιλήσουν μαζί τους, καταπατώντας τις απαιτήσεις αυτής της χώρας και την βούληση αυτού του λαού και συμπεριφέρονται σαν σερίφηδες αποικίας στην Κύπρο. Εμείς το απορρίπτουμε αυτό».

    Σημειώνοντας ότι η πατριδοκαπηλία γίνεται με δηλώσεις του τύπου «κάποιοι προσπαθούν να αποκόψουν τους δεσμούς ανάμεσά μας» και «εμείς είμαστε μια ψυχή, ένα έθνος», η Ντεριά υποστήριξε:

    «Δεν είμαστε μια ψυχή, είμαστε δύο διαφορετικά μυαλά. Στο μυαλό του CTP δεν υπάρχει η σύγκρουση, ο πόλεμος, η σύναψη σχέσεων με τρομοκράτες, το να ζουν οι άνθρωποι κάτω από την κουλτούρα του φόβου. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Μπαρτσίν: Ούτε τα χρήματα, ούτε τους υπαλλήλους της Άγκυρας θέλουμε

    Η Avrupa (15.06.22) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντεβρίμ Μπαρτσίν δήλωσε ότι για να δημιουργήσουν μια οικονομία που στέκεται στα δικά της πόδια στα κατεχόμενα, ούτε τα χρήματα της Άγκυρας θέλουν ούτε τους υπαλλήλους της.

    Σε ομιλία στην «βουλή» χθες, ο Μπαρτσίν, ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινή «επεισοδιακή», όπως χαρακτηρίζεται, επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην «βουλή», ανέφερε ότι υπογράφηκε το «πρωτόκολλο» με την Τουρκία και ότι χαρακτηρίστηκαν προδότες όσοι τάχθηκαν εναντίον του. Επεσήμανε ότι πέρασε ένας μήνας από την υπογραφή του «πρωτοκόλλου», όμως δεν ήρθαν χρήματα από την Τουρκία και ότι 244 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) πληρώθηκαν από τους φόρους των «πολιτών» για στρατιωτικά έξοδα. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Οπωσδήποτε δεν μπορούν να προχωρήσουν με αυτό τον τρόπο οι σχέσεις με την Τουρκία. Αν λέμε έχουμε δικό μας σύνταγμα, θα σταθούμε στα δικά μας πόδια, η Τουρκία θα ξέρει ότι η χώρα αυτή έχει βουλευτές τους οποίους εξέλεξε η ίδια, έχει λαό. Ούτε τα χρήματά σου θέλω, ούτε τους υπαλλήλους σου. Το λέω πολύ ξεκάθαρα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία που στέκεται στα δικά της πόδια σε αυτή την χώρα. Άλλωστε αυτή την στιγμή στεκόμαστε στα δικά μας πόδια. Η Τουρκία δεν σας στέλνει χρήματα. Να μην στείλει, δεν τα θέλουμε, όμως επειδή δεν στέλνει χρήματα σε αυτό τον λαό, η γραφειοκρατία του υπουργείου οικονομικών να μην λέει υπάρχει έλλειμμα 600 δισεκατομμυρίων παίρνοντας οδηγίες. Μπείτε στην ιστοσελίδα και κοιτάξτε. Αυτή την στιγμή έχει περάσει σε πλεόνασμα 600 εκατομμυρίων».

    (Ι/Τσ.)

    [06] BKP: Το ΑKP αποσκοπεί στην πολιτική προσάρτηση

    Η Halk?n Sesi (15.06.22) γράφει ότι το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP), σε γραπτή του ανακοίνωση, επέκρινε την στάση και την πολιτική που έθεσε επί τάπητος ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα.

    Στην ανακοίνωση, το BKP αναφέρει ότι ο Τσαβούσογλου επέδειξε μια διχοτομική στάση, απαιτώντας δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη και απορρίπτοντας όλες τις συμφωνίες του παρελθόντος που επιτεύχθηκαν στο Κυπριακό.

    Το BKP προσθέτει επίσης ότι η απόρριψη των ΜΟΕ που κατέθεσε ο «ηγέτης της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποτελεί «συνέχιση της πολιτικής που κρατάει όμηρους τους Τουρκοκύπριους».

    «Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία αποσκοπεί στην πολιτική προσάρτηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [07] Όζτουκλερ: «Κανείς δεν μας επιβάλλει να παραχωρούμε υπηκοότητες παράνομα»

    Η Halk?n Sesi (15.06.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ζιγιά Όζτουκλερ, σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια της συνεδρίας της «βουλής», υποστήριξε ότι δεν δέχονται επιβολές από κανένα στο θέμα της «παραχώρησης υπηκοοτήτων της ΤΔΒΚ κατά τρόπο παράνομο».

    Σε δηλώσεις του από το βήμα της «βουλής» και απαντώντας στους ισχυρισμούς του «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Eρκούτ Σαχαλί ότι ο ίδιος δέχθηκε υποδείξεις από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο θέμα των «υπηκοοτήτων», κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού στη Λάπηθο, ο Όζτουκλέρ ισχυρίστηκε, τα εξής:

    «Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λάπηθο και διοργανώθηκε από το δημαρχείο της Λαπήθου, μετέβηκα εκεί ως ο αρμόδιος υπουργός στον οποίο υπάγονται τα δημαρχεία. Στη συνάντηση, τέθηκαν επί τάπητος και συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Λαπήθου, πώς μπορούν να ξεπεραστούν με την στήριξη της Τουρκίας και το αίτημα για ανέγερση πάρκου. Σε μια συνάντηση που διήρκησε 1,5 ώρα, το θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων συζητήθηκε μόνο μέσα σε δύο λεπτά».

    Ο λεγόμενος υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν δέχονται υποδείξεις και επιβολές από κανένα για το θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» κατά τρόπο παράνομο και εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι είχαν αντίκτυπο στον ίδιο οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου που αφορούσαν σε ένα συγκεκριμένο άτομο που βρισκόταν στην συνάντηση.

    (ΑΚ)

    [08] Συνάντηση με Ντονμέζ στην Άγκυρα θα έχει σήμερα ο Ατούν

    Σύμφωνα με τη διαδικτυακή kibrispostasi.com (15.06.22), ο λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών Σουνάτ Ατούν μετέβη σήμερα το πρωί στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει επίσημες επαφές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου δημοσιονομικών», ο Ατούν θα πραγματοποιήσει σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, για να συζητήσουν θέματα ενέργειας.

    Κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα, ο Ατούν συνοδεύεται από τον «πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου» της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού (K?b-Tek), Χασάν Ακγιγκίτ και τον «διευθυντή του υπουργείου», Καμίλ Αγτζαμπάϊ.

    Ο Ατούν αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα είτε απόψε, είτε αύριο βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του.

    (ΑΚ)

    [09] Απέλυσαν καθηγήτρια από «πανεπιστήμιο «για μη ακαδημαϊκούς λόγους»

    Η Avrupa (15.06.22) γράφει ότι η γνωστή για τις θέσεις της υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο ακαδημαϊκός, Γιοντζιά Όζντεμιρ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά της στο «Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής» (ODT?) αφού δεν ανακοινώθηκε το συμβόλαιό της.

    Σε γραπτή ανακοίνωση της η ακαδημαϊκός ανέφερε ότι η «διοίκηση» του «πανεπιστημίου» την ενημέρωσε περί τα τέλη Απριλίου ότι δεν θα της ανανεώσει το «συμβόλαιο» επικαλούμενη «ακαδημαϊκή ανεπάρκεια».

    Ανέφερε επίσης ότι υπέβαλε αίτημα για λεπτομερή έκθεση στην οποία να παρατίθενται τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκε η μη ανανέωση του συμβολαίου της καθώς και αίτημα για επαναξιολόγηση, προσθέτοντας ότι τα εν λόγω αιτήματα απορρίφθηκαν. Η Όζντεμιρ υποστήριξε ότι είναι ευρέως γνωστό ότι διεκπεραίωνε τα καθήκοντα της επαρκώς κατά τα 15 χρόνια της απασχόλησής της στο εν λόγω «πανεπιστήμιο».

    Η Όζντεμιρ πρόσθεσε ότι η συντεχνία KAMP?S ? SEN, της οποίας προεδρεύει, τέθηκε στο στόχαστρο από το 2017 και έγιναν κινήσεις για διασπορά έλλειψης εμπιστοσύνης και φόβου μεταξύ των εργαζομένων.

    Καταληκτικά, η ακαδημαϊκός είπε ότι για το εν λόγω θέμα δεν επιρρίπτει ευθύνες στην «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και ότι η «ντροπή ανήκει όλη στη διοίκηση του πανεπιστημίου», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι απομακρύνθηκαν τρεις καθηγητές πριν τρία χρόνια με παρόμοιο τρόπο.

    (ΒΚ)

    [10] Νιγηριανοί ετοιμάζονται να ιδρύσουν πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα

    Ο αρθρογράφος της K?br?s Postas? (15.06.22 (kibrispostasi.com) Λεβέντ Όζανταμ αναφέρεται σε ενδεχόμενο επένδυσης από Νιγηριανούς επιχειρηματίες στα κατεχόμενα. Ο κάνει λόγο για μεγάλο αριθμό φοιτητών στα κατεχόμενα, οι οποίοι έρχονται από χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν εσωτερικές διενέξεις, όπως το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Σομαλία.

    Στη συνεχεία, ο Όζανταμ επισύρει την προσοχή στο θέμα των Νιγηριανών φοιτητών στα κατεχόμενα και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο φοιτούν περίπου 13.200 φοιτητές από την Νιγηρία προσθέτοντας επί τούτου ότι είναι άξιο απορίας το γιατί να επιλέγει τα κατεχόμενα για σπουδές ένας τόσο μεγάλος αριθμός φοιτητών από την Νιγηρία, που βρίσκεται αρκετά μακριά από την Κύπρο, διαθέτει 114 πανεπιστήμια και έχει εθνικό μηνιαίο εισόδημα 400 δολάρια, δηλαδή 6,500 τουρκικές λίρες (ΤΛ).

    «Και μια τέτοια ζήτηση αυξάνει την όρεξη των Νιγηριανών επενδυτών για να ιδρύσουν πανεπιστήμιο στην ΤΔΒΚ», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, διερωτώμενος γιατί οι Νιγηριανοί φοιτητές προτιμούν τα κατεχόμενα για σπουδές και γιατί οι Νιγηριανοί επιχειρηματίες θέλουν να ανοίξουν πανεπιστήμιο στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο αρθρογράφος θέτει επίσης το ερώτημα κατά πόσο οι Νιγηριανοί επιλέγουν για τις σπουδές τους τα κατεχόμενα με την προσδοκία να αποκτήσουν δικαίωμα αναγνωρισμένου πρόσφυγα σε ευρωπαϊκή χώρα ή εάν έρχονται με την προσδοκία για μια καλύτερη ζωή. Μια άλλη απορία που εκφράζει είναι επίσης το κατά πόσο κάποιοι από αυτούς ήρθαν στο νησί υπό το καθεστώς του φοιτητή αλλά με απώτερο σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως φθηνό εργατικό δυναμικό.

    Σύμφωνα με τον Όζανταμ, είναι επίσης αναγκαία η συζήτηση των πολιτικών διαστάσεων και των πολιτικών συνεπειών του θέματος των Νιγηριανών φοιτητών που διαθέτουν έναν σύλλογο με το όνομα «Vois Cyprus» στα κατεχόμενα, οποίος, όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, βρίσκεται υπό την καθοδήγηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία και της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ).

    Υποστηρίζει επίσης ο «Vois Cyprus» είχε τραβήξει βίντεο το οποίο δυσφήμιζε τα κατεχόμενα και ότι είναι γνωστές εκ μέρους των ΗΠΑ και των μυστικών αρχών ασφαλείας τους οι δραστηριότητες του προέδρου του «Vois Cyprus», Emmanuel Archi, υπό την «καθοδήγηση των ΗΠΑ και των Ελληνοκυπρίων», με σκοπό την «δημιουργία της εντύπωσης ότι ασκούνται πιέσεις» σε χριστιανούς στα κατεχόμενα και την παρεμπόδιση της ροής ξένων φοιτητών. Μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος ανέφερε ότι δεν δίδεται η δέουσα προσοχή στο βαθμό συμμετοχής των Νιγηριανών σε αδικήματα και εγκλήματα.

    Σύμφωνα με τον Όζανταμ όλα τα πιο πάνω είναι ζητήματα που θα πρέπει να εξετάσει το λεγόμενο υπουργείο παιδείας και πολιτισμού, αλλά και η «προεδρία του συμβουλίου σχεδιασμού ανώτατης εκπαίδευσης, επιθεώρησης, διαπίστευσης και συντονισμού» (Y?DAK).

    (ΒΚ)

    [11] Χασάν Τατσοϊ: «Προβλέπουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού γύρω στις 8500 ΤΛ»

    Η G?ne? (15.06.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Χασάν Τάτσοϊ δήλωσε ότι ο ίδιος ως «υπουργός» δεν γνωρίζει πόσα άτομα εργάζονται στην χώρα και ότι 125 χιλιάδες καταθέτουν εισφορές στο «ταμείο» κοινωνικών ασφαλίσεων. «Πόσοι δεν καταθέτουν;», διερωτήθηκε μιλώντας σε διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή και πρόσθεσε ότι εργάζονται για να διαπιστώσουν όσους εργάζονται «παράνομα».

    Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, είπε ότι θα αυξήσουν τον μισθό 43 χιλιάδων ατόμων που αμείβονται με τον κατώτατοι μισθό και ότι προβλέπουν να ανέλθει από τις 6,090 τουρκικές λίρες (ΤΛ) στις 8,500 ΤΛ.

    Σύμφωνα με τον Τάτσοϊ, το κατώτατο κόστος του κάθε εργαζόμενου για έναν εργοδότη ανέρχεται σε 8,400 ΤΛ και διερωτήθηκε κατά πόσο είναι σε θέση οι εργοδότες να πληρώσουν μια αύξηση της τάξης του 40% στον κατώτατο μισθό.

    Καταληκτικά ο Τάτσοϊ εξέφρασε το εξής: «Δεν επιθυμούμε να δυσκολέψουμε τους εργοδότες αλλά ούτε και να αδικήσουμε τους εργαζόμενους» επισημαίνοντας ότι το «υπουργείο» του εργάζεται με αυτή την προσέγγιση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

    (ΒΚ)

    [12] Καταδικάζει η Bas?n ? Sen την απόλυση του δημοσιογράφου Ουλάς Μπαρίς

    Η K?br?s Postas? (15.06.22 (kibrispostasi.com) αναφέρει ότι η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (Bas?n-Sen) επέκρινε την απομάκρυνση του δημοσιογράφου Ουλάς Μπαρίς από τα καθήκοντά του στο τηλεοπτικό κανάλι Kuzey K?br?s TV.

    Σε γραπτή ανακοίνωση, η Bas?n-Sen αναφέρει τα εξής:

    «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι απολύθηκε ο δημοσιογράφος Ουλάς Μπαρίς επειδή υποστήριξε τις σκέψεις του λαού του και την ελευθερία της έκφρασης. Ενώ τις τελευταίες μέρες ολόκληρη η κοινότητα ενώθηκε για την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, είναι μια φασιστική προσέγγιση το πλήγμα που κατάφερε η Kuzey K?br?s TV σε έναν δημοσιογράφο και η απόλυσή του από την εργασία του. Ενημερώνουμε την κοινή γνώμη ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε είδους νομικού δικαιώματος του δημοσιογράφου Ουλάς Μπαρίς έναντι σε αυτό τον οργανισμό ΜΜΕ που στόχο έχει να είναι βασιλικότερος του βασιλέως».

    (ΒΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακάρ: Σύγκρουση με Έλληνες βουλευτές για την κατοχή στην Κύπρο

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (14.06.22), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ ήρθε σε αντιπαράθεση με Έλληνες βουλευτές στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

    Στα πλαίσια των εργασιών της επιτροπής ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, απαντώντας σε ερωτήσεις ενός Λιθουανού και ενός Ισπανού βουλευτή αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δέχθηκε το σχόλιο Έλληνα βουλευτή, ο οποίος υπενθύμισε ότι η εξακολουθεί η κατοχή στην Κύπρο. Στο σημείο αυτό ο Χουλούσι Ακάρ απάντησε με έντονο τρόπο λέγοντας:

    « Αν λέτε ότι έγινε εισβολή στον βορά της Κύπρου σημαίνει ότι θέλετε καυγά. Η Τουρκία δεν είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο. Μέχρι το 1974 εκεί γίνονταν σφαγές, πραξικοπήματα. Η ζωή ακόμα και των Ελληνοκυπρίων κινδύνευε. Εμείς το 1974 πραγματοποιήσαμε στην ειρηνευτική επιχείρηση. Από το 1974 μέχρι και σήμερα τόσο ο βοράς όσο και ο νότος στην Κύπρο ζουν ειρηνικά. Οφείλουμε να το δούμε αυτό. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2004 οι Τουρκοκύπριοι δέχθηκαν το σχέδιο Ανάν των Ηνωμένων Εθνών παρά τις ελλείψεις του προκειμένου να υπάρξει λύση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν το αποδέχθηκε».

    Ακάρ: Αν υπάρχουν βάσεις τρομοκρατών στο έδαφός σας, αυτό αντιτίθεται στις σχέσεις φιλίας

    Στη συνέχεια ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί στο έδαφός της βάσεις του PKK και της οργάνωσης Φετχουλάχ Γκιουλέν, λέγοντας ότι αυτό αντίκειται στους όρους φιλίας και συμμαχίας. Όταν οι Έλληνες βουλευτές αντέδρασαν λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι όλοι ξέρουν για το στρατόπεδο του ΡΚΚ στο Λαύριο.

    Ερωτηθείς για το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, ο Χουλούσι Ακάρ ισχυρίστηκε ότι είναι η Ελλάδα αυτή που παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε, τέλος, ότι η Τουρκία αποδίδει σημασία στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στις σχετικές συναντήσεις και ισχυρίστηκε ότι η ελληνική πλευρά δεν προσήλθε στην τέταρτη κατά σειρά συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει να απαντήσει στην πρόσκληση της Τουρκίας.

    (ΓΜ)

    [02] Ντονμέζ: Με τη μεταφορά του ιρακινού και ισραηλινού αερίου η Τουρκία θα μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο

    Σύμφωνα με την Αksam (15.06.2022), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η Τουρκία επικεντρώνεται, εκτός της Μαύρης Θάλασσας, και στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι με τη μεταφορά του ιρακινού και ισραηλινού αερίου θα καταστεί σημαντικός κόμβος ενέργειας.

    Μιλώντας από το λιμάνι Φίλιος στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ δήλωσε αναφορικά με το κοίτασμα φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας ότι η παραγωγή αρχικά θα ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ενώ σκοπός είναι να αυξηθεί στα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε δεύτερη φάση. Εκτιμάται δε ότι με την αύξηση της παραγωγής το 2026 θα καλύπτεται το 35% της εγχώριας κατανάλωσης.

    Σύμφωνα με τη Sabah (14.06.2022), o Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις της τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Χάρη στον στόλο που αποτελείται από τέσσερα πλωτά γεωτρύπανα, δύο σκάφη σεισμικών μελετών και έξι βοηθητικά σκάφη η Τουρκιά μπορεί να πραγματοποιεί εργασίες όλο το 24άωρο χωρίς διακοπή, ανέφερε.

    Ντονμέζ: Του χρόνου θα θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό πυρηνικής ενέργειας στο Άκουγιου λέγοντας ότι του χρόνου ελπίζει να τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας. Παράλληλα ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την εξεύρεση τόπου και τη επιλογής τεχνολογίας για την κατασκευή του δεύτερου και του τρίτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας.

    (ΓΜ)

    [03] Τσαβούσογλου: Ξέρουμε πολύ καλά την ισχύ και την ευθύνη μας

    Η ιστοσελίδα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu Agency (14.06.2022) φιλοξενεί απόσπασμα της ομιλίας του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Συνέδριο Επιχειρηματικής και Ανθρωπιστικής Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής στο Συνεδριακό Κέντρο «Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν» στο Μπίνγκιολ της ανατολικής Τουρκίας.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στα πλαίσια της ομιλίας του είπε μεταξύ άλλων: «Το 60% των παγκόσμιων κρίσεων και διενέξεων συμβαίνουν στη γεωγραφική μας περιοχή και μας αφορούν άμεσα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, χάρη άλλωστε σε όσα μας δίδαξαν αυτές οι δυσκολίες, η Τουρκία μετατράπηκε σε χώρα με αυξημένη περιφερειακή ισχύ».

    Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική είναι εθνική και υπερβαίνει την εγχώρια πολιτική και εργάζεται για τα συμφέροντα του έθνους και του κράτους.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανάφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ των τριών κύριων ηπείρων. Συγκεκριμένα είπε: «Είμαστε χώρα της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Βρισκόμαστε στο κέντρο μιας περιοχής που εκτείνεται από τη μία πλευρά στον Καύκασο και από την άλλη μέχρι την Αφρική. Για αυτό τον λόγο το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο κέντρο μιας τέτοιας περιοχής επιβάλει να είμαστε ισχυροί».

    Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει γίνει διεθνής παράγοντας και ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι πολύπλευρη και τα θέματα ενδιαφέροντος της είναι και πολλά και σημαντικά.

    Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η χώρα οφείλει να αξιολογεί τα ζητήματα σωστά και να ορίζει την εξωτερική της πολιτική και πρόσθεσε ότι οι μεγάλες χώρες έχουν μεγάλο βάρος και ότι μια μεγάλη χώρα έχει μεγάλες απαιτήσεις αλλά και μεγάλες ευθύνες.

    «Για αυτό τον λόγο το βάρος της ευθύνης μάς είναι μεγάλο. Πρέπει να ανταπεξέλθουμε. Σήμερα η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να λέει ότι είναι κι αυτή παρούσα σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια, ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή, η Μαύρη Θάλασσα και η Αφρική. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε αυτές τις περιοχές, οφείλουμε να είμαστε παρόντες. Και με τη βοήθεια του θεού θα γίνουμε ακόμα πιο ισχυροί», υποστήριξε.

    Εξηγώντας ότι το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία προσεγγίζει όλες τις χώρες τηρώντας ίσες αποστάσεις και χωρίς διακρίσεις και υποστήριξε ότι η χώρα εργάζεται για την επίλυση των ζητημάτων με δίκαιο τρόπο.

    Συνέχισε λέγοντας: «Φυσικά στις επισκέψεις μας στην ατζέντα βρίσκονται από τη μία πλευρά οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία κι από την άλλη η επισιτιστική κρίση και παράλληλα η ένταση στα Βαλκάνια ως παράπλευρη συνέπεια του πολέμου. Το Αζερμπαϊτζάν δηλαδή επανάκτησε τα εδάφη του αλλά δεν έχουν τελειώσει τα ανοιχτά θέματα στον Καύκασο. Εργαζόμαστε σκληρά για να φέρουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Δόξα τω Θεώ, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε σημείο βαρύτητας στον παγκόσμιο χάρτη. Ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις πλέον παίρνουν μορφή εδώ».

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι η διπλωματία δεν είναι πλέον δουλειά μιας συγκεκριμένης ομάδας πολιτικών και διπλωματών και πρόσθεσε ότι έχουν αυξηθεί οι παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής και ότι εργάζονται αρμονικά με υπουργεία, βουλευτές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκούς και δήμους.

    Ο Τσαβούσογλου συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι δυνατόν να είναι διαφορετική από τα αισθήματα, τις προσδοκίες και τις ευαισθησίες του έθνους και πρόσθεσε.

    «Οι παγκόσμιες ισορροπίες αλλάζουν ταχύτατα. Στην περιοχή μας υπάρχουν συγκρούσεις και διενέξεις. Αυτές οι εξελίξεις δοκιμάζουν τη θέληση και τις αντοχές της κάθε χώρας. Η θέληση μιας χώρας είναι ανάλογη με τις αντοχές της. Η πανδημία τελείωσε και ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Υπάρχει ενεργειακή αλλά και επισιτιστική κρίση. Η παγκόσμια οικονομική επιβάρυνση έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή. Οι κρίσεις δεν επηρεάζουν μόνο τη γεωγραφική περιοχή όπου εκδηλώνονται. Οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, παραδείγματος χάρη, προκαλούν πείνα στην Αφρική, μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και κρίση στον παραγωγικό τομέα στη Λατινική Αμερική».

    O Τσαβούσογλου ολοκλήρωσε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία ξέρει καλά την ισχύ της και τις υποχρεώσεις της και ισχυρίστηκε:

    «Στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή βοηθούμε τους αδύναμους και στεκόμαστε απέναντι σε όσους βρίσκονται εν αδίκω. Δεν είναι σύμπτωση ότι είμαστε παρόντες τόσο στη γειτονιά μας όσο και σε μακρινές γεωγραφικές περιοχές. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του έθνους μας και των αδυνάτων, αναζητούμε το δίκαιο, προασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας μας».

    (ΓΜ)

    [04] «Απειλείται από τον νότο ή τον βορρά η ταυτότητα της ΤΔΒΚ;»

    Υπό τον πιο πάνω τίτλο, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (15.06.22) δημοσιεύει άρθρο της Μπαρτζίν Γινάντς, η οποία αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά ζητήματα του ψευδοκράτους. Αναφέρει και τα εξής η δημοσιογράφος:

    «Έχοντας καταστρέψει τρεις κυβερνήσεις μέσα σε τρεις μήνες στο νησί, η Άγκυρα βρήκε τελικά τον πρωθυπουργό που έψαχνε. Η πρώτη ενέργεια της νέας κυβέρνησης ήταν να φέρει στη βουλή αλλαγές στον νόμο που ποινικοποιεί τα σχόλια που θα διαταράξουν την ‘ειρήνη’ μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ. [?] Η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ φαίνεται να έχει κάνει πίσω προς το παρόν, μετά την αντίδραση των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών με έντονα δημοκρατικά αντανακλαστικά στο νησί. [?]

    Όπως υπάρχει ένας υπαρξιακός αγώνας για όσους βλέπουν τη δημοκρατία και την ανεξιθρησκεία ως απαραίτητες στην Τουρκία, έναν παρόμοιο αγώνα δίνουν και οι Τουρκοκύπριοι. Και προς το παρόν φαίνεται να είναι πιο επιτυχημένοι από εμάς, τουλάχιστον όσον αφορά την κοινωνία των πολιτών.

    Βέβαια, όταν πρόκειται για την Κύπρο, μπορεί να νομίζεις ότι πολεμούν εναντίον των Ελληνοκυπρίων. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, η πιο σημαντική απειλή για τη δημοκρατική και κοσμική ταυτότητα των πολιτών της ΤΔΒΚ προέρχεται από την Τουρκία. [?]

    Για να το συνοψίσουμε σε μια φράση, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θέλει να εξαγάγει το καθεστώς καταστολής που έχει εφαρμόσει στην Τουρκία και στην ΤΔΒΚ.

    Ειλικρινά, η πολιτική στην ΤΔΒΚ δεν ήταν ποτέ πλήρως ανεξάρτητη από την Άγκυρα. Πριν το ΑΚΡ έγιναν παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των εκλογών. [?] Ωστόσο καμία παρέμβαση που έλαβε χώρα στο παρελθόν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την παρέμβαση του ΑΚΡ [?]»

    Η αρθρογράφος αναφέρει επίσης πως η τουρκική κυβέρνηση δεν είδε κανένα κακό στο να απειλήσει τον Μουσταφά Ακιντζί, μέσω της MIT, προκειμένου να εκλεγεί «πρόεδρος» ο Ερσίν Τατάρ.

    «Ωστόσο, η Άγκυρα δυσκολεύτηκε να βρει τον πρωθυπουργό που έψαχνε εδώ και καιρό. Ο Φαϊζ Σουτζούογλου, Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), που ακολουθεί παραδοσιακά τη γραμμή της Άγκυρας, δεν μπορούσε να ευχαριστήσει (την Άγκυρα). Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Μετίν Μουνίρ, το μεγαλύτερο έγκλημά του ήταν να εκλεγεί επικεφαλής του UBP και αργότερα να γίνει πρωθυπουργός, παρά τις αντιρρήσεις της Άγκυρας. Και οι τρεις κυβερνήσεις που ίδρυσε ο Σουτζούογλου σε τρεις μήνες καταστράφηκαν με την παρέμβαση της Άγκυρας. Κανείς δεν ξέρει γιατί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συμπαθούσε τον Σουτζούογλου», σημειώνει και προσθέτει πως ανάλογο παρασκήνιο έλαβε χώρα μέχρι να διοριστεί «υπουργός εξωτερικών» ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Αναφέρεται επίσης στο «οικονομικό πρωτόκολλο» που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και στα κατεχόμενα, τονίζοντας πως είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση του νησιού και αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο πίεσης. Γράφει και τα εξής οι Γινάντς:

    «Το πιθανότερο είναι ότι ο Σουτζούογλου αναμενόταν να φύγει για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. Από την άλλη, η συμφωνία, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα στις 24 Μαΐου, αποτελεί το πιο συγκεκριμένο ντοκουμέντο της παρέμβασης της Άγκυρας στην πολιτική και κοινωνική τάξη του νησιού.

    Προβλέπεται ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα συνεργαστούν για να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, από το πώς θα λειτουργήσει το κοινοβούλιο της ΤΔΒΚ, μέχρι τις δραστηριότητες των δήμων, από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα μέχρι το δικαίωμα συγκέντρωσης και διαδήλωσης.

    Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης της συμφωνίας προκάλεσε μεγάλη αντίδραση στο νησί λόγω των άρθρων που αποσκοπούσαν στον περιορισμό των θεμελιωδών ελευθεριών και την καταστολή των διαφωνούντων.

    Για παράδειγμα, σε αντίθεση με την Τουρκία, τα συνδικάτα έχουν μεγάλη σημασία στο νησί και είναι από τους πιο ενεργούς εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, θα ληφθούν μέτρα ώστε ‘τα συνδικάτα να μην εμπλέκονται σε πολιτικές ιδεολογικές δραστηριότητες πέραν από τους ιδρυτικούς τους στόχους’».

    Η αρθρογράφος τονίζει επίσης πως η μόνη ανησυχία της Άγκυρας δεν είναι ο περιορισμός των ελευθεριών στα κατεχόμενα. «Θέλει να παίξει και με το κοσμικό DNA των Τουρκοκυπρίων» γράφει και σημειώνει στο άρθρο της και τα εξής:

    «Ας διαβάσουμε από το σχέδιο δράσης: Οι θρησκευτικές υπηρεσίες περιλαμβάνονται στο κύριο καθήκον και τομέα ελέγχου του κράτους και στη νομική προσωπικότητα του κράτους.

    Η Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων θα αναδιοργανωθεί και οι θρησκευτικές λειτουργίες θα πραγματοποιούνται με τρόπο που η Προεδρία θα έχει την εξουσία να επιβλέπει και να ελέγχει όλες τις θρησκευτικές λειτουργίες.

    Στην ΤΔΒΚ, η Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι μια ημιεπίσημη, σχετικά μικρή διοικητική μονάδα εντός της κρατικής ιεραρχίας υπό το Τμήμα Ιδρυμάτων. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είσαι προφήτης για να μαντέψεις ποιος ήταν ο σκοπός να αναβαθμιστεί το καθεστώς της και να μετατραπεί σε σημαντικό κρατικό θεσμό. [?]

    Δυστυχώς, μετά τη δημοσίευση του σχεδίου δράσης στην επίσημη εφημερίδα, η κυβέρνηση έφερε αμέσως στη Βουλή τα αιτήματά της για τροπολογίες νόμου για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

    Και φυσικά οι δημοκρατικές δυνάμεις στο νησί ξεσηκώθηκαν ξανά.

    Με τη ρύθμιση που θα εισαχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διαδικτυακές εφημερίδες και τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, σχεδόν κάθε κριτική θα θεωρείται έγκλημα.

    Για παράδειγμα, ποινικοποιήθηκε η ‘υποκίνηση δυσαρέσκειας και διχόνοιας’ κατά του προέδρου και του κράτους και η διατάραξη της ‘ειρήνης’ μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ.

    Ευτυχώς, μετά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση απέσυρε πρώτα το αίτημά της για άμεση εξέταση των νομοθετικών αλλαγών την περασμένη εβδομάδα.

    Επιπλέον, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω με την υποστήριξη πολλών οργανώσεων για τις ενέργειες της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων (KTGB) υπό το σύνθημα: ‘Η ελευθερία είναι μεγαλύτερη από σένα’ [?]».

    Τέλος, η δημοσιογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν και τα νέα από το νησί είναι ευχάριστα βραχυπρόθεσμα, η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να κάνει τα κατεχόμενα να μοιάζουν με την ίδια.

    (ΚΣ)

    [05] Εγκαθιδρύει 10ο δορυφόρο το 2023 η Τουρκία

    Η Ak?am (15.06.22) γράφει ότι Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο 10ος δορυφόρος της Τουρκίας θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την τελετή όπου τέθηκε σε λειτουργία ο T?RKSAT 5B, ανακοινώνοντας τα επόμενα σχέδια της Τουρκίας ως προς την εγκατάσταση δορυφόρων.

    «Έχουμε άσχημα νέα για αυτούς που δεν έχουν όραμα και το μόνο πράγμα που καταλαβαίνουν για το διάστημα είναι οι διαστημικές ταινίες που έβλεπαν στην παιδική τους ηλικία. Θα εκτοξεύσουμε τον ?mece, τον εγχώριο και εθνικό μας δορυφόρο επιτήρησης, τον Ιανουάριο του 2023 και θα εκτοξεύουμε το T?rksat 6A στο διάστημα στα μέσα του 2023. Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στο διάστημα.

    Κάνουμε βήματα που θα φέρουν τη χώρα μας στο επίπεδο που της αξίζει σε κάθε τομέα όσον αφορά την αποστολή οχημάτων στην επιφάνεια της Σελήνης και την εκπαίδευση επιστημόνων», υποστήριξε.

    «T?rk Hava Yollar?»

    Αναφέροντας ότι οι Τούρκοι πολίτες αντιλαμβάνονται την σημασία του «ηλεκτρονικού κράτους», ο Ερντογάν δήλωσε πως έκαναν ένα συμβολικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αλλάζοντας το όνομα που χρησιμοποιείται ως Τουρκία στη διεθνή σκηνή από Turkey σε T?rkiye.

    «Από εδώ και πέρα δεν θα αναγράφουμε στα αεροπλάνα μας ?Turkish airlines? αλλά «T?rk Havayollar?» [Σημείωση μεταφραστή: Τουρκικές αερογραμμές στην Τουρκική]. [?] Στρέφουμε το πρόσωπό μας στο μέλλον με τη δύναμη που αντλούμε από την ιστορία του πολιτισμού μας», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [06] Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση του ΑΚΡ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (15.06.22) δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας Y?neylem, σύμφωνα με την οποία το 55,6% των ατόμων που συμμετείχαν δήλωσε πως δεν θα ψήφιζε ποτέ τον Ταγίπ Ερντογάν.

    Η έρευνα έγινε τον Ιούνιο του 2022, με δείγμα 2,700 ατόμων σε 27 επαρχίες της Τουρκίας.

    Στην ερώτηση: «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν αυτή την Κυριακή βουλευτικές εκλογές», δόθηκαν οι ακόλουθες απαντήσεις:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 29,8%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 29,5%

    Καλό Κόμμα (Iyi Parti): 13,2%

    Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών ((HDP): 10,3%

    Kόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ): 6,9%

    DEVA: 2,3%

    Νέο Κόμμα Ευημερίας : 2,3%

    Κόμμα της Νίκης: 1,8%

    Κόμμα του Μέλλοντος: 0,2%

    Στην ερώτηση: «Θα ψηφίζατε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εάν είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές;», το 55,6% απάντησε «δεν θα ψήφιζα ποτέ» το 31,9% απάντησε «Θα ψηφίσω οπωσδήποτε», το 10,4% απάντησε «μπορεί να ψηφίσω ή μπορεί και όχι» και το 2,1% απάντησε «δεν θα ψήφιζα».

    Στην ερώτηση: «Εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή, θα ψηφίζατε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης;» το 52,5% των συμμετεχόντων απάντησε «τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης».

    Αναφορικά με τον δεύτερο γύρο των εκλογών, το 43,5% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τον αρχηγό του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το 35,1% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Ερντογάν, σε μία εκλογική μάχη ανάμεσα στους δύο.

    Το 49,4% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Εκρέμ Ιμάμογλου και 34,5% τοις τον Ερντογάν σε μία εκλογική μάχη ανάμεσα στους δύο.

    Τέλος το 62% απάντησε πως θέλει να γίνουν εκλογές τον Νοέμβριο.

    Δημοσκόπηση Optimar

    H H?rriyet (15.06.22) σε άρθρο του Αμπντούλκαντιρ Σιλβί, δημοσιεύει επίσης δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Optimar μεταξύ 12-15 Μαΐου με δείγμα 2,519 ατόμων.

    Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν γίνονταν σήμερα εκλογές, οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

    AKP: 35,9%

    CHP: 26,2%

    Καλό Κόμμα: 10,7%

    MHP:10,4%

    HDP: 10,1%

    DEVA:1,1%

    Στην ερώτηση: «Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο σημαντικό γεγονός του περασμένου μήνα;», το 62,6% των ερωτηθέντων απάντησε αυξήσεις των τιμών, ποσοστό 19,7% απάντησε ο πληθωρισμός και 7,8% οι Σύριοι πρόσφυγες.

    Το 36,1% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Optimar δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές. Ο Κιλιτσντάρογλου έρχεται δεύτερος με 11,9%, ο Μανσούρ Γιλμάζ έρχεται στην τρίτη θέση με 11,9%, στην τέταρτη ο Εκρέμ Ιμάμογλου με 8,4%, στην πέμπτη ο Σελαχαττίν Ντεμιρτάς με 4,7% και στην έκτη η Μεράλ Άκσενερ με 3,2%.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 15 June 2022 - 12:20:05 UTC