Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-06-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 103/2022 02.06.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Η ΤΔΒΚ είναι μια επιτυχία»
  • [02] CTP: Πρέπει να αξιολογηθούν οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για ΜΟΕ
  • [03] Ουστέλ: Θα γίνουν βήματα για μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία με καλώδιο
  • [04] Τάτσοϊ: «Άρχισε η ετοιμασία ενός νέου σχεδίου για την Κύπρο»
  • [05] Υπέγραψαν «πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας και του αθλητισμού»
  • [06] «Άδεια» για ακίνητα σε 97 αλλοδαπούς
  • [07] Ξεπέρασαν τις 500 χιλιάδες οι επισκέπτες του Βαρωσιού
  • [09] Αρθρογράφος: «Αν το Βαρώσι ήταν δική μας περιουσία, γιατί δεν το άνοιξε ο Ντενκτάς;»
  • [08] Ύβρεις Έρντογαν κατά των διαδηλωτών του Πάρκου Γκεζί
  • [09] Στο εξής θα ανακοινώνονται μόνο κάθε Τετάρτη τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Δεν θα έχουμε καθόλου διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα»
  • [02] Το Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο διαφωνίας Έρντογαν-Κιλιτσντάρογλου
  • [03] ΥΠΕΞ: «Είναι απαράδεκτο η Γερμανία να συμμετέχει στην εκστρατεία της Ελλάδας για αμαύρωση της χώρας μας»
  • [04] Πακιστάν: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νόμιμα δικαιώματα και τις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων»
  • [05] Ακάρ: «Θετικές οι επαφές με τις ΗΠΑ για τα F-16»
  • [06] Κατοχυρώθηκε στα ΗΕ η μετονομασία της Τουρκίας από «Turkey» σε «T?rkiye»
  • [07] Νέα δημοσκόπηση από την εταιρεία KONDA
  • [08] Σε εβδομαδιαία βάση η ανακοίνωση των κρουσμάτων στην Τουρκία από την 1η Ιουνίου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Η ΤΔΒΚ είναι μια επιτυχία»

    Κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη αναφέρθηκαν σε «κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς» με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας και πλέον δεν «προβλέπουν» μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κληθείς να σχολιάσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που του πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως γράφει η G?ne? (02.06.22).

    Μιλώντας σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή των TRT Radyo και Radyo Vatan, ο Τατάρ χαρακτήρισε την «ΤΔΒΚ» ως «μια επιτυχία» και είπε ότι η αντίληψη των Ελληνοκυπρίων για την ομοσπονδία είναι διαφορετική από εκείνη των Τουρκοκυπρίων. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Η δική τους σκέψη είναι ότι οι Τούρκοι θα μετατραπούν σε μειονότητα κάτω από την στέγη της μίας κυριαρχίας και με τον καιρό μάλιστα η διαδικασία θα οδηγήσει μέχρι τον αφανισμό και την απόσυρση του στρατού της Τουρκίας από το νησί, επειδή δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις διεθνείς συμφωνίες και τις συμφωνίες εγκαθίδρυσης του 1960, η Κύπρος εντάχθηκε αδίκως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ουσιαστικά πολύ μεγάλη ντροπή το γεγονός ότι οι Τούρκοι είπαν ναι στο Σχέδιο Ανάν το 2004 και οι Έλληνες όχι. Αν αποσυρθεί από εδώ ο τουρκικός στρατός, θα τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη ξανά. Εμείς δεν αποδεχόμαστε ποτέ αυτή την πολιτική. Η ουσία του κυπριακού προβλήματος είναι ζήτημα κυριαρχίας».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τατάρ υπενθύμισε την αναφορά του ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή επί 48 χρόνια και ισχυρίστηκε ότι «αυτή που κατέχει την Κύπρο εδώ και 48 χρόνια είναι η Ελλάδα».

    Υποστηρίζοντας ότι συνεχίζεται η «κατοχή της Ελλάδας που άρχισε από το 1963 μέχρι το 1974», ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε από «δύο λαούς» και τώρα έχει μετατραπεί σε «ελληνοκυπριακή δημοκρατία». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Το 1974 οι Τούρκοι της Κύπρου απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, την ελευθερία τους. Όταν κοιτάξουμε την ιστορία της Κύπρου, βλέπουμε ότι δεν ήταν ποτέ κάτω από ελληνοκυπριακή κυριαρχία. Η συμφωνία κατά την γνώμη τους θα εξαλείψει την ΤΔΒΚ. Θα ζήσουμε κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη. Και οι Τούρκοι της Κύπρου θα αφομοιωθούν με τον καιρό. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Οι άνθρωποι στον κόσμο δεν γνωρίζουν την ουσία του κυπριακού ζητήματος. Αναφερόμαστε σε δύο κράτη στην Κύπρο. Μπορεί να μην γίνεται αποδεχτό, όμως από το 1964 υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο».

    Σημειώνοντας ότι μερικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών γνωρίζουν το Κυπριακό, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Κυριαρχεί η άποψη ότι ‘στην Κύπρο υπάρχουν και Τούρκοι, όμως κάπως δεν συμφωνούν, η Τουρκία τι κάνει στο νησί;’ Πρέπει να υπάρξει μια μόνιμη και βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο. Δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά τον ίδιο πόνο. Η συμφωνία που θα γίνει πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει τα δύο κράτη. Δώσαμε πολλούς πεσόντες σε αυτό το νησί. [?] Το να ιδρύσουμε ένα κράτος στο τέλος αυτού του ευγενούς αγώνα ήταν το πιο θεμελιώδες δικαίωμά μας. Όταν κοιτάξει κανείς τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρεται ότι κάθε λαός έχει το δικαίωμα να διοικεί τον εαυτό του και να ιδρύσει κράτος».

    Ερωτηθείς για την θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εξής, ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους την «νέα πολιτική». «Υποχρεούμαστε να υπερασπιστούμε το δικό μας κράτος», υποστήριξε προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι πλήρωσαν πολλά τιμήματα και δεν αξίζουν να ζήσουν ξανά τα ίδια πράγματα.

    Σημειώνοντας ότι και η Τουρκία στηρίζει αυτή την «νέα πολιτική», ο Τατάρ είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή από αυτή την υπόθεση, προσθέτοντας ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην νεολαία, η οποία δεν πρέπει να αποκοπεί από την «εθνική υπόθεση» και γι’ αυτό οι νέοι πρέπει να μάθουν σωστά την ιστορία.

    (Ι/Τσ.)

    [02] CTP: Πρέπει να αξιολογηθούν οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για ΜΟΕ

    Η Yeni D?zen (02.06.22) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) δήλωσε ότι πρέπει να αξιολογηθούν και να τύχουν διαβούλευσης τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προτάθηκαν εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη.

    Σε γραπτή δήλωση, το CTP επέκρινε το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν τα πολιτικά κόμματα και η «βουλή» για τα εν λόγω ΜΟΕ και χαρακτήρισε απαράδεχτη την απόρριψη των προτάσεων χωρίς καμία αξιολόγηση.

    «Αυτή η προσέγγιση θα καταστήσει πιο μόνη την τουρκοκυπριακή κοινότητα και θα την απομονώσει από τον κόσμο», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι τα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη πρέπει να συζητηθούν και να τύχουν διαβούλευσης για να αποτελέσουν μοχλό επίτευξης του στόχου μιας πολιτικής συμφωνίας και να ενισχυθεί η τουρκοκυπριακή οικονομία σε αυτή την πορεία.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι στις διαβουλεύσεις πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα καταστεί νόμος ο Κανονισμός Απευθείας Εμπορίου της ΕΕ, το CTP προσθέτει ότι «ενώ αίρονται οι κυρώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνεχίζονται πάνω στο λιμάνι Αμμοχώστου και στο αεροδρόμιο Ερτζιάν, η εξουσία της ελληνοκυπριακής διοίκησης δεν θα υπάρχει στα εν λόγω λιμάνια, όπως δεν υπάρχει πουθενά βορείως της πράσινης γραμμής κατά τον τρόπο που ρυθμίζεται στο Πρωτόκολλο 10».

    Στην δήλωση υποστηρίζεται ότι πρέπει να τύχει διαβούλευσης και να ξεκαθαρίσει ότι οι όροι για μεταβίβαση του «αεροδρομίου» Τύμπου υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση της ΕΕ, «θα προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού».

    Σημειώνεται επίσης ότι κατά τις διαβουλεύσεις για τα ΜΟΕ πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα δραστηριοποιηθεί ξανά η Ad Hoc επιτροπή για την ΕΕ, η λειτουργία της οποίας ανεστάλη μετά το Κραν Μοντάνα με έκκληση της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Καθήκον αυτής της επιτροπής πρέπει να είναι, όπως στο παρελθόν, η διευκόλυνση της διαδικασίας εναρμόνισης του βορρά με το κεκτημένο της ΕΕ και την ευρωζώνη», προστίθεται.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι δυνατή στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το CTP χαρακτηρίζει τα ΜΟΕ ως μέσο ενθάρρυνσης της επίτευξης του στόχου της λύσης και σημαντικό βήμα που θα παρέχει την δυνατότητα να πάρει ανάσα βραχυπρόθεσμα η τουρκοκυπριακή οικονομία.

    «Σε περίπτωση υλοποίησης των προτάσεων που έγιναν, θα ανοίξει η πόρτα των εξαγωγών προς τον κόσμο από το αεροδρόμιο και τα λιμάνια και θα πραγματοποιηθούν μεγάλα ανοίγματα στον τουρισμό», σημειώνει.

    Το CTP επισημαίνει επίσης ότι με την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι θα παρέχει σοβαρή οικονομική στήριξη και ότι πρέπει να αναθεωρηθεί πολύ πιο γρήγορα και οικονομικά το έργο «Eurasia Interconnector» ανάμεσα στο Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και να αναδιαμορφωθεί κατά τρόπο που θα υλοποιηθεί ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Τουρκία.

    Έτσι θα είναι δυνατή η μετάβαση ολόκληρης της Κύπρου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστηρίζει η ανακοίνωση που καταλήγει λέγοντας ότι στόχος των ΜΟΕ πρέπει να είναι η άμβλυνση της έλλειψης εμπιστοσύνης που είναι ο κύριος λόγος της έλλειψης πολιτικής βούλησης, η οποία εμποδίζει την λύση του Κυπριακού και η ενθάρρυνση της αποδοχής ενός περιεκτικού σχεδίου λύσης για μόνιμη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, κάνοντας τις πλευρές να βιώσουν τα κέρδη που θα φέρει η περιεκτική λύση.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ουστέλ: Θα γίνουν βήματα για μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία με καλώδιο

    Η K?br?s (02.06.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι με το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» που υπέγραψαν με την Τουρκία θα παράγουν λύσεις στα δομικά προβλήματα που υπάρχουν στην «χώρα».

    Μιλώντας χθες στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου κατά την επιστροφή του από την τουρκική πρωτεύουσα, ο Ουστέλ είπε ότι κατά τις επαφές του στην Άγκυρα συζήτησε την οικονομική ενίσχυση της «χώρας», την βελτίωση του κλίματος για επενδύσεις και την δημιουργία μιας καλύτερης «χώρας» με ψηλότερο βιοτικό επίπεδο για τα παιδιά.

    Υποστήριξε ότι στόχος του «πρωτοκόλλου» είναι η δημιουργία μιας «χώρας» με ψηλό βιοτικό επίπεδο, βιώσιμη οικονομία και φιλική προς τις επενδύσεις.

    Ανάφερε ότι στο πλαίσιο της «συμφωνίας» παρασχέθηκαν από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρου 4 δισεκατομμύρια 250 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) και ότι σε πρώτο στάδιο θα απελευθερωθούν 510 εκατομμύρια ΤΛ για αμυντικές δαπάνες και για τον τουρισμό.

    Ο Ουστέλ είπε ακόμα ότι θα σταλούν στα κατεχόμενα δύο κινητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία συζητήθηκε λεπτομερώς το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα με καλώδιο και θα γίνουν κάποια βήματα σε αυτή την διαδικασία.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τάτσοϊ: «Άρχισε η ετοιμασία ενός νέου σχεδίου για την Κύπρο»

    Η G?ne? (02.06.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τάτσοϊ υποστήριξε ότι είναι φυσιολογικό να επικρίνονται οι εργασίες που θέλει να κάνει το «κράτος», όμως κάποιοι κύκλοι διεξάγουν προπαγάνδα στη βάση του ψέματος.

    Μιλώντας στον παράνομο Bayrak χθες, ο Τάτσοϊ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Όταν τα λέει η ΕΕ τα αποκαλούν νόρμα και όταν τα λέει η Τουρκία είναι απαίτηση. Στα πρωτόκολλα που υπογράφονται με την Τουρκία, η Τουρκία γράφει αυτά που θέλουμε εμείς. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα είναι τα 65 χρόνια, λέει. Θα λαμβάνεται φόρος από τους συνταξιούχους, λέει. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Να το πω ξεκάθαρα. Κατά την άποψή μου πρέπει να υπάρξει».

    Σημειώνοντας ότι δημιουργείται μια νέα κατάσταση στην «χώρα» μέσω των οικονομικών προβλημάτων, ο Τάτσοϊ ισχυρίστηκε ότι επιχειρείται να ετοιμαστεί μια περίοδος ακριβώς όπως εκείνη που προηγείτο του Σχεδίου Ανάν και ότι άρχισε να ετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο με μια διεθνή προσπάθεια πριν τις εκλογές στην Τουρκία.

    Υποστήριξε ότι «πρέπει να διαβαστεί σωστά», κατά την έκφρασή του, η νέα επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη και κάποιες συναντήσεις μετά από αυτή την επιστολή.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Υπέγραψαν «πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας και του αθλητισμού»

    Η K?br?s (02.06.22) γράφει ότι «πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας και του αθλητισμού» υπεγράφη χθες στην Άγκυρα ανάμεσα στην Τουρκία και στο κατοχικό καθεστώς «με σκοπό την προώθηση της υφιστάμενης συνεργασίας» τους και διεξαγωγή έργων και δραστηριοτήτων σε αυτό τον τομέα.

    Το «πρωτόκολλο» υπέγραψε από πλευράς κατοχικού καθεστώτος ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου και από πλευράς Τουρκίας ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Μεχμέτ Μουχαρρέμ Κασάπογλου.

    Το «πρωτόκολλο» προβλέπει σχέδια και συμβολή σε επενδύσεις για ενίσχυση της αθλητικής υποδομής και των εγκαταστάσεων, αγώνες που θα διοργανωθούν από τις αθλητικές ομοσπονδίες της Τουρκίας, διμερείς κατασκηνώσεις, προπονήσεις και προγράμματα εκπαίδευσης διαιτητών, καθώς και εκπαίδευση και καθοδήγηση των ικανών νέων προς τον αθλητισμό.

    Στο «πρωτόκολλο» αναφέρεται επίσης ότι θα συνεχιστεί η στήριξη που παρέχεται σε αθλητές από την «ΤΔΒΚ» μέσω των Ολυμπιακών Κέντρων Προετοιμασίας της Τουρκίας και θα προσκαλείται η «ΤΔΒΚ» σε διεθνείς διοργανώσεις που θα γίνονται στην Τουρκία.

    Με το «πρωτόκολλο» αποφασίστηκε η ολοκλήρωση των εργασιών μελέτης, κατασκευής, συντήρησης και επισκευής έργων, ανάμεσα στα οποία είναι η ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου της Ταξίμ της Τσετίνκαγια, το γήπεδο ποδοσφαίρου «Μπογάζι 74» στο Μπογάζι της Κερύνειας, έργο κατασκευής κερκίδων και αποδυτηρίων, το γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού Άγιος Γεώργιος ? Αχερίτου στην Αμμόχωστο, κατασκευή κερκίδων και αποδυτηρίων και κατασκευή γυμναστικής αίθουσας στην Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή του «πρωτοκόλλου», ο Ατάογλου είπε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και ότι θα ακολουθήσει και συνέχεια με γρήγορους ρυθμούς.

    Ο Κασάπογλου ευχαρίστησε τον Ατάογλου για την επίσκεψη και την συνεργασία του και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν θεωρούσαν ξεχωριστή από τους ίδιους την «ΤΔΒΚ». Είπε ότι στο υπουργείο του ανέπτυξαν ένα σύστημα πληροφοριών για τον αθλητισμό και την νεολαία και ότι επιθυμούν να παρέχουν στήριξη με λογισμικό στην «ΤΔΒΚ» με αυτή την έννοια.

    (Ι/Τσ.)

    [06] «Άδεια» για ακίνητα σε 97 αλλοδαπούς

    Η Yeni D?zen (02.06.22) γράφει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης (UBP-DP-YDP) ενέκρινε την αγορά ακινήτων από συνολικά 97 αλλοδαπούς στα κατεχόμενα.

    Η απόφαση την οποία έλαβε το «υπουργικό συμβούλιο» στο πλαίσιο του «περί αλλοδαπών νόμου», δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος και τέθηκε σε ισχύ.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει αντίγραφο των εν λόγω αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» στις 27 Μαΐου 2022.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ξεπέρασαν τις 500 χιλιάδες οι επισκέπτες του Βαρωσιού

    Η Vatan (02.06.22) γράφει ότι ξεπέρασαν τις 500 χιλιάδες οι επισκέπτες της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χθες στη 13.30 ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ισμαίλ Αρτέρ παρέδωσε τιμητική πλακέτα και ανθοδέσμη στην Σεβγκί Ισίκ, με την επίσκεψη της οποίας συμπληρώθηκε ο αριθμός 500,000 επισκέπτες στη πόλη.

    Ο Αρτέρ είπε ότι στις 600 μέρες από το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, που έγινε στις 8 Οκτωβρίου 2020, ο αριθμός των επισκεπτών του Βαρωσιού ξεπέρασε τις 500 χιλιάδες και επανέλαβε την ευχή να αποβεί χρήσιμο το άνοιγμα του Βαρωσιού στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αρθρογράφος: «Αν το Βαρώσι ήταν δική μας περιουσία, γιατί δεν το άνοιξε ο Ντενκτάς;»

    Κάτω από τον τίτλο «Βαρώσι-Τύμπου και λιμάνι», ο διευθυντής της Diyalog (02.06.22), Ρεσάτ Ακάρ σχολιάζει το πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που υποβλήθηκε στην τουρκοκυπριακή πλευρά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και γράφει ότι κανείς δεν γνωρίζει τι σκέφτεται η τουρκοκυπριακή πλευρά πάνω σε αυτό το θέμα. Προσθέτει και τα εξής:

    «[?] Το μόνο που είναι γνωστό είναι η δήλωση που αναφέρεται κάποτε ότι ‘το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί’ και η έναρξη της μελέτης απογραφής της πόλης από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα συζήτησης στην πλευρά μας αφορά την ιδιοκτησία της πόλης. Κάποιοι κύκλοι, ισχυριζόμενοι ότι το Βαρώσι είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ, αντιτίθενται στην επιστροφή της πόλης στους Ελληνοκύπριους. Υπάρχει μια σοβαρή ρύπανση πληροφοριών. Επειδή δεν μπορέσαμε να επιτύχουμε συμφωνία ανάμεσά μας και να επιδείξουμε μια σοβαρή στάση, δεν μπορούν να γίνουν σοβαρά βήματα στο θέμα του Βαρωσιού. Ισχυρίζεστε ότι το Βαρώσι είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ; Τότε πάρτε τα έγγραφά σας, ελάτε και κάντε την υπεράσπισή σας. Θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πειστική υπεράσπιση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να πείσουμε, τι θα κάνουμε αν το Δικαστήριο λάβει μια απόφαση σε αρμονία με τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων; Τι θα γίνει η νομιμότητα της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών που δεν μπόρεσε να παράγει απόφαση τα τελευταία χρόνια; Θέλουμε να απαντήσουν αυτές τις ερωτήσεις οι κατέχοντες σημαντικά αξιώματα στην ΤΔΒΚ και εκείνοι που κλείδωσαν το Βαρώσι.

    Αν το Βαρώσι ήταν δική μας περιουσία με τίτλο ιδιοκτησίας, ο ιδρυτικός πρόεδρος Ραούφ Ντενκτάς δεν θα δίσταζε να το ανοίξει. Γιατί δεν το άνοιξε; Γιατί σε όλες τις διαπραγματευτικές διαδικασίες το Βαρώσι και η Μόρφου προτείνονταν στους Ελληνοκύπριους πάνω στον χάρτη; Γιατί κρατήθηκε κλειστό ως στρατιωτική περιοχή; Γιατί δεν έγινε Σιγκαπούρη ή Χονγκ Κονγκ;

    Ας τα προσπεράσουμε αυτά και ας κοιτάξουμε μπροστά. Ο μόνος δρόμος πλέον είναι να προχωρήσουμε προς μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, η οποία έγινε ολόκληρη ευρωπαϊκό έδαφος. Από αυτό εξαρτάται και η ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Σε περίπτωση που η Τουρκία αναπτύξει την τελωνειακή της ένωση με τις χώρες μέλη της ΕΕ, θα είναι πάρα πολλά τα κέρδη που θα αποκομίσει.

    Υπάρχει και το ζήτημα του φυσικού αερίου. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να λυθεί το Κυπριακό για να μπορέσει να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας το αέριο του Ισραήλ, της Αιγύπτου και την Κύπρου.

    Ιδού, προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη μας την ενέργεια και να μεταφέρουμε τους Τουρκοκύπριους στην Ευρώπη ‘κάτω από γερές εγγυήσεις’. Είναι αδύνατο να συνεχίσει για μακρό χρονικό διάστημα η παρούσα κατάσταση».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ύβρεις Έρντογαν κατά των διαδηλωτών του Πάρκου Γκεζί

    Η Avrupa (02.06.22) γράφει ότι στο στόχαστρο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν βρέθηκαν οι διαδηλωτές του Πάρκου Γκεζί. Μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Εθνοσυνέλευση κατά την 9η επέτειο των γεγονότων στο Πάρκο Γκεζί, ο Έρντογαν ανέφερε:

    «Σκεφτείτε, μέσα στο Τζαμί Ντολμάμπαχτσε, αυτοί οι συμμορίτες, αυτοί οι τρομοκράτες είχαν λερώσει το εσωτερικό του τζαμιού. Αυτοί οι τρομοκράτες, οι ληστές είχαν λερώσει το εσωτερικό του τζαμιού με μπουκάλια μπίρας. Έτσι είναι αυτοί. Είναι σάπιοι αυτοί, είναι σουρτούκες αυτοί. Το γράφει και η ιστορία ποιες δυνάμεις βρίσκονται πίσω από τα γεγονότα στο Γκεζί, κατά τα οποία γκρεμίστηκαν δημόσια κτίρια, αστυνομικά οχήματα, χώροι εργασίας, λεωφορεία, δρόμοι. Από αυτούς δεν θα δει καλό αυτό το έθνος. Αυτοί είναι μόνο μαζί με τους λάτρεις της τρομοκρατίας».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στο εξής θα ανακοινώνονται μόνο κάθε Τετάρτη τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η K?br?s Postas? (01.06.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι στο εξής ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα θα ανακοινώνεται μία φορά την βδομάδα με στοιχεία που θα δημοσιεύονται κάθε Τετάρτη.

    Η Vatan (02.06.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,702 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 36 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε νέος θάνατος εξαιτίας της Covid-19 και έτσι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παρέμεινε στους 238.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 22, Κερύνεια 7, Αμμόχωστος 5 και Μόρφου 2.

    Μέχρι την 1η Ιουνίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 7,018,932 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 95,066 κρούσματα Covid-19, ενώ 94,480 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 350 ασθενών, 4 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 346 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, ενώ κανένας ασθενής δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες διενεργήθηκαν 87 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Δεν θα έχουμε καθόλου διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-01.06.22) και την Turkiye (01.06.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα πλάνα της Τουρκίας για πραγματοποίηση μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη νότια Συρία, όπως προανήγγειλε, δηλώνοντας ότι έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση όσον αφορά στην απόφαση τους για να εγκαθιδρύσουν ζώνη ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων κατά μήκους των συνόρων τους στα νότια της Συρίας.

    «Έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση όσον αφορά στην απόφαση μας να εγκαθιδρύσουμε ζώνη ασφάλειας 30 χιλιομέτρων στα νότια σύνορα μας με τη Συρία. Θα καθαρίσουμε την περιοχή Tel Rifat και Manbij από τους τρομοκράτες. Ακολούθως, σταδιακά θα κάνουμε το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιοχές», δήλωσε ο Έρντογαν.

    Ανέφερε επίσης ότι θα περιμένουν να δουν ποιοι θα είναι αυτοί που θα στηρίξουν την Τουρκία σε αυτά τα «νόμιμα βήματα» για την ασφάλειά της και ποιοι θα είναι αυτοί που θα την βάλουν στη γωνιά, κατά την έκφραση του.

    Κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ότι έχουν αποτύχει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά στην παροχή ζώνης ασφάλειας στην συνοριακή περιοχή, ο Έρντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια νέα επιχείρηση για να προστατεύσει το έθνος, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις απειλές των «τρομοκρατικών», όπως τις αποκάλεσε, οργανώσεων YPG/PKK στη Συρία.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Έρντογαν επανέλαβε τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, αφού οι δύο χώρες αποτελούν παράδεισο τρομοκρατών, όπως ισχυρίστηκε.

    Οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα έχουν ανασταλεί μέχρι να απολογηθεί για τα λάθη της

    Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε επίσης την Ελλάδα να είναι ειλικρινής στις σχέσεις της με την Τουρκία, ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία έχει ακυρώσει όλες τις συμφωνίες του Ανώτερου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας με την Ελλάδα.

    «Η τουρκική πλευρά δεν θα έχει καθόλου διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μέχρι η Ελλάδα να συνέλθει από τα λάθη της», δήλωσε ο Έρντογαν, διερωτώμενος αν δεν είναι η Ελλάδα αυτή που άνοιξε το δρόμο στις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε εννέα στρατιωτικές βάσεις στην χώρα.

    (ΑΚ)

    [02] Το Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο διαφωνίας Έρντογαν-Κιλιτσντάρογλου

    Σύμφωνα με την Ak?am (01.06.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, στην ομιλία του χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, απεύθυνε στον ηγέτη της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 10 ερωτήματα, δηλώνοντας ότι αν ο Κιλιτσντάρογλου τα απαντήσει, τότε θα τον δεχθεί ως συνομιλητή.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, ρώτησε τον Κιλιτσντάρογλου το εξής: «Είσαι με την Τουρκία ή όχι, στον εθνικό αγώνα που διεξάγουμε και στις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο;».

    Η Sozcu (01.06.22), γράφει ότι απαντώντας στον Έρντογαν, ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι το κόμμα του πάντοτε τασσόταν υπέρ της πολιτικής του κράτους. «Εσύ όμως δεν είσαι το κράτος. Και για αυτό τασσόμαστε εξολοκλήρου ενάντια στις ανισόρροπες πολιτικές σου», πρόσθεσε.

    Απαντώντας στην ερώτηση για το κατά πόσο είναι υπέρ του αγώνα που διεξάγει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, ο Κιλιτσντάρογλου είπε τα εξής: «Είμαστε ένας από τους πρωταγωνιστές αυτού του εθνικού αγώνα. Αυτός ο αγώνας είναι ο αγώνας που διεξήγαγε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, του οποίου το όνομα γράφτηκε σε όλα τα βουνά και αποτέλεσε σύμβολο αγώνα. Όμως, πού ήσουν εσύ όταν γινόταν στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, πού ήσουν όταν οι Έλληνες αξιωματικοί προσπαθούσαν να κατεβάσουν τη σημαία από τα πλοία; Τί έκανες; Τι καθήκοντα εκτελούσες;»

    (ΑΚ)

    [03] ΥΠΕΞ: «Είναι απαράδεκτο η Γερμανία να συμμετέχει στην εκστρατεία της Ελλάδας για αμαύρωση της χώρας μας»

    Σύμφωνα με την Ak?am (01.06.22), ο εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζιού Μπιλγκίτς, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι πέφτει στην παγίδα της Ελλάδας, συμμετέχοντας στην εκστρατεία της, που στόχο έχει στην αμαύρωση της Τουρκίας, γεγονός που θεωρείται απαράδεκτο, όπως ανέφερε.

    Στην ανακοίνωσή του, ο Μπιλγκίτς αναφέρει και τα εξής:

    «Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις εναντίον της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο η Γερμανία να πέφτει στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στην εκστρατεία για αμαύρωση της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, η οποία, αγνοώντας τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, προβαίνει σε παρενοχλήσεις των αεροσκαφών μας στον εναέριο χώρο της χώρας μας και στο διεθνή εναέριο χώρο. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Στη βάση αυτού του παράνομου ισχυρισμού, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως ‘παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου’. Εάν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και την σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947. Ταυτόχρονα, συνεχίζει την παράνομη και άδικη στάση της που στρέφεται προς την κατεύθυνση της μονομερούς επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

    Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, ο Μπιλγκίτς τονίζει ωστόσο ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα κλείσει τα μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού της και στις ξεκάθαρες παραβιάσεις των διατάξεων των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού που γίνονται από την Ελλάδα, όπως υποστηρίζει.

    Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας και τα εξής: «Αναμένουμε από τη Γερμανία, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας, να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες».

    (ΑΚ)

    [04] Πακιστάν: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νόμιμα δικαιώματα και τις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ΑΑ (01.06.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία και το Πακιστάν είναι αποφασισμένες να αυξήσουν της συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα με τον νέο Πρωθυπουργό του Πακιστάν Shehbaz Sharif, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι με τον Πακιστανό Πρωθυπουργό συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς τους σχέσεις, καθώς επίσης και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

    «Είμαστε έτοιμοι να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν», δήλωσε ο Έρντογαν, ανακοινώνοντας την υπογραφή 7 διαφορετικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου, της στέγασης, της διαχείρισης χρεών και των μεταφορών.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ο ετήσιος όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών για φέτος ανήλθε στο 1 δισ. δολάρια και πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι η αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών στα 5 δισ.δολάρια.

    Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Sharif, εξέφρασε τη πλήρη στήριξη της χώρας του στον αγώνα της Τουρκίας για καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», συμπεριλαμβανομένου και του PKK.

    «Τα έθνη μας έχουν στηρίξει το ένα το άλλο στις δύσκολες στιγμές και σε σημαντικά ζητήματα κοινού συμφέροντος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι οι εχθροί της Τουρκίας είναι και εχθροί της χώρας του.

    Ο Sharif εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξη του Πακιστάν στους Τουρκοκύπριους, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τα νόμιμα δικαιώματα και προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων».

    Συνάντηση Sharif και με Τσαβούσογλου

    Ο Πακιστανός Πρωθυπουργός, στα πλαίσια των επαφών του στην Τουρκία, συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-01.06.22).

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Πακιστάν στην Τουρκία θα δημιουργήσει νέα διάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

    (ΑΚ)

    [05] Ακάρ: «Θετικές οι επαφές με τις ΗΠΑ για τα F-16»

    Σύμφωνα με την Ak?am (01.06.22), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια συνάντησης που είχε με το Διοικητή Αεροπορίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Πτέραρχο Χασάν Κουτζιούκακγιουζ, επ’ ευκαιρίας της 111η επετείου της Διοίκησης Αεροπορίας της Τουρκίας, είπε ότι η Διοίκηση των Δυνάμεων Αεροπορίας, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που συνέβαλε πολύ στην επιτυχία που έχουν σημειώσει σε διάφορους τομείς, που αφορούν τόσο τον αγώνα τους για καταπολέμηση της τρομοκρατίας όσο και τις δραστηριότητες τους για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο θέμα της παροχής ανθρωπιστική βοήθειας.

    Ο Ακάρ αναφέρθηκε επίσης στις επαφές τόσο της τουρκικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ, όσο και της αμερικάνικης αντιπροσωπείας στην Τουρκία για το θέμα της αγοράς των αεροσκαφών F-16, χαρακτηρίζοντας τις επαφές αυτές θετικές.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία απόκτησης των πολεμικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, ο Ακάρ δήλωσε και τα εξής:

    «Καταβάλαμε προσπάθειες μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία για τον εκμοντερνισμό των αεροσκαφών μας και την απόκτηση των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-17 Block 70 Viper. Θεωρούμε ότι ο συνομιλητής μας, που είναι η ΗΠΑ, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Θεωρούμε ότι η διακυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα το παραβλέψει αυτό, από απόψεως συλλογικής άμυνας και κοινής συνεργασίας. Σχετικά με το θέμα αυτό, τόσο οι επαφές της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Τουρκία, όσο και οι επαφές της τουρκικής αντιπροσωπείας στο Αμερικανικό Κογκρέσο, διεξήχθησαν μέσα σε ένα θετικό κλίμα και δημιουργήθηκε η βάση για συνέχιση των επαφών».

    Υποστηρίζοντας ότι το θέμα της αγοράς των F-17 δεν αφορά μόνο τις Τουρκικές Εναέριες Δυνάμεις αλλά και το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο Ακάρ σημείωσε: «Για να είναι δυνατό το ΝΑΤΟ, πρέπει και το κάθε μέλος της ξεχωριστά να είναι δυνατό. [?]».

    (ΑΚ)

    [06] Κατοχυρώθηκε στα ΗΕ η μετονομασία της Τουρκίας από «Turkey» σε «T?rkiye»

    Η Ak?am (01.06.22) γράφει ότι έγινε και επίσημα αποδεκτό από τον ΟΗΕ το αίτημα της Τουρκίας στα ΗΕ για να καταχωρηθεί το όνομα της χώρας σε ξένες γλώσσες και στον ΟΗΕ ως «T?rkiye», αντί για «Turkey».

    Σε δηλώσεις για το θέμα στον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Stephane Dujarric δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες έχει παραλάβει επιστολή από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την αλλαγή του ονόματος της Τουρκίας σε ξένες γλώσσες από «Turkey» σε «T?rkiye», το οποίο, όπως ανέφερε, έχει και επίσημα θεσμοθετηθεί στα ΗΕ.

    (ΑΚ)

    [07] Νέα δημοσκόπηση από την εταιρεία KONDA

    Η Cumhuriyet (02.06.22) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στην Τουρκία από την εταιρεία ερευνών KONDA.

    Στην ερώτηση «Αν διενεργούνταν εκλογές στην Τουρκία αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξασφαλίζει 28.7%, ποσοστό το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο που έχει εξασφαλίζει το κόμμα τα τελευταία 15 χρόνια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 24.7% και ακολουθεί το Καλό Κόμμα (?Y? Parti), το οποίο ξεπερνά για πρώτη φορά το 20%, εξασφαλίζοντας 21.7%. Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξασφαλίζει 12.2% και τα άλλα κόμματα 5.2%.

    (ΑΚ)

    [08] Σε εβδομαδιαία βάση η ανακοίνωση των κρουσμάτων στην Τουρκία από την 1η Ιουνίου

    Σύμφωνα με την Birgun (01.06.22), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες στο λογαριασμό του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι από την 1η Ιουνίου η ανακοίνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Τουρκία θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση στη ηλεκτρονική διεύθυνση http://covid19.saglik.gov.tr και όχι σε ημερήσια βάση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 2 June 2022 - 15:43:36 UTC