Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 75/2022 21.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αποδέχτηκε την παραίτηση της «κυβέρνησης» ο Τατάρ
  • [02] Αιχμές Σουτζούογλου κατά Τατάρ για αδυναμία αποδοχής της παύσης Ατούν
  • [03] «Κυβέρνηση» ευρείας αποδοχής υποστηρίζουν DP και YDP
  • [04] «Δεν τίθεται θέμα να απειθαρχήσω στις αποφάσεις», λέει ο Ατούν
  • [05] Λάθη διέπραξαν οι Τατάρ, Σουτζούογλου και Ατούν, λέει ο Έρχουρμαν
  • [06] «Κυβέρνηση» ευρείας συναίνεσης ο μόνος δρόμος, σύμφωνα με τον Όζερσαϊ
  • [07] Ανανέωση «πρωτοκόλλου αδελφοποίησης» Κερύνειας-Αδάνων
  • [08] Στα 124 μειώθηκαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Στόχος της επιχείρησης να μην μείνει τόπος με την ονομασία Καντίλ»
  • [02] Τσαβούσογλου: «Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ επιθυμούν τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία»
  • [03] Απάντηση Κιλιτσντάρογλου σε Έρντογαν για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ
  • [04] «Συμφωνία Πλαίσιο για στρατιωτική συνεργασία» υπέγραψε η Τουρκία με το Τατζικιστάν
  • [05] Στις 3,668 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αποδέχτηκε την παραίτηση της «κυβέρνησης» ο Τατάρ

    Η Vatan (21.04.22) γράφει ότι την αποδοχή της παραίτησης της «κυβέρνησης» του λεγόμενου πρωθυπουργού Φαϊζ Σουτζούογλου με τον οποίο συναντήθηκε χθες στις 15.30 ανακοίνωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ.

    Ο Τατάρ είπε ότι ο Σουτζούγλου τον είχε επισκεφτεί προχθές και του επέδωσε αίτημα για παύση του λεγόμενου υπουργού οικονομικών, Σουνάτ Ατούν. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ζήτησε από τον Σουτζούογλου χρόνο μέχρι το βράδυ για να το σκεφτεί, κάτι το οποίο δέχτηκε ο «πρωθυπουργός», ο οποίος όμως τον επισκέφτηκε ξανά το απόγευμα υποβάλλοντας την παραίτηση της «κυβέρνησης».

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι διαβουλεύτηκε με νομικούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραίτηση ήταν μονομερής και έπρεπε να την αποδεχτεί. Είπε ότι χθες στις 15.30 ενημέρωσε τον Σουτζούογλου ότι αποδέχτηκε την παραίτηση της «κυβέρνησής» του και του ζήτησε να παραμείνει στο πόστο του μέχρι τον σχηματισμό νέας.

    «Ευχόμαστε να αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση μιαν ώρα αρχύτερα», είπε ο Τατάρ προσθέτοντας: «Υπάρχει οικονομική κρίση στην χώρα. Είναι σημαντική η μια ώρα αρχύτερα εφαρμογή του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε με την Τουρκία κατόπιν διαβουλεύσεων. Μοιράστηκα αυτές τις απόψεις μου και με τον πρωθυπουργό Σουτζούογλου».

    Ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι θα αρχίσει σήμερα την διαδικασία ανάθεσης της «εντολής» σχηματισμού νέας «κυβέρνησης».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αιχμές Σουτζούογλου κατά Τατάρ για αδυναμία αποδοχής της παύσης Ατούν

    Η G?ne? (21.04.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι δεν υπάρχει «κυβερνητική» φόρμουλα χωρίς το UBP και ότι είναι αποφασισμένοι να σχηματίσουν την νέα «κυβέρνηση» το συντομότερο.

    Μιλώντας ψες μετά από συνεδρία της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Σουτζούογλου είπε ότι προέβησαν σε μία αξιολόγηση μετά την αποδοχή της παραίτησης της «κυβέρνησης» του UBP με το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων.

    Ανέφερε ότι ο Τατάρ θα έχει συναντήσεις σήμερα με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και θα αναθέσει την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι η κεντρική εκτελεστική επιτροπή του UBP θα συνέλθει εκ νέου σήμερα στις 15.00.

    Ο Σουτζούγλου είπε ότι κάποια κόμματα θεωρούν ορθό τον σχηματισμό μιας «κυβέρνησης» ευρείας βάσης λόγω των οικονομικών προβλημάτων που περνούν και σημείωσε ότι «αυτά αξίζει να συζητηθούν φυσικά, όμως [?] πρέπει να σχηματιστεί η κυβέρνηση πολύ γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις».

    «Η χώρα δεν αντέχει το χάσιμο χρόνου», ανέφερε προσθέτοντας ότι χθες το μεσημέρι συναντήθηκε με τους εταίρους του στην «κυβέρνηση» προέδρους των DP και YDP, Φικρί Ατάογλου και Ερχάν Αρικλί. Είπε ότι θα συναντηθούν και με τα άλλα κόμματα και αν υπάρχει αποφασιστικότητα να αναλάβουν όλοι μαζί ευθύνες, τότε θα αξιολογηθεί.

    Ερωτηθείς αν θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος ο «υπουργός» οικονομικών Ατά Ατούν, ο Σουτζούογλου απάντησε ότι τώρα υπάρχει «κυβερνητική» κρίση και ότι αυτά τα θέματα θα τους απασχολήσουν τις επόμενες μέρες.

    Σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των αλκοολούχων ποτών ενοχλούν και τους «κυβερνητικούς» τους εταίρους τουλάχιστον τόσο όσο ενοχλούν το κόμμα του, ο Σουτζούογλου είπε ότι έλαβαν τις αποφάσεις τους από κοινού και πήγαν στον Τατάρ.

    Όταν του επισημάνθηκε ότι δεν σημειώθηκε κάποια εξέλιξη μέχρι σήμερα στο θέμα των τιμών του ηλεκτρισμού και των αλκοολούχων ποτών και ρωτήθηκε κατά πόσον θα υπάρξει εξέλιξη τις προσεχείς μέρες, ο Σουτζούογλου απάντησε:

    «Αν χθες ο πρόεδρος της δημοκρατίας μπορούσε να κάνει βήμα στο θέμα του πρώτου φακέλου που του δώσαμε και μπορούσε να τον παύσει (τον υπουργό οικονομικών), σήμερα θα μπορούσαμε να διορίσουμε έναν άλλο φίλο και να λύναμε τα προβλήματα».

    «Δεν αναμειγνύεται η Τουρκία»

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι καθ’ οδόν προς την συνάντηση με τον Τατάρ, ο Σουτζούογλου χρησιμοποίησε την λέξη «ντροπή» αναφερόμενος σε κάποιους που ισχυρίζονται συνεχώς ότι η Άγκυρα αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της «ΤΔΒΚ». «Κανείς να μην αναμειγνύει την Άγκυρα σε αυτές τις υποθέσεις, ντροπή κρίμα, δεν γίνεται κάτι τέτοιο», υποστήριξε. Ανέφερε ότι αυτές είναι εσωτερικές υποθέσεις της «ΤΔΒΚ» και ουδέποτε αναμειγνύεται η Τουρκία, όμως κάποιοι προσπαθούν να αναμείξουν την Άγκυρα με το ζόρι.

    Εξάλλου, εισερχόμενος στην χθεσινή συνεδρία του κόμματός του μετά την συνάντηση με τον Τατάρ, ο Σουτζούογλου είπε ότι δεν είναι πικραμένος με τον Τατάρ, αφού «στην πολιτική δεν υπάρχουν πικρίες, υπάρχουν διαφωνίες».

    Ερωτηθείς κατά πόσον στον ίδιο θα αναθέσει την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης» ο Τατάρ, ο Σουτζούογλου απάντησε «έτσι είπαμε, σε εμάς θα δοθεί» και επανέλαβε ότι πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα η νέα «κυβέρνηση».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Σουτζούογλου είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα η «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης» θα δοθεί εντός 1-2 ημερών και ότι ανέφεραν στον Τατάρ πως δεν είναι απαραίτητο να δοθεί στο UBP, αλλά μπορεί να δοθεί και στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP). «Να δοκιμάσουν και εκείνοι, αν μπορούν να τα καταφέρουν, είναι και αυτή μια εναλλακτική επιλογή», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς τι θα αλλάξει αν ανατεθεί στο κόμμα του η «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης», ο Σουτζούγλου ανέφερε ότι «θα αλλάξουν οπωσδήποτε κάποια ονόματα.

    Ερωτηθείς αν η «κυβέρνηση» διαλύθηκε λόγω ενός ατόμου, ο Σουτζούογλου απάντησε «δεν το ξέρω αυτό».

    Αναφερόμενος στο «πρωτόκολλο» που υπέγραψαν πρόσφατα με την Τουρκία, ο Σουτζούογλου είπε ότι αυτό θα συνεχίσει, αφού δεν αφορά μόνο τα τρία κόμματα, αλλά όλους.

    Ερωτηθείς κατά πόσο έλαβε υπόσχεση ενός «νέου σχηματισμού» με τους υφιστάμενους «κυβερνητικούς» εταίρους του, ο Σουτζούογλου απάντησε «έτσι φαίνεται».

    Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με το «σύνταγμα», το κόμμα που θα αναλάβει την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης» υποχρεούται να το πράξει εντός 15 ημερών ή να καταθέσει την «εντολή».

    Υπενθυμίζει ότι στις «πρόωρες βουλευτικές εκλογές» που διεξήχθησαν στις 23 Ιανουαρίου 2022, ο Σουτζούογλου σχημάτισε την «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP που κατέχει 29 «έδρες» και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στις 3 Μαρτίου.

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Κυβέρνηση» ευρείας αποδοχής υποστηρίζουν DP και YDP

    Η K?br?s (21.04.22) γράφει ότι πράσινο φως σε σχηματισμό «κυβέρνησης» ευρείας αποδοχής άναψαν οι πρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Φικρί Ατάογλου και Ερχάν Αρικλί, οι οποίοι συνεργάζονται στην απερχόμενη «κυβέρνηση» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) ως λεγόμενοι υπουργοί τουρισμού και συγκοινωνιών αντίστοιχα.

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να συσταθεί μια «κυβέρνηση» ευρείας αποδοχής, ο Ατάογλου είπε ότι το DP θα λάβει τις αποφάσεις του απόψε και θα τις δημοσιοποιήσει.

    «Θέλω να είναι μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα, θα ενεργούν μαζί οι 50 βουλευτές και θα μπορεί να απαντήσει στις ευαισθησίες της κοινωνίας», δήλωσε ο Ατάογλου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι ο Τατάρ θα αναθέσει την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης» στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και ότι πρέπει να σχηματιστεί «κυβέρνηση» συναίνεσης πολύ γρήγορα.

    Εξάλλου, μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Αρικλί χαρακτήρισε ως «τροχαίο δυστύχημα» την παραίτηση της «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την άποψη του δικού του κόμματος.

    «Αυτό το πρόβλημα είναι εσωτερικό του UBP. Καταβάλλεται προσπάθεια να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα», είπε και επεσήμανε:

    «Έστω και αν είναι συνασπισμός τριών κομμάτων, αυτή είναι κυβέρνηση του Φαϊζ Σουτζούογλου. Στη δική του αρμοδιότητα είναι να παύει τους υπουργούς ή να αναθέτει νέα καθήκοντα, είναι το πιο φυσιολογικό του δικαίωμα. Έχει την εξουσία να πει ‘δεν μπορώ να συμφωνήσω με τον Ερχάν Αρικλί’ και να τον παύσει. Ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να σχηματίσει το υπουργικό συμβούλιο με τα άτομα που θέλει, να σχηματίσει το κυβερνητικό πρόγραμμα. Το σημείο που ήρθαμε προκαλεί θλίψη. Ο Σουνάτ Ατούν είναι ένα φίλος τον οποίο αγαπάμε, εκτιμάμε. Υπήρξε μια ενόχληση που πηγάζει από παρανοήσεις, μακάρι να μην υπήρχε. Ήμασταν στο γήπεδο ως ομάδα και διεξαγάγαμε πολύ καλό αγώνα. Ήταν μια ανεπιθύμητη κατάσταση από τη δική μας άποψη».

    Σημειώνοντας ότι επιθυμία τους είναι ο σχηματισμός μιας «κυβέρνησης» τεχνοκρατών ευρείας βάσης μεταξύ των κομμάτων UBP και CTP, ο Αρικλί είπε ότι δεν πρέπει να παραταθεί πολύ αυτή η διαδικασία και πρόσθεσε ότι πρέπει να δανειστούν για να πληρώσουν τους μισθούς αυτό τον μήνα και να αγοράσουν καύσιμα για την «αρχή» ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ»). Σημείωσε ότι ανάγκες έχουν επίσης και τα λεγόμενα υπουργεία υγείας και γεωργίας και ως εκ τούτου δεν πρέπει να σπαταλήσουν χρόνο άδικα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Δεν τίθεται θέμα να απειθαρχήσω στις αποφάσεις», λέει ο Ατούν

    Η K?br?s (21.04.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών, Σουνάτ Ατούν δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα να αντιταχθεί στις αποφάσεις του κόμματος και της «κυβέρνησης» και να απειθαρχήσει».

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες σε σχέση με τις εξελίξεις στις οποίες εμπλέκεται το όνομά του, ο Ατούν είπε ότι στην γνωστή του ομιλία στην «βουλή» άσκησε το δικαίωμά του να απαντήσει και είπε την αλήθεια. Επεσήμανε ότι τελικά τον επιβεβαίωσαν και δύο αξιωματούχοι της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ») και ότι δεν τίθεται θέμα να προσβάλει τον λεγόμενο πρωθυπουργό.

    «Αντίθετα, στην γνωστή μου ομιλία τόνισα ότι ο κ. πρωθυπουργός έχει συνολικό δικαίωμα πάνω στους υπουργούς και ότι είναι φυσιολογικό να υπογράψει το κείμενο το οποίο δεν υπέγραψα εγώ», ανέφερε και πρόσθεσε:

    «Επαναλαμβάνω: Το σημαντικό για εμένα είναι να λέω το σωστό, να κάνω το σωστό. Αν υπάρχει πολιτικό τίμημα, θα το πληρώσω και αυτό για τον λαό μας, για το κόμμα μας. Ο λαός μας και τα μέλη του κόμματός μας θα καταλάβουν καλύτερα πολύ σύντομα τι έκανα και γιατί και θα πουν πως είχα δίκαιο. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Λάθη διέπραξαν οι Τατάρ, Σουτζούογλου και Ατούν, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni D?zen (21.04.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι λάθη διέπραξαν οι Ερσίν Τατάρ, Φαϊζ Σουτζούογλου και Σουνάτ Ατούν κατά τη διαδικασία που οδήγησε στην παραίτηση της «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν ανέφερε τα εξής:

    «Ο κ. Ατούν έκανε λάθος. Αφού ο πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος τόσο ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να δουλέψει μαζί του, αυτό που του αναλογούσε ήταν να παραιτηθεί.

    Ο κ. Τατάρ έκανε λάθος. Όταν του εστάλη η επιστολή σε σχέση με την παύση του κ. Ατούν, δεν είχε αρμοδιότητα και πολυτέλεια να την απορρίψει, να την αναγκάσει να περιμένει.

    Ο κ. Σουτζούογλου έκανε λάθος. Αν δεν μπορεί να παύσει έναν υπουργό, δεν υποβάλλει ‘υπό όρους παραίτηση’ και άλλα παρόμοια. Είτε περιμένει την παύση του υπουργού είτε αν δεν μπορεί να την περιμένει, θα υπέβαλλε απευθείας την παραίτηση της κυβέρνησης.

    Τρία λάθη έκαναν αυτό τον λαό να βιώσει ένα μασκαραλίκι εν μέσω μιας τόσο μεγάλης κρίσης. Ό,τι απόφαση και αν πάρετε από εδώ και μπρος, δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν ότι συμπεριφέρεστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

    (Ι/Τσ.)

    [06] «Κυβέρνηση» ευρείας συναίνεσης ο μόνος δρόμος, σύμφωνα με τον Όζερσαϊ

    Η Yeni D?zen (21.04.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ εξέφρασε θλίψη για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η «χώρα» και υποστήριξε ότι η αστάθεια μέσα το Κόμμα Εθνικής Ενότητας είναι η κύρια πηγή της αστάθειας στην «χώρα» εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι «πολίτες».

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Όζερσαϊ εξέφρασε την άποψη ότι ο μόνος δρόμος για να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να γίνουν αποφασιστικά και θαρραλέα βήματα είναι η σύσταση μιας «κυβέρνησης» κοινωνικής συναίνεσης στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα εντός «βουλής» κόμματα. Εξέφρασε επίσης την θέση ότι πρέπει να εφαρμοστούν κάποιες πολιτικές που «σφίγγουν το ζωνάρι» χωρίς λαϊκισμούς.

    Ο Όζερσαϊ χαρακτήρισε τα τεκταινόμενα ως ένα σενάριο που γράφτηκε και παίχτηκε με αδέξιο τρόπο και υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση» και ο Τατάρ οδήγησαν σε απώλεια του κύρους των «θεσμών του κράτους». Ανέφερε και τα εξής:

    «Αν εδώ υπάρχει ένα κράτος, ο υπουργός τον οποίο διορίζει ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήνει ξεκρέμαστες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Δεν μπορεί να προβαίνει σε δηλώσεις αντίθετες από εκείνες του πρωθυπουργού και να τον μειώνει. Ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η αλλαγή υπουργού, όμως φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να επιδειχθεί μια σοβαρή βούληση σε αυτό το σημείο. [?] Οδηγηθήκαμε στο σημείο να λέμε ότι θα κυβερνούμαστε καλύτερα αν δεν υπάρχει κυβέρνηση. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ανανέωση «πρωτοκόλλου αδελφοποίησης» Κερύνειας-Αδάνων

    Η G?ne? (21.04.22) γράφει ότι τελετή υπογραφής της ανανέωσης του «πρωτοκόλλου αδελφοποίησης» μεταξύ του «δήμου» της κατεχόμενης Κερύνειας και του Δήμου των Αδάνων πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια επίσκεψης στα Άδανα του λεγόμενου δημάρχου Κερύνειας, Νινταϊ Γκιούνγκιορντιου.

    Σε συνάντηση που είχε ο Γκιούνγκιορντιου με τον Δήμαρχο Αδάνων, Ζεϊντάν Καραλάρ συζητήθηκαν επίσης οι λεπτομέρειες «έργου αναψυχής» που θα γίνει στην Κερύνεια και τεχνικά θέματα.

    Ο Γκιούνγκιορντιου δήλωσε χαρούμενος για την επίσκεψή του στα Άδανα και ενθουσιασμένος για το εν λόγω έργο, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ίδιους να συνεχιστούν τέτοια έργα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 124 μειώθηκαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Ο παράνομος Bayrak (20.04.22, brtk.net) μεταδίδει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 7,671 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 124 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 70, Κερύνεια 13, Αμμόχωστος 36, Μόρφου 3, Τρίκωμο 1 και Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 20 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,676,826 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 92,233 κρούσματα Covid-19, ενώ 90,374 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,985 ασθενών, 23 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,962 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, ενώ κανείς ασθενείς δεν βρίσκεται πλέον στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παραμένει στους 235.

    Στις 20 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν 388 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Στόχος της επιχείρησης να μην μείνει τόπος με την ονομασία Καντίλ»

    Σύμφωνα με την Ak?am (21.04.22) και το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-20.04.22),o Tούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιχείρηση «Δαγκάνα» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ, αναφέροντας ότι στόχος της επιχείρησης είναι η εξάλειψη όλων των τρομοκρατικών στοιχείων από τα εδάφη του Ιράκ και η διασφάλιση της ασφάλειας στα σύνορά τους.

    «Η Τουρκία δεν έχει σχέδια όσον αφορά στα εδάφη άλλης χώρας, αλλά αυτό που θέλει είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια στα σύνορά της και την σταθερότητα στις γειτονικές της χώρες», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν αρχίσει την επιχείρηση εκκαθάρισης της περιοχής του Βόρειου Ιράκ από όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία», πρόσθεσε ο Έρντογαν, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση της εδαφικής ακεραιότητας και πολιτικής ενότητας των γειτόνων της, προκειμένου να μπορούν να ζουν σε ασφάλεια και ειρήνη. «Σύντομα, δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε τοποθεσία που θα ονομάζεται Καντίλ. Θα καταργηθεί και η αιτία της ύπαρξης αυτού που είναι το HDP», δήλωσε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Αydinlik (20.04.22), αναφερόμενος στο θέμα των Σύριων προσφύγων, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν δήλωσε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι κατοικίες που ανεγείρονται στη Βόρεια Συρία, θα διασφαλίσουν την επιστροφή τους, προκειμένου, όπως είπε, να μπορέσουν να επιστρέψουν εκεί αξιοπρεπώς και να ζήσουν σε ένα ήρεμο περιβάλλον γαλήνης.

    Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει αξιοπρεπώς στη Συρία 500,000 Σύριοι πρόσφυγες, ο Τούρκος Πρόεδρο Έρντογαν υπενθύμισε και τη δήλωση του Σοϊλού που είπε ότι πρέπει να αξιολογήσουν την παραχώρηση άδειας για επιστροφή Σύριων προσφύγων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

    «Αυτό που δήλωσε ο κ. Σουλεϊμάν είναι σωστό. Είμαστε μια κυβέρνηση που δεν διώχνει τους πρόσφυγες, αλλά τους αγκαλιάζει. Αφότου ολοκληρωθούν οι οικισμοί στη Βόρεια Συρία, και αφότου διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή, τότε θα μπορούν να επιστρέψουν εκεί με αξιοπρέπεια», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [02] Τσαβούσογλου: «Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ επιθυμούν τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (20.04.22) και την Ak?am (20.04.22), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν τη συνέχιση του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, προκειμένου η Ρωσία να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.

    Σε δηλώσεις του την Τετάρτη κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του CNN Turk, o Τσαβούσογλου εξέφρασε την θέση ότι η Τουρκία θεώρησε ότι μετά τις συνομιλίες για ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας δεν θα κρατήσει για πολύ.

    «Ωστόσο, μετά τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες εντός του ΝΑΤΟ που θέλουν τη συνέχιση αυτού του πολέμου. Λένε ότι η συνέχιση του πολέμου, θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

    Σχολιάζοντας το κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα για συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με τους δύο ηγέτες και πρόσθεσε τα εξής:

    «Ο Πρόεδρος Έρντογαν θα μιλήσει με τους ηγέτες εντός των επόμενων ημερών. Σήμερα, μίλησα τηλεφωνικώς με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ και χθες με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Kουλέπα. Μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν-Ζελένσκι είναι ακόμη στο τραπέζι. Καταρχήν, και οι δυο ηγέτες λένε θετικά πράγματα όσον αφορά στο θέμα της ενδεχόμενης συνάντησης τους, υπό όρους».

    Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς και υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν για να φέρει του δύο ηγέτες κοντά.

    Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του Τούρκου Προέδρου και της Τουρκίας να μην σταματήσουν τις προσπάθειες, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι επόμενες μέρες ο Έρντογαν θα συνομιλήσει ξανά με τους δυο ηγέτες.

    Σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

    Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Παλαιστίνη και το Ισραήλ τον επόμενο μήνα και υπογράμμισε ότι ο διάλογος με τις δύο πλευρές θα είναι ωφέλιμος. «Όχι μόνο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, αλλά και η Χαμάς ανέφεραν ότι η εναρμόνιση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ θα ήταν επωφελής για αυτούς», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα ενός έργου που αφορά σε αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ, ο Τσβαούσογλου ανέφερε τα εξής: «Φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά αποθέματα στα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα του Ισραήλ. Η Τουρκία αποτελεί την πιο οικονομική διαδρομή γι’ αυτά τα αποθέματα για να μεταφερθούν στις διεθνείς αγορές και ειδικότερα στην Ευρώπη. Σε περίπτωση που ληφθεί μια απόφαση για ένα τέτοιο έργο, αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα σε περίοδο 4-5 χρόνων».

    S-400 και F-35

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα άρσης των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι βλέπουν να είναι πιο ευέλικτες οι ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να εξευρεθεί μια λύση σε αυτό το θέμα.

    «Στα πλαίσια της συνάντηση του Προέδρου μας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν, εγκαθιδρύθηκε ο στρατηγικός μηχανισμός που πρότεινε ο κ. Μπάιντεν. Πραγματοποιήσαμε συνάντηση στην Άγκυρα σε επίπεδο αναπληρωτών Υπουργών και θα συναντηθούμε ξανά σε υπουργικό επίπεδο στις 18 Μαΐου», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης της κρίσης που αφορά στους S-400 και F-35, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν την προσεχή περίοδο, αν όχι και τώρα.

    Αναφερόμενος στο θέμα των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία, είπε ότι το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από πολιτικής, ανθρωπιστικής και κοινωνικής απόψεως. «Μιλούμε για μια αξιοπρεπή επιστροφή τους. Πρέπει να παρέχουμε τη δυνατότητα επιστροφής αυτών των ανθρώπων στην χώρα τους, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με έναν υγιή τρόπο. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και να ετοιμαστεί ένα δικό τους σύνταγμα στη βάση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για το κατά πόσον υπάρχει πρόβλημα αλλοίωσης της δημογραφικής δομής της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι στα σύνορα τους υπάρχει κινητικότητα, αλλά σε γενικές γραμμές, όπως ανέφερε, δεν αλλοιώνεται η δημογραφική τους δομή.

    (ΑΚ)

    [03] Απάντηση Κιλιτσντάρογλου σε Έρντογαν για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Τ24 (20.04.22), η δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του χθες ότι «άλλο είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και άλλο η υπόθεση της Ιερουσαλήμ», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν, σχολιάζοντας τις πρόσφατες Ισραηλινές επιθέσεις στο τέμενος Άκσα στην Ιερουσαλήμ, είπε ότι σε κάθε συνάντηση που έχουν με το Ισραήλ, υπογραμμίζουν την ευαισθησία του ζητήματος που αφορά στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν καλέσει τη διεθνή κοινότητα σε κάθε πλατφόρμα και ειδικά στον ΟΗΕ να είναι ευαίσθητη στην αδικία που γίνεται κατά των Παλαιστινίων.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτά που της αναλογούν όσον αφορά στο θέμα της Ιερουσαλήμ. «Τα βήματα που κάνουμε για την ανάπτυξη πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με το Ισραήλ είναι άλλο, και άλλο η υπόθεση της Ιερουσαλήμ», είπε.

    Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, ο Κιλιτσντάρογλου σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, έγραψε τα εξής: «Εσύ πάντα λες άλλο το ένα άλλο το άλλο κ. Έρντογαν. Δεν το ξέρουμε. Εσύ πάντα λες άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Άλλο και η δολοφονία Κασόγκι. Άλλο είναι και το θέμα με το Μαβί Μαρμαρά. Άλλο και το θέμα του ιερέα Μπράνσον. Από χθες άλλο είναι το και το προσφυγικό. Άλλο είναι επίσης και το θέμα της αντίληψης της ηθικής».

    (ΑΚ)

    [04] «Συμφωνία Πλαίσιο για στρατιωτική συνεργασία» υπέγραψε η Τουρκία με το Τατζικιστάν

    Σύμφωνα με την Ak?am (21.04.22), o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Υπουργός Άμυνας του Τατζικιστάν, Σεραλί Μίρζο υπέγραψαν «Συμφωνία Πλαίσιο για στρατιωτική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών.

    Η συμφωνία υπεγράφη στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία ο Υπουργός Άμυνας του Τατζικιστάν, αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν Ακάρ και Μίρζο συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, αλλά και θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και αμυντική βιομηχανία.

    Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρογνωμοσύνη της με το Τατζικιστάν όσον αφορά στην ασφάλεια των συνόρων τους και στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά στην στρατιωτική εκπαίδευση του προσωπικού τους.

    (ΑΚ)

    [05] Στις 3,668 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (20.04.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 3,668 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 158,523 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 18 άτομα και ολοκληρώθηκε η αποθεραπεία και η περίοδος απομόνωσης 17,857 ατόμων.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,386,767.

    (AK) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 21 April 2022 - 15:30:29 UTC