Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 72/2022 16-18.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Ο Αναστασιάδης δεν σέβεται τις αξίες της διπλωματικής ηθικής»
  • [02] Ανάξια συζήτησης η απάντηση Αναστασιάδη στον Τσαβούσογλου για τα ενεργειακά, λέει ο Ερτουγρούλογλου
  • [03] Οικονομικός πνεύμονας για τους Τουρκοκύπριους τα ΜΟΕ, δηλώνει ο Έρχουρμαν
  • [04] Αρθρογράφος: «Η ΤΔΒΚ δεν είναι κράτος, τα εδάφη της είναι κλεμμένα»
  • [05] Σουτζιούογλου, Αρικλί και Ατάογλου για το «οικονομικό πρωτόκολλο»
  • [06] Ο Όζερσαϊ επέκρινε την έλλειψη διαφάνειας για το λεγόμενο οικονομικό πρωτόκολλο
  • [07] Προβλέπεται η ανοικοδόμηση του Βαρώσιου στο οικονομικό «πρωτόκολλο»
  • [08] Αρικλί: Υποστηρικτές του στάτους κβο οι συντεχνίες-Έρχουμαν: Ξέρουμε ποιοι είναι υπέρμαχοι του στάτους κβο
  • [09] Υπέγραψαν «μη υλοποιήσιμη» συμφωνία «ΚΙΒ-ΤΕΚ» και «El-Sen», λέει η Diyalog
  • [10] Βιβλίο για τη ζωή του Τατάρ έγραψε Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος
  • [11] Αγγελία για πληρωμένους δολοφόνους δημοσιεύεται στα κατεχόμενα
  • [12] Άλλος ένας θάνατος από Covid-19 το σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τις Ισραηλινές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ επέκρινε ο Έρντογαν
  • [02] Τσαβούσογλου: «Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων μας»
  • [03] Ακάρ: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα σε Αιγαίο, Κύπρο και Αν. Μεσόγειο»
  • [04] Ο Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων στο βόρειο Ιράκ
  • [05] Προσπαθούν να γίνουν είκοσι οι D8
  • [06] Στις 3,268 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Ο Αναστασιάδης δεν σέβεται τις αξίες της διπλωματικής ηθικής»

    Η Vatan (16.04.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απάντησε στις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών που έγινε στις 13 Απριλίου 2022 στο Λήδρα Πάλας. Η γραπτή δήλωση της λεγόμενης προεδρίας είναι η εξής:

    «Ο πρόεδρος της δημοκρατίας μας παραβρέθηκε μαζί με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη στην παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης που ετοιμάστηκε με σκοπό την υποβολή εισηγήσεων για διασφάλιση της αποτελεσματικής συμμετοχής των γυναικών σε μιαν πιθανή διαδικασία συμφωνίας και πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου 2022.

    Μετά τις παρουσιάσεις στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προχθές βράδυ με οικοδεσπότη των Επικεφαλής της Αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ, οι δύο ηγέτες συνεχάρησαν τα μέλη της Διμερούς Τεχνικής Επιτροπής και κουβέντιασαν στο πόδι.

    Το γεγονός ότι θέματα που ήρθαν στην ημερήσια διάταξη κατά την διάρκεια της κουβέντας ανακοινώθηκαν παραποιημένα στον Τύπο εκ μέρους του Ελληνοκύπριου ηγέτη Αναστασιάδη αμέσως μετά την αναχώρησή του από την εκδήλωση, έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της διπλωματικής ηθικής.

    Κατά την συνομιλία στο πόδι, απαντώντας στις απόψεις που έθεσε επί τάπητος ο κ. Αναστασιάδης σε σχέση με μετάβαση σε επίσημη διαδικασία, ο κ. πρόεδρός μας επανέλαβε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για έναρξη μιας νέας και επίσημης διαπραγματευτικής διαδικασίας, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα σπαταλήσει τον χρόνο της με μοντέλα εξαντλημένα που η αποτυχία τους αποδείχτηκε πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένου και στο δημοψήφισμα του 2004, ότι αυτό δεν εξυπηρετεί σε τίποτε άλλο εκτός από συνέχιση του στάτους κβο και ότι ο κυριότερος λόγος για κατάληξη όλων των διαδικασιών σε αποτυχία τόσα χρόνια είναι η μη επίτευξη ισότητας ανάμεσα στις πλευρές. Ανέφερε ότι υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων, θα μπορούσε να αρχίσει μια νέα και επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία μετά την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που είναι κεκτημένα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς και ότι η πιο ρεαλιστική φόρμουλα μιας δίκαιης, ρεαλιστικής και βιώσιμης συμφωνίας στην Κύπρο περνάει μέσα από την συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

    Ο πρόεδρος Τατάρ υπογράμμισε ότι δεν θα εγκαταλείψει σε καμία περίπτωση και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τα κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και ότι εποικοδομητικά και με καλή θέληση είναι έτοιμος να οδηγήσει σε μιαν συμφωνία το κυπριακό πρόβλημα στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και να το κάνει το συντομότερο.

    Αφότου ο Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε στοιχεία που είναι μέρος της εξαντλημένης ομοσπονδιακής λύσης, υποβλήθηκαν ως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σχεδόν σε κάθε περίοδο και σκοπεύουν στην εξάπλωση της αρμοδιότητας και της εξουσίας της ελληνοκυπριακής πλευράς στην χώρα μας, ο πρόεδρός μας, απαντώντας, ανέφερε ότι αξιολογεί τις προτάσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης μόνο κατά τρόπο που θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, δεν θα επιτρέπει την εξάπλωση της αρμοδιότητας και της εξουσίας της μιας πλευράς στην άλλη και ως ένα πολύ σημαντικό πεδίο συνεργασίας που θα υλοποιηθεί στηριζόμενο στην κοινή βούληση των δύο πλευρών και ότι προς αυτή την κατεύθυνση η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να υλοποιήσει ΜΟΕ που ειδικά θα διασφαλίσουν την ασφάλεια, την συναίνεση και την σταθερότητα στην Κύπρο και στην περιοχή μας.

    Όπως θα θυμάστε, ο κ. πρόεδρός μας είχε μοιραστεί με την κοινή γνώμη σε διάφορες πλατφόρμες ότι ακόμα ισχύει η πρότασή μας που έχει θέσει στο τραπέζι η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2019 και περιέχει έναν μηχανισμό κοινής συναίνεσης σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται γύρω από το νησί και ανήκουν και στις δύο πλευρές, ότι παράλληλα με αυτό θα προκύψει μια ευκαιρία απεριόριστου οφέλους από την ηλεκτρική ενέργεια χάρη στην συμπερίληψη στο διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό σύστημα μέσω σύνδεσης με καλώδιο με την Τουρκία που είναι ταυτόχρονα και φιλικό προς το περιβάλλον έργο και θα λύσει το ζωτικής σημασίας πρόβλημα Κύπρου στον ηλεκτρισμό και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να μοιραστεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά και το νερό που φτάνει στην χώρα μας χάρη στους αγωγούς που τοποθετήθηκαν από την Τουρκία κάτω από την θάλασσα χάρη σε ένα μέγα έργο.

    Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν αποτελούνται μόνο από στοιχεία που τίθενται στην ημερήσια διάταξη εδώ και δεκαετίες και εξαντλήθηκαν και πρέπει να αλλάξει αυτή η αντίληψη, η οποία εμποδίζει να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας και του συμφέροντος των δύο πλευρών. Και ο τουρκοκυπριακός λαός και ο ελληνοκυπριακός λαός αναμένει την υλοποίηση συγκεκριμένων ΜΟΕ που θα επηρεάσουν γρήγορα και θετικά την ζωή τους. Οι προτάσεις που έχουμε υποβάλει ως τουρκοκυπριακή πλευρά συνάδουν με αυτή την προσδοκία.

    Μετά την πρόταση διορισμού προσωπικού απεσταλμένου που τέθηκε στο τραπέζι εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Γκουτέρρες στο γεύμα που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη με οικοδεσπότη τον ΓΓ του ΟΗΕ ανάμεσα στον πρόεδρό μας και τον Αναστασιάδη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο και υποβλήθηκε γραπτώς προς τις πλευρές μετά από έγκριση των δύο ηγετών, ο κ. Αναστασιάδης χάλασε αυτή την συμφωνία που επιτεύχθηκε στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα και κατέστη ο λόγος για να μην μπορεί να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος μέχρι σήμερα. Παρακολουθούμε με έκπληξη τις δηλώσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη προς τον Τύπο εκμεταλλευόμενος το θέμα και είναι προς την κατεύθυνση της παραπλάνησης της δικής του κοινής γνώμης. Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και σήμερα όπως και τότε για διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου στην θέση της κυρίας Λουτ, ο οποίος θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις σε σχέση με το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος, όπως είχε προτείνει ο Γενικός Γραμματέας στην Νέα Υόρκη και είχαν συμφωνήσει οι πλευρές.

    Παρά το γεγονός ότι πέρασε πέραν του ενός έτους από την πρότασή μας για έναν μηχανισμό διεξαγωγής συνεργασίας με νόημα στο θέμα της άτυπης μετανάστευσης που έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο θέμα λόγω των κρίσεων που συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου και φυσιολογικά επηρεάζει και την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος δεν συναίνεσε στην συζήτησή της, προτίμησε να παίξει το παιχνίδι των κατηγοριών ακόμα και σε ένα τέτοιο ανθρωπιστικό θέμα.

    Καταδικάζουμε με θλίψη και το γεγονός ότι επιτίθεται αστήριχτα στην Τουρκία, η οποία άνοιξε την αγκαλιά της σε αριθμό άτυπων μεταναστών τετραπλάσιο από τον συνολικό πληθυσμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και της ΤΔΒΚ στην Κύπρο, κάλυψε όλες τις ανάγκες του και κέρδισε την εκτίμηση διεθνών οργανισμών και χωρών σε σχέση με το θέμα αυτό.

    Ο κ. πρόεδρός μας θύμισε στον Ελληνοκύπριο ηγέτη την πρόταση που κάναμε πριν πάνω από ένα χρόνο σε σχέση με την ανάγκη να επιληφθούμε του θέματος της άτυπης μετανάστευσης στο πλαίσιο ενός μηχανισμού που θα συσταθεί με την συμμετοχή των αρμόδιων θεσμών μας και ανέφερε ότι οι αρμόδιοι θεσμοί μας είναι έτοιμοι να αρχίσουν αυτή την εργασία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ανάξια συζήτησης η απάντηση Αναστασιάδη στον Τσαβούσογλου για τα ενεργειακά, λέει ο Ερτουγρούλογλου

    Ο παράνομος Bayrak (15.04.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι δεν αξίζει καν να συζητηθεί η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «όλα είναι στο τραπέζι [στα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο] αν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και αποδεχτεί την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωών ανάμεσα στις δύο χώρες».

    Σε τηλεφωνική παρέμβαση σε εκπομπή σε εκπομπή του Bayrak, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αξιολογείται ως απάντηση που λαμβάνεται υπόψη η «ούτω καλούμενη», κατά την έκφρασή του, απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στον Τσαβούοσογλου, ο οποίος «εξήγησε πολύ περιεκτικά και λογικά την γνωστή γραμμή της τουρκικής πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων».

    Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε και το εξής: «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος ενόσω η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τον εαυτό της ως την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεχίζει να χαρακτηρίζει τους Τούρκους της Κύπρου ως μια κοινότητα του ελληνοκυπριακού κράτους που φέρει το όνομα λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, ενόσω συνεχίζει την πολιτική της όχι μόνο στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε κάθε θέμα λέγοντας ότι το κράτος, η εξουσία μου ανήκει, να ξέρετε τα όριά σας είστε κοινότητα».

    Επαναλαμβάνοντας ότι ακόμα βρίσκονται στο τραπέζι οι προτάσεις που υπέβαλε η τουρκική πλευρά το 2011, το 2012 και το 2019 προς την κατεύθυνση του δίκαιου διαμοιρασμού των πόρων που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερτουγρούλογλου χαρακτήρισε «μάταιη προσπάθεια» την συνέχιση της πολιτικής της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας.

    «Πρέπει να καταλάβουν μια ώρα αρχύτερα ότι δεν θα έρθει στην ημερήσια διάταξη οποιαδήποτε συμφωνία, οποιαδήποτε συνεργασία ενόσω επιμένουν σε αυτό», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Οικονομικός πνεύμονας για τους Τουρκοκύπριους τα ΜΟΕ, δηλώνει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni D?zen (17.04.22) γράφει ότι πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι στα κατεχόμενα συνεχίζει να επικρατεί η αντίληψη ότι «καλά είμαστε έτσι» και ότι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι είναι πιο απομονωμένοι από τον κόσμο. Σε συνέντευξη στον Χασάν Χάστουρερ της K?br?s TV, ο Έρχουρμαν είπε ότι έγιναν ξανά μια κοινότητα, η οποία νομίζει ότι ακολουθεί πολιτική με άξονα την «πλατεία Σαραγιού», κατά την έκφρασή του.

    Επισημαίνοντας την σημασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι το 1999 και την απόφαση ότι η Κύπρος θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ένωση ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι «εκεί διακόπηκε η ταινία», κατά την έκφρασή του, και ότι η πολιτική που εφαρμόζεται τώρα είναι ξανά η ίδια με τότε.

    Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Έρχουρμαν είπε ότι αυτά θα μπορούσαν να τύχουν ξανά διαβούλευσης με την διεθνή κοινότητα και επέκρινε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου την ώρα που αυτά τα ΜΟΕ βρίσκονται στο τραπέζι. Σημείωσε ότι τα ΜΟΕ αυτά δεν είναι μόνο ζήτημα να σμίξουν οι Τουρκοκύπριοι με τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένας πνεύμονας οικονομικός.

    «Τουλάχιστον πρέπει να τους δώσουμε σημασία με την έννοια της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας», είπε και πρόσθεσε το εξής υποστηρίζοντας ότι κατά την περίοδο 2003-2004 οι Τουρκοκύπριοι ήταν «υποκείμενο»:

    «Τώρα πού βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι σε αυτό το τραπέζι; Οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν τις καρέκλες από το τραπέζι, τις τοποθέτησαν στο Σαράι και κάθισαν εκεί. Αυτή η νοοτροπία είναι η ίδια με εκείνη του 2004 ότι ‘το Σαράι μας αρκεί’. Συνεχίζεται απαράλλακτη αυτή η νοοτροπία. Συνεχίζεται η νοοτροπία του ‘είμαστε καλά έτσι’».

    Σημειώνοντας ότι η κοινωνία άρχισε πλέον να βλέπει ότι δεν είναι καλά και έτσι και ότι δεν υπάρχει διέξοδος με αυτό το «όραμα», ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι καθημερινά βλέπουν πιο πολλούς νέους που σκέφτονται να μεταναστεύσουν.

    «Η ουσιαστική τέχνη είναι να μπορείτε να προστατεύσετε τα συμφέροντα του λαούς σας. Την ώρα που ο Αναστασιάδης θέτει επί τάπητος το δικό του πακέτο ΜΟΕ, υποχρεούμαι να πάρω στο τραπέζι τα συμφέροντα του δικού μου λαού», είπε και επέκρινε το μοντέλο των δύο «ίσων κυρίαρχων κρατών» που προβάλλει ως πρόταση λύσης η τουρκική πλευρά.

    Αναφέροντας ότι ως αποτέλεσμα αυτής της πρότασης οι Τουρκοκύπριοι «φυλακίστηκαν στο Σαράι», ο Έρχουρμαν είπε ότι υποχρεούνται να λύσουν το Κυπριακό και να απαλλαγούν από το πρόβλημα αυτό μιαν ώρα αρχύτερα.

    Υπενθυμίζοντας ότι είχε λάβει μέρος και ο ίδιος στην τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα στο παρελθόν, ο Έρχουρμαν πρόσθεσε:

    «Συναντήθηκα και με τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας. Αν κατέχετε την υπόθεσή σας, απέναντί σας βρίσκετε ανθρώπους που σας σέβονται. Αν δεν την κατέχετε, θα πουν και εκείνοι ‘ας καθορίσουμε την δική μου στρατηγική’. Πρέπει να μπορούν να συζητιούνται αυτά. Η Τουρκία να μην μιλά σε εμάς, να μιλά με εμάς. Το ίδιο ισχύει και για την νότια Κύπρο, την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. Πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση και να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας [?]»

    Δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο του «οικονομικού πρωτοκόλλου»

    Αναφερόμενος στο «οικονομικό πρωτόκολλο» που υπεγράφη την περασμένη βδομάδα με την Τουρκία, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι έχουν κάνει έκκληση πολλές φορές για να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου» και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση» δεν τους έδωσε την ευκαιρία να υποβάλουν προτάσεις.

    Είπε ότι ακόμα δεν έχουν δει το εν λόγω κείμενο και ότι έγινε σοβαρό λάθος στον τρόπο ετοιμασίας του «πρωτοκόλλου» για το οποίο δεν έχει ιδέα η αντιπολίτευση, οι οικονομικές οργανώσεις και οι συντεχνίες.

    Ο Έρχουρμαν ανέφερε ο πληθωρισμός προέρχεται από την χρήση της τουρκικής λίρας (ΤΛ) και ότι κατέστη μη ικανοποιητικός ο κατώτατος μισθός των 6,090 ΤΛ. Υποστήριξε ότι σε περίπτωση μη διασύνδεσης των εισοδημάτων με το ευρώ, πρέπει να συμπεριληφθεί στο «πρωτόκολλο» μια πρόνοια για το πώς θα καλυφθούν τα ελλείμματα που πηγάζουν από την χρήση της ΤΛ και επέκρινε τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο «πρωθυπουργός» Σουτζούογλου στην Άγκυρα σε σχέση με τον 13ο μισθό και την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

    Ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι το 1 δισεκατομμύριο ΤΛ από τα 4 δισεκατομμύρια 250 εκατομμύρια που προνοούνται στο νέο «πρωτόκολλο» αφορά δαπάνες για την άμυνα και πρόσθεσε ότι το ποσοστό υλοποίησης των «πρωτοκόλλων» είναι γύρω στο 50%, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά την άμυνα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αρθρογράφος: «Η ΤΔΒΚ δεν είναι κράτος, τα εδάφη της είναι κλεμμένα»

    Κάτω από τον τίτλο «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν είναι δουλοπάροικος του Φουάτ Οκτάι», ο αρθρογράφος της Yeni D?zen (16.04.22) Σερχάτ Ιντζιρλί αναφέρεται στην έννοια «κυριαρχική ισότητα» την οποία χρησιμοποιεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και γράφει ότι ο λόγος που το κάνει αυτό είναι για να εμποδίσει την λύση του Κυπριακού, «διότι αν και μια πιθανή λύση βολεύει τους Τουρκοκύπριους, δεν βολεύει την Τουρκία».

    Διερωτώμενος κατά πόσον η «ΤΔΒΚ» είναι τόσο κυρίαρχη όσο τα άλλα κράτη και διαθέτει «κυριαρχική ισότητα», όπως ισχυρίζεται ο Τατάρ, ο αρθρογράφος αναφέρει:

    «Όχι δεν είναι! Η ΤΔΒΚ δεν είναι ένα ‘οικοδόμημα’ το οποίο θα συμμετάσχει στο διεθνές δίκαιο με την νόμιμη έννοια. [?]

    Η ΤΔΒΚ είναι κάτι το οποίο διοικείται εκ μέρους ατόμων που στέλνει η Τουρκία στην Κύπρο με ιδιότητες όπως ‘Αντιπρόεδρος’, ‘πρέσβης’, ‘αξιωματούχος του συντονιστικού γραφείου’, ‘δεν ξέρω και εγώ τι της αντιπροσωπείας βοήθειας’, ‘διοικητής’, ‘μουφτής’, ‘πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας’, ‘διοικητής της οργάνωσης πολιτικής άμυνας’.

    Πραγματικά είναι ‘κάτι’ που δεν θα μπορούσες να το περιγράψεις εύκολα. Ο πιο ορθός ορισμός για παράδειγμα μπορεί να είναι ‘υποτελής διοίκηση’ τον οποίο δέχτηκε επισήμως και η Τουρκία.

    Κοντολογίς, η ΤΔΒΚ δεν είναι κράτος που έχει ίση κυριαρχία. Δεν διαθέτει ‘έδαφος’ που αποτελεί για παράδειγμα την πρώτη προϋπόθεση για να είναι.

    Σχεδόν το 90% του εδάφους με τίτλο ιδιοκτησίας που ισχυρίζεται ότι είναι κτισμένη πάνω του η ΤΔΒΚ αποτελείται από γη που έχει τύχει σφετερισμού το ατομικό ιδιοκτησιακό της δικαίωμα. Αν το εξηγήσουμε με μιαν πολύ απλή έκφραση, τα εδάφη της ΤΔΒΚ είναι κλεμμένα! Είναι κλοπιμαία!

    Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που υπάρχει ο ισχυρισμός ότι αποτελεί την ΤΔΒΚ, σύμφωνα με τις συμβάσεις στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος και η Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ή σύμφωνα με τις συμβάσεις, έχει εγκατασταθεί σε κλεμμένο έδαφος και κατοικίες διαπράττοντας έγκλημα πολέμου.

    Και πάλι σημαντικό τμήμα εκείνων που έγιναν πολίτες της ΤΔΒΚ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ‘υπηκοότητα της ΤΔΒΚ’ που κατέχουν αυτοί θεωρείται παράνομη. Κοντολογίς, τα δύο από τα τρία στοιχεία που αποτελούν το κράτος, δηλαδή το ‘έδαφος’ και η ‘ανθρώπινη κοινότητα’ είναι άκυρα. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σουτζιούογλου, Αρικλί και Ατάογλου για το «οικονομικό πρωτόκολλο»

    Η K?br?s (16.04.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του καθεστώτος, Φαϊζ Σουτζούογλου και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, με εξαίρεση τον «υπουργό μεταφορών» Ερχάν Αρικλί, επέστρεψαν στα κατεχόμενα μετά την υπογραφή του «πρωτόκολλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ» για το 2022.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του, ο Σουτζιούογλου ανακοίνωσε ότι ο Αρικλί έμεινε στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει επαφές τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Άγκυρα για τη νέα αεροπορική εταιρεία που προγραμματίζεται να συσταθεί.

    Σχετικά με την υπογραφή του «πρωτοκόλλου», ο Σουτζιούογλου δεν προέβη σε δηλώσεις όσον αφορά στο περιεχόμενο του, αλλά είπε ότι επέστρεψαν από την Τουρκία με νέες υποχρεώσεις και πρόσθεσε ότι είναι καθήκον τους να εκπληρώσουν αυτά που προνοεί το «πρωτόκολλο».

    «Πρωταρχικό μου καθήκον είναι να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του λαού και να δημιουργηθεί μια δημόσια δομή που να είναι βιώσιμη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σουτζιούογλου, μιλώντας για μια νέα περίοδο και μια νέα αντίληψη.

    Ο Σουτζιούογλου υποστήριξε ακόμη ότι θα εξηγήσουν με διαφανείς διαδικασίες στη «βουλή» το περιεχόμενο των επαφών τους στην Τουρκία.

    Εξάλλου, αξιολογώντας την υπογραφή του «πρωτόκολλου», ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί είπε ότι η υπογραφή του «πρωτοκόλλου» δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη, αφού είχε περιληφθεί στο «πρόγραμμα της κυβέρνησης».

    Ο Αρικλί πρόσθεσε ότι το «πρωτόκολλο» περιλαμβάνει έργα και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν στα κατεχόμενα, είτε με την ετοιμασία «σχεδίων δράσης» είτε όχι και υποστήριξε ότι είναι πλέον η στιγμή για να αναλάβουν δράση, αφού το υφιστάμενο σύστημα στα κατεχόμενα δεν είναι βιώσιμο, όπως ανέφερε.

    «Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το υφιστάμενο σύστημα ως έχει», δήλωσε ο Αρικλί, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει διαχωρίσει κονδύλι ύψους 4 δισ. για να το παραχωρήσει στην «ΤΔΒΚ».

    Επίσης, αξιολογώντας στον παράνομο BRT την «υπογραφή του πρωτοκόλλου», ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και λεγόμενος υπουργός τουρισμού, πολιτισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου είπε ότι στόχος του «πρωτοκόλλου» είναι να μπορέσει η «ΤΔΒΚ» να σταθεί από μόνη της στα πόδια της.

    Υποστηρίζοντας ότι είναι καθήκον τους να προβούν άμεσα σε μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσουν «σχέδια δράσης» για την εφαρμογή του «πρωτοκόλλου», ο Ατάογλου εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η διαδικασία δεν αφορά μόνο την «κυβέρνηση» αλλά όλους τους τομείς και για αυτό τους κάλεσε να συνεργαστούν.

    Ο Ατάογλου υποστήριξε επίσης ότι αρχές Ιουνίου θα επαναξιολογήσουν τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    (ΑΚ)

    [06] Ο Όζερσαϊ επέκρινε την έλλειψη διαφάνειας για το λεγόμενο οικονομικό πρωτόκολλο

    Η Halk?n Sesi (18.04.22) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι ενώ το βασικό κείμενο του «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2022» ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα υπογράφηκε εδώ και μέρες οι λεπτομέρειες του δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί στον «λαό», σε αντίθεση με την περίοδο που ήταν «πρωθυπουργοί» οι Ερσάν Σανέρ και Ερσίν Τατάρ, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει το βασικό περιεχόμενο των «πρωτοκόλλων» που υπέγραψαν οι ίδιοι την ημέρα που τα υπέγραψαν.

    Ζήτησε ακόμα να μάθει ποιες υποχρεώσεις έχει αναλάβει η «ΤΔΒΚ» έναντι του πρωτοκόλλου και ποιες υποσχέσεις έχουν δοθεί. «Ακόμα δεν μπόρεσαν να γίνουν γνωστά αυτά», είπε.

    Υποστήριξε επίσης πως δεν υπάρχει αρκετή διαφάνεια αναφορικά με τις λεπτομέρειες του «πρωτοκόλλου» και αναρωτήθηκε πώς θα μπορεί να αξιολογήσει το «πρωτόκολλο» αυτό η αντιπολίτευση.

    (ΚΣ)

    [07] Προβλέπεται η ανοικοδόμηση του Βαρώσιου στο οικονομικό «πρωτόκολλο»

    Η Diyalog (16.04.22) γράφει ότι σημασία και προτεραιότητα αποδίδει η Άγκυρα στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού και ότι στο «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ» για το 2022 που υπογράφηκε την περασμένη βδομάδα προβλέπεται παραχώρηση πόρων για ανοικοδόμηση της πόλης.

    Επικαλούμενη 10 σημαντικά, όπως τα χαρακτηρίζει, άρθρα του «πρωτοκόλλου», η εφημερίδα σημειώνει ότι στόχος στο θέμα του Βαρωσιού είναι να υλοποιήσει γρήγορα τις εργασίες της η «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» και να παρουσιάσει έργα.

    Τα άρθρα που αποκαλύπτει η εφημερίδα αφορούν:

    1) Μείωση του προσωπικού στην λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού, ρύθμιση για να καταστεί πιο αποδοτικός ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στην Τράπεζα της Κερύνειας και αποστολή δύο νέων γεννητριών από την Τουρκία.

    2) Μερική ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης αρχής τηλεπικοινωνιών και η ανέγερση σύγχρονου δικτύου και υποδομής. Αναδόμηση της «αρχής» και μεταφορά δικτύου 4G και 5G στα κατεχόμενα με συνεργασία «δημόσιου» και ιδιωτικού τομέα.

    3) Ανάπτυξη των λιμανιών με συνεργασία «δημόσιου» και ιδιωτικού τομέα και εκσυγχρονισμός του «λιμανιού» Αμμοχώστου για να μπορεί να εξυπηρετεί γιοτ και κρουαζιερόπλοια σε διεθνή πρότυπα.

    4) «Θεσμοθέτηση» των σχέσεων μεταξύ των «δύο χωρών». Στο εξής συνομιλητής της «κυβέρνησης της ΤΔΒΚ» θα είναι η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία. Η «διπλωματική επικοινωνία» θα διεξάγεται μεταξύ «πρέσβεων».

    5) Θα περάσουν «νομοσχέδια» από την «βουλή» για ανάπτυξη των βιομηχανικών περιοχών.

    6) Θα αναδιοργανωθούν τα κίνητρα που παρέχονται στον τουρισμό και στην ανώτατη εκπαίδευση και θα περιοριστούν στα πέντε χρόνια. Θα ετοιμαστεί σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και θα εκσυγχρονιστεί ο «κανονισμός» παραχώρησης υποτροφιών στην ανώτατη εκπαίδευση.

    7) Θα γίνουν «νομικές ρυθμίσεις» ώστε να μπορούν να σταματούν με «ενδιάμεσα διατάγματα» «κρατικά έργα» με καταβολή του κόστους απαλλοτρίωσης από το «κράτος» όπως συμβαίνει και στην Τουρκία.

    8) Η Άγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση του Βαρωσιού. Σε αυτό το θέμα στόχος είναι να πραγματοποιήσει γρήγορα μιαν μελέτη η «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» και να παρουσιάσει ένα έργο.

    9) Θα ληφθούν νέα μέτρα για αύξηση των επενδύσεων και τα μέτρα αυτά θα καταστήσουν την κατεχόμενη Κύπρο πόλο έλξης για τους επενδυτές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η μείωση της γραφειοκρατίας στην εξασφάλιση άδειας σύστασης επιχείρησης.

    10) Θα υιοθετηθεί μια γενική ασφάλιση υγείας για να μην εξαρτώνται από τα «δημόσια» νοσηλευτήρια οι ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούν να εξετάζονται δωρεάν και στον ιδιωτικό τομέα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Αρικλί: Υποστηρικτές του στάτους κβο οι συντεχνίες-Έρχουμαν: Ξέρουμε ποιοι είναι υπέρμαχοι του στάτους κβο

    Η Halk?n Sesi (18.04.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων, Ερχάν Αρίκλι, επέκρινε τις συντεχνίες σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Αυτή η κυβέρνηση συστάθηκε ως κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων. Ήρθαμε να δουλέψουμε και να λύσουμε τα προβλήματα [?] που περιμένουν χρόνια και έχουν μετατραπεί σε γάγγραινα. Γνωρίζαμε ότι η δουλειά αυτής της κυβέρνησης, η οποία έχει την υποστήριξη 29 βουλευτών, έχει πλειοψηφία στις επιτροπές και έχει αρκετό χρόνο για να τα πραγματοποιήσει, δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση κατά την πραγματοποίηση των πολυπόθητων μεταρρυθμίσεων. Και όμως ξέραμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο μπροστά σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δρομολογούνται για χρόνια αλλά δεν μπορούσαν να γίνουν, είναι οι φύλακες που προστατεύουν το στάτους κβο, τα συνδικάτα, η γραφειοκρατία, η αντιπολίτευση και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών».

    Εξέφρασε επίσης την άποψη πως εάν η λεγόμενη κυβέρνηση πάρει το ρίσκο να πολεμήσει αυτά τα κέντρα εξουσίας και κερδίσει, τότε θα γίνει πραγματική εξουσία.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αρικλί ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουμαν δήλωσε: «Είναι γνωστό ποιοι είναι οι υποστηρικτές του στάτους κβο. Δεν μπορείς να διαχειριστείς τους ανθρώπους διχάζοντάς τους, περιθωριοποιώντας συνεχώς τις θεσμικές τους δομές. [?] Δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε αυτή τη συμπεριφορά και τις προσπάθειές σας να μας γυρίσετε πιο πίσω αποκαλώντας το έργο που προσπαθείτε να κάνετε ‘μεταρρύθμιση’. Δεν μπορείς να απομονωθείς από αυτό που συμβαίνει στέλνοντας μηνύματα [?] από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον κυβερνητικό σου εταίρο, τον αρχηγό της κυβέρνησής σου».

    Υποστηρίζοντας ότι ο Αρικλί είναι εταίρος μιας κυβέρνησης που λέει κάτι και λίγες μέρες αργότερα «κάνει το αντίθετο από αυτά που λέει» τον κάλεσε να μην ρίχνει τις ευθύνες του σε άλλους.

    (ΚΣ)

    [09] Υπέγραψαν «μη υλοποιήσιμη» συμφωνία «ΚΙΒ-ΤΕΚ» και «El-Sen», λέει η Diyalog

    Η Diyalog (18.04.22) γράφει ότι όπως σημειώνεται δεν είναι εφαρμόσιμη η συμφωνία έξι σημείων που υπεγράφη ανάμεσα στην λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού» («ΚΙΒ-ΤΕΚ») και την συντεχνία των εργαζομένων σε αυτήν («El-Sen»), η οποία είχε κατέλθει σε στάση εργασίας την περασμένη βδομάδα διακόπτοντας την παροχή ρεύματος στο «προεδρικό μέγαρο», σε «υπουργεία» και «κρατικούς οργανισμούς».

    Η συμφωνία, την οποία υπέγραψε και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου, προνοεί δωρεά δύο ηλεκτρογεννητριών από την Τουρκία και αγορά ακόμα δύο από την ίδια την «αρχή», με κόστος 7 εκατομμύρια δολάρια η κάθε μία, δηλαδή θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξης των 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι για να υλοποιηθούν οι όροι που απαιτεί η συντεχνία χρειάζονται 1,5 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ), ενώ φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί και το άρθρο που προβλέπει να υπολογιστεί από μιαν επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει και η «El-Sen» η ζημιά που θα υποστεί η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» από την μείωση των αυξημένων τιμών στους λογαριασμούς του ρεύματος για τον Μάρτιο και η πληρωμή της ζημιάς στην «αρχή» σε δύο δόσεις εντός Μαΐου και Ιουνίου. Υπενθυμίζει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών, Σουνάτ Ατούν είχε δηλώσει πως για κάλυψη των μειώσεων στις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος χρειάζεται ένα επιπρόσθετο κονδύλι ύψους 180 εκατομμυρίων ΤΛ κάθε μήνα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι επιπρόσθετη επιβάρυνση στο «κράτος» θα φέρει και η βραχυπρόθεσμη πληρωμή των οφειλών προς την «ΚΙΒ-ΤΕΚ» που είχε ανασταλεί και ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της «El-Sen» αυτό το ποσό ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Βιβλίο για τη ζωή του Τατάρ έγραψε Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος

    Η G?ne? (18.04.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος συγγραφέας, αρθρογράφος και δημοσιογράφος Οσμάν Γκιουβενίρ, ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ βιβλίο που έγραψε για τη ζωή του, με τίτλο «Ερσίν Τατάρ: Ο Άνθρωπος στην Κορυφή. Ο Φύλακας της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Γκουβενίρ επισκέφθηκε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ και του παρέδωσε το βιβλίο, για το οποίο εργάστηκε τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

    Το βιβλίο καταπιάνεται με την ζωή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, από την παιδική του ηλικία μέχρι και σήμερα.

    (ΑΚ)

    [11] Αγγελία για πληρωμένους δολοφόνους δημοσιεύεται στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο: « Αυτό μας έλειπε!», η Halk?n Sesi (18.04.22) αναφέρεται στην ύπαρξη ιστοσελίδας για μίσθωση επαγγελματιών που μπορούν να προβούν σε δολοφονία ατόμων.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αγγελία, που βρίσκεται στο https://kiralikkatil.net/hired-killer/ αναφέρει πως προσφέρει υπηρεσίες όχι μόνο για δολοφονία ατόμων, αλλά και για τραυματισμό, δηλητηρίαση, απαγωγές και άλλα.

    Αναφέρεται επίσης πως υπάρχει εχεμύθεια και οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

    (ΚΣ)

    [12] Άλλος ένας θάνατος από Covid-19 το σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα

    Η Vatan (18.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 20,042 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 136 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Κατά το σαββατοκύριακο σημειώθηκε ακόμα ένας θάνατος με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα να ανέλθει στους 233 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 68, Κερύνεια 28, Αμμόχωστος 27, Μόρφου 8, Τρίκωμο 4 και Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 17 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,641,182 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 92,107 κρούσματα Covid-19, ενώ 89,390 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,486 ασθενών, 31 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 2,453 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 17 Απριλίου 2022 δεν διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τις Ισραηλινές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ επέκρινε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με την Ak?am (17.04.22) και το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-17.04.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς και τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

    Στα πλαίσια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Ο Έρντογαν αναφέρθηκε στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο τέμενος Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, επικρίνοντας την Ισραηλινή επίθεση εναντίον των πιστών μουσουλμάνων.

    Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμπάς, του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο πιστών που προσεύχονταν στο τζαμί και την ίδια στιγμή επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας προς τον Παλαιστινιακό λαό.

    «Αυτά τα επεισόδια, μας υπενθυμίζουν την ανάγκη όπως ο Παλαιστινιακός λαός καταβάλει προσπάθειες για ενότητα και συμφιλίωση», δήλωσε ο ‘Ερντογαν, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ήταν και θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντοτε δίπλα στην Παλαιστίνη.

    Επίσης, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, ο Έρντογαν ανέφερε ότι συζήτησαν τα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε και χαρακτήρισε απαράδεκτα τα επεισόδια στο τέμενος Al-Aqsa εναντίων των Παλαιστινίων και είπε ότι με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ συζήτησαν τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης στον Γκουτέρες ότι όλες οι πλευρές πρέπει να στηρίξουν τη διαδικασία της Κωνσταντινούπολης όσον αφορά στο θέμα της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι η ανάληψη ειρηνευτικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της Τουρκίας για να ξεπεραστεί η διάσταση απόψεων μεταξύ των πλευρών, είναι καθοριστικής σημασίας.

    (ΑΚ)

    [02] Τσαβούσογλου: «Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων μας»

    Το Ankara Anatolia (17.04.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμια δύναμη.

    «Εάν η φωτιά είναι γύρω μας, είναι καθήκον μας πριν από οποιονδήποτε άλλον να τη σβήσουμε. Γιατί εμείς ως Τουρκία δεν είμαστε πλέον περιφερειακή δύναμη. Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμια δύναμη», δήλωσε μιλώντας κατά την επίσκεψη του στο γραφείο του Κυβερνήτη της Σινώπης.

    Είπε πως η Τουρκία ασκεί ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική και αναφερόμενος στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας σημείωσε πως «η κρίση φέρνει ευκαιρίες».

    «Εμείς, ως Τουρκία, προσπαθούμε να λύσουμε τις υπάρχουσες κρίσεις. Από την άλλη, προσπαθούμε να αδράξουμε τις ευκαιρίες που έρχονται μπροστά μας για τη χώρα και το έθνος μας. [?] Δεν είμαστε οπορτουνιστική χώρα. [?] Αντιθέτως, είμαστε ένα έθνος που βοηθάμε όλους τους καταπιεσμένους με την ανθρωπιστική εξωτερική μας πολιτική», υποστήριξε.

    Πρόσθεσε επίσης πως η σημασία της Τουρκίας για την παγκόσμια ειρήνη αυξάνεται και ότι σέβονται την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών τους χωρών.

    (ΚΣ)

    [03] Ακάρ: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα σε Αιγαίο, Κύπρο και Αν. Μεσόγειο»

    Σύμφωνα με την Ak?am (18.04.22), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οποιαδήποτε τετελεσμένα που να στρέφονται κατά των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του σε ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων χθες, ο Ακάρ έστειλε ξεκάθαρα, όπως χαρακτηρίζονται, μηνύματα στην Ελλάδα, ενώ αξιολόγησε και την κατάσταση που σχετίζεται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

    Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι συνεχίζει τις επιθετικές της ενέργειες και την επιθετική της ρητορική, ο Ακάρ, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τετελεσμένα και πρόσθεσε τα εξής: «Με την Ελλάδα είμαστε γείτονες και εταίροι. Την ίδια στιγμή, οι δύο χώρες έχουν κοινές απειλές και κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίζουν. Ποιοι είναι αυτοί; Οι πρόσφυγες, η πανδημία του covid-19 και η τρομοκρατία. Αφού σκεφτούμε αυτές τις πραγματικότητες, πρέπει να αναλάβουμε δράση στη βάση αυτών. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να εγκαθιδρύσουμε ένα σύστημα για ειλικρινή, ανοικτό και διαφανή διάλογο».

    Υπενθυμίζοντας τις επαφές στη βάση των ΜΟΕ που διεξάγουν οι δύο πλευρές για την επίλυση των διαφορών τους, ο Ακάρ απεύθυνε πρόσκληση στην Ελλάδα για πραγματοποίηση της 4η συνάντησης μεταξύ τους στην Άγκυρα. «Αναμένουμε όπως έρθουν στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση της 4ης συνάντησης και τους απευθύνουμε πρόσκληση. Θέλουμε όπως καταστήσουμε το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για κοινό και δίκαιο διαμοιρασμό όλων των φυσικών πόρων», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία έκανε και συνεχίζει να κάνει μέχρι και σήμερα ότι περνά από το χέρι της για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

    Ο Ακάρ υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει δύο αεροσκάφη που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή συνεχίζουν τις επαφές τους για διαφυγή άμαχων αλλά και Τούρκων πολιτών από τη Μαριούπολη.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ναρκών που εντοπίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ακάρ είπε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολύ δυνατές όσον αφορά τον εντοπισμό και εξολόθρευση ναρκών και υπενθύμισε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία έχει στείλει στη Στενά του Βοσπόρου 3 πλοία.

    Σχετικά με το θέμα της αγοράς αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, ο Ακάρ είπε ότι ήδη έχει αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι αναμένουν ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι θετικό.

    (ΑΚ)

    [04] Ο Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων στο βόρειο Ιράκ

    Το Ankara Anatolia (18.04.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν στρατιωτική επιχείρηση από ξηρά και αέρα «εναντίον τρομοκρατικών στόχων», όπως τους χαρακτήρισε, στις περιοχές Metina, Zap και Ava?in-Basyan στο βόρειο Ιράκ.

    Ο Ακάρ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας και αφού έλαβε πληροφορίες για την κατάσταση στην αεροπορική επιχείρηση του τουρκικού στρατού, ο Ακάρ είπε: «Οι ηρωικές Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας ξεκίνησαν την επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων για να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του λαού μας και των δυνάμεων ασφαλείας από το βόρειο Ιράκ και να διασφαλίσουν τα σύνορά μας ασφάλεια».

    Υποστήριξε ακόμη ότι «στόχοι που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση δέχθηκαν σφοδρά πυρά στο πλαίσιο της επιχείρησης».

    (ΚΣ)

    [05] Προσπαθούν να γίνουν είκοσι οι D8

    H T?rkiye (18.04.22) γράφει ότι ο οργανισμός D-8 , που συγκεντρώνει τις 8 πιο πολυπληθείς μουσουλμανικές χώρες στον κόσμο και στοχεύει στην ενίσχυση των οικονομικών τους σχέσεων, πρόκειται να γίνει D-20 με τη συμμετοχή 12 ακόμη χωρών.

    Η Άγκυρα ανέλαβε δράση για την αναβίωση του D-8, το οποίο ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με πρωτοβουλίες του τότε πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, του Πακιστάν, της Αιγύπτου, του Ιράν, της Νιγηρίας, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και του Μπαγκλαντές.

    Η Άγκυρα προβαίνει εδώ και λίγο καιρό σε έντονη διπλωματική δραστηριότητα με μουσουλμανικές χώρες, προκειμένου να επεκτείνει το D-8 και να το αναβαθμίσει στο D-20. Μεταξύ των 12 πιθανών χωρών-μελών αναφέρονται το Αζερμπαϊτζάν και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ιράκ, η Σενεγάλη, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Λιβύη. Με τη συμμετοχή αυτών των χωρών, στοχεύει στην επέκταση της οργάνωσης και στην αναβίωση της συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας, της υγείας και του πολιτισμού και ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 3,268 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Η ιστοσελίδα T24 (17.04.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 3,268 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 153,318 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 17 άτομα και ολοκληρώθηκε η αποθεραπεία και η περίοδος απομόνωσης 14,952 ατόμων.

    Σημειώνεται ότι το 93,12% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85,40 % με τη δεύτερη δόση.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,333,131.

    (AK) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 18 April 2022 - 12:49:52 UTC