Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 63/2022 05.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν μπορούν να υποχωρήσουν από την πρόταση για δύο κράτη, λέει ο Τατάρ
  • [02] Την Πέμπτη η συνάντηση Τατάρ-Νούλαντ - Θα συναντηθεί και με Τζένκα
  • [03] Αρθρογράφος: Παραλήφθηκαν οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη
  • [04] Σοκ από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ? Λόγος για κοινωνική έκρηξη
  • [05] Ατούν: Δεν υπάρχουν χρήματα για καύσιμα για ηλεκτρισμό
  • [06] Δανείζονται 150 εκ. ΤΛ για καύσιμα της «αρχής ηλεκτρισμού»
  • [07] Πλήγμα στο δίκτυο Cittaslow Κύπρου χαρακτηρίζεται το κλείσιμο «δήμων»
  • [08] «Επιτροπή Αντίστασης» συνέστησαν νέοι που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται
  • [09] Στα 563 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σε λειτουργία ο «Στρατηγικός Μηχανισμός» Τουρκίας-ΗΠΑ
  • [02] Διπλωματικές επαφές Ερντογάν για την ουκρανική κρίση
  • [03] Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία άγγιξε το 61,4%
  • [04] Νέα μήνυση του Ερντογάν κατά του Κιλιντσάρογλου
  • [05] Στις 12,647 ανήλθαν τα νέα θετικά περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν μπορούν να υποχωρήσουν από την πρόταση για δύο κράτη, λέει ο Τατάρ

    Η Vatan (05.04.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν από την πρότασή τους για λύση στην βάση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι προσπάθειά τους είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας στο νησί και η επίτευξη ηρεμίας στην περιοχή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις δηλώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να τερματίσουν τις πρωτοβουλίες που προκαλούν ένταση και να απαντήσουν θετικά στις εκκλήσεις για διάλογο.

    Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τους εξοπλισμούς και τις μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Προβαίνουν και σε δηλώσεις προς την κατεύθυνση του ότι πρέπει να γίνει αποδεχτή από την ΤΔΒΚ και την Τουρκία η μορφή λύσης που προσπαθούν να επιβάλουν στο Κυπριακό. Όπως αυτές οι δηλώσεις που περιέχουν απειλές και εκβιασμούς δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεχτές εκ μέρους μας, δεν είναι δυνατή και η επίτευξη συμφωνίας στη βάση της ομοσπονδίας. Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν το 1968 με σκοπό την εξεύρεση λύσης στην βάση της ομοσπονδίας στο Κυπριακό και συνεχίστηκαν πολλά χρόνια, κατέρρευσαν λόγω της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και του γεγονότος ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ειδικά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντάνα έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν θα μπορούσε να είναι εφικτή μια μορφή λύσης στη βάση της ομοσπονδίας».

    Επανέλαβε ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις έφεραν στην ημερήσια διάταξη την πρόταση λύσης που στηρίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων χωριστών κρατών στη βάση των πραγματικοτήτων και ότι η πρόταση αυτή στηρίζεται και από την Τουρκία, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτος της περιοχής, κατά την έκφρασή του.

    «Αυτή η πρότασή μας τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη. Είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτή μας την πρόταση και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», είπε.

    Αναφερόμενος στις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι ο Τούρκος Υπουργός είπε πως η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα της «ΤΔΒΚ» και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους στο Κυπριακό να «συζητήσουν πιο προσεχτικά την πρόταση λύσης δύο κρατών σε αρμονία με τις πραγματικότητες επί του εδάφους στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων συνθηκών».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Την Πέμπτη η συνάντηση Τατάρ-Νούλαντ - Θα συναντηθεί και με Τζένκα

    Η Vatan (05.04.22) γράφει ότι την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 στις 10.45 το πρωί, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα συναντηθεί στο γραφείο του στα κατεχόμενα με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ.

    Σε γραπτή δήλωση της λεγόμενης προεδρίας, καλούνται οι δημοσιογράφοι που επιθυμούν να καλύψουν την επίσκεψη να διαπιστευτούν μέχρι την Τετάρτη στις 09.00 το πρωί και να βρίσκονται στο «προεδρικό» με αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης αντιγόνου την Πέμπτη το πρωί το αργότερο μέχρι τις 10.00 η ώρα.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Τατάρ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Μίροσλαβ Τζένκα, ο οποίος φτάνει στο νησί στις 11 Απριλίου.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αρθρογράφος: Παραλήφθηκαν οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη

    Έφτασαν στην τουρκοκυπριακή πλευρά μέσω των Ηνωμένων Εθνών οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο αρθρογράφος Μετίν Μουνίρ στην Diyalog (05.04.22).

    Κάτω από τον τίτλο «Η ΤΔΒΚ είναι ένας κατάδικος που δεν θέλει να βγει από την φυλακή», ο Μουνίρ γράφει ότι η ουσία των προτάσεων αυτών είναι το διεθνές καθεστώς του «αεροδρομίου» στην Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου ως αντάλλαγμα για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού στους «παλιούς της ιδιοκτήτες». Σημειώνει και το εξής ο αρθρογράφος:

    «[?] Μπορώ να εξηγήσω με την εξής παρομοίωση την συμβολή που θα έχει στη οικονομική ανάπτυξη της τουρκικής κοινότητας αυτή η πρόταση και στην διόρθωση της ψυχολογίας: Με αντάλλαγμα ένα γκρεμισμένο σπίτι που έχει ένας άφραγκος κατάδικος εφ’ όρου ζωής στην φυλακή, να του δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσει την ελευθερία του, να επιστρέψει στο επάγγελμά του και να συμμετέχει στην κοινωνία. Ποιος κατάδικος λέει όχι σε αυτό το πάρε δώσε; [?]»

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, λόγω του «εμπάργκο» που ισχύει από το 1974, το εξωτερικό εμπόριο των Τουρκοκυπρίων παρεμποδίζεται και δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός. «Κοντολογίς, η οικονομία της ΤΔΒΚ και ο λαός της είναι σε κάποιο είδος φυλακής λόγω της μη αναγνώρισής της και των εμπάργκο», υποστηρίζει ο αρθρογράφος και σημειώνει ότι θα είναι καταπληκτική η αλλαγή που θα υπάρξει στην «ΤΔΒΚ» σε περίπτωση που πάψουν να υπάρχουν τα «εμπάργκο».

    Σημειώνοντας ότι στα οφέλη της αποδοχής των εν λόγω προτάσεων ΜΟΕ αναφέρθηκε προχθές στην «βουλή» και ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Φικρί Τόρος, ο Μουνίρ γράφει ότι οπωσδήποτε θα συμβούν αυτά που είπε ο Τόρος σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας πάνω σε αυτό το θέμα, όμως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, αφού τόσο ο Ερσίν Τατάρ όσο και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας απέρριψαν τις προτάσεις χωρίς να τις δουν και χωρίς να τις συζητήσουν, «διότι τα προσωπικά τους συμφέροντα και η ιδεολογία τους απατούν την διατήρηση του στάτους κβο». Καταλήγει αναφέροντας τα εξής ο αρθρογράφος:

    «Η συνεχής φτωχοποίηση του λαού και η απελπισία του, το γεγονός ότι η ΤΔΒΚ δίνει την εικόνα χώρας του τρίτου κόσμου δεν νοιάζει και πολύ τον Τατάρ και την κυβέρνηση του UBP που βρίσκεται στην εξουσία με την στήριξη της Τουρκίας. Και το πιο ενδιαφέρον είναι το ότι τα κόμματα τις αντιπολίτευσης, οι συντεχνίες και το σύνολο του λαού παραμένουν τελείως αδιάφορα στο θέμα των ΜΟΕ.

    Βιώνεται μια γρήγορη φτωχοποίηση λόγω της υποτίμησης και του πληθωρισμού που εισάγονται από την Τουρκία. Δεν θα απλώσει χέρι βοήθειας η Τουρκία, η οποία μπούχτισε από την απατεωνιά των πολιτικών της ΤΔΒΚ. Και τα υφιστάμενα κόμματα δεν μπορούν να βρουν λύση σε κανένα απολύτως πρόβλημα.

    Κατά τρόπο που προκαλεί έκπληξη, οι Ελληνοκύπριοι μας έδωσαν το κλειδί για να σωθούμε από την φυλακή. Ο μόνος δρόμος σωτηρίας είναι η συμφωνία μαζί τους, η χρήση αυτού του κλειδιού και η μετατροπή του στάτους κβο υπέρ μας. Τα υπόλοιπα είναι ψέμα».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σοκ από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ? Λόγος για κοινωνική έκρηξη

    Οι αυξήσεις στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν το βασικό θέμα που απασχολεί πρωτοσέλιδα τον σημερινό τουρκοκυπριακό Τύπο (05.04.22).

    Κάτω από τον τίτλο «Πώς θα πληρωθούν αυτοί οι λογαριασμοί;» η Halk?n Sesi γράφει ότι οι «πολίτες» άρχισαν να παραλαμβάνουν τους λογαριασμούς στους οποίους φαίνεται η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που ισχύει από την 1η Μαρτίου και ότι βίωσαν μεγάλο σοκ όταν είδαν πως οι λογαριασμοί τους τριπλασιάστηκαν και τετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το παρελθόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξεγέρθηκαν με αυτούς τους λογαριασμούς οι «πολίτες», οι οποίοι αγωνίζονται με την ακρίβεια και δεν ξέρουν από πού θα εξοικονομήσουν χρήματα.

    Κάποιος, ο οποίος μέχρι τον περασμένο μήνα πλήρωνε γύρω στις 450-500 ΤΛ μηνιαίως για ηλεκτρισμό, παρέλαβε λογαριασμό πέραν των 2,000 ΤΛ αυτό τον μήνα, γράφει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. Ο αλευροποιός ARUN παρέλαβε λογαριασμό κατά 147,000 ΤΛ υψηλότερο από τον περασμένο μήνα, αφού ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο πλήρωνε 47,000 ΤΛ, για τον Μάρτιο ο λογαριασμός του ανήλθε στις 194,000 ΤΛ. Εξάλλου, ένα ζαχαροπλαστείο πήρε λογαριασμό γύρω στις 55,000 ΤΛ για τρεις μετρητές που διαθέτει. Επιχειρηματίες δήλωσαν στην εφημερίδα ότι δεν μπορούν πλέον να δουλέψουν στην «χώρα».

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου απέδωσε τους ψηλούς λογαριασμούς στο γεγονός ότι ο Μάρτιος του 2022 ήταν ο ψυχρότερος μήνας των τελευταίων 47 χρόνων και υποστήριξε ότι γι’ αυτό τον λόγο ο λογαριασμός του ρεύματος τριπλασιάστηκε. Ο Σουτζούογλου είπε ότι θα εξέταζαν το θέμα των αυξήσεων στην σημερινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου». «Αν υπάρχει κάποιο λάθος, είναι αρετή να διορθώνεται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Η Avrupa, κάτω από τον τίτλο «Ποταποί», γράφει ότι η «κυβέρνηση» δεν έκανε βήμα πίσω μετά από το μεγάλο συλλαλητήριο της περασμένης βδομάδας και ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να «προκαλέσουν καρκίνο στον λαό».

    Σημειώνει και τα εξής: «Αυτό χαρακτηρίζεται ως πλήρης ποταπότητα. Ξέσπασε ξεσηκωμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως αυτός ο ξεσηκωμός δεν αντικατοπτρίζεται στις διαδηλώσεις των συντεχνιών. Οι πολίτες διερωτούνται τι πρέπει να γίνει, αν δεν ωφελεί το γεγονός ότι ξεχύνονται στους δρόμους».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας «πολίτης» θύμωσε τόσο πολύ με τον λογαριασμό του ρεύματος που παρέλαβε που πήγε στην «αρχή ηλεκτρισμού» (ΚΙΒ-ΤΕΚ), άρχισε τις βρισιές και έριξε αυγά κατά του κτιρίου της. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να συλληφθεί από την «αστυνομία».

    Η K?br?s ασχολείται με το θέμα κάτω από τον τίτλο «Όποιος είδε τον λογαριασμό ‘κάηκε η ασφάλειά του’»! Επιχειρηματίες δήλωσαν στην εφημερίδα ότι είναι αδύνατον να πληρωθούν αυτοί οι λογαριασμοί ρεύματος και κάλεσαν την «κυβέρνηση» να επαναξιολογήσει το θέμα. Είπαν ότι τέτοιοι λογαριασμοί θα τους οδηγήσουν σε χρεοκοπία.

    Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου καταστηματαρχών και τεχνητών (ΚΤΕΖΟ), Μεχμέτ Αλί Αρντίτς δήλωσε ότι αύριο θα διοργανώσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Κερύνεια κατά των αυξήσεων. «Οι αυξημένοι λογαριασμοί ξεχείλισαν το ποτήρι. Θα κάνουμε εκδήλωση μη πληρωμής των λογαριασμών», ανέφερε.

    Η Vatan στεγάζει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου: Δεν υπάρχει δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω» στο θέμα των αυξήσεων και γράφει ότι μιλώντας στην εφημερίδα, «πολίτες» διερωτήθηκαν πώς θα πληρώσουν λογαριασμό 3,500 ΤΛ με μισθό 7,500 ΤΛ.

    Η Yeni Bak?? αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Προς κοινωνική έκρηξη» και γράφει ότι φορτώθηκε στην πλάτη των «πολιτών» το έλλειμμα της «αρχής ηλεκτρισμού» που παραμελείται εδώ και χρόνια, δεν έγινε καμία επένδυση σε αυτήν, υπάρχουν ισχυρισμοί πως συμβαίνουν ύποπτα πράγματα εντός της και το χρέος της ανήλθε στα 2 δισεκατομμύρια ΤΛ. «Όμως, η χώρα ήρθε στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης», υποστηρίζει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας τα γεγονότα που συνέβησαν πριν μήνες στο Καζαχστάν λόγω των αυξήσεων στις τιμές της βενζίνης και του ηλεκτρισμού.

    Η Yeni D?zen στεγάζει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Σε εσάς πόσο ήρθε» και δημοσιεύει δίπλα τις φωτογραφίες του «πρωθυπουργού» Σουτζούογλου και του «υπουργού» οικονομικών Ατούν.

    Η Detay γράφει ότι «Ήρθαν οι λογαριασμοί, σχεδόν ξέσπασε ξεσηκωμός!»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ατούν: Δεν υπάρχουν χρήματα για καύσιμα για ηλεκτρισμό

    Η Yeni D?zen (05.04.22) γράφει ότι ο «υπουργός» οικονομικών, Σουνάτ Ατούν δήλωσε ότι ανέρχεται στα δύο δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) το χρέος της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού «ΚΙΒ-ΤΕΚ» και ότι τα σημερινά χρέη «έπιασαν την αρχή από τον λαιμό και την κόλλησαν στον τοίχο».

    Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Ατούν παραδέχθηκε ότι ο λόγος που έμεινε χωρίς καύσιμα ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» δεν είναι μόνο το γεγονός ότι άργησε να έρθει το πλοίο. «Ο οργανισμός δεν έχει χρήματα να αγοράσει καύσιμα», είπε.

    Ο Ατούν ανέφερε ότι η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» λειτουργεί με στοκ καυσίμων 50-60 ημερών και ότι επειδή δεν μπορούν να το κάνουν αυτό τώρα παίρνουν στήριξη από την ιδιωτική εταιρεία ΑΚSA και τον «νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    Αναφερόμενος στο θέμα της μεταφοράς ηλεκτρισμού με καλώδια από την Τουρκία, ο Ατούν είπε ότι αυτό δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη σύντομα.

    Σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Ατούν σημείωσε ότι εξήγησαν τις ανάγκες τους και το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» και ζήτησαν αύξηση της ενέργειας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δανείζονται 150 εκ. ΤΛ για καύσιμα της «αρχής ηλεκτρισμού»

    Η Yeni D?zen (05.04.22) γράφει ότι ενώ ο «υπουργός» οικονομικών Σουνάτ Ατούν δήλωσε χθες στην «βουλή» ότι το «κράτος» έχασε την ικανότητα να δανείζεται, η «κεντρική τράπεζα» του καθεστώτος ανακοίνωσε χθες ότι το «υπουργείο οικονομικών» προκηρύσσει προσφορά για δάνειο ύψους 150 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ).

    Η Diyalog (05.04.22) γράφει ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για αγορά καυσίμων για τις ανάγκες της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού «ΚΙΒ-ΤΕΚ». Η προσφορά θα ανοίξει στις 10.00 το πρωί στις 6 Απριλίου και θα κλείσει στις 12.00 το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, χθες μεταφέρθηκαν 6,400 τόνοι καύσιμων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στην Τράπεζα της Κερύνειας και καταβλήθηκε γι’ αυτούς το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου. Δεύτερο φορτίο καυσίμων με 12,500 τόνους αναμένεται να φτάσει στις 10 Απριλίου, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό χρειάζονται άλλα 9 εκατομμύρια δολάρια.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Πλήγμα στο δίκτυο Cittaslow Κύπρου χαρακτηρίζεται το κλείσιμο «δήμων»

    Η Diyalog (05.04.22) γράφει ότι καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την «βουλή» στην κατεχόμενη Λευκωσία και κλείσιμο δρόμων άρχισε ο «δήμαρχος», μέλη του «δημοτικού συμβουλίου» και κάτοικοι του «δήμου» Αγίου Σεργίου, ο οποίος θα κλείσει σύμφωνα με τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης που προωθεί η «κυβέρνηση» στους «δήμους».

    Ο «δήμαρχος», Μουσταφά Ζουρνατζιλάρ δήλωσε ότι η διάρκεια της διαμαρτυρίας εξαρτάται από το αποτέλεσμα των συναντήσεων που θα έχει με «κυβερνητικούς αξιωματούχους».

    Ο Ζουρνατζιλάρ υπενθύμισε ότι ο Άγιος Σέργιος είναι η πρωτεύουσα του δικτύου Cittaslow στην Κύπρο, που έχει ως βάση την φιλοσοφία της υγείας και της ήρεμης ζωής και διαθέτει νοσοκομείο, δύο «πανεπιστήμια» «κρατικά» και ιδιωτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, πέραν των χιλίων επιχειρήσεων και πέραν των 20 τουριστικών εγκαταστάσεων.

    Είπε ότι λόγω των κριτηρίων του Cittaslow υπήρξε σημαντική ροή πληθυσμού στον «δήμο», αγόρασαν 13-14 οχήματα για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και ο ίδιος είναι ο συντονιστής του δικτύου του Cittaslow, του οποίου είναι πρωτεύουσα ο Άγιος Σέργιος. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Αν κλείσει αυτός ο δήμος, θα χαθεί η πρωτεύουσα. Για διασφάλιση αυτού του σχήματος, χρειάζεται τρίτος δήμος. Αφού δεν θα μπορούμε να ιδρύσουμε δήμο και να υποβάλουμε αίτηση ένταξης, η νότια Κύπρος θα επέμβει αμέσως και θα σταματήσει αυτή την υπόθεση. Θα είναι πολύ λυπηρό αν χαθούν αυτά».

    Στο μεταξύ, η K?br?s Postas? (05.04.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι σε επιστολή που απέστειλε στον Ζουρνατιζλάρ, ο πρόεδρος του «επιστημονικού συμβουλίου» του Cittaslow Κύπρου, Αζμί Ογέ υποστήριξε ότι η αλλαγή που προβλέπεται στον «περί δήμων νόμο» θα πλήξει το δίκτυο Cittaslow Κύπρου.

    Επισημαίνοντας ότι μετά από πολλές προσπάθειες κατάφεραν να καταστούν μέλη του δικτύου Cittaslow το 2013, ο Ογέ πρόσθεσε: «Ενώ η ΤΔΒΚ αντιμετώπιζε προβλήματα σε σχέση με την αναγνώριση, μας είχε κάνει περήφανους η ένταξη σε μιαν διεθνή κοινότητα που γίναμε δεχτοί με την σημαία της χώρας μας, η οποία δεν αναγνωρίζεται εκ μέρους της κοινότητας των Ηνωμένων Εθνών. Αργότερα ενισχυθήκαμε με την συμμετοχή των δήμων Λεύκας, Γαλάτειας, Λευκονοίκου και Ακανθούς και δημιουργήσαμε το δικό μας εθνικό δίκτυο».

    (Ι/Τσ.)

    [08] «Επιτροπή Αντίστασης» συνέστησαν νέοι που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται

    Η Avrupa (05.04.22) γράφει ότι «Επιτροπή Αντίστασης» συνέστησε μια ομάδα νέων από τα κόμματα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP) και Νέα Κύπρος (YKP) που συνεχίζουν την καθιστική τους διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της «πρωθυπουργίας».

    Κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, που συνεχίζεται από την 1η Απριλίου υπό τον τίτλο «Σκοπιά Αντίστασης», ψες πραγματοποιήθηκε συνάντηση πολλών κομματικών οργανώσεων και νέων που δεν ανήκουν σε κόμματα.

    Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση αποφάσισαν ότι θα «βγάλουν τα κομματικά τους πουκάμισα» και θα αγωνιστούν από κοινού για επίλυση των προβλημάτων. Ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν την διαμαρτυρία μπροστά από την «πρωθυπουργία» μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ότι είναι ένα κίνημα νεολαίας και ότι άρχισαν αυτό τον αγώνα για να ακουστεί η φωνή των νέων και των «πολιτών» ανεξαρτήτως κόμματος.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στα 563 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (05.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 26,482 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 563 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Δεν σημειώθηκαν νέοι θάνατοι με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα να παραμείνει στους 225 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 238, Κερύνεια 77, Αμμόχωστος 162, Μόρφου 48, Τρίκωμο 16 και Λεύκα 22.

    Μέχρι τις 4 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,464,901 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 87,874 κρούσματα Covid-19, ενώ 80,839 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 6,812 ασθενών, 52 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 6,754 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 4 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν 751 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σε λειτουργία ο «Στρατηγικός Μηχανισμός» Τουρκίας-ΗΠΑ

    Συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν είχε τη Δευτέρα στην Άγκυρα η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ κατά την διάρκεια περιοδείας της στην περιοχή, σύμφωνα με τη H?rriyet (04.04.22, HDN).

    «Κατά τη συνάντηση, οι δύο αξιωματούχοι αξιολόγησαν τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, την αμυντική συνεργασία τους, την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και περιφερειακά θέματα όπως ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, η Συρία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και το Ισραήλ», σημειώνει η εφημερίδα.

    Αναφέρθηκε επίσης ότι η συνάντηση που διεξάχθηκε στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη έδωσε θετική ώθηση στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Κατά τη συνάντηση Καλίν-Νούλαντ δόθηκε έμφαση στο ότι η Τουρκία διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (05.04.22), το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή του ανακοίνωση, ανέφερε ότι άρχισε την λειτουργία του στις 4 Απριλίου 2022 στην Άγκυρα ο «Στρατηγικός Μηχανισμός» ανάμεσα στις δύο χώρες, που συμφωνήθηκε κατά την συνάντηση των Προέδρων Ερντογάν και Μπάιντεν στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2021.

    Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ουνάλ είχε συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του Βικτώρια Νούλαντ για να εξετάσουν ζητήματα, όπως τα αμοιβαία τους συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής τους συνεργασίας και της αντιτρομοκρατίας, καθώς περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

    Αναφορικά με την ουκρανική κρίση, διατύπωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους για την κυριαρχική και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

    Στο μεταξύ, η Υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Μαρίσα Λάγκο θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 5-6 Απριλίου για να προωθήσει τους οικονομικούς και εμπορικούς στόχους της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Μηχανισμού».

    (ΔΨ)

    [02] Διπλωματικές επαφές Ερντογάν για την ουκρανική κρίση

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (05.04.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με αρχηγούς κρατών για την κρίση στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός και διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων.

    Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία πρώτα με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και αργότερα με τον Φιλανδό Πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Κοζάκο Πρόεδρο Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ και τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

    Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ερντογάν με τους αρχηγούς κρατών σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Τούρκου Πρόεδρου, Φαχρεττίν Αλτούν υποστήριξε ότι «οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου για να υπάρξει περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη ενδυναμώνουν την σταθεροποιητική δύναμη της Τουρκίας».

    (ΔΨ)

    [03] Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία άγγιξε το 61,4%

    Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 5,46% τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα ο ετήσιος πληθωρισμός να ανέλθει στο 61,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (T??K), γράφει η Milliyet (05.04.22, Yeni ?afak).

    (ΔΨ)

    [04] Νέα μήνυση του Ερντογάν κατά του Κιλιντσάρογλου

    Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή αποζημίωσης κατέθεσε σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη Milliyet (05.04.22, HDN).

    Ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση κατά του Κιλιντσάρογλου, απαιτώντας ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες (ΤΛ) για ηθική αποζημίωση, αφού ο Κιλιντσάρογλου επέκρινε την οικονομική πολιτική του Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εθνοσυνέλευση στις 22 Μαρτίου.

    Το 16ο Πρωτοδικείο στην Άγκυρα, με απόφαση την 1η Απριλίου, προχώρησε με επίπληξη του Κιλιντσάρογλου.

    (ΔΨ)

    [05] Στις 12,647 ανήλθαν τα νέα θετικά περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (04.04.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 12,647 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 236,343 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 40 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 13,958.

    Σημειώνεται ότι 93,10% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85,37% με τη δεύτερη δόση.

    (ΔΨ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 5 April 2022 - 13:19:50 UTC