Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-03-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 57/2022 24.03.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Να τερματίσει την «απομόνωση» καλεί τον ΟΙΣ ο Ερτουγρούλογλου
  • [02] Τατάρ: «Θα αναπτυχθεί τουριστικά η χώρα μας με το άνοιγμα του Βαρωσιού»
  • [03] Σιέντοπ-Τορέ: Προσπάθειες αύξησης της «ορατότητας» του καθεστώτος
  • [04] Ενοχλημένος από την κριτική των ΜΜΕ ο Τατάρ
  • [05] Εφτά προσλήψεις στην «αντιπροσωπεία» του καθεστώτος στο Ισλαμαμπάντ
  • [06] Δεν έρχονται τα χρήματα που προνοούν τα πρωτόκολλα με την Τουρκία
  • [07] Πληροφορίες για εκ νέου συζήτηση της μεταρρύθμισης στους «δήμους»
  • [08] Φόρο στο αλκοόλ επιβάλλουν στα κατεχόμενα
  • [09] Στα 594 τα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] ΣΕΑ: Η Τουρκία αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Αν. Μεσόγειο
  • [02] Αλληλεγγύη στους Τουρκοκύπριους εκφράζει η OIC
  • [03] Εγκρίθηκε η πρόταση για μείωση του εκλογικού μέτρου στο 7%
  • [04] Νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία
  • [05] Ο Μπουλέντ Τεζτζιάν διορίζεται αντιπρόεδρος του CHP
  • [06] Η Τουρκία απέστειλε 290 χιλιάδες εμβόλια στη Σομαλία
  • [07] Στις 17,161 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Να τερματίσει την «απομόνωση» καλεί τον ΟΙΣ ο Ερτουγρούλογλου

    Η G?ne? (24.03.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούογλου υποστήριξε ότι στις περασμένες συνόδους της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) λήφθηκαν πολλές «αξιέπαινες» αποφάσεις σε σχέση με την Κύπρο, όμως τώρα είναι η ώρα να επιδειχθεί ενεργή στήριξη αντί να μένουν μόνο στα λόγια.

    Σε ομιλία κατά το κλείσιμο της 48ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΟΙΣ στο Ισλαμαμπάντ, ο Ερτουγρούογλου ισχυρίστηκε ότι από το 1963 οι Τουρκοκύπριοι στερούνται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και υποβάλλονται σε «άδική απομόνωση» σε όλους τους τομείς της ζωής.

    Ο Ερτουγρούογλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι χώρες μέλη της ΟΙΣ δεν θα μείνουν μόνο στις αποφάσεις που έλαβαν σε σχέση με την κατάσταση στην Κύπρο, αλλά θα μετατρέψουν τις εν λόγω αποφάσεις σε έργα για άρση της «απάνθρωπης απομόνωσης» κατά των Τουρκοκυπρίων.

    Απευθύνοντας έκκληση προς τις χώρες μέλη της ΟΙΣ, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι στο νησί υπάρχουν δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη που κανένα τους δεν έχει το δικαίωμα να εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και ότι οι προσεγγίσεις στο Κυπριακό πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτή την «πραγματικότητα».

    Είπε ότι χάρη στην στήριξη που παρέχει στην «ΤΔΒΚ» η Άγκυρα ακόμα έχουν ελπίδες για έναν «δίκαιο κόσμο» και ευχαρίστησε την Τουρκία για την στήριξη που τους παρέχει σε όλους τους τομείς.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Θα αναπτυχθεί τουριστικά η χώρα μας με το άνοιγμα του Βαρωσιού»

    Η Vatan (24.03.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να επιβιώσει και να ενισχυθεί η «ΤΔΒΚ». Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία από την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι αντιμετώπισαν μαζί κάθε είδους δυσκολία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ζήσουν καλύτερες μέρες.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι αυξήθηκαν περαιτέρω οι επενδύσεις ειδικά στον τουρισμό, στην γεωργία και διάφορους άλλους τομείς στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι υπάρχει «σοβαρή αναδόμηση» σε όλους τους τομείς.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ταταρ είπε ότι γίνονται αισθητές και στα κατεχόμενα οι συνέπειες του πολέμου και ευχήθηκε να τελειώσει μιαν ώρα αρχύτερα.

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στα κατεχόμενα, ο Τατάρ σημείωσε ότι ειδικά με το άνοιγμα του Βαρωσιού η «χώρα» θα αναπτυχθεί «σοβαρά» από τουριστικής άποψης και κατέληξε λέγοντας:

    «Με την αύξηση των φοιτητών μας που έρχονται από το εξωτερικό και την μητέρα πατρίδα έχει αποκτήσει ώθηση ο τομέας της εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυξανόμενη μια τέτοια επαφή με την Τουρκική Δημοκρατία».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σιέντοπ-Τορέ: Προσπάθειες αύξησης της «ορατότητας» του καθεστώτος

    Ο παράνομος Bayrak (24.03.22, brtk.net) μεταδίδει ότι συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιέντοπ είχε στην Άγκυρα ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής», Ζορλού Τορέ.

    Μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Σιέντοπ χαρακτήρισε το Κυπριακό «εθνική υπόθεση» και επεσήμανε ότι υπάρχει μια «ισχυρή ενότητα απόψεων» ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και στην Τουρκία.

    Υπενθυμίζοντας την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2021 στην Γενεύη, ο Σιέντοπ υποστήριξε:

    «Είναι πλήρης η στήριξη της Τουρκίας στο όραμα που έθεσε επί τάπητος σε αυτή την συνάντηση ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ και πρότεινε τις πραγματικότητες στο νησί. Εξηγούμε με κάθε ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα ότι η λύση δύο χωριστών λαών και κρατών στο νησί είναι εφικτή μόνο με μιαν προσέγγιση που λαμβάνει ως βάση αυτές τις πραγματικότητες. Δεν είναι δυνατόν να αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς την κατοχύρωση της ‘κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος’ που είναι τα κεκτημένα δικαιώματα που κέρδισε ο τουρκοκυπριακός λαός το 1960. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν έχει νόημα να διεξάγονται διαπραγματεύσεις χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσμα για ακόμα 50 χρόνια και ειδικά η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δεν έχουν χρόνο για χάσιμο».

    «Κάνουν φασαρία οι Ελληνοκύπριοι για το Βαρώσι»

    Ο Σιέντοπ σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία υποστηρίζει έντονα τα βήματα που έγιναν στο Βαρώσι με σκοπό να το κερδίσει η «ΤΔΒΚ» με προστασία των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών.

    Υποστηρίζοντας ότι πρόσφατα η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, «κάνει πολλή φασαρία» για να πάρει πίσω το Βαρώσι, ο Σιέντοπ ισχυρίστηκε ότι πόρρω απέχουν από το να είναι ειλικρινείς κάποιες μέθοδοι που προτείνονται χωρίς διαβούλευση με την «ΤΔΒΚ», όπως το άνοιγμα του «αεροδρομίου» στην Τύμπου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της ΕΕ έναντι της επιστροφής του Βαρωσιού στους Ελληνοκύπριους.

    Σημειώνοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια πολύ σημαντική περιοχή, ο Σιέντοπ ισχυρίστηκε ότι αποτελεί απειλή για την σταθερότητα της περιοχής η διεξαγωγή «μονομερών», όπως τις χαρακτήρισε, εργασιών για υδρογονάνθρακες εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε ότι δεν θα δώσουν ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο.

    Υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει παραβίαση των δικαιωμάτων της και των δικαιωμάτων της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα αυτή την στάση της τόσο επί του πεδίου όσο και στο τραπέζι.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Σιέντοπ υποστήριξε ότι η Τουρκία προσπαθεί για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και καταβάλλει μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, ισχυριζόμενος ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι εντελώς αναποτελεσματικά σε αυτό τον πόλεμο. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δίνουμε πολλή σημασία και στις σχέσεις μεταξύ των κοινοβουλίων. Εκφράζουμε τις απόψεις μας σε διεθνείς συναντήσεις που συμμετέχουμε σε επίπεδο κοινοβουλευτικό με σκοπό να διασφαλίσουμε την αύξηση της ορατότητας της ΤΔΒΚ. Καταβάλλουμε προσπάθειες προς την κατεύθυνση της συμμετοχής βουλευτών της ΤΔΒΚ σε διεθνείς συναντήσεις».

    Ο Σιέντοπ κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι αλληλέγγυα με την «ΤΔΒΚ» και να στηρίζει την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου του τουρκοκυπριακού «λαού», επισημαίνοντας την σημασία του συντονισμού των ενεργειών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και της «βουλής» καθώς και των υπόλοιπων «θεσμών» και «οργανισμών» τους.

    Τορέ: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον τουρκικό στρατό»

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τορέ υποστήριξε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες διεθνώς για να φύγει ο τουρκικός στρατός από το νησί και ισχυρίστηκε:

    «Ο τουρκικός στρατός είναι η ασφάλειά μας στο νησί, είναι η ελευθερία μας και η εγγύηση της ΤΔΒΚ. Η ΤΔΒΚ είναι πλέον εθνικό μας κράτος. Ο κακός γείτονας κάνει τον γείτονα σπιτονοικοκύρη. Εκδιωχθήκαμε από την Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύσαμε με συνεταιρισμό, η Κυπριακή Δημοκρατία τέθηκε υπό κατοχή. Με αυτή την ευκαιρία, αυτή την στιγμή υπάρχουν ντε φάκτο δύο κράτη. Το ένα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που βρίσκεται υπό την κατοχή των Ελληνοκυπρίων στον νότο και στον βορρά υπάρχει η ΤΔΒΚ. Οθι Ελληνοκύπριοι μετέτρεψαν την Κυπριακή Δημοκρατία σε ‘Ελληνική Δημοκρατία’ και συμφωνούν για την εξάπλωση της κυριαρχίας της και στον βορρά. Οι Ελληνοκύπριοι περιμένουν σοβαρές υποχωρήσεις και από τα εδάφη της ΤΔΒΚ. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για εμάς το έδαφος και ο πληθυσμός για την ύπαρξη του κράτους και το μέλλον του. Παράλληλα με αυτό, χρειάζεται η προστασία και οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Διότι αν δεν υπήρχαν εγγυήσεις, οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες θα μας έκαναν αυτά που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία σήμερα».

    Αναφέροντας ότι πριν περίπου 15 μέρες Ελληνοκύπριοι ιερείς εκπαιδεύτηκαν στα όπλα από διοικητές της Εθνικής Φρουράς, ο Τορέ είπε ότι στα κατεχόμενα οι «ειρηνευτικές δυνάμεις Κύπρου», όπως χαρακτήρισε τον τουρκικό κατοχικό στρατό και οι «δυνάμεις ασφαλείας» κάλεσαν τον επικεφαλής «θρησκευτικών υποθέσεων» την περασμένη βδομάδα και φύτεψαν δέντρα.

    Ισχυρίστηκε και τα εξής: «Κάπως δεν τελειώνει ο ελληνοκυπριακός φανατισμός. Επομένως, πρέπει να υπερασπιστούμε το εθνικό μας κράτος προς την κατεύθυνση του να υπάρξει μια λύση στη βάση δύο ίσων κυριαρχιών στην Κύπρο. Ομοσπονδία υπήρχε λειτουργικά ούτως ή άλλως και εκείνη αφανίστηκε. Εδώ και 50 χρόνια προσπαθήσαμε πολύ στο τραπέζι για να υπάρξει ομοσπονδία. Επομένως, δεν είναι σωστό να μπούμε ξανά σε μιαν προσπάθεια για να υπάρξει ομοσπονδία [?]

    Η υπόθεση της Κύπρου είναι εθνική, διεξάγεται από κοινού με την Τουρκία, δεν μπορεί να διεξαχθεί χωριστά. Το αντικείμενο της εθνικής υπόθεσης είναι τα ειθνικά μας συμφέροντα, τα δικαιώματά και τα συμφέροντά μας. Το αντικείμενο δεν είναι μόνο ο τουρκοκυπριακός λαός είναι η εθνική υπόθεση. Και αυτή η εθνική υπόθεση διεξάγεται μαζί με την Τουρκία. Δημιούργησε μιαν μεγάλη ευκαιρία για το τουρκικό έθνος η ύπαρξη και η αντίσταση του τουρκοκυπριακού λαού στο νησί [?]

    Ως τουρκοκυπριακός λαός δεν μπορούμε ποτέ να εγκαταλείψουμε την Τουρκία και τον τουρκικό στρατό. Όπως η Τουρκία είναι ένα εθνικό κράτος, είναι και η ΤΔΒΚ ένα εθνικό κράτος και πρέπει να συνεχίσει και να παραδοθεί γερό στις μελλοντικές γενιές».

    Τορέ: «Ελπίζω να αναγνωρίσουν και άλλες χώρες την ΤΔΒΚ»

    Στο μεταξύ, ο Bayrak (23.3.22) γράφει ότι σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία, ο Τορέ είπε πως πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Σιεντόπ,

    «Καλά που υπάρχει η μητέρα πατρίδα Τουρκία [?] που αναγνωρίζει και υποστηρίζει την ΤΔΒΚ. Ελπίζω ότι σε αυτή τη νέα περίοδο, άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν το καθεστώς της ΤΔΒΚ και θα γίνουν περαιτέρω βήματα. Πάντα νιώθουμε την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας μαζί μας».

    Δηλώνοντας ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύουν πάντα «το κράτος και την ύπαρξη της ΤΔΒΚ», ο Τορέ είπε: «Μπορούμε να προχωρήσουμε αυτόν τον μακροχρόνιο αγώνα με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας».

    (Ι/Τσ.-ΚΣ)

    [04] Ενοχλημένος από την κριτική των ΜΜΕ ο Τατάρ

    Η Yeni Bak?? (24.03.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είναι ενοχλημένος με τα ΜΜΕ που του ασκούν κριτική και έχει δώσει εντολή στον «πρόεδρο του ανώτατου συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης», Φεϊζί Χανσέλ να λάβει «νομικά» μέτρα για εκπομπές σε ορισμένα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια.

    Υποστηρίζοντας πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές, η εφημερίδα αναφέρει πως με τις ενέργειες του αυτές, ο Τατάρ βάζει τον Τύπο στο στόχαστρο. Σημειώνει επίσης πως η οδηγία του Τατάρ αποτελεί πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου και υπενθυμίζει πως λίγες μέρες πριν έδιωξε δημοσιογράφο του Halk TV, εξαιτίας μιας ερώτησης που του τέθηκε για τον δολοφονηθέντα Χαλίλ Φαλιαλί.

    «Δεν περνάει απαρατήρητο ότι κάποιοι πολιτικοί ενοχλούνται από τις επικρίσεις και τις ειδήσεις στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες και ότι στοχοποιούν τα ΜΜΕ για να δικαιολογηθούν. Ο πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου επίσης ενοχλήθηκε από τα σχόλια για αλλαγή στο υπουργικό συμβούλιο και κατηγόρησε τους δημοσιογράφους. Ωστόσο, σε λιγότερο από 24 ώρες αφότου κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι παρήγαγαν ψεύτικες ειδήσεις (fake news), άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο και έκανε τον μη εκλεγμένο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υπουργό εξωτερικών», σημειώνει η εφημερίδα

    (ΚΣ)

    [05] Εφτά προσλήψεις στην «αντιπροσωπεία» του καθεστώτος στο Ισλαμαμπάντ

    Η K?br?s (24.03.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του καθεστώτος αποφάσισε την πρόσληψη ατόμων που θα προσφέρουν υπηρεσίες ασφάλειας, καθαριότητας, οδηγού και γραμματέως στην «αντιπροσωπεία» της «ΤΔΒΚ» στο Ισλαμαμπάντ, λόγω αυξημένου όγκου εργασίας.

    Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος, η «αντιπροσωπεία» της «ΤΔΒΚ» Ισλαμαμπάντ θα αγοράσει τις υπηρεσίες εφτά ατόμων.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δεν έρχονται τα χρήματα που προνοούν τα πρωτόκολλα με την Τουρκία

    H Yeni D?zen (24.03.22) γράφει ότι δεν έφτασε τελικά στα κατεχόμενα από την Τουρκία μεγάλο μέρος των χρημάτων που προνοεί το «οικονομικό πρωτόκολλο» για το 2021 το οποίο υπογράφηκε ανάμεσα στα κατεχόμενα και την Τουρκία.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το «πρωτόκολλο» προνοούσε βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων 250 εκατομμυρίων Τουρκικών Λιρών (ΤΛ) και από αυτό το ποσό μόνο το 1 δισεκατομμύριο, 833 χιλιάδες έφτασε στα κατεχόμενα. Υπολείπεται δηλαδή το ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων.

    Αναφερόμενος στο θέμα, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Τζενκ Μουτλούγακαλί, κάτω από τον τίτλο: «Ούτε χρήματα, ούτε αξιοπρέπεια», γράφει ότι για τη στήριξη των «δημόσιων» οικονομικών καταβλήθηκαν 491 εκατομμύρια 584 χιλιάδες ΤΛ, από τα οποία 141 χιλιάδες ΤΛ χρησιμοποιήθηκαν για αποζημίωση περιουσιών των Ελληνοκυπρίων.

    Η «επιχορήγηση» που δόθηκε στον πραγματικό τομέα ανήλθε σε 126 εκατ. 937 χιλιάδες ΤΛ.

    «Έτσι ήταν το 2021. Το ίδιο και το 2020... Το 2019 και πάλι...», καταλήγει.

    (ΚΣ)

    [07] Πληροφορίες για εκ νέου συζήτηση της μεταρρύθμισης στους «δήμους»

    Η Vatan (24.03.22) γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από την «κυβέρνηση» την απόσυρση από την «βουλή» του «νομοσχεδίου» για ενοποίηση των «δήμων», την σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους όλων των κομμάτων για μελέτη του θέματος από την αρχή και την υλοποίηση των αλλαγών που έγιναν αντικείμενο κριτικής στην κοινή γνώμη.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου συναντήθηκε με τους αρχηγούς όλων των εντός «βουλής» κομμάτων και κυρίως με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στην παρουσία των «υπουργών» εσωτερικών και τουρισμού Ουνάλ Ουστέλ και Φικρί Ατάογλου αντίστοιχα.

    Η «κυβέρνηση» επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση για σύσταση της εν λόγω επιτροπής σε αντάλλαγμα με την αναβολή των «δημοτικών εκλογών» για ένα χρόνο, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί με συμφωνία όλων των εντός «βουλής» κομμάτων.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και το Κόμμα του Λαού (ΗΡ), μετέφεραν την πρόταση στα αρμόδια τους όργανα.

    Επιθυμία είναι, μετά από αυτή την αναβολή, να «αναπτυχθεί» η μεταρρύθμιση της «τοπικής αυτοδιοίκησης», με επικέντρωση στον στόχο της διοίκησης και η συζήτηση του αριθμού των «δήμων» σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Σημειώνεται ότι στο τραπέζι βρίσκεται η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης εντός ενός έτους με σύσταση ειδικής επιτροπής και καταφυγή στις απόψεις των τοπικών κοινωνιών καθώς και η εναλλακτική επιλογή της αναβολής για έναν χρόνο των «δημοτικών εκλογών» που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2022.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Φόρο στο αλκοόλ επιβάλλουν στα κατεχόμενα

    Η Yeni D?zen (24.03.22) γράφει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα επιβάλλει φόρο στο αλκοόλ με στόχο την σταθεροποίηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Σύμφωνα με τη νέα φορολογία, η τιμή ενός λίτρου ρακής και ουίσκι αυξάνεται από 13 Τουρκικές λίρες (ΤΛ) σε 50 ΤΛ και η τιμή ενός λίτρου κρασιού από 4 ΤΛ σε 20 ΤΛ.

    Μιλώντας στην εφημερίδα ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Σουνάτ Ατούν είπε: «Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα, οι δημόσιοι φορείς, οι κοινωνικές ασφαλίσεις και οι δήμοι είναι υπερχρεωμένοι».

    Πρόσθεσε επίσης πως στα κατεχόμενα η μπύρα πωλείται προς 10 ΤΛ, στην Τουρκία 22,5 ΤΛ και στην Κυπριακή Δημοκρατία 24 ΤΛ. Όπως ανέφερε, η μπύρα είναι πιο φτηνή από το νερό στα κατεχόμενα και πρόσθεσε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται αν ανέλθει σε 4,6 δισεκατομμύρια ΤΛ.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης πως εισαγωγείς αλκοολούχων ποτών εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εκτόξευση των τιμών λιανικής πώλησης μετά από αυτή την εξέλιξη.

    Αύξηση και στον καπνό

    Εξάλλου η K?br?s Postas? (24.03.22) γράφει ότι η «κυβέρνηση» αύξησε τον φόρο στον καπνό και τα προϊόντα καπνού μετά το αλκοόλ. Όλα τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των πακέτων, του καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων, αυξήθηκαν κατά 2 ΤΛ.

    «Προσπαθώντας να ξαναγεμίσει το κενό ταμείο σταθεροποίησης τιμών με αυξήσεις στα προϊόντα πολυτελείας, η κυβέρνηση αύξησε το ταμείο σταθεροποίησης τιμών για τον καπνό και τα προϊόντα καπνού», σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [09] Στα 594 τα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    O παράνομος Bayrak (24.03.22) μετέδωσε ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 12,581 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 750 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε θάνατος με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα να παραμείνει στους 210 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 317, Κερύνεια 82, Αμμόχωστος 217, Μόρφου 58, Τρίκωμο 57 και Λεύκα 19.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 363 άτομα.

    Μέχρι τις 23 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,246,293 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 79,029 κρούσματα Covid-19, ενώ 73,404 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 5,417ασθενών, 34 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 5,377 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] ΣΕΑ: Η Τουρκία αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Αν. Μεσόγειο

    Σύμφωνα με την Ak?am (23.03.22), το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και διευκόλυνσης καθώς και την εκπλήρωση των ευθυνών της, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της Συνθήκης του Μοντρέ με σχολαστικότητα, για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα.

    Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, το οποίο συγκλήθηκε υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Αρχηγών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ότι «συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των τελευταίων εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» και «επισημάνθηκε ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό των επιθέσεων το συντομότερο δυνατό, την επίτευξη εκεχειρίας και τη μόνιμη επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, λαμβάνοντας υπόψη την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

    Στην ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι συζητήθηκε ο αγώνας για την καταπολέμηση των «τρομοκρατικών οργανώσεων» PKK/KCK-PYD/YPG, FET? και DEA?, έγινε ενημέρωση του Συμβουλίου για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με επιτυχία και με πλήρη αποφασιστικότητα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για την αντιμετώπιση κάθε απειλής και κινδύνου για την εθνική ενότητα της χώρας και συζητήθηκαν επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν.

    Στην ανακοίνωση, προστίθεται επίσης ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και διευκόλυνσης καθώς και την εκπλήρωση των ευθυνών της, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της Σύμβασης του Μοντρέ με σχολαστικότητα, για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα».

    Αναφορικά με την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ, το ΣΕΑ επισημαίνει ότι η Τουρκία θα συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα για καταπολέμηση των «τρομοκρατικών οργανώσεων», υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας του λαού του Ιράκ.

    Όσον αφορά στη Λιβύη, στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, γίνεται έκκληση για αποφυγή βημάτων που θα οδηγούσαν σε νέες συγκρούσεις, υπογραμμίζεται η σημασία της διασφάλισης της ευημερίας και της γαλήνης του Λιβυκού λαού και τονίζεται η ανάγκη για συνέχιση των δημοκρατικών διαδικασιών για την εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνεδρίαση «τονίστηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων και των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο». «Υπογραμμίζεται επίσης η σημασία της ισορροπημένης στάσης της Τουρκίας στις εξελίξεις στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, η επιμονή της να επιδείξει ισορροπημένη στάση για την εγκαθίδρυση ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια και την περιοχή της Καυκασίας και οι προσπάθειες για την επίτευξη παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης».

    (ΑΚ)

    [02] Αλληλεγγύη στους Τουρκοκύπριους εκφράζει η OIC

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (23.03.22), το «Ανακοινωθέν του Ισλαμαμπάντ» το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό στην 48η Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας (OIC) που διεξήχθη στις 22-23 Μαρτίου στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, κάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στους Τουρκοκύπριους.

    Στην εν λόγω αναφορά εκφράζεται η αλληλεγγύη της Οργάνωσης προς τους Τουρκοκύπριους αλλά και τους λαούς του Μάλι, του Αφγανιστάν, της Σομαλίας, του Σουδάν, των νησιών Φίτζι, του λαού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και του Τζιμπουτί, ενώ υπογραμμίζεται επίσης η σημασία της διαβίωσης τους σε ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

    Στον ανακοινωθέν, εκφράζεται επίσης ανησυχία για τις ένοπλες συγκρούσεις που συνεχίζονται στην Ευρώπη και υπογραμμίζεται η ανάγκη για τερματισμό των εχθροπραξιών και εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών για επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    (ΑΚ)

    [03] Εγκρίθηκε η πρόταση για μείωση του εκλογικού μέτρου στο 7%

    Σύμφωνα με την Ak?am (23.03.22), εγκρίθηκε χθες η πρόταση για τον εκλογικό νόμο που κατατέθηκε στην Συνταγματική Επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για μείωση του εκλογικού μέτρου στην Τουρκία από το 10% στο 7%.

    Η σχετική πρόταση νόμου που αφορά «στην τροποποίηση του κανονισμού για τις Βουλευτικές εκλογές και άλλων κανονισμών», ετοιμάστηκε από κοινού από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και κατατέθηκε στη Συνταγματική Επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για έγκριση.

    Σύμφωνα με την πρόταση, το εκλογικό μέτρο στην Τουρκία μειώνεται από το 10% στο 7%. Σε περίπτωση που το σύνολο των ψήφων που εξασφαλίζει μια συμμαχία ξεπερνά το εκλογικό μέτρο, θα λαμβάνεται υπόψη ο υπολογισμός και η κατανομή των ψήφων του Βουλευτή και ο αριθμός των ψήφων που εξασφάλισε το κάθε κόμμα που συμμετέχει στη συμμαχία.

    Επιπλέον, ο αριθμός των Βουλευτών που θα εκλέγει το κάθε πολιτικό κόμμα που συμμετέχει σε συμμαχία, θα καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ψήφων που εξασφαλίζει η συμμαχία σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

    (ΑΚ)

    [04] Νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία

    Ο αρθρογράφος της Sabah (23.03.22) Μαχμούτ Οβούρ, σε σημερινό του άρθρο με τίτλο: «Ποιο κόμμα προηγείται στη δημοσκόπηση Μαρτίου;» αναφέρεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ερευνών Optimar στην Τουρκία, από τις 10-16 Μαρτίου σε 26 επαρχίες της Τουρκίας με δείγμα 2002 άτομα.

    Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αξιοσημείωτα σε σχέση με τα αποτελέσματα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η έρευνα κατέδειξε ότι το 70% των συμμετεχόντων θεωρούν την οικονομία το νούμερο ένα πρόβλημα στη χώρα. Επίσης ένα ποσοστό της τάξεως του 7% απάντησε το πρόβλημα της ανεργίας, 5%, τα προβλήματα στην εκπαίδευση, το 4,8% τα θέματα ασφάλειας και το 2.3% τον κορωνοϊό.

    Στην ερώτηση, «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο να επιλύσει τα προβλήματα οικονομίας;», το 33.8% απάντησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το 29.9% απάντησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

    Στην ερώτηση «Αν γίνονταν εκλογές σήμερα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», οι απαντήσεις των συμμετεχόντων ήταν ως εξής:

    -Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 38.7%

    -Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 25.1%

    -Καλό Κόμμα (?yi Parti): 11%

    -Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 10.5%

    -Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 9.7%

    -Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet Partisi): 1.1%

    - Kόμμα της Δημοκρατίας και Προόδου (Deva) : 1.1%

    -Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi): 0.6.%.

    -Κόμμα της Πατρίδας (Memleket Partisi): 0.5.%.

    -Τουρκικό Κόμμα της Αλλαγής (T?rkiye De?i?im Partisi): 0.8%.

    Επιπλέον, απαντώντας στην ερώτηση «Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός;», το 32.9% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ο Πρόεδρος Έρντογαν και το 11.3% ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    (ΑΚ)

    [05] Ο Μπουλέντ Τεζτζιάν διορίζεται αντιπρόεδρος του CHP

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (23.03.22), ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διόρισε ως αντιπρόεδρο του Κόμματος τον Βουλευτή στην επαρχία Αϊντίν, Μπουλέντ Τεζτζιάν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Τεζτζιάν αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου του CHP, υπεύθυνου για τα θέματα των οργανώσεων του κόμματος στο εξωτερικό.

    (ΑΚ)

    [06] Η Τουρκία απέστειλε 290 χιλιάδες εμβόλια στη Σομαλία

    Σύμφωνα με την Ak?am (23.03.22), η Πρεσβεία της Τουρκίας στο Μογκαντίσου ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι η Τουρκία απέστειλε 290 χιλιάδες δόσεις εμβολίων της Sinovac στη Σομαλία, ως στήριξη στον αγώνα για καταπολέμηση της πανδημίας.

    Στην ανακοίνωση της Πρεσβείας, αναφέρεται ότι η αποστολή των εμβολίων στη Σομαλία γίνεται στα πλαίσια της ανακοίνωσης της Τουρκίας για αποστολή 15 εκ. δόσεων εμβολίων σε χώρες της Αφρικής.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 17,161 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Αk?am (23.03.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 17,161 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 301,014 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 84 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 20,309.

    Σημειώνεται ότι 93,06% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85.30 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 146,618,996 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 24 March 2022 - 14:31:23 UTC