Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-02-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 24/2022 04.02.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν πρόκειται να δει θετικά τα ΜΟΕ που εισηγείται ο ΠτΔ, λέει ο Τατάρ
  • [02] Τατάρ: «Είμαστε έτοιμοι για συνέχιση και ανάπτυξη της συνεργασίας με ΕΕ»
  • [03] Σουτζούογλου: «Δεν είναι θέμα προτεραιότητας το Κυπριακό»
  • [04] Πιο σταθερή θα είναι μια δικομματική «κυβέρνηση», λέει ο Όζερσαί
  • [05] Σε «δημαρχεία» που δεν ανήκουν στο CTP τα κονδύλια του «KE?»
  • [06] Αυξάνονται κατά 30-40% οι φόροι ακινήτων
  • [07] Άδεια τα φράγματα στα κατεχόμενα
  • [08] Ένας θάνατος και 669 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Κιράν: «Θέλουμε συμμετοχή της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών»
  • [02] Τσαβούσογλου: «Κανείς δεν μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα σύνορα μας»
  • [03] Έρντογαν: «Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει συνομιλίες για την ειρήνη»
  • [04] Συνεχίζονται οι ενέργειες για άρση της ασυλίας της Σεμρά Γκιουζέλ
  • [05] Πάνω από 84 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Τουρκίας
  • [06] Στις 107,530 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν πρόκειται να δει θετικά τα ΜΟΕ που εισηγείται ο ΠτΔ, λέει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (04.02.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν του διαβιβάστηκε κάποια πρόταση σε σχέση με τα πρόσφατα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που εισηγείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να δει θετικά μιαν τέτοια πρόταση ούτως ή άλλως.

    Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του σταθμού την Παρασκευή, ο Τατάρ ανέφερε ότι όπως ελέχθη και στην Γενεύη πέρσι, δεν θα απαντήσουν σε προσεγγίσεις που επηρεάζουν την ουσία του ζητήματος χωρίς την αποδοχή του ισότιμου και κυριαρχικού καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων.

    «Υποβαθμίζουν την ΤΔΒΚ τα ΜΟΕ Αναστασιάδη»

    Υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις που περιέχουν την επιστροφή του Βαρωσιού και ύστερα την μεταβίβαση του «αεροδρομίου» Ερτζιάν στην Τύμπου στα Ηνωμένα Έθνη υποβλήθηκαν με σκοπό την περαιτέρω υποβάθμιση του καθεστώτος της «ΤΔΒΚ» και την παρουσίασή της ως υποτελή διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να προβούν σε υποχωρήσεις από τα δικαιώματά τους που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960.

    Σχολιάζοντας την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, υποστήριξε:

    «Μας καταλαβαίνουν πολύ καλά. Όμως, λένε πρέπει να συμφωνήσετε με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι ισχυροί λόγω της Δημοκρατίας του 1960. Η άλλη πλευρά που βλέπει την Κύπρο ως ελληνικό νησί, έλεγε ‘όχι’ από την αρχή μέχρι το Σχέδιο Ανάν, όμως πάλι τα κατάφεραν και εντάχθηκαν στην ΕΕ [?] Συνεχίζει την στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θεωρεί τον εαυτό της ανώτερο από εμάς και πήρε την στήριξη και της ΕΕ».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι ενώ υπάρχει η Τουρκία, η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να κυριαρχήσει πάνω σε όλους τους πόρους, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η Τουρκία είναι εγγυήτρια τούτου του μέρους και έχει δικά της δικαιώματα. Δεν υπάρχουμε μόνο εμείς εδώ. Είμαστε σε μιαν γεωστρατηγική και διεθνή περιοχή».

    Σημειώνοντας ότι σε κάθε ευκαιρία μεταφέρουν στους ξένους συνομιλητές τους την σημασία των δικαιωμάτων τους που πηγάζουν από την ιστορία, των διεθνών συμφωνιών και της κυριαρχικής ισότητας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το ζήτημα για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να μείνει στην ίδια ολόκληρο το νησί.

    «Μια λύση στο νησί μπορεί να υπάρξει στη βάση της ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού και της θεσμικής συνεργασίας των δύο κρατών. Δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσουμε απ’ αυτό. Έχουμε πίσω μας την στήριξη της Τουρκίας», ισχυρίστηκε.

    Αναφέροντας ότι ουδέποτε υπήρχε μια τέτοια κατανόηση και ενότητα με την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι τώρα πλέον συμπίπτουν οι εθνικές προσδοκίες της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας, ακολουθείται μια πολιτική με πιο πολύ νόημα και δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσουν.

    Σημειώνοντας ότι καθημερινά λαμβάνουν μηνύματα από την Τουρκία και διάφορα κέντρα του κόσμου ότι ακολουθούν σωστή πολιτική, ο Τατάρ επανέλαβε ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα ήταν τόσο αρμονική η συνεργασία τους με την Τουρκία.

    «Μάταιοι οι εξοπλισμοί των Ελληνοκυπρίων»

    Χαρακτηρίζοντας μάταιους τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές επενδύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία λέει σε κάθε περίπτωση πως δεν πρόκειται να επιτρέψει σφετερισμό των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού». Ισχυρίστηκε ότι αυτές οι στρατιωτικές επενδύσεις δεν θα έχουν οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα εκτός από την ένταση στην περιοχή και διερωτήθηκε μέχρι πού θέλει να φτάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά κλιμακώνοντας την ένταση.

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια ισορροπία στην περιοχή και «δύο χωριστά κυρίαρχα και ίσα κράτη», ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Έτσι είναι εδώ και 60 χρόνια. Έστω και αν δεν αναγνωρίζετε τον βορρά, ο τουρκοκυπριακός λαός διοικεί τον εαυτό του. Μετά τις δεκαετίες 1950-60 συνεχίζει με μιαν οικονομία που υπηρετεί τον δικό του λαό. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε, επειδή έγιναν αυτές οι αδικίες. Δεν τίθεται θέμα να καταργηθεί η ΤΔΒΚ με μιαν παγίδα και να μπαλωθούμε σε αυτούς. Μπορούμε να ζήσουμε πιο ήρεμοι, πιο ευημερούντες σε δύο χωριστά κράτη που ζουν πλάι-πλάι. Αυτά τα οποία λέω καθημερινά άρχισαν να γίνονται πιο πολύ αντιληπτά και τα μαθαίνουν οι άνθρωποι. Θεωρώ ότι αυτές οι πληροφορίες θα είναι υπέρ μας».

    «Παραχώρηση κυριαρχίας η επιστροφή Βαρωσιού»

    Ισχυριζόμενος ότι μεταβίβαση του Βαρωσιού στους Ελληνοκύπριους σημαίνει παραχώρηση κυριαρχίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι πρέπει να υπερασπιστούν την θέση τους μέχρι τέλους και να εργαστούν για να ανακάμψει η οικονομία με την στήριξη της «μητέρας πατρίδας».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η πολιτική που εφαρμόζουν στο Βαρώσι τυγχάνει της στήριξης του «λαού», ο Τατάρ είπε ότι πέραν των 400 χιλιάδων ανθρώπων επισκέφτηκαν μέχρι τώρα το Βαρώσι και ισχυρίστηκε:

    «Εμείς εξουσιοδοτήσαμε την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών για να επιστρέψει στους παλιούς κατοίκους την περιουσία τους εκεί. Δεν θα γίνει τίποτα με παρανομία. Σε αυτό οφείλεται και η αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Θα συνεχιστεί μια πολιτική με αυτό τον τρόπο. Οι Ελληνοκύπριοι έρχονται, περιπατούν. Είναι ορθή πολιτική και θα συνεχίσει η αξιοποίηση του μέρους αυτού, η απόδοσή του στην ανθρωπότητα, η ρύθμιση της υποδομής».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Είμαστε έτοιμοι για συνέχιση και ανάπτυξη της συνεργασίας με ΕΕ»

    Η G?ne? (04.02.22) γράφει ότι τηλεδιάσκεψη με τον Μάριο Νάβα, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, πραγματοποίησε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας που θα μπορούσε να γίνει σε διάφορους τομείς και ο Τατάρ ανέφερε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνεργασία με την ΕΕ.

    «Είναι σημαντικό να εμποδιστούν οι οποιεσδήποτε διακρίσεις της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους», υποστήριξε ο Τατάρ και πρόσθεσε ότι «θέση μας είναι προς την κατεύθυνση της συνέχισης και της ανάπτυξης της συνεργασίας μας με την ΕΕ σε διάφορα θέματα όπως το περιβάλλον, η εκπαίδευση, το εμπόριο και ο τουρισμός».

    Σημειώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να παράγει και να εφαρμόσει σχέδια με στόχο την παρεμπόδιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας και στις δύο πλευρές του νησιού, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία της συμμετοχής και της τουρκοκυπριακής πλευράς σε έργα καθαρών πηγών ενέργειας και της πραγματοποίησης επενδύσεων από την ΕΕ στα κατεχόμενα σε έργα πράσινης ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον. «Η περιβαλλοντική ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα», είπε.

    Ισχυριζόμενος ότι το εμπόδιο για δημιουργία συνεργασίας και καλών σχέσεων ανάμεσα στους «δύο λαούς», κατά την έκφρασή του, είναι η συνεχιζόμενη «άδικη απομόνωση» κατά των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ υπενθύμισε την υπόσχεση της ΕΕ στο θέμα της ενασχόλησης με την οικονομική ανισότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί.

    Υποστήριξε ότι η οικονομική ανισορροπία ανάμεσα στις πλευρές θα μπορούσε να ξεπεραστεί με οικονομικές και κοινωνικού περιεχομένου επενδύσεις για ανάπτυξη των υποδομών στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο και ότι αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει μιαν «ισορροπημένη συμφωνία», κατά την έκφρασή του.

    Ο Τατάρ είπε ακόμα ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» αναμένει από την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις που του έδωσε και προέβη σε έκκληση προς την Ένωση να συμβάλει στην λύση και όχι στην αδιαλλαξία, κατά την έκφρασή του.

    Στην δική του παρέμβαση, ο Μάριο Νάβα χαρακτήρισε εποικοδομητική την τηλεδιάσκεψη και εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχιστούν οι επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σουτζούογλου: «Δεν είναι θέμα προτεραιότητας το Κυπριακό»

    Η Halk?n Sesi (04.02.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαϊζ Σουτζούογλου επανέλαβε ότι η επιθυμία του κόμματός του είναι ο σχηματισμός «κυβέρνησης» με 30 ή 42 «βουλευτές» και ότι αν δεν το καταφέρει αυτό θα καταθέσει την «εντολή» που θα του δοθεί. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Σουτζούογλου είπε επίσης ότι η έσχατη λύση θα είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες και απάντησε σε όσους λένε ότι τους δόθηκε το καθήκον της αντιπολίτευσης από το αποτέλεσμα των «εκλογών», υποστηρίζοντας: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μήπως συμμετείχες στις εκλογές για να μείνεις στην αντιπολίτευση;»

    Επαναλαμβάνοντας ότι τα προβλήματα της «χώρας» θα μπορούσαν να λυθούν καλύτερα με 42 «βουλευτές» [24 του UBP και 18 του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ? (CTP)], ο Σουτζούογλου έκανε λόγο για δηλώσεις κάποιων «δεινοσαύρων», όπως τους χαρακτήρισε, που τον λυπούν.

    «Ένας Θεός ξέρει πότε θα λυθεί το Κυπριακό»

    «Μην παρακολουθείτε απ’ έξω. Ελάτε, βάλτε το χέρι σας στην φωτιά. Ελάτε να τα κάνουμε μαζί. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί», ανέφερε και πρόσθεσε:

    «Μάλιστα ας είναι 45 όχι 42 [«βουλευτές»]. [?] Τι δεν μπορούμε να μοιραστούμε; Το Κυπριακό δεν είναι θέμα προτεραιότητας. Ασχοληθήκαμε 50 χρόνια και τι έγινε; Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να προφασίζεται κανείς το Κυπριακό ακόμα. Εκείνο βρίσκεται στο ψυγείο πλέον. Πότε θα λυθεί. Ένας Θεός ξέρει. Η άλλη πλευρά ποτέ δεν θα έχει την θέληση. Δεν πρέπει να προβάλλεται ως πρόφαση αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πιο σταθερή θα είναι μια δικομματική «κυβέρνηση», λέει ο Όζερσαί

    Η Halk?n Sesi (04.02.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι ένας δικομματικός «κυβερνητικός συνασπισμός» θα είναι «πολύ πιο αρμονικός και σταθερός». Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι θα παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο που θα καθορίσει το κόμμα του και αν συμφωνήσουν μπορεί να συμμετάσχουν στην «κυβέρνηση», διότι θέλουν να υπηρετήσουν τον «λαό».

    Σημειώνοντας ότι δεν ξέρει κατά πόσο θα καταστεί δυνατός ο σχηματισμός «κυβέρνησης» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων (UBP και CTP), ο Όζερσαϊ επεσήμανε ότι σε περίπτωση σχηματισμού μιας τέτοιας «κυβέρνησης», το ΗΡ θα την στηρίξει και θα ασκήσει «εποικοδομητική αντιπολίτευση». Ανέφερε ότι είναι δυνατός ο σχηματισμός μιας τέτοιας «κυβέρνησης» αφού τα δύο κόμματα διεξάγουν επαφές, όμως μόνο οι ηγεσίες τους γνωρίζουν κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια συνεργασία.

    Υποστηρίζοντας ότι είναι πιο εύκολο να συνεργαστούν αρμονικά δύο κόμματα και ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των συνεργαζομένων κομμάτων τόσο πιο δύσκολα επιτυγχάνεται η αρμονία, ο Όζερσαϊ είπε ότι στις προσεχείς μέρες θα δουν κατά πόσον η διμερής συνεργασία θα είναι UBP-CTP, UBP-DP ή UBP-HP και πρόσθεσε ότι κάποτε οι 27 «βουλευτές» μπορεί να προσφέρουν μιαν πιο σταθερή «κυβέρνηση» από τους 30 και ότι το σημαντικό είναι η αρμονία μεταξύ των εταίρων.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σε «δημαρχεία» που δεν ανήκουν στο CTP τα κονδύλια του «KE?»

    Η διαδικτυακή εφημερίδα kibrispostasi.com (03.02.22), σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Καμιά διάθεση οικονομικών πόρων για τα δημαρχεία του CTP», γράφει ότι από τα 21,3 εκατομμύρια ΤΛ που ανακοίνωσε ότι έχει παραχωρήσει το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» (KE?) της τουρκικής «πρεσβείας» σε 14 συνολικά «δημαρχεία» στα κατεχόμενα για 19 διαφορετικά έργα, μόνο ένα κονδύλι έχει παραχωρηθεί σε «δημαρχείο» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP).

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του σε στο Twitter, το «KE?» αναφέρεται στη παραχώρηση οικονομικών πόρων προς τα «δημαρχεία» χρησιμοποιώντας ως hashtag την έκφραση «μαζί μεγαλώνουμε».

    Το «KE?» έχει παραχωρήσει κονδύλια στα πιο κάτω «δημαρχεία» στα κατεχόμενα: Καραβά, Πέργαμου, Κώμη Κεπήρ, Άγιος Επίκτητος, Αμμοχώστου, Μόρφου, Σίντα, Τρίκωμου, Λαπήθου, Γαλάτειας, Άσσιας, Τζιάος, Ακανθού και Γιαλούσας.

    (ΑΚ)

    [06] Αυξάνονται κατά 30-40% οι φόροι ακινήτων

    Η K?br?s (04.02.22) γράφει ότι αυξήσεις της τάξης του 30-40% αναμένεται να επιβληθούν στους φόρους ακινήτων που παίρνουν οι «δήμοι». Οι φόροι αυτοί συνδέονται αυτόματα με την αύξηση του κόστους ζωής και η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το «υπουργικό συμβούλιο».

    Ο «πρόεδρος» της λεγόμενης ένωσης δήμων, Μαχμούτ Όζτσιναρ χαρακτήρισε θέμα ρουτίνας αυτή την αύξηση και πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει κάθε τρία χρόνια. Ανέφερε και το εξής: «Αυτό που επιθυμείται τώρα είναι ένας αριθμός ανάμεσα στο 30-40%. Και το κόστος ζωής είναι 37%. Γνωρίζει το υπουργικό συμβούλιο ποιος είναι ο πληθωρισμός και το υπουργικό συμβούλιο θα προβεί σε αξιολόγηση του θέματος».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Άδεια τα φράγματα στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (04.02.22) γράφει ότι τα φράγματα στα κατεχόμενα είναι σχεδόν άδεια, παρά τις άφθονες βροχές που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό σε όλη την Κύπρο.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, από τα 17 φράγματα που υπάρχουν στα κατεχόμενα, τα 4 ξεράθηκαν, τα 3 έχουν τη μισή χωρητικότητα και 1 βρίσκεται κάτω από τον υπερχειλιστή πυθμένα.

    Η στάθμη του νερού σε 17 φράγματα συνολικής χωρητικότητας 14,695,011 κυβικών μέτρων νερού στα κατεχόμενα, μειώθηκε στα 6,755,780 κυβικά μέτρα.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει τον ακόλουθο πίνακα σχετικά με τα φράγματα και την χωρητικότητά τους:

    Oνομα Φράγματος Χωρητικότητα  Ιανουάριος 2021 Όγκος πλήρωσης (m³) %
    Σκυλλούρα           517,167   κάτω από το φράγμα
    Κλεπίνη             444,150   Ανυπολόγιστος
    Κλεπίνη             608,881         573,566                      94,20
    Πενταδάκτυλος       774,575   Ξεράθηκε 0
    Χαμίτ Μάντρες       529,125         174,611                      33,000
    Κυθρέα              296,814   Ξεράθηκε                            0
    Τζιάος              391,880          71,401                      18,22
    Όβγορος             405.025         221,230                      54,62
    Φλαμούδι          1,145,065   Ανυπολόγιστος
    Φώττα               392.250   Ξεράθηκε                            0
    Καραβοστάσι       4,1212,205      2,765,525                      67,10
    Κιόνελι             453,857         256,883                      56.60
    Κανλί               730,294         440,585                      60,33
    Μια Μηλιά           117,390   Ξεράθηκε 0
    Κνώδαρα                 938         613,137                      65,32
    Αγία Ειρήνη       1,468,157       1,189,207                      81,00
    Σύνολο           14,695,011       6,755.780                      45,97
    

    (ΚΣ)

    [08] Ένας θάνατος και 669 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (04.02.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκε ακόμα ένας θάνατος με τελική αιτία την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα αυξήθηκε στα 175.

    Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 12,873 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 669 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Τα κρούσματα βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 313, Κερύνεια 106, Αμμόχωστος 185, Μόρφου 35, Τρίκωμο 16 και Λεύκα 14.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 658 άτομα.

    Μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,428.357 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 57,039 κρούσματα Covid-19, ενώ 51,490 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 5,376 ασθενών, 60 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 5,304 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 12 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 3 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1,354 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Κιράν: «Θέλουμε συμμετοχή της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών»

    Το Ankara Anatolia (04.02.22) μετέδωσε ότι Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν δήλωσε πως η Τουρκία επιθυμεί την συμμετοχή της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

    Ο Κιράν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο «30η επέτειος της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν» που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα από το Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών (SETA).

    Σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών (TDT) δεν μπορεί πλέον να μένει κρυμμένος στο καβούκι του, ο Κιράν είπε:

    «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την οικογενειακή εικόνα στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με τη συμμετοχή στην ΤΔΒΚ. Οι αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη δυναμική που αποκτήθηκε εδώ. Θα έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε πολλά περισσότερα το επόμενο διάστημα».

    (ΚΣ)

    [02] Τσαβούσογλου: «Κανείς δεν μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα σύνορα μας»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (04.02.22), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα σύνορα της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση από τον Βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Καραμπάτ κατά πόσο θωρεί ότι αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων οι συμφωνίες που υπέγραψε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, με το Κατάρ στα οικόπεδα που λέγεται ότι παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε τα εξής:

    «Τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ξεκάθαρα. Η αποφασιστικότητα μας είναι πλήρης στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων της χώρας μας και αυτών της ΤΔΒΚ απέναντι σε κάθε είδους ενέργεια που παραβιάζει τα σύνορα μας άσχετα αν προέρχεται από χώρα ή εταιρεία. Καμιά χώρα ή εταιρεία δεν μπορεί να κάνει έρευνες ή γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την δική μας άδεια. Την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις ανακοινώθηκε ότι η Exxon Mobil και η Κοινοπραξία Qatar Petroleum θα κάνουν έρευνες σε αυτό το οικόπεδο, το Υπουργείο μας εξέδωσε ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ξανά ότι δεν μπορούν να γίνουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδας μας χωρίς να εξασφαλιστεί πρώτα η δική μας έγκριση».

    (ΑΚ)

    [03] Έρντογαν: «Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει συνομιλίες για την ειρήνη»

    Σύμφωνα με την Aksam (04.02.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν επανέλαβε χθες ότι η κρίση μεταξύ Τουρκίας-Ουκρανίας μπορεί να επιλυθεί μέσω διπλωματικών μεθόδων και υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει συνομιλίες, είτε μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών ή και σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να καταστεί δυνατό να τερματιστεί η κρίση.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Έρντογαν αναφέρθηκε στην επέτειο των 30 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να στηρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.

    «Όπως δηλώσαμε και προηγουμένως, η Τουρκία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να τερματιστεί η κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, που αποτελούν για αυτήν δύο φιλικές και γειτονικές χώρες στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε.

    Ανακοινώνοντας την υπογραφή Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, ο Έρντογαν είπε ότι εκτός από αυτή τη συμφωνία που θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, προχώρησαν επίσης και στην υπογραφή ακόμη επτά συμφωνιών που αφορούν στους τομείς του εμπορίου και τελωνείων, της νεολαίας, της φορολογίας, της επιστημονικής έρευνας και ενημέρωσης, των ανώτερων τεχνολογιών, της αεροπορίας και της βιομηχανίας διαστήματος κ.α.

    Χαρακτηρίζοντας την υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ως ιστορικό βήμα, ο Έρντογαν αναφέρθηκε στον όγκο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος ανέρχεται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια και πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Ουκρανία, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του τουρκόφωνου λαού των Τατάρων της Κριμαίας με τους οποίους έχουν ιστορικούς δεσμούς φιλίας. Ανέφερε ότι στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την κατάσταση των ομοεθνών τους, όπως τους αποκάλεσε, καθώς επίσης και κοινά έργα που θα μπορούσαν να γίνουν.

    (ΑΚ)

    [04] Συνεχίζονται οι ενέργειες για άρση της ασυλίας της Σεμρά Γκιουζέλ

    Η Yeni ?afak (04.02.22) γράφει ότι την άρση της ασυλίας της βουλεύτριας του φιλο-Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σεμρά Γκιουζέλ αποφάσισε η Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, η οποία εξέτασε την υπόθεση που αφορά φωτογραφίες της εν λόγω βουλεύτριας με μέλος του ΡΚΚ.

    Η έκθεση για την Γκιουζέλ θα παρουσιαστεί στη Μεικτή Επιτροπή Συνταγματικής Δικαιοσύνης την Τρίτη. Μετά την λήψη της απόφασης στην Επιτροπή, ο φάκελος θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση.

    Ένταση για δηλώσεις άλλης βουλεύτριας

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (04.02.22) γράφει ότι ένταση προκλήθηκε χθες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά τις δηλώσεις της βουλεύτριας του HDP, Όγια Έρσοϊ, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα «έβαλε στο στόχαστρο τη θρησκεία του Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους».

    Αποκαλώντας την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) «αντιδραστική», η Ερσόι είπε: «Η καταστροφή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το όνειρο της επανίδρυσης της οθωμανικής διοίκησης πριν από 500 χρόνια, των σχέσεων της θρησκευτικής κοινότητας πριν από 1500 χρόνια και των ιστοριών της Κεντρικής Ασίας πριν από 2.500 χρόνια».

    Όπως γράφει η εφημερίδα, βουλευτές του ΑΚΡ αντέδρασαν έντονα και επέκριναν την βουλεύτρια του HDP για τις δηλώσεις της.

    (ΚΣ)

    [05] Πάνω από 84 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Τουρκίας

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Αhaber (04.02.22) μετέδωσε ότι το Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας ανακοίνωσε τον ακριβή αριθμό του πληθυσμού της χώρας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι 84,680,273.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 107,530 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Aksam (03.02.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 107,530 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 455,463 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 233 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 88,014.

    Σημειώνεται ότι 92.58% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,52% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 142,522,697 εμβολιασμοί.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Sabah (04.02.22), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της χώρας αποφάσισε όπως από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίσουν να χρησιμοποιούν στην Τουρκία το φάρμακο Molnupiravir, που αποτελεί, όπως είπε, ακόμη ένα μέσο για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID-19.

    Σύμφωνα με τον Κοτζά, το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται ήδη στη Μεγάλη Βρετανία και αποφασίστηκε η χρήση του και στην Τουρκία από την ερχόμενη εβδομάδα σε άτομα άνω των 65 ετών και σε άτομα με χρόνιες ασθένειες.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 4 February 2022 - 13:24:59 UTC