Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 19/2022 28.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Προαναγγέλλουν βήματα για τις δραστηριότητες της UNFICYP μετά το ψήφισμα 2618
  • [02] Πλήρη στήριξη στη δήλωση του καθεστώτος για το ψήφισμα 2618 από το τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [03] Τατάρ: «Θα έρθει η αναγνώριση μια μέρα» - Δεν θα επιστραφεί το Βαρώσι
  • [04] Σουτζούογλου: «Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η οικονομία»
  • [05] Με την Ολλανδή Πρέσβειρα στην Κύπρο συναντήθηκε ο Χαρμαντζί
  • [06] Νέες αγωγές κατά της εφημερίδας Avrupa
  • [07] Δύο θάνατοι και 703 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [08] Υπέβαλε και επίσημα την παραίτηση του από τον προεδρία του TDP ο Όζγιγιτ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του ΣΕΑ
  • [02] Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία-Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουκρανία
  • [03] Επετεύχθη συμφωνία για τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ
  • [04] Στις 82,180 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Προαναγγέλλουν βήματα για τις δραστηριότητες της UNFICYP μετά το ψήφισμα 2618

    Η G?ne? (28.01.22) γράφει ότι με παραβίαση των αρχών και των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών ισοδυναμεί η μη λήψη της συγκατάθεσης της «ΤΔΒΚ» για το ψήφισμα 2618 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) μέχρι την 31η Ιουλίου 2022, σύμφωνα με το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος.

    «Η παραγνώριση από τα ίδια τα ΗΕ της καθοδηγητικής αρχής σε σχέση με το ότι ζητείται η συγκατάθεση όλων των πλευρών που είναι το βασικό στήριγμα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων κατά την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών κλονίζει βαθειά το κύρος των ΗΕ και αμφισβητεί την παρουσία τους στην χώρα μας», υποστηρίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του το λεγόμενο υπουργείο προσθέτοντας και το εξής:

    «Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει ακόμα τις δραστηριότητές της στα εδάφη της ΤΔΒΚ με την καλή μας προαίρεση. Για την συνέχιση της παρουσίας και των επιχειρήσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην χώρα μας χρειάζεται μια νομική ρύθμιση στην οποία θα συμφωνήσουν η ΤΔΒΚ και τα ΗΕ. Λόγω του γεγονότος ότι όλες μας οι εκκλήσεις σε αυτό το θέμα παρέμειναν αναπάντητες, δεν μας έχει απομείνει άλλη επιλογή εκτός από το να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

    Εξάλλου, το λεγόμενο υπουργείο χαρακτηρίζει απαράδεχτη την προσπάθεια επιβολής του μοντέλου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας από το εν λόγω ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, αφού το μοντέλο αυτό «έχασε την ισχύ του, δοκιμάστηκε και εξαντλήθηκε», κατά την έκφρασή του. Ισχυρίζεται επίσης ότι αυτή η προσέγγιση ισοδυναμεί με στήριξη των πολιτικών της ελληνοκυπριακής πλευράς, που αποσκοπεί στο να αναγκάζει τον τουρκοκυπριακό «λαό» να φυλακιστεί σε μιαν διαδικασία ανοικτού τέλους και να ζει σε απομόνωση.

    Προβάλλονται και οι εξής ισχυρισμοί στην δήλωση του λεγόμενου υπουργείου:

    «Προαποφασίζοντας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμποδίζει την επίτευξη μιας αποδεχτής συμφωνίας που θα τύχει ελεύθερης διαπραγμάτευσης με συζήτηση ιδεών εκτός των στεγανών όπως ανέφερε και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Επιπλέον, αυτή η στάση, αντί να φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά, δεν εξυπηρετεί άλλον σκοπό εκτός από το να μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσά τους.

    Οι αποφάσεις σε σχέση με το κλειστό Βαρώσι, που είναι έδαφος της ΤΔΒΚ, λαμβάνονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και επιδεικνύεται απόλυτος σεβασμός στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Είναι χρήσιμο να επαναληφθεί ξανά. Σκοπός της ΤΔΒΚ είναι να παρέχει θεραπεία στις ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις των Ελληνοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής, εκ μέρους της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών (ΤΜΚ) που συστάθηκε στο πλαίσιο αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Παρά ταύτα, στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ χρησιμοποιήθηκαν αχρείαστες εκφράσεις σε σχέση με το κλειστό Βαρώσι. Αυτές οι εκφράσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν δίνεται σημασία στον σεβασμό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και ότι επιδιώκεται μόνο η λήψη μεροληπτικής, πολιτικής απόφασης.

    Η ένταση στο νησί και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αποτέλεσμα των μονομερών και παράνομων δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς που συνεχίζονται αδιάκοπα. Αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα της γνωστής πολιτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς να κλιμακώνει την ένταση οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί στην Ανατολική Μεσόγειο, παράλληλα με τα πολυβολεία που τοποθέτησε κατά μήκος των συνόρων και στη νεκρή ζώνη. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο πως απειλούν την ασφάλεια και την σταθερότητα οι μονομερείς δραστηριότητες στην οποίες προβαίνει σε σχέση με τους φυσικούς πόρους, στους οποίους είναι συνέταιρος και ο τουρκοκυπριακός λαός. Είναι απαράδεχτο το γεγονός ότι το ΣΑ του ΟΗΕ δεν καταδικάζει αυτές τις προκλητικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η μονομερής στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα του σφετερισμού των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού και της συνέχισης των μονομερών δραστηριοτήτων της.

    Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου σαν να είναι δήθεν ‘ο εκπρόσωπος ολόκληρου του νησιού’. Η πιο ρεαλιστική προσέγγιση θα είναι να γίνει αποδεχτή εκ μέρους ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του ΣΑ του ΟΗΕ, η πραγματικότητα ότι στο νησί υπάρχουν δύο κυρίαρχα ίσα κράτη και δύο λαοί».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Πλήρη στήριξη στη δήλωση του καθεστώτος για το ψήφισμα 2618 από το τουρκικό ΥΠΕΞ

    Ο παράνομος Bayrak (28.01.22, brtk.net) μεταδίδει ότι πλήρη στήριξη εξέφρασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην δήλωση στην οποία προέβη το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος για το ψήφισμα 2618 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) μέχρι την 31η Ιουλίου 2022.

    Στη δήλωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι, παρ’ όλες τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις που έγιναν κατά την λήψη της εν λόγω απόφασης, πάλι δεν λήφθηκε η συγκατάθεση των «αρχών της ΤΔΒΚ», κατά παράβαση των κανόνων και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, όπως ισχυρίζεται.

    Υποστηρίζει και το εξής του τουρκικό υπουργείο:

    «Αποφεύχθηκε με επιμονή μέχρι σήμερα μια νομική ρύθμιση, όμως η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ μπόρεσε να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στο πλαίσιο της προσέγγισης καλής βούλησης των αρχών της ΤΔΒΚ. Είναι πλήρης η στήριξή μας στα βήματα που θα κάνουν στο εξής οι αρχές της ΤΔΒΚ πάνω σε αυτό το θέμα».

    Στην δήλωση του τουρκικού υπουργείου προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός ότι το ΣΑ του ΟΗΕ από τη μία λέει ότι οι πλευρές στο νησί πρέπει να βρουν λύση και από την άλλη επιχειρεί να επιβάλει ένα μοντέλο λύσης που δοκιμάστηκε για περίοδο πέραν των 50 χρόνων, αναλώθηκε, αποδείχθηκε πως δεν φέρνει αποτέλεσμα και δεν εκφράζει την συγκατάθεση της μίας πλευράς.

    Η στάση αυτή χαρακτηρίζεται «αποκομμένη από τις πραγματικότητες και αντιφατική» από το τουρκικό υπουργείο, το οποίο αναφερόμενο στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ισχυρίζεται ότι αποτελεί παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων η επίκριση των βημάτων που έκαναν οι «αρχές της ΤΔΒΚ» σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο.

    Αναφερόμενο στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό υπουργείο χαρακτηρίζει παράδειγμα δύο μέτρων και δύο σταθμών την παραγνώριση των μονομερών βημάτων της ελληνοκυπριακής πλευράς που αυξάνουν την ένταση και αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, κατά την έκφρασή του.

    «Για να καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στην Κύπρο, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και την διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει μιαν ειλικρινή και εποικοδομητική στάση που βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί και για τον σκοπό αυτό να κατοχυρώσει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς που είναι κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού», υποστηρίζει η ανακοίνωση.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Θα έρθει η αναγνώριση μια μέρα» - Δεν θα επιστραφεί το Βαρώσι

    Η G?ne? (28.01.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο που ζουν πλάι-πλάι και πρόσθεσε ότι «μια μέρα θα έρθει η αναγνώριση» για το κατοχικό καθεστώς, αφού «ο κόσμος δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα».

    Σε διάλεξη στο πανεπιστήμιο του Κάισερι (Καισάρεια) με θέμα «Ο ρόλος της ΤΔΒΚ στην Γαλάζια Πατρίδα», ο Τατάρ ανέφερε ότι το σημαντικό για τους ίδιους είναι η διαιώνιση του έθνους και η συνέχιση της ύπαρξής τους ως Τουρκοκύπριοι, προσθέτοντας ότι όραμά τους είναι μια πιο ισχυρή «ΤΔΒΚ».

    Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι τουλάχιστον τόσο κυρίαρχοι στο νησί όσο και οι Ελληνοκύπριοι και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεχτή η πρόταση που προνοεί επιστροφή του Βαρωσιού σε αντάλλαγμα με το αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού αφορά την πολιτική των «δύο κυρίαρχων ίσων κρατών» και επανέλαβε ότι μέχρι τώρα επισκέφτηκαν την περίκλειστη πόλη γύρω στις 400 χιλιάδες άτομα.

    Δεν πρόκειται να επιστραφεί το Βαρώσι, αφού αυτό είναι θυσία από την κυριαρχία, ισχυρίστηκε ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι «η ουσία του κυπριακού ζητήματος είναι ο αγώνας για κυριαρχία».

    Υποστηρίζοντας ότι αυτό που τους αρμόζει είναι να αναπτύξουν περισσότερο το «κράτος» τους και να προστατεύσουν την θέση τους και τα εθνικά τους συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υποστηρίζει την πολιτική του το 65% των «βουλευτών» που εξελέγησαν στις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου 2022 στα κατεχόμενα.

    «Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω», είπε προσθέτοντας ότι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για μιαν μόνιμη, δίκαιη, βιώσιμη και συνολική συμφωνία.

    Ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους φάνηκε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία στη βάση του συνεταιρισμού και χαρακτήρισε πολιτική «όχι δύο μέτρων και δύο σταθμών, αλλά τριών μέτρων και τριών σταθμών» το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που, όπως ισχυρίστηκε, δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους.

    «Δεν μπορέσαμε να γίνουμε πρωταγωνιστές, δεν θεωρηθήκαμε άνθρωποι», υποστήριξε ισχυριζόμενος ότι θεωρούνται πρωταγωνιστές όταν αγωνίζονται μαζί με την Τουρκία.

    Είπε ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν επιβαλλόμενες λύσεις και επανέλαβε εκ νέου τον ισχυρισμό περί ύπαρξης δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο.

    «Θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων»

    Στο μεταξύ, μιλώντας σε συνάντηση με βετεράνους της τουρκικής εισβολής στο Δημαρχείο της Καισάρειας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αν θα υπάρξει μια συμφωνά με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας στην Κύπρο, αυτή θα μπορούσε να είναι με ίση κυριαρχία, με «θεσμική συνεργασία» δύο χωριστών κρατών που ζουν πλάι-πλάι.

    Πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί οπωσδήποτε η ύπαρξη των εγγυήσεων και των στρατευμάτων της Τουρκίας στο νησί και ότι «το παιχνίδι που παίζεται στις διαπραγματευτικές διαδικασίες είναι να εκδιωχθεί η Τουρκία από την Κύπρο».

    Είπε ότι σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά, η συμφωνία θα είναι ο τερματισμός των εγγυήσεων της Τουρκίας και η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. «Αυτή η συμφωνία θα είναι το τέλος των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι με την εκλογή του προέκυψε μια νέα πολιτική η οποία υποστηρίζεται πλήρως από την Τουρκία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ύπαρξη της «ΤΔΒΚ» ως κράτος για να συνεχίσει η κυριαρχία της Τουρκίας ως η μεγαλύτερη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου στην Γαλάζια Πατρίδα.

    Σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο καθήκον τους είναι η αναβάθμιση του στάτους της «ΤΔΒΚ» και η υπόσχεση ενός πιο θετικού μέλλοντος στον λαό», ο Τατάρ απευθύνθηκε στους βετεράνους υποστηρίζοντας ότι αυτό θα είναι η επιβράβευση του αγώνα τους.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σουτζούογλου: «Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η οικονομία»

    Η K?br?s (28.01.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό με ποιον θα σχηματίσουν την νέα «κυβέρνηση», όμως χρειάζεται μια «κυβέρνηση» που δεν θα αντιμετωπίζει πρόβλημα απαρτίας στην «βουλή».

    «Στόχος μας είναι μια κυβέρνηση με μακρά διάρκεια ζωής», είπε σε συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί ύπαρξης ήδη συμφωνίας του UBP με συγκεκριμένα κόμματα για σχηματισμό «κυβέρνησης».

    Σημειώνοντας ότι προτεραιότητα της νέας «κυβέρνησης» θα είναι η οικονομία και η ευημερία του «λαού», ο Σουτζούογλου είπε ότι πρέπει να τεθεί στο τραπέζι και το θέμα του ηλεκτρισμού, αφού δεν είναι «βιώσιμα και αποδεχτά» τα όσα συμβαίνουν στον τομέα αυτό.

    Σύμφωνα με τον Σουτζούογλου, θα χρειαστεί συμπληρωματικός «προϋπολογισμός» διότι δεν είχε προβλεφθεί ότι το κόστος ζωής θα αυξανόταν κατά 37,26% και δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν με τον υφιστάμενο «προϋπολογισμό». Πρόσθεσε ότι μια από τις πρώτες δουλειές της νέας «κυβέρνησης» θα είναι ο συμπληρωματικός «προϋπολογισμός».

    «Εκ των ων ουκ άνευ σχέσεις με Τουρκία»

    Χαρακτηρίζοντας εκ των ων ουκ άνευ τις σχέσεις τους με την Τουρκία, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι ήταν πολύ θετική η επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Άγκυρα και επιδείχθηκε αποφασιστικότητα να εργαστούν με εντατικούς ρυθμούς για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των «δύο χωρών».

    Σημειώνοντας ότι όλοι οι αξιωματούχοι στην Άγκυρα τον υποδέχτηκαν με «ζεστή φιλία», ο Σουτζούογλου επανέλαβε ότι στις συναντήσεις του συζήτησε την οικονομική κατάσταση, τα προβλήματα και τις πρόσφατες εξελίξεις στην «ΤΔΒΚ». Είπε ότι ζήτησε περισσότερη προθεσμία και ότι το αίτημά του αντιμετωπίστηκε με κατανόηση.

    Πρόσθεσε ότι μετά τον σχηματισμό της «κυβέρνησης» θα μεταβούν εκ νέου στην Άγκυρα και θα εργάζονται έχοντας το ένα πόδι στην κατεχόμενη Λευκωσία και το άλλο στην Άγκυρα.

    Σύμφωνα με τον Σουτζούογλου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγγίπ Έρντογαν αγαπά πολύ την «ΤΔΒΚ» και ενδιαφέρεται γι’ αυτήν. «Αποδίδει ξεχωριστή αξία στον δρόμο της επίλυσης των προβλημάτων στην ΤΔΒΚ, ενεργεί πολύ γρήγορα. Και αυτό μας έκανε πολύ αισιόδοξους και χαρούμενους», πρόσθεσε.

    Κυπριακό

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σουτζούογλου υποστήριξε ότι η απόφαση για τη θέση των «δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών» λήφθηκε από την «ΤΔΒΚ» και την Τουρκία μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ και πρόσθεσε ότι το UBP στηρίζει πλήρως αυτή την απόφαση, «διότι σπαταλήσαμε μιαν γενιά με την ιστορία της ομοσπονδίας που συζητάμε εδώ και 50 χρόνια, όμως δεν διανύσαμε την παραμικρή απόσταση και κανείς δεν αντέχει άλλα 50 χρόνια». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «[?] Έγινε το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. Αυτή που επιβραβεύθηκε ήταν πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά που είπε ‘όχι’ και αυτή που τιμωρήθηκε ήταν η τουρκική πλευρά. Στο Κραν Μοντάνα που τελείωσαν όλα, η Τουρκική Δημοκρατία δοκίμασε κάθε είδους άνοιγμα, τα πάντα σκεφτόμενη ότι θα υπάρξει συμφωνία, όμως ο Ελληνοκύπριος ηγέτης έφυγε από το τραπέζι. Επομένως, έγινε φανερό ότι αυτός ο δρόμος είναι πλέον κλειστός, είναι ένα παιχνίδι, είναι σπατάλη χρόνου. Όμως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κωλυσιεργεί τα παιδιά μας με αυτά τα παιχνίδια και να κάνει τους ανθρώπους μας να μεταναστεύουν στο εξωτερικό [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Με την Ολλανδή Πρέσβειρα στην Κύπρο συναντήθηκε ο Χαρμαντζί

    Σύμφωνα με τη Vatan (28.01.22), o δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί συναντήθηκε χθες με την Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο, Elke Merks-Schaapveld.

    Κατά τη συνάντηση, ο Χαρμαντζί ενημέρωσε την Ολλανδή Πρέσβειρα σχετικά με τις δικοινοτικές επαφές μεταξύ των πλευρών που διεξάγονται για το Κυπριακό, τις σχέσεις του δημαρχείου της κατεχόμενης Λευκωσίας με το Δημαρχείο Λευκωσίας, τις διεθνείς δραστηριότητες του δημαρχείου της κατεχόμενης Λευκωσίας και τις υπηρεσίες του, καθώς και για τα σχέδια της ΕΕ στα οποία συμμετέχει το ίδιο.

    Κατά τη συνάντηση, ο Χαρμαντζί τόνισε την ανάγκη όπως η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρήσουν τις αποφάσεις που λήφθηκαν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 24 Απριλίου 2004, που αφορούν στην άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και στην οικονομική τους ανάπτυξη κατά τρόπο που θα συμβάλει στην επανένωση του νησιού.

    Ο Χαρμαντζί υποστήριξε επίσης ότι χρειάζεται να διευρυνθεί το πρόγραμμα στήριξης για τους Τουρκοκύπριους, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και να συσταθεί ένας μηχανισμός για παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στα κράτη μέλη.

    Ο Χαρμαντζί ενημέρωσε επίσης την Ολλανδή Πρέσβειρα για τις προσπάθειες που καταβάλλει το δημαρχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας για εκτέλεση σημαντικών έργων.

    (ΑΚ)

    [06] Νέες αγωγές κατά της εφημερίδας Avrupa

    H Avrupa (28.01.22), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Φρενίτιδα αγωγών κατά της εφημερίδας μας Αvrupa», γράφει ότι χθες η λεγόμενη αστυνομία καταχώρησε ακόμη τρείς αγωγές εναντίον της εφημερίδας και συγκεκριμένα εναντίον των δημοσιογράφων Σιενέρ Λεβέντ, Μεχμέτ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

    Ταυτοχρόνως, η «αστυνομία» κατέθεσε αγωγή και εναντίον του δημοσιογράφου Χασάν Ουλάς Αλτιόκ για άρθρο του που δημοσίευσε σε σελίδα σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης και αναδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η φωτογραφία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν που δημοσιεύεται στην ίδια σελίδα που δημοσιεύθηκε το άρθρο του Αλτιόκ, δεν έχει καμιά σχέση με αυτό.

    Η αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου της εφημερίδας Μεχμέτ Λεβέντ καταχωρήθηκε για άρθρο του ημερομηνίας 9 Απριλίου 2021, το οποίο είχε ως τίτλο «Μην μεγαλώνεις Τατάρ, υπάρχει πιο μεγάλος από εσένα, ο Ταγγίπ». Σε αυτή την υπόθεση, καταχωρήθηκαν επίσης αγωγές και εναντίον των Σιενερ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

    Οι αγωγές που καταχωρήθηκαν φέρουν ως δικαιολογητικό ότι γίνεται προσπάθεια για διατάραξη των ειρηνικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» και για υποτίμηση, προσβολή και ρητορική μίσους κατά του Προέδρου Έρντογαν.

    (ΑΚ)

    [07] Δύο θάνατοι και 703 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Vatan (28.01.22), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν δύο θάνατοι με τελική αιτία την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα αυξήθηκε στα 167.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες διενεργήθηκαν 16.465 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 703 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Οι μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 313, Κερύνεια 123, Αμμόχωστος 166, Μόρφου 46, Τρίκωμο 29 και Λεύκα 26.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 754 άτομα.

    Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5.311.693 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 53.026 κρούσματα Covid-19, ενώ 47.861 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 5000 ασθενών, 56 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 4933 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 11 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 27 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1353 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΑΚ)

    [08] Υπέβαλε και επίσημα την παραίτηση του από τον προεδρία του TDP ο Όζγιγιτ

    Σύμφωνα με την Kibrispostasi.com (28.01.22), o πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ ανακοίνωσε ότι υπέβαλε ψες και επίσημα την παραίτηση του ενώπιον της κεντρικής επιτροπής του κόμματος του, μετά την αποτυχία του κόμματος του να περάσει το «εκλογικό μέτρο» και να καταφέρει να εισέλθει στη «βουλή».

    Η παραίτηση του Όζγιγιτ θα τύχει αξιολόγησης στη διευρυμένη κεντρική επιτροπή του κόμματος κατά την επόμενη συνεδρία που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη και θα καθορίσει την πορεία του κόμματος καθώς επίσης και το επόμενο συνέδριο.

    Στις δηλώσεις του ο Όζγιγιτ παραδέχθηκε ότι η στάση του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προτίμησε να τηρήσει «σιγής ιχθύος» κατά την «προεκλογική περίοδο», επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το «εκλογικό αποτέλεσμα», αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν σωστό να καταλογιστεί στον Μουσταφά Ακιντζί η αποτυχία του κόμματος να περάσει το «εκλογικό μέτρο».

    Είπε ακόμη ότι με βάση το καταστατικό του κόμματος, μετά την παραίτηση του προέδρου του θα πρέπει να πάει σε συνέδριο εντός 45 ημερών. Εξήγησε ότι κατά την χθεσινή συνεδρία της κεντρικής επιτροπής συζητήθηκε το πώς θα πορευθεί το κόμμα και πρόσθεσε ότι ένα από τα ενδεχόμενα είναι να αναλάβει προσωρινά την ηγεσία του κόμματος, ο γενικός γραμματέας, ο οποίος θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριο και το άλλο ενδεχόμενο είναι να παραιτηθούν όλοι και να εκλεγεί νέα κεντρική επιτροπή.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία του κόμματος ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμετ Χαρμαντζί, ο Όζγιγιτ απάντησε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος ο Χαρμαντζί και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί πως ο Χαρμαντζί είναι ένας από εκείνους που θα μπορούσαν να σουλουπώσουν το κόμμα και να το ανορθώσουν.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του ΣΕΑ

    Η Yeni ?afak (28.01.22) αναφέρεται στην χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν .

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση, η οποία ήταν η πρώτη για το τρέχον έτος και διήρκεσε 4 ώρες και 45 λεπτά, τονίζεται ότι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Το ΣΕΑ κάλεσε επίσης τα δύο μέρη να μειώσουν την ένταση με κοινή λογική.

    Στη ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι στη συνάντηση, αξιολογήθηκαν όλες οι πτυχές των πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων που ήταν σημαντικές για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας το 2021, οι πιθανές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν το 2022 και οι δραστηριότητες που πρέπει πραγματοποιηθούν σε αυτό το πλαίσιο.

    Έκκληση στην Ελλάδα για διάλογο

    Στην ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση στην Ελλάδα, «η οποία αλόγιστα παραβιάζει και διαστρεβλώνει το διεθνές δίκαιο και επιμένει να εξοπλίζει τα νησιά κατά παράβαση των συνθηκών», όπως ισχυρίζεται το ΣΕΑ, να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο και συνεργασία.

    Τονίζεται τέλος «η αποφασιστικότητα της Τουρκία να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

    (ΚΣ)

    [02] Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία-Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουκρανία

    Η Yeni ?afak (28.01.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμήρ Πούτιν στην Τουρκία και είπε: «Αυτό που θέλουμε είναι να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών (Ρωσίας και Ουκρανίας). Η ένταση δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση, ο διάλογος να συνεχιστεί. Ο κ. Πούτιν θα ορίσει ημερομηνία για την επίσκεψή του στην Τουρκία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου».

    Ο Τσαβούσογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Εξωτερικών, Γαλλοφωνίας και Κεντροαφρικανών του Εξωτερικού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Sylvie Baipo Temon, στην Άγκυρα.

    Συνομιλία Τσαβούσογλου με Αμερικανό ΥΠΕΞ

    Σχετικά με την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως ενώ η Τουρκία μετέφερε τις σκέψεις της για την ανάγκη αποτροπής της σύγκρουσης τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ουκρανία, μοιράστηκε τις σκέψεις αυτές και σε διεθνείς πλατφόρμες. «Μία από αυτές είναι το ΝΑΤΟ. Είχαμε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (Antony Blinken). Μοιραστήκαμε αυτές τις σκέψεις σε αυτές τις συναντήσεις», είπε.

    Επιβεβαιώνει την επίσκεψη Πούτιν το Κρεμλίνο

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (28.01.22) γράφει ότι μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι προσκάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο στην Τουρκία, με στόχο να έρθουν κοντά οι ηγέτες Ουκρανίας και Ρωσίας, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου και θα επισκεφθεί την Τουρκία.

    Στις 3 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία ο Ερντογάν

    Τέλος, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (28.01.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις 3 Φεβρουαρίου. Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.

    (ΚΣ)

    [03] Επετεύχθη συμφωνία για τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ

    Η Yeni ?afak (28.01.22) γράφει ότι το Κατάρ ανακοίνωσε ότι οι μεταβατικές κυβερνητικές αντιπροσωπείες του Κατάρ, της Τουρκίας και των Ταλιμπάν συμφώνησαν σε ορισμένα βασικά ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση και τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι τα μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των συνομιλιών και σημειώθηκε ότι ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί στην Ντόχα την επόμενη εβδομάδα.

    (ΚΣ)

    [04] Στις 82,180 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Αk?am (27.01.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 82,180 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 424,164 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 174 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 83,225.

    Σημειώνεται ότι 92.45% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,32 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 141,416,957 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 28 January 2022 - 17:47:06 UTC