Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-12-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 246/2021 21.12.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συμφωνία μόνο στη βάση της συνεργασία δύο κυρίαρχων ξεχωριστών κρατών, υποστηρίζει εκ νέου ο Τατάρ
  • [02] «Μόνο την Τουρκία εμπιστεύομαι», δηλώνει ο Τατάρ
  • [03] Ερτουγρούλογλου: «Στο Πακιστάν μας μεταχειρίζονται ως αναγνωρισμένο κράτος»
  • [04] Έρχουρμαν: «Η φόρμουλα για τη λύση του Κυπριακού είναι η ομοσπονδία»
  • [05] Ο Ιζτζιάν καλεί τον Τουρκοκυπριακό «λαό» να μποϊκοτάρει τις «εκλογές»
  • [06] Το αριστερό Κίνημα ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει κανένα κόμμα στις «εκλογές»
  • [07] Έρευνα CMIRS: «Δυστυχισμένοι και σε δυσχερή οικονομική κατάσταση οι Τουρκοκύπριοι»
  • [08] Ένας θάνατος και 142 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μέτρα για την οικονομία εξήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν-Κερδίζει έδαφος μετά τις εξαγγελίες η λίρα
  • [02] Τούρκος Υπουργός Οικονομικών: Νικητής θα είναι η Τουρκική οικονομία
  • [03] Τσαβούσογλου: Ξεκινούν πτήσεις στην Αρμενία στο πλαίσιο εξομάλυνσης των σχέσεων
  • [04] Συνάντηση με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος είχε ο Κιλιστντάρογλου-Επέκριναν την τουρκική κυβέρνηση για την οικονομία
  • [05] Στις 18,762 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συμφωνία μόνο στη βάση της συνεργασία δύο κυρίαρχων ξεχωριστών κρατών, υποστηρίζει εκ νέου ο Τατάρ

    Υπό τον τίτλο «Δεν εξαπατόμαστε», η G?ne? (21.12.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι το Κυπριακό ζήτημα είναι πάντα στην ατζέντα της Τουρκίας, υπενθύμισε την απάντηση που έδωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι στην επιστολή, που στάλθηκε το 1964 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Μπέινς Τζόνσον για να εμποδίσει την απόβαση της Τουρκίας στην Κύπρο, «Εμείς δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στη σφαγή των ομοεθνών μας στην Κύπρο» και διατύπωσε εκ νέου ότι η Τουρκία πάντα βρίσκεται στο πλευρό τους.

    Σε δηλώσεις του κατά την συνάντηση με τον αρχηγό του Μεγάλου Ενωτικού κόμματος (BBP), Μουσταφά Ντεστιτζί, και αντιπροσωπείας του, που βρίσκονται στα κατεχόμενα, ο Τατάρ δήλωσε ότι ο Τουρκοκυπριακός «λαός» πάντα εμπιστεύεται την μητέρα πατρίδα με τους αδιάρρηκτους δεσμούς, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των «εθνικών τους αγώνων», αρκετοί θυσιάστηκαν και έπεσαν μάρτυρες έναντι των απάνθρωπων θηριωδιών, που διέπραξαν το ελληνο-ελληνοτουρκικό δίδυμο.

    Ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι, που διώχθηκαν από 103 χώρια, ήταν καταδικασμένοι να ζουν σε θύλακες για δεκάδες χρόνια, ο Τατάρ ανέφερε τα εξής:

    «Αντιστεκόμασταν, γιατί γνωρίζαμε ότι οι Μεχμετζήδες [Τούρκοι στρατιώτες], η Τουρκία θα ερχόταν μια ημέρα».

    Σημειώνοντας ότι παρόλα τα «εμπάργκο» και όλους τους «περιορισμούς» συνεχίζουν να ενδυναμώνουν περαιτέρω το «κράτος» τους με την στήριξη της Τουρκίας και να αγωνίζονται για την υπεράσπιση των διεθνών συμφερόντων τους, που είναι συνδεδεμένα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ διατύπωσε εκ νέου τον ισχυρισμό του, ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να διασφαλιστεί μόνο με την συνεργασία δύο ξεχωριστών, κυρίαρχων, ίσων κρατών, που ζουν πλάι-πλάι και ότι ποτέ δεν θα εξαπατηθούν από το παιγνίδι της ομοσπονδίας, που προβλέπει μια δομή, στην οποία η πλειοψηφία θα διοικεί την μειονότητα καθώς και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα και τις οικονομικές δυσκολίες, που είναι συνυφασμένα με την πανδημία, με τη στήριξη της Τουρκίας με αρμονία και αλληλεγγύη.

    Σημειώνοντας ότι βρίσκεται στην «ΤΔΒΚ» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «εβδομάδα αγώνα και μνήμης μαρτύρων 21-25 Δεκεμβρίου», ο αρχηγός του BBP, Μουσταφά Ντεστιτζί, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την στήριξή του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για τις προσπάθειες που καταβάλλει για μια ασφαλή και εύπορη ζωή, που σέβεται τις ευαισθησίες τόσο του «λαού», που ζει στην «ΤΔΒΚ», όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας. Καταληκτικά, ο Ντεστιτζί υποστήριξε ότι «είναι ένας έθνος, δύο κράτη, όπως είναι με το Αζερμπαϊτζάν και τις άλλες τουρκικές δημοκρατίες».

    (ΔΨ)

    [02] «Μόνο την Τουρκία εμπιστεύομαι», δηλώνει ο Τατάρ

    Η Halk?n Sesi (21.12.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν ξεχάσαμε, δεν θα ξεχάσουμε» αναφέρεται στην κηδεία των οστών των 11 παιδιών, που εντοπίστηκαν σε μαζικούς τάφους μετά από 47 χρόνια μετά τις ανασκαφές και οι οποίοι τακτοποιήθηκαν από την Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοουμένους.

    Τα 11 παιδιά δολοφονήθηκαν από Ελληνοκύπριους κατά τις σφαγές τον Αύγουστο του 1974 στα χωριά Μαράθα και Σανταλάρη.

    Σε δηλώσεις του στη κηδεία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα, μέρα πόνου υποστηρίζοντας ότι η ανθρωπότητα δεν έζησε ίσως ξανά στην ιστορία της τέτοιο ανθρωπιστικό δράμα αφού οι δολοφονίες, όπως υποστήριξε είχαν στόχο να αφανίσουν τον Τουρκοκυπριακό λαό.

    Υποστηρίζοντας ότι μετά το 1974 ο Τουρκοκυπριακός «λαός» συνεχίζει να βιώνει τον πόνο και την αδικία αφού συνεχώς βρίσκεται κάτω από την «επιβολή εμπάργκο» και σε απομόνωση, ο Τατάρ ανέφερε ότι είναι για αυτό που ο ίδιος δεν εμπιστεύεται κανένα παρά μόνο την Τουρκία και είναι για αυτό που στηρίζει σθεναρά τη συνέχιση των «ντε φάκτο και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας» και τη συνέχιση της ύπαρξης του Τουρκικού στρατού στο νησί.

    (ΑΚ)

    [03] Ερτουγρούλογλου: «Στο Πακιστάν μας μεταχειρίζονται ως αναγνωρισμένο κράτος»

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι το Πακιστάν αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ότι η «ΤΔΒΚ» υπάρχει, υποστηρίζοντας ότι «παρατηρούν πως εκεί τυγχάνουν μεταχείρισης ως ενός αναγνωρισμένου κράτους», γράφει η Vatan (21.12.21).

    Σε συνέντευξη Τύπου στη λεγόμενη αντιπροσωπεία της «ΤΔΒΚ» στο Ισλαμαμπάντ, ο Ερτουγρούλογλου, υποστηρίζοντας ότι δεν ακολουθούν μια πολιτική αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», επανέλαβε ότι αυτή την στιγμή υπερασπίζονται το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη με ισότιμο διεθνές καθεστώτος.

    Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι η αναγνώριση θα έλθει από το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι η «ΤΔΒΚ» δεν έχει αίτημα αναγνώρισης από το Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    Σημειώνοντας ότι το θέμα αναγνώρισης θα έλθει στην ημερήσια διάταξη μετά την αποδοχή της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων κρατών στο νησί, ο Ερτουγρούλογλου είπε τα εξής: «Το καλύτερο παράδειγμα ύπαρξης της ΤΔΒΚ είναι το Πακιστάν. Εκεί μας μεταχειρίζονται ως ένα αναγνωρισμένο κράτος».

    Αναφέροντας ότι αναμένουν το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να ολοκληρώσει την αναζήτηση εάν υπάρχει έδαφος ή όχι για την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε τα εξής:

    «Πρώτο, μετά τη συνάντηση στην Γενεύη, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι δεν υπάρχει έδαφος, αλλά δεν θα το ανακοινώσω. Δεύτερον, δήλωσε ότι θα καλέσει μια δεύτερη συνάντηση και θα καθορίσει εκεί εάν υπάρχει τελικά κοινό έδαφος. Ακόμη δεν κάλεσε. Τον περιμένουμε».

    Υποστηρίζοντας εκ νέου ότι η πολιτική της διεθνούς κοινότητας για «ένα αναγνωρισμένο κράτος στο νησί» πρέπει να τερματισθεί, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε τα εξής:

    «Στο νησί υπάρχουν δύο ίσα κυρίαρχα κράτη. Το ένα είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, που αναγνωρίζετε, το άλλο είναι το κράτος που δεν αναγνωρίζετε, εμείς. Εάν γίνουν συνομιλίες στο μέλλον στη βάση αυτών των δύο κρατών, τότε θα συμμετάσχουμε. Διαφορετικά δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση».

    Στη συνέχεια, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις συνομιλίες στη βάση του ομοσπονδιακού μοντέλου, προειδοποιώντας τη διεθνή κοινότητα ότι εάν συνεχίσει να μεταχειρίζεται την ελληνοκυπριακή πλευρά ως «Κυπριακή Δημοκρατία» και την «ΤΔΒΚ» ως μέρους αυτής, τότε δεν τίθεται θέμα έναρξης συνομιλιών.

    Υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν ανάμεσα σε δύο ίσα και κυρίαρχα κράτη, ο Ερτουγρούλογλου σημείωσε πόσο περισσότερο τα Ηνωμένα Έθνη θα επιμένουν σε «λανθασμένους ορισμούς».

    Υπενθυμίζοντας ότι συμμετέχουν εδώ και χρόνια σε συναντήσεις της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) και ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη, ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι αυτή δεν είναι κριτική, αλλά μια πραγματικότητα για την κατάσταση.

    Ισχυριζόμενος ότι ελλοχεύει μια πραγματική απειλή στο θέμα μετατροπής του νησιού σε έναν ελληνοκυπριακό νησί και τους Τούρκους σε μια μειονότητα, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλουν σε αυτό το σενάριο.

    Συγχαίροντας το Πακιστάν για την προσέγγιση του προς το Κυπριακό πρόβλημα, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Το Πακιστάν, εκτός της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, είναι η μόνη χώρα που έχει θετική και ορθή προσέγγιση για την Κύπρο και τις πραγματικότητες του Κυπριακού προβλήματος. Ευελπιστώ ότι κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Πακιστάν».

    Χαρακτηρίζοντας το θέμα του Κασμίρ ως ένα μοναδικό και περίπλοκο ζήτημα, ο Ερτουγρούλογλου είπε καταληκτικά ότι και «ο λαός του Κασμίρ υποφέρει εξαιτίας της διεθνούς αδικίας και των λανθασμένων ορισμών».

    (ΔΨ)

    [04] Έρχουρμαν: «Η φόρμουλα για τη λύση του Κυπριακού είναι η ομοσπονδία»

    Σύμφωνα με την Detay (21.12.21), ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν επανέλαβε χθες σε δηλώσεις του ότι η στάση του κόμματος του όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλους και σημείωσε ότι η φόρμουλα για τη λύση του Κυπριακού σε αυτή τη χώρα είναι αυτή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του K?br?s TV στα κατεχόμενα, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι όλοι υποψήφιοι του κόμματος του για τις «εκλογές» στηρίζουν τη θέση ότι η βάση για τη λύση του Κυπριακού είναι η ομοσπονδία.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας των λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόζονται, ο Έρχουρμαν είπε ότι κάθε χώρα έχει ανάγκη από εξωτερικούς οικονομικούς πόρους για να μπορεί να επιβιώσει. «Η εξωτερικοί πόροι της ΤΔΒΚ προέρχονται από την Τουρκία και την ΕΕ. Από την ΕΕ λαμβάνουμε 30 εκ. Ευρώ το χρόνο. Αυτός που εμείς υποστηρίζουμε είναι ότι πρέπει η ΕΕ να μας παρέχει πολύ περισσότερους οικονομικούς πόρους. Όταν μιλάμε για ισότητα, θα πρέπει να υπάρχει και οικονομική ισότητα», δήλωσε ο Έρχουρμαν υποστηρίζοντας ότι το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην οικονομική κατάσταση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων μεγαλώνει καθημερινά.

    (ΑΚ)

    [05] Ο Ιζτζιάν καλεί τον Τουρκοκυπριακό «λαό» να μποϊκοτάρει τις «εκλογές»

    Σύμφωνα με τη Vatan (21.12.21) o πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζιάν ο οποίος συμμετέχει στην πλατφόρμα που συστάθηκε για μποϊκοτάρισμα των «εκλογών», ανακοίνωσε ότι η «πλατφόρμα» έχει ήδη αρχίσει την ενεργή δράση της και ανέφερε ότι το «μποϊκοτάρισμα των εκλογών θα συμβάλει στο να αντιληφθεί ο κόσμος τα τετελεσμένα στην Κύπρο, θα συμβάλει στην προώθηση του αγώνα τους για μια ομόσπονδη λύση και στην δημιουργία μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης Κύπρου».

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Ιζτζιάν υπογράμμισε ότι «αντίπαλοι τους δεν είναι οι δυνάμεις που λένε ότι στηρίζουν την ομόσπονδη λύση, αλλά το καθεστώς» και έκανε έκκληση προς τον Τουρκοκυπριακό «λαό» να στηρίξει τον αγώνα τους για μποϊκοτάρισμα των «εκλογών».

    Υπογραμμίζοντας ότι η διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία και οι λανθασμένες οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει την καθιστούν υπεύθυνη για την οικονομική κατάρρευση στη «χώρα», ο Ιζτζιάν δήλωσε ότι η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί στην Τουρκία και σε αυτούς που συνεργάζονται μαζί της στα κατεχόμενα, είναι ένα δυνατό και ισχυρό μποϊκοτάρισμα των επερχόμενων «βουλευτικών εκλογών».

    (ΑΚ)

    [06] Το αριστερό Κίνημα ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει κανένα κόμμα στις «εκλογές»

    Η Detay (21.12.21), γράφει ότι ο επικεφαλής του Αριστερού Κινήματος (Sol Hareket) στα κατεχόμενα Αμπτουλλάχ Κορκμαζχάν, μιλώντας στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου χθες, ανακοίνωσε ότι το κίνημα αποφάσισε να μην στηρίξει κανένα πολιτικό κόμμα στις «εκλογές» που θα διενεργηθούν στα κατεχόμενα στις 23 Ιανουαρίου.

    Ο Κορκμαζχάν αναφέρθηκε στις σοβαρές παρεμβάσεις της Τουρκίας κατά τη διενέργεια των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα στις 18 Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα της «ανάληψης» της «προεδρίας» από τον Τατάρ, αλλά και στις σοβαρές παρατυπίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της «ψηφοφορίας» και της «καταμέτρησης» των ψήφων, αναφέροντας ότι «οι εκλογές δεν εκφράζουν τη βούληση του Τουρκοκυπριακού λαού αλλά τη βούληση της Άγκυρας».

    Υπογραμμίζοντας ότι το κίνημα αποφάσισε να μην στηρίξει κανένα κόμμα αλλά δεν τάσσεται υπέρ στο οργανωμένο μποϊκοτάρισμα των «εκλογών» επειδή δεν θέλουν να προκαλέσουν περισσότερη απογοήτευση στο μέτωπο που στηρίζει τη δημοκρατία, την ειρήνη και τους εργαζόμενους, ο Κορκμαζχάν διαβεβαίωσε ότι οι ίδιοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους δρόμους και να αγωνίζονται ενάντια στις πολιτικές επιβολής και πιέσεων που εφαρμόζει η Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [07] Έρευνα CMIRS: «Δυστυχισμένοι και σε δυσχερή οικονομική κατάσταση οι Τουρκοκύπριοι»

    Η Halk?n Sesi (21.12.21) δημοσιεύει τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2021 στα κατεχόμενα και δημοσιοποίησε το Κέντρο Ερευνών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS), το οποίο πραγματοποιεί έρευνες κάθε τρεις μήνες. Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικώς με συμμετοχή 500 ατόμων.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι «πολίτες» έχουν ταξινομήσει τα προβλήματα στην οικονομία, τον πληθωρισμό, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία και το Κυπριακό ως τα πέντε πιο σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πανδημία του COVID-19 δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την ταξινόμηση, σημειώνει η εφημερίδα.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το 93,39% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι τα πράγματα οδεύουν προς λανθασμένη κατεύθυνση στα κατεχόμενα, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 6,61% θεωρεί ότι οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση.

    Επίσης, το 90,72% των συμμετεχόντων έχουν αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση στη «χώρα» θα είναι χειρότερη σε δύο χρόνια, και το 83,54% απάντησε ότι η οικονομική τους κατάσταση θα είναι χειρότερη σε δύο χρόνια. Επιπλέον, το 16,4% ανέφεραν ότι η οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση είναι καλή και ένα ποσοστό της τάξεως του 80,12% ανέφεραν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Την ίδια στιγμή, το 81,04% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι δεν μπορεί να διατηρήσει το βιοτικό του επίπεδο, το 76,41% εξέφρασε την ανησυχία του επειδή δεν θα μπορεί να καταβάλει τις δόσεις του και το 78,38% εξέφρασε ανησυχία αφού δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους στον τομέα της υγείας.

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στην ερώτηση κατά πόσο οι «πολίτες» νιώθουν ευτυχισμένοι, απαντώντας με κλίμακα το 10, δήλωσαν ότι ο βαθμός ευτυχίας τους είναι στο 5.54.

    (ΑΚ)

    [08] Ένας θάνατος και 142 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Ένας θάνατος ανακοινώθηκε χθες στα κατεχόμενα με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων που έχασαν την ζωή τους λόγω της πανδημίας να ανέλθει στους 127, γράφει η Vatan (21.12.21).

    Το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 24,708 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 142 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19. Τα 102 από αυτά τα περιστατικά είναι εγχώριες μολύνσεις, τα τρία είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 37 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 48, Κερύνεια 29, Αμμόχωστος 16, Μόρφου 4 και Τρίκωμο 5.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 41 άτομα.

    Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 4,505,154 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 33,299 κρούσματα Covid-19, ενώ 30,673 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,501ασθενών, 74 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 2,407 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 20 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 20 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν 2,459 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μέτρα για την οικονομία εξήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν-Κερδίζει έδαφος μετά τις εξαγγελίες η λίρα

    Το Ankara Anatolia (22.12.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νέα μέτρα με στόχο να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα και να προστατευτούν από την ακρίβεια πολίτες και επιχειρήσεις.

    Μιλώντας χθες σε συνέντευξη τύπου, μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως τα νέα μέτρα λαμβάνονται για να συνεχίσει η Τουρκική κυβέρνηση να τηρεί την υπόσχεση της για προστασία του τουρκικού κοινού από το υψηλό κόστος ζωής.

    «Κανένας Τούρκος πολίτης δεν θα χρειαστεί να μεταφέρει τις αποταμιεύσεις του από την τουρκική λίρα σε ξένο νόμισμα. [?] Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια νέα οικονομική εναλλακτική για τις αποταμιεύσεις των πολιτών για να κατευνάσει τις ανησυχίες τους για την αύξηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών», είπε ο Ερντογάν.

    Για τις επιχειρήσεις στην χώρα δήλωσε τα ακόλουθα: «Για τις εξαγωγικές εταιρείες που δυσκολεύονται να παρουσιάσουν τιμές λόγω των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θα τους δοθεί μελλοντική ισοτιμία μέσω της Κεντρικής Τράπεζας», εξήγησε.

    Είπε επίσης ότι η διακοπή στις πληρωμές μερισμάτων των εταιρειών θα μειωθεί επίσης στο 10%.

    «Το ποσοστό κρατικής επιχορήγησης στο σύστημα προσωπικής συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σημαντικά από 5% σε 30% προκειμένου να τονωθεί η απήχησή του», είπε.

    Η λίρα κερδίζει έδαφος

    Οι δηλώσεις του Ερντογάν φάνηκαν να ωφελούν την τουρκική λίρα, καθώς ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, βελτιώνοντας από το ημερήσιο υψηλό της 18,41 στις 14,74 στις 18:21, αλλά η ισοτιμία αργότερα αυξήθηκε στις 16,43 στις 18:34.

    Τα νέα μέτρα έρχονται στον απόηχο της ανόδου των τιμών και της εκτίναξης των συναλλαγματικών ισοτιμιών καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει το «νέο οικονομικό μοντέλο» της, το οποίο τονίζει την αντίθεση στο υψηλό ενδιαφέρον, σημειώνει το ΑΑ.

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αγνοούν τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη της Τουρκίας και αποδίδουν τις υψηλές τιμές στους αποθησαυριστές και τους παγκόσμιους παράγοντες. Τα οφέλη από τη νέα προσέγγιση της Τουρκίας θα φανούν μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, σύμφωνα με τον Ερντογάν.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι θα υπάρξει ένα νέο μέσο που θα βοηθήσει τους ανθρώπους που ενδέχεται να επενδύσουν σε ξένο συνάλλαγμα να έχουν τα ίδια αποτελέσματα, διατηρώντας παράλληλα την τουρκική λίρα.

    «Οι επενδυτές θα ενθαρρυνθούν να κινηθούν προς περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στην τουρκική λίρα με την έκδοση κρατικών γραμματίων που αναπροσαρμόζονται στα έσοδα των δημοσίων οικονομικών επιχειρήσεων που μεταφέρονται στον προϋπολογισμό», εξήγησε.

    Από το στρώμα στις αγορές

    Σχετικά με αυτό που αποκαλεί «αποταμιεύσεις κάτω από το στρώμα» των ανθρώπων που αποσύρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις τουρκικές τράπεζες και τα κρατούν στο σπίτι, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι αυτά θα επανέλθουν στην οικονομία.

    «Υπάρχουν πέντε τόνοι χρυσού συνολικής αξίας 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάτω από το στρώμα. Θα αναπτυχθούν νέα όργανα με τους συμμετέχοντες στην αγορά προκειμένου να ενσωματωθεί αυτό στην οικονομία», είπε.

    Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία θα μειωθεί σε λίγους μήνες χάρη στις μειώσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας - σύμφωνα με το συχνά επαναλαμβανόμενο μάντρα του: «Τα επιτόκια είναι ο λόγος, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα».

    «Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση, ούτε την ανάγκη, να υποχωρήσει από την οικονομία της ελεύθερης αγοράς ή το καθεστώς συναλλάγματος», είπε.

    «Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον παράδεισος για όσους κερδίζουν περισσότερα χρήματα με υψηλά επιτόκια, ούτε καταφύγιο για εισαγωγές», πρόσθεσε.

    Ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει κανένα βήμα που θα οδηγούσε σε χαμηλότερες επενδύσεις, απασχόληση, παραγωγή ή εξαγωγές.

    «Η Τουρκία δεν θα είναι πλέον μια χώρα που θα υποθηκεύει την οικονομία και την πολιτική της προς τα έξω μέσω των προγραμμάτων του ΔΝΤ», είπε.

    Ο Ερντογάν κάλεσε όλους τους επενδυτές που έχουν χρήματα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση να επενδύσουν και να παράγουν στην Τουρκία, λέγοντας: «Τώρα είναι ακριβώς η ώρα να προχωρήσουμε εάν η Τουρκία θέλει να έχει οικονομική άνοδο», κατέληξε.

    Ανέβηκε η λίρα-έπεσε ο χρυσός μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (21.12.21) γράφει ότι μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την οικονομία, σημειώθηκε μεγάλη πτώση στην ισοτιμία του δολαρίου-Τουρκικής Λίρας. Η ισοτιμία του δολαρίου, που σημείωσε επίπεδα 18,45 κατά τη διάρκεια της ημέρας χθες, υποχώρησε στο 12,27, ενώ ο χρυσός, που βρισκόταν σε άνοδο εδώ και καιρό, γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών. Η τιμή του γραμμαρίου του χρυσού, που ανέβηκε πάνω από το επίπεδο των χίλιων λιρών, χθες μειώθηκε στις 775 λίρες. (ΚΣ)

    (ΚΣ)

    [02] Τούρκος Υπουργός Οικονομικών: Νικητής θα είναι η Τουρκική οικονομία

    Η T?rkiye (21.12.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι τόνισε ότι ο νικητής θα είναι η τουρκική οικονομία με το «Νέο μοντέλο Τουρκίας».

    Αφού ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, ανέφερε: «Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία. Με το νέο μοντέλο της Τουρκίας να επικεντρώνεται στις επενδύσεις, την παραγωγή, την απασχόληση και τις εξαγωγές, νικήτρια θα είναι η τουρκική οικονομία.

    Είπε ακόμα πως δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλει για την επιτυχία μετά τα μέτρα που εξάγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

    (ΚΣ)

    [03] Τσαβούσογλου: Ξεκινούν πτήσεις στην Αρμενία στο πλαίσιο εξομάλυνσης των σχέσεων

    Το Ankara Anatolia (21.12.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του αναφορικά με την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας και Αρμενίας, δήλωσε πως οι δύο χώρες διόρισαν αμοιβαία κοινούς ειδικούς αντιπροσώπους για να ξεκινήσουν άμεσες επαφές.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε αυτές τις δηλώσεις στην διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Μαλαισίας Σεϊφεντίν Αμπντουλάχ στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις με την Αρμενία, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει κάνει βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς τη σταθερότητα της περιοχής και συνέχισε ως εξής:

    «Διορίσαμε και αναθέσαμε στους κοινούς ειδικούς μας αντιπροσώπους να ξεκινήσουν άμεσες επαφές. Οι ειδικοί μας αντιπρόσωποι θα συναντηθούν το συντομότερο δυνατό. [?]Ορισμένες εταιρείες έχουν ζητήσει πτήσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Ερεβάν. Τόσο από την Αρμενία όσο και από την Τουρκία. Τους αξιολογούμε μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών και το Ίδρυμα Πολιτικής Αεροπορίας μας. Ορισμένες εταιρείες θα ξεκινήσουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες», είπε.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει λάβει αυτά τα βήματα σε συνεννόηση με το Αζερμπαϊτζάν, ο Τσαβούσογλου είπε: «Επιθυμία μας είναι να εδραιωθεί πλήρως η σταθερότητα και η ειρήνη στον Νότιο Καύκασο. Επιπλέον, τα έργα σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν τις χώρες και θα συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη.[?[ Εμείς, ως Τουρκία, θα υποστηρίξουμε αυτά τα έργα όσο μπορούμε», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Συνάντηση με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος είχε ο Κιλιστντάρογλου-Επέκριναν την τουρκική κυβέρνηση για την οικονομία

    Η Cumhuriyet (21.12.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε συνάντηση με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Γκιουλτεκίν Ουϊσάλ.

    Ενώ το βασικό θέμα της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν η άνοδος των ισοτιμιών και οι οικονομικές εξελίξεις, αναφέρθηκε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν πως στην Τουρκία πρέπει να γίνουν όχι πρόωρα άλλα άμεσα γενικές εκλογές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η εφημερίδα, , κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο ηγέτης του DP αναφερόμενος στην συναλλαγματική ισοτιμία ανέφερε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει την Τουρκία. Πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές. Αναφέρονται σε ξένες δυνάμεις αλλά μεγαλώνουν οι ίδιοι την ισοτιμία εις βάρος της Τουρκικής λίρας με τις δηλώσεις τους», είπε.

    Από την πλευρά του ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Πρέπει να πάμε στις εκλογές το συντομότερο δυνατό. Προσπαθούν να βουλιάξουν τη χώρα φτωχοποιώντας και εξαθλιώνοντάς την. Ανησυχούμε».

    (ΚΣ)

    [05] Στις 18,762 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με Yeni ?afak (21.12.21) το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 18,762 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 351,253 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 177άτομα και αποθεραπεύτηκαν 24,497.

    Σημειώνεται ότι 91,32% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 82,49% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έχουν γίνει 124,912,525 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 21 December 2021 - 21:03:43 UTC