Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-11-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 220/2021 13-15.11.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Από το 1964 υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο»
  • [02] Οκτάι: «Δεν είναι διαπραγματευτική θέση η λύση δύο κρατών»
  • [03] Τατάρ: «Δεν θα παραιτηθούμε από την πρόταση για λύση δύο ξεχωριστών κρατών»
  • [04] Τατάρ: «Μεγάλη προδοσία να αποκαλείται κατοχική δύναμη ο τουρκικός στρατός»
  • [05] Ευχαριστίες Τατάρ προς τον Έρντογαν για τη συνεχή στήριξη που τους παρέχει
  • [06] Συναντήσεις Τατάρ με διάφορες αντιπροσωπείες από την Τουρκία
  • [07] Αντιδρά το «υπουργείο εξωτερικών» για την NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [08] Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσιών: 405 αιτήσεις για επιστροφή στο Βαρώσι
  • [09] «Υπουργείο εξωτερικών»: «Οι Ελληνοκύπριοι παραβιάζουν την νεκρή ζώνη και τα ΗΕ αδιαφορούν»
  • [10] Δηλώσεις Τούρκων πολιτικών για την επέτειο ανακήρυξης τους ψευδοκράτους
  • [11] Στα κατεχόμενα βρίσκονται και φέτος τα Solo Turk
  • [12] Με συνθήματα υπέρ της ομοσπονδίας και της ειρήνης η διαμαρτυρία της Πλατφόρμας «Αυτή η χώρα είναι δική μας»
  • [12] «Ψήφο εμπιστοσύνης» έλαβε η «κυβέρνηση συνασπισμού» στα κατεχόμενα
  • [13] Εντοπίστηκαν ακόμη 174 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν καλεί τον «τουρκικό κόσμο» να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος
  • [02] Πρέπει να αναγνωρισθούν τα κυρίαρχα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» για να υπάρξει περιφερειακή ειρήνη, υποστηρίζει ο Ονάλ
  • [03] Σουτζούογλου: «Είμαστε σαν το νύχι και το κρέας με την Τουρκία και την Ανατολία»
  • [04] Καλεί τις ΗΠΑ να αλλάξει πολιτική για τις οργανώσεις PYD και FET?, ο Καλίν
  • [05] Ο Οσμάν Οτσαλάν πέθανε από κορωνοϊό
  • [06] Σταμάτησαν τις πτήσεις σε 4 χώρες λόγω Covid-19 οι Τουρκικές αερογραμμές
  • [07] Στις 21,624 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Από το 1964 υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο»

    Ο παράνομος Bayrak (14.11.21, brtk.net) μεταδίδει ότι με διάγγελμα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και 21 χαιρετιστήριες βολές άρχισαν χθες οι εορτασμοί για την 38η επέτειο από την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται το αποσχιστικό καθεστώς στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Στην ομιλία του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο αγώνας τους κατά της μετατροπής του νησιού σε ελληνικό σε αυτά τα χώματα που θεωρούν πατρίδα άρχισε από το 1878 και την έναρξη της Βρετανικής Αποικιοκρατικής Διοίκησης. Ισχυρίστηκε ότι κατά την διάρκεια της Βρετανικής Αποικιοκρατίας οι Τουρκοκύπριοι δέχτηκαν επιθέσεις από τους Ελληνοκύπριους με στόχο την ένωση, όπως είχε συμβεί και στην Κρήτη.

    «Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή νοοτροπία, οι Τουρκοκύπριοι δεν είχαν απολύτως κανένα δικαίωμα στην Κύπρο. Και ακόμα συνεχίζεται αυτή η νοοτροπία. Όμως η αλήθεια είναι η εξής: Έχουμε τουλάχιστον τόσα δικαιώματα στην Κύπρο όσα και οι Ελληνοκύπριοι», υποστήριξε.

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση περί καταπάτησης των συνταγματικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ είπε ότι στις 21 Δεκεμβρίου 1963 άρχισαν οι Ελληνοκυπριακές επιθέσεις κατά των Τουρκοκυπρίων με στόχο την ένωση, καταστράφηκαν 103 τουρκοκυπριακές χωριά από αυτές τις επιθέσεις και οι Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να ζουν σε γκέτο. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Σε αυτές τις δύσκολες μέρες μπορέσαμε να σταθούμε όρθιοι με την βοήθεια και την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν να τα ξεχάσουμε αυτά. Δεν τρέφουμε εχθρότητα, όμως πρέπει να συνεχίσουμε τον δρόμο μας γνωρίζοντάς τα και ενθυμούμενοι. Ο στόχος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, που πραγματοποίησε η ελληνική χούντα και η τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ, ήταν να αφανίσει τον τουρκοκυπριακό λαό και να προσαρτήσει το νησί στην Ελλάδα. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία δεν μπορούσε να μείνει θεατής σε αυτό και ασκώντας τα εγγυητικά της δικαιώματα που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες, πραγματοποίησε την Ειρηνευτική Επιχείρηση της 20ης Ιουλίου 1974. Ενώ με την Ειρηνευτική Επιχείρηση ήρθε η ειρήνη σε ολόκληρη την Κύπρο, ο λαός μας απέκτησε την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. [?] Το 1975 ιδρύθηκε το Τουρκοκυπριακό Ομόσπονδο Κράτος. Το ακολούθησε η ΤΔΒΚ που ανακηρύχθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1983. Και σήμερα ζούμε κυρίαρχοι, ελεύθεροι και άφοβα στη δική μας πατρίδα, κάτω από την στέγη του δικού μας κράτους. Γι’ αυτό λέμε δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί η ΤΔΒΚ».

    «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την ομοσπονδία»

    Επαναλαμβάνοντας ότι η διαπραγματευτική διαδικασία με σκοπό την εξεύρεση μιας λύσης στην βάση της ομοσπονδίας στην Κύπρο άρχισε το 1968, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αρνητικό αποτέλεσμα λόγω της αδιάλλακτης νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε:

    «Ενώ η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς περί ομοσπονδίας περιέχει την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από το νησί και την μετατροπή του λαού μας σε μειονότητα, δεν ήταν δυνατόν να τα αποδεχτούμε αυτά. Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή νοοτροπία που δεν άλλαξε, ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι ίσος, ο τουρκοκυπριακός λαός είναι μειονότητα, δεν μπορεί να έχει κυριαρχικό δικαίωμα, δεν μπορεί να έχει ίσα δικαιώματα στην διοίκηση του κράτους. Δεν μπορούμε να τα αποδεχτούμε αυτά».

    Υποστηρίζοντας ότι ειδικά όσα συνέβησαν κατά το Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στη βάση της ομοσπονδίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Γι’ αυτό τον λόγο έθεσα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση λύσης στη βάση της συνεργασίας δύο κυρίαρχων ίσων χωριστών κρατών που θα είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής. Έθεσα για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη αυτή την πρόταση λύσης που υποστηρίζεται και εκ μέρους της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, της μεγαλύτερης και ισχυρότερης χώρας της περιοχής. Και στις συναντήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη επανέλαβα την πρόταση λύσης μας στη βάση της συνεργασίας δύο κυρίαρχων ίσων χωριστών κρατών. Ανέφερα για άλλη μια φορά ότι δεν θα υποχωρήσουμε από αυτή την πρότασή μας και ότι πρέπει να γίνει αποδεχτό το κράτος μας και η κυριαρχία μας για να μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Ενώ κρατάμε ανοικτό τον δρόμο του διαλόγου, είμαστε υπέρ μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας. Και ο δρόμος γι’ αυτήν περνάει μέσα από την πρότασή μας για λύση στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων κρατών και ότι από μιαν συμφωνία στηριγμένη σε ομοσπονδιακή βάση. Προσδοκία και ευχή μου είναι να αποδεχτεί τις πραγματικότητες η ελληνοκυπριακή πλευρά και να πλησιάσει αυτή την πρότασή μας για λύση [?]

    Η ΤΔΒΚ είναι μια πραγματικότητα και υπάρχει, ακόμα και δεν είναι αναγνωρισμένη. Και θα συνεχίσει να υπάρχει. Η δε μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας [?] Ενώ η ΤΔΒΚ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον επιτυχημένες χώρες στον αγώνα κατά της πανδημίας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας θα σηκωθεί στα πόδια της πιο ισχυρή η ΤΔΒΚ, κυρίως η οικονομία, ο τουρισμός, η ανώτατη εκπαίδευση και οι άλλοι τομείς μας. Και ο τομέας της γεωργίας μας θα κάνει ένα μεγάλο βήμα με την έλευση του νερού από την μητέρα πατρίδα στις πεδιάδες της Μόρφου και της Μεσαριάς, θα αυξηθεί η αφθονία και η γονιμότητα [?]»

    Πέραν των 400 αιτήσεων Ελληνοκυπρίων για το Βαρώσι

    Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού ήταν ένα από τα σημαντικά κομβικά σημεία για την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Με αυτό το άνοιγμα που ήρθε στην ημερήσια διάταξη κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας μου, στις 8 Οκτωβρίου 2020 άνοιξαν προς χρήση του λαού μερικές δημόσιες περιοχές του κλειστού Βαρωσιού και ένα τμήμα της ακτογραμμής. Ενώ με αυτό το άνοιγμα αποκτά μια νέα κινητικότητα ο τουρισμός, βλέπουμε ότι αυτό έχει θετική συμβολή στην οικονομία μας.

    Λαμβάνοντας ως βάση το διεθνές δίκαιο, στις 20 Ιουλίου 2021 αποχαρακτηρίστηκε από στρατιωτική ζώνη και ένα τμήμα της τάξης του τρεισήμισι τοις εκατό του κλειστού Βαρωσιού και αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες των περιουσιών να υποβάλλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Ενώ μέχρι σήμερα υπέβαλαν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών πέραν των 400 Ελληνοκυπρίων, η ελληνοκυπριακή διοίκηση χρησιμοποιεί κάθε τρόπο και μέθοδο για να εμποδίσει αυτές τις αιτήσεις. Όμως, το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού δεν μπορεί να εμποδιστεί».

    Ανατολική Μεσόγειος

    Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες και στους ενεργειακούς πόρους στην Κύπρο και στην περιοχή, ο Τατάρ είπε ότι διεξάγεται ένας «μεγάλος αγώνας» στο θέμα αυτό και ισχυρίστηκε ότι «το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να αφανίσουν την ΤΔΒΚ που είναι το σημείο στήριξης της τουρκικής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και να απομακρύνουν την μητέρα πατρίδα Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο».

    «Ο δε κύριος στόχος τους είναι να περικυκλώσουν την Τουρκία και να διεκδικήσουν τους ενεργειακούς πόρους», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι για να επιτύχει αυτό τον στόχο το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα εξοπλίζεται συνεχώς και κλιμακώνει την ένταση. «Δεν μπορεί να αναμένεται να παραμένουμε θεατές σε αυτά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των στρατηγικών συμφερόντων της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Αγωνιστήκαμε με κάθε τρόπο και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για διαφύλαξη του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, που περιέχει την προστασία των δικαιωμάτων μας παράλληλα με τα πάτρια εδάφη και στον αέρα και στις θάλασσες», υποστήριξε.

    Απευθυνόμενος προς όλο τον κόσμο ο Τατάρ είπε:

    «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος μας, την κυριαρχία μας, την ελευθερία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας και τον τουρκικό στρατό. Δεν θα επιστρέψουμε στις σκοτεινές μέρες της προ του 1974 περιόδου. Δεν θα γίνουμε μπάλωμα και μειονότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος. Θα συνεχίσουμε να ζούμε στη δική μας πατρίδα, κάτω από την στέγη του δικού μας κράτους ως ένας αξιοπρεπής λαός που ίδρυσε το κράτος του».

    Αναφερόμενη στο θέμα, η K?br?s (15.11.21) γράφει ότι ο Τατάρ είπε ότι για να καλύψει τις διοικητικές του ανάγκες κατά τις «σκοτεινές μέρες», ο τουρκοκυπριακός «λαός» συνέστησε μιαν «γενική επιτροπή» τον Ιανουάριο του 1964 και πρόσθεσε:

    «Ιδού αυτή η γενική επιτροπή είναι το πρώτο βήμα που έγινε προς την κατεύθυνση του χωριστού κράτους. Γι’ αυτό λέμε ότι από το 1964 υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Οκτάι: «Δεν είναι διαπραγματευτική θέση η λύση δύο κρατών»

    Ο παράνομος Bayrak (15.11.21, brtk.net) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η τουρκική πλευρά δεν είναι «διαπραγματευτική θέση» και πρόσθεσε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι αρχίσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα «μείνουν μόνοι», αφού θα συνεχίσει τις έρευνές της εκεί και η Τουρκία.

    Μιλώντας την Δευτέρα το πρωί πριν την στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία στο πλαίσιο των εορτασμών για την 38η επέτειο από την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι πιστεύει ειλικρινά πως «θα είναι παντοτινή η κυριαρχία του Τουρκικού Κυπριακού Κράτους, που είναι η ανυποχώρητη εγγύηση των Τούρκων της Κύπρου στο νησί» και υποστήριξε ότι αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία η θέληση των Τουρκοκυπρίων που ξεπέρασαν πολλά εμπόδια στον αγώνα τους για δίκαιο και ισότητα.

    Επαναλαμβάνοντας ότι είναι σημαντική η πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας λύσης συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κράτη για να μετατραπεί η κυριαρχία σε ευημερία, ο Οκτάι ισχυρίστηκε:

    «Για την πορεία λύσης που στηρίζεται στον κοινό νου η Τουρκία και η ΤΔΒΚ πάντοτε βρίσκονταν σε ομόνοια. Έστω και αν υπάρχουν κάποιοι που χαλάνε όλο το θετικό κλίμα λέγοντας ‘ουδέποτε’ [?] και τρέφονται από την μη λύση, εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες με καλή θέληση. Στόχος μας η μετατροπή της περιοχής μας σε πεδίο συνεργασίας. [?] Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά, επιθυμούμε μιαν δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί. Έτσι επιθυμούμε την εγκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί και στην περιοχή. Τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, με άλλα λόγια, η κυριαρχική τους ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς τους, πρέπει να κατοχυρωθούν και να τύχουν εγγύησης. Σε αντίθετη περίπτωση ουδέποτε θα καταστούν δυνατές οι συνθήκες που θα ανοίξουν τον δρόμο της λύσης. Και η πρόταση που έθεσε επί τάπητος ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ κτίστηκε πάνω σε αυτή την βάση. Ήρθε και παρέρχεται ο χρόνος μιας ρεαλιστικής πολιτικής στο Κυπριακό για την διεθνή κοινότητα.

    Θέλω να το τονίζω για ακόμα μια φορά υπογραμμίζοντάς το. Η λύση δύο κρατών δεν είναι μια διαπραγματευτική θέση. Μήπως η ελληνοκυπριακή πλευρά πρώτα δεν γκρέμισε και ύστερα απέρριψε το ‘συνεταιρικό κράτος’ που τώρα καμώνεται ότι θέλει; [?] Περιμένουν με αυτές τις τακτικές κωλυσιεργίας να υποκύψει η τουρκική πλευρά με τον καιρό; Πρέπει να είναι γνωστό το εξής: Η τουρκική πλευρά δεν θα υποκύψει σε απολύτως καμία πίεση απ’ όπου και αν προέρχεται αυτή. Η απόδειξη ότι δεν υπέκυψαν και δεν θα υποκύψουν οι Τούρκοι της Κύπρου είναι η δημοκρατία αυτή που σήμερα γίνεται 38 χρόνων. Είναι η κυριαρχία των Τούρκων της Κύπρου. [?]

    Εμείς ως Τουρκία και ΤΔΒΚ θα συνεχίσουμε να εξηγούμε με αποφασιστικότητα στην διεθνή κοινότητα την πρότασή μας για κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που θεωρούμε ως το κλειδί της λύσης. Η λύση δύο κρατών είναι ένας δρόμος που απαιτεί υπομονή. Αυτό τον δρόμο θα τον βαδίσουμε πάλι ώμο με ώμο, μαζί».

    Υποστηρίζοντας ότι η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να γίνει η Ανατολική Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας, ο Οκτάι υπενθύμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσει μονομερώς», κατά την έκφρασή του, τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Να μην ανησυχούν καθόλου, δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας με την ίδια ταχύτητα από εκεί που μείναμε. Δεν φοβόμαστε κανέναν, δεν θα φοβηθούμε. Όποιος αναζητά περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρει την απάντησή του, θα την βρει με κάθε τρόπο. Ουδέποτε θα κλείσουμε τα μάτια στην παραγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε με έμπρακτα βήματα να προστατεύουμε αυτά τα δικαιώματα και συμφέροντα. [?]»

    Αναφερόμενος στην σύνοδο της Οργάνωσης των Τουρκικών Κρατών, που έγινε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη, ο Οκτάι σημείωσε ότι, όπως είπε και ο Πρόεδρος Έρντογαν, επιθυμία τους είναι να δουν την «ΤΔΒΚ» ανάμεσα σε αυτά τα κράτη και πρόσθεσε ότι για να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους «περιφερειακά ανοίγματα» το καθεστώς πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα του Βαρωσιού, ο Οκτάι υποστήριξε ότι με παρόμοια βήματα που θα κάνουν μαζί θα συνεχίσουν να εξυψώνουν «την εθνική υπόθεσή» τους.

    «Είμαστε τέκνα ενός μεγάλου έθνους με την ίδια ιστορία, υπόθεση, αγώνα. Δεν υπάρχει εμπόδιο που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε ενόσω ενεργούμε με ομόνοια», ανέφερε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Δεν θα παραιτηθούμε από την πρόταση για λύση δύο ξεχωριστών κρατών»

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του, που μεταδόθηκε απευθείας από τον παράνομο Bayrak (15.11.21), πριν τη έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία για τους εορτασμούς της 38ης επετείου από την «ανακήρυξη της ΤΔΒΚ», η οποία πραγματοποιείται φέτος στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί και ότι αντί να φέρνουν νέα προβλήματα και ασάφειες στο μέλλον της Κύπρου, έχουν ανοίξει την πόρτα μιας νέας εποχής.

    Στην ομιλία του, ο Τατάρ, κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε σε όλες τις πάγιες απόψεις του για το Κυπριακό, διατυπώνοντας εκ νέου τη θέση του ότι πότε δεν θα παραιτηθούν από τις τουρκικές εγγυήσεις, από την «ανεξαρτησία» και το «κράτος» τους. «Δεν θα επιτρέψουμε να διακυβευτεί το μέλλον μας μέσα σε ασάφειες», σημείωσε ο Τατάρ υποστηρίζοντας, εν συντομία, τα εξής:

    «Πρέπει να κάνουμε καλά τον απολογισμό μας για ό,τι συνέβη από το παρελθόν μέχρι σήμερα για να μπορούμε να βαδίζουμε με πιο σίγουρα βήματα προς το μέλλον. Έχουμε διαβιβάσει τη θέση ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί. Έχει καταγραφεί ότι δεν θα ξεκινήσουμε συνομιλίες εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητά μας και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας. [?] Έχω υποβάλλει μιαν πρόταση έξι σημείων στην ανεπίσημη συνάντηση 5+1. Για πρώτη φορά, έχουμε βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση μας για λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δύο ξεχωριστών κρατών και της θεσμικής συνεργασίας τους».

    Επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνοκυπριακή ηγεσία για την αποτυχία των συνομιλιών, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η ανακήρυξη της ΤΔΒΚ στις 15 Νοεμβρίου, 1983 ήταν το αποτέλεσμα της άρνησης της ελληνοκυπριακής πλευράς να αποδεχθεί την κυριαρχική ισότητα και τον διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου».

    Υπενθυμίζοντας ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν στη Βηρυτό στις 3 Δεκεμβρίου, 1968, ο Τατάρ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εξαιτίας της αδιάλλακτης θέσης της, οδηγούνταν συνεχώς σε αποτυχίες οι διαπραγματεύσεις.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ είπε ότι η απόφασή τους για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης έχει αποκτήσει νέα διάσταση, υποστηρίζοντας ότι το Βαρώσι είναι «έδαφος της ΤΔΒΚ». Στη συνέχεια, σημείωσε τα εξής:

    «Αυτό το άνοιγμα είναι ένα από τα σημαντικότερα κομβικά σημεία για το Κυπριακό. Έχει δοθεί το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες των περιουσιών να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους. Μέχρι σήμερα, έχουν αιτηθεί πέραν των 400 Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας».

    Η Ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε έναν αγώνα για τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ο Τατάρ, λέγοντας ότι ο κύριος στόχος είναι να εξαλειφθεί η «ΤΔΒΚ», που είναι ένα από τα βασικά σημεία στήριξης της τουρκικής κυριαρχίας και να απομακρυνθεί η Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. «Ως τουρκοκυπριακός λαός, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας στη θάλασσα, που περιβάλλει το νησί», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Επαναλαμβάνοντας ότι έχουν προτείνει συνεργασία στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Τατάρ υποστήριξε εκ νέου ότι καμία πρωτοβουλία, που αφήνει εκτός την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα επιτύχει και ότι θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματά τους.

    (ΔΨ)

    [04] Τατάρ: «Μεγάλη προδοσία να αποκαλείται κατοχική δύναμη ο τουρκικός στρατός»

    Η Vatan (15.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, απαντώντας σε αυτούς που αποκαλούν την Τουρκία και τον τουρκικό στρατό «κατοχική δύναμη», υποστήριξε ότι αυτό αποτελεί μεγάλη απερισκεψία και προδοσία.

    Σε ανακοίνωση της, η λεγόμενη προεδρία αναφέρει ότι ο Τατάρ στις δηλώσεις του, υποστήριξε ότι «οι επικρίσεις κατά του τουρκικού στρατού από αυτούς που οφείλουν τη ζωή τους στον τουρκικό στρατό, αποκαλώντας τον ‘κατοχικό’ αποτελεί απερισκεψία και προδοσία».

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι σε μια περίοδο που ο τουρκοκυπριακός «λαός» μαζί με το Τουρκικό Έθνος εορτάζουν την «38η επέτειο της ανακήρυξης της ΤΔΒΚ», βλέπουν δυστυχώς να εντείνονται οι επιθετικές δηλώσεις και ενέργειες από τις δυνάμεις που συνεργάζονται με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και αυτό αυξάνει την ένταση, όπως υποστήριξε.

    Επικρίνοντας τις αναγραφές σε τείχους στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συνθήματα υπέρ της ΕΟΚΑ και κατά των Τούρκων, αλλά και το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να εξοπλίζεται στρατιωτικά, ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής:

    «Εκτός απ’ όλα αυτά, η ελληνοκυπριακή διοίκηση τις τελευταίες μέρες, απειλώντας την ασφάλεια του λαού μας, κτίζει οχυρά με μπετόν, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει τις μονομερείς τις ενέργειες και δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εκδίδοντας νέες NAVTEX και κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή».

    Ισχυριζόμενος ότι η απάντηση του «λαού» απέναντι σε αυτές τις «επιθετικές ενέργειες» θα είναι σκληρή, αφού αυτοί που προβαίνουν σε αυτές τις προβοκάτσιες δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν το σκοπό τους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο βασικός στόχος της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» που αποκαλεί τον τουρκικό στρατό «κατοχική δύναμη» είναι η απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από το νησί. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο τατάρ:

    «Στην ουσία, η πραγματική κατοχική δύναμη στο νησί, είναι το ελληνικό-ελληνοκυπριακό δίδυμο που μετέτρεψαν το νησί με την βία των όπλων σε ελληνικό κράτος και σφετερίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία ο τουρκοκυπριακός λαός είναι συνιδιοκτήτης και συνιδρυτής. Σε αυτό το νησί, η πραγματική κατοχική δύναμη είναι αυτοί που συνεργάστηκαν με την Χούντα της Ελλάδας και που πραγματοποίησαν το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 1974, με στόχο την Ένωση. Η Μητέρα Πατρίδα Τουρκία, ασκώντας τα δικαιώματά της που πηγάζουν από τις Διεθνείς Συμφωνίες, πραγματοποίησε την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974. Αν δεν την πραγματοποιούσε, η Χούντα της Ελλάδας θα δολοφονούσε όλους τους Ελληνοκύπριους και όλοι οι Τουρκοκύπριοι, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας θα δολοφονούνταν. Γι’ αυτό το λόγο, αποτελούν μεγάλη απερισκεψία και προδοσία οι επικρίσεις κατά του τουρκικού στρατού και το να αποκαλείται ‘κατοχική δύναμη’ από αυτούς που οφείλουν τη ζωή τους σε αυτόν».

    Ο Τατάρ κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι ποτέ δεν πρόκειται να αποκόψουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία, ούτε και πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν την κατάργηση των αποτελεσματικών και ντε φάκτο εγγυήσεων της Τουρκίας και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί.

    (ΑΚ)

    [05] Ευχαριστίες Τατάρ προς τον Έρντογαν για τη συνεχή στήριξη που τους παρέχει

    Σύμφωνα με την G?ne? (15.11.21), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες αλλά και τις ευχαριστίες του «τουρκοκυπριακού λαού» προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για την ομιλία που εκφώνησε στην 8η Σύνοδο των Αρχηγών των Κρατών του Τουρκικού Κόσμου που έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Νοεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών από διάφορες χώρες.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, όπως πάντοτε, βρίσκεται δίπλα στην «ΤΔΒΚ» και τον τουρκοκυπριακό «λαό» και δεν σταματά ποτέ να εκφράζει και να δείχνει εμπράκτως την στήριξη του, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη δήλωση του Έρντογαν στη Σύνοδο, όπου ανέφερε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου» και έκανε έκκληση προς τις χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο, να προβούν σε ενέργειες για την «άρση των εμπάργκο και των απειλών» που εφαρμόζονται σε βάρος του τουρκοκυπριακού λαού».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν έκανε επίσης έκκληση προς τις χώρες του Τουρκικού Κόσμου, όπως συμπεριλάβουν από εδώ και πέρα και την «ΤΔΒΚ» στην οικογενειακή φωτογραφία στην οποία συμμετέχουν οι χώρες του Τουρκικού Κόσμου.

    «Όπως δήλωσε ο κ. Έρντογαν, ο τουρκοκυπριακός λαός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου και είναι ένα με αυτούς, τόσο στις λύπες όσο και στις χαρές. Έχουμε αναπόσπαστους δεσμούς με τον τουρκικό κόσμο και μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα. Η ΤΔΒΚ, αν και δεν είναι αναγνωρισμένη, αποτελεί μια πραγματικότητα και είναι ένα τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Τουρκικού Κόσμου, ως εκπρόσωποι του Τουρκικού Κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε την ενότητα και τις αρχές μας. [?]», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Ο Τατάρ χαιρέτησε επίσης το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου του Τουρκικού Κόσμου, για το Κυπριακό, στο οποίο «τονίζεται η ανάγκη για επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων στην Κύπρο που να διασφαλίζει τα ίσα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

    (ΑΚ)

    [06] Συναντήσεις Τατάρ με διάφορες αντιπροσωπείες από την Τουρκία

    Η G?ne? (15.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, στα πλαίσια των εορτασμών για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Βουλευτών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που βρίσκονται στα κατεχόμενα για πραγματοποίηση φιλικού αγώνα ποδοσφαίρου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ο Βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Σαφφέτ Σαντσακλί.

    Σε δηλώσεις του στον Τύπο πριν τη συνάντηση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με τη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, κατάφεραν να «ιδρύσουν ένα κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής: «Ο τουρκοκυπριακός λαός καταβάλλει προσπάθειες για το μέλλον του και την ασφάλεια του, προκειμένου να μπορεί να ζήσει σε ένα περιβάλλον γαλήνης και ηρεμίας και οι στενοί δεσμοί μας με την Τουρκική Δημοκρατία αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση μας για την περαιτέρω ανάπτυξη μας. Όταν λέμε ΤΔΒΚ, έρχεται στο μυαλό μας ο αγώνας του τουρκοκυπριακού λαού και οι μάρτυρες μας που σκοτώθηκαν για αυτά τα εδάφη».

    Επαναλαμβάνοντας ότι προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των «δύο κρατών» στο νησί, ο Τατάρ ανέφερε ότι αυτή τους τη θέση την έχουν γνωστοποιήσει πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο και υποστήριξε ότι με αυτή τους την πολιτική, λένε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στη βάση της ομοσπονδίας.

    «Οι Ελληνοκύπριοι μας θεωρούν μειονότητα και θέλουν την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από εδώ. Δεν τίθεται θέμα εμείς να πούμε ναι σε αυτό το μοντέλο λύσης. Η Τουρκική Δημοκρατία, είναι η μεγαλύτερη και η πιο δυνατή χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και έχει λόγο για το μέλλον της Κύπρου. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε βήμα πίσω από αυτή μας την πολιτική. Το γεγονός ότι η Τουρκική Δημοκρατία βρίσκεται πάντοτε δίπλα μας, μας χαροποιεί και μας δίνει ελπίδα. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας για τους εορτασμούς της 15ης Νοεμβρίου. Έχουμε το ίδιο παρελθόν, την ίδια μοίρα, το ίδιο μέλλον και από εδώ και πέρα έτσι θα συνεχίσει να είναι», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Ο Τατάρ ευχήθηκε επίσης όπως στο μέλλον μπορούν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο του Τουρκικού Συμβουλίου και υποστήριξε ότι παρόλο που η «ΤΔΒΚ» δεν είναι αναγνωρισμένη, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι είναι ένα τουρκικό «κράτος». Επανέλαβε επίσης τον γνωστό του ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και ισχυρίστηκε ότι είναι φυσικό τους δικαίωμα να καθορίσουν το μέλλον τους.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Σαντσακλί υποστήριξε ότι νιώθουν τιμή που εκπροσωπούν την Τουρκική Εθνοσυνέλευση στους εορτασμούς και είπε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα πραγματοποιήσει φιλικό αγώνα με την αντίστοιχη ποδοσφαιρική ομάδα της «βουλής».

    Εξάλλου, σύμφωνα με την K?br?s (14.11.21), ο Τατάρ συναντήθηκε επίσης με τον Εκπρόσωπο του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας και Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, Ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς.

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Τούρκος Ναύαρχος δήλωσε ότι μεταφέρει τις ευχές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε ότι ο ίδιος, όπως και η χώρα τους, βρίσκονταν πάντοτε δίπλα στον τουρκοκυπριακό «λαό» στον αγώνα του και θα συνεχίσουν να είναι δίπλα του.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Όζμπάλ υποστήριξε τα εξής:

    «Δεν θα επιτρέψουμε κάποια τετελεσμένα γεγονότα που γίνονται την τελευταία περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ και τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της ΤΔΒΚ, όσο και της Δημοκρατίας της Τουρκίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε αυτές τις θάλασσες. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για όλα αυτά. Είμαστε ικανοί για αυτό. Ακόμη συνεχίζουν, με ορισμένες ενέργειες? Όμως εμείς πήραμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κάθε είδους αγώνα. Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία γι’ αυτό. Όπως έχω πει, εμείς, όπως πάντοτε, ήμασταν δίπλα και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στον τουρκοκυπριακό λαό.

    Ο λαός της ΤΔΒΚ έχει πάρει την απόφασή του. Από εδώ και πέρα, αποφάσισαν να συνεχίσουν να βαδίζουν στον δρόμο ενός κυρίαρχου, ίσου κράτους και για να συμβεί αυτό στο διεθνές περιβάλλον, ο Πρόεδρος μας και όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες τους με την ίδια σκέψη και προς την ίδια κατεύθυνση», ανέφερε.

    Ο Τατάρ με τη σειρά υπενθύμισε τα λόγια του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι «η κυριαρχία είναι απαραίτητη» και πρόσθεσε ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα βασίζεται «στην κυριαρχική ισότητα και σε δύο κράτη που θα ζουν δίπλα-δίπλα γιατί διαφορετικά, κάτω από τη στέγη της ομοσπονδίας, η ΤΔΒΚ θα εξαφανιστεί».

    Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του «συνδέσμου αγωνιστών» Σμύρνης, οι οποίοι βρίσκονται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς.

    (ΑΚ)

    [07] Αντιδρά το «υπουργείο εξωτερικών» για την NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Σύμφωνα με την G?ne? (15.11.21), το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επικρίνει την έκδοση NAVTEX από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά, με τις μονομερείς τις ενέργειες, παραβιάζει κατάφορα τα νόμιμα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

    Η ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών αναφέρεται στη NAVTEX της 12ης Νοεμβρίου 2021, που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, για διεξαγωγή ερευνών μεταξύ 12-17 Νοεμβρίου και υποστηρίζει ότι οι έρευνες που θα γίνουν εμπίπτουν σε περιοχή που βρίσκεται εντός των «αδειοδοτημένων περιοχών που ανήκουν στην ΤΔΒΚ».

    Η ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης ότι «οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου για διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων γύρω από την Κύπρο, ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

    Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, στην ανακοίνωση του, υποστηρίζει και τα εξής:

    «Ο Τουρκοκυπριακός λαός είναι συνιδιοκτήτης των φυσικών πόρων που βρίσκονται στο νησί και γύρω από το νησί. Επικρίνουμε έντονα τις μονομερείς διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και την παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν πρόκειται να παραμείνουνε θεατές έναντι στα τετελεσμένα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που στόχο έχει τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας και του κράτους μας και θα προβούμε σε ταυτόχρονα και ανάλογα βήματα. Η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της στα οικόπεδα που της έχουμε παραχωρήσει αδειοδότηση το 2011.

    Με αυτή την ευκαιρία, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ως ΤΔΒΚ, προτιμούμε πάντοτε την επίλυση του θέματος αυτού στα πλαίσια της διπλωματίας και του διαλόγου. Σε σχέση με αυτό, τόσο η πρόταση μας ημερομηνίας 13 Ιουλίου 2019 όσον αφορά στις πηγές υδρογονανθράκων, όσο και η έκκληση της Τουρκίας για σύγκληση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών και επιπλέον με τη συμμετοχή του δικού μας κράτους, είναι ακόμη σε ισχύ. Αυτή η εποικοδομητική πρόταση και έκκληση, αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία που δίνει τη δυνατότητα για επίλυση του προβλήματος.

    Η πλευρά που διαταράσσει την ηρεμία και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, ενώ η πλευρά που υποβάλλει εποικοδομητικές προτάσεις για επίτευξη μιας συμφωνίας είναι η ΤΔΒΚ. Θεωρούμε χρήσιμο όπως, για μια ακόμη φορά, θέσουμε όλα αυτά υπόψη ενώπιον της διεθνούς κοινότητος».

    (ΑΚ)

    [08] Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσιών: 405 αιτήσεις για επιστροφή στο Βαρώσι

    Κάτω από τον τίτλο «405 αιτήσεις, αίτημα επιστροφή», η Yeni D?zen (15.11.21) γράφει ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να διαπιστωθεί πόσες αιτήσεις υπάρχουν προς την Επιτροπή σε σχέση με την περιοχή στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού που λέγεται ότι αποχαρακτηρίστηκε από στρατιωτική ζώνη.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στην δημοσιογράφο Οντούλ Ασίκ Ουλκέρ, η Βετζχί είπε ότι υπάρχουν 405 αιτήσεις σε σχέση με το Βαρώσι και ότι γενικά ζητείται επιστροφή, όμως μπορεί αρχικά οι αιτητές να έρθουν με το αίτημα της επιστροφής αλλά να τροποποιήσουν την αίτησή τους αργότερα ζητώντας αποζημίωση ή ανταλλαγή.

    Ερωτηθείσα πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα στην Επιτροπή, πόσες ολοκληρώθηκαν και πώς, η Βετζχί είπε:

    «[?] Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 6,976 αιτήσεις στην επιτροπή και κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι 1,301 από αυτές. Και το ποσό αποζημιώσεων που αποφασίστηκε είναι 325 εκατομμύρια 416 χιλιάδες 657 στερλίνες. Από αυτές που κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι 1,078 είναι αποζημιώσεις, οι 3 επιστροφή, η 1 επιστροφή μετά την λύση, οι 7 αποζημίωση και επιστροφή, οι 2 ανταλλαγή και αποζημίωση, η 1 μερική επιστροφή και 195 φάκελοι αποσύρθηκαν. Επιπλέον, τέσσερις φάκελοι απορρίφθηκαν. Και 10 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν με συμφωνία και πώληση μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών με την εξεύρεση του Ελληνοκύπριου ιδιοκτήτη που νοικιάζει την περιουσία, στο πλαίσιο του νόμου με αριθμό 13/2008».

    Ερωτηθείσα πόσα πληρώθηκαν από την Επιτροπή, η Βετζχί απάντησε:

    «Δεν είμαστε εμείς που κάνουμε τις πληρωμές. Ουσιαστικά υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη πάνω σε αυτό το θέμα. Εμείς μόνο λαμβάνουμε αποφάσεις, δεν ενδιαφερόμαστε για το θέμα της πληρωμής. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές κάνουν τις πληρωμές. Επομένως, δεν βρίσκονται σε εμάς τα αρχεία των πληρωμών που γίνονται».

    Ερωτηθείσα για τον αριθμό των αιτήσεων σε σχέση με το Βαρώσι και τι ζητείται σε αυτές, η Βετζχί απάντησε:

    «Υπάρχουν 405 αιτήσεις σε σχέση με το Βαρώσι και γενικά ζητείται επιστροφή, όμως οι αιτητές μπορεί να έρθουν με αίτημα την επιστροφή, αλλά αργότερα να τροποποιήσουν την αίτησή τους και να ζητήσουν αποζημίωση ή ανταλλαγή».

    Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι λέγεται πως η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για αποχαρακτηρισμό του 3,5% της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού από στρατιωτική ζώνη λήφθηκε στις 12 Ιουλίου [2021] όμως δεν δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» και ερωτηθείσα κατά πόσον έλαβε γραπτή ενημέρωση για το θέμα η Επιτροπή, η Βετζχί απάντησε:

    «Αυτή η απόφαση ήρθε σε γνώση μας. Ξέρετε, αυτό το θέμα δημοσιεύθηκε στον Τύπο, διεξάγονται εργασίες καθαρισμού στην εν λόγω περιοχή. Σύντομα θα πάμε και εμείς σε εκείνη την περιοχή και θα κάνουμε επιθεωρήσεις. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πόσες από τις 405 αιτήσεις για το Βαρώσι αντιστοιχούν σε αυτή την περιοχή».

    Όταν η δημοσιογράφος υπενθύμισε στην Βετζχί τη δήλωση του τέως «πρωθυπουργού» Ερσάν Σανέρ ότι υπάρχουν 36 αιτήσεις για την εν λόγω περιοχή και την ρώτησε αν κατέχει και η Επιτροπή αυτό τον αριθμό, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε:

    «Παίρνουμε ομαδικά τις αιτήσεις σε σχέση με το Βαρώσι, δεν τις έχουμε κατηγοριοποιήσει πλήρως. Πρέπει να τις ταιριάξουμε με τους χάρτες. Πρόσφατα ανέλαβα αυτό το καθήκον. Συνεχίζονται οι εργασίες μας για να διαπιστώσουμε πόσες αιτήσεις υπάρχουν για την εν λόγω περιοχή του 3,5%».

    Η δημοσιογράφος ρώτησε και το εξής την Βετζχί: «Διατελέσατε και μια περίοδο εκπρόσωπος στο Στρασβούργο, επομένως μπορέσατε να παρακολουθήσετε από πιο κοντά τις εργασίες του ΕΔΑΔ και είστε γνώστης. Ξέρετε ότι από καιρού εις καιρό μπορεί να υπάρχουν δύσκολες διαδικασίες στο θέμα των περιουσιών στην Κύπρο, μπορεί να συμβούν εξελίξεις που δυσκολεύουν την Τουρκία. Ποια είναι η πρόσφατη κατάσταση εκεί;»

    Η Βετζχί απάντησε ότι έφυγε πριν ενάμιση χρόνο από το Στρασβούργο και δεν άφησε πίσω της μεγάλο πρόβλημα. Είπε ότι κατά την περίοδο που υπηρετούσε στο Στρασβούργο, η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών έκανε μιαν παρουσίαση εκεί και η Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θαύμασε τις εργασίες της Επιτροπής.

    «Οι εργασίες της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών μας κάνουν πιο άνετους φυσικά. Όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε, τόσο πιο λίγα προβλήματα θα έχουμε ενώπιον του ΕΔΑΔ», ανέφερε. Σημείωσε επίσης ότι ως επιτροπή κάνουν ό,τι μπορούν και αυτό που τους αναλογεί και πρόσθεσε ότι οι εργασίες τους αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω της πανδημίας και του κλεισίματος των «συνόρων», κατά την έκφρασή της.

    Ερωτηθείσα πότε θα προβούν σε αξιολόγηση των αιτήσεων για την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού και αν προβλέπεται κάποια ημερομηνία σε σχέση με ντε φάκτο επιστροφή σε σχέση με το Βαρώσι, η Βετζχί είπε ότι δεν έθεσαν καμία ημερομηνία ως στόχο πριν προβούν στις διαπιστώσεις τους και ότι πρέπει πρώτα να προβούν σε εξέταση επί τόπου και να ταιριάξουν τους φακέλους. «Σε αυτό το θέμα θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο», σημείωσε.

    Όταν η δημοσιογράφος της υπενθύμισε ότι δεν γίνονται πληρωμές εδώ και εφτά χρόνια και δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Επιτροπής και την ρώτησε κατά πόσον έγινε ή θα γίνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για μεταφορά χρημάτων, Η Βετζχί απάντησε:

    «Δεν κάνουμε εμείς τις πληρωμές. Το θέμα των πληρωμών καθορίστηκε ξεκάθαρα στον νόμο για την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών με αριθμό 67/2005. Το άρθρο 18 του νόμου αναφέρει ότι ‘για τα ποσά των αποζημιώσεων που θα πληρώνονται με απόφαση της Επιτροπής ως αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του νόμου και για τα άλλα έξοδα, το υπουργείο αρμόδιο για τις δημοσιονομικές υποθέσεις, θεσπίζοντας ένα χωριστό κονδύλι στον νόμο του προϋπολογισμού για τον προϋπολογισμό κάθε χρόνου, διασφαλίζει να γίνονται οι πληρωμές από αυτό το κονδύλι’».

    Όταν η δημοσιογράφος της ανέφερε ότι η μη πληρωμή των χρημάτων των αποζημιώσεων βάζει την Τουρκία σε δύσκολη θέση στο ΕΔΑΔ, της υπενθύμισε μια πιλοτική υπόθεση που εκκρεμεί για το Βαρώσι και την ρώτησε αν θα καταβάλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των αποφάσεων της Επιτροπής, η Βατζχί είπε:

    «Μου φάνηκε ότι αμφισβητείτε την λειτουργία της Επιτροπής Αποζημιώσεων Περιουσιών. Υπάρχουν ισχυρισμοί όπως ‘η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών’ χάσει την λειτουργικότητά της’. Δεν νομίζω ότι έχασε τη λειτουργικότητά της η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η εφαρμογή των αποφάσεων δεν δεσμεύει την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Όπως το ΕΔΑΔ λαμβάνει αποφάσεις και μερικές χώρες δεν εφαρμόζουν αυτές οι αποφάσεις, όμως δεν κλείνουν το ΕΔΑΔ, έτσι δεν είναι; Τελικά, οι αποφάσεις εφαρμόζονται με τον καιρό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όταν γίνεται λόγος για την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, το ΕΔΑΔ κοιτάει της αποφάσεις που παράγει η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών.

    Το σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτή η σημασία της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Όπως ξέρουμε, η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών αποτελεί ένα αποτελεσματικό ένδικο μέσο που αναγνωρίζει το ΕΔΑΔ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι μια νομική αναγνώριση για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Πρέπει να της αποδώσουμε πολλή σημασία και να διευκολύνουμε την λήψη των αποφάσεων. Πρέπει να δώσουμε σημασία στις αιτήσεις. Θα είναι μεγάλη απώλεια για τους Τουρκοκύπριους να μη μπορέσει να συνεχίσει την ύπαρξή του αυτός ο θεσμός που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και συμβάλλει και στην λύση του Κυπριακού».

    Όταν η δημοσιογράφος της υπέδειξε ότι ενώ η ίδια λέει πως η Επιτροπή είναι μια νομική αναγνώριση για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η διεθνής κοινότητα θεωρεί την βόρεια κατεχόμενη Κύπρο ως υποτελή διοίκηση της Τουρκίας, η Βετζχί υποστήριξε ότι αυτό αλλάζει ανάλογα με την οπτική γωνιά από την οποία το κοιτάζετε. «Τα δικαστήριά μας είναι ανεξάρτητα και η νομολογία μας είναι διαφορετική από εκείνη της Τουρκίας», σημείωσε και υποστήριξε: «Έγινε αποδεχτή ως εσωτερικό ένδικο μέσο η νομολογία μας. Αυτό είναι ένα κέρδος για την ΤΔΒΚ».

    Ερωτηθείσα αν θεωρεί πως θέματα όπως η επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας στις περιουσίες θα επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής, δηλαδή την καταβολή αποζημιώσεων, η Βετζχί είπε ότι η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να προβεί σε σχόλιο στο θέμα μιας τέτοιας φορολογίας, αφού είναι ένα «διοικητικό όργανο» και το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε η δημοσιογράφος εμπίπτει πιο πολύ στο πεδίο αρμοδιότητας της «εκτελεστικής» και της «νομοθετικής εξουσίας». «Φυσικά, οποιαδήποτε φορολόγηση ή ροή οποιωνδήποτε πόρων, μπορεί να βοηθήσει την πληρωμή των αποζημιώσεων», πρόσθεσε.

    Όταν της επισημάνθηκε ότι θεωρείται πως εργάζεται με πολύ αργό ρυθμοό η Επιτροπή και ρωτήθηκε κατά πόσο προτίθεται να προβεί σε οποιανδήποτε ρύθμιση για το θέμα, η Βετζχί υπενθύμισε ότι η ίδια ανέλαβε καθήκοντα στην Επιτροπή εδώ και 1,5 μήνα και υποστήριξε ότι οι εργασίες τους επιταχύνθηκαν πολύ μετά την πανδημία.

    «Οι εταίροι μας θεσμοί κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους και εργάζονται γρήγορα για να ολοκληρώσουν τους φακέλους. Κάθε Πέμπτη έχουμε υποθέσεις, κάθε βδομάδα εξετάζονται φάκελοι με εντατικούς ρυθμούς και καταλήγουν. Δεν βλέπω καμία δυσλειτουργία στην ταχύτητα των εργασιών».

    Ερωτηθείσα κατά πόσον ως νέα πρόεδρος της Επιτροπής κάνει οποιασδήποτε σκέψεις για επιτάχυνση των εργασιών της, η Βετζχί είπε ότι θέλουν να περάσουν σε ψηφιακό σύστημα και να απαλλαχτούν από τις στοίβες των χαρτιών.

    «Στόχος μας είναι να λαμβάνουμε δίκαιες αποφάσεις. Αν οι πλευρές δεν μείνουν ικανοποιημένες από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, πηγαίνουν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και αν δεν ικανοποιηθούν και από το αποτέλεσμα που θα βγει απ’ εκεί, τότε μπορεί να πάνε στο ΕΔΑΔ», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [09] «Υπουργείο εξωτερικών»: «Οι Ελληνοκύπριοι παραβιάζουν την νεκρή ζώνη και τα ΗΕ αδιαφορούν»

    Η K?br?s Postas? (12.11.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι αυξάνονται οι μη στρατιωτικές και στρατιωτικές παραβιάσεις εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη νεκρή ζώνη και ότι η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών παραμένει αδιάφορη σε αυτές τις παραβιάσεις.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το «υπουργείο» υποστηρίζει ότι πριν από ορισμένο χρονικό διάστημα παραβιάστηκε το καθεστώς της νεκρής ζώνης στην Δερύνεια εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς με την ανέγερση ενός κινηματογράφου και ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό το γεγονός ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ απέφυγε να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτή την παραβίαση».

    Ισχυρίστηκε και τα εξής το «υπουργείο» στη δήλωσή του:

    «Κατά παρόμοιο τρόπο, παραβιάζοντας την νεκρή ζώνη, έχει εγκαταστήσει 233 μετακινούμενα πολυβολεία κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, από τα οποία τα 35 είναι εντός της νεκρής ζώνης, στοχεύοντας να αποκομίσει πλεονέκτημα. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να απέχει από οποιανδήποτε έκκληση προς την κατεύθυνση της άρσης των θέσεων των βαριών όπλων.

    Οι παραβιάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στην νεκρή ζώνη δεν περιορίστηκαν σε αυτές, τοποθέτησε και συρματόπλεγμα εντός της νεκρής ζώνης. Στις 11 Νοεμβρίου 2021, στον δρόμο περιπολίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εντός της νεκρής ζώνης προς τα δυτικά του Ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, θεάθηκαν στρατιώτες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Ελληνοκύπριοι μη στρατιωτικοί να προβαίνουν μαζί σε επιθεώρηση. Είναι γνωστό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά σχεδιάζει να κτίσει κτίριο δικαστηρίων σε αυτή την περιοχή. Είναι γνωστό ότι η ΤΔΒΚ αντιτίθεται έντονα στην ανέγερση ενός τέτοιου κτιρίου.

    Υπενθυμίζουμε ακόμα μια φορά ότι η ΤΔΒΚ είναι έτοιμη να προβεί σε κάθε είδους συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά με σκοπό την συνέχιση της σταθερότητας και της ηρεμίας σε θέματα που αφορούν τόσο την νεκρή ζώνη, όσο και το σύνολο του νησιού και την περιοχή μας».

    Υποστηρίζοντας ότι η ανοχή που επιδεικνύει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αυξήσει τις «παραβιάσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς στην νεκρή ζώνη, το λεγόμενο υπουργείο καταλήγει αναφέροντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει πολλάκις τονίσει στους αξιωματούχους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι «αυτές οι παραβιάσεις θα αξιολογηθούν εκ μέρους μας στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Δηλώσεις Τούρκων πολιτικών για την επέτειο ανακήρυξης τους ψευδοκράτους

    Ο Bayrak (15.11.21) μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, απέστειλε επιστολή συγχαρητηρίων για την ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και στον λεγόμενο πρόεδρο της «βουλής» στα κατεχόμενα, Οντέρ Σεννάρογλου.

    Στις επιστολές του, ο Σεντόπ ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα ότι η 15η Νοεμβρίου 1983 ήταν «η πιο σημαντική καμπή στην πολιτική μοίρα του τουρκοκυπριακού λαού».

    Καλεί τον Τουρκικό κόσμο να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος ο ηγέτης του DSP

    Εξάλλου, ο Bayrak (15.11.21) μετέδωσε επίσης ότι o Πρόεδρος του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (DSP) της Τουρκίας Οντέρ Άκσακαλ, δήλωσε ότι θέλουν «η ΤΔΒΚ να αναγνωριστεί από φιλικά και συμμαχικά κράτη, ιδιαίτερα από τον τουρκικό κόσμο, και να λάβει τη θέση της στα Ηνωμένα Έθνη ως ανεξάρτητη Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η δύναμη, η οποία άλλαξε το όνομά της σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών στην 8η Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης που λειτουργεί υπό το όνομα του Τουρκικού Συμβουλίου και υπό την ηγεσία της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν, να αναγνωρίσει επίσημα την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου από σήμερα. Η ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ, η ασφάλεια και η ευημερία των αδελφών μας που ζουν στην Κύπρο είναι πάνω από όλα. Η Βόρεια Κύπρος έγινε πατρίδα με το αίμα των μαρτύρων και των βετεράνων μας. Συγχαίρω την 38η ημέρα ίδρυσης της ΤΔΒΚ με την ελπίδα ότι θα πάρει τη θέση της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως ανεξάρτητη Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου στο εγγύς μέλλον».

    (ΚΣ)

    [11] Στα κατεχόμενα βρίσκονται και φέτος τα Solo Turk

    Σύμφωνα με την K?br?s (14.11.21), στα κατεχόμενα βρίσκεται η επίλεκτη ομάδα αεροπορικών επιδείξεων Solo Turk της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας για να πραγματοποιήσουν επιδείξεις, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 38η επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίλεκτη ομάδα των τουρκικών μαχητικών Solo Turk έφθασε το Σάββατο στα κατεχόμενα και θα πραγματοποιήσει επίδειξη πτήσεων τόσο στην κατεχόμενη Λευκωσία όσο και στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Η ομάδα των Solo Turk πραγματοποίησε επίσης πρόβες το Σάββατο και στις δύο πόλεις. Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο, τα Solo Turk θα πραγματοποιήσουν επίδειξη πτήσεων στα πλαίσια της παρέλασης που γίνεται στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ και στις 15.30 θα πραγματοποιήσουν επίδειξη στην πλατεία Ατατούρκ στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    (ΑΚ)

    [12] Με συνθήματα υπέρ της ομοσπονδίας και της ειρήνης η διαμαρτυρία της Πλατφόρμας «Αυτή η χώρα είναι δική μας»

    Σύμφωνα με την Avrupa (14.11.21), η Πλατφόρμα «Αυτή Η χώρα Είναι Δική Μας», πραγματοποίησε το Σάββατο εκδήλωση διαμαρτυρίας και πορεία με το σύνθημα «Υπερασπίζομαι την Πατρίδα μου».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπου η συμμετοχή δεν ήταν μαζική όπως τις προηγούμενες, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της ομοσπονδίας και της ειρήνης και διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο που πέρασε.

    Οι διαδηλωτές μαζεύτηκαν στην πλατεία Ινονού και κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν διάφορα συνθήματα όπως «Να σας θυμίσουμε ότι Αυτή η Χώρα Είναι Δική Μας», «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί», «Τέλος στην κατοχή», «Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις», «Αντιστεκόμαστε στην αντίληψη του κατακτητή» και άλλα.

    Σε ομιλία του στα πλαίσια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος της «τουρκοκυπριακής συντεχνίας δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS), Γκιουνέν Μπενγκιχάν, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Πλατφόρμα υποστηρίζει τη λύση ομοσπονδίας και ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να προσφέρουν στον τουρκοκυπριακό «λαό» ένα πιο δίκαιο, πιο δημοκρατικό καθεστώς, αλλά και για να προστατεύσουν με τον καλύτερο τρόπο το μέλλον τους, την ταυτότητά τους και τον πολιτισμό τους.

    Υπογραμμίζοντας την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται στη «χώρα» εξαιτίας αυτών που βρίσκονται στην «εξουσία», ο Μπενγκιχάν δήλωσε και τα εξής:

    «Βρισκόμαστε εδώ για να προστατέψουμε την βούληση μας, την πατρίδα μας και το μέλλον μας, για να εμποδίσουμε την μόνιμη διαίρεση της πατρίδας μας και να εμποδίσουμε την προσάρτηση μας σε άλλες χώρες και δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα μας για την ενοποίηση της πατρίδας μας με βάση τις αρχές και τους στόχους της ομοσπονδίας. Θέλουμε να ζήσουμε ανθρώπινα, με ισότητα, να θέσουμε ένα τέρμα στις αυξήσεις τιμών, να σταματήσουμε τις κομματικές προσλήψεις, να σταματήσουμε την φτωχοποίηση του λαού μας, να προστατέψουμε το μέλλον μας, να προστατέψουμε την πατρίδα μας».

    (ΑΚ)

    [12] «Ψήφο εμπιστοσύνης» έλαβε η «κυβέρνηση συνασπισμού» στα κατεχόμενα

    H K?br?s (14.11.21) γράφει πρωτοσέλιδα ότι η λεγόμενη κυβέρνηση των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικού (UBP-DP) στα κατεχόμενα έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης» κατά την έκτακτη συνεδρία της ψευδοβουλής, η οποία συνήλθε το Σάββατο για τον σκοπό αυτό.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, 27 «βουλευτές» ψήφισαν υπέρ της «κυβέρνησης συνασπισμού», 19 κατά και τρείς «βουλευτές» δεν παρευρέθηκαν στη «συνεδρία».

    Ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου σε δηλώσεις του μετά τη «ψήφο εμπιστοσύνης» που έλαβε η «κυβέρνηση» του, ευχαρίστησε όσους την υπερψήφισαν και δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» θα εργαστεί εποικοδομητικά μέχρι τις «εκλογές».

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα σημειώνει ότι μετά τη σύσταση της λεγόμενης κυβέρνησης συνασπισμού, θα τεθεί προς συζήτηση στις 16-18 Νοεμβρίου στην «επιτροπή οικονομικών, δημοσιονομικών, προϋπολογισμού και προγραμματισμού», ο «προϋπολογισμός» του ψευδοκράτους για το 2022, ο οποίος ανέρχεται στα 12 δισ. 700 εκ. ΤΛ.

    (ΑΚ)

    [13] Εντοπίστηκαν ακόμη 174 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες

    Η Vatan (15.11.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 14,301 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 174 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 137 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που ήλθαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 137 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 44, Κερύνεια 41, Αμμόχωστος 33, Μόρφου 5, Τρίκωμο 6 και Λεύκα 8.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 99 άτομα.

    Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον Covid-19 παραμένει στους 93.

    Μέχρι τις 14 Νοεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,768,302 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 22,524 κρούσματα Covid-19, ενώ 22,769 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,661 ασθενών, 71 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,580 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 10 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν καλεί τον «τουρκικό κόσμο» να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος

    Η Yeni ?afak (13.11.21) γράφει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους ηγέτες του Τουρκικού κόσμου να στηρίξουν την «ΤΔΒΚ». Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις στην 8η Σύνοδο Κορυφής του Τουρκικού Συμβουλίου που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι στην ευχάριστη θέση να παρατηρήσουν ότι ο οργανισμός έχει γίνει πόλος έλξης ως διεθνής οργανισμός, ο Ερντογάν είπε:

    «Στο πλαίσιο αυτό, θα λάβουμε επίσης τις αποφάσεις μας σχετικά με το καθεστώς παρατηρητή του οργανισμού μας και τις διαδικασίες ίδρυσης συνεργασίας. Ευχόμαστε ειλικρινά να δούμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ανάμεσά μας το επόμενο διάστημα, ώστε η οικογενειακή μας εικόνα να γίνει ακόμα πιο πλούσια. Βασίζομαι στην πολύτιμη υποστήριξή σας για την άμβλυνση της απομόνωσης και των εμπάργκο στα οποία υπόκεινται οι Τουρκοκύπριοι, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου».

    Στη σύνοδο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Kas?m C?mert Tokayev, ο Πρόεδρος του Κιργιστάν Sadir Japarov, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν ?evket Mirziyoyev, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Kurbankulu Berdimuhamedov, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban και ο γραμματέας του Συμβούλιου Ba?dat Amreyev.

    Θέμα της συνόδου ήταν οι «Πράσινες Τεχνολογίες και Έξυπνες Πόλεις στην Ψηφιακή Εποχή».

    Με την κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε στην 8η Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών (Τουρκικό Συμβούλιο), το όνομα του Τουρκικού Συμβουλίου άλλαξε σε «Οργανισμός Τουρκικών Κρατών». Η δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι το «Όραμα του Τουρκικού Κόσμου 2040» ξεκίνησε από τον ιδρυτή Πρόεδρο του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev, γίνεται αποδεκτή ως στρατηγικό έγγραφο που θα καθοδηγεί τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς στους οποίους τα τουρκικά κράτη έχουν κοινά συμφέροντα.

    Στη δήλωση αναφέρθηκε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για την ίδρυση Τουρκικών Εμπορικών Οίκων (TTE) με σκοπό την αύξηση του εμπορίου, του εξαγωγικού δυναμικού και των επενδύσεων μεταξύ των κρατών μελών και των παρατηρητών, καθώς και για την εφαρμογή του «Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ των κρατών μελών.

    Το Τουρκμενιστάν προσχώρησε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως χώρα παρατηρητής.

    (ΚΣ)

    [02] Πρέπει να αναγνωρισθούν τα κυρίαρχα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» για να υπάρξει περιφερειακή ειρήνη, υποστηρίζει ο Ονάλ

    Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ, που εκπροσώπησε την Τουρκία στην διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, υπογράμμισε εκ νέου τη στήριξης της Τουρκίας στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης και στην πολιτική διαδικασία, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (13.11.21).

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ονάλ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «τα κεκτημένα κυρίαρχα δικαιώματα της ΤΔΒΚ πρέπει να αναγνωρισθούν για να υπάρξει περιφερειακή ειρήνη και βιώσιμη σταθερότητα».

    (ΔΨ)

    [03] Σουτζούογλου: «Είμαστε σαν το νύχι και το κρέας με την Τουρκία και την Ανατολία»

    Το Ankara Anatolia (14.11.21) μετέδωσε ότι στην πρώτη του συνέντευξη σε τουρκικό μέσο μετά την ανάληψη των «καθηκόντων» του, ο νέος «πρωθυπουργός» Φαϊζ Σουτζούογλου τόνισε τους στενούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην «ΤΔΒΚ» και στην Τουρκία.

    «Είμαστε σαν το νύχι και το κρέας με την Τουρκία και την Ανατολία. Μια λύπη στην Τουρκία μας αρρωσταίνει εδώ, μια χαρά στην Τουρκία μας ενθουσιάζει εδώ. Δεν έχουμε δει ποτέ τον εαυτό μας χωριστά», είπε.

    Ο Σουτζούογλου, έδωσε την συνέντευξη μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας «κυβέρνησης συνασπισμού» που συστάθηκε στα κατεχόμενα και μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, για την οικονομία, τις σχέσεις με την Τουρκία, τις εξελίξεις στην Κύπρο, το Βαρώσι και την Ανατολική Μεσόγειο.

    «Οι Τουρκοκύπριοι δεν χωρίστηκαν ποτέ από την μητέρα πατρίδα τους, ήθελαν να μας χωρίσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αργότερα, εξαλείψαμε πολλά περιστατικά που ετοίμασαν οι Ελληνοκύπριοι στο πλαίσιο του σχεδίου και του προγράμματος καταστροφής των Τουρκοκυπρίων στο νησί, με τη βοήθεια της Τουρκίας. Οι Τουρκοκύπριοι πολέμησαν για την Τουρκικότητα, το Ισλάμ και τη δική τους θρησκεία», υποστήριξε.

    Ο Σουτσούογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι η υποστήριξη της Τουρκίας προς τους Τουρκοκύπριους συνεχίστηκε μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή και ότι έχουν έναν νότιο γείτονα «που δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε την ανάσα των Τουρκοκυπρίων».

    Αναφέροντας ότι υποστηρίζουν πλήρως τη «λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας στην Κύπρο» που εφαρμόζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και υποστηρίζεται από την Τουρκία, ο Σουτζούογλου είπε πως θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στα «δύο κυρίαρχα κράτη» στην Κύπρο».

    Ο Σουτσούογλου υποστήριξε ακόμη ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν σπαταλήσει την ενέργειά τους με την ομοσπονδιακή εξαπάτηση για περισσότερα από 50 χρόνια» και τόνισε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία και ότι ο χαμένος της υπόθεσης είναι οι Τουρκοκύπριοι.

    «Είμαστε αντιμέτωποι με μιαν νοοτροπία που βλέπει τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα. [?] Επομένως, δεν έχουμε προβλήματα καλής γειτονίας μαζί τους. Δύο ξεχωριστά κυρίαρχα ίσα κράτη είναι η σωστή απόφαση. Χάσαμε 50 χρόνια και δεν μπορούμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτήν την πολιτική που ασκείται από κοινού με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα σε συμφωνία με τον πρόεδρό μας για αυτό το θέμα σε κάθε πλατφόρμα», είπε.

    Επισημαίνοντας τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Σουτζούογλου δήλωσε ότι η περιοχή θα προσελκύσει περισσότερη προσοχή στο μέλλον όσον αφορά τον υπόγειο πλούτο και ανέφερε τα εξής:

    «Το επόμενο διάστημα, όπως και πριν, μαζί με την πατρίδα μας Τουρκία, θα πάρουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Γαλάζια Πατρίδα, παλεύοντας μέχρι τέλους. Ούτε η Τουρκία ούτε η ΤΔΒΚ παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε αυτό το θέμα. Ο αγώνας μας μαζί θα συνεχιστεί. Αν οι Ελληνοκύπριοι κάνουν μιαν έρευνα, θα κάνουμε τρεις. Αρκεί να συνεχίσουμε αυτή την αποφασιστικότητα. Η Τουρκία είναι απόλυτα αποφασισμένη να ενεργήσει μαζί μας σε αυτό το θέμα, κάτι που μας κάνει χαρούμενους».

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της κλειστής πόλης του Βαρωσιού, ο Σουτζούογλου δήλωσε ότι το σταδιακό άνοιγμα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, θα συνεχιστεί, έχουν γίνει προσεκτικά βήματα στην περιοχή, έχει επιτευχθεί σταδιακή πρόοδος και οι αιτήσεις αξιολογούνται.

    «Το Βαρώσι είναι γη της ίδιας της ΤΔΒΚ. Θα συνεχίσει να επεκτείνεται σταδιακά και σύμφωνα με τη διαδικασία. Ήταν λάθος που το Βαρώσι είναι κλειστό εδώ και 50 χρόνια. Είναι ένα πολύ σημαντικό τουριστικό κέντρο, δεν έχουμε δικαίωμα να το αφήσουμε αδρανές. Επί του παρόντος, είμαστε στο σωστό δρόμο. Και το υποστηρίζουμε», υποστήριξε.

    Είπε επίσης πως θα συναντηθούν με την τουρκική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται τα κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτος και ότι σύντομα η νέα «κυβέρνηση» θα επισκεφθεί την Τουρκία.

    Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε πως η πανδημία έχει επηρεάσει άμεσα περίπου 70 εγχώριους τομείς που συνδέονται με τους δύο βασικούς τομείς της οικονομίας στα κατεχόμενα που είναι η ανώτατη εκπαίδευση και ο τουρισμός και ότι θα λάβουν μέτρα για βελτίωση της κατάστασης. Πρόσθεσε πως στόχος τους είναι να σταθεί η οικονομία στα πόδια της.

    (ΚΣ)

    [04] Καλεί τις ΗΠΑ να αλλάξει πολιτική για τις οργανώσεις PYD και FET?, ο Καλίν

    Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο κανάλι NTV (13.11.21), για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ανέφερε ότι αναζητούν λύσεις για την κρίση των F-35, που βιώνουν με τις ΗΠΑ, τη διάσκεψη για τη Λιβύη και για τη Συρία.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει στην ατζέντα μια νέα χερσαία επιχείρηση στη Συρία, ο Καλίν είπε ότι καμία επιχείρηση δεν έχει παύσει και ότι όταν αντιμετωπίζουν απειλή ανταποδίδουν άμεσα.

    Αναφορικά με την ύπαρξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ο Καλίν ανέφερε ότι προσπάθησαν να συνδέσουν την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη με τα τουρκικά στρατεύματα, πράγμα το οποίο τους προκάλεσε αναστάτωση.

    «Εμείς βρισκόμαστε εκεί ως αποτέλεσμα συμφωνίας που συνάψαμε με την κυβέρνηση της Λιβύης. [?] Τα τουρκικά στρατεύματα παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση και συμβουλές. Το κύριο πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από εκεί. Η πρώτη μας έγνοια είναι η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης», υποστήριξε ο Καλίν.

    Χαρακτηρίζοντας την αφαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 ως άδικο και παράνομο, ο Καλίν επανέλαβε ότι έχουν ήδη πληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι επιθυμούν να λύσουν το αίτημα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 μέσω της διπλωματικής οδού. Στη συνέχεια, υποστήριξε τα εξής:

    «Εάν αφήσουν την Τουρκία εκτός, θα βλάψουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Να κοιτάξουμε για εναλλακτικές λύσεις για σύστημα αεράμυνας είναι ένα από τα πιο φυσικά δικαιώματα μας. Εμείς επιθυμούμε να έχουμε καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία. Υπάρχουν κάποια σημεία, που μπορούμε και κάποια που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ. Στο θέμα της πολιτικής με το PYD και με το FET?, οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν πολιτική».

    Ο αρθρογράφος της Milliyet (15.11.21) Αμπτουλλάχ Καράκους αναφέρεται σε συνομιλία, που είχε με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Νουμάν Κουρτουλμούς, κατά την πτήση στο Σεράγεβο με ιδιωτικό αεροπλάνο, και γράφει ότι ο Κουρτουλμούς, σχολιάζοντας την κρίση με τις ΗΠΑ για τα μαχητικά F-35, είπε τα εξής:

    «Η εναλλακτική λύση των F-35 δεν είναι τα F-16. Ωστόσο, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα αφήσει έστω και ένα γρόσι της σε κάποιους. Γι’ αυτό, θα λάβουμε τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο των δικών μας προσωπικών πολιτικών. [?] Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια χώρα, κυρίως στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, που παράγει τα ισχυρότερα τεχνολογικά προϊόντα σε αυτό τον τομέα».

    (ΔΨ)

    [05] Ο Οσμάν Οτσαλάν πέθανε από κορωνοϊό

    Η Yeni ?afak (15.11.21) γράφει ότι ο Οσμάν Οτσαλάν, αδελφός του ηγέτη του PKK Αμπντουλλάχ Οττζαλάν, πέθανε στο Erbil λόγω κορωνοϊού.

    Ο Οσμάν Οτζαλάν, ο οποίος νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο στο Erbil για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχασε εντελώς την κινητικότητα και την ομιλία του λόγω εγκεφαλικής παράλυσης που υπέστη τον Ιούλιο του 2021.

    (ΚΣ)

    [06] Σταμάτησαν τις πτήσεις σε 4 χώρες λόγω Covid-19 οι Τουρκικές αερογραμμές

    Η Cumhuriyet (15.11.21) γράφει ότι οι Τουρκικές αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Νότια Αφρική, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα από τις 00:00 απόψε, μέχρι νεωτέρας.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουν οι αερογραμμές της Τουρκίας.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 21,624 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (15.11.21) το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 21,624 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 346,642 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 189 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 20,550.

    Σημειώνεται ότι το 89,94% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 79,95% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 118,367,035 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 15 November 2021 - 14:45:35 UTC