Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-10-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 195/2021 08.10.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Απέφερε πολλά στην ΤΔΒΚ το άνοιγμα του Βαρωσιού»
  • [02] Ένας χρόνος από το άνοιγμα του Βαρωσιού, ακόμα δεν εξετάστηκε καμία αίτηση Ελληνοκυπρίων
  • [03] Δεν λειτουργεί η «Επιτροπή Περιουσιών» στα κατεχόμενα, οι Ελληνοκύπριοι ψάχνουν άλλες θεραπείες, λέει αρθρογράφος
  • [04] Νέες κατηγορίες Τατάρ κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης-Αναφορά στο νέο «προεδρικό»
  • [05] Ερτουγρούλογλου: «Ενόσω τυγχάνουμε συμπεριφοράς κοινότητας δεν θα αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις»
  • [06] Διορισμός ειδικού απεσταλμένου σημαίνει συνέχιση του στάτους κβο, υποστηρίζει ο Τσαγατάι
  • [07] Πρόταση Ιζτζιάν και Νταβουλτζιού για σύναψη συμμαχίας των κομμάτων που στηρίζουν λύση ομοσπονδίας
  • [08] Με Τατάρ, Σανέρ και Σεννάρογλου συναντήθηκε η Ομοσπονδία Κοινοταρχών Τουρκίας
  • [09] Μη εμβολιασμένοι θεωρούνται οι Τουρκοκύπριοι στο εξωτερικό, λέει η Ρότζερς
  • [10] Έρευνα CMIRS: Διακρίσεις και ανισότητα βιώνει καθημερινά η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων
  • [11] Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα για την κατοχύρωση του χαλλουμιού
  • [12] Χθες εντοπίστηκαν 87 νέα κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [13] Διεκδικεί για τελευταία φορά προεδρία του TDP ο Όζγιγιτ ? Στις 16 Οκτωβρίου το συνέδριο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακάρ: «Η άποψη μας για δύο κράτη στην Κύπρο θα γίνει αποδεχτή»
  • [02] Επέκρινε τον Μακρόν για το σχόλιο για την Αλγερία ο Τσαβούσογλου
  • [03] Συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία μεταξύ Τουρκίας-Ουκρανίας
  • [04] Προετοιμασία για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της μεταλλειολογίας μεταξύ Τουρκίας και Αλγερίας
  • [05] Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επικρίνει ισραηλινή δικαστική απόφαση για το τέμενος Αλ Ακσά
  • [06] Τα Pandora Papers εμπλέκουν τον Δημοσιογραφικό Όμιλο Demir?ren
  • [07] Σταθερά άνω των 30 χιλιάδων τα ημερήσια επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Απέφερε πολλά στην ΤΔΒΚ το άνοιγμα του Βαρωσιού»

    Η K?br?s Postas? (08.10.21, www.kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού πολλοί Ελληνοκύπριοι και ξένοι πολίτες μπόρεσαν να εισέλθουν στην πόλη και πρόσθεσε ότι πρόσφατα επισκέφτηκαν την περιοχή και κάποιοι βουλευτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά και είδαν επί τόπου τις εξελίξεις που διαδραματίζονται.

    Σε δηλώσεις στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, ο Τατάρ υποστήριξε ότι έγινε ένα βήμα για να αποδοθεί ξανά στην ανθρωπότητα το Βαρώσι, το οποίο παρέμεινε κλειστό επί 46 χρόνια.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι το Βαρώσι κρατήθηκε κλειστό για δεκαετίες με την πρόβλεψη ότι θα υπήρχε λύση και θα επιστρέφονταν στους Ελληνοκύπριους, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι επέδειξαν αδιάλλακτη στάση κατά το σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα και δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη λύσης.

    «Σίγουρα δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για να μείνει κλειστό το μέρος αυτό για ακόμα 46 χρόνια. Είχε έρθει στην ατζέντα αυτό κατά την περίοδο που ήμουν πρωθυπουργός. Αυτή ήταν η πολιτική μου άλλωστε. Είμαι άτομο που τα έλεγε αυτά και πριν γίνω πρωθυπουργός», ανέφερε.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το Βαρώσι είναι έδαφος που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, στα ιδρύματα Λαλά Μουσταφά Πασά και Μπιλάλ Αγά, ο Τατάρ ανέφερε ότι με την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς το 1571, εφαρμοστήκαν οι πρόνοιες των βακουφιών, ότι εκείνη την περίοδο η Κύπρος γενικά ήταν γη του ΕΒΚΑΦ και τα έσοδα από αυτές τις περιουσίες είτε δίδονταν σε άτομα που τα είχαν ανάγκη είτε χρησιμοποιούνταν για κρατικές υποθέσεις.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι κατά την περίοδο των Βρετανών δόθηκαν πεσκέσι, κατά την έκφρασή του, οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ και υπήρξαν ρυθμίσεις που αντίκεινται στους νόμους των βακουφιών, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το διεθνές δίκαιο και αυτό μιλά για τίτλους ιδιοκτησίας του 1974. Υπάρχει μια αντίληψη προς την κατεύθυνση του ότι η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, που υπάρχει εδώ και αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε περίπτωση που ληφθεί υπόψη ο τίτλος ιδιοκτησίας του 1974. Θα καταστεί δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα με αιτήσεις στο σώμα. Υπάρχουν περίπου 400 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Μπορεί να επιταχυνθεί με το άνοιγμα του Βαρωσιού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ασκεί πιέσεις στους πολίτες της με την αντίληψη ‘μην τυχόν και αποταθείτε στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, είναι προδοσία από την δική μας άποψη’. Εκείνοι οι άνθρωποι τους απαντούν ‘εδώ και 47 χρόνια μας κοροϊδεύετε ότι θα υπάρξει λύση και θα επιστρέψουμε στις περιουσίες μας, όμως δεν υπήρξε λύση, δεν μπορέσατε να καταφέρετε αυτή την υπόθεση’. Μας ήρθαν και από Ελληνοκύπριους ερωτήσεις του τύπου ‘πότε θα την ανοίξετε, πότε θα επιστρέψουμε στην περιουσία μας;’»

    Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού θα φέρει ζωντάνια και στην περιοχή της Αμμοχώστου, ο Τατάρ είπε ότι η Αμμόχωστος θα αποκτήσει πολύ περισσότερη αξία και θα γίνει πόλος έλξης.

    «Το άνοιγμα του Βαρωσιού απέφερε πολλά πράγματα στην ΤΔΒΚ, τόσο με την πολιτική, όσο και με την τουριστική και την οικονομική έννοια και θα συνεχίσει να το κάνει», ανέφερε.

    Υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία του σταδιακού ανοίγματος του Βαρωσιού άρχισε στις 8 Οκτωβρίου 2020 κατά την περίοδο που ο ίδιος ήταν «πρωθυπουργός», ο Τατάρ είπε ότι πραγματοποίησαν αυτό το άνοιγμα με την στήριξη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ισχυρίστηκε ότι δεν επιθυμούν να έρθουν σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο κατά το άνοιγμα του Βαρωσιού, θα επιστρέψουν τις ακίνητες περιουσίες μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπερπήδηση των αδικιών.

    Ο Τατάρ σημείωσε ότι πέραν των 230 χιλιάδων ντόπιων και ξένων τουριστών επισκέφτηκαν τα ανοικτά τμήματα του Βαρωσιού και ότι όταν δεν υπήρχε η πανδημία, περίπου 1,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν τα κατεχόμενα. Αναφέροντας ότι όλοι οι επισκέπτες θέλουν να δουν το Βαρώσι ακόμα και σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μετά την πανδημία θα μπορέσει να αναπτυχθεί πιο πολύ το Βαρώσι και θα πάρει περισσότερους επισκέπτες. Είναι σημαντικό βήμα αυτό».

    Επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού συνάδει με την πολιτική της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» για «λύση δύο κρατών», ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Το άνοιγμα του Βαρωσιού προέκυψε με μιαν αλλαγή πολιτικής. Και εκείνη η αλλαγή πολιτικής είναι ότι στο εξής χρειάζεται να διεξαχθεί αγώνας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αντί της λύσης σε ομοσπονδιακή βάση από την οποία δεν λήφθηκε αποτέλεσμα εδώ και 50 χρόνια. Η νέα πολιτική που απέκτησε μιαν νέα διάσταση με αυτή την αντίληψη, ενισχύθηκε πιο πολύ με το άνοιγμα του Βαρωσιού».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι χαράχθηκαν «νέα σύνορα» στην Κύπρο το 1974, ότι από εδώ και μπρος δεν είναι δυνατόν να αναστραφεί αυτό και ότι το Βαρώσι έμεινε εντός των συνόρων της «ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι μέχρι το 1960 καταβαλλόταν ενοίκιο στο ΕΒΚΑΦ για τις περιουσίες και τα κτίρια στο Βαρώσι, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι όσοι αποταθούν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους και πρόσθεσε ότι είναι επιλογή των Ελληνοκυπρίων αν θα εγκατασταθούν ξανά στο Βαρώσι και να αποφέρουν όφελος στην οικονομία.

    «Αν θέλουν θα έρθουν ή μπορεί να πουλήσουν. Το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επανάκτησης των δικαιωμάτων και της υπερπήδησης των αδικιών», υποστήριξε.

    Σημειώνοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι μια διαδικασία, υπενθύμισε ότι μέχρι αυτή την στιγμή μεταβιβάστηκε από την στρατιωτική διοίκηση στην «πολιτική διοίκηση» ένα τμήμα της τάξης του 3,5% της περιοχής.

    Είπε ότι σε περίπτωση που ολόκληρη η περιοχή μεταβιβαστεί στις «πολιτικές αρχές», θα χρειαστεί περισσότερη «αστυνομία» για επιτήρηση της ασφάλειας και θα επωμιστεί νέες ευθύνες η «πολιτική διοίκηση» και πρόσθεσε ότι πρέπει να διεξάγεται συγκρατημένα αυτή η διαδικασία.

    Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας, ο Τατάρ είπε:

    «Το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι ένα βήμα που έγινε με στήριξη της Τουρκίας. Ευχαριστώ όλους τους αξιωματούχους στην Τουρκία. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ικανοποιημένος απ’ αυτή την εξέλιξη, στήριξε το άνοιγμα του Βαρωσιού. Απευθύνω έκκληση και προς την κοινή γνώμη της Τουρκίας να κάνουν πιο συχνά τις διακοπές τους και τις επισκέψεις τους στην ΤΔΒΚ. Μετά την πανδημία θα αυξηθούν τα πήγαινε-έλα ανάμεσά μας, θα αναπτυχθούν περισσότερο οι δεσμοί».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ένας χρόνος από το άνοιγμα του Βαρωσιού, ακόμα δεν εξετάστηκε καμία αίτηση Ελληνοκυπρίων

    Η Yeni D?zen (08.10.21) γράφει ότι ένας χρόνος πέρασε από το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, η οποία κρατείτο κλειστή υπό στρατιωτικό έλεγχο από το 1974. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ακόμα δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση για διενέργεια απογραφής στην περίκλειστη πόλη και δεν δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος η απόφαση για αποχαρακτηρισμό του 3,5 % του Βαρωσιού από στρατιωτική περιοχή.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν το 1974 στο Βαρώσι υπήρχαν 45 ξενοδοχεία και 60 ξενοδοχειακά διαμερίσματα με πέραν των 10 χιλιάδων τουριστικών κλινών, ενώ τώρα βρίσκεται στην νεκρή ζώνη και άρχισαν επισκέψεις στην περιοχή στο πλαίσιο του «τουρισμού της θλίψης».

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την θερινή περίοδο άνοιξαν δύο παραλίες προς χρήση, «αφαιρέθηκαν τα ονόματα κάποιων κτιρίων», δημιουργήθηκε ένας «Κήπος για Τσάι» και ανακοινώθηκε ότι άνοιξε για προσευχή το μικρό τζαμί Μπιλάλ Αγά στις 20 Ιουλίου 2021.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), 240 χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν το Βαρώσι μέσα σε έναν χρόνο.

    Η Τουρκία και οι «αρχές» της «ΤΔΒΚ» απευθύνουν έκκληση προς τους Ελληνοκύπριους που κατέχουν ακίνητη περιουσία στο Βαρώσι να αποταθούν στην Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών, όμως δεν εξετάζονται οι αιτήσεις στην «Επιτροπή», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι στην «Επιτροπή» υπάρχουν 338 φάκελοι αιτήσεων από άτομα και εταιρείες για το περίκλειστο Βαρώσι, όμως «κανένας από αυτούς τους φακέλους δεν άνοιξε ακόμα».

    Οι αιτήσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν 2,438 στρέμματα, δηλαδή πέραν του μισού της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, η οποία ανέρχεται στις 4,638 στρέμματα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει επισημαίνοντας ότι μετά τις νέες ενέργειες στο Βαρώσι, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τα σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των 550 του 1984 και 789 του 1992, στα οποία αναφέρεται ότι το Βαρώσι δεν μπορεί να ανοίξει για εγκατάσταση κανενός άλλου εκτός από τους νόμιμους κατοίκους του.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δεν λειτουργεί η «Επιτροπή Περιουσιών» στα κατεχόμενα, οι Ελληνοκύπριοι ψάχνουν άλλες θεραπείες, λέει αρθρογράφος

    Κάτω από τον τίτλο «Οι αγωγές για τις περιουσίες και η επιτροπή που δεν τέθηκε σε λειτουργία», ο διευθυντής της Diyalog (08.10.21), Ρεσάτ Ακάρ γράφει ότι η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» που συστάθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο «δεν μπορεί να παράγει αποφάσεις εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης χρημάτων».

    «Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι που θέλουν να πουλήσουν την περιουσία τους στον βορρά αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλες θεραπείες, λόγω του ότι η επιτροπή κατέστη μη λειτουργική», σημειώνει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας ότι το πρώτο βήμα είναι τα δικαστήρια στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι θα υπάρξει «αναζωπύρωση» των αγωγών κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), λόγω του ότι δεν λειτουργεί η επιτροπή στα κατεχόμενα, ο Ακάρ αναφέρεται σε υπόθεση τεσσάρων Ελληνοκυπρίων από την Κερύνεια που προσέφυγαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Κερύνειας, το οποίο ζήτησε την καταβολή αποζημίωσης 39 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της Τουρκίας και την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους εντός 30 ημερών.

    «Αναμφίβολα η Τουρκία ούτε αυτά τα χρήματα θα δώσει, ούτε θα επιστρέψει τις περιουσίες. Όμως στην συνέχεια αυτού θα αρχίσουν αγωγές στο ΕΔΑΔ», σημειώνει ο αρθρογράφος υποστηρίζοντας ότι θα είναι βαρύ το τίμημα της μη λειτουργίας της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» στα κατεχόμενα.

    «Στα πρώτα χρόνια, η επιτροπή πραγματοποίησε την πώληση κάποιων περιουσιών χρησιμοποιώντας χρήματα που εστάλησαν από την Τουρκία», γράφει ο Ακάρ και προσθέτει:

    «Ύστερα κάποιοι από την ΤΔΒΚ έδωσαν το εξής μήνυμα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Έρντογαν:

    ‘Υπάρχει ελληνοκυπριακή γη χιλιάδων στρεμμάτων πάνω σε κάποια άτομα. Αυτοί πουλούν αυτή την γη έναντι εκατομμυρίων στερλινών και αποκομίζουν άδικο κέρδος. Θα πληρώνει το τίμημα γι’ αυτό μόνη της η Τουρκία;’

    Κατόπιν αυτών των μηνυμάτων και των προειδοποιήσεων, ο κ. Έρντογαν πρότεινε το εξής στους αξιωματούχους της ΤΔΒΚ:

    ‘Να πληρώσουμε εμείς το 80% του κόστους που θα προκύψει και να πληρώσουν το 20% εκείνοι που αποκομίζουν κέρδος πουλώντας την ελληνοκυπριακή γη’.

    Δεν ήταν λάθος αυτή η πρόταση του Προέδρου Έρντογαν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραγνωρίζουμε τις πραγματικότητες της χώρας μας ή να επιμένουμε πάνω σε λάθη. Κάποια άτομα πήραν πραγματικά πολλές ελληνοκυπριακές περιουσίες πληρώνοντας πολύ λίγα χρήματα. Μπορεί εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ να θεωρούνται ως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες αυτών των περιουσιών. Όμως, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ο πραγματικός ιδιοκτήτης της περιουσίας είναι ο άνθρωπος που ζει στον νότο. Δεν έχουν ισχύ στο διεθνές δίκαιο οι πωλήσεις που γίνονται ‘χωρίς την άδεια’ του πραγματικού ιδιοκτήτη της περιουσίας. Γι’ αυτό, ο μόνο δρόμος για να μετατραπούν σε νόμιμες αυτές οι πράξεις που γίνονται είναι να ληφθεί τίτλος ιδιοκτησίας με την άδεια του ιδιοκτήτη. Αν ο Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης αποτάθηκε στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών της ΤΔΒΚ με την δική του θέληση και αποδέχτηκε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που προέκυψε, θα πληρώσετε τα χρήματα και θα γίνετε ο πραγματικός ιδιοκτήτης της περιουσίας. [?]

    Ούτως εχόντων των πραγμάτων, είναι πολύ μεγάλο λάθος να μην περάσει από την βουλή της ΤΔΒΚ ένας νόμος που προβλέπει αποκοπή φόρου 20% στις πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών, προς την κατεύθυνση της πρότασης του Προέδρου Έρντογαν. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Νέες κατηγορίες Τατάρ κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης-Αναφορά στο νέο «προεδρικό»

    Σύμφωνα με την kibrispostasi.com (07.10.21), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επέκρινε χθες σε δηλώσεις του τα αντιπολιτευόμενα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), τα οποία δεν συμμετείχαν στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησε με τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συμμετοχής του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του Gen? TV, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ήταν υποστηρικτής της πολιτικής για την «κυριαρχική ισότητα» και κατά την περίοδο της θητείας του ως «πρωθυπουργός», υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και είναι ακριβώς γι’ αυτό που μίλησε και στη Γενεύη.

    «Εκεί, η ομάδα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η δική μου ομάδα είχαμε συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Προσπαθούν να στρέψουν το θέμα αυτό αλλού. Εγώ έκανα συνάντηση μαζί τους και με τον Τσαβούσογλου και την ομάδα του? Αλλά αυτοί προσπαθούν να με φθείρουν παίζοντας παιχνίδια με τις λέξεις», είπε.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος προσκάλεσε τα πολιτικά κόμματα για να τους ενημερώσει αλλά αυτά αρνήθηκαν να πάνε, ο Τατάρ πρόσθεσε και τα εξής:

    «Πήγα στη βουλή για να κάνω ενημέρωση, αλλά δεν παρευρέθηκαν. Εγώ δεν έχω τίποτε να κρύψω. Και ο λόγος που δεν ήρθαν στη συνάντηση είναι επειδή δεν ενστερνίζονται την δική μου πολιτική. Ας μην την ενστερνίζονται, αλλά τουλάχιστον ας έρχονται, να κάνουν ερωτήσεις. Δεν παρέστησαν επίσης και στη συνεδρία της Βουλής όταν ήρθε ο κ. Ταγγίπ. Όταν ένας άνθρωπος έχει παράπονο, έρχεται και το λέει στον άλλο κατάμουτρα. Αυτοί υιοθέτησαν νέες συνήθειες με το να μην συμμετέχουν στις συναντήσεις. Εγώ δεν κάνω διακρίσεις σε κόμματα. Η πόρτα μου είναι ανοικτή για όλα τα κόμματα και ας έρθουν να συναντηθούμε».

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Τατάρ επανέλαβε ότι το αίτημα τους είναι να γίνει αποδεκτή η «ύπαρξη της κυριαρχίας» τους. «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει ένταση σε αυτό, τότε τα ΗΕ μπορεί να πάρουν μια απόφαση πιο εύκολα. Τα ΗΕ, αυτή τη στιγμή αναζητούν κοινή βάση για την επανέναρξη των συνομιλιών?», ανέφερε.

    Απαντώντας στις επικρίσεις όσον αφορά στα «καλά νέα» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στη «βουλή» για ανέγερση νέου «προεδρικού μεγάρου», ο Τατάρ ανέφερε ότι εργάζονται περίπου 150 άτομα στο υφιστάμενο «προεδρικό» και «δεν χωρούν» και πρόσθεσε ότι αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό από την άποψη της δικής εικόνας τους. «Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι αυτό το έργο το κάνω για μένα. Αυτό το έργο γίνεται για το κράτος», ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι πέραν των 100 ατόμων τον επισκέπτονται καθημερινά στο γραφείο του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η πόρτα του «προεδρικού» είναι ανοικτή για όλους. «Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας είπε ότι αυτό το έργο είναι κάτι που μας αρμόζει. Φυσικά, αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει με δικούς μας οικονομικούς πόρους, άλλωστε, εμείς δεν έχουμε τέτοια λεφτά. Εξάλλου, είπαν ότι θα το κάνουν αυτοί. Υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένοι στόχοι για να γίνει αυτό. Αυτό το έργο είναι πολύτιμο και έστω και να αρχίσει σήμερα, να δούμε σε πόσα χρόνια θα τελειώσει...», δήλωσε ο Τατάρ.

    (ΑΚ)

    [05] Ερτουγρούλογλου: «Ενόσω τυγχάνουμε συμπεριφοράς κοινότητας δεν θα αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις»

    Η G?ne? (08.10.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επανέλαβε ότι στην ούτω καλούμενη «νέα σελίδα» που άνοιξαν με την πολιτική τους στο Κυπριακό δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις ενόσω οι Ελληνοκύπριοι τυγχάνουν συμπεριφοράς κράτους και οι Τουρκοκύπριοι τυγχάνουν συμπεριφοράς κοινότητας.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι άλλαξαν οι συνθήκες και δεν θα μπορέσει να υπάρξει κατάληξη με τα «συνήθη επιχειρήματα και τις συνήθεις προσεγγίσεις, παραμέτρους και διαπραγματεύσεις», κατά την έκφρασή του.

    «Ο λόγος αυτής της αποτυχίας είναι το γεγονός ότι στη διεθνή κοινότητα η ελληνοκυπριακή πλευρά τυγχάνει συμπεριφοράς κράτους και εμείς τυγχάνουμε συμπεριφοράς κοινότητας», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι «στη νέα σελίδα που ανοίξαμε δεν θα πραγματοποιηθούν επίσημες διαπραγματεύσεις ενόσω οι Ελληνοκύπριοι τυγχάνουν συμπεριφοράς κράτους και εμείς τυγχάνουμε συμπεριφοράς κοινότητας».

    Ισχυρίστηκε ότι ο λόγος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων είναι το ζήτημα του καθεστώτος και ότι η πολιτική τους στοχεύει στην άρση του λόγου της αποτυχίας.

    Χαρακτηρίζοντας «συνήθεια» την θέση υπέρ της ομοσπονδίας, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε ότι οι πόρτες τους είναι ανοικτές για διαπραγματεύσεις δύο κρατών και ότι στην ομοσπονδία δεν μπορείτε να έχετε κράτος.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Διορισμός ειδικού απεσταλμένου σημαίνει συνέχιση του στάτους κβο, υποστηρίζει ο Τσαγατάι

    Η Diyalog (08.10.21) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Ερέκ Τσαγατάι υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βρήκε ευκαιρία με την αποχώρηση της Τζέιν Χολ Λουτ από τα καθήκοντά της και ζητά τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν μείνει.

    Σε δηλώσεις χθες σε τηλεοπτική εκπομπή και αναφερόμενος στην κρίση σε σχέση με τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου ή ειδικού απεσταλμένου εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, ο Τσαγατάι εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο διορισμός ενός νέου αντιπροσώπου ο οποίος να μπορεί να εξετάσει και να αξιολογήσει το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος χωρίς να αλλάξουν οι όροι εντολής της Τζέιν Χολ Λουτ.

    Επεσήμανε ότι από την τριμερή συνάντηση που είχε στην Νέα Υόρκη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ φάνηκε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος και πρόσθεσε:

    «Ο γενικός γραμματέας μπορεί να ανησυχεί ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο μέλλον η απουσία κοινού εδάφους και διαπραγμάτευσης. Θεωρούμε ότι η αύξηση των στοιχείων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή εξώθηση θεμάτων συνεργασία, ίσως να είναι εφικτή με έναν εκπρόσωπο τον οποίο να διορίσει ο Γενικός Γραμματέας στο πλαίσιο των όρων εντολής της Λουτ».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Πρόταση Ιζτζιάν και Νταβουλτζιού για σύναψη συμμαχίας των κομμάτων που στηρίζουν λύση ομοσπονδίας

    Η Yeni Baki? (08.10.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζιάν δήλωσε ότι χθες, σε συνάντηση που είχαν με το Αριστερό Κίνημα (Sol Hareket), συζήτησαν το θέμα της συνεργασίας και της ένωσης δυνάμεων των υποστηρικτών της ομοσπονδίας που τάσσονται υπέρ της λύσης του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το BKP, ο Ιζτζιάν δήλωσε ότι μαζί με το Αριστερό Κίνημα συζήτησαν την ανάγκη για σύναψη συμμαχίας των υποστηρικτών της ομόσπονδης λύσης. Είπε ακόμη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ο κοινός αγώνας είναι απαραίτητος και γι’ αυτό χρειάζεται όλες οι δυνάμεις που στηρίζουν την ομόσπονδη λύση στην Κύπρο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συσπειρωθούν κάτω από μια ομπρέλα. «Αυτό αποτελεί καθήκον μας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Ιζτζιαν, τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για μια συμμαχία για την ειρήνη.

    Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του BKP, το ιδρυτικό μέλος της Αριστερής κίνησης στα κατεχόμενα, Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν υπογράμμισε την ανάγκη για σύναψη μια κοινής συμμαχίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Επίσης, σύμφωνα με την Yeni Baki? (08.10.21), ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέων Δυνάμεων (TKP-YG) Μεχμέτ Νταβουλτζιού σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, τόνισε την ανάγκη για αλλαγή στη «χώρα», ούτως ώστε να βγει η τουρκοκυπριακή κοινότητα από το τούνελ του σκοταδισμού. Ανέφερε επίσης πως πρέπει να επανακτήσουν τη βούληση τους και αυτό, ανέφερε, μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία μιας συμμαχίας με πρωτοπόρο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP).

    Ο Νταβουλτζιού υπογράμμισε την ανάγκη για σύσταση μιας δυνατή συμμαχίας και πρότεινε όπως το CTP καταθέσει στην «βουλή» σχετικό «νομοσχέδιο» για τη σύσταση μιας τέτοιας συμμαχίας. «Αν δεν το πράξει, σημαίνει ότι δεν έχει πραγματική βούληση για σύναψη συμμαχίας. Αν το πράξει και αποτύχει αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αυτός είναι ο τρόπος», ανέφερε ο Νταβουλτζιού.

    (ΑΚ)

    [08] Με Τατάρ, Σανέρ και Σεννάρογλου συναντήθηκε η Ομοσπονδία Κοινοταρχών Τουρκίας

    Η Vatan (08.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κοινοταρχών Τουρκίας καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δημαρχείων, που βρίσκεται στα κατεχόμενα για επαφές.

    Μιλώντας στα πλαίσια της συνάντησης, ο Τατάρ αναφέρθηκε στους σημαντικούς δεσμούς Τουρκίας-«ΤΔΒΚ», υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούν να αποκοπούν οι δεσμοί αυτοί.

    Επαναλαμβάνοντας τον γνωστό του ισχυρισμό ότι σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν «δύο ίσοι λαοί», ο Τατάρ επανέλαβε ότι αυτοί έχουν «ιδρύσει το δικό τους κράτος και έχουν κερδίσει την κυριαρχία» τους και αυτό, όπως ισχυρίστηκε, αποτελεί επιτυχία τόσο του τουρκοκυπριακού «λαού» όσο και της Τουρκίας.

    Υποστηρίζοντας ότι μαζί με την Τουρκία έχουν ένα κοινό όραμα που είναι η «ενίσχυση της κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού και του κράτους της ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ευχαρίστησε την Ομοσπονδία Κοινοταρχών που βρίσκεται πάντοτε δίπλα τους.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κοινοταρχών Τουρκίας, Ραμαζάν Όζιναλ υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» πρέπει να νιώθει «τιμή» που «εξέλεξε» τον Τατάρ για «πρόεδρο», προσθέτοντας ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» είναι όπως το νύχι με το κρέας και ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να τους χωρίσει.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Detay (08.10.21), με την Ομοσπονδία Κοινοταρχών Τουρκίας συναντήθηκε και ο «πρόεδρος» της ψευδοβουλής, Οντέρ Σεννάρογλου.

    Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Όζιναλ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασία των κοινοταρχών της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας ότι πάντοτε θα βρίσκονται στο πλευρό του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Με τη σειρά του, ο Σεννάρογλου αναφέρθηκε στους «άρρηκτους δεσμούς» τους με την Τουρκία και τους ευχαρίστησε για την «επίσκεψη» τους στην «ΤΔΒΚ», υποστηρίζοντας ότι είναι σημαντικό να γίνεται ανταλλαγή απόψεων για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Ο Σεννάρογλου είπε ακόμη ότι «οι επισκέψεις αντιπροσωπειών από την Τουρκία αποτελούν ένα μήνυμα τόσο προς τους φίλους τους όσο και προς τους εχθρούς τους».

    Επίσης, με την αντιπροσωπεία αυτή συναντήθηκε και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ.

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRT (07.10.21), κατά τη συνάντηση, ο Σανέρ υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας Τουρκίας και ψευδοκράτους σε όλους τους τομείς, υποστηρίζοντας ότι «παρά το ότι η Τουρκία και ΤΔΒΚ είναι δύο ξεχωριστά κράτη, εντούτοις έχουν πολύ στενούς δεσμούς και η σχέση τους αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με τις σχέσεις που έχουν τα άλλα κράτη ανά τον κόσμο».

    Αναφερόμενος στο «σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» (e-devlet), ο Σανέρ είπε ότι παρά το ότι έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες τους με το σύστημα αυτό, εντούτοις αντιμετωπίζουν και αρκετά προβλήματα.

    Ο Σανέρ ισχυρίστηκε επίσης ότι βρίσκονται σε πλήρη συναντίληψη με την Τουρκία όσον αφορά στο θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», υποστηρίζοντας ότι εργάζονται με αποφασιστικότητα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκικού έθνους.

    «Έχουμε από κοινού απορρίψει τις ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου, η οποία τις προηγούμενες μέρες άρχισε έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων χωρίς άδεια στην ΑΟΖ μας», ανέφερε ο Σανέρ.

    (ΑΚ)

    [09] Μη εμβολιασμένοι θεωρούνται οι Τουρκοκύπριοι στο εξωτερικό, λέει η Ρότζερς

    Η K?br?s (08.10.21) γράφει ότι η λεγόμενη βουλευτής του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Ζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν σε απομόνωση εδώ και χρόνια και ότι «προστέθηκε μια νέα απομόνωση» στην ήδη υφιστάμενη.

    Μιλώντας χθες στην πρώτη συνεδρία της «βουλής» για την νέα περίοδο, η Ρότζερς ανέφερε ότι «οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι δεν κατέχουν διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι πολίτες της χώρας οι οποίοι ζουν και εμβολιάστηκαν στον βορρά, αυτή την στιγμή θεωρούνται μη εμβολιασμένοι διεθνώς λόγω της γεωγραφικής περιοχής στην οποία έκαναν το εμβόλιο».

    Σύμφωνα με την Ρότζερς, φοιτητές που αναχωρούν από τα κατεχόμενα χωρίς να μπορούν να πάρουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τυγχάνουν συμπεριφοράς μη εμβολιασμένων στις χώρες στις οποίες μεταβαίνουν, αναζητούν λύσεις και αναγκάζονται να κάνουν και 3η και 4η δόση του εμβολίου.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δημιούργησε μιαν πύλη εμβολιασμού για τους Τουρκοκύπριους, η Ρότζερς ανέφερε ότι σε αυτή την πύλη θα μπορούσαν να απευθύνονταν άτομα που κατέχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αεροπορικό εισιτήριο, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν ανανεώθηκε αυτή η πύλη παρά το γεγονός ότι είχε λεχθεί πως θα ανανεωνόταν.

    Είπε ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε στην Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας, όπου αναφέρθηκε η ανάγκη δημιουργίας μιας πύλης στην οποία θα γίνονται δεχτές αιτήσεις από πολίτες άλλων χωρών και όλους όσοι διαμένουν στα κατεχόμενα χωρίς επίδειξη εισιτηρίου, όμως δεν υπήρξε απάντηση σε αυτή την πρόταση.

    Σύμφωνα με την Ρότζερς, τα πολιτικά θέματα και όσα πρέπει να συζητούνται σε ανώτατο επίπεδο είναι υπό την ευθύνη του Ερσίν Τατάρ που εξελέγη στην ηγεσία της κοινότητας. «Με θλίψη βλέπουμε ότι ο κ. Τατάρ δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα, την ευθύνη του καθήκοντος», σημείωσε.

    Επισημαίνοντας ότι συζητείται και η εναρμόνιση του πιστοποιητικού AdaPass, που εκδίδει το καθεστώς, με το σύστημα που υπάρχει στην Τουρκία, η Ρότζερς είπε ότι γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, αλλά το θέμα πρέπει να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο.

    «Ο κ. Τατάρ είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας που πηγαίνει πιο συχνά απ’ όλους στην Τουρκία, όμως κάνει πολιτιστικές περιοδείες, δεν κάνει βήματα σε σχέση με τις ανάγκες της κοινότητας», ανέφερε.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Έρευνα CMIRS: Διακρίσεις και ανισότητα βιώνει καθημερινά η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων

    Η Halk?n Sesi (08.10.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ο λαός έχει παράπονο για τις πολιτικές διακρίσεις», δημοσιεύει σήμερα το τρίτο μέρος της έρευνας που διεξήχθη στα κατεχόμενα από το Κέντρο Ερευνών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS), το οποίο πραγματοποιεί έρευνες κάθε τρεις μήνες.

    Η έρευνα της CMIRS για το μήνα Σεπτέμβριο διενεργήθηκε τηλεφωνικώς με τη συμμετοχή 500 ατόμων και η εφημερίδα δημοσιεύει το τρίτο μέρος της που αφορά στην άποψη των «πολιτών» για την «πολιτική της κυβέρνησης», καθώς επίσης και για θέματα που αφορούν στην «ελευθερία έκφρασης» στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 41,6% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι βιώνουν ανισότητα στην καθημερινότητά τους εξαιτίας των «πολιτικών τους πεποιθήσεων», το 16% απάντησαν ότι βιώνουν ανισότητα εξαιτίας της εθνικής τους ταυτότητας, το 12.9% λόγω του φύλου τους και το 11.3% λόγω του τρόπου ζωής τους.

    Επιπλέον, το 51.51% των συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασαν φόβο για τις απαγορεύσεις που εφαρμόζουν οι «κυβερνώντες» στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης και το 55.65% ανέφεραν ότι δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα στη «χώρα» που ζουν.

    Την ίδια στιγμή, το 76.85% των συμμετεχόντων εξέφρασαν την άποψη ότι η «κυβέρνηση» δεν ενεργεί κατά τρόπο που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του «λαού», ενώ το 69.37% θεωρούν ότι η «κυβέρνηση» δεν διαχειρίστηκε με επιτυχία το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

    Επίσης, το 75.32% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν ότι δεν τους παρέχονται σε ικανοποιητικό βαθμό δικαιώματα, ενώ το 75.05% δηλώνουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας στα κατεχόμενα. Το ποσοστό αυτό τον Μάρτιο του 2021 ήταν 67.31%.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 69.37% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι δεν θεωρούν ότι μπορούν να διασφαλίσουν ένα υγιές μέλλον για τα παιδιά τους, με το ποσοστό αυτό το Μάρτιο του 2021 να ήταν 64.91%.

    (ΑΚ)

    [11] Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα για την κατοχύρωση του χαλλουμιού

    Κάτω από τον τίτλο «Σε αναμονή η κατοχύρωση του χαλλουμιού στον βορρά, αβεβαιότητα για κατοχύρωση», η Yeni D?zen (08.10.21) γράφει ότι ενώ το χαλλούμι που παράγεται στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές «ξανοίχτηκε στην ευρωπαϊκή αγορά» μετά την κατοχύρωση του προίόντος, δεν προχώρησε η διαδικασία στην κατεχόμενη Κύπρο και οι παραγωγοί βρίσκονται σε αναμονή.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί παραγωγοί στις ελεύθερες περιοχές υπέβαλαν αίτηση και εκπληρώνοντας τις απαραίτητες διαδικασίες με την εταιρεία Bureau Veritas πρόσφεραν τα προϊόντα τους προς πώληση από την ημερομηνία που είχε καθοριστεί, ενώ οι παραγωγοί στα κατεχόμενα αναμένουν ενημέρωση σε σχέση με τις απαραίτητες διαδικασίες.

    Ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ δήλωσε στην εφημερίδα ότι ακόμα δεν υπήρξε επικοινωνία μαζί τους και ότι το γεγονός πως ακόμα δεν τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία στα κατεχόμενα εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς να αποκομίσουν όφελος.

    Ο πρόεδρος του «βιομηχανικού επιμελητηρίου», Αλί Καματζιογλου ανέφερε ότι κανείς δεν τους παρέχει σωστή πληροφόρηση. «Δεν αξίζουμε αυτή την συμπεριφορά. Αν χρειαστεί θα πάμε στις Βρυξέλλες και θα κάνουμε καθιστική εκδήλωση», είπε.

    Ο πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων, Μουσταφά Ναϊμογλουλαρί δήλωσε ότι προχωρεί πολύ αργά η διαδικασία για τους ίδιους και υποστήριξε ότι «ο νότος δεν θέλει να μπούμε σε αυτή την αγορά επειδή είναι πιο χαμηλές οι δικές μας τιμές του χαλλουμιού».

    Ο πρόεδρος της ένωσης παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων, Μουσταφά Μπασλάρ δήλωσε ότι η εταιρεία Bureau Veritas ακόμα δεν τους απέστειλε τα απαραίτητα έντυπα. Ο Μπασλάρ υποστήριξε ότι υπάρχει μια ανισότητα επειδή ο «νότος», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, βρίσκεται εντός της ΕΕ.

    Ο διευθυντής της εταιρείας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Αβουντούκ, Τζαντάν Αβουντούκ υποστήριξε ότι παραγνωρίζονται οι παραγωγοί στις κατεχόμενες περιοχές, κάτι το οποίο ούτε στην ΕΕ αρμόζει, ούτε στην Bureau Veritas, ούτε στην «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του.

    Ο αξιωματούχος της εταιρείας Γκιουλγκιού, Αλί Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει ανισότητα με τις ελεύθερες περιοχές σε αυτή την κατάσταση, όμως είπε πως ελπίζει ότι θα λυθεί το πρόβλημα προτού δημιουργηθεί περιβάλλον ανισότητας.

    Τέλος, ο αξιωματούχος της εταιρείας Αρντέν, Μουσταφά Όζμπαγ ανέφερε πως είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια ανισότητα, όμως πρόσθεσε πως δεν ξέρουν κατά πόσον αυτή η ανισότητα οφείλεται στους ίδιους ή στους άλλους.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Χθες εντοπίστηκαν 87 νέα κρούσματα στα κατεχόμενα

    Η Vatan (08.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας με χθεσινή ανακοίνωση, αναφέρει ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 14,614 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 87 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 76 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 8 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 22, Κερύνεια 22, Αμμόχωστος 21, Τρίκωμο 9, Μόρφου 1 και Λεύκα 1.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 38 άτομα.

    Μέχρι τις 07 Οκτωβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,056,899 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 20,080 κρούσματα Covid-19, ενώ 19,083 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 918 ασθενών, 51 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 858 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 9 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 είναι 81.

    Χθες διενεργήθηκαν 2,195 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    (AK)

    [13] Διεκδικεί για τελευταία φορά προεδρία του TDP ο Όζγιγιτ ? Στις 16 Οκτωβρίου το συνέδριο

    Η Detay (08.10.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ ανακοίνωσε χθες ότι υποβάλλει για τελευταία υποψηφιότητα για την προεδρία του Κόμματος, στα πλαίσια του συνεδρίου του TDP που θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου.

    Ο Όζγιγιτ ανακοίνωσε ότι κατέρχεται υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, χωρίς ανθυποψήφιο.

    Αναφερόμενος στις επερχόμενες «εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης», ο Όζγιγιτ είπε ότι προτίθενται να προχωρήσουν σε δυνατές συμμαχίες προκειμένου, όπως ανέφερε, να μην αφήσουν τα «δημαρχεία» στα χέρια του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP).

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακάρ: «Η άποψη μας για δύο κράτη στην Κύπρο θα γίνει αποδεχτή»

    Η Τουρκία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε είδους κίνδυνο ή απειλή, δήλωσε εκ νέου ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (08.10.21).

    Σε ομιλία του για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-2022 της πολεμικής ναυτικής σχολής του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, ο Ακάρ αναφέρθηκε στα προβλήματα που βιώνουν με την Ελλάδα, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο και είπε τα εξής:

    «Εμείς επιθυμούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα, βρίσκοντας πολιτικές λύσεις δια της οδού του διαλόγου εντός των σχέσεων καλής γειτονίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να διασφαλίσουμε ότι οι λαοί των δύο πλευρών ζουν με ασφάλεια και ευημερία επωφελούμενοι από τον πλούτο σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας. Δυστυχώς, κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα επιχειρούν με τις επιθετικές πράξεις και δηλώσεις τους να διαλύσουν τις διμερείς σχέσεις, κλιμακώνοντας την ένταση αντί να βρουν λύσεις με λογική στα προβλήματα. Οι δηλώσεις των πολιτικών στην Ελλάδα δεν έχουν λογική. Δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να νικήσουν την Τουρκία με τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις».

    Απευθύνοντας έκκληση τόσο στους πολιτικούς όσου και στους στρατιωτικούς ηγέτες της Ελλάδας να δουν τα γεγονότα με κοινή λογική, ο Ακάρ υποστήριξε ότι κάποιοι πρώην στρατιωτικοί, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί το αντιλήφθηκαν αυτό και έχουν αρχίσει να βλέπουν ότι η Τουρκία έχει δίκαιο.

    Αναφέροντας ότι η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, πιστεύουν ότι «θα μπορούσαν να φθάσουν κάπου με κάποιες ασκήσεις και δραστηριότητες», ο Ακάρ είπε τα εξής:

    «Ξεκίνησε στην Ελλάδα, κυρίως πρόσφατα, η αγάπη για τον εξοπλισμό, κάνοντας κάποιες συμφωνίες με την παρότρυνση και ενθάρρυνση μερικών χωρών. Κοιτάξτε πρώτα τα μαθηματικά, κοιτάξτε πρώτα την ιστορία. Με τέτοιες πρωτοβουλίες, δεν μπορείτε να διασφαλίσετε την ανωτερότητα έναντι της Τουρκίας, παραιτηθείτε από αυτή την προσπάθεια. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι βουτηγμένοι στο χρέος. Χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο την οικονομία τους κάνοντας άσκοπες δαπάνες με την αγάπη για τον εξοπλισμό και πλήττουν την ευημερία του ελληνικού λαού. [?] Αυτά αποδεικνύουν ότι δεν έχουν μάθει ακόμη το μάθημά τους από την ιστορία».

    Σχολιάζοντας την προσπάθεια του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo να «παραβιάσει», όπως ισχυρίστηκε, αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», ο Ακάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Υπάρχουν μελέτες για τη διεξαγωγή ερευνών στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, παραβιάζοντας τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας. Έχουμε πει ότι αυτό ποτέ δεν θα το επιτρέψουμε. Εκεί, οι δυνάμεις του ναυτικού μας έκαναν αυτό που έπρεπε και δεν άφησαν αυτό το πλοίο να εισέλθει στην εν λόγω περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας».

    Σημειώνοντας ότι κάποιες ομάδες προσπαθούν να διαβάλλουν την Τουρκία, ο Ακάρ δήλωσε τα εξής:

    «Η Τουρκία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή για κανέναν, εκτός από την προστασία των δικών της δικαιωμάτων και νόμων, δεν επιδιώκει να παραβιάσει τα δικαιώματα κανενός. Σεβόμαστε τα σύνορα, τα δικαιώματα, τους νόμους και την κυριαρχία όλων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένας ασφαλής, ισχυρός και ενεργός σύμμαχος. Τις προάλλες, είχαμε την ευκαιρία για διάλογο και επαφές με τους συνομιλητές μας, δηλ. σε υπουργών και αρχηγών γενικών επιτελείων. Είχαμε την ευκαιρία να αποτρέψουμε πιθανές κρίσεις μέσω διαπραγματεύσεων. Τώρα αυτό έχει εξαφανιστεί. Λέμε είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε, αλλά οι συνομιλητές μας δεν διατήρησαν αυτήν την προσέγγιση».

    Ισχυριζόμενος ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» αγνοεί την ύπαρξη των Τούρκων στο νησί για εκατοντάδες χρόνια, ο Ακάρ υποστήριξε: «Δεν μπορείτε να πάρετε καμία απόφαση χωρίς να αποδεχτείτε την τουρκική ύπαρξη, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ, δεν είναι εφικτό με κανένα τρόπο. Αναφερόμαστε για δύο κυρίαρχα, ανεξάρτητα, με ίσα δικαιώματα κράτη. Αυτός είναι ο στόχος μας, η άποψη μας, αυτό θα γίνει αποδεκτό, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν εντός αυτού του πλαισίου και τα κράτη θα συνεχίσουν τις ζωές τους στις δικές τους περιοχές».

    (ΔΨ)

    [02] Επέκρινε τον Μακρόν για το σχόλιο για την Αλγερία ο Τσαβούσογλου

    Υπό τον τίτλο «Σκληρή αντίδραση Τσαβούσογλου για Μακρόν: Ας το πει στα μούτρα μας και όχι πίσω από την πλάτη μας», η Sabah (08.10.21,HDN) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας στη δήλωση του Γάλλου Πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν που χαρακτήρισε την Οθωμανική περίοδο στην Αλγερία ως αποικιοκρατία, είπε τα εξής:

    «Παρατηρούμε ότι τελευταίως η Γαλλία επιχειρεί να έλθει αντιμέτωπη με την δική της αποικιοκρατική περίοδο και όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, χαιρετίζουμε την προσπάθειά της».

    Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στο Λβιβ, ο Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι γίνονται λανθασμένα σχόλια σε ιστορικά θέματα, δήλωσε: «Τα ερωτηματικά για το πόσο ειλικρινής είναι η Γαλλία σε αυτά τα θέματα, άρχισαν να αυξάνονται. Είναι εξαιρετικά λάθος να εμπλέκουν σε τέτοιες συζητήσεις την Τουρκία, η οποία δεν έχει κανέναν μαύρο λεκέ στην ιστορία της, όπως αυτός της αποικιοκρατίας. Η Αλγερία, έτσι και αλλιώς, έχει αντιδράσει κατάλληλα στο θέμα αυτό».

    Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει την έχει την ίδια άποψη μαζί του, ο Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής:

    «Καταρχήν, δεν βρίσκουμε τέτοιου είδους δηλώσεις σωστές. Αυτή την στιγμή, η Γαλλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και βλέπουμε ότι η ρητορική του Μακρόν είναι εξαιτίας των εκλογών. Εντούτοις, τέτοιες φθηνές προσεγγίσεις δεν έχουν καμία ωφέλεια ούτε στις εκλογές της Γαλλίας ούτε άλλων χωρών. Γι’ αυτό, πιστεύω ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο να προβεί σε βήματα, που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού του αντί σε τέτοιου είδους λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Εάν έχει κάτι να μας πει, προτιμούμε να το πει μπροστά μας και όχι πίσω από την πλάτη μας. Ακριβώς όπως έχει κάνει και ο Πρόεδρος μας Ερντογάν».

    (ΔΨ)

    [03] Συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία μεταξύ Τουρκίας-Ουκρανίας

    Υπό τον τίτλο «Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών: Στο υψηλότερο επίπεδο ο στρατηγικός συνεταιρισμός με Τουρκία», το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (07.10.21) μεταδίδει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο στρατηγικός συνεταιρισμός με την Τουρκία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο μετά από 30 χρόνια, επισημαίνοντας ότι σε αυτό συμβάλλει η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Προέδρους τους.

    Σε δηλώσεις κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Λβιβ, ο Κουλέμπα είπε ότι κατά την συνάντησή τους συζήτησαν την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, σημειώνοντας πως συμφωνούν ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ισορροπία των δυνάμεων στη Μαύρη θάλασσα.

    Αναφερόμενος στην συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και την κοινή παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ) Μπαϊρακτάρ, ο Κουλέμπα είπε ότι το έργο για την παραγωγή των Μπαϊρακτάρ στην Ουκρανία ήδη υλοποιείται υπό την αιγίδα των Προέδρων τους, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ξεπεραστεί κάποια προβλήματα και ότι έχει επιλεγεί το οικόπεδο για την ανέγερση των εγκαταστάσεων. «Το καθήκον των πολιτικών έχει τελειώσει, τώρα είναι η σειρά των επιχειρηματιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον για τις δυνατότητες της ουκρανικής εταιρείας Antonov, ο Κουλεμπά είπε ότι έχουν συζητήσει την ασφάλεια στα ενεργειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.

    Τέλος, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία καθώς και η σύσταση περιφερειακών συμμαχιών είναι ανάμεσα στα θέματα προτεραιότητας τους.

    (ΔΨ)

    [04] Προετοιμασία για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της μεταλλειολογίας μεταξύ Τουρκίας και Αλγερίας

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (07.10.21, Daily Sabah), προετοιμάζεται το έδαφος για μια νέα συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της μεταλλειολογίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Αλγερία.

    Σε γραπτή ανακοίνωση μετά τη συνάντηση της Τουρκάλας Πρέσβειρας Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιοκτάς στο Αλγέρι με τον Υπουργό Ενέργειας της Αλγερίας Μοχάμεντ Αρκαπ, συζήτησαν τις πιθανότητες για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο τομέα της ενέργειας.

    Σε δηλώσεις στο πρακτορείο, η Πρέσβειρα Γκιοκτάς είπε ότι μετά από δέκα χρόνια θα διεξαχθεί στην Αλγερία το συνέδριο Κοινής Οικονομικής Επιτροπής Τουρκίας ? Αλγερίας τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τα εξής:

    «Σχεδιάζουμε να οργανώσουμε ένα ενεργειακό φόρουμ, στο οποίο θα φέρουμε πιο κοντά τις ενεργειακές εταιρείες Τουρκίας και Αλγερίας [?] Θα είναι υπό την αιγίδα των υπουργείων ενέργειας. Συνεπώς, οι εταιρείες μας, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας θα έχουν την ευκαιρία για σημαντικές επαφές».

    (ΔΨ)

    [05] Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επικρίνει ισραηλινή δικαστική απόφαση για το τέμενος Αλ Ακσά

    Επικρίνει την απόφαση του Ισραήλ σχετικά με το τέμενος Αλ Ακσά, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, γράφει η Sabah (07.10.21, DailySabah).

    Στη γραπτή ανακοίνωση, το υπουργείο εξωτερικών αναφέρει ότι η απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου να δώσει το δικαίωμα στους Εβραίους να προσεύχονται «σιωπηλά» εντός του συγκροτήματος του τεμένους Αλ Ακσά θα ενθαρρύνει φανατικούς κύκλους που επιχειρούν να διαβρώσουν το στάτους κβο στο τέμενος και ότι αυτή η κίνηση θα οδηγήσει σε ένταση.

    Καταληκτικά το υπουργείο χαρακτήρισε την απόφαση λανθασμένη και επικίνδυνη.

    (ΔΨ)

    [06] Τα Pandora Papers εμπλέκουν τον Δημοσιογραφικό Όμιλο Demir?ren

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (08.10.21), τα ονόματα συγγενών του προέδρου του δημοσιογραφικού και φιλοκυβερνητικού Δημοσιογραφικού Ομίλου Demir?ren εμπλέκονται στα Pandora Papers.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη σύζυγο του Γιλιντιρίμ Ντεμίρορεν, προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, Χαζάν Ρεβνά Ντεμιρορεν και τον αδελφό του Φικρέτ Ταϊφούν Ντεμίρορεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

    (ΔΨ)

    [07] Σταθερά άνω των 30 χιλιάδων τα ημερήσια επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με κρατικό κανάλι TRTHaber (07.10.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 30,019 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 362,152 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 217 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 32,240.

    Σημειώνεται ότι το 87,56% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 73,80% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 111,674,310 εμβολιασμοί.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 8 October 2021 - 14:02:08 UTC