Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 179/2021 15.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Η λύση είναι εφικτή μόνο στη βάση της ισότητας»
  • [02] «Την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες» ανακοίνωσε ο Ατάογλου
  • [03] Λειτουργούν 642 κάμερες σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους στα κατεχόμενα
  • [04] Έρευνα για την εμπορία γυναικών και την πορνεία στα κατεχόμενα
  • [05] Στα 101 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Σταϊνμάιερ
  • [02] Συνάντηση Ερντογάν με τον Υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν
  • [03] Μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων από πολλά υπουργεία στην Τουρκία
  • [04] Ο αριθμός των ενεργών πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία είναι 116
  • [05] Στις 27,802 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες
  • [06] Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Αφρικής ξεπέρασε τα 25 δις δολάρια το 2020

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Η λύση είναι εφικτή μόνο στη βάση της ισότητας»

    Η G?ne? (15.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι το Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από τον ειδικό εκπρόσωπο της «προεδρίας» Εργκιούν Ολγκούν και εκεί θα διαβουλευτεί το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια του γυμνασίου Οσμάν Νετζάτ Κονούκ στο κατεχόμενο Καράκουμι της Κερύνειας, ο Τατάρ υποστήριξε εκ νέου ότι στη Νέα Υόρκη θα δώσουν το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί ίσοι λαοί και εάν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι στη βάση της ισότητας».

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι μια λύση είναι εφικτή μόνο στη βάση της ισότητας, της αποδοχής του «κράτους» τους και της κυριαρχικής ισότητας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι για το μέλλον των νέων τους, είναι καθήκον τους να διαλαλήσουν με όλη τους τη δύναμη στον κόσμο τα σωστά μηνύματα μοιράζοντας αυτά τα συναισθήματά τους με τη διεθνή κοινότητα.

    Απευθυνόμενος στους μαθητές, ο Τατάρ είπε ότι η εκπαίδευση δεν είναι μόνο μαθήματα, αλλά πρέπει να αναθρέψουν άτομα, που αγαπούν τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την πατρίδα τους και που θα έχουν λόγο για το μέλλον της «ΤΔΒΚ». Σημειώνοντας ότι συναντιέται με νέους, που εκπροσωπούν τη «χώρα» τους με επιτυχία στο εξωτερικό σε διάφορους κλάδους, όπως ο αθλητισμός και η μουσική, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να τους δώσουν ελπίδα προστατεύοντας τους.

    (ΔΨ)

    [02] «Την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες» ανακοίνωσε ο Ατάογλου

    Η Vatan (15.09.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Φικτρί Ατάογλου ανακοίνωσε ότι αρχίζει με ενέργειας του «υπουργείου» το «πρόγραμμα northern travel βόρειας Κύπρου, επιχείρηση για τη χειμερινή περίοδο» (NTL).

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου όπου παρουσίασε το πρόγραμμα, ο Ατάογλου υποστήριξε ότι «εφαρμόζεται στη χώρα τουρισμός για 12 μήνες» και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια του προγράμματος που ανακοινώθηκε, στοχεύουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και τους 12 μήνες του έτους.

    Υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί κατά τα έτη 2012-2014 στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Άταογλου υποστήριξε ότι το 2014 κατόπιν δικού τους αιτήματος, άρχισε η «επιχείρηση για το χειμερινό τουρισμό», αλλά ακυρώθηκε από τη «νότια» Κύπρο, όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Παραθέτοντας στοιχεία για τον αριθμό των τουριστών που «φιλοξενήθηκαν» στα κατεχόμενα στα πλαίσια των χειμερινών τουριστικών προγραμμάτων για τα έτη 2014-2020, ο Ατάογλου είπε ότι περίπου 400,000 είχαν επισκεφθεί τα κατεχόμενα.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι η περίοδος 2019-2020 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον «τουρισμό» στην «ΤΔΒΚ» αφού εξαιτίας της πανδημίας από τις 85,000 κρατήσεις που είχαν γίνει ακυρώθηκαν συνολικά 43,419.

    Για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί, εξήγησε ότι θα διοργανώνονται εκδρομές σε όλες τις επαρχίες, πόλεις και αξιοθέατα και πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία και ακολούθως οι τουρίστες που θα συμμετέχουν σε αυτά θα έχουν τη δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχεία για μια βδομάδα.

    Για τη διεκπεραίωση του προγράμματος, ο λεγόμενος υπουργός εξήγησε ότι θα είναι προς τη διάθεση των τουριστών 80 περίπου λεωφορεία και 50 επαγγελματίες τουριστικοί πράκτορες. Το πρόγραμμα εκδρομών και περιήγησης θα καλύπτει διαδρομές μέχρι και 1,300 χιλιόμετρα την εβδομάδα ανά ομάδα τουριστών.

    Ο Ατάογλου τέλος είπε ότι το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα ηλικίας 50+ από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

    (ΑΚ)

    [03] Λειτουργούν 642 κάμερες σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους στα κατεχόμενα

    Υπό τον τίτλο «642 κάμερες παρακολούθησης σε Λευκωσία και Κερύνεια», η K?br?s (15.09.21), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι «η αστυνομία θα έχει υπό τον έλεγχο της το σύστημα διαχείρισης της αστικής ασφαλείας με σκοπό τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και της πρόληψης εγκλημάτων», σημειώνοντας ότι «το σύστημα, που άρχισε ήδη να λειτουργεί, διευκολύνει την αστυνομία σε αρκετές περιοχές με την εγκατάσταση 642 κάμερες, σε μόνο δύο πόλεις». Οι κάμερες τροχαίας καταγράφουν τα λάθη των οδηγών καθώς και αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων.

    Η εφημερίδα γράφει ότι παρόλο, που το σύστημα, έχει τεθεί σε λειτουργία πρόσφατα, έχει ήδη διευκολύνει το έργο της αστυνομίας όπως σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.

    Ο λεγόμενος διευθυντής επεξεργασίας πληροφοριών του αρχηγείου αστυνομίας Ερντάλ Σανλιντάγ εξήγησε ότι διεξάγονται εργασίες αναφορικά με το σύστημα, εδώ και καιρό, συγκεκριμένα από τις 11 Ιουλίου 2019 άρχισε το έργο στις πόλεις Κερύνεια και Λευκωσία στο πλαίσιο του «νόμου περί διαχείριση συστήματος αστικής ασφάλειας», που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Οκτωβρίου 2018.

    Διευκρινίζοντας ότι ο λόγος που έχουν επιλεχθεί αυτές οι δύο πόλεις για να εγκατασταθεί αρχικά το σύστημα είναι λόγω του ότι είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές και με περισσότερες πιθανότητες για διάπραξη εγκλημάτων.

    Σημειώνοντας ότι οι εργασίες εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος έχουν ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σανλιντάγ εξήγησε ότι η λειτουργία του συστήματος αποτελείται από δύο πτυχές, η μια είναι η ζωντανή λήψη και καταγραφή εικόνας και η άλλη είναι το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου. Πρόσθεσε ότι το σύστημα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα [24/7] και ότι η υποδομή του συστήματος έγινε με καλώδιο οπτικών ινών [fiber optic], ώστε να υπάρχει συνεχή αδιάκοπη πρόσβαση και στις πιο απομακρυσμένες κάμερες.

    Απαντώντας στις ανησυχίες του κοινού για παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής, ο Σανλιντάγ υποστήριξε ότι είναι ένα κλειστό σύστημα και ότι δεν έχει σύνδεση με το σύστημα της αστυνομίας. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι οι καταγεγραμμένες εικόνες αποθηκεύονται για 90 ημέρες και έπειτα διαγράφονται, όμως, εάν οι εικόνες έχουν σχέση με οποιοδήποτε έγκλημα τότε φυλάγονται για να χρησιμοποιηθούν αργότερα στα δικαστήρια.

    Στη συνέχεια, ο Σανλιντάγ είπε ότι έχουν τοποθετηθεί 390 κάμερες στην κατεχόμενη Λευκωσία και 252 στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    (ΔΨ)

    [04] Έρευνα για την εμπορία γυναικών και την πορνεία στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (15.09.21) υπό τον τίτλο ««Το 52,7% λέει την πορνεία υπηρεσία» αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα ο σύνδεσμος για στήριξη της γυναίκας (KAYAD).

    Ο σύνδεσμος KAYAD πραγματοποίησε χθες διάσκεψη Τύπου, όπου και παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορά στην «εμπορία γυναικών και στην πορνεία».

    Η έρευνα που διεξήχθη με δείγμα 1000 ατόμων (500 γυναίκες και 500 άνδρες), κατέδειξε την εκμετάλλευση και θυματοποίηση των γυναικών που εργάζονται σε νυκτερινά κέντρα και κάνουν κονσομασιόν στα κατεχόμενα.

    Το 71,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασε την άποψη ότι βλέπει θετικά το κλείσιμο των νυκτερινών κέντρων αν γίνεται εμπορία γυναικών, ενώ το 43,3% τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των νυκτερινών κέντρων άσχετα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Επιπλέον, ένα ποσοστό της τάξεως του 52,7% εξέφρασε την άποψη ότι τα νυκτερινά κέντρα προσφέρουν αναγκαίες υπηρεσίες στην κοινότητα.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έρευνα, ένα ποσοστό της τάξεως του 82% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι στο «βόρειο» τμήμα της Κύπρου γίνεται εμπορία γυναικών. Επίσης, το 40,92% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και το 44,15% των ανδρών εξέφρασαν την άποψη ότι δεν πιστεύουν ότι οι γυναίκες που κάνουν πορνεία είναι θύματα σεξουαλική εκμετάλλευσης ή εμπορίας.

    (ΑΚ)

    [05] Στα 101 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (15.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 16,389 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 101 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 73 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 7 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 21 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Επίσης, χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο 182 άτομα.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 31 κρούσματα, στην Κερύνεια 21, στην Αμμόχωστο 12, στο Τρίκωμο 3, στη Μόρφου 4 και 2 στη Λεύκα.

    Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,631,561 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 18,296 κρούσματα Covid-19 και 16,584 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,640 ασθενών, 69 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,462 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 97 περιστατικών και 12 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των ατόμων που απεβίωσαν με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 παραμένει στους 72.

    Στις 14 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν 2,796 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Σταϊνμάιερ

    Η Yeni ?afak (15.08.21) γράφει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά την τηλεφωνική συνάντηση συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως οι σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας, το Αφγανιστάν και η μετανάστευση.

    Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Γερμανία, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, επέδειξαν αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη και συντονισμό κατά τη διαδικασία εκκένωσης από το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ίδια κατανόηση πρέπει να διατηρηθεί σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύει το Αφγανιστάν.

    Ο Ερντογάν είπε ότι κανείς δεν θα ήθελε να βιώσει μια εμπειρία παρόμοια με το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία το 2015 και ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παράσχουν υποστήριξη στις γειτονικές χώρες που επωμίζονται το βάρος του μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν.

    Επισημαίνοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσει το ζήτημα μόνο στην ασφάλεια των συνόρων, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ένα νέο μεταναστευτικό βάρος.

    Επισημαίνοντας τη δίκαιη προσδοκία της Τουρκίας για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου σε όλες τις διαστάσεις της, ο Ερντογάν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει πιο γρήγορα βήματα σε θέματα όπως η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία καθώς και για το θέμα της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης.

    (ΚΣ)

    [02] Συνάντηση Ερντογάν με τον Υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν

    Η Yeni ?afak (15.09.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Κερίμ Βελίγιεφ στο Προεδρικό Συγκρότημα στην Άγκυρα.

    Παρόν στην συνάντηση ήταν και ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Παρόλο που η συνάντηση ήταν κλειστή για τον τύπο, σχετική φωτογραφία αναρτήθηκε στον λογαριασμό Twitter της Τουρκικής Προεδρίας.

    (ΚΣ)

    [03] Μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων από πολλά υπουργεία στην Τουρκία

    Η Cumhuriyet (15.09.21) γράφει ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό από 7 υπουργεία στην Τουρκία, με προϋπολογισμό της τάξης των 16,1 δισεκατομμυρίων λιρών το επόμενο έτος.

    Στην Τουρκική κυβέρνηση υπάρχουν 17 υπουργεία. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο προϋπολογισμός Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι μεγαλύτερος από αυτό του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας.

    (ΚΣ)

    [04] Ο αριθμός των ενεργών πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία είναι 116

    Το Ankara Anatolia (15.09.21) γράφει ότι Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ενεργών πολιτικών κομμάτων που λειτουργούν σε όλη την Τουρκία είναι 116.

    Σε σχετική ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό κοινωνικών μέσων ενημέρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρεται ότι 27 πολιτικά κόμματα που υπέβαλαν αίτηση στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου για την ίδρυση τους το 2020 και 13 πολιτικά κόμματα που υπέβαλαν μέχρι τώρα το 2021, έχουν λάβει πιστοποιητικά αποδοχής. Ο αριθμός των ενεργών πολιτικών κομμάτων που λειτουργούν σε όλη την Τουρκία είναι 116.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 27,802 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (15.09.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 27,802 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 334,535 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 276 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 26,052.

    Σημειώνεται ότι το 83,74 % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιασθεί με την πρώτη δόση και το 65,93% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 51,979,208 άτομα, με τη δεύτερη δόση 40,921,431 άτομα και με την τρίτη δόση 9.562,025.

    (KΣ)

    [06] Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Αφρικής ξεπέρασε τα 25 δις δολάρια το 2020

    Η Yeni ?afak (15.09.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους δήλωσε ότι όγκος του εμπορίου ανάμεσα στην Τουρκία και τις αφρικανικές χώρες, που ήταν στα 5,4 δις δολάρια το 2003, έχει ξεπεράσει τα 25 δις δολάρια το 2020, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

    Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια πρωινού γεύματος χθες με Πρέσβεις και διπλωμάτες στην Άγκυρα από 36 αφρικανικές χώρες, ο Μους είπε ότι επιθυμούν να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 15 September 2021 - 13:08:44 UTC