Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-08-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 164/2021 25.08.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Επιχειρηματίες μπορεί να προσφύγουν στο δικαστήριο για την αφαίρεση κυπριακών διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους
  • [02] Τατάρ: «Πηγαίνω μέχρι εκεί που μπορώ με το διαβατήριο της ΤΔΒΚ»
  • [03] «Προεδρία» για την αφαίρεση διαβατηρίων: «Σε αμηχανία η ελληνοκυπριακή πλευρά»
  • [04] Δεν κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Ερτουγρούλογλου
  • [05] Αντιδράσεων συνέχεια για την αφαίρεση κυπριακών διαβατηρίων
  • [06] Άλλα 183 κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αντίδραση Τατάρ για την αφαίρεση κυπριακών διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους
  • [02] Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα του Τσαβούσογλου για Αφγανιστάν
  • [03] Καλεί τον ισλαμικό κόσμο για ενότητα κατά της αδικίας ο Ερντογάν
  • [04] Ο Κιλιντσάρογλου επέκρινε την πολιτική της Τουρκίας για τους πρόσφυγες
  • [05] Στις 19,191 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Επιχειρηματίες μπορεί να προσφύγουν στο δικαστήριο για την αφαίρεση κυπριακών διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους

    Κάποιοι επιχειρηματίες και όχι ο ίδιος μπορεί να προσφύγουν στο δικαστήριο για την αφαίρεση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από ορισμένους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξή του την Τρίτη το βράδυ σε δημοσιογράφους του Bayrak (24.08.21, brtk.net) ανέφερε ότι αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της τουρκικής πλευράς στο θέμα της περίκλεισης πόλης του Βαρωσιού.

    Ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και παίρνουν το εν λόγω διαβατήριο για να ταξιδεύουν ελεύθερα. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Αυτή η απόφαση είναι παράνομη, είναι ρατσισμός. Ο λαός μας πήρε αυτό το διαβατήριο για ευκολία. Είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα. Αυτό που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι απερισκεψία. Είναι μεταφορά ενός πολιτικού ζητήματος σε ατομική βάση. Είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να κάνουμε αυτή την πολιτική, όμως δεν είναι σωστό να μας αφαιρούνται τα ατομικά δικαιώματα στη λήψη διαβατηρίου. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα. Όμως, η απόφαση που λήφθηκε δεν είναι σωστή. Επειδή είμαστε ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή είναι απειλή».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα δικαίωμά τους μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη να αποδεχτούν ότι η «ελληνοκυπριακή δημοκρατία», κατά την έκφρασή του, δεν είναι το μοναδικό κράτος του νησιού και μέχρι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία των Τούρκων της Κύπρου.

    Σημειώνοντας ότι και στην ελληνοκυπριακή πλευρά λέγεται ότι δεν είναι σωστό αυτό που έγινε, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η κατάσταση αφορά και την ΕΕ και ότι λάμβαναν σημάδια ότι θα έκανε ένα τέτοιο βήμα η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    «Είναι ορθή πολιτική η πολιτική μας στο θέμα του Βαρωσιού», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, ο οποίος επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία στηρίζει πλήρως τους Τούρκους της Κύπρου σε αυτό το θέμα, υποστήριξε:

    «Δεν μπορούσαμε να κρατάμε κλειστό το Βαρώσι για ακόμα 47 χρόνια. Διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έκανε βήματα προς τη δική μας καλή βούληση. Παρά τα όσα έθεσε επί τάπητος η Διοίκηση Βακουφιών, εμείς δεν ενεργούμε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε αυτό το άνοιγμα του Βαρωσιού για να ξεπεραστούν οι αδικίες, για επιστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως επί το πλείστον θα υπάρξει επιστροφή λόγω της οικονομικής ανεπάρκειας».

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι είναι περίεργος τι θα πει η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, έναντι αυτής της θέσης σε περίπτωση που πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό θα λυθεί με «την ΤΔΒΚ και τα δύο κράτη», διότι χάθηκαν ευκαιρίες, οι Τουρκοκύπριοι υπόκεινται μεγάλες αδικίες εδώ και χρόνια και ζουν κάτω από εμπάργκο. «Επομένως, αντί να πληρώνουμε εμείς τίμημα, θα πληρώσουν εκείνοι», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι πλέον ακολουθούν μιαν πολιτική λύσης στη βάση της συνεργασίας δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αποδοχή της κυριαρχίας σημαίνει αποδοχή της ύπαρξης των Τούρκων της Κύπρου, ότι εξηγούν αυτή την θέση σε όλο τον κόσμο και ότι όταν κοιτάζει κανείς τις λεπτομέρειες της υπόθεσης φαίνεται το δίκαιο των Τούρκων της Κύπρου.

    «Το σημαντικό είναι η αποδοχή μιας ύπαρξης του λαού. Και αυτό περνάει από την αποδοχή της κυριαρχίας μας», ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει κάποια πολιτική που προβλέπει την προσάρτηση της Κύπρου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μοναδικός στόχος της Τουρκίας είναι η «δημιουργία μιας ανεξάρτητης χώρας στην οποία να στέκονται στα δικά τους πόδια οι Τούρκοι της Κύπρου».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι Τούρκοι της Κύπρου δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός είναι η εγγύηση της ειρήνης στο νησί.

    Αναφερόμενος στο θέμα των διαβατηρίων, ο Τατάρ είπε ότι κατά την προσεχή περίοδο μπορεί να αρχίσουν νομικές διαδικασίες κάποιοι επιχειρηματίες αλλά όχι ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να προκαλέσει αλλαγή στην πολιτική του καθεστώτος για το Βαρώσι.

    Αναφερόμενος στην κενή θέση του προέδρου της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών», ο Τατάρ είπε ότι ο ίδιος πρότεινε κάποιο όνομα και ότι εντός των προσεχών ημερών θα ληφθεί η απόφαση από το «ανώτατο δικαστικό συμβούλιο» τόσο για τον πρόεδρο όσο για μερικά μέλη της εν λόγω επιτροπής. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Σε σύνολο 365 αιτήσεων υπάρχουν 35 στην πιλοτική περιοχή. Οι άνθρωποι που ξεγελιούνταν τόσα χρόνια αντιδρούν κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Δημιούργησαν ένα μεγάλο πρόβλημα για την διοίκηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αν η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών παράγει γρήγορα αποφάσεις, θα αυξηθούν και οι αιτήσεις. Θα ληφθούν αποφάσεις σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο».

    Σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι να ανοίξει το Βαρώσι με κάθε είδος δυνατότητά του εντός των συνόρων της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε ότι το Βαρώσι θα μετατραπεί εκ νέου σε «εμπορικό σήμα» και θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία.

    Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού ενισχύει την πολιτική για δύο κράτη, ο Τατάτ ισχυρίστηκε ότι τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουν την ζυγαριά, ότι αδικούνταν για χρόνια και ότι πλέον υπάρχει μια νέα πορεία, μια άλλη διαδικασία.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι για να μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική τους ισότητα και πρόσθεσε:

    «Με την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας θα υπάρξει μετάβαση σε επίσημες διαπραγματεύσεις. Έγινε το βήμα γι’ αυτό και στην Γενεύη. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για μπάλωμά μας σε ένα άλλο κράτος.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί μαζί μας στην Νέα Υόρκη, μπορεί να μας φέρει σε συνάντηση σε ένα ανεπίσημο γεύμα. Όμως, για επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα. Δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος μέσα σε ένα μήνα».

    Αναφορά στην πανδημία

    Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Τατάρ είπε ότι οι ηλικιακές ομάδες 20 και 40 χρόνων στα κατεχόμενα δεν πηγαίνουν να εμβολιαστούν και ότι το 70% της «χώρας» δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα. Σημείωσε ότι το ποσοστό εμβολιασμού πρέπει να ανέλθει στο 70% και ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, όμως στα κατεχόμενα ο πληθυσμός δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες εμβολίων.

    Επισημαίνοντας ότι οι εμβολιασμένοι περνούν πιο ελαφρά την ασθένεια και μολύνονται λιγότερο, ο Τατάρ είπε ότι το 65-70% των νοσηλευομένων στο νοσοκομείο και το 95% των ευρισκομένων στην μονάδα εντατικής φροντίδας είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

    Υπενθυμίζοντας την απόφαση του καθεστώτος να πληρώνουν το κόστος των τεστ αντιγόνου και PCR όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ο Τατάρ ανέφερε ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός και να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων που αυτή την περίοδο κυμαίνεται μεταξύ 150 και 200 ημερησίως, διότι αν δεν ληφθούν μέτρα η μετάδοση του ιού θα αυξηθεί περισσότερο μέσα στον χειμώνα.

    Πιστοποιητικά εμβολιασμού

    Αναφερόμενος στα εμβόλια που στέλνει η ΕΕ στην Κύπρο, ο Τατάρ είπε ότι δεν αντιτίθεται στο να παίρνουν εμβόλια από την ΕΕ και ότι ουδέποτε απέφυγε την συνάντηση σε αυτό το πλαίσιο με τους αξιωματούχους της ΕΕ που είναι οι συνομιλητές του, όπως υποστήριξε.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η ΕΕ δίνει στους Τουρκοκύπριους μόνο το 5% της ποσότητας των εμβολίων που δικαιούνται, ο Τατάρ αναφέρθηκε στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού και είπε ότι με τη δημιουργία πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεπεράστηκε το πρόβλημα που υπήρχε στο θέμα της ενσωμάτωσης στο σύστημα της ΕΕ και ότι οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν επισυνάπτοντας τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους και τα τεστ PCR τους.

    Σημειώνοντας ότι μερικές ξένες αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα, ο Τατάρ είπε ότι καταβάλλουν προσπάθειες και διεξάγουν επαφές για να ξεπεραστούν αυτά με τον καλύτερο τρόπο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεπεραστούν και αυτά τα προβλήματα σιγά σιγά.

    Υποστηρίζοντας ότι καλύπτεται εκ μέρους της Τουρκίας η έλλειψη των εμβολίων που πρέπει να έρθουν και δεν έρχονται από την ΕΕ, ο Τατάρ είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο εμβολιάζονται οι νέοι που σπουδάζουν στην ΕΕ και στην Βρετανία.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Πηγαίνω μέχρι εκεί που μπορώ με το διαβατήριο της ΤΔΒΚ»

    Η K?br?s Postas? (25.08.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι στο εξωτερικό χρησιμοποιεί το «διαβατήριο της ΤΔΒΚ» και εκεί που δεν μπορεί να πάει με αυτό πηγαίνει με διπλωματικό διαβατήριο.

    Μιλώντας σε εκπομπή της διαδικτυακής K?br?s Postas? TV και αναφερόμενος στην αφαίρεση διαβατηρίων από 14 Τουρκοκύπριους επειδή πλήττουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ είπε ότι μέλη της ΕΟΚΑ πραγματοποίησαν πραξικόπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατία στις 15 Ιουλίου 1974. «Γιατί δεν παίρνεις και τα δικά τους διαβατήρια», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    Σημειώνοντας ότι κάποιοι κύκλοι παραξενεύονται για τους Τουρκοκύπριους που χρησιμοποιούν το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ είπε ότι ο ίδιος δεν το κάνει αυτό, αφού «οι πολίτες μου παίρνουν αυτό το διαβατήριο από ανάγκη, είναι δικαίωμά τους και το παίρνουν» και «επιπλέον ούτως ή άλλως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να δώσει αυτό το διαβατήριο».

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας «απειλεί την τουρκική κυβέρνηση» μέσω των διαβατηρίων, ο Τατάρ ανέφερε: «Λένε θα σας πάρω το διαβατήριο αν στέκεστε απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν θα το πάρεις, να το πάρεις. Εγώ δεν χρησιμοποιώ αυτό το διαβατήριο εδώ και χρόνια. Δεν ξέρω και που είναι».

    Αναφερόμενος στη δήλωση στην οποία προέβη πρόσφατα ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ότι η Τουρκία επιδιώκει την προσάρτηση της Κύπρου και στην δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη αμέσως μετά που σημείωνε ότι ο Ακιντζί με τα λεγόμενά του απέδειξε ότι ο ίδιος είχε δίκαιο και ότι η Τουρκία φταίει για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Ούτε η Τουρκία ούτε εμείς έχουμε κάποιαν πολιτική όπως η προσάρτηση. Εμείς υποστηρίζουμε δύο χωριστά κράτη που ζουν πλάι πλάι και το φωνάζουμε αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, ο Ακιντζί και οι υποστηρικτές του βγαίνουν και κατηγορούν την Τουρκία ότι ψεύδεται. Διότι δεν ακολουθείται μια πολιτική όπως εκείνη που εσύ σκέφτεσαι. Όμως ξέρει και εκείνος ότι στην ομοσπονδία δεν υπάρχει ισότητα. Η πλειοψηφία μπορεί να επιβάλλεται στην μειοψηφία».

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι θα αφομοιωθούν οι Τουρκοκύπριοι σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης και θα αποκοπούν οι δεσμοί τους με την Τουρκία επειδή αυτή δεν θα είναι μέλος της ΕΕ. «Τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο άρχισαν το 1571 και συνεχίζονται», ισχυρίστηκε.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι επιχειρείται η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ, ο Τατάρ υποστήριξε: «Είχαν πει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ενταχτεί στην ΕΕ χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ η Τουρκία και η Ελλάδα. Παρά ταύτα πήραν την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ. Αυτό που θέλουν είναι να εντάξουν και την βόρεια Κύπρο στην ΕΕ και να αποκλείσουν την Τουρκία».

    Ο Τατάρ είπε ότι ο Ακιντζί τα δέχεται όλα αυτά και «τόλμησε να γίνει μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία».

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Προεδρία» για την αφαίρεση διαβατηρίων: «Σε αμηχανία η ελληνοκυπριακή πλευρά»

    Η Halk?n Sesi (25.08.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος υποστήριξε ότι η κατάργηση των διαβατηρίων μερικών Τουρκοκυπρίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μια νέα απόδειξη του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μετατραπεί πλήρως σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος και δεν τυγχάνουν καθόλου σεβασμού τα νόμιμα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη, η λεγόμενη προεδρία ισχυρίστηκε ότι αυτή η πρακτική και η επικυριαρχική νοοτροπία η οποία βρίσκεται κάτω από αυτήν είναι η ρίζα της διένεξης στην Κύπρο και δείχνει γιατί δεν θα καταστεί δυνατόν να ιδρυθεί ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός στη βάση της ισότητας στην Κύπρο και ότι αυτός ο συνεταιρισμός δεν θα είναι βιώσιμος.

    Υποστηρίζει επίσης ότι τα διαβατήρια, τα οποία παίρνουν οι Τουρκοκύπριοι από ανάγκη ως ταξιδιωτικά έγγραφα, χρησιμοποιούνται ως απειλή κατά των Τουρκοκυπρίων με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτικών ονείρων της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», κατά παράβαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

    Αναφερόμενη στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, η «προεδρία» ισχυρίζεται και τα εξής:

    «Είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση του να σπάσει στο στάτους κβο σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο το βήμα που έγινε με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιοκτητών για να σωθεί από αυτή την αιχμαλωσία το κλειστό Βαρώσι, το οποίο μετατράπηκε σε όμηρο της σύγκρουσης της Κύπρου, όπως οι Τουρκοκύπριοι εδώ και 47 χρόνια, ως αποτέλεσμα της επικυριαρχικής νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ενοχλήθηκε από αυτό το βήμα που έγινε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε αμηχανία προσπαθεί να αποτρέψει αυτό το βήμα. Εμείς θα συνεχίσουμε να προγραμματίζουμε το μέλλον μας και να προχωράμε με σταθερά βήματα και με την δική μας θέληση κάτω από την στέγη του κράτους μας με όλη μας την αποφασιστικότητα στο πλαίσιο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Ερτουγρούλογλου

    Η Halk?n Sesi (25.08.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος δήλωσε ότι ο «υπουργός» εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δεν αποτέθηκε στις «ελληνοκυπριακές αρχές», κατά την έκφραση του, για να πάρει διαβατήριο ή ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι ο Ερτουγρούλογλου βρίσκεται ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους το διαβατήριο των οποίων έχει ακυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, το «υπουργείο» ανέφερε ότι «ο κ. υπουργός δεν κατέχει οποιανδήποτε ταυτότητα ή διαβατήριο που πήρε από τις ελληνοκυπριακές αρχές υποβάλλοντας αίτηση μετά το 1974».

    Υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αφαίρεσης διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους στερείται νομικής βάσης, το λεγόμενο υπουργείο ισχυρίστηκε ότι η νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα του Βαρωσιού σπρώχνει σε αμηχανία την ελληνοκυπριακή πλευρά «η οποία εξασφαλίζει μονομερώς οφέλη από το στάτους κβο». «Και εκφράζει αυτή την αμηχανία της με παράνομες και παράλογες αποφάσεις», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αντιδράσεων συνέχεια για την αφαίρεση κυπριακών διαβατηρίων

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος (25.08.21) συνεχίζει την δημοσίευση αντιδράσεων για την απόφαση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ακύρωση των κυπριακών διαβατηρίων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ και άλλων Τουρκοκύπριων «αξιωματούχων».

    Η Detay γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Νέα Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν χαρακτήρισε την απόφαση και τις δηλώσεις που έγιναν για το θέμα ως προσπάθεια των ηγεσιών να εμποδίσουν την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η υλοποίηση πολιτικών που να εμποδίζουν την διαίρεση της χώρας και πρόσθεσε:

    «Το ΒΚΡ καλεί εκείνους που δεν ακολουθούν εθνικιστικές και αποσχιστικές πολιτικές και δεν αναμένουν τίποτα στον αγώνα δημιουργίας μιας ενωμένης κοινής πατρίδας, να μείνουν μακριά από τέτοιου είδους προκλήσεις και να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα για ειρήνη».

    Ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ασίμ Ακάνσοϊ διερωτήθηκε γιατί η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ακυρώσει διαβατήρια δεν είχε έρθει στην ημερήσια διάταξη τόσο καιρό και γιατί δεν ήταν και δεν μπορούσε να ήταν θέμα συζήτησης αυτό κατά την περίοδο της ηγεσίας των Ραούφ Ντενκτάς, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί.

    «Γιατί η ελληνοκυπριακή εξουσία δεν μπορούσε να ποτέ να τολμήσει να κάνει τέτοιο βήμα και μπορεί τώρα; Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος», ανέφερε ο Ακάνσοϊ προσθέτοντας το εξής:

    «Αυτά είναι τα αποτελέσματα που δημιούργησε η ανεξέλεγκτη, αποσχιστική και τυχοδιωκτική πολιτική της τουρκοκυπριακής πολιτικής αρχής και της κυβέρνησης της Άγκυρας στο Κυπριακό. Είναι απάντηση στην σοβαρή ενόχληση που δημιουργήθηκε με τα βήματα που έγιναν στο θέμα του Βαρωσιού και με τις αποσχιστικές και προκλητικές δηλώσεις. Αλλιώς δεν υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει και δεν επικρίνει τα ιστορικά λάθη του Αναστασιάδη. Όμως, εκείνοι που προκάλεσαν την λήψη αυτής της απόφασης ούτε να μιλούν ούτε να επικρίνουν έχουν δικαίωμα. Ο κ. Τατάρ και οι υποστηρικτές του λένε ‘ο βορράς είναι δικός μου και είμαι συνέταιρος και στον νότο’. Δεν υπάρχει τέτοιος κόσμος. Πρέπει να ξυπνήσουν το συντομότερο».

    Η Yeni D?zen δημοσιεύει νέες δηλώσεις για το θέμα από τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνει με κάθε ευκαιρία ο Ερσίν Τατάρ υπέρ μιας λύσης στη βάση δύο χωριστών κρατών, είπε τα εξής:

    «Αν τα λες όλα αυτά, τι δουλειά έχεις με το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ή μήπως ήταν αστείο οι δηλώσεις για δύο χωριστά κράτη; Αν έχει αξίωση για δύο χωριστά κράτη, πρέπει να επιστρέψει αυτό το διαβατήριο. Αν ήμουν εγώ στην ίδια κατάσταση θα βρισκόμουν σε αμηχανία, θα ντρεπόμουν [?]

    Αν όταν ξεκινήσεις έναν δρόμο λες έχω χωριστό κράτος, θα κάνω αυτό το κράτος να αναγνωριστεί, η λύση είναι στη βάση δύο κρατών, θα χωρίσω, ουσιαστικά καταργείς μόνος σου ούτως ή άλλως το διαβατήριο της άλλης πλευράς. Αν τα λες όλα αυτά, τι δουλειά έχεις με το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ή μήπως ήταν αστείο οι δηλώσεις για δύο κράτη; Τι σχέση έχει αυτό με τα ανθρώπινα δικαιώματα; Μήπως εμποδίστηκε η ελευθερία ταξιδιού; Ο ίδιος λέει ότι δεν το χρησιμοποιεί ούτως ή άλλως. Υπάρχουν χώρες που θα πάει με το διαβατήριο της ΤΔΒΚ, δεν γίνεται, πάει με το διαβατήριο της Τουρκίας. Αυτό το θέμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως γεγονός σχετικό με την ελευθερία ταξιδιού. Αν επιθυμείται διαχωρισμός, έτσι θα γίνει ο διαχωρισμός».

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι η ακύρωση των διαβατηρίων αφορά μόνο άτομα που επιθυμούν δύο κράτη και δεν θα επηρεαστούν «φυσιολογικοί πολίτες». Σε περίπτωση που δεν επηρεαστούν οι πολίτες, δεν θα υπάρξει παραβίαση δικαιώματος, πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Άλλα 183 κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (25.08.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 19,918 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 183 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 163 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς και τα 19 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, χθες ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο 127 άτομα.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 62 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 60, στην Αμμόχωστο 28, στη Μόρφου 10, στο Τρίκωμο 2 και στη Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 24 Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,341,013 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 15,323 κρούσματα Covid-19 και 13,069 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,204 ασθενών, 107 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,965 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 118 περιστατικών και 14 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας έχασαν δεν υπήρξαν θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία να παραμείνει στους 50.

    Στις 24 Αυγούστου διενεργήθηκαν 5, 518 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αντίδραση Τατάρ για την αφαίρεση κυπριακών διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους

    Αυξάνονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα σχετικά με την απόφαση της «ελληνοκυπριακής πλευράς» να αφαιρέσει κυπριακά διαβατήρια από Τουρκοκύπριους, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (24.08.21).

    Σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση στον ανταποκριτή του TRT στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Είναι μια εξαιρετικά απειλητική προσέγγιση, που προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποσπάσει την προσοχή από άλλα θέματα. Η πολιτική, που ακολουθούμε, η αντίληψη που έχουμε δημιουργήσει, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μας για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού και της πολιτικής των δύο κρατών, έχουν στριμώξει την ελληνοκυπριακή διοίκηση στη γωνιά».

    Υπενθυμίζοντας ότι μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, αυτά τα διαβατήρια έχουν παραχωρηθεί , σε όλους, που έχουν γεννηθεί μέχρι το 1974, ο Τατάρ είπε ότι «οι άνθρωποι τους πήραν αυτά τα διαβατήρια λόγω αναγκαιότητας». «Είναι ένα δικαίωμά τους, που απορρέει από τις Συμφωνίες Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το χρησιμοποίησαν», σημείωσε ο Τατάρ, ισχυριζόμενος ότι η ακύρωση των διαβατηρίων είναι απόδειξη ότι μετατρέπουν την Κύπρο σε μια «ελληνοκυπριακή δημοκρατία».

    Υποστηρίζοντας ότι η απόφαση είναι ένδειξη της προσπάθειας της ελληνοκυπριακής πλευράς να μετατρέψει ολόκληρη την διοίκηση στο νησί σε «ελληνοκυπριακή δημοκρατία», ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Έχουν επιβεβαιώσει ακόμη μια φορά την πολιτική μας. Είναι μια απόδειξη σε όλο τον κόσμο, ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια ελληνοκυπριακή δημοκρατία, σε μια ελληνική δημοκρατία».

    Ο Τατάρ υποστήριξε καταληκτικά ότι αυτή η απόφαση είναι ρατσιστική και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο.

    (ΔΨ)

    [02] Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα του Τσαβούσογλου για Αφγανιστάν

    Υπό τον τίτλο «Είμαστε σε επαφή με όλες τις πλευρές», η Sabah (25.08.21, Yeni ?afak) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν μεταφέρει 1,400 άτομα από το Αφγανιστάν, διασαφηνίζοντας ότι το 61% από αυτούς είναι Τούρκοι πολίτες, ενώ οι υπόλοιποι είναι άλλων εθνικοτήτων. «Επιπλέον, εξαιτίας της παρουσίας μας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αρκετές χώρες και διεθνείς οργανισμοί ζήτησαν τη βοήθεια μας για να εκκενώσουν τους δικούς τους πολίτες από εκεί. Τους βοηθήσαμε μαζί με χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, που εργαζόμαστε μαζί εκεί», σημείωσε ο Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουρουγουάης Φραγκίσκο Μπουστίγιο [Francisco Bustillo].

    Εξηγώντας ότι συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις επαφές τους με τη διεθνή κοινότητα για αποκατάσταση της σταθερότητας στο Αφγανιστάν, ο Τσαβούσογλου είπε: «Ο Πρόεδρος μας συνομίλησε με αρκετούς ηγέτες. Εγώ συνομίλησα με ομολόγους μου, 24 υπουργούς εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Από την μία πλευρά, ο συντονισμός είναι σημαντικός για τα βήματα που θα ληφθούν στο μέλλον για το Αφγανιστάν και από την άλλη, ο συντονισμός είναι πολύ σημαντικός εξαιτίας της παρούσας κατάστασης στο αεροδρόμιο. Ευχόμαστε ότι μια μόνιμη σταθερότητα αποκατασταθεί στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Εάν γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, θα τα στηρίξουμε. Είμαστε σε επαφή με όλες τις ομάδες και όχι με μόνο μια συγκεκριμένη».

    Εξάλλου, ο Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (25.08.21, HDN).

    Στη συνέχεια, η Milliyet (25.08.21) γράφει ότι ο Τσαβούσογλου συζήτησε την τελευταία κατάσταση στο Αφγανιστάν και με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θανί.

    (ΔΨ)

    [03] Καλεί τον ισλαμικό κόσμο για ενότητα κατά της αδικίας ο Ερντογάν

    Προσφωνώντας την 4η Γενική Συνέλευση του Φόρουμ Νέων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας μέσω τηλεμηνύματος, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στον ισλαμικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του για τη δική του ειρήνη και ευημερία, καθώς και για την ασφάλεια και το μέλλον όλης της ανθρωπότητας, και να υψώσει τη φωνή του μπροστά στις αδικίες που βλέπει, γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (25.08.21, HDN). «Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι πρώτα να εδραιωθεί η ισλαμική αδελφότητα μεταξύ μας και να σβήσει η φωτιά της διαμάχης που καίει συνεχώς από τους ιμπεριαλιστές», υποστήριξε ο Ερντογάν.

    Σημειώνοντας ότι είναι μάρτυρες μιας από τις πιο ταραγμένες περιόδους στην ανθρώπινη ιστορία, ο Ερντογάν ανέφερε ότι τα προβλήματα ασφάλειας, οι τρομοκρατικές δραστηριότητες και οι επιδημίες που απασχολούν την παγκόσμια ατζέντα δεν επιτρέπουν την πλήρη διασφάλιση του ειρηνικού περιβάλλοντος που επιθυμούν.

    Επισημαίνοντας ότι αυτά τα προβλήματα, που απειλούν ολόκληρη την ανθρωπότητα, δυστυχώς αφήνουν βαθιά ίχνη κυρίως στην ισλαμική γεωγραφία, ο Ερντογάν είπε τα εξής:

    «Οι μουσουλμάνοι, που παλεύουν με συγκρούσεις, μετανάστευση, φτώχεια και ασθένειες σε μια ευρεία γεωγραφία από τη Συρία στο Αφγανιστάν, πρέπει να παλέψουν με την ισλαμοφοβία και τον πολιτιστικό ρατσισμό που αυξάνεται ιδιαίτερα στη δυτική κοινωνία. Σχεδόν κάθε μέρα, ακούμε για έναν αδελφό που παρενοχλείται και υφίσταται διακρίσεις λόγω της πεποίθησής του, της μαντίλας και του ντυσίματος σε χώρες που υποτίθεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας. (?)».

    Στη συνέχεια, καλώντας τους μουσουλμάνους να ενεργούν με προνοητικότητα, όπως τους αρμόζει, ο Ερντογάν τους προειδοποίησε να μην πέφτουν στις παγίδες, που οι ιμπεριαλιστές θέλουν να τους παρασύρουν.

    (ΔΨ)

    [04] Ο Κιλιντσάρογλου επέκρινε την πολιτική της Τουρκίας για τους πρόσφυγες

    Η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, γράφει η Hurriyet Daily News (25.08.21, H?rriyet).

    Ο Κιλιντσάρογλου είπε ότι υποφέρουν και οι Τούρκοι πολίτες και οι μετανάστες από τη λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, αλλά δεν τα καταφέρνουν και ότι τους φιλοξενούν έναντι οικονομικών οφελών.

    (ΔΨ)

    [05] Στις 19,191 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Milliyet (25.08.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 19,191 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 293,000 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 230 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 15,373.

    Σημειώνεται ότι το 75,16% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου και το 57,47% με τη δεύτερη δόση. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 46,649,044 άτομα, με τη δεύτερη δόση 35,672,814 άτομα και με την τρίτη δόση 7,929,901 άτομα.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 25 August 2021 - 12:07:22 UTC