Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 96/2021 22-24.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό πρέπει να αρχίσουν ανάμεσα σε δύο κράτη
  • [02] Πεκέρ: Στην Τουρκία σχεδιάστηκε η δολοφονία του Κουτλού Ανταλί ? Κέντρο ναρκωτικών και παράνομου τζόγου τα κατεχόμενα
  • [03] Κόμματα ζητούν εκ νέου διερεύνηση της δολοφονίας Ανταλί
  • [04] Συνάντηση νεολαίας στην Αμμόχωστο στην παρουσία Οκτάι
  • [05] Επίσκεψη Οκτάι στην Βατυλή
  • [06] Το Κυπριακό άρχισε το 1963 και τέλειωσε το 1974, ισχυρίζεται ο Σανέρ
  • [07] Βάση της λύσης οι παράμετροι του ΟΗΕ, λέει ο Έρχουρμαν - Συναντήθηκε με Lillie
  • [08] Πάνε για οικονομική ενοποίηση με την Τουρκία, λέει ο Αρικλί
  • [09] Αξιολογούνται οι προτάσεις για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, λέει ο Ολγκούν
  • [10] Στις 7,087 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα COVID-19 στα κατεχόμενα
  • [11] Νέα μέτρα για την πανδημία ανακοίνωσε το κατοχικό καθεστώς
  • [12] Νέος πρόεδρος του «βιομηχανικού επιμελητηρίου» ο Αλί Καματζίογλου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ προς Μητσοτάκη: Σταματήστε να αρνείστε την Τουρκική ταυτότητα των μειονοτήτων
  • [02] Η Ελλάδα και όχι η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική, υποστηρίζει ο Ακάρ
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Μπλινκετ
  • [04] Εξελίξεις με την υπόθεση Πεκέρ στην Τουρκία: Συνελήφθη ο αδελφός του-Διαψεύδει τις κατηγορίες εναντίον του γιού του ο Γιλντιρίμ
  • [05] Απολύθηκε δημοσιογράφος του Ankara Anatolia μετά από ερωτήσεις που έθεσε για την υπόθεση Πεκέρ
  • [06] Στα 7,839 τα κρούσματα του Covid-19 στην Τουρκία-Έγιναn σχεδόν 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έρντογαν: Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό πρέπει να αρχίσουν ανάμεσα σε δύο κράτη

    Αν θα υπάρξει νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, αυτή πρέπει να διεξαχθεί ανάμεσα σε δύο κράτη και όχι ανάμεσα σε δύο κοινότητες, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, μιλώντας το Σάββατο το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης στην τελετή διάνοιξης του τούνελ μεταφοράς νερού από το φράγμα στα Πάναγρα στη Μόρφου και στη Μεσαορία, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (22.05.21, brtk.net).

    Σημειώνοντας ότι η «ΤΔΒΚ» βιώνει αυξανόμενο υδατικό πρόβλημα τα τελευταία 30 χρόνια, ο Έρντογαν πρόσθεσε τα εξής:

    «Για επίλυσή του ερχόταν σε κάθε περίοδο στην ημερήσια διάταξη η μεταφορά πόσιμου νερού από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ, όμως δεν υλοποιείτο. Το 2015 φέραμε στην θυγατέρα πατρίδα 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πόσιμο νερό ετησίως με ένα αιωρούμενο σύστημα διέλευσης θαλάσσης μήκους 80 χιλιομέτρων που περνάει 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Επιπλέον, με μια μοντέρνα μονάδα επεξεργασίας νερού και με αγωγό διανομής μήκους 529 χιλιομέτρων εξασφαλίσαμε πόσιμο νερό σε ποιότητα νερού πηγής στο σύνολο της βόρειας Κύπρου. Τη δε βλάβη που συνέβη στις 8 Ιανουαρίου 2020 στον θαλάσσιο αγωγό αυτού του μοναδικού έργου, την επιδιορθώσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, προσθέσαμε έναν νέο δεσμό στους ιστορικούς, πολιτιστικούς και γεωγραφικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ [?]

    Με το αρδευτικό μας σχέδιο θα δούμε το φως στο τούνελ μεταφοράς μήκους 5,7 χιλιομέτρων που θα παρέχει το νερό στο αρδευτικό μας σχέδιο. Με αυτό το έργο θα μεταφερθεί νερό στις Δομές Μεταφοράς Άρδευσης της Πεδιάδας της Μόρφου, σε 18 χιλιάδες 730 δεκάρια που προηγουμένως αρδεύονταν με υπόγεια ύδατα. Στο πλαίσιο δε του Σχεδίου Άρδευσης της Πεδιάδας της Μεσορίας θα σμίξει για πρώτη φορά με αρδεύσιμο νερό μια έκταση 97 χιλιάδων 200 δεκαρίων. Με το άνοιγμα προς άρδευση των εκτάσεων που θα καλλιεργούνται θα διασφαλιστεί ετήσια αύξηση εισοδήματος 156 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών και απασχόληση επιπλέον 10 χιλιάδων ατόμων. [?] Διασφαλίσαμε το να κοιτάζουν με πολύ περισσότερη ελπίδα και εμπιστοσύνη το μέλλον τους τα αδέλφια μας στην ΤΔΒΚ. Ειδικά με τα σχέδιά μας που θα ξεπεράσουν το πρόβλημα νερού, διασφαλίσαμε να μην χρειάζεται κανέναν η ΤΔΒΚ. [?]»

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Οι Τούρκοι της Κύπρου γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αδικία και δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι Τούρκοι της Κύπρου αποτέλεσαν τα μεγαλύτερα θύματα της μη λύσης κατά την διαπραγματευτική διαδικασία που διήρκεσε μισό αιώνα. Εκείνοι που παραδίδουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου πίσω από κλειστές πόρτες, έπαιξαν το παιχνίδι των τριών μαϊμούδων όταν τα πράγματα έφταναν στις πράξεις. Αντί μια δίκαιη λύση, θέλησαν να καταδικάσουν τα αδέλφια μας τους Κύπριους στο καθεστώς μειονότητας στην ίδια την πατρίδα τους. Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς που είναι αποκομμένη από τις πραγματικότητες που υπάρχουν στο νησί και λόγω της αλαζονείας τους. Εκείνοι που δολοφόνησαν τον τουρκοκυπριακό λαό κατά τα έτη 1963-74 εγκατέλειπαν το τραπέζι με ασήμαντες αφορμές όταν πλησίαζαν σε λύση οι διαπραγματευτικές διαδικασίες. Ενώ επιβραβεύτηκαν με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Ελληνοκύπριοι, που απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν, τιμωρήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι που είπαν ναι. Δεν είναι δυνατόν άλλωστε να κτιστεί ένα κοινό μέλλον με μιαν νοοτροπία, η οποία λέει ‘δεν μοιράζομαι καν τα νοσοκομεία’ με τους Τούρκους της Κύπρου, αφήστε κατά μέρος την πολιτική ισχύ, την ευημερία. [?]»

    Συγχαίροντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ για την «ηγεσία και την αποφασιστική στάση» που επέδειξε κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, ο Έρντογαν ισχυρίστηκε:

    «Κανείς πλέον δεν μπορεί να αναγκάζει την τουρκοκυπριακή πλευρά να πληρώνει το τίμημα της μη λύσης στην Κύπρο. Αν αναζητείται λύση στην Κύπρο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση αυτή να κτιστεί πάνω στις πραγματικότητες επί του εδάφους και όχι πάνω σε όνειρα. Εκείνοι που δολοφόνησαν τον τουρκοκυπριακό λαό κατά τα έτη 1963-74 εγκατέλειψαν το τραπέζι για ασήμαντες αφορμές όταν οι διαπραγματεύσεις έφταναν κοντά σε λύση. Αν θα υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή πρέπει πλέον να διεξαχθεί ανάμεσα σε δύο κράτη και όχι ανάμεσα σε δύο κοινότητες. Πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί το ίσο καθεστώς των Τούρκων της Κύπρου και μετά από αυτό να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Απόρριψη της λύσης δύο κρατών σημαίνει απόρριψη της κυριαρχίας, της ισότητας, της ανεξαρτησίας και του κράτους του τουρκοκυπριακού λαού. Ούτε εμείς ούτε η ΤΔΒΚ δεχόμαστε μιαν τέτοια αδικία, έναν τέτοιο σφετερισμό δικαιωμάτων».

    Αναφερόμενος στους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έρντογαν υποστήριξε το εξής:

    «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου στις πηγές ενέργειας που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε αποφασισμένοι ως Τουρκία να υπερασπιστούμε την Κύπρο που είναι εθνική μας υπόθεση, στο πλαίσιο των συμβατικών και ιστορικών μας υποχρεώσεων. Πιστεύω ότι θα πάρουμε και από τις δραστηριότητές μας στην Ανατολική Μεσόγειο ωραίες ειδήσεις όμοιες με εκείνες στην Μαύρη Θάλασσα. Αν εμείς ενεργούμε με ομοψυχία [?] δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, καμία δυσκολία που θα μπορέσει να σταθεί στον δρόμο μας. Η μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια Τουρκία θα βρίσκεται στο πλευρό της ΤΔΒΚ και του τουρκοκυπριακού λαού και στο εξής, όπως κάνει μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού για να επικρατήσει η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (22.05.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Έρντογαν ισχυρίστηκε επίσης ότι «η νοοτροπία που δεν βλέπει ως ίση την τουρκική κοινότητα στο νησί και μάλιστα την αγνοεί, έχει μετατρέψει το κυπριακό πρόβλημα σε γάγγραινα». Υποστήριξε και το εξής ο Τούρκος Πρόεδρος:

    «Η άτυπη διάσκεψη 5+ Ηνωμένα Έθνη που διοργανώθηκε στην Γενεύη στο τέλος του Απριλίου αποτέλεσε σημείο καμπής στον μελλοντικό αγώνα μας. Σε αυτή την συνάντηση οι Τούρκοι της Κύπρου υπέβαλαν νέες λογικές προτάσεις στον δρόμο της λύσης. Είπαν ότι πλέον πρέπει να γίνει αποδεχτό ότι στο νησί υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, οι οποίοι έχουν διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα, θρησκεία και έθιμα. Και εμείς ως Τουρκία παρείχαμε πλήρη στήριξη στις προτάσεις που έκανε στην Γενεύη η τουρκοκυπριακή πλευρά υπό την ηγεσία του αξιότιμου αδελφού μου κ. Τατάρ».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Πεκέρ: Στην Τουρκία σχεδιάστηκε η δολοφονία του Κουτλού Ανταλί ? Κέντρο ναρκωτικών και παράνομου τζόγου τα κατεχόμενα

    Η Yeni D?zen (24.05.21) γράφει ότι αναφορά στην δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί στις 6 Ιουλίου 1996 και στην μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών κάνει σε νέο βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο ο εκ των γνωστών ηγετών του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία, Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος υπέδειξε ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας Ανταλί τον τότε Διοικητή της Ασφάλειας και πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Αγάρ και τον τότε επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας, Κορκούτ Εκέν. Ανέφερε τα εξής για το θέμα στην πρόσφατη ανάρτησή του ο Πεκέρ:

    «Ήμασταν πάντα μαζί με τον Κουρκουτ Εκέν και τον Μεχμέτ Αγάρ. (Τότε ο Αγάρ ήταν Γενικός Διευθυντής της Ασφάλειας της Τουρκίας και ο Εκέν επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων που υπάγονταν στην ασφάλεια). Ήμασταν νέοι τότε, πατριώτες. Μου είπε ότι: ‘Στην Κύπρο υπάρχει ένας άνδρας, αυτός προσπαθεί να πουλήσει την Κύπρο στους Ελληνοκύπριους. Βρες μου δύο επαγγελματίες’. [?] ‘Θα σου δώσω τον αδελφό μου, τον Αττίλα Πεκέρ’, είπα. ‘Είναι πολύ καλός, ειδικός στην δουλειά αυτή, ανατράφηκε από τους δρόμους’. Μπορούν να κοιτάξουν από τα εισιτήρια των ΤΗΥ πόσο ενωρίτερα από αυτή την δολοφονία πήγαν οι Κορκούτ Εκέν και Αττίλα Γιιλντιρίμ. Όμως, ο μεγαλοδύναμος θεός δεν άφησε στο μερτικό μας το αίμα εκείνου του ανθρώπου. Ο άνδρας ήταν έντιμος, είχε δει το σήμερα, γι’ αυτό εργαζόταν. Δεν επρόκειτο να πουλήσει την πατρίδα στους Ελληνοκύπριους και άλλα παρόμοια. Πάντα έτσι κάνουν. Πατριωτισμός, πατριωτισμός, κάνουν τον λαό να ενθουσιάζεται και στρέφουν όλους τον έναν εναντίον του άλλου. Πέρασε χρόνος από τότε. Επέστρεψαν μετά από τρεις τέσσερις μέρες. Ο μεγάλος αδελφός Κορκούτ είπε ‘θα πάμε ξανά’. Δεν έλαχε. Τον σκότωσε αργότερα μια ομάδα που υπαγόταν σε αυτούς. Συναντηθήκαμε με τον μεγάλο αδελφό Κορκούτ. ‘Αδελφέ’, του είπα, ‘διευθετήθηκε εκείνη η δουλειά’. Αν τον σκότωνα εγώ, θα έλεγα ότι τον σκότωσα. [?] Λήστεψαν ένα μέρος εκεί, ο άνδρας το γράφει, λέει ότι τα ναρκωτικά όσο πάει και καταλαμβάνουν την Κύπρο. Λένε πουλά την Κύπρο στους Ελληνοκύπριους. Πόσοι πήγαν έτσι. [?]»

    Ο Πεκέρ είπε επίσης ότι η κατεχόμενη Κύπρος χρησιμοποιήθηκε για διακίνηση χρημάτων σε σχέση με λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ότι είναι κέντρο τζόγου. Δίδοντας και το όνομα ενός ιδιοκτήτη ξενοδοχείου με καζίνο στην κατεχόμενη Κερύνεια, ο Πεκέρ υποστήριξε ότι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και οι επιχειρήσεις παράνομου τζόγου διεξάγονταν εκ μέρους του Χαλίλ Φάλιαλι, ο οποίος, ωστόσο, μιλώντας στον Τούρκο δημοσιογράφο Τζουνέιτ Όζντεμιρ διέψευσε την ανάμειξή του σε τέτοια θέματα.

    Αναφερόμενος στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ο Πεκέρ είπε:

    «Η κοκαΐνη ερχόταν πρώτα από την Κολομβία. Ύστερα μέσω της Βενεζουέλας. Δηλαδή ποιος πήγε στην Βενεζουέλα για την διαδρομή; Ο γιος του πρώην Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ερκάν Γιλντιρίμ. Πήγε μέσα στον Ιανουάριο, έμεινε πέντε μέρες. Έμεινε τέσσερις μέρες μέσα στον Φεβρουάριο.

    Πώς γίνεται η διακίνηση χρημάτων; Η Κύπρος. Ο Χαλίλ Φάλιαλι. Όλη η διακίνηση χρημάτων γίνεται απ’ εδώ. Ο άνδρας που πριν 20 χρόνια δεν είχε τίποτα, τώρα είναι ιδιοκτήτης της Κύπρου. Στην Τουρκία διαθέτει 10 φακέλους. Γιατί δεν τον φέρνετε; Απ’ αυτόν περνά όλη η δουλειά του παράνομου στοιχήματος. Υπάρχει και στις επίσημες εκθέσεις του κράτους. Είναι μια πολύ παλιά οργάνωση αυτή. Η μετατροπή (της Κύπρου) σε κέντρο ναρκωτικών και τζόγου».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Κόμματα ζητούν εκ νέου διερεύνηση της δολοφονίας Ανταλί

    Η Yeni D?zen (24.05.21) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) ζήτησε να ανοίξει ξανά έρευνα για την δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, ο οποίος εκτελέστηκε στις 6 Ιουλίου 1996 μπροστά στο σπίτι του στα κατεχόμενα. Σε γραπτή δήλωση, το κόμμα χαρακτηρίζει σημαντικό το γεγονός ότι προέκυψαν νέοι ισχυρισμοί για την δολοφονία του Ανταλί και ζήτησε από την «αστυνομία» να γίνει ξανά άνοιγμα της υπόθεσης και γρήγορη διερεύνηση.

    Το κόμμα καλεί τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και σημειώνει ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

    Υπενθυμίζει επίσης ότι η σύζυγος του Κουτλού Ανταλί, Ιλκάι Ανταλί είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο στις 31 Μαρτίου 2005 καταδίκασε την Τουρκία ότι ως το αρμόδιο κράτος δεν προέβη σε ικανοποιητική και πειστική διερεύνηση της δολοφονίας Ανταλί.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ χαρακτήρισε ως «αναπόφευκτη αναγκαιότητα» την εκ νέου διερεύνηση του θέματος και σημείωσε ότι αυτό είναι ευθύνη της «βουλής» και όλων των αρμόδιων «θεσμών».

    «Όταν ο άνθρωπος παρακολουθεί τα βίντεο του Σεντάτ Πεκέρ, από τη μια τρομάζει και από την άλλη λυπάται για την χώρα του», ανέφερε ο Όζγιγιτ, σημειώνοντας ότι προκαλεί ντροπή το γεγονός ότι «η χώρα μας» ήρθε στην ημερήσια διάταξη για τέτοια θέματα. Είπε μάλιστα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για διερεύνηση του θέματος διακίνησης ναρκωτικών στα κατεχόμενα.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτο πλέον να διερευνηθούν οι νέοι ισχυρισμοί για την δολοφονία του Κουτλού Ανταλί και να ληφθούν καταθέσεις. Ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι πρέπει να καθαρίσει αυτή η «μαύρη κηλίδα από το μέτωπο της χώρας» και να διασφαλιστεί η τιμωρία των ενόχων, με την διεξαγωγή μιας αποτελεσματικής έρευνας και κάλεσε την «αστυνομία», την «γενική εισαγγελία», τον «πρωθυπουργό» και τον «πρόεδρο της δημοκρατίας» να κινητοποιηθούν άμεσα.

    Υποστήριξε επίσης ότι όλοι όσων τα ονόματα αναφέρονται στα βίντεο σε σχέση με διακίνηση ναρκωτικών πρέπει να προβούν σε δήλωση, να πουν αυτά που γνωρίζουν, να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς αν είναι ψευδείς ή να πουν την αλήθεια αν την γνωρίζουν.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συνάντηση νεολαίας στην Αμμόχωστο στην παρουσία Οκτάι

    Η G?ne? (24.05.21) γράφει ότι συνάντηση των προέδρων των 81 οργανώσεων νεολαίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και των νεολαιών των κομμάτων Εθνικής Ενότητας (UBP), Δημοκρατικό (DP) και της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων διεξήχθη στο Σάββατο στην πλατεία Ναμίκ Κεμάλ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Τατάρ

    Αναφερόμενος στο τούνελ μεταφοράς νερού από την Ανατολία στις πεδιάδες της Μόρφου και της Μεσαορίας, ο Τατάρ είπε ότι θα συμβάλει στον αγώνα ζωής, ανάπτυξης και ευημερίας των Τουρκοκυπρίων το «έργο του αιώνα», όπως χαρακτήρισε τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, που υλοποιήθηκε με οδηγίες του Προέδρου Έρντογαν.

    Υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» επιθυμεί ένα μέλλον στη βάση των δύο κρατών και απευθυνόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ισχυρίστηκε: «Υπάρχουν δύο κράτη. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τα πάντα, αν έχουν διάθεση να ζήσουν με ειρήνη και ηρεμία σε αυτή την γεωγραφική περιοχή με συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών. Όμως, το κράτος μας στον βορρά θα είναι κυρίαρχο κράτος. Θα συνεχίσει με ασφάλεια η ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η εδώ ντε φάκτο παρουσία της».

    Σημειώνοντας ότι το μέλλον τους με την Τουρκία είναι κοινό και ότι η Τουρκία πάντοτε ήταν στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων ο Τατάρ υποστήριξε ότι η επιθυμία και ο πατριωτισμός της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» είναι κοινός στο θέμα της προστασίας των εθνικών τους συμφερόντων.

    Είπε ότι στην Γενεύη «φώναξαν» ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει πλέον μόνο μεταξύ δύο κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Ανέφερε ότι αυτό που τους αρμόζει είναι να αντιληφθούν με τον καλύτερο τρόπο τι τους αναλογεί στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο και κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να εξηγούν στον κόσμο την «πραγματικότητα της ΤΔΒΚ».

    Οκτάι

    Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι οι νέοι από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας ήρθαν στην «ΤΔΒΚ» βάζοντας στην καρδιά τους την «εθνική υπόθεση» της Κύπρου. Χαρακτηρίζοντας τον αγώνα της ΕΟΚΑ ως μαύρη κηλίδα στην ιστορία, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι ο αγώνας του τουρκοκυπριακού «λαού» επισφραγίστηκε το 1974 με την τουρκική εισβολή και έφτασε στο απόγειό του με την ίδρυση της «ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης, ο Οκτάι υποστήριξε ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη για την τουρκική πλευρά η συνέχιση της «αδιάλλακτης και διπλοπρόσωπης στάσης» της ελληνοκυπριακής πλευράς και ισχυρίστηκε ότι η διπλοπροσωπία της ΕΕ και της Δύσης αντικατοπτρίζεται στις εκθέσεις τους.

    «Ό,τι και αν πουν, ό,τι και αν κάνουν δεν μπορούν να μας κάνουν να σταματήσουμε να κάνουμε βήματα πιο μπροστά. Με αποφασιστικότητα και ομοψυχία, με αλληλεγγύη, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με πιο ισχυρό τρόπο», υποστήριξε.

    Ισχυριζόμενος ότι στο Βαρώσι έγιναν μάρτυρες του πώς προκαλεί σήψη στα πάντα η «αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς» και «η δομή της διεθνούς κοινότητας που δεν παράγει λύσεις», ο Οκτάι πρόσθεσε:

    «Υπό την ηγεσία του προέδρου μας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε είδους στήριξη για πλήρη άρση των απάνθρωπων και παράνομων πρακτικών κατά της ΤΔΒΚ, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού. Σε πείσμα των Ελληνοκυπρίων, σε πείσμα της Ελλάδας και σε πείσμα της ΕΕ θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα πιο μπροστά».

    Σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να απειλήσει το τουρκικό έθνος και αν το κάνει θα πάρει την απάντησή του, ο Οκτάι υποστήριξε ότι οι νέοι της «ΤΔΒΚ» στερούνται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους λόγω των ούτω καλούμενων εμπάργκο.

    Αναφερόμενος στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οκτάι είπε ότι σύντομα μπορεί να έρθουν χαρμόσυνες ειδήσεις και από τη Μεσόγειο όπως συνέβη στην Μαύρη Θάλασσα.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Επίσκεψη Οκτάι στην Βατυλή

    Η G?ne? (24.05.21) γράφει ότι την κατεχόμενη Βατυλή επισκέφτηκε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι το Σάββατο στο πλαίσιο των επαφών του στην κατεχόμενη Κύπρο. Απευθυνόμενος σε «δημάρχους» της περιοχής στο «δημοτικό μέγαρο» Βατυλής, ο Οκτάι είπε ότι θα αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς η περιοχή με το νερό που θα έρθει στη Μεσαορία από την Τουρκία για σκοπούς άρδευσης μέσω του τούνελ που εγκαινίασαν στα Πάναγρα.

    Σημείωσε ότι παράλληλα με την γεωργία συνεχίζονται και οι εργασίες τους για να ολοκληρώσουν αθλητικές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής και πρόσθεσε ότι εντός του τρέχοντος έτους θα ολοκληρώσουν το νοσοκομείο 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία και το νέο «αεροδρόμιο» στην Τύμπου. «Θα είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του νησιού. Μετά την πανδημία θα συνεχίσουμε πιο δυνατά τον δρόμο μας. Θα αναπτυχθεί και ο τουρισμός», υποστήριξε.

    Ανέφερε επίσης ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ενισχύσουν το «κράτος» της «ΤΔΒΚ» και ότι στόχος τους είναι να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια η «ΤΔΒΚ» ως ένα ίσο κυρίαρχο κράτος.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Το Κυπριακό άρχισε το 1963 και τέλειωσε το 1974, ισχυρίζεται ο Σανέρ

    Η G?ne? (24.05.21) γράφει ότι συνάντηση με τους προέδρους των 81 οργανώσεων νεολαίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είχε στα κατεχόμενα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, ο οποίος δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία των νέων που επισκέφτηκε τα κατεχόμενα είδε πώς ήρθε στο σήμερα η «ΤΔΒΚ» και από ποιες διαδικασίες πέρασε.

    Ο Σανέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι όταν επιστρέψουν στην Τουρκία οι νέοι θα μεταφέρουν σωστά πράγματα για να μνημονεύεται σωστά η «ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι η «νότια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, διεξάγει μιαν «πολύ σοβαρή επιχείρηση δημιουργίας της εντύπωσης» ότι το Κυπριακό άρχισε το 1974, ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό άρχισε το 1963 και τέλειωσε το 1974.

    Επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η Τουρκία επενέβη στρατιωτικά στο νησί και έφερε την ειρήνη ασκώντας τα εγγυητικά της δικαιώματα και πρόσθεσε ότι πρέπει να διηγηθούν σωστά στις μελλοντικές γενιές το πότε άρχισαν τα προβλήματα.

    Ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση των Τουρκοκυπρίων κατά την περίοδο 1963-74 ήταν παρόμοια με την σημερινή κατάσταση των Παλαιστινίων, με τη διαφορά ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν μιαν μητέρα πατρίδα όταν δέχονταν επίθεση και οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Βάση της λύσης οι παράμετροι του ΟΗΕ, λέει ο Έρχουρμαν - Συναντήθηκε με Lillie

    Η Yeni D?zen (22.05.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτή η πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Μιλώντας σε συνάντηση με το επιμελητήριο των Τουρκοκυπρίων πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι η βάση της συνολικής λύσης θα είναι μόνο οι παράμετροι του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι όταν τον ρώτησαν στη Γενεύη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διέψευσε ότι θα κατέθετε την πρόταση έξι σημείων, όμως την επόμενη ημέρα την υπέβαλε και οι ίδιοι το έμαθαν μέσω του Τύπου.

    Ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έθεσε προϋποθέσεις για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι ζητείται να εξισωθεί το καθεστώς των δύο πλευρών, αλλά όλοι γνωρίζουν πως αυτό δεν θα είναι δυνατόν.

    Ο Έρχουρμαν είπε ότι οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς εξυπηρετούν την αντίληψη ότι η μη λύση είναι λύση και όχι τη λύση και πρόσθεσε ότι μια άλλη ανησυχία του κόμματός του είναι ότι σε αυτό το στάδιο οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να χάσουν τα κέρδη που αποκόμισαν διεθνώς. Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα στηρίζονταν στην βούλησή τους για λύση και κέρδισαν διεθνή εκπροσώπηση τόσο στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας, όσο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωκοινοβούλιο και εξασφάλισαν κέρδη όπως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και ο Κανονισμός Οικονομικής Βοήθειας.

    Στο μεταξύ, ο Έρχουρμαν συναντήθηκε την Παρασκευή στο γραφείο του με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στη Λευκωσία, Stephen Lillie, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για την άτυπη πενταμερή που διεξήχθη τον περασμένο μήνα στην Γενεύη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βρετανός διπλωμάτης επαναβεβαίωσε ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό εξακολουθεί να είναι υπέρ μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας προς την κατεύθυνση των σχετικών ψηφισμάτων και των παραμέτρων του ΟΗΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Πάνε για οικονομική ενοποίηση με την Τουρκία, λέει ο Αρικλί

    Η Detay (24.05.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι κάνουν τις απαραίτητες εργασίες για οικονομική ενοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Αρικλί ανέφερε ότι θα υπογράψουν μιαν σημαντική «συμφωνία» με τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου που θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα στις 3 Ιουνίου και μετά θα συναντηθούν και με τον Υπουργό Βιομηχανίας για τις κοινές τους εργασίες στον τομέα της βιομηχανίας.

    Δήλωσε ότι είναι έτοιμα τα «νομοσχέδια» για τις βιομηχανικές ζώνες και το «γραφείο θρησκευτικών υποθέσεων»

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αξιολογούνται οι προτάσεις για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, λέει ο Ολγκούν

    Η Yeni D?zen (22.05.21) γράφει ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες συμφωνίας στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων και αξιολογούνται οι προτάσεις που υπέβαλαν οι δύο πλευρές κατά την διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας.

    Σημειώνοντας ότι κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι δύο πλευρές έθεσαν στο τραπέζι τις προτάσεις τους για το θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα βλέμματα στράφηκαν πλέον στην επόμενη συνάντηση της επιτροπής.

    Ο Ολγκούν δήλωσε στην Yeni D?zen ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέβαλαν στους Ελληνοκύπριους την μελέτη που ετοίμασαν σύμφωνα με τα πρότυπα που καθόρισε η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών ασθενειών», αλλά δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της πρότασής τους. Είπε ότι θα διεξαχθεί ακόμα μια συνάντηση και θα διαβιβάσουν το αποτέλεσμα στην «κυβέρνηση», που θα λάβει την απόφαση στο θέμα αυτό.

    «Το βόρειο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται αυτή την στιγμή στην κίτρινη περιοχή. Και αυτό δείχνει ότι είναι κατάλληλο για διελεύσεις. Όμως, ο νότος ακόμα δεν ήρθε σε αυτό το σημείο. Όταν υπάρχει εναρμόνιση θα αρχίσουν οι διελεύσεις», ανέφερε.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Στις 7,087 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα COVID-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (24.05.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,718 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 28 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 21 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 7 επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 38 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 14 κρούσματα, στην κατεχόμενη Μόρφου ένα και στην Κερύνεια 6.

    Μέχρι τις 23 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,159,208 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 7,087 κρούσματα Covid-19, 6,750 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 304 ασθενών, 17 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 276 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 1 ασθενής βρίσκεται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 10 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 33.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Νέα μέτρα για την πανδημία ανακοίνωσε το κατοχικό καθεστώς

    Η K?br?s (22.05.21) γράφει ότι νέα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας αποφάσισε το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο.

    Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, από την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε τις Κυριακές και από τη Δευτέρα 24 Μαΐου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει μεταξύ των ωρών 23.00 και 05.00. Ανοίγουν επίσης τα καταστήματα που ήταν κλειστά μέχρι σήμερα και θα μπορούν να εξυπηρετούν το κοινό μεταξύ των ωρών 08.30 και 20.00. Εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπουφέ και ταβέρνες θα είναι ανοικτά από τις 10.00 μέχρι τις 22.30, ενώ οι υπεραγορές θα λειτουργούν μεταξύ των ωρών 07.00 και 22.00.

    Τα «κρατικά» και τα ιδιωτικά σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν στο πλαίσιο ενός σχεδίου που θα γίνει από το «υπουργείο παιδείας και πολιτισμού».

    Οι κινηματογραφικές αίθουσες, οι κλειστοί παιδότοποι, τα μπαρ και τα κλαμπ θα ανοίξουν στις 3 Ιουνίου, ενώ τα καζίνο και οι αίθουσες τυχερών παιγνίων στις 10 Ιουνίου. Από τις 27 Μαΐου θα λειτουργήσουν και τα νυκτερινά κέντρα.

    Η δυνατότητα διανυκτέρευσης τριών ημερών στο πλαίσιο του κλειστού τουρισμού αυξήθηκε στις πέντε μέρες διανυκτέρευσης και ο αριθμός των πτήσεων αυξήθηκε στις δέκα. Πλέον τα ξενοδοχεία θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στον εσωτερικό τουρισμό, στο πλαίσιο των κανόνων υγιεινής.

    Καθορίστηκαν επίσης τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα άτομα που θα τα επισκέπτονται μετά τις 7 Ιουνίου και την ολοκλήρωση της τεχνολογικής υποδομής που φτιάχνεται, ανάλογα με το επίπεδο ρίσκου των χωρών από τις οποίες προέρχονται.

    Οι χώρες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: 1) την κόκκινη (με πέραν των 175 κρουσμάτων στις 100,000 κατά τις τελευταίες επτά μέρες), 2) την πορτοκαλί (με 70-174 κρούσματα στις 100,000 κατά τις τελευταίες επτά μέρες), 3) στην κίτρινη (με 8-69 κρούσματα στις 100,000 κατά τις τελευταίες επτά μέρες) και 4) στην πράσινη (με λιγότερα από 7 κρούσματα στις 100,000 κατά τις τελευταίες επτά μέρες).

    (Ι/Τσ.)

    [12] Νέος πρόεδρος του «βιομηχανικού επιμελητηρίου» ο Αλί Καματζίογλου

    Η Vatan (24.05.21) γράφει ότι ο Αλί Καματζίογλου εξελέγη νέος πρόεδρος του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου» κατά τη διάρκεια της 35ης τακτικής γενικής συνέλευσης της οργάνωσης.

    Ο Καματζίογλου έλαβε περισσότερες ψήφους από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του επιμελητηρίου, Τζαντάν Αβουντούκ, ο οποίος μετά την ήττα του, αποσύρθηκε από το διοικητικό συμβούλιο.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ προς Μητσοτάκη: Σταματήστε να αρνείστε την Τουρκική ταυτότητα των μειονοτήτων

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (24.05.21) γράφει ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του επικρίνει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για δηλώσεις που έκανε σε σχολείο στην Ξάνθη.

    Όπως γράφει το ΑΑ, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναδημοσίευσε την ανακοίνωση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» (BTTA) που καταδίκασε τις δηλώσεις του Μητσοτάκη. Η BTTA είχε αναφέρει σε ανάρτηση της στο twitter ότι καταγγέλλει τις φράσεις «Πομακοχώρια» και «Ελληνόπουλα» του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τηλεδιάσκεψη που έκανε σε σχολείο στην Ξάνθη. Αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση ότι πρόκειται για μία στάση ενάντια στα αιτήματα της μειονότητας και άρνηση της επίσημης ταυτότητάς της.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε να αναδημοσιεύσει την ανακοίνωση της επιτροπής συμπληρώνοντας σε δική του ανάρτηση: «Υποστηρίζουμε τη δήλωση της BTTA και για άλλη μια φορά καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας των ομογενών μας που ζουν στη χώρα τους και να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

    (ΚΣ)

    [02] Η Ελλάδα και όχι η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική, υποστηρίζει ο Ακάρ

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προβαίνει σε προβοκατόρικες ενέργειες, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι: «Οι Έλληνες γείτονες μας κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν και να σαμποτάρουν με τα λόγια και τις πράξεις τους τις εργασίες που διεξάγονται και τη θετική πορεία. Επιθυμώ να τους υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει διέξοδος σε αυτό τον δρόμο», γράφει η Milliyet (23.05.21).

    Συνοδευόμενος από τους στρατηγούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Ακάρ επιθεώρησε την Κυριακή το ναυπηγείο στην Κωνσταντινούπολη (?stanbul Sedef Tersanesi), όπου κατασκευάζεται το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων πολλαπλού ρόλου.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και στην Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ακάρ είπε τα εξής:

    «Εμείς τασσόμαστε υπέρ της λύσης αυτών των προβλημάτων, μιλώντας και συζητώντας με τους Έλληνες γείτονες μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρήνης».

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις στις εργασίες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, ο Ακάρ στην ομιλία του είπε: «Οι Έλληνες γείτονες μας με τα λόγια και τις πράξεις τους καταβάλλουν προσπάθεια για να υπονομεύσουν και να σαμποτάρουν τις εργασίες που έχουν διεξαχθεί και την θετική πορεία τους. Επιθυμώ να τους υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει διέξοδος σε αυτό το δρόμο. Είναι ανέφικτο να καταλήξουν κάπου με αυτές τις δηλώσεις, τις τακτικές και τις προκλήσεις. Αυτό που επιθυμούμε είναι το διεθνές δίκαιο. Πώς απαρνείστε τα άρθρα που υπάρχουν στις διεθνείς συμφωνίες; Εμείς τασσόμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά δε θα επιτρέψουμε ποτέ να μας καταπατήσουν τα δικαιώματα της χώρα μας και του έθνους μας ή σε τετελεσμένα. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».

    Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι ασκεί επεκτατική πολιτική, ο Ακάρ ισχυρίστηκε τα εξής: «Η τουρκική ιστορία είναι ξεκάθαρη. Το μέτωπο του έθνους μας είναι καθαρό. Δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ιστορία μας με οποιοδήποτε τρόπο γενοκτονία. Χθες η Αρμενία, σήμερα η Ελλάδα, ισχυρίζονται διάφορα. Σημαίνει ότι το ανάποδο ανάγνωσμα της ιστορίας είναι παραλήρημα. Αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι ένα ψέμα. Είναι μια ενέργεια που διαλύει τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Συνεπώς, υπενθυμίζω στους Έλληνες γείτονές μας να λένε τις αλήθειες. Αυτοί που αποκαλούν την Τουρκία ‘επεκτατική’ να δουν πρώτα την ιστορία. Να κοιτάξουν τον χάρτη και τις εξελίξεις από το 1821 μέχρι σήμερα. Είναι ξεκάθαρο, ποιος είναι επεκτατικός και πώς έχει επεκταθεί. Ενώ όλες αυτές οι αλήθειες βρίσκονται ενώπιον τους, είναι μεγάλο λάθος να κατηγορούν την Τουρκία για επεκτατισμό και να την παρουσιάζουν ως απειλή. Οι Έλληνες γείτονες μας να εμπιστεύονται τους εαυτούς τους και όχι τους προστάτες τους».

    Ο Ακάρ κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να παρουσιάζει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα λες και είναι προβλήματα Τουρκίας-ΗΠΑ, Τουρκίας-ΝΑΤΟ ή Τουρκίας-ΕΕ.

    (ΔΨ)

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Μπλινκετ

    Το CNN Turk (24.05.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκετ.

    Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΣ)

    [04] Εξελίξεις με την υπόθεση Πεκέρ στην Τουρκία: Συνελήφθη ο αδελφός του-Διαψεύδει τις κατηγορίες εναντίον του γιού του ο Γιλντιρίμ

    Ο Τουρκικός Τύπος αναφέρεται σήμερα στις εξελίξεις που αφορούν στην υπόθεση του Σεντάτ Πεκέρ στην Τουρκία.

    Η Yeni ?afak (23.05.21) γράφει ότι ο αδελφός του Πεκέρ, Ατίλλα Πεκέρ ο οποίος είναι 52 ετών και ο σωματοφύλακάς του συνελήφθησαν στην περιοχή Μούγλα.

    Yeni ?afak (24.05.21) γράφει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκία Μπιναλί Γιλντιρίμ, διέψευσε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ενάντια στον γιο του ο Πεκέρ.

    Ο Γιλντιρίμ, που είναι αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Βουλευτής Σμύρνης, διέψευσε πως ο γιος του Ερκάν Γιλντιρίμ «κάνει διακίνηση ναρκωτικών», όπως τον κατηγόρησε ο Πεκέρ.

    «Είναι συκοφαντία, είναι ψέμα. Το αρνούμαστε έντονα», είπε και ανέφερε πως ο γιος του μετέβηκε μεν στην Βενεζουέλα, αλλά η επίσκεψη του καμία σχέση δεν είχε με ναρκωτικά, αλλά με παροχή βοήθειας σε αναλώσιμα υλικά για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

    (ΚΣ)

    [05] Απολύθηκε δημοσιογράφος του Ankara Anatolia μετά από ερωτήσεις που έθεσε για την υπόθεση Πεκέρ

    Η Birg?n (21.05.21) αναφέρεται στον δημοσιογράφο Μουσάμπ Τουράν, ο οποίος απολύθηκε από την εργασία του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia μετά από ερωτήσεις που έθεσε στον Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ και τον Υπουργό Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμίρλι, για την υπόθεση Σεντάτ Πεκέρ στην Τουρκία.

    Ο δημοσιογράφος υπέβαλε ερώτηση για τις κατηγορίες του αρχιμαφιόζου ενάντια σε μέλη του ΑΚΡ και ενάντια στον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών, γεγονός που οδήγησε τελικά στην απόλυση του, όπως σημειώνει και η Cumhuriyet (21.05.21).

    (ΚΣ)

    [06] Στα 7,839 τα κρούσματα του Covid-19 στην Τουρκία-Έγιναn σχεδόν 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (24.05.21) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 7,839 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 210,291 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 197 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 11,202. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 710 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,186,487 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 46,268. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,024,313.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 52,377,678 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,843 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,2% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30.7 %.

    Εξάλλου, το πρακτορείο Ankara Anatolia (24.05.21) μετέδωσε ότι ο Κοτζά ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν γίνει 27,860,332 δόσεις του εμβολίου στην Τουρκία. Τα 15,947,184 αφορούν άτομα που έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ τα 11,913,118 άτομα που έκαναν μόνο την πρώτη δόση.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 24 May 2021 - 13:11:44 UTC