Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 87/2021 11.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στη Γενεύη κατέγραψαν την πολιτική και το όραμα για δύο κράτη, λέει ο Τατάρ
  • [02] Δεν άκουσαν κάτι το νέο από τον Τατάρ, λένε τα κόμματα
  • [03] Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική προς ΓΓ του ΟΗΕ: Δεν δεχόμαστε την λύση δύο κρατών
  • [04] «Τα μάτια ξανά στα οδοφράγματα»
  • [05] Στις 6,717 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [06] Σοϊντάν: «Απαιτούμε τα εμβόλια που δικαιούνται οι Τουρκοκύπριοι»
  • [07] Για σφετερισμό του δικαιώματός τους στα εμβόλια κάνει λόγο ο Γκιούρτζαφερ
  • [08] Εκδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα
  • [09] Απεργία διαρκείας στην «αρχή ηλεκτρισμού»
  • [10] ΤΜΤ: Αντίθετη με τα ιστορικά γεγονότα η σειρά «Μια φορά στην Κύπρο»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Διπλωματική κινητικότητα Έρντογαν και Τσαβούσογλου για την Παλαιστίνη
  • [02] Καταδίκες από Άγκυρα, πολιτικά κόμματα και ΜΚΟ των ισραηλινών επιθέσεων
  • [03] Στην Σαουδική Αραβία για επίσημη επίσκεψη μετέβη ο Τσαβούσογλου
  • [04] Μετροπόλ: Το 26.6% στην Τουρκία δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες
  • [05] Στις 13,604 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στη Γενεύη κατέγραψαν την πολιτική και το όραμα για δύο κράτη, λέει ο Τατάρ

    Πάντα τόνιζε ότι μια συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς δύο ίσων κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι αυτή την πολιτική και αυτό το όραμα μετέφεραν και κατέγραψαν στην Γενεύη, όπως γράφει η K?br?s (11.05.21).

    «Τα Ηνωμένα Έθνη, οι πλευρές και οι εγγυήτριες χώρες έλαβαν το μήνυμά μας», είπε ο Τατάρ μιλώντας χθες μετά από τη διάρκειας πέντε ωρών ενημέρωση στην οποία προέβη στα κόμματα που συμμετέχουν στη «βουλή» από την οποία απουσίαζε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), διαμαρτυρόμενο για ελλιπή ενημέρωση εκ μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν κατέστη δυνατό να ενημερώσει την «βουλή» πριν την διάσκεψη της Γενεύης λόγω των συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, προσθέτοντας ότι προστάτευσαν τους εαυτούς τους πριν την Γενεύη και δεν μπορούσαν να ρισκάρουν.

    Σημείωσε ότι ο «λαός», οι πολιτικοί και οι «βουλευτές» γνωρίζουν καλά την πολιτική που εκπροσωπεί ο ίδιος και ότι βάση αυτής της πολιτικής είναι πάντα τα δύο κράτη. Υπενθυμίζοντας ότι και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις «προεδρικές εκλογές» τόνιζε τα δύο κράτη, ο Τατάρ είπε ότι «πάντα τόνιζα ότι μια συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να υπάρξει μόνο με τη συνεργασία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς δύο κυριαρχικά ίσων κρατών που ζουν πλάι-πλάι».

    Ανέφερε ότι μετά την εκλογή του πάντα τα ίδια πράγματα έλεγε στους επικεφαλείς διπλωματικών αποστολών που τον επισκέπτονταν, στους πρέσβεις και στους αξιωματούχους της ΕΕ. Είπε ότι στη Γενεύη αυτά υποστήριξαν και ότι έλαβαν την πλήρη στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας.

    Σημείωσε ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα κατά τη διαδικασία του Σχεδίου Ανάν και στο Κραν Μοντάνα και υποστήριξε ότι ούτε και στο εξής πρόκειται να υπάρξει και δεν προτίθενται να σπαταλήσουν άδικα άλλα 50 χρόνια εν γνώσει τους.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι ούτε η Κύπρος ούτε η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλέον όπως παλιά και ισχυρίστηκε ότι «όταν αξιολογηθούν όλα αυτά, πλέον γίνεται λόγος για μια εντελώς διαφορετική συγκυρία και μιαν εντελώς διαφορετική κατάσταση».

    Υποστήριξε ότι μετά τις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα δημιουργήθηκε μια «νέα βούληση» και τίθεται επί τάπητος ένα όραμα με την στήριξη της Τουρκίας. Εξέφρασε την άποψη ότι η αποδυνάμωση αυτού του οράματος είναι λάθος και προκαλεί θλίψη στον τουρκοκυπριακό «λαό». Πρόσθεσε και το εξής:

    «Πήρα αυτή την ευκαιρία. Αν αυτή την στιγμή μπορώ να φωνάζω σε ολόκληρο τον κόσμο για τη λύση δύο κρατών, αν δημιουργήθηκε μια τέτοια ευκαιρία, πρέπει εσείς να με ενισχύετε. Πρέπει και εσείς να συμβάλετε στη δημιουργία μιας νέας βάσης στην Κύπρο με συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι με κυριαρχική ισότητα και στην άνοδο του πήχη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στον δίκαιο αγώνα μας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διαπράξουμε πραγματικά μιαν μεγάλη αδικία ο ένας στον άλλο».

    Ο Τατάρ επέκρινε το CTP που δεν παρέστη στην ενημέρωση, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι συμμετείχαν στις ενημερώσεις των Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντζί παρά τις διαφορετικές τους απόψεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την πρόταση έξι σημείων που υπέβαλε στη Γενεύη, ο Τατάρ είπε ότι συνόψισαν την ομιλία 40 σελίδων που ανέγνωσε το πρωί της 28ης Απριλίου σε δύο σελίδες και ότι στη δεύτερη σελίδα υπάρχουν αυτά τα έξι σημεία, εξηγώντας ότι αυτά τα έξι σημεία είναι η ουσία της πολιτικής στην οποία αναφέρεται εδώ και έναν χρόνο. Υποστήριξε ότι για να μπορέσει να συσταθεί το μοντέλο δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, πρέπει ο ΓΓ του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει το στάτους του και να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες.

    Ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος με συνεργασία των δύο κρατών, την στήριξη των εγγυητριών δυνάμεων και την εποπτεία της ΕΕ όταν χρειάζεται και πρόσθεσε ότι στο τελευταίο σημείο της πρότασής του αναφέρεται ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

    Υποστήριξε ότι δεν υπήρχε μυστικότητα όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι και ότι προέβησαν σε αυτή την σύνοψη για να αντιληφθούν καλύτερα την ομιλία του τα Ηνωμένα Έθνη και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Είπε ότι αυτή η σύνοψη φωτογραφήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και διανεμήθηκε προς τον ελληνοκυπριακό και τον διεθνή Τύπο ως «δήθεν υποβολή εκ μέρους μας πρότασης έξι σημείων». «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει τίποτε που κρύβουμε», ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι ο ίδιος «αναποδογύρισε το τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και υποδεικνύοντας την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται.

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε ως επιτυχία την καταγραφή των αδικιών, που όπως ισχυρίστηκε, διαπράχθηκαν κατά των Τουρκοκυπρίων καθώς και του γεγονότος ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα στη βάση της ομοσπονδίας και ότι αν θα υπάρξει συμφωνία αυτή θα μπορούσε να είναι στη βάση της ισότητας.

    Είπε ότι καταγράφηκε ακόμα ένα στάδιο και ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δουν την πραγματικότητα ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο.

    «Αν είστε καλοπροαίρετοι, άρετε σιγά-σιγά τα εμπάργκο και την απομόνωση από τους Τουρκοκύπριους», είπε σημειώνοντας ότι έτσι θα αναπτυχθεί η οικονομία της τουρκοκυπριακής πλευράς και θα είναι βιώσιμη μια πιθανή συμφωνία.

    Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων, ο Τατάρ είπε ότι παρακολουθούν διαρκώς την ΕΕ μαζί με το «υπουργείο» υγείας για να πάρουν το μερίδιο της τουρκοκυπριακής πλευράς από τα εμβόλια που δίδονται στην Κύπρο. Σημείωσε ότι με τις έξι χιλιάδες εμβόλια που παρέλαβαν χθες, τα εμβόλια που δόθηκαν προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ανήλθαν στις 30 χιλιάδες, από τις πέραν των 400 χιλιάδων που έστειλε η ΕΕ στην Κύπρο. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Αυτό δεν είναι καν 6%. Επομένως, βλέπουμε ότι ακόμα γίνονται αδικίες προς τον τουρκοκυπριακό λαό. Το μοιραζόμαστε αυτό σε κάθε ευκαιρία με τους αξιωματούχους της ΕΕ. Κάποιοι έκαναν σχόλια πάνω σε αυτό το θέμα. Υπάρχει ανικανότητα, ιδού αυτό είναι, είπαν. Δεν υπάρχει ανικανότητα. Υπάρχουν αδικίες. Και πρέπει να ερωτηθεί η ΕΕ γι’ αυτές τις αδικίες».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν άκουσαν κάτι το νέο από τον Τατάρ, λένε τα κόμματα

    Η K?br?s (11.05.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ενημέρωσε λεπτομερώς τα εντός «βουλής» κόμματα για τις συζητήσεις και τα θέματα που τέθηκαν κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη. Μιλώντας χθες μετά την πεντάωρη ενημέρωση της «βουλής» από τον Τατάρ, ο Χασίπογλου ανέφερε ότι θεωρεί παράξενο το γεγονός ότι δεν παρέστη στη συνεδρία το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), παρά το γεγονός ότι στα αρμόδια «όργανα της βουλής» το κόμμα αυτό ενέκρινε την διεξαγωγή της ενημέρωσης.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι άργησε να τους ενημερώσει ο Τατάρ και ότι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις του κόμματός τους. Σημείωσε ότι ο Τατάρ δεν τους είπε και πολλά εκτός των όσων γνώριζαν ήδη και πρόσθεσε ότι εξέφρασαν τις επικρίσεις τους και συνόψισαν σε δύο κεφάλαια τις εισηγήσεις τους για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν για το συμφέρον του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ είπε ότι ο Τατάρ δεν ανέφερε τίποτα νέο κατά την συνεδρία και πρόσθεσε ότι το κόμμα του άσκησε και εκεί κριτική για το γεγονός ότι δεν μοιράστηκε μαζί τους τις προτάσεις που υπέβαλε στη Γενεύη ο Τατάρ. Ανέφερε και τα εξής:

    «Υπέβαλε πρόταση έξι σημείων. Στο πρώτο σημείο ζητήθηκε αναγνώριση. Αν υπάρξει αναγνώριση, τι νόημα έχουν οι συνομιλίες; Βλέποντας όλα αυτά, ακούσαμε ξανά τον πρόεδρο σήμερα. Δεν είπε κάτι νέο, όμως τουλάχιστον αναφέραμε τις απόψεις μας, τα όσα έγιναν στη διαδικασία της Γενεύης και μετά από αυτήν, τα λάθη και τις ελλείψεις που είδαμε. [?]».

    Στο μεταξύ, η Yeni D?zen (11.05.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CΤP) Τουφάν Έρχουρμαν, δήλωσε ότι ο λόγος που το κόμμα δεν συμμετείχε στην χθεσινή ενημέρωση των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ήταν επειδή ο Ερσίν Τατάρ δεν ενημέρωσε τα κόμματα για τα όσα λάμβαναν χώρα στην Γενεύη.

    Ανέφερε επίσης ότι μετά τη δημοσίευση των ειδήσεων σχετικά με τις προτάσεις που θα υπέβαλλε η Τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ διέψευσε αυτή την είδηση. Ωστόσο, οι προτάσεις τελικά υποβλήθηκαν και τα τουρκοκυπριακά κόμματα ενημερωθήκαν σχετικά από δημοσιεύματα στον Τύπο.

    Είπε επίσης πως η συνάντηση έγινε για το θεαθήναι.

    (Ι/Τσ.-ΚΣ)

    [03] Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική προς ΓΓ του ΟΗΕ: Δεν δεχόμαστε την λύση δύο κρατών

    Η K?br?s (11.05.21) γράφει ότι επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες απέστειλε η Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας, εκφράζοντας στήριξη προς την ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο. Η Πλατφόρμα ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για επείγουσα επίτευξη συμφωνίας με την οποία θα συσταθεί μια Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος.

    Εκφράζοντας θλίψη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, η Πλατφόρμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλέον ρεαλιστική και βιώσιμη φόρμουλα λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος στη βάση της πολιτικής ισότητας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή εκπροσώπηση.

    Σημειώνοντας ότι στερείται σοβαρότητας και δημιουργικότητας η πρόταση για λύση δύο κρατών που υποβλήθηκε στη Γενεύη, η Πλατφόρμα αναφέρει ότι η πρόταση αυτή δεν γίνεται αποδεχτή εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημαίνεται και το εξής στην επιστολή:

    «Εκτός από την πραγματικότητα ότι δεν εκπροσωπεί την πολιτική βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο κ. Ερσίν Τατάρ, τον οποίο εξέλεξε η Τουρκία παρεμβαίνοντας στη βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, απορρίπτεται έντονα εκ μέρους της κοινότητάς μας η πρόταση για δύο κράτη που αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις συνθήκες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η πρόταση, που είναι προϊόν της αντίληψης ότι ‘η μη λύση είναι λύση’, η οποία δίδει συνέχεια στο υφιστάμενο στάτους κβο της διαιρεμένης Κύπρου που ζει σε συνθήκες κατάπαυσης του πυρός, μετατρέπει την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε ‘πολιτικό όμηρο’, προκαλεί εμπόδια στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αφήνει την κοινότητά μας μόνη με την διαδικασία του αφανισμού».

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Τα μάτια ξανά στα οδοφράγματα»

    Κάτω από τον πιο πάνω τίτλο, η Yeni D?zen (11.05.21) γράφει ότι μετά τα μέτρα χαλάρωσης που λήφθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία και τους περιορισμούς που είχαν τεθεί για αναχαίτιση της πανδημίας του Covid-19, τα βλέμματα στράφηκαν τόσο στα οδοφράγματα, όσο και στο θέμα της εισόδου και εξόδου των τουριστών από το νησί.

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουργρούλογλου, δήλωσε στην εφημερίδα πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα που είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο και επεσήμανε ότι αρμόδια για αυτό το θέμα είναι η «Ανώτατη Επιτροπή των Μεταδοτικών Νόσων».

    Ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Ενότητας (UBP), Φαϊζ Σουτζούογλου είπε ότι εάν ο αριθμός των κρουσμάτων «στο νότο», όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μειωθεί κάτω από 100, αυτό το ζήτημα πρέπει να αξιολογηθεί από την εν λόγω «επιτροπή».

    Το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) δήλωσαν πως τα οδοφράγματα θα πρέπει να ανοίξουν μετά το μπαϊράμι

    Ο ηγέτης του HP Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε πως θα μπορούσαν να επιτρέπονται καθημερινά διελεύσεις διάρκειας 12 ωρών με την διεξαγωγή PCR ή γρήγορου τεστ μετά τις διακοπές του μπαϊραμιού και αφού αναφέρθηκε στην πτώση της τουρκικής λίρας, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα συμβάλουν σοβαρά στην οικονομία, αν αρχίσουν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

    Ο πρόεδρος του TDP, Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας πρέπει να πραγματοποιήσει κοινή συνεδρίαση σχετικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων μετά τις διακοπές του μπαϊραμιού.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CΤP), Τουφάν Έρχουρμαν επεσήμανε ότι ο «πρωθυπουργός» Σανέρ είπε πως δεν είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που έκλεισε τα οδοφράγματα. Ωστόσο, τόνισε ο Έρχουρμαν, πλέον έχει σημασία τι θα γίνει από εδώ και πέρα και όχι ποιος τα έκλεισε και πρόσθεσε ότι τα οδοφράγματα μπορούν να ανοίξουν με αμοιβαίο διάλογο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Vatan (11.05.21), ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν απηύθυνε επίσης έκκληση για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, αναφέροντας πως το κλείσιμο είχε πλήξει την οικονομία. Επεσήμανε ότι μια εντατική διαδικασία θα ξεκινήσει ξανά στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού και ζήτησε να προωθηθεί η διακοινοτική συνεργασία εντός του πεδίου των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος του ΒΚΡ είπε επίσης πως η παύση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή έχει επηρεάσει δυσμενώς πολλούς παραγωγούς και πρόσθεσε πως το Κόμμα απαιτεί να ανοίξουν τα οδοφράγματα το συντομότερο δυνατόν λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα υγείας.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 6,717 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (11.05.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,186 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 34 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 23 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 11 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 46 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 16 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 2, στην Κερύνεια 3 και στο Τρίκωμο 2.

    Μέχρι τις 10 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,067,227 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 6,717 κρούσματα Covid-19, 6,167 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 517 ασθενών, 43 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 450 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 2 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 22 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 33.

    (ΚΣ)

    [06] Σοϊντάν: «Απαιτούμε τα εμβόλια που δικαιούνται οι Τουρκοκύπριοι»

    Η K?br?s Postas? (11.05.21) γράφει ότι ο Τζενκ Σοϊντάν, Συμπρόεδρος της Διακοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι χθες παρέλαβαν από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6,000 δόσεις εμβολίου AstraZeneca από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

    «Απαιτούμε τα εμβόλια που δικαιούνται οι Τουρκοκύπριοι από τις αρχές», είπε και ο Σοϊντάν και είπε ότι ζητήθηκαν αρκετά εμβόλια από την ΕΕ. Αναφέροντας ότι έχουν ληφθεί 10,350 εμβόλια Pfizer-BioNTech, ο Σοϊντάν είπε πως ελήφθησαν συνολικά 30,050 εμβόλια από την ΕΕ και ότι ζητούσαν το εμβόλιο Pfizer κάθε φορά, αλλά αυτά δεν παραλαμβάνονταν τακτικά.

    (ΚΣ)

    [07] Για σφετερισμό του δικαιώματός τους στα εμβόλια κάνει λόγο ο Γκιούρτζαφερ

    Η Man?et (11.05.21) γράφει ότι ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων εργολάβων, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ υποστήριξε ότι το 25% των εμβολίων που στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο πρέπει να δίδεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά, όμως αυτή την στιγμή τους δίδεται πολύ μικρότερος αριθμός εμβολίων.

    Αναφερόμενος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χθες στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου η «Πλατφόρμα Οικονομικών Οργανώσεων», ο Γκιούρτζαφερ είπε ότι δεν ήταν δυνατό να παραμείνουν σιωπηλοί σε αυτό το θέμα και πραγματοποίησαν μιαν συμβολική εκδήλωση για να μην παραμείνει σιωπηλή η ΕΕ και να ασκήσει την απαραίτητη πίεση για να διασφαλίσει την δικαιοσύνη.

    Επεσήμανε ότι τα εμβόλια θα διαδραματίσουν ρόλο κλειδί στην επαναλειτουργία του μηχανισμού της οικονομίας και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν αν δεν υπάρξουν εμβολιασμοί και δεν θα μπορέσουν να επιτρέψουν την είσοδο στα κατεχόμενα από το εξωτερικό με περισσότερη ελαστικότητα. Ανέφερε και τα εξής:

    «Συνομιλούμε συνεχώς με την Πρεσβεία της ΕΕ. Το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο διεξάγει επαφές ειδικά με Πρέσβεις από την ΕΕ. Ενώ οι αριθμοί ήταν μικροί, σιγά-σιγά η ψαλίδα ανοίγει στο σημείο που φτάσαμε. Η ποσότητα που θα λαμβάναμε αυτή την στιγμή είναι ποσότητα που θα μας ανακούφιζε. Επομένως, η Πλατφόρμα Οικονομικών Οργανώσεων κάνει βήματα για να αρθεί αυτή η αδικία. Αντιδρά».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Εκδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα

    Η K?br?s Postas? (11.05.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των ισραηλινών επιθέσεων ενάντια στους Παλαιστίνιους πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα εκ μέρους του λεγόμενου Συνδέσμου Αγάπης και Αδελφοσύνης (SEVKAD), με τη συμμετοχή οργανώσεων όπως ο «Σύνδεσμος Διεθνών Φοιτητών Κύπρου» (CISA), η Αντιπροσωπεία της Νεολαίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στα κατεχόμενα, ο «Σύνδεσμος Αλληλεγγύης σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» και οι Εστίες του Ιδεώδους (Γκρίζοι Λύκοι).

    Σε δήλωση εκ μέρους των διαμαρτυρομένων, ο πρόεδρος του SEVKAD, Εμρέ Ερντέμ υποστήριξε ότι «η σιωνιστική τρομοκρατική οργάνωση Ισραήλ δεν διστάζει και σήμερα που ανανεώνεται η ευαισθησία της Μουσουλμανικής κοινότητας στο θέμα της Ιερουσαλήμ να διοργανώνει προδοτικές και τρομοκρατικές επιθέσεις στο Mescid-i Aksa, που είναι ιερός μας χώρος». «Η πόλη του προφήτη Ιερουσαλήμ και τα εύφορα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται υπό κατοχή», ανέφερε.

    Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και ο «σύμβουλος θρησκευτικών υποθέσεων» της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Ερντογάν Εκέν.

    Οι διαμαρτυρόμενοι έφεραν πανό που έγραφαν «Η Ιερουσαλήμ ανήκει στο Ισλάμ» και «Δολοφόνε Ισραήλ ξεκουμπίσου από την Παλαιστίνη».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Απεργία διαρκείας στην «αρχή ηλεκτρισμού»

    Η Avrupa (11.05.21) γράφει ότι σε απεργία διαρκείας κατέρχεται από ψες τα μεσάνυκτα η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» (EL-SEN) διαμαρτυρόμενη για την αδιαφορία της «κυβέρνησης» έναντι της «αρχής ηλεκτρισμού» (ΚΙΒ-ΤΕΚ), όπως δήλωσε ο πρόεδρος της EL-SEN, Κουμπιλάι Όζκιρατς.

    Μιλώντας ψες μετά από συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της συντεχνίας, ο Όζκιρατς είπε ότι οι λόγοι της απεργίας είναι η αύξηση που θα επιβάλει ο «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλί στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το γεγονός ότι δεν απέμειναν υλικά στην κατοχή της «αρχής», οι διαδικασίες αγοράς καυσίμων από την «αρχή» και η στάση της «κυβέρνησης» στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

    Ανέφερε ότι από την απεργία δεν πρόκειται να επηρεαστούν βασικές υπηρεσίες όπως νοσοκομεία και θα επιδειχθεί ευαισθησία ώστε να μην ταλαιπωρηθεί το κοινό.

    Ο Όζκιρατς είπε ότι ο Αρικλί πήρε οδηγίες από την Τουρκία για να ιδιωτικοποιήσει την ΚΙΒ-ΤΕΚ και πρόσθεσε ότι αναμένουν στήριξη από την κοινωνία για να μην ιδιωτικοποιηθεί η «αρχή». Κάλεσε επίσης την Συνδικαλιστική Πλατφόρμα να στηρίξει τον αγώνα τους και την κοινωνία να ξεσηκωθεί.

    Σε δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΙΒ-ΤΕΚ, Τουράν Μπουγιούκγιλμαζ υποστήριξε ότι για να μπορεί να γίνει επ’ αόριστον απεργία πρέπει να δοθεί γραπτή προειδοποίηση τουλάχιστον τέσσερις μέρες προηγουμένως και πρόσθεσε ότι δεν έχει «νομικό έρεισμα» η επ’ αόριστον απεργία της συντεχνίας. Είπε ότι θα προσφύγουν στη «δικαιοσύνη», αν η συμπεριφορά της συντεχνίας δεν συνάδει με τους κανόνες.

    (Ι/Τσ.)

    [10] ΤΜΤ: Αντίθετη με τα ιστορικά γεγονότα η σειρά «Μια φορά στην Κύπρο»

    Η Vatan (11.05.21) γράφει ότι η οργάνωση ΤΜΤ κάλεσε τους σεναριογράφους της τουρκικής σειράς «Μια φορά στην Κύπρο» να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται στην σειρά.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, ο πρόεδρος της οργάνωσης ΤΜΤ, Γιλμάζ Μπορά, ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση, ότι η παραγωγή της TRT «έχει απομακρυνθεί από το να αντικατοπτρίζει τη γενναία αντίσταση των Τουρκοκυπρίων» και προέτρεψε τους παραγωγούς της σειράς να μην αντιφάσκουν στα ιστορικά γεγονότα. Είπε επίσης πως οι παραγωγοί στην αρχή είχαν ζητήσει την βοήθεια της ΤΜΤ για την σειρά.

    Ο Μπορά είπε πως η οργάνωση χαιρετίζει τον σκοπό της τηλεοπτικής σειράς και αντιλαμβάνεται πως δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ, ωστόσο η σειρά δεν αντικατοπτρίζει σωστά πολλά ιστορικά γεγονότα, ειδικότερα «την μαχητική προσωπικότητα» του Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Διπλωματική κινητικότητα Έρντογαν και Τσαβούσογλου για την Παλαιστίνη

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (10.05.21), η Διεύθυνση Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι o Έρντογαν είχε χθες χωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και με τον επικεφαλής του πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

    Στα πλαίσια της επικοινωνίας του με τους Αμπάς και Χανίγια, ο Έρντογαν συζήτησε μαζί τους τις επιθέσεις του Ισραήλ στο τζαμί Αλ-Ακσά και έναντι στους Παλαιστίνιους.

    Χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ ως «τρομοκρατία», ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε έντονα τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτές δεν στρέφονται μόνο εναντίον των Μουσουλμάνων αλλά αποτελούν βαρβαρότητα έναντι στην ανθρωπότητα.

    Ο Έρντογαν κάλεσε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα σε συνεργασία για να τερματιστούν οι τρομοκρατικές ενέργειες του Ισραήλ και επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της χώρας του στην υπόθεση της Παλαιστίνης.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Milliyet (10.05.21), ο Έρντογαν επικοινώνησε χθες τηλεφωνικώς και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄ και τον Εμίρη του Κουβέιτ Σεΐχη Ναουάφ αλ- Άχμαντ Αλ Σαμπάχ.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε για μια ακόμη φορά τις επιθέσεις του Ισραήλ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για τερματισμό της αιματοχυσίας στην Παλαιστίνη.

    Για το ίδιο θέμα, η Hurriyet (10.05.21) γράφει ότι έντονη διπλωματική κινητικότητα σημειώθηκε και από πλευράς του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους ομολόγους του του Ιράν της Αλγερίας, του Πακιστάν και της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στόχο να καταδικάσουν τις σφοδρές επιθέσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν Τζεβάτ Ζαρίφ, της Αλγερίας Σαμπρί Μπουκαντούμ, του Πακιστάν Σιάχ Μαχμούτ Κουρέισι και της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέϊ Λαβρόφ, με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στα Ιεροσόλυμα.

    Η Aksam (10.05.21) γράφει ότι ο Τσαβούσογλου είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (??T) Yusuf el Useymin από τον οποίο ζήτησε τη σύσταση της επιτροπής της (??T) για τα Ιεροσόλυμα καθώς επίσης και τη δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένων και των ΗΕ για τη λήψη από κοινού βημάτων.

    (ΑΚ)

    [02] Καταδίκες από Άγκυρα, πολιτικά κόμματα και ΜΚΟ των ισραηλινών επιθέσεων

    Το κύριο θέμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα (11.05.21) είναι τα χθεσινά βίαια επίπεδα στη Λωρίδα της Γάζας και η καταδίκη τους τόσο από την Άγκυρα τόσο και από τα τουρκικά πολιτικά κόμματα.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις συνεχόμενες επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στο τέμενος Αλ-Ακσά, παρά τις εκκλήσεις της διεθνής κοινότητας.

    Το υπουργείο εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να τερματίσει μια ώρα αρχύτερα τις επιθέσεις του, γράφει η Cumhuriyet (10.05.21).

    Με νέα ανακοίνωση (11.05.21), το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει τις χθεσινές επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Γάζα, με απολογισμό 24 νεκρούς, εκ των οποίων 9 παιδιά.

    Τα πέντε πολιτικά κόμματα, AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανπάπτυξης), CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), ?Y? (Καλό Κόμμα) και HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών), που εκπροσωπούνται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, εξέδωσαν χθες κοινή δήλωση καταδίκης των Ισραηλινών επιθέσεων στο τέμενος Αλ-Ακσά, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει το συντομότερο δυνατόν ώστε να δοθεί ένα τέλος στις επιθέσεις καθώς και στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, γράφει η HaberT?rk (10.05.21, ΑΑ).

    Υπό τον τίτλο «Απάντηση χαστούκι από τον Αλτούν στις διαστρεβλώσεις του Ισραήλ», η Milliyet (11.05.21, ΑΑ) γράφει ότι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν, σε ανάρτησή του στο Twitter, δημοσίευσε φωτογραφίες που παρουσιάζουν τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναρτήσεις του εκπροσώπου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος έγραψε: «Το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά με μαχητικά αεροπλάνα. Όποιος ονομάζει αυτές τις αγριότητες ‘δικαίωμα του Ισραήλ να υπεραμυνθεί την ύπαρξη του’ είναι συνήγορος των δολοφονιών των παιδιών», μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι CNNT?rk (11.05.21).

    Στο μεταξύ, το CNNT?rk (11.05.21) μεταδίδει ότι χθες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του Ισραήλ στις τέσσερις γωνιές της Τουρκίας. Με έκκληση μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Προξενείο του Ισραήλ στην περιοχή Μπεσίκτα στην Κωνσταντινούπολη, κρατώντας στα χέρια τους σημαίες της Τουρκίας και της Παλαιστίνης. Ενώ μια άλλη ομάδα διαδηλωτών ξεκίνησε από το κτίριο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και κατευθύνθηκε προς την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα, καταδικάζοντας τις ισραηλινές ενέργειες κατά των Παλαιστινίων.

    (ΔΨ)

    [03] Στην Σαουδική Αραβία για επίσημη επίσκεψη μετέβη ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με τη Milliyet (11.05.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε χθες σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για να πραγματοποιήσει σειρά επαφών και να συζητήσει θέματα διμερών σχέσεων αλλά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή, με επίκεντρο τις επιθέσεις στο τζαμί Αλ-Ακσά και τις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι ο Τσαβούσογλου θα βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία για δύο μέρες (μέχρι τις 12 Μαΐου). Στα πλαίσια των επαφών του, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου σε ανώτερο επίπεδο στην Σαουδική Αραβία μετά το 2018 και την κρίση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας της δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

    Η απόφαση για την πραγματοποίηση της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Σαουδική Αραβία λήφθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ.

    Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα σημειώνει ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου περιλαμβάνεται στα βήματα που λαμβάνει η Τουρκία για την εναρμόνιση των σχέσεων της με τις χώρες του Κόλπου.

    (ΑΚ)

    [04] Μετροπόλ: Το 26.6% στην Τουρκία δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες

    Η Cumhuriyet (10.05.21) γράφει ότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPoll, το 26.6% των συμμετεχόντων δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες στην Τουρκία.

    Ο ιδρυτής της εταιρείας Οζέρ Σεντζάρ, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάχθηκε τον Απρίλιο σχετικά με την οικονομία της Τουρκίας, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή μόνο το 17.2% των ερωτηθέντων μπορούν να καλύψουν με τα εισοδήματά τους όλες τους τις ανάγκες με ευκολία, το 53.6% μπορεί να καλύψει μόνο τις βασικές ανάγκες, όπως στέγασης και διατροφής, ενώ το 26.6% δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες.

    Όταν τέθηκε το ίδιο ερώτημα, τον Απρίλιο του περασμένου έτους, το 24.6% των ερωτηθέντων δεν μπορούσε να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και το 48.6% μπορούσε να καλύψει μόνο τις βασικές ανάγκες. Συνεπώς, υπήρξε αύξηση κατά 5 μονάδων, στον αριθμό των ατόμων που καλύπτουν μόνο τις βασικές τους ανάγκες.

    Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 16 και 21 Απριλίου σε 28 επαρχίες με 1752 άτομα με ερευνητική διαδικασία και δειγματοληπτική μέθοδο μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

    (ΔΨ)

    [05] Στις 13,604 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (11.05.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 13,604 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 213,863 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 282 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 26,953. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 1,734 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,044,936 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 43,311. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 4,743,871.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 49,604,004 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,983 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,0 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 32,4%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 11 May 2021 - 14:01:59 UTC