Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 68/2021 13.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ντογρούγιολ: Επιτεύχθηκε συμφωνία για τα οδοφράγματα
  • [02] Τατάρ: «Δεν θα παραιτηθούμε από την κυριαρχία μας»
  • [03] Αντιπαράθεση και διαπληκτισμοί στα κατεχόμενα για το Κυπριακό
  • [04] Ερτουγρούλογλου: «Ο μόνος δρόμος προς τη λύση είναι η ΤΔΒΚ»
  • [05] Δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα από την πενταμερή διάσκεψη, λέει ο Ακιντζί
  • [06] Πρόσκληση Τατάρ σε τουρκοκυπριακά κόμματα για τη Γενεύη
  • [07] Συγχαρητήρια Οκτάι σε Αρικλί
  • [08] Στα 35 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [09] Σημαντική εξέλιξη η κατοχύρωση του χαλουμιού, αναφέρει ο Σιαχαλί
  • [10] Απαγόρευσαν απεργία στο παράνομο αεροδρόμιο
  • [11] Αρχίζει σήμερα ο μήνας Ραμαζάν
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Την ανάγκη διοργάνωσης Συνόδου για την Αν. Μεσόγειο, επαναλαμβάνει ο Έρντογαν
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με τους ΥΠΕΞ Αμερικής και Καναδά
  • [03] Στην Τουρκία για επαφές μεταβαίνει αύριο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
  • [04] Η Τουρκία διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους που έχει ζήσει κατά τη διάρκεια της επιδημίας, λέει ο Κοτζά
  • [05] Περιορισμός στις πτήσεις Ρωσίας-Τουρκίας
  • [06] Αρχίζει σήμερα ο μήνας του Ραμαζανιού υπό την σκιά της πανδημίας
  • [07] Απελευθερώθηκαν οι ναύαρχοι που συνελήφθησαν για την ανακοίνωση περί της Συνθήκης του Μοντρέ
  • [08] Στις 54,562 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ντογρούγιολ: Επιτεύχθηκε συμφωνία για τα οδοφράγματα

    Η Detay (13.04.21) γράφει ότι η εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά για άνοιγμα των οδοφραγμάτων και επιστροφή των διελεύσεων στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από τον Covid-19, στον βαθμό που το επιτρέπει η πανδημία και κατά τρόπο που θα κρατείται στο χαμηλότερο επίπεδο το ρίσκο.

    Σε γραπτή δήλωση χθες, η Ντουγρούγιολ ανέφερε ότι κατόπιν οδηγιών του Τατάρ η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε αυτή την πρόταση στις 19 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σε συνάντηση που είχε ο Τουρκοκύπριος ειδικός αντιπρόσωπος Εργκιούν Ολγκούν με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στην παρουσία της Επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Σύμφωνα με την Ντογρούγιολ, οι πλευρές έδωσαν οδηγίες στην «Διμερή Τεχνική Επιτροπή Υγείας», όπως χαρακτήρισε την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας, για δημιουργία το συντομότερο δυνατόν, ενός οδικού χάρτη, ο οποίος θα εναρμονίσει τις νομοθεσίες τους για αντιμετώπιση του κορωνοϊού με στόχο το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

    Είπε επίσης ότι η «Διμερής Τεχνική Επιτροπή Οικονομίας και Εμπορίου» εργάζεται με στόχο την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι σε συντονισμό με την «κυβέρνηση» θα συνεχίσουν να εργάζονται για επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες.

    Σανέρ: Πρόβλημα τα κρούσματα στη «νότια Κύπρο»

    Στο μεταξύ, η Avrupa (13.04.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε χθες στη «βουλή» ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με το άνοιγμα των σημείων διέλευσης είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές του νησιού. Είπε ότι αληθεύει πως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων θα είναι ωφέλιμο για την οικονομία, όμως ενεργούν με βάση τις αποφάσεις της «ανώτατης επιτροπή λοιμωδών νόσων».

    Όζερσαϊ: «Να περνούν όλοι οι πολίτες της ΤΔΒΚ»

    Η Hakikat (13.04.21) αναφέρεται στο θέμα στο κύριο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Έτυχε αποδοχής η πρόταση Όζερσαϊ» και γράφει ότι έτυχε αποδοχής στην τουρκοκυπριακή και στην ελληνοκυπριακή πλευρά η πρόταση στην οποία επέμενε εδώ και βδομάδες ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ σε σχέση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και η επιμονή του να δοθούν διαβεβαιώσεις για το θέμα από τους δύο ηγέτες πριν την μετάβασή τους στη Γενεύη.

    Ο Όζερσαϊ προέβη και χθες σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα προτείνοντας να επιτρέπονται οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα για σύντομο χρονικό διάστημα (το πολύ για 12 ώρες για παράδειγμα) υπό τον όρο της παρουσίασης εξέτασης PCR και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα επιδράσει θετικά στην οικονομία.

    Τέλος, η K?br?s Postas? (13.04.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι σε νέες δηλώσεις την Τρίτη στο κανάλι TV 2020, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι δεν ήταν δίκαιες οι συνθήκες διέλευσης από τα οδοφράγματα πριν από την πανδημία και ζήτησε να μπορούν να περνούν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας όλοι οι έποικοι που κατέχουν «υπηκοότητα της ΤΔΒΚ» και όχι μόνο όσοι είναι παντρεμένοι με Τουρκοκύπριες/ Τουρκοκύπριους.

    «Πρέπει να περνούν στον νότο όλοι όσοι είναι πολίτες της ΤΔΒΚ», ισχυρίστηκε προσθέτοντας πως ό,τι και αν θα συμβεί σε αυτό το νησί, τον δρόμο γι’ αυτό θα τον ανοίξει ο τουρισμός, το εμπόριο και η οικονομία.

    Αναφερόμενος στην διάσκεψη της Γενεύης εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα καταστεί δυνατό να εξευρεθεί κοινό έδαφος, αλλά θα η διάσκεψη θα διασφαλίσει την συνέχιση του διαλόγου.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Δεν θα παραιτηθούμε από την κυριαρχία μας»

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ διατύπωσε εκ νέου ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα παραιτηθούν από την κυριαρχία τους και το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης. Υποστηρίζοντας ότι μετά την εκλογή του ως «πρόεδρος» η βούληση του λαού σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα προβλέπει μια συνεργασία δύο κρατών στην Κύπρο, που ζουν πλάι-πλάι, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο Τατάρ είπε ότι σε αυτό το σημείο ενεργούν κοινά και είναι σε πλήρης ομοφωνία με την Τουρκία, γράφει η G?ne? (13.04.21).

    Σε συνάντηση με το «σωματείο των κοινοταρχών Αμμοχώστου», ο Τατάρ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» έχει ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας της στρατηγικής της θέση στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στην άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση για μια λύση που προνοεί την συνεργασία δύο κρατών, που ζουν πλάι-πλάι, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη συναίνεση της Τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ είπε ότι η ισχυρότερη χώρα της περιοχής, η Τουρκία βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και ότι οι ενεργές και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας καθώς και η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι εκ των ων ουκ άνευ.

    Διατυπώνοντας εκ νέου ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να γίνουν μπάλωμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ είπε ότι ενημερώνει όλους τους ξένους συνομιλητές του για το θέμα αυτό. Στη συνέχεια, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού «λαού», ενός από τους δύο ίσους συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ζει ελεύθερα, στο δικό του κράτος, υπό την δική του κυριαρχία, είναι ένα από τα πιο ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.

    Οι εκπρόσωποι του «σωματείου των κοινοταρχών της Αμμοχώστου» εξέφρασαν την πλήρης στήριξης τους στις θέσεις του Τατάρ για το Κυπριακό και του ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στην επικείμενη άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ.

    Η Vatan (13.04.21) γράφει ότι σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Τουρκίας (TBB), αναφέρεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του σε συνέδριο με τίτλο «Το χθες, το σήμερα και το αύριο της ΤΔΒΚ», που διοργάνωσε ο δικηγορικός σύλλογος Τουρκίας και το «διεθνές πανεπιστήμιο Κύπρου» (YK?), διατύπωσε εκ νέου τα εξής:

    «Εμείς είμαστε δύο ξεχωριστά κράτη, δύο ξεχωριστοί λαοί. Η ομοσπονδία στην Κύπρο έχει κορεσθεί. Από τώρα και στο εξής πρέπει να προχωρήσουμε προς τη λύση δύο κρατών. Δεν υπάρχει ομοιότητα σε αυτό που αντιλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ως ομοσπονδία και σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς ως ομοσπονδία».

    Υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μια συμφωνία με συνεργασία δύο κυρίαρχων, ανεξάρτητων κρατών, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Όσο σημαντική είναι η έγκριση των Ελληνοκυπρίων, τόσο σημαντική είναι και η έγκριση της ΤΔΒΚ. Γι’ αυτό το λόγο, σε περίπτωση που δεν δώσουμε την έγκριση μας, δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία».

    (ΔΨ)

    [03] Αντιπαράθεση και διαπληκτισμοί στα κατεχόμενα για το Κυπριακό

    Έντονη αντιπαράθεση παρατηρείται στα κατεχόμενα ανάμεσα στην «προεδρία» και την αντιπολίτευση ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη. Σε γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας», αξιολόγησαν τις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και ισχυρίστηκαν ότι ο Έρχουρμαν είναι αδαής ως προς το Κυπριακό, γράφει η Yeni D?zen (13.04.21). Στην ανακοίνωση, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Το μοντέλο λύσης στη βάση των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι βασισμένο στην κυριαρχική ισότητα, ήλθε στην ατζέντα για πρώτη φορά από εμάς και είναι μια νέα σκέψη καθώς και μια νέα στάση. Αυτή η πρόταση μας για λύση θα μεταφερθεί και στο τραπέζι της άτυπης διάσκεψης 5+ΗΕ, που θα διεξαχθεί στην Γενεύη στις 27-29 Απριλίου.

    Εάν ο κ. Έρχουρμαν δεν γνωρίζει εάν αυτή η πρόταση για λύση είναι νέα ή όχι, πηγάζει από τη δική του άγνοια. Η συμβουλή μας προς εκείνον είναι να μάθει το Κυπριακό πρόβλημα καθώς και όλες τις συνομιλίες για το Κυπριακό μέχρι σήμερα».

    Απαντώντας στις επικρίσεις της «προεδρίας», ο Έρχουρμαν, σε γραπτή του ανακοίνωση, ανέφερε ότι αφήνει στην κρίση του «λαού» το θέμα της ενημέρωσης για το Κυπριακό, αλλά για την κατηγορία του Τατάρ ότι γίνεται «εργαλείο» του ελληνικού ? ελληνοκυπριακού διδύμου είναι προσεγγίσεις της λίθινης εποχής.

    Στη συνέχεια, ο Έρχουρμαν κατηγόρησε τον Τατάρ ότι με τις δηλώσεις του πριν την άτυπη διάσκεψη, ετοιμάζεται να σπρώξει τον τουρκοκυπριακό «λαό» σε περαιτέρω απομόνωση, υπενθυμίζοντας τον ότι αντίθετα με ότι λέει οι θέσεις του δεν είναι «νέες» και ότι αυτή η στάση του είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, γράφει η K?br?s (13.04.21).

    Ο Έρχουρμαν προειδοποίησε τον Τατάρ ότι εάν προσέλθει στην άτυπη διάσκεψη με αυτή την στάση του, όχι μόνο δεν θα είναι εφικτό να επιτύχει οποιαδήποτε αλλαγή, αλλά η περιεκτική λύση για το Κυπριακό θα αναβληθεί για δεκαετίες. «Εκτός από αυτό, θα διασφαλίσει τη συνέχιση του στάτους κβο, που όλοι παραπονιούνται», σημείωσε ο Έρχουρμαν, προσθέτοντας ότι μετά το τέλος των συνομιλιών στη Γενεύη, υπάρχει και ο κίνδυνος να διαλυθούν οι μηχανισμοί συνεργασίας με την ΕΕ.

    Ο Όγουζχαν Χασίπογλου, γενικός γραμματέας του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), επικρίνοντας τον Έρχουρμαν και τον γενικό γραμματέα του CTP Ερντογάν Σορακίν, επειδή κατηγόρησαν τον Τατάρ για αμάθεια επειδή είχε δηλώσει ότι θα μεταφέρει στην ατζέντα της συνάντησης της Γενεύης για πρώτη φορά λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, χαρακτήρισε την στάση τους απαράδεχτη υπενθυμίζοντας τους το έδαφος των συνομιλιών στο παρελθόν.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του UBP, ο Χασίπογλου είπε ότι αυτό που πρέπει να κάνουν ο Έρχουρμαν και ο Σορακίν είναι να δείχνουν σεβασμό προς τον «πρόεδρο» Τατάρ, που εξέλεξε ο λαός και να εκφράζουν τις απόψεις τους χρησιμοποιώντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα στο πλαίσιο αυτό.

    Απευθυνόμενος στο Χασίπογλου, ο Σορακίν είπε: «Ο γενικός γραμματέας Χασίπογλου, όπως και ο πρόεδρος Τατάρ ζουν σε ένα φανταστικό κόσμο» και πρόσθεσε: «Η άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη είναι μια συνάντηση που θα καθορίσει εάν υπάρχει έδαφος για συνομιλίες. Σε αυτή τη συνάντηση, θα μπορέσετε να φέρετε στο τραπέζι τις διαφορετικές σας ιδέες, αλλά δεν θα διασφαλίσετε την αποδοχή τους ή ακόμη την διαπραγμάτευση τους. Με αυτή τη στάση σας, δεν μπορείτε να σκεφθείτε ότι θα οδηγήσετε τις συνομιλίες για μια περιεκτική λύση σε αδιέξοδο και θα σύρετε τον τουρκοκυπριακό λαό σε περιπέτειες και σε άγνοια», γράφει η Yeni D?zen (13.04.21).

    Τονίζοντας ότι η μόνη τους επιθυμία είναι η διασφάλιση της συνέχισης του στάτους κβο, ο Σορακίν ανέφερε: «Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Η πιο ρεαλιστική λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική λύση ομοσπονδίας στη βάση της πολιτική ισότητας. Σας προσκαλώ να βγείτε από το φανταστικό σας κόσμο, να δείτε τις πραγματικότητες και να μην παίζετε με το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού».

    Υποστηρίζοντας ότι η αναμονή ακόμη 50 χρόνια στο Κυπριακό δεν είναι αποδεκτή, ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ, σε δηλώσεις του στη «βουλή», επέκρινε τις απόψεις των «βουλευτών» της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος μέχρι σήμερα στα έξι κύρια κεφάλαια για το Κυπριακό, γράφει η G?ne? (13.04.21).

    Ο δε αρχηγός του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ είπε ότι έμεινε πολύ λίγος χρόνος μέχρι την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη και έχουν αντιληφθεί «τι πρόκειται να γίνει», εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η διαδικασία θα τελειώσει πριν καν αρχίσει όταν αναφερθεί η «λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

    Σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται μέχρι τέλους μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας, που εμπεριέχει μια κοινή κυριαρχία, ο Όζγιγιτ κάλεσε το «λαό» να συμμετάσχει σε πορεία για να φωνάξουν ακόμη μια φορά τη βούλησή τους για λύση.

    (ΔΨ)

    [04] Ερτουγρούλογλου: «Ο μόνος δρόμος προς τη λύση είναι η ΤΔΒΚ»

    Ο παράνομος Bayrak (12.04.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι δεν άλλαξε τίποτα στο Κυπριακό και ότι μπορεί να αναμένεται κάτι από την Γενεύη όσο ρεαλιστικό είναι να αναμένεται κάτι διαφορετικό ενόσω συνεχίζονται τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Μιλώντας την Δευτέρα σε εκπομπή του Bayrak, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα διέγνωσε λανθασμένα το Κυπριακό, το μετέτρεψε σε αδιέξοδο και ποτέ δεν προέβη σε μιαν ρεαλιστική αξιολόγηση. Υποστήριξε ότι πάντα προέκυπταν πλάνες και ότι στα κατεχόμενα ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δυστυχώς συνεχίζουν με αυτές τις πλάνες.

    Ο Ερτουγρούλογλου εξέφρασε την άποψη ότι κατά την διάσκεψη στη Γενεύη πρέπει να έρθουν εναλλακτικές επιλογές στο τραπέζι και να απαιτηθεί να φανεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση. Σημειώνοντας ότι ακόμα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν με την ελληνοκυπριακή πλευρά και την διεθνή κοινότητα στην περιγραφή του προβλήματος, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε:

    «Η διεθνής κοινότητα που κακομαθαίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Επομένως θα πάμε στην Γενεύη. Ωραία να πάμε. Ήταν πρόταση της τουρκικής πλευρά η 5+ΗΕ της Γενεύης. Και όλος ο σκοπός είναι να ζητηθεί [?] να φανεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό τον λόγο ήρθε στην ημερήσια διάταξη η 5+ΗΕ της Γενεύης. Πηγαίνοντας σε αυτήν, η τουρκική πλευρά βιώνει το μειονέκτημα που βιώνει πάντα. Ανάμεσά μας υπάρχουν πολιτικά κόμματα τα οποία φέρουν αντίρρηση στην πολιτική στη βάση της ύπαρξης δύο χωριστών ίσων κυρίαρχων κρατών στο νησί που θα θέσουμε επί τάπητος εκεί. [?]»

    Υποστήριξε ότι όσοι έχουν ενδοιασμούς για την ύπαρξη και την κυριαρχία του «κράτους» τους δεν τους αξίζει να ανέρχονται σε «κρατικά αξιώματα» και εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν σε άλλο κράτος του κόσμου πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, και πολιτικοί που θεωρούν ότι είναι λάθος να υπερασπίζονται την κυριαρχία και την ύπαρξη εκείνου του κράτους.

    Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν την πρόθεση να συστήσουν έναν νέο συνεταιρισμό στη βάση της ισότητας με τον τουρκοκυπριακό «λαό» τον οποίο δεν θεωρούν ίσο με τους ίδιους.

    Σημειώνοντας ότι χθες στην «βουλή» έμαθε ότι οι πολέμιοι της πολιτικής του «κυρίαρχου κράτους» θα πραγματοποιήσουν μιαν πορεία στις 24 του μηνός, θα μιλήσουν για λύση και ειρήνη, θα επιχειρήσουν να καμουφλάρουν έτσι την ικανότητά τους να καταπατούν το δικό τους κράτος» και θα «πουλήσουν» στον τουρκοκυπριακό «λαό» την ομοσπονδία, που επιχειρούν να παρουσιάσουν ως τη μόνη λύση δήθεν. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Λέω δήθεν διότι σάμπως και οι Ελληνοκύπριοι είχαν μιαν τέτοια πρόθεση και εμείς την εμποδίσαμε; Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν και δεν θα έχουν μιαν τέτοια πολιτική. Ενόσω αναγνωρίζονται ως το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν ανάγκη και πρόθεση να έρθουν σε οποιονδήποτε συνεταιρισμό μαζί μας. Πρώτα πρέπει να το αποδεχτούν όλοι αυτό».

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν θεωρεί πως θα υπάρξει τελεσίδικο αποτέλεσμα στην Γενεύη, ο Ερτουγρούλογλου εξέφρασε την άποψη ότι θα επιχειρηθεί να «παιχτούν παιχνίδια» κατά της τουρκικής πλευράς για να την αναγκάσουν να υποχωρήσει από την «αποφασιστική της στάση». Υποστήριξε και το εξής:

    «Ο δικός μας ρόλος σε αυτό το παιχνίδι είναι η αντίσταση. Η αντίσταση και η μη υποχώρηση ποτέ Διότι αυτό που υπερασπιζόμαστε δεν είναι άδικο. Έχουμε δίκαιο στα πάντα, σε κάθε σημείο που υποστηρίζουμε. Διότι αυτό που υποστηρίζουμε είναι η ισότητά μας, η κυριαρχία μας, το δίκαιό μας. Υπερασπιζόμαστε κάτι το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η «ΤΔΒΚ» δεν είναι εμπόδιο για την λύση στην Κύπρο, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε:

    «Η ΤΔΒΚ είναι ο μόνος δρόμος που πάει προς τη λύση. Ο δρόμος που δεν περνάει από την ΤΔΒΚ δεν οδηγεί τον τουρκοκυπριακό λαό στην λύση. Τον οδηγεί προς την διάλυση. Τόσο ανοικτά και ξεκάθαρα μιλώ [?] Είναι φανερό ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μοιραστούν τίποτα μαζί μας, ας μην κάνουμε όνειρα. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα καθεστώτος. Ενόσω χρησιμοποιούν εκείνο τον τίτλο, αποκαλέστε ό,τι θέλετε την όποια διαπραγματευτική διαδικασία, δεν κάνει διαφορά, η πιθανότητα επιτυχίας της είναι μηδέν».

    Υποστηρίζοντας ότι επιτυχία στο Κυπριακό είναι η εγγύηση ότι δεν θα μπουν οι Τουρκοκύπριοι κάτω από τον «ελληνοκυπριακό ζυγό», ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος δεν είναι και ουδέποτε ήταν ελληνικό νησί, αλλά ούτε και οι Τουρκοκύπριοι αποτέλεσαν ποτέ μειονότητα σε ένα ελληνικό νησί. «Είμαστε συνιδιοκτήτες αυτού του νησιού. Μήπως αυτό είναι λάθος; Λέμε κυριαρχική ισότητα για να το εγγυηθούμε αυτό», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κατοχύρωση του χαλλουμιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε:

    «Παραδώσαμε εντελώς και το χαλλούμι στους Ελληνοκύπριους. [?] Υπάρχει ο τίτλος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι φίλοι που λένε ότι μας ανήκουν οι δύο έδρες από τις έξι έδρες της λεγόμενης Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο, μήπως το λένε ξέροντας τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει το εξής το να λέγεται οι δύο από τις έξι είναι δικές μας: Η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει νομικώς, την αποδεχόμαστε. Η ένταξή της στην ΕΕ είναι νόμιμη. Το αποδεχόμαστε και αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο από τις έξι έδρες που κατέχει είναι δικές μας. Τότε τι είναι η υπόθεσή μας; [?] Μήπως η υπόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε κάποια μικρά δικαιώματα υπό την ομπρέλα του ελληνοκυπριακού κράτους που αποκαλείται λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία; Αυτή την στιγμή και το χαλλούμι είναι σε αυτό το σημείο. Δεν είναι απολύτως τίποτε άλλο».

    Αναφερόμενος στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι δεν λειτούργησε σωστά εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και τον χαρακτήρισε «πλήρες ρεζίλι». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Κατά την γνώμη μου, δεν πρέπει να αποδεχόμαστε έναν κανονισμό που ονομάζεται Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής αφότου περάσουμε στην πολιτική στη βάση δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών. Ήτα μια έκφραση που ήρθε στην ημερήσια διάταξη κατά την διαδικασία των συνομιλιών για ομοσπονδία. Τώρα ήρθαμε στο ίδιο μέρος και στο θέμα του χαλλουμιού. [?]»

    Επανερχόμενος και πάλι στο θέμα της Γενεύης, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε:

    «Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι καίγονται από επιθυμία να εκδιώξουν την Τουρκία από την Κύπρο με κάποιο τρόπο, να αφήσουν τους Τουρκοκύπριους χωρίς την Τουρκία και να ζουν γελώντας και χορεύοντας με τα λεγόμενα ‘αδέλφια μας τους Ελληνοκύπριους’ εντός της ασφάλειας της ΕΕ. Υπάρχει μια πορεία που στοχεύει στην αύξηση της έντασης και στη δημιουργία δυσάρεστων εξελίξεων στην ΤΔΒΚ για να πληγεί η απόδοση της αντιπροσωπείας που θα πάει στην Γενεύη. Το βλέπουμε αυτό ξεκάθαρα. Δεν μπορεί κανείς να μην σκέφτεται ότι οι εμπνευστές αυτής της πορείας είναι κάποιοι εκτός των Τουρκοκυπρίων».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα από την πενταμερή διάσκεψη, λέει ο Ακιντζί

    Μεγάλο χάσμα υπάρχει ανάμεσα στις πλευρές στο Κυπριακό ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Γενεύη όπως φαίνεται από τις εκατέρωθεν δηλώσεις, ανέφερε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε αποκλειστική συνέντευξη στην Yeni Bak?? (13.04.21).

    «Για να μπορούσε κανείς να περιμένει οποιοδήποτε αποτέλεσμα από την συνάντηση, θα έπρεπε να υπάρχει ένα κοινό όραμα ανάμεσα στις πλευρές», είπε και πρόσθεσε: «Όμως, όπως γίνεται αντιληπτό από τις δηλώσεις που γίνονται από τις δύο πλευρές και από την Τουρκία, γίνεται λόγος για μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις απόψεις».

    Ανέφερε ότι μετά από τις «παλινδρομήσεις», όπως τις χαρακτήρισε, της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά το Κραν Μοντάνα, στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο υπήρξε επιστροφή στην δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία όπως αντικατοπτρίζεται στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι η χαλαρή ομοσπονδία ή η αποκεντρωμένη ομοσπονδία στην οποία αναφέρθηκε κατά καιρούς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι κάτι στο οποίο αντιτίθεται η τουρκοκυπριακή πλευρά. Αντιθέτως, πρόσθεσε, είναι κάτι το οποίο προσπάθησε να επιτύχει κατά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες, όμως αντιτίθετο σε αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά. Είπε ότι η άποψη που αφορά την αύξηση των εξουσιών των «ιδρυτικών κρατών» αντί η συγκέντρωση εξουσιών στο κέντρο, είναι κάτι που ανέκαθεν έβλεπε θετικά η τουρκοκυπριακή πλευρά. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Όμως, η σύνοψη της κατάστασης που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η εξής κατά την γνώμη μου: Η ελληνοκυπριακή πλευρά στο πρόσωπο του Αναστασιάδη φαίνεται να προτίθεται να συνεχίσει την σύγχυση στην στάση της σε σχέση με την πολιτική ισότητα. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία αυτής της περιόδου προβάλλουν την απαίτηση για δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Δεν τίθεται θέμα να βρει στήριξη αυτή η πολιτική στάση. Για τον λόγο αυτό, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ξεκαθαρίσει την στάση της σε σχέση με την πολιτική ισότητα και η τουρκική πλευρά δεν επιστρέψει στις παραμέτρους του ΟΗΕ, δεν φαίνεται εφικτό να βγει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα απ’ αυτή την συνάντηση. Αν υπάρξει αλλαγή στις στάσεις, πρέπει να κοιτάξουμε σε ποιο σημείο θα υπάρξουν αλλαγές και να προβούμε σε αξιολόγηση αναλόγως. [?]»

    Σημειώνοντας ότι αυτά που λέει σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δεν είναι νέα πράγματα, ο Ακιντζί ανέφερε ότι αυτά τα έλεγε και ο μακαρίτης Ραούφ Ντενκτάς επί σειρά ετών χωρίς να καταφέρει να πάρει αποτέλεσμα. Υποστήριξε ότι δύο πράγματα δεν μπορούν να συμβούν στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι το ένα είναι να υπάρξει ένα ενιαίο κράτος υπό τη διοίκηση των Ελληνοκυπρίων και να τυγχάνουν συμπεριφοράς μειονότητας οι Τουρκοκύπριοι και το δεύτερο είναι τα δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη, κάτι που δεν πρόκειται να δεχτούν όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα, αλλά και η διεθνής κοινότητα.

    «Επομένως, η ομοσπονδία είναι εκεί ως η μοναδική φόρμουλα πάνω στην οποία θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία», είπε υποστηρίζοντας ότι αργήσαμε να το κάνουμε αυτό και ευχόμενος να το είχαμε πετύχει το 2004 με το Σχέδιο Ανάν ή το 2017 στο Κραν Μοντάνα. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι η ομοσπονδία είναι η μοναδική εφικτή φόρμουλα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Πρόσκληση Τατάρ σε τουρκοκυπριακά κόμματα για τη Γενεύη

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προσκάλεσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη Γενεύη, γράφει η Halk?n Sesi (13.04.21).

    Σημειώνεται ότι ο Τατάρ προσκάλεσε τα κόμματα, που εκπροσωπούνται στη «βουλή», για την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη που θα πραγματοποιηθεί στις 27-29 Απριλίου.

    (ΔΨ)

    [07] Συγχαρητήρια Οκτάι σε Αρικλί

    Η Hakikat (13.04.21) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουράτ Οκτάι τηλεφώνησε στον Ερχάν Αρικλί για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του στην προεδρία του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων. Ο Αρικλί επανεξελέγη στην προεδρία κατά τη διάρκεια του 3ου συνεδρίου του κόμματος που διεξήχθη το Σάββατο 10 Απριλίου 2021.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 35 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    H Vatan (13.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 8,461 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 35 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 31 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα έφθασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό αεροπορικώς και τα 3 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 37 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 11 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 15, στην κατεχόμενη Κερύνεια 3 και στην κατεχόμενο Τρίκωμο 2.

    Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν 836,410 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 5,108 κρούσματα Covid-19, 4,394 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 684 ασθενών, 82 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 598 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τέσσερις ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Χθες δεν ανακοινώθηκαν θάνατοι και επομένως ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19 παρέμεινε στους 27.

    (ΔΨ)

    [09] Σημαντική εξέλιξη η κατοχύρωση του χαλουμιού, αναφέρει ο Σιαχαλί

    Εξαιρετική σημαντική εξέλιξη, χαρακτηρίζει ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Ερκούτ Σιαχαλί την κατοχύρωση της ονομασίας «Χαλλούμι (Halloumi)/Hellim», που ανήκει στους Τουρκοκύπριους και στους Ελληνοκύπριους, στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων, γράφει η Yeni D?zen (13.04.21).

    Παρά τους δισταγμούς που διατυπώθηκαν για το θέμα αυτό, ο Σιαχαλί ανέφερε ότι αυτοί που έχουν πρόθεση να παράγουν το χαλούμι χαιρετίζουν την απόφαση.

    H K?br?s (13.04.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ναζίμ Τσαβούσογλου, χαιρετίζοντας την κατοχύρωση του χαλουμιού, είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «όλα τελείωσαν». Επεσήμανε ότι κάποια άρθρα σχετικά με την κατοχύρωση της ονομασίας σχετίζονται με την πολιτική, προσθέτοντας, όμως ότι αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να τα επιλύσουν μαζί.

    Σε δηλώσεις του στη «βουλή», ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά μέχρι την εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα.

    (ΔΨ)

    [10] Απαγόρευσαν απεργία στο παράνομο αεροδρόμιο

    Η Avrupa (13.04.21) γράφει ότι έξι συντεχνίες «δημοσίων» υπαλλήλων ανακοίνωσαν ότι θα κατέρχονταν σε επ’ αόριστον απεργία από σήμερα Τρίτη στις μονάδες του «τμήματος πολιτικής αεροπορίας» στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, μετά από αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία με το λεγόμενο υπουργείο οικονομικών στο θέμα της αναστολής της καταβολής της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και του τερματισμού των αδικιών κατά των εργαζομένων. Οι συντεχνίες KTAMS, Kamu-Sen, Kamu-??, G??-Sen, Vergi-Sen και KTHES ανακοίνωσαν επ’ αόριστον απεργία από τις 08.30 σήμερα το πρωί.

    Κατόπιν τούτου, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο συνήλθε χθες και αποφάσισε να αναστείλει για 60 ημέρες την απ’ αόριστον απεργία που θα άρχιζαν οι συντεχνίες στο παράνομο αεροδρόμιο. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος και τέθηκε σε ισχύ.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Αρχίζει σήμερα ο μήνας Ραμαζάν

    Η Haberat?r (13.04.21) γράφει ότι αρχίζει σήμερα ο μήνας Ραμαζάν, ο οποίος οδηγεί στην μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του Ραμαζανιού, η πρώτη μέρα της οποίας θα είναι την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021.

    Σε μήνυμά του για την έναρξη του μήνα Ραμαζάν, ο επικεφαλής «θρησκευτικών υποθέσεων», Ταλίπ Ατάλαϊ επεσήμανε ότι λόγω της συνέχισης του κινδύνου της πανδημίας ούτε φέτος θα παρατίθενται τα ομαδικά γεύματα μετά το πέρας της ημερήσιας νηστείας (γνωστά ως Ιφτάρ) και κάλεσε στους πιστούς να εφαρμόζουν τους κανόνες που θέτουν οι αρμόδιοι» για προστασία της δημόσιας υγείας.

    Σημείωσε ότι κατά την διάρκεια του μήνα Ραμαζάν οι τελετές στα τζαμιά θα συνεχίσουν να διεξάγονται σύμφωνα με τις αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» και είναι υποχρεωτικές οι μάσκες, οι αποστάσεις και οι αυστηροί υγειονομικοί έλεγχοι.

    Ο Αταλάι ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη διενέργεια τεστ PCR από κάποιον ο οποίος βρίσκεται σε νηστεία.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Την ανάγκη διοργάνωσης Συνόδου για την Αν. Μεσόγειο, επαναλαμβάνει ο Έρντογαν

    Την ανάγκη πραγματοποίησης μιας περιφερειακής Συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο που να στοχεύει στη στήριξη του διαλόγου και της συνεργασίας στην περιοχή και να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των πλευρών, υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, μιλώντας χθες σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα.

    Σύμφωνα με τη Milliyet (12.04.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν πραγματοποίησε χθες κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και την αντιπροσωπεία του στο Προεδρικό Μέγαρο. Στα πλαίσια της συνάντησης, οι δύο χώρες προχώρησαν στην υπογραφή 5 συμφωνιών.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Έρντογαν είπε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και εξήγησε ότι οι δύο χώρες έχουν βαθιές και ιδιαίτερες σχέσεις.

    Ο Έρντογαν πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη στη Λιβύη και το λαό της και ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παραδώσει αύριο 150,000 δόσεις εμβολίων στη Λιβύη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της συμφωνίας για διασφάλιση της πολιτικής ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Λιβύης.

    Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει να λαμβάνει βήματα για στήριξη στη Λιβύη, ο Έρντογαν είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Λίβυο Πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του, επικεντρώθηκαν στα βήματα που θα γίνουν για ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, της οικονομίας, των επενδύσεων και των υποδομών στη Λιβύη. «Στη συνάντηση που θα έχει αύριο ο Πρωθυπουργός της Λιβύης με επιχειρηματίες θα συζητηθούν λεπτομερώς αυτά τα ζητήματα. Σκοπεύουμε επίσης να επαναδραστηριοποιηθεί το προξενείο μας στην Βεγγάζη όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ την ίδια στιγμή θα λειτουργήσουμε και νοσοκομείο για την πανδημία στην Τρίπολη», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έρντογαν υποστήριξε ότι πάντοτε έβλεπαν τη Μεσόγειο ως λεκάνη ειρήνης και ευημερίας. «Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη, που είναι γειτονική μας χώρας στη Μεσόγειο, σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, έχει διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον και των δύο χωρών. Εκτός από αυτό, τα υπόλοιπα είναι ρητορική από την πλευρά μας», είπε.

    Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Λιβύης χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντηση που είχε με τον Έρντογαν και εποικοδομητικές τις επαφές τους.

    «Στη συνάντηση που είχαμε, τονίσαμε την ασφάλεια της Λιβύης, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Αυτά αποτελούν τη βάση της συνεργασίας που κάναμε με τις χώρες που επιδεικνύουν σεβασμό στη Λιβύη. Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη της Τουρκίας σε όλους του τομείς», είπε.

    Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης είπε επίσης ότι η συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες που υπεγράφη με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να επαναρχίσει η διαδικασία του διαλόγου που θα είναι προς συμφέρον όλων των χωρών. Ανέφερε ότι θέλουν εκτός από εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία να αναπτύξουν και τη συνεργασία τους και στον τομέα της ενέργειας.

    Σε κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν οι δύο χώρες, αναφέρεται ότι επιβεβαιώθηκε η σημασία της διατήρησης της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Λιβύης.

    Τονίστηκε ότι το εκλεγμένο Προεδρικό Συμβούλιο και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είναι οι μόνες νόμιμες δομές διακυβέρνησης και εκφράστηκε η αποφασιστικότητα για την πραγματοποίηση των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου.

    Στο ανακοινωθέν, τονίζεται επίσης η συμβολή της Τουρκίας στη διατήρηση της εκεχειρίας στη Λιβύη και υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη διοργάνωσης περιφερειακής διάσκεψης με στόχο την στήριξη του διαλόγου και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πλευρών.

    (ΑΚ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με τους ΥΠΕΞ Αμερικής και Καναδά

    Σύμφωνα με την Aksam. (12.04.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονυ Μπλίνκεν.

    Σε ανακοίνωση του, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε εποικοδομητική και ωφέλιμη την επικοινωνία που είχε με τον Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι σε αυτή συζήτησαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν και τη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης που θα γίνει μέσα σε αυτά τα πλαίσια καθώς επίσης και τις εξελίξεις σε Συρία και Μέση Ανατολή.

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (12.04.21) γράφει ότι διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι o Τσαβούσογλου είχε επίσης χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Μάρκ Γκαρνό με τον οποίο συζήτησαν τα εμπάργκο που έχει επιβάλει ο Καναδάς στην αμυντική βιομηχανία.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την επιβολή απαγορεύσεων και έκανε έκκληση στον Καναδό ομόλογό του για άρση των εμπάργκο. Την ίδια στιγμή, Τσαβούσογλου και Γκαρνό συζήτησαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς έχει αναστείλει από τον περασμένο Οκτώβρη την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία επικαλούμενο ισχυρισμούς ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την διένεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    (ΑΚ)

    [03] Στην Τουρκία για επαφές μεταβαίνει αύριο ο Έλληνας ΥΠΕΞ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (13.04.21) συνεχίζεται η διπλωματική κινητικότητα για την Ανατολική Μεσόγειο στην Άγκυρα, με τις απανωτές επισκέψεις διάφορων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται αύριο στην Τουρκία για επαφές, ενώ προηγουμένως πραγματοποίησε επαφές στην Λιβύη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην ατζέντα των επαφών του Δένδια στην Τουρκία θα βρίσκεται η αξιολόγηση της μετάβασης τους στον 62ου γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Μέσα σε αυτά το πλαίσιο, στην ατζέντα του Έλληνα ΥΠΕΞ θα περιλαμβάνονται σημαντικά ζητήματα προς συζήτηση, όπως, οι διαφωνίες στο Αιγαίο, θέματα εναέριου χώρου, υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων αρμοδιοτήτων των δύο χωρών, θέματα που αφορούν την ακτογραμμή στο Αιγαίο, την στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, το καθεστώς των νησιών, την υφαλοκρηπίδα στο Καστελλόριζο, τις ανεπίσημες επαφές για το Κυπριακό που θα αρχίσουν σύντομα, τις κρίσεις με τις Navtex και Notam καθώς επίσης και τις διαφωνίες των δύο χωρών όσον αφορά τα χωρικά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτός από αυτά τα ζητήματα, θα γίνουν και διαβουλεύσεις όσον αφορά την πρόταση της Τουρκίας για πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα γίνει και προετοιμασία για ενδεχόμενη μελλοντική συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ο Δένδιας αναμένεται επίσης να συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΑΚ)

    [04] Η Τουρκία διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους που έχει ζήσει κατά τη διάρκεια της επιδημίας, λέει ο Κοτζά

    Η Yeni ?afak (13.04.21) γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρεττίν Κοτζά δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του covid-19 .

    «Όπως γνωρίζετε, από τις αρχές Μαρτίου, δημοσιεύουμε έναν χάρτη που δείχνει τις περιπτώσεις κατά περιφέρεια. Αυτός ο χάρτης δείχνει ότι οι περιπτώσεις αυξάνονται παντού. Η Τουρκία βιώνει τις πιο δύσκολες μέρες της επιδημίας. Κοιτάζοντας τα δεδομένα, η χώρα μας διέρχεται μια από τις πιο δύσκολες περιόδους που έχει ζήσει κατά τη διάρκεια της επιδημίας», τόνισε.

    Ο Κοτζά δήλωσε ακόμα πως η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμένων και υποστήριξε ότι Τουρκία είναι η έκτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά στον αριθμό εμβολίων που έγιναν.

    «Ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάστηκαν με περισσότερες από 18 εκατομμύρια δόσεις ήταν 7,5 εκατομμύρια», είπε και πρόσθεσε ότι έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ τα κρούσματα που αφορούν στους εργαζομένους στην υγειονομική περίθαλψη και στους πολίτες άνω των 65 ετών μετά τον εμβολιασμό. «Το ποσοστό εμβολιασμού άνω των 65 ετών είναι 76,4%», είπε.

    Ο Κοτζά, που μιλούσε σε συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίασης της Επιτροπής Επιστημόνων χθες, αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας του ιού covid-19 στην Τουρκία, ανέφερε επίσης ότι η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα καθορίσει τα μέτρα που ληφθούν αναφορικά με τις προσπάθειες αναχαίτισης του ιού.

    (ΚΣ)

    [05] Περιορισμός στις πτήσεις Ρωσίας-Τουρκίας

    Η T?rkiye (13.04.21) αναφέρεται σε ανακοίνωση της αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα σύμφωνα με την οποία η Ρωσία διακόπτει όλες τις αεροπορικές συνδέσεις, κανονικές και έκτακτες ναυλωμένες, με την Τουρκία από τις 15 Απριλίου μέχρι την 1η Ιουνίου, λόγω της παρουσίασης νέων μεταλλάξεων του ιού covid-19.

    Θα μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο δύο τακτικές πτήσεις την βδομάδα, μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, για την μεταφορά των Ρώσων εργατών που εργάζονται για την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Άκουγιου και την μεταφορά Ρώσων τουριστών από την Ρωσία. Δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, ο Γκολίκοβα είπε ότι εάν οι εξελίξεις σχετικά με την επιδημία προχωρήσουν θετικά, οι πτήσεις θα επανέλθουν στο φυσιολογικό ξανά.

    Εξάλλου, όπως έγραψε η Yeni ?afak (13.04.21) σχολιάζοντας της απόφαση της Ρωσίας, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανέφερε ότι η Μόσχα θα αποστείλει στην Τουρκία αντιπροσωπεία για αξιόλογης της κατάστασης η οποία θα δει τα μέτρα που έχει λάβει η Τουρκία ενάντια στον ιό, ειδικότερα σε περιοχές όπως η Μούγλα και η Σμύρνη. «Μπορώ να πω ότι θα λάβουν μια διαφορετική απόφαση εάν δουν τα μέτρα που έχουμε λάβει», είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Αρχίζει σήμερα ο μήνας του Ραμαζανιού υπό την σκιά της πανδημίας

    Η Yeni ?afak (13.04.21) γράφει ότι ο ιερός για τους μουσουλμάνους μήνας του Ραμαζανιού, αρχίζει σήμερα.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα η περίοδος αυτή, που χαρακτηρίζεται από την νηστεία που ακολουθούν οι πιστοί από την ανατολή μέχρι την δύση του ήλιου, λαμβάνει χώρα και φέτος υπό την σκιά της πανδημίας του ιού Covid-19. Απαγορεύονται οι συνάξεις για τα γεύματα σαχούρ και ιφτάρ που λαμβάνονται από τους πιστούς το πρωί και το απόγευμα αντίστοιχα. Επιπλέον αναμένεται να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί σε πολλές πόλεις της Τουρκίας κατά την διάρκεια του μήνα τα Σαββατοκύριακα. Τα εστιατόρια θα είναι ανοικτά μόνο για κατ’οίκον παραδόσεις. Τα τεμένη δεν θα είναι ανοικτά για προσευχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, το οποίο ανακοίνωσε επίσης πως η λήψη του εμβολίου δεν αντιβαίνει τους κανονισμούς της νηστείας.

    (ΚΣ)

    [07] Απελευθερώθηκαν οι ναύαρχοι που συνελήφθησαν για την ανακοίνωση περί της Συνθήκης του Μοντρέ

    Η Yeni ?afak (13.04.21) γράφει ότι 10 συνταξιούχοι ναύαρχοι που τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με την ανακοίνωση τους για τη Συνθήκη του Μοντρέ και 4 συνταξιούχοι ναύαρχοι που κλήθηκαν να καταθέσουν, απελευθερώθηκαν με την εφαρμογή διατάξεων δικαστικού ελέγχου. Η σχετική έρευνα ολοκληρώθηκε χθες βράδυ.

    (ΚΣ)

    [08] Στις 54,562 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (12.04.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 54,562 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 301,068 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 243 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 41,218. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,671 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 3,903,573 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 34,182. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 3,372,629.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 41,892,922 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,891 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,3 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 34,9%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 13 April 2021 - 12:02:23 UTC