Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 63/2021 06.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Έρντογαν δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων, λέει ο Ακιντζί
  • [02] Ματαιοπονία η ομοσπονδία, ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [03] Περιμένουν 40 χιλιάδες εμβόλια από την Τουρκία, λέει ο Σανέρ
  • [04] Στα 70 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [05] Σε τέλμα η οικονομία στα κατεχόμενα, περιμένουν χρήματα από την Τουρκία
  • [06] Αύξηση 1,39% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο 2021
  • [07] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την τουρκική προπαγανδιστική σειρά
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ανατολική Μεσόγειος και Κυπριακό στην ατζέντα Μισιέλ και Λεγιέν στην Άγκυρα
  • [02] Ερντογάν: «Δεν έχουμε πρόθεση τώρα να αποχωρήσουμε από τη Συνθήκη του Μοντρέ»
  • [03] Το τρίγωνο ΗΠΑ-Κατάρ-AKP πίσω από τη συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ
  • [04] Αμετακίνητη στο θέμα της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης η Τουρκική κυβέρνηση
  • [05] Στις 42,551 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Έρντογαν δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων, λέει ο Ακιντζί

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας στο Havadis Web TV, γράφει η Havadis (06.04.21, havadiskibris.com). Ο Ακιντζί χαρακτήρισε «μεγάλη ψευτιά και διπλοπροσωπία» τη δήλωση για «δύο κυρίαρχα κράτη» αναφέροντας:

    «Από τη μια θα ετοιμάζεστε για την Γενεύη λέγοντας ότι το κράτος είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο και από την άλλη θα επεμβαίνετε στις εκλογές και στη βούληση του λαού πριν πέντε μήνες. Και μη αρκούμενος σε αυτό θα επέμβετε και στο συνέδριο ενός κόμματος και μετά θα λέτε στον κόσμο ‘η ΤΔΒΚ’ είναι κυρίαρχη, αποδεχτείτε την και εσείς. Και ο Έρντογαν δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων».

    Σημειώνοντας ότι επεμβαίνοντας στη βούληση των Τουρκοκυπρίων η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ο Πρόεδρος Έρντογαν έθεσε σε εφαρμογή ένα άλλο σχέδιο στην Κύπρο, ο Ακιντζί υποστήριξε: «Υπάρχει ένα πρόγραμμα μετατροπής σε επαρχία χωρίς όνομα. Αυτό θα μετατραπεί σε προσάρτηση με όνομα όταν η συγκυρία είναι κατάλληλη».

    Επαναλαμβάνοντας ότι υπήρξαν «πρωτοφανείς παρεμβάσεις» στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» και στο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας μετά από αυτές, ο Ακιντζί ανέφερε ότι υπήρξαν και στο παρελθόν παρεμβάσεις, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό.

    «Και κατά τις εκλογές του 2015 δεν ήμασταν ο επιθυμητός υποψήφιος, αλλά δεν θυμάμαι να υπήρξαν εκλογές στις οποίες επενέβη τόσο ανοικτά και δημόσια και με όλους τους υπόγειους και υπέργειους θεσμούς της η Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι άρχισαν να συλλογιούνται ‘κατά πόσον έχουν νόημα πλέον οι εκλογές, κατά πόσον έχουν νόημα οι θεσμοί μας, τα κόμματά μας, η βουλή μας’.

    Τελικά ίδρυσαν και παράρτημα του δικού τους κόμματος και αυτή η υπόθεση θα εξελιχθεί προς έναν άλλο δρόμο. [?]

    Αυτή η πορεία δεν είναι πορεία και δεν την αξίζουν οι Τουρκοκύπριοι.

    Υπάρχει μια μεγάλη ψευτιά και διπλοπροσωπία. Από τη μια θα ετοιμάζεστε για την Γενεύη λέγοντας ότι το κράτος είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο και από την άλλη θα επεμβαίνετε στις εκλογές και στη βούληση του λαού πριν πέντε μήνες, θα πιάνετε σχεδόν από τον λαιμό τους ανθρώπους που προέρχονται από την Τουρκία. Και μη αρκούμενος σε αυτό θα επέμβετε και στο συνέδριο ενός κόμματος και μετά θα λέτε στον κόσμο ‘η ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχη, αποδεχτείτε την και εσείς. Ο κόσμος βλέπει τα πάντα, τα βλέπουν και οι Τουρκοκύπριοι.

    Πιστεύω ότι η δήλωση ‘ανεξάρτητο, χωριστό κράτος’ είναι μια ενδιάμεση στάση. Αυτή η δήλωση τέθηκε επί τάπητος για να μην υπάρξει συμφωνία στη Γενεύη. Ο Έρντογαν ήρθε σε αυτή την κατάσταση μετά το Κραν Μοντανά. Ο υπεύθυνος για την αποτυχία εκεί είναι ο Αναστασιάδης. Αυτό είναι αλήθεια.

    Η διοίκηση στην Τουρκία τώρα βρίσκεται σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο. Κανείς δεν υποστηρίζει την άποψη ‘δύο χωριστά αναγνωρισμένα κράτη’. Αυτή είναι η μη επιθυμία για λύση και η επιθυμία για άλλα πράγματα.

    Υπάρχει μια πολιτική χωρίς όνομα για μετατροπή σε επαρχία και θα πραγματοποιηθεί η προσάρτηση με όνομα όταν η συγκυρία είναι κατάλληλη.

    Μέσω αυτού του προγράμματος θέλω να πω κάτι ξεκάθαρα: Δεν μπορούμε να έχουμε πρόβλημα με τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ από την Τουρκία πριν 40 χρόνια και θεωρούν πατρίδα τους τούτο το μέρος. Αυτό που είπα είναι ότι μέσω αυτών των ανθρώπων υπάρχουν πιέσεις για επιβολή των κομματικών τους απόψεων εδώ, για επιβολή του τρόπου ζωής τους. Και υπάρχει η πολιτική μεταφοράς πληθυσμού, συνεχίζεται, αυξήθηκε όσο μπορεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Τότε υπάρχει μια διοίκηση, η οποία θέλει να αλλάξει την πολιτική δομή του μέρους αυτού και αυτό είναι λάθος. Πρέπει όλοι να αναφέρουν αυτό το λάθος. Ύστερα θα δαγκώνουμε το ένα μας δάχτυλο και θα μας πονούν και τα δέκα.

    Βλέπετε καλύτερα απ’ εμένα την κατάσταση της Τουρκίας. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει δημοκρατία. Μετατράπηκε σε καθεστώς του ενός ανδρός».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ματαιοπονία η ομοσπονδία, ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Η G?ne? (06.04.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε ματαιοπονία την ίδρυση μιας δημοκρατίας ή ενός ομοσπονδιακού συνεταιρισμού με μιαν πλευρά που δεν επιθυμεί συνεταιρισμό με τους Τουρκοκύπριους. Μιλώντας την Δευτέρα σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του λεγόμενου συνδέσμου αγωνιστών της ΤΜΤ, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι κέρδισε τις «εκλογές» αναφερόμενος σε λύση δύο κρατών.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι ενισχύθηκαν οι «θεσμοί» και οι «οργανισμοί» της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Ενόσω υπάρχουν όλα αυτά τα αγαθά, είναι ματαιοπονία να ιδρυθεί ομοσπονδία με μιαν πλευρά που δεν μας θέλει».

    Δηλώνοντας ικανοποίηση για την συνάντηση με τον σύνδεσμο της ΤΜΤ, ο Τατάρ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τον ηρωισμό των «αγωνιστών της ΤΜΤ» και τις υπηρεσίες που προσέφεραν.

    Επικρίνοντας εκ νέου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που μιλώντας για ηρωισμό της ΕΟΚΑ χαρακτήρισε την ΤΜΤ τρομοκρατική οργάνωση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι αναφορές αυτές δεν συνάδουν με τις πραγματικότητες.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Περιμένουν 40 χιλιάδες εμβόλια από την Τουρκία, λέει ο Σανέρ

    Η G?ne? (06.04.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένουν 40 χιλιάδες δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19 από την Τουρκία. Μιλώντας στην «βουλή» και απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την ακριβή ημερομηνία έλευσης των εμβολίων, ο Σανέρ είπε ότι υπάρχει μια δέσμευση σε σχέση με αυτή την ημερομηνία, όμως δεν θα ήθελε να αναφέρει την ημερομηνία μήπως και υπάρξει οποιαδήποτε αναποδιά.

    Σημειώνοντας ότι αυτή την βδομάδα θα υπογραφεί η συμφωνία σε σχέση με την πρακτική του ηλεκτρονικού βραχιολιού για κατ’ οίκον καραντίνα, ο Σανέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η πρακτική από τη μια θα αποφέρει οικονομικό όφελος και από την άλλη θα συμβάλει στον έλεγχο των μολύνσεων.

    Σύμφωνα με τον Σανέρ, μέχρι σήμερα έφτασαν δέκα χιλιάδες φοιτητές στα κατεχόμενα, γεγονός που χαρακτήρισε σημαντικό για την οικονομία η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα.

    Αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας από την «κυβέρνηση», ο Σανέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι την διαχειρίζονται πολύ καλά και χαρακτήρισε «πραγματικότητα» το γεγονός ότι βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στα 70 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    H Yeni D?zen (06.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 8,385 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 70 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 64 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα πέντε αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 38 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 42 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 13, στην κατεχόμενη Κερύνεια εφτά και στο Τρίκωμο δύο.

    Μέχρι την 05 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν 780,392 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 4,628 κρούσματα Covid-19, 4,105 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 497 ασθενών, 75 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 419 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τρεις ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες δεν υπήρξαν θάνατοι και επομένως ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19 εξακολουθεί να είναι 26.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σε τέλμα η οικονομία στα κατεχόμενα, περιμένουν χρήματα από την Τουρκία

    Κάτω από τον τίτλο «Σε τέλμα το υπουργείο οικονομικών», η Halk?n Sesi (06.04.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ντουρσούν Ογούζ ανέφερε ότι τα έσοδα του καθεστώτος ανήλθαν στα 540 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) τον Ιανουάριο του 2021, στα 365 εκατομμύρια ΤΛ τον Φεβρουάριο του 2021 και στα 451 εκατομμύρια ΤΛ τον Μάρτιο του 2021. Σε χθεσινές του δηλώσεις στη «βουλή», ο Ογούζ είπε ότι τα έξοδα του καθεστώτος ήταν 650 εκατομμύρια ΤΛ τον Ιανουάριο, 631 εκατομμύρια ΤΛ τον Φεβρουάριο και 723 εκατομμύρια ΤΛ τον Μάρτιο της ίδιας περιόδου.

    Σημείωσε επίσης ότι αυτή την στιγμή ήρθαν στα κατεχόμενα γύρω στις 10 χιλιάδες φοιτητές, ότι το καθεστώς καταβάλλει 265 ΤΛ σε κάθε άτομο ως ημερήσια έξοδα για καραντίνα και ότι το ποσό αυτό καταβάλλεται τώρα σε 850-1000 άτομα.

    Ο Ογούζ είπε ότι η στήριξη για τον Covid-19 δεν συμπεριλαμβάνεται στον «προϋπολογισμό» και υπογράμμισε ότι πρέπει να εξοικονομήσουν χρήματα με κάποιον τρόπο. «Πρέπει να εισέλθουμε σε πειθαρχία από την άποψη του προϋπολογισμού», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Ογούζ, το «υπουργείο» του πρέπει σήμερα να πληρώσει 57 εκατομμύρια ΤΛ.

    Σημειώνοντας ότι αυτό τον μήνα θα πληρώσουν δύο επιπρόσθετες υπερωρίες, ο Ογούζ ανέφερε ότι περιμένουν να ανοίξει προς χρήση το μισό από το μέρος των δωρεών που περιλαμβάνεται στο οικονομικό «πρωτόκολλο» που υπογράφηκε με την Τουρκία. «Οι υπερωρίες έγιναν αιμάσσουσα πληγή, έγιναν γκρεμός. Πάντα τα ίδια συζητούσαμε, δεν βρήκαμε λύση, δεν μπορέσαμε να βρούμε», είπε.

    Αναφέροντας ότι θα δανειστούν από την «κεντρική τράπεζα», ο Ογούζ επεσήμανε ότι περιμένουν να υλοποιηθεί το οικονομικό «πρωτόκολλο» που υπογράφηκε με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι είναι πολύ ψηλό το κόστος του δεύτερου εγκλεισμού στη «χώρα».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αύξηση 1,39% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο 2021

    Αύξηση της τάξης του 1,39% παρουσίασε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο του 2021 στα κατεχόμενα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως γράφει η Halk?n Sesi (06.04.21), η οποία επικαλούμενη την «στατιστική υπηρεσία» του καθεστώτος αναφέρει ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,86% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου και κατά 13,97% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020.

    Την μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 2,96% παρουσίασαν οι κατοικίες, το νερό, ο ηλεκτρισμός, το αέριο και άλλα καύσιμα.

    Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στα φρέσκα κουκιά (43,51%), στα μπιζέλια (42,06%) και στα μωβ λάχανα (38,22%).

    (Ι/Τσ.)

    [07] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την τουρκική προπαγανδιστική σειρά

    Κάτω από τον τίτλο «Στρατηγική σειρά και ιστορικά ψέματα», ο αρθρογράφος Σαμί Όζουσλου γράφει στην στήλη του στη Yeni D?zen (06.04.21) ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε σχέση με την σειρά της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο».

    «Υπάρχουν αντιδράσεις ακόμα και από τις οικογένειες των ηγετών της κοινότητας Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς για το σενάριο της σειράς», σημειώνει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι οι συγγενείς των δύο ηγετών λένε ότι ο μεν Δρ. Κιουτσιούκ αγνοήθηκε εντελώς, ενώ ο δε Ντενκτάς παρουσιάστηκε ως «μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα». Προσθέτει και τα εξής ο Όζουσλου:

    «[?] Κοινό σημείο όλων, από τους αριστερούς μέχρι και τους δεξιούς, είναι το εξής: Οι Τουρκοκύπριοι παρουσιάζονται σαν να μην έχουν αγωνιστεί καθόλου, σαν να μην έχουν αντισταθεί καθόλου. Άνοιξαν σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αντίδραση στη σειρά, άνθρωποι άρχισαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες από τα άλμπουμ τους που περιγράφουν τα χρόνια του αγώνα τους. Άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν μίλησαν για τέτοια θέματα αναβράζουν σαν να βρήκαν το ευαίσθητο σημείο τους. [?] Διότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν όπως παρουσιάζονται στην σειρά. Και δεν είναι έτσι και σήμερα.

    Αν το ‘Κάποτε στην Κύπρο’ ήταν μια οποιαδήποτε παραγωγή που γύρισε ένα ιδιωτικό πρακτορείο και άρχισε να προβάλλεται, δεν θα χρειαζόταν να κουράζεται τόσο πολύ το μυαλό και η γλώσσα. Όμως, υπάρχουν μερικές ιδιαιτερότητες που κάνουν αυτή τη σειρά να ξεχωρίζει από τις άλλες.

    Πρώτον, αυτή η σειρά έγινε με ‘στρατηγικούς στόχους’. Το είπε αυτό σε ζωντανή σύνδεση το βράδυ της πρεμιέρας ο Γενικός Διευθυντής του TRT. ‘Είναι ένα στρατηγικό έργο τόσο για το TRT, όσο για την Τουρκία’, είπε.

    Δεύτερον, οι αρμόδιες αρχές της Τουρκίας απέδωσαν μιαν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την σειρά. Κάποιοι είπαν ‘προώθηση’ και λοιπά, όμως ο ουσιαστικός στόχος είναι η ‘μέθοδος αντίληψης’ μιας πολιτικής την οποία ονόμασαν ‘νέα’. Θα δημιουργήσουν μιαν ‘αντίληψη’ σε σχέση με την Κύπρο και την ιστορία του αγώνα της. Ειδικά στους ανθρώπους της Τουρκίας.

    Τρίτον ? και ο βασικότερος λόγος για το γεγονός ότι είναι τόσο μεγάλες οι αντιδράσεις- οι αρχές της ΤΔΒΚ στήριξαν αυτή την σειρά. Τοποθέτησαν το ‘Κάποτε στην Κύπρο’ σχεδόν ως ‘εθνική σειρά’. [?]

    ‘Έτσι άρχισαν να ρέουν σαν χείμαρρος οι αντιδράσεις για την ακόμα μια φορά παραποίηση της ιστορίας από την σειρά που άρχισε να διηγείται το πώς ήρθε το άτομο από την Άγκυρα και έσωσε τους καημένους τους Τουρκοκύπριους. Η κοινότητα προκλήθηκε να μάθει την πραγματική της ιστορία, να την θυμηθεί και να την υπερασπιστεί. Και καλά έγινε αυτό. [?]»

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ανατολική Μεσόγειος και Κυπριακό στην ατζέντα Μισιέλ και Λεγιέν στην Άγκυρα

    Υπό τον τίτλο «Σύνοδος κορυφής των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας», χαρακτηρίζει ο τουρκικός τύπος τη σημερινή επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ και της Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Άγκυρας και των Βρυξελλών, οι εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα θα καθορίσουν το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ, γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (06.04.21). Αναμένεται, σημειώνει η Τ24, ότι κατά την άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ που θα διεξαχθεί στις 27 με 29 Απριλίου στη Γενεύη, θα πρέπει να συμφωνηθεί το κοινό έδαφος για εξεύρεση νέας λύσης υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Στη συνέχεια, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα αναμένει τα αποτελέσματα της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό τον Ιούνιο, για λήψη οποιοδήποτε βημάτων από άποψη σχέσεων με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι τα μηνύματα του Μισιέλ και της Λεγιέν στον Ερντογάν θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο ανταποκριτής της H?rriyet (06.04.21) στις Βρυξέλλες Γκιουβέν Οζάλπ γράφει ότι μετά την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ και την Προέδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν 8 σημαντικά κεφάλαια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανάμεσα τους, κρίσιμα θέματα, όπως οι σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, καθώς και η επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό.

    Σημειώνεται ότι κατά την επίσημη επίσκεψη που είναι βαρυσήμαντη για τη γραμμή Άγκυρα-Βρυξέλλες, θα συζητηθούν όλες οι κατευθύνσεις των 8 σημαντικών θεμάτων που θα καθορίσουν το μέλλον των σχέσεων τους. Στο τραπέζι θα τεθούν ως θέματα προτεραιότητας η Ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό, η επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό, η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η νέα βοήθεια για τους πρόσφυγες, η εφαρμογή της ελευθεροποίησης της βίζας, το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων, καθώς και η συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος Ερντογάν, που θα ενημερώσει τους συνομιλητές του ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα δώσει το μήνυμα ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων.

    Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες καθώς και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας στην Άγκυρα γράφουν τα εξής:

    «Στη συνάντηση, που θα συμβάλλει σε μια θετική ατζέντα ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα τονίσει τη συνέχιση της διαδικασίας του διαλόγου ως προς τη λειτουργία μιας θετικής κατεύθυνσης όλων των μηχανισμών καθώς και τη μεταφορά των σχέσεων με την ΕΕ σε μια νέα περίοδο. Ο Ερντογάν θα επαναλάβει το αίτημα του στο Μισιέλ και στην Λεγιέν ότι πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεση που έδωσαν στους Τούρκους πολίτες για το θέμα των ταξιδιών χωρίς βίζα σε χώρες που εφαρμόζεται η συμφωνία Σένγκεν καθώς και τη λήψη συγκεκριμένων βημάτων, σύμφωνα με τους όρους της νέας περιόδου. Στη συνάντηση, που θα υπογραμμισθεί η ανάγκη για τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν, δίνοντας έμφαση στην αυξανόμενη πίεση που έχει η Τουρκία λόγω του ότι φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, θα είναι στην ατζέντα το κεφάλαιο για επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό που υπογράφτηκε στις 18 Μαρτίου 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ενδείξεις ότι θα υπάρξει επιπρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία στο θέμα των προσφύγων».

    Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στη Λιβύη θα αξιολογηθούν κατά τη σημερινή συνάντηση. Αναμένεται ότι θα προβούν σε δηλώσεις μετά το πέρας της κρίσιμης συνάντησης.

    Ο ανταποκριτής της Milliyet (06.04.21) στις Βρυξέλλες, Γκιουλτενέρ Σονουμούτ, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση Ερντογάν με Μισιέλ και Λεγιέν ως προκαταρκτική συνάντηση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ του Ιουνίου, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλες έχουν σχεδιάσει ένα οδικό χάρτη για επανακαθορισμό των σχέσεων τους με την Τουρκία. «Αναφέρθηκε κατά τη Σύνοδο της ΕΕ τον περασμένο μήνα, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να μειώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίσει να είναι εποικοδομητική στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και επιδείξει βούληση κατά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, θα επανακαθορισθούν οι σχέσεις Άγκυρας και Βρυξελλών σε διάφορους τομείς και κυρίως στη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης», σημειώνει ο Σονουμούτ και γράφει τα εξής:

    «Αναμένεται ότι η ΕΕ θα ζητήσει από την Τουρκία να συνεχίσει τα βήματα για μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Το δίδυμο Μισιέλ και Λεγιέν θα μεταφέρουν τις ανησυχίες της ΕΕ, όπως εκφράστηκαν και στο κείμενο συμπερασμάτων του Μαρτίου, σχετικά με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , τη δημοκρατικοποίηση καθώς και για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες στην Τουρκία».

    Ο ανταποκριτής υποστηρίζει ότι η ΕΕ πιστεύει ότι η Τουρκία είναι το κλειδί για την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, γι’ αυτό θεωρεί ότι αυτές οι επαφές στην Άγκυρα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να συζητήσουν ανοιχτά και με ειλικρίνεια το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    (ΔΨ)

    [02] Ερντογάν: «Δεν έχουμε πρόθεση τώρα να αποχωρήσουμε από τη Συνθήκη του Μοντρέ»

    Επικρίνοντας το κοινό ανακοινωθέν των 104 απόστρατων ναυάρχων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «ελευθερία της έκφρασης», γράφει η H?rriyet (06.04.21, AA).

    Σε δηλώσεις στο Τύπο μετά το πέρας συνάντησης αξιολόγησης του επίμαχου ανακοινωθέντος με μέλη και αξιωματούχους της κυβέρνησης, ο Ερντογάν είπε: «Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή μια τέτοια συνάντηση μεσονυχτίς 104 απόστρατων ναυάρχων. Αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ‘ελευθερία της έκφρασης’. Στο ανακοινωθέν τους παρουσιάστηκαν δύο κύριοι ισχυρισμοί. Ο πρώτος είναι το έναυσμα για συζήτηση της Συνθήκης του Μοντρέ. Ο δεύτερος είναι κάποιες εικόνες που εμφανίσθηκαν στο Τύπο. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποχωρήσουμε από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Αλλά, αν υπάρξει ανάγκη στο μέλλον, δεν θα διστάσουμε να αναθεωρήσουμε οποιαδήποτε συνθήκη για το καλό της χώρας μας. Δεν εγκρίναμε, ούτε εγκρίνουμε τους στρατιώτες που δίνουν φωτογραφίες που δεν συνάδουν με την αντίληψη της πειθαρχίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό είναι ένα απομονωμένο περιστατικό».

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι αυτή η πράξη, που πραγματοποιήθηκε μεσονυχτίς ήταν κακόβουλη ως προς τη μέθοδο αλλά και ως προς το γεγονός ότι πυροδότησε συζητήσεις, προσθέτοντας: «Δεν είναι καθήκον των εν αποστρατεία ναυάρχων να συγκεντρωθούν 104 από αυτούς και να δημοσιεύσουν μια διακήρυξη, που περιέχει υπόνοιες για πραξικόπημα σε μια πολιτική συζήτηση. Εμείς δεν έχουμε δει ποτέ αυτούς τους ναυάρχους και διπλωμάτες να εκδίδουν οποιαδήποτε ανακοίνωση για στήριξη της χώρας τους στους αγώνες που δίνουμε τελευταίως από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το Αιγαίο, από την Κύπρο μέχρι το Καραμπάχ. Δεν τους έχουμε δει να στηρίζουν το έθνος τους έναντι της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου από τους προδότες του FET?. Αντιθέτως, παρακολουθούμε με λύπη τις δηλώσεις κάποιων ναυάρχων κατά των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας. Αναμφίβολα, η αιτία της συζήτησης δεν είναι θέμα της ελευθερίας της έκφρασης».

    Απευθυνόμενος στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP), ο Ερντογάν κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ταχθεί υπέρ της δημοκρατίας, παρόλο που το έθνος τους δίνει την απαραίτητη απάντηση σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

    Σχολιάζοντας τη Συνθήκη του Μοντρέ, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Χωρίς καμία αμφιβολία, η Συνθήκη του Μοντρέ, που αφήνει στην Τουρκία έστω και με αρκετούς περιορισμούς τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, είναι ένα σημαντικό κέρδος για τους όρους της τότε εποχής. Είναι όντως αλήθειας ότι συναντούμε και αρκετά αμφισβητούμενα θέματα στα Στενά του Βοσπόρου, που δεν συνάδουν με αυτή τη Συνθήκη. Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι τα κέρδη που διασφάλισε η Συνθήκη του Μοντρέ για τη χώρα μας είναι σημαντικά και συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε από τη Συνθήκη μέχρι να βρούμε την ευκαιρία για κάτι καλύτερο. Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Βουλής μας για την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει πρόσφατα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έδωσε για παράδειγμα τη Συνθήκη του Μοντρέ. Ο Πρόεδρος της Βουλής μας, που είναι και νομικός, εξήγησε το θέμα αναφέροντας ότι ήταν εντελώς θεωρητική η δήλωση του και ότι δεν τίθεται θέμα για αποχώρηση από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Η σύνδεση μεταξύ της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης και της Συνθήκης του Μοντρέ είναι λανθασμένη. Αυτός είναι ο αγώνας μας για κυριαρχία. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή είμαστε κυρίαρχοι στα Στενά του Βοσπόρου; Δυστυχώς. Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης είναι ένα έργο που θα ενδυναμώσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα Στενά του Βοσπόρου. Ούτε έχουμε πρόθεση, ούτε προσπαθούμε να αποχωρήσουμε από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Αλλά αν υπάρξει ανάγκη στο μέλλον, δεν θα διστάσουμε να αναθεωρήσουμε κάθε συμφωνία για το καλύτερο της χώρας μας».

    Η Sabah (06.04.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ Τεμίμ Μπιν Χαμαντ Αλ-Θανί .

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία αξιολογήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και συζητήθηκαν βήματα για ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας και Κατάρ.

    (ΔΨ)

    [03] Το τρίγωνο ΗΠΑ-Κατάρ-AKP πίσω από τη συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ

    Η Cumhuriyet (05.04.21) επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το τρίγωνο ΗΠΑ-Κατάρ-AKP βρίσκεται πίσω από την συζήτηση που ταλανίζει τις τελευταίες μέρες την Τουρκία και αφορά στο θέμα της Συνθήκης του Μοντρέ.

    Χθες με ανακοίνωση τους, οι 104 απόστρατοι Τούρκοι Ναύαρχοι κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να μην αγγίξει τη Συνθήκη, η οποία αφορά το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι υπήρξε διασύνδεση με το θέμα του ανοίγματος του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης με την Συνθήκη του Μοντρέ σε διάφορες ανακοινώσεις που είχαν γίνει την περασμένη χρονιά και σημειώνει πως η Συνθήκη είναι ένα έγγραφο που εγγυάται όχι μόνο την ασφάλεια της Τουρκίας αλλά και της Ρωσίας.

    Γράφει ακόμα πως ο συνταξιούχος αντιναύαρχος Atilla K?yat, ο οποίος υπέγραψε τη ανακοίνωση των ναυάρχων, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα S?zc? το 2019, υποστήριξε πως ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, όταν πριν από 12 χρόνια, ήταν πρέσβης στην Τουρκία, είχε αναφερθεί σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στην Συνθήκη. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του K?yat, ο Τζέφρι του είπε πως το Τουρκικό και το Αμερικανικό ναυτικό μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα στην Μαύρη Θάλασσα. «Φυσικά, αλλά σύμφωνα με τις αρχές της Συνθήκης του Μοντρέ», απάντησε ο K?yat ο οποίος επεσήμανε στον Αμερικανό αξιωματούχο πόσο ζωτικής σημασίας ήταν η συμφωνία για την Τουρκία. «Έμεινε σιωπηλός. Η πρόθεσή τους ήταν να χτυπήσουν τους στόχους στη Μέση Ανατολή με τους πυραύλους που θα εκτοξευτούν από τα πλοία που θα πήγαιναν στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς να εκτεθούν σε καμία απειλή. Πήγα στην Άγκυρα και μετέφερα τη συνάντηση στον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων. Είπε, ‘Μπορώ να το μεταφέρω στους ενδιαφερόμενους; Είπα, σίγουρα, και έμαθα ότι το μοιράστηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Αφάλειας», είπε ο K?yat.

    «Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό από όσα είπε ο K?yat, η ‘ασθένεια Μοντρέ’ των ΗΠΑ χρονολογείται εδώ και πολλά χρόνια» σημειώνει η εφημερίδα και υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις έχουν σχέση με τις αυξανόμενες σε ένταση σχέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας που έχουν φτάσει στο χείλος του πολέμου τελευταία. «Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντεντ Πράις δήλωσε σε δήλωση που έκανε πρόσφατα ότι υποστηρίζει την Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέρκοφ προειδοποίησε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, η Ρωσία θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα για να εξασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια. Πίσω από τα παρασκήνια της επιμονής των ΗΠΑ στην Ουκρανία βρίσκεται το σχέδιό της να συγκρατήσει τη Ρωσία. Ενώ οι ΗΠΑ περιβάλλουν τη Ρωσία με τις χώρες της Βαλτικής μέσω του ΝΑΤΟ, το μόνο έλλειμμα είναι στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, η Συνθήκη των Στενών του Μοντρέ διαδραματίζει εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Χάρη στο Μοντρέ η Ρωσία δεν περιβάλλεται από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ ενοχλούνται από τη Συνθήκη εδώ και χρόνια», υποστηρίζει η εφημερίδα.

    Γράφει επίσης ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζό Μπάιντεν στις ΗΠΑ, το μήνυμα που έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χούλουσι Ακάρ είναι ότι θα δημιουργήσουν στενή σχέση με το ΝΑΤΟ και φαίνεται πως το ΑΚΡ άρχισε την συζήτηση για την Συνθήκη και τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης συνειδητά μετά από αυτό.

    «Στην πραγματικότητα, με το άνοιγμα της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, τόσο η συζήτηση για το Μοντρέ θα αρχίσει όσο και οι ΗΠΑ θα κερδίσουν, ενώ και ένας άλλος σημαντικός σύμμαχος του AKP, το Κατάρ, θα προσφέρει οικονομικά οφέλη στην περιοχή. Με άλλα λόγια, θα είναι μια κατάσταση κερδοφόρα εις τριπλούν τόσο για τις ΗΠΑ, το Κατάρ όσο και για το AKP», καταλήγει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [04] Αμετακίνητη στο θέμα της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης η Τουρκική κυβέρνηση

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (06.04.21) μετέδωσε ότι ο Αντίλ Καραϊσμαϊογλου, Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, αξιολογώντας το έργο για την κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι αυτό θα κάνει την Κωνσταντινούπολη την πρωτεύουσα του παγκόσμιου εμπορίου και ότι θα ξεκινήσει το έργο πολύ σύντομα, με την προετοιμασία του διαγωνισμού για προσφορές.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο Βόσπορος είναι μια δύσκολη οδός διαχείρισης, λόγω των απότομων στροφών του, των υπόγειων ρευμάτων και της μεγάλης κυκλοφορίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ο χρόνος αναμονής διέλευσης των πλοίων, που είναι περίπου 14 ώρες σήμερα, θα φτάσει τις 36-48 ώρες τα επόμενα χρόνια. «Αυτός είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια ροή του εμπορίου. Η Διώρυγα έχει σχεδιαστεί ως ιδανική οδός για τη διέλευση πλοίων», είπε και υποστήριξε ότι θα έχει αποτελεσματικό τρόπο εφοδιασμού χωρίς αναμονές και θα διασφαλίζει την διέλευση πλοίων στο πλαίσιο των έξυπνων συστημάτων πλοήγησης.

    «Αυτό το έργο αποτελεί όραμα για την Τουρκία. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον κόσμο. [?] Είμαστε ισχυροί και αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε αυτό το έργο πολύ σύντομα και να το ολοκληρώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (06.04.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Μουράτ Κούρουμ, δήλωσε πως θα κατασκευαστεί η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης και σημείωσε ότι τώρα πιστεύει σε αυτό το έργο περισσότερο παρά ποτέ.

    Επέκρινε επίσης τους απόστρατους Τούρκους Ναυάρχους που κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να μην αγγίξει την Συνθήκη του Μοντρέ, και αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που είχε πει πως η διώρυγα θα γίνει εις πείσμα όσων αντιδρούν.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 42,551 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (06.04.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 42,551 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 245,496 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 193 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 25,627. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 1,706 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 3,529,601 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 32,456. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 3,130,977.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 39,811,595 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,407 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,6 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 27,1%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 6 April 2021 - 14:23:10 UTC