Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 57/2021 25-26.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το Βαρώσι μπορεί να ανοίξει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δηλώνει ο Τατάρ
  • [02] Η Μόρφου δεν θα έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών, δηλώνει ο Τατάρ
  • [03] Απευθείας πτήσεις και αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ζητά ο Jack Straw
  • [04] Επίκριση δηλώσεων Αναστασιάδη-Μητσοτάκη από Σανέρ
  • [05] Ζητούν τιμωρία των δραστών της επίθεσης στο τζαμί στην Επισκοπή
  • [06] Σανέρ: Δεν συμβάλλει στο Κυπριακό η ΕΕ ενόσω αδικεί τους Τουρκοκύπριους
  • [07] Χαλλούμι: Ζητούν ανεξάρτητο έλεγχο και μεταβατική περίοδο μέχρι το 2034
  • [08] Συζήτηση για το χαλλούμι ? Ικανοποίηση από Τόρος ? Δήλωση Κιζίλγιουρεκ
  • [09] ¶λλος ένας θάνατος από Covid-19 ? Σύνολο 4,211 τα κρούσματα
  • [10] Τουλάχιστον οκτώ στελέχη του SARS-CoV-2 στα κατεχόμενα B. Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Τίποτα άλλο παρά πρόκληση η επίθεση στο τζαμί»
  • [02] Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την επίθεση στο τζαμί στην Επισκοπή
  • [03] ΥΠΕΞ: Θετική η έκθεση συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [04] Επικρίνει τον διορισμό της νέας Διοικητού της UNFICYP ο ¶κσοι
  • [05] Ακάρ: «Ήλθε ο καιρός για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο»
  • [06] «Είμαστε ρεαλιστές, όχι αδύνατοι στο Κυπριακό», δηλώνει ο Τσαβούσογλου
  • [07] Σκληρή αντίδραση Τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον Γάλλου Προέδρου
  • [08] Επανεκλογή Έρντογαν στην Προεδρία του AKP και ανακατατάξεις στο κόμμα
  • [09] Συνελήφθη στα κατεχόμενα και εκδόθηκε στην Τουρκία μέλος της FETO
  • [10] Στις 31 Μαρτίου εξετάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο το κλείσιμο του HDP
  • [11] Αποζημίωση σε 8 μέλη του HDP από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο
  • [12] Πέραν των 14 εκ. ατόμων έχουν εμβολιαστεί στην Τουρκία, δηλώνει ο Κοτζά
  • [13] Στις 28,731 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το Βαρώσι μπορεί να ανοίξει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δηλώνει ο Τατάρ

    Το Βαρώσι θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επισημαίνοντας ότι παρά την πανδημία και το γεγονός ότι δεν έχει ανοικοδομηθεί η πόλη δέχτηκε πέραν των 130 χιλιάδων επισκεπτών κατά τους τελευταίους έξι μήνες, όπως γράφει η G?ne? (26.03.21).

    Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο πρόγραμμα Σεμινάρια του Τομέα των Ακινήτων του Πανεπιστημίου ¶γκυρας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η περίκλειστη πόλη άνοιξε κατά τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

    Σημειώνοντας ότι το θέμα των περιουσιών μπορεί να επιλυθεί με ανταλλαγή, αποζημιώσεις και επιστροφή, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι διαθέτουν έγγραφα σε σχέση με το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των περιουσιών στο Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, όμως κατά την διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας οι περιουσίες αυτές διανεμήθηκαν σε ξένους. Είπε ότι το Βαρώσι θα μπορούσε να ανοίξει για ανάπτυξη κατά τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι ενώ αγωνίζονται για την διαχείριση των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο και για τα λεγόμενα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» στην Γαλάζια Πατρίδα, ταυτοχρόνως δίδουν έμφαση στο να αποκτήσει αξία το έδαφος και τα ακίνητα στην «ΤΔΒΚ» και στο πώς αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οικονομία τους.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ εξήγησε τους «κινδύνους» που, όπως υποστήριξε, εμπερικλείει η ομοσπονδιακή λύση για τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν δύο κράτη στο νησί, ότι αυτή είναι μια αναντίλεκτη πραγματικότητα και ότι τα δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι είναι το βασικό στήριγμα μιας πιθανής συμφωνίας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Η Μόρφου δεν θα έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών, δηλώνει ο Τατάρ

    Η Μόρφου είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ» και ένα από τα πιο σημαντικά της μέρη, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επισημαίνοντας ότι πάντοτε υποστήριζε την ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής με νέες επενδύσεις, όπως γράφει η K?br?s Postas? (26.03.21, kibrispostasi.com).

    Ο Τατάρ είχε την Παρασκευή το πρωί συνάντηση με αντιπροσωπεία του λεγόμενου συνδέσμου αγωνιστών Πάφου, οι οποίοι του εξέφρασαν την άποψη του «λαού της Μόρφου» ότι ενόψει της άτυπης πενταμερούς που θα διεξαχθεί στη Γενεύη η εν λόγω περιοχή δεν πρέπει να επιστραφεί και τον ενημέρωσαν για μνημείο πεσόντων στην Πάφο που προγραμματίζεται να ανεγερθεί στην κατεχόμενη Μόρφου.

    «Δεν χρειάζεται να ανησυχεί καθόλου ο λαός της Μόρφου», είπε ο Τατάρ και πρόσθεσε: «Ουδέποτε τίθεται θέμα μεταφοράς της Μόρφου στην ημερήσια διάταξη στο τραπέζι των συνομιλιών. ¶λλαξαν οι εποχές. Η ΤΔΒΚ ρίζωσε πιο πολύ και συνεχίζει τον δρόμο της ενισχυμένη».

    Ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία της Μόρφου τόσο από την άποψη της στρατηγικής όσο και στο θέμα των υδάτινων πόρων της «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ολοκληρωθεί το μνημείο των πεσόντων της Πάφου που θα ανεγερθεί στην Μόρφου.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι επιθυμούν μιαν συμφωνία με συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και υπογράμμισε την σημασία της στήριξης της Τουρκίας στην πολιτική που ακολουθείται και της «κυριαρχίας» των Τουρκοκυπρίων για επίτευξη συμφωνίας.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Απευθείας πτήσεις και αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ζητά ο Jack Straw

    Ο παράνομος Bayrak (25.03.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο πρώην Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Jack Straw ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να πραγματοποιήσει την ένωση στην Κύπρο το 1974 μετά που οι Ελληνοκύπριοι «παραβίασαν» το κράτος που ιδρύθηκε το 1960 και ως αποτέλεσμα τούτου διαπράχθηκε ένα «απίστευτο έγκλημα» κατά των Τουρκοκυπρίων.

    Μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Το Μέλλον της Κύπρου», ο Straw ανέφερε ότι ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατέβαλε πολλές προσπάθειες για το κυπριακό πρόβλημα και σημειώθηκε «απίστευτη πρόοδος», όμως το 2004 ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αντιτάχθηκε στο Σχέδιο Ανάν και διεξήγαγε εκστρατεία καταψήφισής του. Υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος, ο Straw χαρακτήρισε λάθος και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό προέκυψαν περισσότερα προβλήματα.

    Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε μια θέση που δεν νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί τίποτα, αφού «ούτως ή άλλως μπορούν να εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί διεθνώς και διαθέτουν συγκεκριμένο καθεστώς στην ΕΕ και σε άλλα περιβάλλοντα».

    Αναφέροντας ότι δεν κατέστη δυνατό να φτάσουν σε αποτέλεσμα οι αναζητήσεις δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης, ο Straw υποστήριξε ότι «η νότια Κύπρος» θέλει να προσαρτήσει τον «βορρά» στην ίδια και ισχυρίστηκε ότι η λύση δύο κρατών πρέπει να «υπάρχει πρωταρχικά στο μυαλό». Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό είναι πιο εύκολο και κατάλληλο από την άποψη του να μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά οι δύο κοινότητες ειδικά σε «δικοινοτικές δομές» και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι πρέπει να εργαστούν για τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

    Επισημαίνοντας τον ρόλο της Βρετανίας στην Κύπρο, ο Straw είπε ότι και οι ΗΠΑ είναι σημαντική χώρα και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερο την Τουρκία παρά την Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να παρακολουθούνται» οι προσπάθειες λόμπι της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Αναφερόμενος στο θέμα των απευθείας πτήσεων προς την κατεχόμενη Κύπρο, Straw σημείωσε ότι κατά την διάρκεια της δικής του θητείας πλησίασαν αρκετά στην υλοποίησή τους και είχαν κάνει και προγραμματισμό γιΆ αυτό και πρόσθεσε:

    «Μπορούμε να ανοίξουμε τις απευθείας πτήσεις, διότι ξέρετε ότι υπάρχουν Βρετανοί που κάνουν διακοπές στη βόρεια Κύπρο. Φυσικά, υπάρχουν και θέματα που αφορούν την ΕΕ. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν απευθείας πτήσεις, διότι είναι ένα κομμάτι της ομαλοποίησης. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και με την συμβολική έννοια».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες να διαδώσουν τις πληροφορίες που θέλουν στον κόσμο, ο Straw υποστήριξε ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει καθόλου τι έζησαν οι Τουρκοκύπριοι. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα σε σχέση με το τι συνέβη το 1960. Δεν ξέρουν και τι έγινε το 1974. Δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα για το τι έγινε στην Κύπρο αυτές τις δύο ημερομηνίες. Δεν έχουν καμία απολύτως ιδέα για πράγματα όπως ότι συνέβησαν κάποια γεγονότα, ήρθε ο τουρκικός στρατός, έσωσε, αλλιώς θα βιωνόταν ένα έγκλημα».

    Ισχυριζόμενος ότι η «ΤΔΒΚ» πληροί όλα τα κριτήρια ως «κράτος», ο Straw υποστήριξε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει απευθείας πτήσεις κάνοντας ένα βήμα στον δρόμο της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ».

    Η Vatan (26.03.21) γράφει ότι το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Συνδέσμων Τουρκοκυπρίων Αγγλίας (CTCA), την Δεξαμενή Σκέψης Circle Foundation και τον Σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων Βρετανίας (BTCA). Σύμφωνα με δήλωση των διοργανωτών, εκτός από τον Straw, στο σεμινάριο μίλησε ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν, ο συμπρόεδρος της Υπερκομματικής Επιτροπής «ΤΔΒΚ» της Βουλής του Ηνωμένου Βασιλείου (APPG), Lord Northbrook, ο Βουλευτής Sir David Amess και ο καθηγητής Χασάν Ουνάλ.

    Στην παρέμβασή του ο Ολγκούν ανέφερε ότι αν στη Γενεύη δεν εξευρεθεί κοινός παρονομαστής ανάμεσα στις πλευρές μπορεί να υπάρξει νέα συνάντηση ένα μήνα μετά από την άτυπη πενταμερή της Γενεύης και πρόσθεσε ότι πιθανώς αυτό θα γίνει.

    Ο Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι αμερόληπτη η ΕΕ, ότι η «ΤΔΒΚ» πληροί όλες τις προϋποθέσεις να είναι «κράτος» και ότι η αναγνώρισή της αποτελεί «πολιτική επιλογή». Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα εμπόδιο για την Βρετανία να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ».

    Ο Sir David Amess επεσήμανε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην Κύπρο αν είναι αμερόληπτη, ενώ ο Lord Northbrook υποστήριξε ότι πρέπει να αρχίσουν ξανά οι πτήσεις «touch down» μέσω Τουρκίας από και προς τα κατεχόμενα για να επιλυθεί το πρόβλημα του κλεισίματος των «συνόρων», όπως αποκάλεσε την διαχωριστική γραμμή, ανάμεσα στην «νότια και στην βόρεια Κύπρο» για άτομα που δεν είναι πολίτες της ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επίκριση δηλώσεων Αναστασιάδη-Μητσοτάκη από Σανέρ

    Η G?ne? (26.03.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του καθεστώτος Ερσάν Σανέρ επέκρινε τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν κατά την διάρκεια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο Σανέρ υποστήριξε ότι όσο και αν προσπαθεί το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα υποχωρήσουν από την υπεράσπιση του «κράτους» τους, της «κυριαρχίας» τους και της ασφάλειάς τους. Ισχυρίστηκε ότι το γεγονός ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια της Επανάστασης μετατράπηκαν σε ευκαιρία για προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας και επίδειξη εχθρότητας κατά των Τούρκων είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη του γιατί δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο μέχρι σήμερα.

    «Ο πρόεδρος της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης που δήλωσαν ότι θέλουν την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας για να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο ζουν στον κόσμο των ονείρων και νομίζουν ότι μπορούν να ξεγελάσουν τους Τουρκοκύπριους και να ανοίξουν τον δρόμο για την ένωση», υποστήριξε ο Σανέρ ισχυριζόμενος ότι Ελληνοκύπριοι και Ελλάδα κάνουν «εχθρικούς υπολογισμούς για το πώς να τερματίσουν την τουρκική παρουσία που συνεχίζεται εδώ και 450 χρόνια στο νησί».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ζητούν τιμωρία των δραστών της επίθεσης στο τζαμί στην Επισκοπή

    Η G?ne? (26.03.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ και το ούτω καλούμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος καταδίκασαν την επίθεση κατά του τζαμιού στην Επισκοπή και την αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους του.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι ήρθαν ξανά στην ημερήσια διάταξη ελληνοκυπριακές προκλήσεις πριν από διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και αναγράφηκαν ρατσιστικά και φασιστικά συνθήματα όπως «Τούρκοι θα πεθάνετε» στον τοίχο του τζαμιού στην Επισκοπή στη Λεμεσό κατά την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Υποστήριξε ότι αυτό το γεγονός έδειξε ξανά την ελληνοκυπριακή νοοτροπία και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπενθυμιστεί πως εκατοντάδες τζαμιά δέχτηκαν επίθεση και ισοπεδώθηκαν και κατά την περίοδο 1963-74.

    «Πρότασή μας προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση και την ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι να μην οργανώνει και να μην στηρίζει τέτοιου είδους ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις, να τις εμποδίζει και να συλλάβει μιαν ώρα αρχύτερα τους υπεύθυνους γιΆ αυτές», ανέφερε.

    Στη δική του δήλωση, ο Σανέρ καταδίκασε την επίθεση και την ρατσιστική συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί πρόκληση και δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή. Είπε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» πρέπει να βρει τους δράστες και να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης. «Δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι», είπε υποστηρίζοντας ότι επιθέσεις σε τζαμιά και σε Τουρκοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές έγιναν και στο παρελθόν και οι δράστες των επιθέσεων αυτών δεν βρέθηκαν και παρέμειναν ατιμώρητοι.

    Το γεγονός καταδίκασε και το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος σημειώνοντας ότι η επίθεση είναι ένδειξη του μίσους και της εχθρότητας που υπάρχει κατά των Τούρκων και των μουσουλμάνων στο νησί. Το λεγόμενο υπουργείο υποστήριξε ότι με το να μην τιμωρεί αυτούς τους «βάνδαλους» με την οπισθοδρομική και αναχρονιστική συμπεριφορά, η ελληνοκυπριακή ηγεσία «σιγοντάρει την συνέχιση του ρατσισμού και του μίσους». Στην δήλωση καλείται η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να βρει και να τιμωρήσει τους δράστες της επίθεσης το συντομότερο.

    Η K?br?s (26.03.21) γράφει ότι την επίθεση κατά του τζαμιού καταδίκασε και ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο γίνεται επίθεση δύο και τρεις φορές στο ίδιο μέρος είναι το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα, δεν βρίσκει και δεν τιμωρεί τους δράστες. «Είχαμε προβεί σε έκκληση πολλές φορές και στο παρελθόν, όμως μάταια. Ό,τι έπαθε αυτό το νησί, οφείλεται σε εκείνους που έχουν αυτή την νοοτροπία», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σανέρ: Δεν συμβάλλει στο Κυπριακό η ΕΕ ενόσω αδικεί τους Τουρκοκύπριους

    Ο παράνομος Bayrak (26.03.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του καθεστώτος, Ερσάν Σανέρ ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να συμβάλει καθόλου στην επίλυση του Κυπριακού, ενόσω συνεχίζει να διαπράττει αδικίες κατά των Τουρκοκυπρίων.

    Σχολιάζοντας το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο, ο Σανέρ υποστήριξε ότι είναι παράνομο, απαράδεχτο και λάθος να χαρακτηρίζονται παράνομες οι γεωτρήσεις της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παραγνωρίζοντας την αδιαλλαξία, την προκλητικότητα και την καταπάτηση δικαιωμάτων εκ μέρους του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα.

    Ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να αναμειχθεί στα βήματα της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας για καθορισμό υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. Ανέφερε ότι η ΕΕ γελιέται αν νομίζει ότι θα συνεχίσει να τους αδικεί και οι Τουρκοκύπριοι φοβούμενοι θα παραιτηθούν της κυριαρχίας τους, των δικαιωμάτων τους και του δικαίου τους.

    «Αντίθετα, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και τα δικαιώματά μας με την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην κατάλληλη ώρα και μέρος θα συνεχίσουν οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τους σχεδιασμούς», είπε.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Χαλλούμι: Ζητούν ανεξάρτητο έλεγχο και μεταβατική περίοδο μέχρι το 2034

    Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποφασίσει για την κατοχύρωση του χαλλουμιού κατά τρόπο δίκαιο και σύμφωνο με τις πραγματικότητες του νησιού, χωρίς να ξεχνά ότι το χαλλούμι είναι κοινό πολιτιστικό προϊόν και των δύο κοινοτήτων, ανέφεραν σε δήλωση που ανέγνωσαν χθες στο τουρκικό σημείο ελέγχου του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας πέντε τουρκοκυπριακές οργανώσεις, όπως γράφει Yeni D?zen (26.03.21).

    Στην κοινή δήλωση του τουρκοκυπριακού «βιομηχανικού επιμελητηρίου», της «ένωσης αγροτών», της «ένωσης» παραγωγών γάλακτος, της «ένωσης» κτηνοτρόφων και του «επιμελητηρίου» γεωπόνων αναφέρεται ότι πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι οι εμπειρογνώμονες που θα διοριστούν για να προβαίνουν στους υγειονομικούς ελέγχους των Τουρκοκυπρίων παραγωγών. Σημειώνεται επίσης ότι οι μέχρι σήμερα έλεγχοι για το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής γίνονταν από εμπειρογνώμονες που διορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι διορισμοί αυτοί παρείχαν τη δυνατότητα να εργάζονται στα απαραίτητα πρότυπα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας οι εν λόγω εμπειρογνώμονες.

    «Αν η Επιτροπή δεν επιθυμεί να προβεί σε διορισμό των εμπειρογνωμόνων επιθεωρητών που χρειάζονται για το εμπόριο του χαλλουμιού, μπορεί να εγγυηθεί διά του διορισμού με συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς εμπειρογνωμόνων ανεξάρτητων και αμερόληπτων από την άποψη των Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται στη δήλωση και προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής παρεμβάλλονται μερικά προβλήματα και δυσκολίες εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως η απαγόρευση διέλευσης των εμπορικών οχημάτων και των επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και η μη παραχώρηση άδειας στους Τουρκοκύπριους παραγωγούς να πωλούν και να διαφημίζουν τα προϊόντα τους σε ελληνοκυπριακά καταστήματα.

    Στη δήλωση εκφράζεται επίσης η άποψη ότι η κατάσταση θα γίνει πιο περίπλοκη και προβληματική αν το εμπόριο του χαλλουμιού καταστεί δυνατό με επιθεώρηση εκ μέρους εμπειρογνωμόνων που θα διορίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά και ζητείται μια εύλογη περίοδος για να μπορέσουν οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί να αναπτύξουν τις υποδομές τους και να παράγουν προϊόντα στα πρότυπα που ζητά η ΕΕ. Σημειώνεται ότι χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα στο θέμα της διοχέτευσης τεχνικής και οικονομικής βοήθειας στην τουρκοκυπριακή βιομηχανία χαλλουμιού.

    Οι τουρκοκυπριακές οργανώσεις ζητούν επίσης να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος μέχρι το 2034 και όχι μέχρι το 2024 για να μπορέσουν να εναρμονιστούν με τα απαραίτητα πρότυπα και διαδικασίες της ΕΕ στην παραγωγή χαλλουμιού.

    Μετά την ανάγνωση της δήλωσης, επιχειρήθηκε να διαβιβαστεί το κείμενο με επιστολή στον Μάριο Νάβα, της Υπηρεσίας Δομικής Υποστήριξης της ΕΕ, μέσω αξιωματούχων της Ένωσης στη νεκρή ζώνη.

    Ο πρόεδρος του «βιομηχανικού επιμελητηρίου», Τζαντάν Αβουντούκ δήλωσε ότι δεν πήγε αξιωματούχος της ΕΕ στη νεκρή ζώνη για να παραλάβει την επιστολή, με την δικαιολογία ότι υπήρχαν δημοσιογράφοι.

    Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων παραβίασαν τους κανόνες καραντίνας που επιβάλλει το καθεστώς στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και πέρασαν στη νεκρή ζώνη, όμως επέστρεψαν άπρακτοι επειδή δεν βρήκαν κάποιον να παραλάβει την επιστολή τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Μετά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων, Μουσταφά Ναϊμογλουλαρι υποστήριξε τα εξής:

    «Φοβούνται τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς. Να είστε αμερόληπτοι. Να αποδεχτείτε ότι το χαλλούμι είναι προϊόν της Κύπρου. Αν θα ληφθεί μονομερής απόφαση δεν χρειάζεται να υπάρχει γραφείο της ΕΕ στον βορρά».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Συζήτηση για το χαλλούμι ? Ικανοποίηση από Τόρος ? Δήλωση Κιζίλγιουρεκ

    Η K?br?s (26.03.21) γράφει ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Ναζίμ Τσαβούοσογλου δήλωσε ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στο θέμα του χαλλουμιού και ότι το ζήτημα έφτασε σε ένα ορισμένο σημείο με κοινό αγώνα. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Τσαβούσογλου είπε ότι συνεχίζονται οι λογομαχίες σε σχέση με τον έλεγχο του χαλλουμιού και πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί το θέμα όταν έρθει η ώρα.

    Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η έγνοια του «κράτους» είναι η άνοδος των προτύπων παραγωγής στη «χώρα», η επίτευξη των διεθνών κριτηρίων και η επίλυση του θέματος της πώλησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές. Ο «υπουργός» επεσήμανε τη σημασία της κατοχύρωσης του χαλλουμιού από αυτή την άποψη.

    Σημειώνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να είναι απαισιόδοξος σε αυτό το θέμα. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η σχεδιάζουν την χρήση αιγοπροβάτων που θα εισαχθούν από την Ισπανία σε όλους τους τομείς, εκτός από την παραγωγή χαλλουμιού και την διοχέτευση των ντόπιων ράτσων αιγοπροβάτων εξΆ ολοκλήρου στην παραγωγή χαλλουμιού.

    Σε δική του παρέμβαση, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ερκούτ Σαχαλί σημείωσε ότι αν δεν εφαρμοστούν οι κανόνες στο θέμα του χαλλουμιού, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα. Είπε ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ΕΕ θα δώσει οδηγίες σε σχέση με τον τρόπο παραγωγής του χαλλουμιού και υπενθύμισε ότι η συνταγή υποβλήθηκε από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους στην ΕΕ ζητώντας κατοχύρωση.

    Ο Σαχαλί σημείωσε ότι η ΕΕ θα λάβει απόφαση ότι το προϊόν αυτό μπορεί να πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά υπό τον όρο ότι παράγεται με βάση τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και μόνο στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι αυτά τα πρότυπα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πώληση του χαλλουμιού και σε άλλα σημεία του κόσμου.

    Είπε ότι εντός δέκα χρόνων μετά από την κατοχύρωση του χαλλουμιού θα πρέπει να υπάρχει ένα ορισμένο ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος μέσα στο προϊόν αυτό και πρόσθεσε ότι αυτό θα δημιουργήσει την ανάγκη αύξησης του αριθμού των αιγοπροβάτων. Σημείωσε ότι θα εισαχθούν αιγοπρόβατα από την Ισπανία, αλλά για την παραγωγή χαλλουμιού είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται οι ντόπιες ράτσες.

    Έξαλλου, η Yeni D?zen (26.03.21) γράφει ότι ικανοποίηση εξέφρασε ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Φικρί Τόρος για τις εξελίξεις στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τόρος επεσήμανε ότι χθες εγκρίθηκε τροποποίηση στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής με την αποδοχή της «Επιτροπής Υγιεινής Τροφίμων» που θα ανοίξει τον δρόμο για πρόσβαση του χαλλουμιού στην αγορά της ΕΕ.

    Σημειώνοντας ότι σήμερα θα συζητηθεί η κατοχύρωση του χαλλουμιού, ο Τορος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει το ίδιο αποτέλεσμα και σημείωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τις εξελίξεις.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση για κατοχύρωση του χαλλουμιού και επεσήμανε ότι πλήττουν τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσοι επιχειρούν να εμποδίσουν αυτή την ιστορική απόφαση. Σε δήλωσή του, ο Κιζίλγιουρεκ επεσήμανε ότι το άνοιγμα του τομέα του χαλλουμιού προς την Ευρώπη θα δώσει ανάσες στην οικονομία που επιδεινώνεται λόγω δομικών της προβλημάτων και της πανδημίας. «Το εμπόριο που αρχίζει σήμερα με το χαλλούμι θα συνεχιστεί στο μέλλον και με το κρέας και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα», ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον Κιζίλγιουρεκ, όλοι οι έλεγχοι για το χαλλούμι θα γίνονται από «ανεξάρτητες επιτροπές». Ανέφερε ότι θα γίνει τροποποίηση στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για να μπορούν να φτάνουν στην ευρωπαϊκή αγορά τα προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα και ότι θα δημοσιευθεί αυτή η τροποποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

    Σημείωσε ότι αυτή η κατοχύρωση συμπεριλαμβάνει όλους τους παραγωγούς στο νησί και την κατοχύρωση στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα και πρόσθεσε ότι ο διορισμός των επιτροπών ελέγχου θα γίνεται εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή είναι κράτος μέλος της ΕΕ, όμως όλοι οι έλεγχοι θα διεξάγονται από ανεξάρτητες διεθνείς επιτροπές.

    Αναφέροντας ότι γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν από καιρού εις καιρόν στην εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ο Κιζίλγιουρεκ επεσήμανε ότι γνωστοποίησε το θέμα με επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την εφαρμογή των νόμων της ΕΕ και επομένως δικό της καθήκον είναι να άρει τα εμπόδια.

    (Ι/Τσ.)

    [09] ¶λλος ένας θάνατος από Covid-19 ? Σύνολο 4,211 τα κρούσματα

    H Yeni D?zen (26.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,991 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 33 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 23 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 7 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 31 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 8 κρούσματα, στην κατεχόμενη Κερύνεια 2, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 12 και στο Τρίκωμο 1.

    Σύμφωνα με το λεγόμενο υπουργείο, χθες σημειώθηκε ακόμα ένας θάνατος με αιτία τον Covid-19, γεγονός που ανεβάζει στους 25 τον συνολικό αριθμό των θανόντων από την πανδημία στα κατεχόμενα. Το τελευταίο θύμα είναι γυναίκα 43 χρόνων που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών από την 1η Μαρτίου 2021 και εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας στις 6 του ίδιου μήνα.

    Η Vatan (26.03.21) γράφει ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 704,361 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 4,211 κρούσματα Covid-19, 3,754 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 433 ασθενών, 70 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 359 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 4 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Τουλάχιστον οκτώ στελέχη του SARS-CoV-2 στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (26.03.21) γράφει ότι τουλάχιστον οκτώ στελέχη του ιού SARS-CoV-2 βρέθηκαν στα κατεχόμενα σύμφωνα με έκθεση του λεγόμενου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής («YD?»).

    Η έκθεση, που ετοιμάστηκε κατόπιν μελέτης δειγμάτων από 16 κρούσματα μεταξύ 5 Σεπτεμβρίου 2020 και 5 Ιανουαρίου 2021, κατέδειξε ότι αυτά τα στελέχη προέρχονται από διαφορετικές χώρες και διαφέρουν σε δομή.

    Στη δήλωση του «πανεπιστημίου» επισημαίνεται ότι δεν προκάλεσαν εγχώριες μολύνσεις τα στελέχη Β.1.1209 (Ολλανδία), Β.1.1 (ΗΠΑ), Β.1.1.82 (Ουαλία) Β.1.1.162 (Αυστραλία) και Β.1 (Ιταλία) που βρέθηκαν στα κατεχόμενα κατά την περίοδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020.

    Σημειώνεται ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου βρέθηκαν στα κατεχόμενα τρία είδη του στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου (Β.1.1.29, Β.1.258 και Β.1.1.7) τα οποία εξαπλώθηκαν και προκάλεσαν εγχώριες μολύνσεις.

    (Ι/Τσ.)

    B. Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Τίποτα άλλο παρά πρόκληση η επίθεση στο τζαμί»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (26.03.21), Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις στην επίθεση από Ελληνοκύπριους σε τζαμί στη «νότια» Κύπρο όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους επεισόδια στη «νότια» Κύπρο δεν είναι ασυνήθιστα πράγματα για εκείνους. «Δυστυχώς, οι Ελληνοκύπριοι προβαίνουν συνεχώς σε τέτοιου είδους ενέργειες. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά πρόκληση να γίνονται τέτοια πράγματα σε μια περίοδο που διεξάγεται η σύνοδος της ΕΕ», ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, ο Έρντογαν είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν στο εμβόλιο κατά του COVID-19 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος όλα θα τελειώσουν μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο. Εξήγησε επίσης ότι έχουν παραλάβει 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες εμβόλια της Biontech, ενώ αναμένουν αλλά 50 εκατομμύρια εμβόλια από την Κίνα και βρίσκονται σε διαβούλευση με τη Ρωσία για παραλαβή και άλλων εμβολίων.

    Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ο Έρντογαν είπε ότι η Προεδρία προχώρησε στη λήψη αυτού του βήματος το οποίο θεωρείται απολύτως νόμιμο και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν το δρόμο τους.

    (ΑΚ)

    [02] Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την επίθεση στο τζαμί στην Επισκοπή

    Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επικρίνει την επίθεση στο τζαμί στην Επισκοπή στη Λεμεσό, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (26.03.21).

    Σε γραπτή ανακοίνωση, το Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την επίθεση εναντίον του τζαμιού στις 25 Μαρτίου στο χωριό Επισκοπή της Λεμεσού, υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Είναι φανερό ότι τέτοιες προκλητικές πράξεις, που διεξάγονται σε μια περίοδο εντατικοποίησης των προσπαθειών για εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, δεν συμβάλουν στην εγκαθίδρυση της ασφάλειας ανάμεσα στους δύο λαούς. Συμμεριζόμαστε την έκκληση του προέδρου της ΤΔΒΚ για εξακρίβωση το συντομότερο δυνατόν των υπεύθυνων του συμβάντος και προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Αναμένουμε ότι θα επιδειχθεί η απαραίτητη σοβαρότητα και ευαισθησία στο θέμα αυτό, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια απαράδεχτα γεγονότα».

    (ΔΨ)

    [03] ΥΠΕΞ: Θετική η έκθεση συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    Αξιολογώντας την έκθεση συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την χαρακτήρισε θετική, αλλά μονόπλευρη αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει η Yeni ?afak (26.03.21).

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι αν και τονίσθηκε η ανάγκη για θετική ατζέντα στο μέρος της αξιολόγησης της έκθεσης με τίτλο «Η κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας ? ΕΕ», που ετοιμάσθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και που ήταν η βάση για την έκθεση συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, φάνηκε ότι συντάχθηκε με μια μονόπλευρη ματιά στις σχέσεις Τουρκίας ? ΕΕ και υπό την επιρροή των στενών αντιλήψεων κάποιων κρατών μελών.

    «ΠαρΆ όλα αυτά, αντικρίζουμε με ικανοποίηση την προσπάθεια, που γίνεται στο θέμα της προόδου για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και στην προσπάθεια να αντικατοπτριστεί στην έκθεση συμπερασμάτων της Συνόδου», υποστηρίζει η ανακοίνωση.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί με ειλικρίνεια να αναπτύξει τις σχέσεις της με την ΕΕ σύμφωνα με τον στόχο της για ένταξη στην ΕΕ, ως υποψήφια χώρα, στη βάση της συνεργασίας και του αμοιβαίου οφέλους, το Υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι η μείωση της έντασης και η διατήρηση διαύλων διαλόγου ήταν εφικτή με τις προσπάθειες της Τουρκίας και αρκετών σωφρόνων μελών κρατών της ΕΕ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η Τουρκία αναμένει δικαίως πως η ΕΕ θα λάβει εποικοδομητικά και απτά βήματα στη βάση της θετικής ατζέντας, και προστίθεται: «Ελπίζουμε ότι η διασύνδεση αυτών των βημάτων με προϋποθέσεις στην έκθεση συμπερασμάτων και η αναφορά κάποιων συγκεκριμένων πεδίων που έχουν αναβληθεί μέχρι τον Ιούνιο να μην προκαλέσει την απώλεια αυτής της θετικής δυναμικής».

    Στη συνέχεια, αναφέρονται τα εξής στην ανακοίνωση: «Παρόλο που είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε με την ΕΕ για να συνεχίσουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας της 18 Μαρτίου για το μεταναστευτικό, ανανεώνοντας όλα τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας, και παρΆ όλο που έχουμε υποβάλει απτές προτάσεις για το θέμα αυτό, το γεγονός ότι ΕΕ αναγκάζεται από την πλευρά της να προβαίνει σε ασαφείς δηλώσεις και να ενεργεί επιλεκτικά αγνοώντας το περιεχόμενο της συμφωνίας, αποτελούν αδύνατα βήματα για την ΕΕ, που επιθυμούμε να μετατρέψουμε σε ένα παγκόσμιο παράγοντα».

    Σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση ότι η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 σύμφωνα με το νέο πλαίσιο στρατηγικής για τη διεύρυνση.

    Σχετικά με το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η αναφορά της ΕΕ πως οι δραστηριότητες της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παράνομες, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, την στιγμή που η ΕΕ αγνοεί τις μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες καθώς και τις μαξιμαλιστικές στάσεις του διδύμου Ελλάδα- Ελληνοκύπριοι, ή ακόμη δεν μπορεί να εμποδίσει το πνεύμα της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ. Στην συνέχεια, υποστηρίζει τα εξής:

    «Η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα ούτε δικαιοδοσία στο θέμα αυτό. Οι αναφορές για το Κυπριακό, από την άλλη πλευρά, είναι κείμενα τα οποία υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς, απέχουν από την πραγματικότητα και δεν συμβάλλουν σε πιθανή συμφιλίωση. Το γεγονός ότι στην έκθεση συμπερασμάτων δεν γίνεται για άλλη μια φορά αναφορά στους Τουρκοκύπριους και στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους δείχνει ότι η μεροληπτική και προκατειλημμένη στάση της ΕΕ στο Κυπριακό συνεχίζεται».

    Καταληκτικά το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι τα θετικά βήματα που θα κάνει η ΕΕ για τα κοινά τους συμφέροντα, θα αντιμετωπιστούν θετικά από την υποψήφια Τουρκία.

    (ΔΨ)

    [04] Επικρίνει τον διορισμό της νέας Διοικητού της UNFICYP ο ¶κσοι

    Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σχολιάζοντας το διορισμό της Υποστράτηγου Ingrid Gjerde από τη Νορβηγία, ως νέας Διοικητού της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), είπε ότι στηρίζουν τη δήλωση του λεγόμενου υπουργείο εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» σχετικά με αυτό τον διορισμό, ο οποίος έγινε χωρίς την «έγκριση» και ενημέρωση των αρχών της «ΤΔΒΚ», κατά παράβαση των καθιερωμένων εθίμων.

    Σε γραπτή ανακοίνωση, ο Ακσόι υποστήριξε τα εξής: «Αυτή η προσέγγιση, που αγνοεί τις πιο θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για ίση μεταχείριση των δύο πλευρών στο νησί, είναι εντελώς ατυχής, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο, που προετοιμαζόμαστε για την άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου με σκοπό να φανεί εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος».

    Καταληκτικά ο Ακσόι επισήμανε: «Η UNFICYP δραστηριοποιείται στα εδάφη της ΅ΤΔΒΚΆ στο πλαίσιο της εποικοδομητικής στάσης και καλής πρόθεσης των αρχών της ΅ΤΔΒΚΆ χωρίς να έχει ακόμη νομική βάση. Η UNFICYP δεν πρέπει να ξεχνά ότι η εκτέλεση των καθηκόντων της εξαρτάται από την συνεργασία της με τις αρχές της ΅ΤΔΒΚΆ».

    (ΔΨ)

    [05] Ακάρ: «Ήλθε ο καιρός για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο»

    Ο Τούρκος Υπουργός ¶μυνας Χουλουσί Ακάρ διατύπωσε εκ νέου τη θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα οι συνομιλίες που συνεχίζονται για χρόνια. «Στο σημείο που έχουμε φθάσει, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ήλθε ο καιρός να μιλήσουμε πλέον για δύο ανεξάρτητα κράτη. Αναμένουμε ότι όλοι θα συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος με αυτό το πνεύμα», ισχυρίστηκε ο Ακάρ, σύμφωνα με την H?rriyet (25.06.21).

    Κληθείς να σχολιάσει τις προσδοκίες της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ακάρ είπε:

    «Όπως έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος μας αρκετές φορές, η ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος για εμάς. Συνεπώς, κανείς να μην έχει αμφιβολία γιΆ αυτό το θέμα. Προσπαθούμε να συζητήσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ με ένα εποικοδομητικό τρόπο και με απτά βήματα. Πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται διάφορες συναντήσεις γιΆ αυτό το θέμα. Δημιουργούνται κάποια προβλήματα στις σχέσεις μας με την ΕΕ, λόγω των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας. Εμείς αυτό που λέμε πάντα στους συνομιλητές μας είναι ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας δεν πρέπει να μετατρέπονται με κανένα τρόπο σε πρόβλημα με την ΕΕ. Αναμένουμε ότι η ΕΕ δεν θα το επιτρέψει αυτό, θα είναι αμερόληπτη και αντικειμενική και θα συμβάλλει αμερόληπτα στην επίλυση των προβλημάτων».

    (ΔΨ)

    [06] «Είμαστε ρεαλιστές, όχι αδύνατοι στο Κυπριακό», δηλώνει ο Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και ότι είναι ρεαλιστές και όχι αδύνατοι.

    Σύμφωνα με τη Sabah (24.03.21), μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου που διοργάνωσε στα γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μετά την κατΆ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Κυπριακό, λέγοντας τα εξής:

    «Καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στην Κύπρο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με δική μας πρόταση θα διοργανώσει την άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+ΗΕ) την τελευταία εβδομάδα Απριλίου. Εμείς μαζί με τους Τουρκοκύπριους θα μεταβούμε στην διάσκεψη με εποικοδομητική προσέγγιση αλλά γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά τι θέλουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι δεν μπόρεσε να γίνει τα προηγούμενα 53 χρόνια και τι δεν πρόκειται να γίνει. Είμαστε ρεαλιστές, δεν είμαστε αδύνατοι. Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να εκφράσουν ξεκάθαρα σε αυτή τη διάσκεψη τις θέσεις τους. Η ΕΕ ζήτησε να συμμετάσχει στη διάσκεψη υπό το καθεστώς του παρατηρητή. Εμείς ως Τουρκία, στο τέλος της ημέρας είμαστε εποικοδομητικοί, αλλά την ίδια στιγμή, είμαστε και αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις τους με την ΕΕ, ο Τσαβούσογλου τόνισε την ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά βήματα για να μπορέσει η θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει να είναι συνεχής και βιώσιμη.

    «Έγιναν και από τις δύο πλευρές βήματα για να υπάρξει μια θετική ατμόσφαιρα. Όσον αφορά στην κοινή δήλωση για τη Σύνοδο Δεκεμβρίου εμείς απαντήσαμε θετικά. Δώσαμε επίσης την αναγκαία απάντηση τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο προκειμένου να υπάρξουν θετικά μηνύματα στη σύνοδο Οκτωβρίου. Εμείς δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε εκείνες τις μέρες, θέλουμε να συνεχιστεί η θετική ατζέντα. Αλλά αναμένουμε από την ΕΕ να προχωρήσει με ουσιαστικά βήματα σε συγκεκριμένα θέματα, αντί να συνεχίσει να κωλυσιεργεί με υπό όρους προτάσεις», είπε.

    «Πρέπει επιτέλους να τεθεί σε εφαρμογή η φιλελευθεροποίηση της βίζας και να ενδυναμωθεί η συμφωνία για την Τελωνειακή Ένωση χωρίς να είναι απαραίτητο να συνδεθεί με πολιτικούς όρους», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία για το Προσφυγικό, είπε ότι αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί με τους σημερινούς όρους και κάλεσε την ΕΕ να κρατήσει τις υποσχέσεις της, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει κρατήσει τις δικές της υποσχέσεις.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Anthony Blinken, ο Τσαβούσογλου είπε ότι πρόκειται για την πρώτη κατΆ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση τους εποικοδομητική και θετική, ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι σε αυτή συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και διάφορα διεθνή ζητήματα.

    Αναφερόμενος στο θέμα των S-400, ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι ξεκαθάρισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Τουρκία έχει αγοράσει τους S-400 και ότι αυτή η υπόθεση έχει τελειώσει. Είπε ακόμη ότι συμφώνησαν μαζί με τον Blinken ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να συζητούν όλα τα θέματα που τους αφορούν, παρά τη διάσταση απόψεων που έχουν σε διάφορα ζητήματα.

    «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε μια ευρεία και περιεκτική συνάντηση την προσεχή περίοδο, είτε στην Τουρκία είτε στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίσαμε επίσης ότι η Τουρκία είναι θετική να συναντηθεί με τους σύμμαχους της, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ [?]», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

    Υπογραμμίζοντας ότι έχουν συζητήσει όλες τις διαστάσεις που αφορούν στο θέμα της Συρίας, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εφαρμόσει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης».

    «Υπενθυμίσαμε επίσης το γεγονός των αυξανόμενων επιθέσεων του PKK που δεν αποχώρησε από την περιοχή και συζητήσαμε όλες τις διαστάσεις που αφορούν στην ανάγκη για επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπιστικών θεμάτων. Την ίδια στιγμή, η σταθερότητα στο Ιράκ είναι πολύ σημαντική για εμάς. Συζητήσαμε ακόμη τα βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν από κοινού με το ΝΑΤΟ για την ενδυνάμωση και στήριξη της νέας κυβέρνησης της Λιβύης», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

    Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογο του λεπτομερώς το θέμα του Αφγανιστάν και εξήγησε ότι εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας για πραγματοποίηση μιας συνόδου για το Αφγανιστάν μέσα στον Απρίλιο. Είπε ακόμη ότι έχουν εκφράσει τη δέσμευση τους μαζί με τον Blinken προκειμένου να εργαστούν από κοινού για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο θέμα του Αφγανιστάν.

    (ΑΚ)

    [07] Σκληρή αντίδραση Τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον Γάλλου Προέδρου

    Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, επικρίνοντας τις δηλώσεις του Γάλλου Πρόεδρου Μακρόν για ανάμιξη της Τουρκίας στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, τις χαρακτήρισε αδικαιολόγητες, απαράδεκτες και αντίθετες με το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας, γράφει η Cumhuriyet (26.03.21).

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Ακσόι ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία επιδιώκει πολιτικές βασισμένες στη νομιμότητα που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, της Συρίας και της Λιβύης.

    (ΔΨ)

    [08] Επανεκλογή Έρντογαν στην Προεδρία του AKP και ανακατατάξεις στο κόμμα

    Σύμφωνα με τη Aksam (24.03.21), στα πλαίσια του 7ου Τακτικού Συνεδρίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που διεξήχθη την Τετάρτη 24 Μαρτίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο στην Προεδρία του κόμματος εξασφαλίζοντας 1,428 ψήφους. Πρόκειται για την 7η φορά που ο Έρντογαν εκλέγεται στην Προεδρία του Κόμματος.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την διεξαγωγή του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε με το σλόγκαν ««Ασφάλεια και σταθερότητα για την Τουρκία», αποφασίστηκε να αυξηθούν από 50 σε 75 τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, που αποτελεί το πιο σημαντικό μηχανισμό του κόμματος. Επίσης, στη θέση των Αντιπροέδρων του Κόμματος εξελέγησαν οι Μπιναλί Γιλντιρίμ και Νουμάν Κουρτουλμούς.

    Στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους 23 γυναίκες και 33 Βουλευτές αλλά και σημαντικά ονόματα και πρώην Υπουργοί, όπως ο Μπουλέντ Τουφενκτζί, Μπεκρί Μποζντάγ, Εφκάν Αλά, Φατμά Σαγιάν Καγιά κ.α.

    Ο Ομέρ Τσιέλικ ανέλαβε τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος.

    (ΑΚ)

    [09] Συνελήφθη στα κατεχόμενα και εκδόθηκε στην Τουρκία μέλος της FETO

    Σύμφωνα με την Aksam (26.03.21) η «αστυνομία» του ψευδοκράτους προχώρησε στη σύλληψη ατόμου που θεωρείται ύποπτο για εμπλοκή του στην οργάνωση του Φετουλλάχ Γκιουλέν (FETO).

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγονταν με την συνεργασία της Διεύθυνσης Ασφαλείας της ?nterpol-Europol, συνελήφθη στην «ΤΔΒΚ» στις 22 Μαρτίου άτομο με τα αρχικά A.? που σχετίζεται με τις οργανώσεις FET?/PDY. Το άτομο αυτό παραδόθηκε από την «αστυνομία» της «ΤΔΒΚ» σε ειδική ομάδα της Interpol-Europol και στην συνέχεια εκδόθηκε στην Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [10] Στις 31 Μαρτίου εξετάζει το Συνταγματικό Δικαστήριο το κλείσιμο του HDP

    Σύμφωνα με την Αksam (25.03.21), το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα συνέλθει στις 31 Μαρτίου για πρώτη φορά για να εξετάσει την υπόθεση που αφορά στο αίτημα για κλείσιμο του φίλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει κατά πόσο θα αποδεχθεί το διάταγμα που αφορά στο κλείσιμο του κόμματος και σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το διάταγμα, τότε θα το αποστείλει στην αρχή υπεράσπισης του κόμματος και στη συνέχεια στον Γενικό Εισαγγελέα για υποβολή απόψεων. Το HDP στη συνέχεια θα ετοιμάσει την προφορική υπεράσπιση του και θα υποβάλει έκθεση, αναφέρει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι για να ληφθεί απόφαση από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απαιτείται η πλειοψηφία των 15 μελών του.

    (ΑΚ)

    [11] Αποζημίωση σε 8 μέλη του HDP από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (26.03.21), το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο στην Τουρκία διέταξε την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης ύψους 40,000 ΤΛ έκαστος σε 8 μέλη του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που προσέφυγαν σε αυτό για παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

    Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα μέλη του HDP συνελήφθησαν παράνομα και ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα των ατομικών τους ελευθεριών και της ασφάλειας τους.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας χθες, οι επαρχιακοί συμπρόεδροι του HDP Κωνσταντινούπολης Ντογάν Ερμπάς και Αϊσιέ Γκουζέλ, καθώς επίσης και άλλα μέλη του επαρχιακού Διοικητικού Συμβουλίου Κωνσταντινούπολης συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση στις 12 Απριλίου 2016 και στις 22 Ιουλίου 2017 προσέφυγαν στο Δικαστήριο για παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

    (ΑΚ)

    [12] Πέραν των 14 εκ. ατόμων έχουν εμβολιαστεί στην Τουρκία, δηλώνει ο Κοτζά

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (26.03.21), συνολικά 14 εκατομμύρια 393 χιλιάδες 682 άτομα έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα στην Τουρκία από τη μέρα έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας χθες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το Υπουργείο, 8 εκατομμύρια 184 χιλιάδες 924 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου και 6 εκατομμύρια 208 χιλιάδες 758 με τη δεύτερη δόση.

    Απαντώντας σε επικρίσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εμβολιαστική διαδικασία, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί με την άφιξη του Κινέζικου εμβολίου και την παραλαβή των εμβολίων της Pfizer-BioNTech που ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο 500 χιλιάδες. Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται και 4,5 εκατομμύρια εμβόλια της BioNTech, με τα οποία θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί για καθηγητές, δασκάλους, εργαζόμενους στην αστυνομία και άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60-64.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (25.03.21), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να φθάσουν στην Τουρκία 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουν να θέσουν σε πλήρη έλεγχο την εξάπλωσης της πανδημίας και να επιστρέψουν στην κανονικότητα τον Μάιο ή Ιούνιο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το Επιστημονικό Συμβούλιο στην Τουρκία, ο Κοτζά ανακοίνωσε ότι Τούρκοι επιστήμονες άρχισαν εργασίες για την παραγωγή ρινικού σπρέι εμβολίου για την καταπολέμηση του ιού.

    (ΑΚ)

    [13] Στις 28,731 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (25.03.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 28,731 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 222,753 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 157 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 19,186. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 1,210 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 3,120,013 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 30,619. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,900,829.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 37,212,928 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,790 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 23,3%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 26 March 2021 - 15:50:02 UTC