Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 41/2021 02.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Garber: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
  • [02] Τηλεδιασκέψεις Ερτουγρούλογλου με αξιωματούχους του ΟΗΕ
  • [03] Συνάντηση Τατάρ με ακαδημαϊκούς ενόψει της άτυπης πενταμερούς
  • [04] Ο Τατάρ θα συναντηθεί με τον Μπορέλ την Τετάρτη
  • [05] Χασίπολου για την πενταμερή: «Η πρόσκληση δεν αφορά συζήτηση διακοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας»
  • [06] O πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στα κατεχόμενα
  • [07] Στην Άγκυρα για υπογραφή του οικονομικού «πρωτοκόλλου» ο Σανέρ
  • [08] Στα 3,457 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [09] Έξι χιλιάδες επιβάτες μετέβηκαν στα κατεχόμενα εντός μίας βδομάδας
  • [10] Υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος των εποίκων ο Ζάρογλου
  • [11] Εκδήλωση διαμαρτυρίας δημοσιογράφων για την ελευθεροτυπία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δηλώσεις Καλίν για τις σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ και τους S-400
  • [02] Το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Τσαβούσογλου με τον Ιταλό ομόλογό του
  • [03] Μέτρα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ανακοίνωσε χθες ο Έρντογαν
  • [04] Στις 9,891 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες
  • [05] Ο Μπαχτσελί επαναλαμβάνει την έκκλησή του για κλείσιμο του HDP
  • [06] Απανωτές επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης FETO, αρκετές συλλήψεις

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Garber: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

    Η K?br?s (02.03.21) γράφει ότι η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία Judith Garber κάλεσε τις πλευρές να «εμπλακούν σοβαρά» στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό που θα διεξαχθεί στη Γενεύη και να βρουν τα «κοινά τους πεδία». Σε αποκλειστική συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ στο γραφείο της Πρεσβείας στην κατεχόμενη Λευκωσία, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα ανέφερε ότι η χώρα της συνεχίζει να στηρίζει το μοντέλο λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Είπε ότι δεν θέλει να προβεί σε υποθέσεις σε σχέση με την πιθανότητα συμφωνίας για άλλο μοντέλο λύσης διαφορετικό από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ κατά την άτυπη πενταμερή.

    Σημειώνοντας ότι το βασικό για τις ΗΠΑ είναι να διεξαχθεί εκ μέρους των Κυπρίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η Garber χαρακτήρισε την άτυπη πενταμερή ως «βήμα κρίσιμης σημασίας» για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ως Μόνιμο Μέλος του ΣΑ, εταίρος της Κύπρου και σύμμαχος όλων των εγγυητριών δυνάμεων, ενδιαφέρονται άμεσα για τη λύση του Κυπριακού και εξέφρασε την ευχή να βρουν κοινό έδαφος οι πλευρές κατά την άτυπη πενταμερή.

    Επισημαίνοντας ότι η λύση του Κυπριακού είναι σημαντική για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως οι πηγές φυσικού αερίου στην Κύπρο πρέπει να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο ανάμεσα στις κοινότητες. Είπε επίσης ότι περνά μια «πολύ ευαίσθητη περίοδο» η Ανατολική Μεσόγειος και κάλεσε τις πλευρές να αποφεύγουν προκλητικές ενέργειες και να μην κλιμακώνουν την ένταση.

    Αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ έχουν στενές σχέσεις με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους σε κοινά πεδία, η Garber είπε ότι περιορίστηκαν οι σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους λόγω του Covid-19, όμως ελπίζουν ότι θα αυξηθούν με την άμβλυνση της πανδημίας.

    Ερωτηθείσα για την στάση της κυβέρνησης Joe Biden στο Κυπριακό και κατά πόσον το πρόβλημα αυτό βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητές της, η Garber απάντησε ότι η Ανατολική Μεσόγειος συνεχίζει να έχει μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ και ότι υπάρχει συνέχεια στην προσέγγιση της νέας κυβέρνησης σε σχέση με εκείνη της παλιάς όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. «Προσπαθούμε πραγματικά για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την ευημερία και την σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτή η προσέγγισή μας προέρχεται από ένα πιο παγκόσμιο όραμα», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο διορισμού ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό εκ μέρους των ΗΠΑ σε περίπτωση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα απάντησε:

    «Αυτή την στιγμή δεν διεξάγονται επίσημες διαπραγματεύσεις. Το βασικό για τις ΗΠΑ είναι η διεξαγωγή της διαδικασίας εκ μέρους των Κυπρίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ είναι Μόνιμο Μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ και συνεχίζουμε να επιθυμούμε την εξεύρεση μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Όλοι ελπίζουμε να προκύψει το αποτέλεσμα της συμφωνίας σε ένα κοινό έδαφος από την άτυπη πενταμερή συνάντηση 5+1. Ως εκ τούτου, αυτή η συνάντηση είναι ενθαρρυντική και ελπίζουμε ότι οι πλευρές θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία».

    Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι γίνεται αναφορά σε άλλες ιδέες για λύση εκτός της ομοσπονδίας, όπως η «χαλαρή ομοσπονδία» και η «λύση δύο κρατών» καθώς και την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι ανοικτός για νέες ιδέες στην άτυπη πενταμερή και ερωτηθείσα για την στάση των ΗΠΑ σε περίπτωση συμφωνίας των πλευρών για ένα νέο μοντέλο λύσης, η Garber ανέφερε:

    «Νομίζω ότι η ιδέα της άτυπης πενταμερούς συνάντησης είναι για να συναντηθούν οι δύο πλευρές, να θέσουν επί τάπητος τα οράματά τους, τις ανησυχίες τους και τις δυσκολίες που βλέπουν και να μπορέσουν να δουν την πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους με την ανάληψη βοηθητικού ρόλου από τα ΗΕ. Δεν θα προβώ σε υποθέσεις στο θέμα του τι είδους κοινό έδαφος θα προκύψει από αυτή την συνάντηση, αλλά αν γίνει λόγος για διαφορές από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, νομίζω ότι αυτό θα μεταφερθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

    Ερωτηθείσα ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ σε περίπτωση που ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες μεταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα εναλλακτικό μοντέλο λύσης στο οποίο πιθανώς θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, η Garber είπε:

    «Δεν θα προβώ σε υποθέσεις για μιαν περίπτωση που ακόμα δεν είδαμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε ότι οι πλευρές θα λάβουν στα σοβαρά αυτή την ευκαιρία και θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία και θα μπορέσουμε να δούμε ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν και προχωρούν, διότι είναι τόσο σημαντική η επίλυση του Κυπριακού για την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ΗΠΑ είναι Μόνιμο Μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, είμαστε εταίρος της Κύπρου και είμαστε σύμμαχος όλων των εγγυητριών δυνάμεων. Για τον λόγο αυτό, ενδιαφερόμαστε στενά για τη λύση του προβλήματος στην Κύπρο».

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης ομοσπονδίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που διεξάγονται για πέραν των 50 χρόνων χωρίς αποτέλεσμα, η Garber ανέφερε:

    «Το σημαντικό είναι να επαναρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, διότι αν δεν είστε σε μιαν πραγματική διαπραγματευτική διαδικασία, δεν μπορείτε να σημειώσετε οποιανδήποτε πρόοδο στο θέμα της λύσης. Βλέπουμε την συνάντηση 5+1 στα τέλη Απριλίου ως ένα βήμα που φέρει κρίσιμη σημασία προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι περιμένουμε με ελπίδα αυτή την συνάντηση».

    Κληθείσα να εκφράσει την άποψή της για την αλλαγή της θέσης της τουρκικής πλευράς υπέρ της λύσης δύο κρατών που κατ' ισχυρισμό προκλήθηκε από το γεγονός ότι δεν βρήκε ανταπόκριση από την ελληνοκυπριακή πλευρά η «καλή της βούληση και η ελαστικότητά της» και για την «απογοήτευση» που βίωσαν οι Τουρκοκύπριοι μετά το Σχέδιο Ανάν, η Garber είπε:

    «Νομίζω το σημαντικό είναι να βλέπουμε μπροστά. Για τον λόγο αυτό, ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές αξιοποιώντας σοβαρά αυτή την ευκαιρία θα θέσουν επί τάπητος τα οράματά τους για τα θέματα που θεωρούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος και θα δημιουργηθεί καλή βούληση».

    Ερωτηθείσα κατά πόσον είναι ορθή μετά από 33 χρόνια η απόφαση για άρση του εμπάργκο όπλων που είχαν θέσει οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1987, η Garber υποστήριξε:

    «Δεν υπήρξε καθόλου εμπάργκο όπλων. Υπήρχαν συγκεκριμένοι περιορισμοί του αμυντικού εμπορίου στο νησί. Τον Δεκέμβριο του 2019, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τον Νόμο Περί Συνεταιρισμού Ενέργειας και Ασφάλειας Ανατολικής Μεσογείου και αυτή ήταν μια ισχυρή νομοθεσία που υποστήριξαν και τα δύο κόμματα. Αυτή η νομοθεσία ήρε τους περιορισμούς αμυντικού εμπορίου και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο να εγκρίνει την πρόοδο που σημείωσε η Κυπριακή Δημοκρατία στον αγώνα κατά του μαύρου χρήματος και τα βήματα που κάνει προς την κατεύθυνση των ρωσικών λιμενικών επισκέψεων. Στην νομοθεσία δίδεται η δυνατότητα άρσης αυτών των απαιτήσεων πιστοποίησης σε περίπτωση που γίνεται λόγος για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Η διαπίστωση του [τέως Υπουργού Εξωτερικών] Mike Pompeo τότε ήταν ότι έπρεπε να αρθούν μερικώς οι περιορισμοί για χάρη των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Τι ήταν η μερική άρση των περιορισμών; Αυτό ήταν η δυνατότητα απευθείας εμπορικής πώλησης μη θανατηφόρων όπλων. Για τι πράγμα αναφερόμαστε εδώ; Εδώ αναφερόμαστε πιθανώς σε αλεξίσφαιρα γιλέκα, όργανα εντοπισμού θαλασσίων πεδίων και ίσως και σε στολές. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς τι ήταν η απόφαση που λήφθηκε, διότι όταν δεν μιλάμε για όπλα, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό ενθαρρύνει τον εξοπλισμό στο νησί».

    Κληθείσα να σχολιάσει τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς για σύσταση κοινής επιτροπής σε ενεργειακά θέματα και την σύγκληση μιας περιφερειακής συνάντησης στην περιοχή που αυξάνεται η ένταση με την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και ερωτηθείσα κατά πόσον οι ΗΠΑ προτίθενται να προβούν σε πρωτοβουλίες με σκοπό την επίτευξη ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις πλευρές, η Garber ανέφερε:

    «Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ανακάλυψη πηγών φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη της Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά σε σχέση με τις πηγές φυσικού αερίου στην Κύπρο, πιστεύουμε ότι πρέπει να μοιραστούν δίκαια ανάμεσα στις κοινότητες. Αυτό ήταν η σταθερή θέση των ΗΠΑ και συνεχίζει να είναι η ίδια. Όμως, επιπλέον θεωρούμε ότι είναι σημαντικό οι πλευρές να μην κάνουν βήματα που θεωρούνται προκλητικά για να μην κλιμακώσουν την ένταση αυτή την στιγμή. Όμως, εν ολίγοις είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο στην περιοχή. Συνοψίζοντας, είναι σημαντικές από πολλές απόψεις οι πηγές φυσικού αερίου. Θεωρούμε ότι αυτές οι πηγές έχουν την δυνατότητα να φέρουν κοντά τους ανθρώπους της περιοχής. Πιστεύουμε ότι πρέπει να μοιραστούν δίκαια αυτοί οι πόροι και ότι είναι πολύ σημαντικό να μην γίνονται προκλητικές ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση».

    Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον η χώρα της προτίθεται να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην περιοχή στο θέμα της ενέργειας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τηλεδιασκέψεις Ερτουγρούλογλου με αξιωματούχους του ΟΗΕ

    Η Gunes (02.03.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είχε χθες Δευτέρα χωριστές τηλεδιασκέψεις με την Rosemary Di Carlo, Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις και Οικοδόμηση της Ειρήνης, και τον Jean Pierre Lacroix, Βοηθό Γενικό Γραμματέα Αρμόδιο για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις.

    Ο Ερτουγρούλογλου μετέφερε τις απόψεις της «ΤΔΒΚ» ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης 5+1 που θα πραγματοποιηθεί στην Γενεύη από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου. Τους ανέφερε ότι όπως είπε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, σκοπός της άτυπης διάσκεψης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές. Υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» θα συμμετάσχει στη διάσκεψη με καλή βούληση και εποικοδομητική στάση.

    Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να είναι διαφορετική η διαδικασία αυτή την φορά, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι θα εξυπηρετήσει την επίτευξη μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας η έναρξη της διαδικασίας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας των δύο πλευρών.

    Στην τηλεδιάσκεψη Ερτουγρούλογλου- Lacroix καταγράφηκαν επίσης οι απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνάντηση Τατάρ με ακαδημαϊκούς ενόψει της άτυπης πενταμερούς

    Η Gunes (02.03.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες Δευτέρα με ομάδα ακαδημαϊκών στο πλαίσιο των εργασιών που διεξάγονται με σκοπό την προετοιμασία για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό.

    Κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην λεγόμενη προεδρία, αξιολογήθηκαν θέματα όπως το πώς θα μπορούσε να προωθηθεί το «όραμα» της τουρκοκυπριακής πλευράς για συμφωνία και συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, καθώς και το πώς οι ακαδημαϊκοί μπορούν να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία.

    Εκτός από τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του Τατάρ, στην συνάντηση έλαβαν μέρος οι καθηγητές Μπουλέντ Εβρέ, Σαϊντ Ακσίτ, Νουρ Κιοπρουλιοιύ, Χαϊριγιέ Καχβετζί Οζγκιούρ και Μουσταφά Τσιρακλί.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ο Τατάρ θα συναντηθεί με τον Μπορέλ την Τετάρτη

    Η Halk?n Sesi (02.03.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ την Τετάρτη στις 14.30.

    Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος του Τατάρ, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, ανάμεσα στα θέμα που θα συζητήσουν Μπορέλ και Τατάρ θα είναι οι σχέσεις με την Ε.Ε, το χαλούμι και το θέμα των εμβολίων.

    (ΚΣ)

    [05] Χασίπολου για την πενταμερή: «Η πρόσκληση δεν αφορά συζήτηση διακοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας»

    Η Diyalog (02.03.21) γράφει ότι βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι είναι πολύ σαφές ότι η πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών για την άτυπη πενταμερή συνάντηση δεν ήταν πρόσκληση για συζήτηση μιας διακοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

    Σε δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Χασίπογλου ανέφερε πως είναι σημαντικό να διαφανεί ο σκοπός της συνάντησης, που θα γίνει στην Ελβετία μεταξύ 27-29 Απριλίου. Είπε επίσης πως είναι σημαντικό για την τουρκική πλευρά να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, ως προς τις διαπραγματεύσεις, όταν αυτές αρχίσουν. Όπως είπε, υπάρχει η αναφορά στην πρόσκληση ότι στο άμεσο μέλλον, θα γίνει κατανοητό εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο Κυπριακό.

    «Αν και είναι κατανοητή η πρόθεσή του ΓΓ του ΗΕ να ολοκληρώσει το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αποφασιστεί στην αρχή των διαπραγματεύσεων εάν θα υπάρξει χρονικό όριο ή όχι εάν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η επιθυμία μας είναι να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμά», είπε.

    Επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντική η έκφραση «αξιολογώντας εάν υπάρχει κοινό έδαφος» στην ίδια πρόταση, ο Χασίπογλου είπε πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης υπό το φως των διήμερων συναντήσεων, τα Ηνωμένα Έθνη θα αποφασίσουν και θα δείξουν τι είδους οδικό χάρτη θα υποβάλουν.

    Είπε επίσης πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα στείλει την επιστολή αποδοχής της πρόσκληση στη συνάντηση, δηλώνοντας την πρόθεσή του να δεχτεί την πρόσκληση και πρόσθετε το εξής: «Ως αποτέλεσμα, ο νότιος γείτονάς μας, ο ΟΗΕ και τρεις άλλες χώρες θα έρθουν στη Γενεύη για να ακούσουν το μοντέλο λύσης δύο κρατών. Αυτή τη φορά θα είναι πολύ διαφορετικό».

    (ΚΣ)

    [06] O πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (02.03.21) γράφει ότι αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ακίφ Τσιαγατάι Κιλίτς, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα κατεχόμενα, μετά από «επίσημη» πρόσκληση της «βουλής». Η επίσκεψη θα γίνει στις 4-6 Μαρτίου.

    (ΚΣ)

    [07] Στην Άγκυρα για υπογραφή του οικονομικού «πρωτοκόλλου» ο Σανέρ

    Η K?br?s Postas? (02.03.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του καθεστώτος, Ερσάν Σανέρ αναχωρεί σήμερα για την Άγκυρα όπου θα λάβει μέρος στην προγραμματισμένη για αύριο τελετή υπογραφής της «συμφωνίας δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ΤΔΒΚ για το 2021» και θα πραγματοποιήσει «επίσημες» επαφές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «πρωθυπουργίας», ο Σανέρ θα συνοδεύεται από τον λεγόμενο υπουργό οικονομικών Ντουρσούν Ογούζ.

    Το «πρωτόκολλο συνεργασίας» θα συμπεριλαμβάνει συμβολή της Τουρκίας στον «προϋπολογισμό» του καθεστώτος και στην πραγματική οικονομία λαμβανομένης υπόψη και της πανδημίας, καθώς και έργα υποδομής με πόρους της Άγκυρας.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 3,457 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (02.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,133 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 41 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 38 είναι εγχώριες μολύνσεις, 1 αποτελεί κρούσμα που ήρθε από το εξωτερικό και 2 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες εξάλλου 5 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Τα 36 από τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 3 στην Κερύνεια και το 1 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Μέχρι την 1η Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 548,049 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,457 κρούσματα Covid-19, 3,007 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 427 ασθενών, 86 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 338 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 3 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 23.

    Εξάλλου, η Diyalog (02.03.21) σημειώνει ότι 27 από τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε φοιτητική εστία στην κατεχόμενη Μια Μηλιά. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας» για το θέμα, πρόκειται για φοιτητές που διαμένουν στα κατεχόμενα τους τελευταίους 3 μήνες. Όλοι οι φοιτητές της εστίας τέθηκαν σε απομόνωση.

    (ΚΣ)

    [09] Έξι χιλιάδες επιβάτες μετέβηκαν στα κατεχόμενα εντός μίας βδομάδας

    Η Halk?n Sesi (02.03.21) γράφει ότι από τις 22 Φεβρουαρίου, οπόταν και καταργήθηκε ο περιορισμός στον αριθμό των πτήσεων προς τα κατεχόμενα, 41 αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους «επίσημους» λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του «υπουργείου δημοσίων έργων και μεταφορών», 6,002 επιβάτες από 41 αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στην Τύμπου, εισήλθαν στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)

    [10] Υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος των εποίκων ο Ζάρογλου

    Η Detay (02.03.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 11 Απριλίου. Σε γραπτή δήλωση αναφέρεται ότι ο Ζάρογλου εξήγγειλε την υποψηφιότητά του χθες σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του κόμματος λόγω των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Ερχάν Αρικλί, ο Ζαρογλου σημείωσε ότι το κόμμα πρέπει να κοιτάζει στο μέλλον όχι στο παρελθόν και να διοικείται με ελπίδα και όχι με φόβο. Υποστήριξε ότι πρέπει να ανορθώσουν την εσωτερική δημοκρατία στο κόμμα για να μπορέσουν να φέρουν περισσότερη δημοκρατία στην «χώρα».

    «Πρέπει να απαλλαχτούμε από την νοοτροπία του 'εγώ ξέρω, εγώ θα το κάνω' και να θέσουμε επί τάπητος την νοοτροπία του τι μπορούμε να κάνουμε μαζί» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας: «Αντί της αντίληψης 'αν υπάρχω εγώ, υπάρχει και το κόμμα αυτό, αν δεν υπάρχω εγώ, θα αφανιστεί αυτό το κόμμα', πρέπει να υιοθετηθεί η αντίληψη 'αν υπάρχει το κόμμα υπάρχω και εγώ'. Αντί να εμποδίζεται το μέλλον των νέων, πρέπει να ανοίξει ο δρόμος των νέων».

    (Ι/Τσ.)

    [11] Εκδήλωση διαμαρτυρίας δημοσιογράφων για την ελευθεροτυπία

    Κάτω από τον τίτλο «Η ελευθερία έκφρασης είναι η αξιοπρέπειά μας», η Yeni Duzen (02.03.21) γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία υπό την ηγεσία της ένωσης Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο «κατά της τάσης για βία έναντι των δημοσιογράφων, των απειλών, των προσβολών και των πιέσεων που δέχονται».

    Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις επέκριναν τις προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τους δημοσιογράφους η Νουρ Ναδίρ, αντιπρόεδρος του Δημοσιογραφικού Ομίλου K?br?s και σύζυγος του επιχειρηματία Ασίλ Ναδίρ, καθώς και την συμπεριφορά του λεγόμενου αναπληρωτή πρωθυπουργού Ερχάν Αρικλί έναντι της δημοσιογράφου του Genc TV, Μουαζζέζ Γκαζιχάν.

    Στην πορεία συμμετείχαν πολλοί εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ερντογάν Σοράκιν, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ, «βουλευτές», η οργάνωση Δρόμος Ανεξαρτησίας, και οι συντεχνίες EL-SEN (της «αρχής» ηλεκτρισμού) και KTOEOS (των καθηγητών).

    Οι διαμαρτυρόμενοι μετέφεραν πανό με συνθήματα όπως «Ελεύθερος Τύπος, ελεύθερη κοινωνία», «Αν δεν υπάρχει ελεύθερος τύπος, δεν υπάρχει δικαιοσύνη», «Δεν μπορείτε να μου μάθετε την δουλειά μου», «Η ελευθερία έκφρασης είναι η αξιοπρέπειά μας», «Δεν θα σωπάσει ο ελεύθερος Τύπος» και «Δεν θα υποκύψουμε».

    Σε κοινή δήλωση των δημοσιογραφικών οργανώσεων που ανέγνωσε η Μουαζζέζ Γκαζιχάν αναφέρεται ότι εδώ και πολύ καιρό παρατηρείται σε ανησυχητικό βαθμό αύξηση της βίας και των προσβολών κατά των εργαζομένων στον Τύπο και ότι αυτή η αύξηση της βίας είναι απειλή για ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον Τύπο που δεν έχουν άλλη έγνοια εκτός από την ενημέρωση της κοινωνίας. Σημειώνοντας ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή κατάργησης της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, οι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι είναι εκτεθειμένοι στις απειλές και στις επιθέσεις τόσο των εργοδοτών όσο και εκπροσώπων της «κυβέρνησης».

    Η Avrupa (02.03.21) αναφέρεται στην διαμαρτυρία σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ελευθεροτυπία υπό κατοχή». Κάτω από τον τίτλο «Κανείς δεν μπορεί να κάνει την επίθεση λιντσαρίσματος στις 22 Ιανουαρίου να ξεχαστεί», η εφημερίδα γράφει ότι μόνο τα μέλη του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος που συμμετείχαν στη διαδήλωση θύμισαν την εν λόγω επίθεση και ζήτησαν λογοδοσία γι' αυτήν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιχειρήθηκε παρέμβαση σε ομάδα διαδηλωτών που δεν ξέχασαν την επίθεση λιντσαρίσματος που έγινε κατά της Afrika πριν τρία χρόνια. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας έφεραν ένσταση και επιχείρησαν να φιμώσουν άτομα που φώναζαν το σύνθημα «Εκείνοι που λιθοβόλησαν την Afrika γυρίζουν στους δρόμους».

    Έντονα επικριτική είναι η εφημερίδα ιδιαίτερα για τα κόμματα CTP και TDP, τα οποία κατηγορεί ότι δεν είπαν τίποτα από τις 22 Ιανουαρίου 2018 και «υποστήριξαν την εισβολή στο Άφριν που ήταν η αιτία να λιντσαριστούμε στις 22 Ιανουαρίου». Επισημαίνει επίσης ότι υπέγραψαν στην «βουλή» την απόφαση στήριξης για τις τουρκικές επιχειρήσεις «Πηγή Ειρήνης» και «Κλάδος Ελαίας», δεν αντιτάχθηκαν στον πόλεμο και δεν είπαν τίποτα όταν λιντσαρίζονταν δημοσιογράφοι τότε.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δηλώσεις Καλίν για τις σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ και τους S-400

    Σύμφωνα με τη Sabah (02.03.21), ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα, προέβη σε σημαντικές δηλώσεις όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και στο θέμα των S-400.

    Υπογραμμίζοντας ότι για το θέμα των S-400 δεν λήφθηκε απόφαση μέσα σε μια μέρα, ο Καλίν ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα για την Τουρκία να υπαναχωρήσει από αυτή την απόφαση και πρόσθεσε τα εξής: «Έχουμε υποβάλει μια πρόταση και επαναλαμβάνουμε και τώρα αυτή την πρόταση. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να συστήσουμε έναν μηχανισμό προκειμένου να ξεπεραστούν οι ανησυχίες που υπάρχουν για το θέμα της ασφάλειας».

    Επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση τους για τη σύσταση ενός μηχανισμού επίβλεψης των πυραυλικών συστημάτων ίσως αποτελέσει μια ενδιάμεση λύση για να επιλυθεί το πρόβλημα, ο Καλίν υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι οι S-400 δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση απειλή για τα F-35, αλλά ούτε και για τα συστήματα του NATO.

    Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Καλίν υπενθύμισε ότι οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν μακρά ιστορία. «Κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής διαδικασίας, υπήρχαν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις μας. Κατά τη διάρκεια των διαφόρων κυβερνήσεων, οι σχέσεις μας ήταν κάποτε πολύ καλές, εποικοδομητικές αλλά κάποτε υπήρχαν και περίοδοι όπου υπήρχαν διαφορές και διενέξεις. Όμως, αν υπάρχει κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, είναι ότι η Τουρκία ποτέ δεν σταμάτησε να θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικής σημασίας εταίρο στην περιοχή», είπε.

    Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση Biden, ο Καλίν είπε ότι εκφράζεται η άποψη ότι ανάμεσα στους στόχους της είναι να ακολουθήσει μιαν εξωτερική πολιτική που στόχο έχει να ενδυναμώσει τους διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, προσθέτει ο Καλίν, εκφράζεται η θέση ότι η διακυβέρνηση των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε βήματα για την ενδυνάμωση των συστημάτων συμμαχίας τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της δια-Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Ο Καλίν εξήγησε επίσης ότι λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στην περιοχή, θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα θελήσουν να συνεργαστούν στενά με την Τουρκία για το θέμα της Συρίας, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Ανατολική Μεσόγειο κλπ.

    Αναφερόμενος στα ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ, όπως το θέμα των S-400, τα F-35, οι κυρώσεις της CAATSA, η στάση των ΗΠΑ στο θέμα της καταπολέμησης της FETO και κυρίως η στήριξη που παρέχουν στις οργανώσεις PYD-YPG, ο Καλίν είπε ότι αυτά τα προβλήματα, είναι προβλήματα που προϋπήρχαν και επί διακυβέρνησης Obama και Trump και για αυτό, είπε, θα αναμένουν να δουν τις επόμενες μέρες πως η νέα διακυβέρνηση θα τα χειριστεί.

    Αναφορικά με το θέμα των S-400, ο Καλίν είπε ότι δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας καμιά φόρμουλα τύπου Κρήτης. «Μπορεί να υπάρχουν διάφορα σχόλια για το θέμα αυτό, όμως στην πραγματικότητα ο κ. Υπουργός μας, (Ακάρ) ποτέ δεν συμμερίστηκε κάτι τέτοιο. Αυτό το θέμα έτυχε κάποιας διαστρέβλωσης. Εμείς δεν αποφασίσαμε μέσα σε μια μέρα για τους S-400. Αυτή είναι μια απόφαση που λήφθηκε ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας. Ο Πρόεδράς μας συζήτησε εις βάθος το θέμα αυτό σε διάφορες συναντήσεις που είχε για την αμυντική βιομηχανία. Η Τουρκία για πολλά χρόνια κατέβαλλε προσπάθειες για να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα Patriot. Δυστυχώς, δεν υπήρξε κάποια ικανοποιητική πρόταση από Αμερικανικής πλευράς την οποία θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε. Ως αποτέλεσμα αυτού, η Τουρκία, μη έχοντας άλλη εναλλακτική, αγόρασε τους S-400. Και δεν τίθεται θέμα να υπαναχωρήσουμε από αυτή την απόφαση», ξεκαθάρισε ο Καλίν.

    Εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την ετοιμότητα της Τουρκίας να προσέλθει σε διάλογο με τις ΗΠΑ για την επίλυση όλων των ζητημάτων που διαφωνούν, ο Καλίν κάλεσε την Αμερικανική πλευρά σε διάλογο προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα υπάρξει σύντομα συνάντηση μεταξύ Erdogan-Biden, ο Καλίν είπε ότι ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση, αλλά πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστεί μια συνάντηση μεταξύ τους.

    Τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας θετικής βάσης για την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ, ο Καλίν είπε ότι για αυτό το ζήτημα χρειάζεται πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα παζαρέματος για την Τουρκία στο θέμα των S-400 με αντάλλαγμα να σταματήσουν να στηρίζουν το YPG στη Συρία.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Καλίν είπε ότι ενόψει της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Μάρτιο, αναμένουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη να επισκεφθεί την Τουρκία ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να γίνει προγραμματισμός. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για την ημερήσια διάταξη. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρουμε να υπάρξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι προς όφελος τόσο της Τουρκίας όσο και της ίδιας της ΕΕ. Υπάρχει και ο οδικός χάρτης που καθόρισε πέρυσι ο Πρόεδρος μας κατά τις επαφές τους στις Βρυξέλλες. Αυτός ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει όλα τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν. Η ανανέωση της συμφωνίας για το προσφυγικό, η ενίσχυση της Τελωνειακής Ένωσης, η εφαρμογή της φιλελευθεροποίησης της βίζας και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο σε όλα αυτά τα κεφάλαια. Επίσης, συνεχίζονται και οι τεχνικές εργασίες προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε αυτά. Ειδικότερα, στο θέμα της συμφωνίας για τους πρόσφυγες που κλείνουμε 5 χρόνια, χρειάζεται να γίνει επικαιροποίηση, αφού οι σημερινές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με πριν από 5 χρόνια», ανέφερε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης, ο Καλίν υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει και να βρίσκεται στο πλευρό του λαού της Λιβύης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σύστασης μιας νέας κυβέρνησης και της επίλυσης όλων των διαφορών που υπάρχουν μέσω της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου.

    (ΑΚ)

    [02] Το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Τσαβούσογλου με τον Ιταλό ομόλογό του

    Σύμφωνα με τη Milliyet (01.03.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Luigi Di Maio.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Τσαβούσογλου και Di Maio συζήτησαν θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τις διμερείς τους σχέσεις.

    (ΑΚ)

    [03] Μέτρα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ανακοίνωσε χθες ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.03.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε χθεσινές του δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία της οποίας προέδρευσε, ανακοίνωσε μέτρα που αφορούν στην μερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονταν στην χώρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας, με στόχο τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

    Στις δηλώσεις του ο Έρντογαν, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων την άρση του κατ' οίκον περιορισμού που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα σε χαμηλού και μεσαίου ρίσκου πόλεις κατά τα Σαββατοκύριακα και εφαρμογή του μέτρου αυτού σε πόλεις υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου μόνο τις Κυριακές.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα θα συνεχίσει να ισχύει μεταξύ των ωρών 9.00 μ.μ-5.00 π.μ.

    Ο Έρντογαν, ανακοίνωσε επίσης ότι η εκπαίδευση με φυσική παρουσία θα ξεκινήσει σε χαμηλού και μεσαίου ρίσκου επαρχίες σε γυμνάσια και λύκεια. Όσον αφορά στη δημοτική εκπαίδευση, οι μαθητές των βαθμίδων 8-12 επιστρέφουν στα θρανία, είπε, αναφέροντας ότι όλα τα μέτρα θα αναθεωρούνται με βάση την επιδημιολογική εικόνα της κάθε επαρχίας.

    Ο Έρντογαν ανακοίνωσε επίσης ότι όλα τα εστιατόρια, καφετέριες και χώροι εστίασης θα λειτουργούν μεταξύ των ωρών 07.00-19.00 με πληρότητα 50%.

    Επίσης, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά σε δηλώσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη της Τουρκίας με την κατηγοριοποίηση των επαρχιών με βάση την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν. Με βάση το χάρτη, η Κωνσταντινούπολη έχει κατηγοριοποιηθεί ως υψηλού κινδύνου (πορτοκαλί χρώμα) και η Άγκυρα ως μεσαίου κινδύνου (κίτρινο χρώμα).

    Ο Τούρκος Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η μερική άρση των περιορισμών ανά επαρχία θα γίνεται με βάση την κατηγορία στην οποία ανήκουν και θα αναθεωρείται συνεχώς. Ο Κοτζά έδωσε επίσης στη δημοσιότητα οδικό χάρτη που θα εφαρμόζει η κάθε επαρχία με βάση την ομάδα στην οποία ανήκει.

    (ΑΚ)

    [04] Στις 9,891 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.03.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 9,891 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 130,536 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 69 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,947. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 645 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,711,479 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 28,638. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,578,181.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 33,305,552 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,215 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,6 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 28,3%.

    (ΑΚ)

    [05] Ο Μπαχτσελί επαναλαμβάνει την έκκλησή του για κλείσιμο του HDP

    Το τηλεοπτικό κανάλι NTV (02.03.21) μεταδίδει ότι ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, διατύπωσε εκ νέου την έκκληση του για κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), προσθέτοντας: «Αν η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, τότε είναι προϋπόθεση, είναι επείγον, είναι ζωτικής σημασίας το κλείσιμο του HDP».

    Υποστηρίζοντας ότι οι ψηφοφόροι του HDP είναι υπηρέτες του PKK, ο Μπαχτσελί κατηγόρησε όσους στηρίζουν το HDP ότι συνδέονται με τα «εγκλήματα', όπως τα χαρακτήρισε, που διαπράττει το PKK.

    Στη συνέχεια, σημείωσε ότι στην περίπτωση που διαλυθεί το HDP, δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν μέλη του υπό την αιγίδα μιας άλλης «τρομοκρατικής πλατφόρμας», εν ονόματι κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP).

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες φήμες για «πρόωρες εκλογές», ο Μπαχτσελί είπε ότι όσοι κάνουν δηλώσεις για να κρατούν το θέμα των εκλογών στην ατζέντα, πρέπει να αναμένουν τον Ιούνιο του 2023.

    Αναφορικά με την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, ο Μπαχτσελί δήλωσε: «Η Τουρκία ανακατεύεται στο τι αγοράζουν ή τι πουλούν οι ΗΠΑ; Σύμφωνα με εμάς, τα κριτήρια της Άγκυρας πρέπει να είναι σε ισχύ και όχι να εξυπηρετούν τους άλλους».

    (ΔΨ)

    [06] Απανωτές επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης FETO, αρκετές συλλήψεις

    Η Cumhuriyet (02.03.21) γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας στο πλαίσιο έρευνας και αποδόμησης της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) εντός των τουρκικών δυνάμεων ξηράς τέθηκαν υπό κράτηση 24 ύποπτοι στην Άγκυρα, με την αιτιολογία ότι είχαν κατ' ισχυρισμό δεσμό με το κίνημα.

    Εν τω μεταξύ, σε ταυτόχρονη επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθησαν 28 από τα 40 άτομα, που είχε εκδοθεί ένταλμα εναντίον τους.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι συνελήφθησαν 5 από 12 υπόπτους, ενώ τα 7 άτομα κατάφεραν να δραπετεύσουν στο εξωτερικό.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 2 March 2021 - 14:55:39 UTC